IRAN
-
Moenx
#18626 Re: IRAN
Sve je to u redu
EU je ideja iza koje stoji evolucoja misljenja i stavova koji su oblikovali evropaka druatva,dtustva koja su ahvatila da mogu napraviti zajednicku projekat
Ali hajde ti pravi nesto na BI i SI kad ti sve igracke(citaj resurse) rasturi neko treci pa onda moraa iznova
EU je ideja iza koje stoji evolucoja misljenja i stavova koji su oblikovali evropaka druatva,dtustva koja su ahvatila da mogu napraviti zajednicku projekat
Ali hajde ti pravi nesto na BI i SI kad ti sve igracke(citaj resurse) rasturi neko treci pa onda moraa iznova
- Nadzornik
#18627 Re: IRAN
Samoglasnik...salik79 wrote:Sta "i"?seoBIH wrote:Ja, i?
- Sanjarko
#18628 Re: IRAN
Ma svi bi imali koristi. EU, Amerika, regija itd. Izrael pogotovo. On po tom planu zajedno sa Egiptom, Turskom, Iranom, Pakistanom, i Arabijskim drzavama bi ovo predvodio i vodio.Moenx wrote:Sve je to u redu
Nesto kao trgovinska nekakva unija smisljeno bilo. Ali nazalost nesjecam se plana skroz ni u kojoj je svesci zapisan, kad itd. Mozda je se dosad i izbrisao iz te ili tih sveski.
- Nadzornik
#18629 Re: IRAN
Ko pronadje tu tvoju svesku iz cetvrtog razreda,ne gine mu Nobelova nagrada za mir.Vizionar 1985 wrote:
Ma svi bi imali koristi. EU, Amerika, regija itd. Izrael pogotovo. On po tom planu zajedno sa Egiptom, Turskom, Iranom, Pakistanom, i Arabijskim drzavama bi ovo predvodio i vodio.
Nesto kao trgovinska nekakva unija smisljeno bilo. Ali nazalost nesjecam se plana skroz ni u kojoj je svesci zapisan, kad itd. Mozda je se dosad i izbrisao iz te ili tih sveski.
- Sanjarko
#18630 Re: IRAN
Ma nije toliko star plan. Imao sam oko 24/5 godina kad sam ga pisao, 2008/9 godine.Nadzornik wrote:
Ko pronadje tu tvoju svesku iz cetvrtog razreda,ne gine mu Nobelova nagrada za mir.
- Nadzornik
#18631 Re: IRAN
Ne bih ti toliko dao,ti meni izgledas mnogo mladji...Vizionar 1985 wrote: Ma nije toliko star plan. Imao sam oko 24/5 godina kad sam ga pisao, 2008/9 godine.
- Sanjarko
#18632 Re: IRAN
Djetinjast. Znam. Posljedica visokofunkcionirajuceg autizma ili shizofrenije, sta vec imam ne znam. Plan je bio dobar, i ovi navedeni bi mozda pristali na njega. Od Egipta do Pakistana navedeni.Nadzornik wrote:Ne bih ti toliko dao,ti meni izgledas mnogo mladji...Vizionar 1985 wrote: Ma nije toliko star plan. Imao sam oko 24/5 godina kad sam ga pisao, 2008/9 godine.
-
Moenx
#18633 Re: IRAN
Nista hajde da u medjuvremenu pokusas oatvarivati komtakte sa utkecajnim ljudima M8slim lupam iz svijeta politike , kada nadjes svesku da budes spreman ostvarivati vlastite planoveVizionar 1985 wrote:Ma svi bi imali koristi. EU, Amerika, regija itd. Izrael pogotovo. On po tom planu zajedno sa Egiptom, Turskom, Iranom, Pakistanom, i Arabijskim drzavama bi ovo predvodio i vodio.Moenx wrote:Sve je to u redu
- Sanjarko
#18634 Re: IRAN
Ma lako je pronaci mislim gdje je zapisano i u kojoj samo meni tesko zbog bolesti. A evo Tramp nesto slicno samo u manjem obimu predlaze. Mirovni sporazum stoljeca predlaze. Samo moj nije takav. On predlaze preseljenje Palestinaca a po mom bi dobili svoju nezavisnu drzavu i Palestinci, i Kurdi i drugi mozda narodi. Saradnja bi bila bolja izmedzu Irana, Izraela i drugih drzava u regiji ali na ekonomskom nivou, mozda cak i vise od toga.Moenx wrote:
Nista hajde da u medjuvremenu pokusas oatvarivati komtakte sa utkecajnim ljudima M8slim lupam iz svijeta politike , kada nadjes svesku da budes spreman ostvarivati vlastite planove
Ali kazem palo puno zle krvi. Sad su prilicno u zavadi narodi u regiji pa ce tesko Tramp ovo da ostvari. Tesko bi se i moj plan ostvario. Zla krv je zavada a ona je jbn kad krene. Tesko je nju zaustaviti.
Dao Bog da se u regiji pomire koliko toliko. Pa cak i ovako kako Tramp predlaze. Sto da ne. Bolje i to nego ubijanja konstantna i ostalo svo zlo sto ide sa ratovima, sukobima.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#18635 Re: IRAN
smatram da je to vrlo dobar plan
usudio bih se čak i reći da je to odličan plan

usudio bih se čak i reći da je to odličan plan
- Point.
#18636 Re: IRAN
Čuj Trump predlaže plan za BI.
Zemljo, otvori se. Biće Izrael do Tokija.
- Sanjarko
#18637 Re: IRAN
Izaslo u SB i Haaretzu. Sta znam. Bolje i to nego stalni ratovi, sukobi, ubijanja i svo zlo sto ide s tim. A vrijeme nam otkucava pravo. Mislim na covjecanstvo.Point. wrote:Čuj Trump predlaže plan za BI.![]()
- Point.
#18638 Re: IRAN
Realno, bolje patnja nego neki prijedlog što ta budaletina sklepa.Vizionar 1985 wrote:Izaslo u SB i Haaretzu. Sta znam. Bolje i to nego stalni ratovi, sukobi, ubijanja i svo zlo sto ide s tim. A vrijeme nam otkucava pravo. Mislim na covjecanstvo.Point. wrote:Čuj Trump predlaže plan za BI.![]()
- Sanjarko
#18639 Re: IRAN
Ne znam bas. Imaju interesa elite sto se tice ovoga, odavno sam ja to primjetio. Mislim davno sam primjetio ovo da bi bio dobar interes i da bi bilo elitama interesantno da odrade i urade. Milijarde dolara upitanju kroz projekte razne, resurse itd.
Cisto sumnjam da je Tramp plan smislio. Nego neko drugi. Vise ljudi, think tank kako kazu. Stratezi.
Moj plan je siri i veci. Vise obuhvata podrucja, naroda itd. Vidjet cemo sta buducnost nosi.
Cisto sumnjam da je Tramp plan smislio. Nego neko drugi. Vise ljudi, think tank kako kazu. Stratezi.
Moj plan je siri i veci. Vise obuhvata podrucja, naroda itd. Vidjet cemo sta buducnost nosi.
- salik79
#18640 Re: IRAN
Danas je u Teheranu, u dzamiji i turbetu Imama Homeinija k.s., odrzana centralna komemoracija povodom 30-godisnjice Imamovog k.s. preseljenja na Ahiret.
Poruke, povodom aktualnih vanjsko-politickih desavanja, iznesene tokom komemoracije:
https://www.presstv.com/Detail/2019/06/ ... nniversary
Pored centralne manifrestacije, komemoracije su odrzane i na drugim ustanovama i vjerskim institucijama (svih konfesija).

Usput: https://www.presstv.com/Detail/2019/06/ ... rabian-Sea
Poruke, povodom aktualnih vanjsko-politickih desavanja, iznesene tokom komemoracije:
https://www.presstv.com/Detail/2019/06/ ... nniversary
Pored centralne manifrestacije, komemoracije su odrzane i na drugim ustanovama i vjerskim institucijama (svih konfesija).

Usput: https://www.presstv.com/Detail/2019/06/ ... rabian-Sea
- asurbanipal
#18641 Re: IRAN
“Božji dan je dan kada je Amir al–Mu’minin isukao svoj mač i napravio pokolj Haridžija i sve ih ubio od prvoga do zadnjega. Dani Boga su kad Allah, milostivi, svemogući, uzrokuje potrese. To je kada On ošamari po licu. Njegov dan je i kada uzrokuje uragane. On bičuje ovaj narod da bi postali ljudi. Da je Amir al-Mu’minin želio biti tolerantan, ne bi isukao svoj mač pobivši 700 ljudi u jednom naletu. U našim zatvorima imamo manje ili više, istu vrstu ljudi koji su pokvareni. Ako ih ne ubijemo, svaki od njih koji izađe, postat će ubica! Takvi ne postaju ljudi. Zašto vi mule idete samo za propisima molitve i posta? Zašto čitate samo stihove Kur’ana koji govore o milosti, a ne čitate one koje govore o ubijanju? Kur’an kaže: Ubij, utamniči! Zašto se držite samo onih dijelova koji govore o milosti? Milost je protivna Bogu. Mihrab znači mjesto rata, mjesto borbe. Iz mihraba ratovi trebaju proizlaziti, baš kao što su svi ratovi Islama proizlazili iz mihraba. Sam Poslanik je imao mač da ubija ljude. Naši sveti imami bili su vojnici. Svaki od njih bio je ratnik. Znali su gospodariti mačevima, običavali su ubijati ljude. Potreban nam je halifa koji će sjeći ruke, rezati vratove, kamenovati na isti način na koji je Poslanik Božji sjekao ruke, rezao vratove i kamenovao ljude. Na isti način kao što je masakrirao Židove plemena Bani Qurayza, zbog toga što su bili hrpa nezadovoljnika. Ako je Poslanik znao narediti da se spali kuća ili da se istrijebi pleme, tako i životi ljudi trebaju biti osigurani kroz kažnjavanje. Upravo zbog toga zaštita mase leži na kaznenim egzekucijama. U samo nekoliko godina utamničenja stvari se neće popraviti. Dječji sentimentalizam moramo ostaviti po strani. Mi vjerujemo esencijalno, da optuženiku ne treba suditi. On ili ona moraju biti ubijeni. Samo njihov identitet treba biti ustanovljen, a onda ih treba ubiti.”
Homeinijev govor iz 1981. koji je održao na godišnjicu rođenja Muhameda
- salik79
#18642 Re: IRAN
Posto su Imamovi govori dostupni, molio bih te za dokaz autenticnosti "govora", posto mi se ne uklapa u Imamovu retoriku!?asurbanipal wrote:“Božji dan je dan kada je Amir al–Mu’minin isukao svoj mač i napravio pokolj Haridžija i sve ih ubio od prvoga do zadnjega. Dani Boga su kad Allah, milostivi, svemogući, uzrokuje potrese. To je kada On ošamari po licu. Njegov dan je i kada uzrokuje uragane. On bičuje ovaj narod da bi postali ljudi. Da je Amir al-Mu’minin želio biti tolerantan, ne bi isukao svoj mač pobivši 700 ljudi u jednom naletu. U našim zatvorima imamo manje ili više, istu vrstu ljudi koji su pokvareni. Ako ih ne ubijemo, svaki od njih koji izađe, postat će ubica! Takvi ne postaju ljudi. Zašto vi mule idete samo za propisima molitve i posta? Zašto čitate samo stihove Kur’ana koji govore o milosti, a ne čitate one koje govore o ubijanju? Kur’an kaže: Ubij, utamniči! Zašto se držite samo onih dijelova koji govore o milosti? Milost je protivna Bogu. Mihrab znači mjesto rata, mjesto borbe. Iz mihraba ratovi trebaju proizlaziti, baš kao što su svi ratovi Islama proizlazili iz mihraba. Sam Poslanik je imao mač da ubija ljude. Naši sveti imami bili su vojnici. Svaki od njih bio je ratnik. Znali su gospodariti mačevima, običavali su ubijati ljude. Potreban nam je halifa koji će sjeći ruke, rezati vratove, kamenovati na isti način na koji je Poslanik Božji sjekao ruke, rezao vratove i kamenovao ljude. Na isti način kao što je masakrirao Židove plemena Bani Qurayza, zbog toga što su bili hrpa nezadovoljnika. Ako je Poslanik znao narediti da se spali kuća ili da se istrijebi pleme, tako i životi ljudi trebaju biti osigurani kroz kažnjavanje. Upravo zbog toga zaštita mase leži na kaznenim egzekucijama. U samo nekoliko godina utamničenja stvari se neće popraviti. Dječji sentimentalizam moramo ostaviti po strani. Mi vjerujemo esencijalno, da optuženiku ne treba suditi. On ili ona moraju biti ubijeni. Samo njihov identitet treba biti ustanovljen, a onda ih treba ubiti.”
Homeinijev govor iz 1981. koji je održao na godišnjicu rođenja Muhameda
- salik79
#18643 Re: IRAN
Da je to tako, asure, kao sto ti tvoji "navode", ne bi jedan Peter Scholl Latour, najpriznatiji njemacki ekspert za BI i doajen njemackog neovisnog, istrazivackog, novinarstva u interviewu za TV Arte, povodom obiljezavanja 30-godisnjice Islamske revolucije, Imama opisao ovim rijecima:
Od 2:27 do 3:07 u kojoj, na pitanje novinara, ukratko opisuje Imama Homeinija:
Voditelj TV Arte : Kakav je covjek bio Homeini?! Vi ste ga jednom opisali kao Biblijsku pojavu...
Peter Scholl Latour: Da. I dalje to tako posmatram. Naravno, ne kao srednjovijekovnu figuru, nego sebi na taj nacin – recimo - zamisljam Poslanika, iako se rijec Poslanik danas ne bi trebala spominjati , naime poslije Muhammeda (s.a.v.a.) nema vise poslanika, ali on je imao nesto poslanicko, takoreci figuru pravednika iz Starog Zavjeta, covjek koji je bio apsolutni integritet (moralna vertikala, prim.prev.). Inace, imao je samo jednu zenu i zivio strahovito strogim nacinom zivota, kojim je i zracio, te je posjedovao nevjerovatnu karizmu i kada bi negdje usao u prostoriju sve bi „zamrlo“ (doslovno: smrzlo, paraliziralo) od strahopostovanja.
Inace, Peter Scholl Latour je preko svog kolege Tabatabaija imao direktan pristup Imamu k.s. (bio je s njim u avionu kada su sletili u Teheran), a i pratio je sve njegove govore (napominjem da je Scholl Latour bio vrsni poznavalac islama, islamske historije i arapskog jezika).
Od 2:27 do 3:07 u kojoj, na pitanje novinara, ukratko opisuje Imama Homeinija:
Voditelj TV Arte : Kakav je covjek bio Homeini?! Vi ste ga jednom opisali kao Biblijsku pojavu...
Peter Scholl Latour: Da. I dalje to tako posmatram. Naravno, ne kao srednjovijekovnu figuru, nego sebi na taj nacin – recimo - zamisljam Poslanika, iako se rijec Poslanik danas ne bi trebala spominjati , naime poslije Muhammeda (s.a.v.a.) nema vise poslanika, ali on je imao nesto poslanicko, takoreci figuru pravednika iz Starog Zavjeta, covjek koji je bio apsolutni integritet (moralna vertikala, prim.prev.). Inace, imao je samo jednu zenu i zivio strahovito strogim nacinom zivota, kojim je i zracio, te je posjedovao nevjerovatnu karizmu i kada bi negdje usao u prostoriju sve bi „zamrlo“ (doslovno: smrzlo, paraliziralo) od strahopostovanja.
Inace, Peter Scholl Latour je preko svog kolege Tabatabaija imao direktan pristup Imamu k.s. (bio je s njim u avionu kada su sletili u Teheran), a i pratio je sve njegove govore (napominjem da je Scholl Latour bio vrsni poznavalac islama, islamske historije i arapskog jezika).
- asurbanipal
#18644 Re: IRAN
salik79 wrote:
Sigurno da je Homeini bio karizmatična ličnost, ali je ipak to bila maska za narodne mase iza koje se prije svega krila sujeta i surevnjivost. Čovjek se jednostavno uživio u ulogu mesije. To je najbolje opisao Francis Wheen u svojoj knjizi "Kako su prodavači magle zavladali svijetom".
Njegova prava priroda se najviše iskazala u fetvi protiv Rušdija
E, nevolja Salmana Rushdieja sastojala se u tome što je “Sotonske stihove” objavio pred sam kraj rata između Irana i Iraka, u vrijeme kada je, kao metafora vjere, revolucije i mučeništva, Homeini bio na svome vrhuncu. To je proizvelo činjenicu da će njegova fetva imati golem odjek izvan Irana, u čitavom islamskom svijetu, bez obzira na sve konfesijske razlike unutar toga svijeta, pa čak i sva smrtna neprijateljstva. Odjek Homeinijeve fetve bio je – da se patetično izrazimo – krik ranjene duše islamskoga svijeta, slomljenog kolonizacijama i autoritarnim režimima, dezorijentiranog padom komunizma i nestajanjem Sovjetskog Saveza i duboko frustriranog nerazumijevanjem i ravnodušnošću Zapada prema njegovoj sudbini. Salman Rushdie je u toj stvari bio ni kriv, ni dužan. Bio je kolateralna žrtva, čovjek kojemu se na glavu srušila jedna velika i strašna povijest i pripovijest. Štoviše, Rushdie je pao od onih za čije se dostojanstvo, kulturno i civilizacijsko, u svojim romanima zdušno borio. Ali uzalud je to govoriti, kad ljudi što su pristali uz fetvu ne misle tako. Uzalud, kad ga u svojoj dubokoj uvrijeđenosti nisu ni čitali.
Ali nije to baš sasvim bila priča o strogom svećeniku koji je zbog bogohuljenja naumio kazniti pisca, pritom ateista. U “Sotonskim stihovima” se, naime, pojavljuje lik imama, vjerskog fanatika i zlog luđaka, koji se nakon godina emigracije na Zapadu vraća kući. Rushdie opisuje njegovu mržnju prema svijetu i civilizaciji koja ga je u vrijeme progonstva okruživala, opisuje njegove bližnje, pratitelje i poslušnike, prikazujući imama kao sitnu, usku i pokvarenu dušu. Nema ama baš nikakve sumnje da piše o Ruholahu Homeiniju, a čitatelju ostaje sumnja kako fetvu nije odaslala doktrinarna principijelnost jednoga vjerskog vođe, nego prosta ljudska taština jednoga malog, povrijeđenog čovjeka, kojemu je revolucija omogućila da presuđuje nad suštinama i nad ljudskim životima. Ne mijenja to puno na stvari, ali moglo bi biti da su se milijuni ljudi osjetili iskreno povrijeđenima, samo zato što im je o vlastitoj povrijeđenosti lagao jedan čovjek, inače i sam pjesnik.
- salik79
#18645 Re: IRAN
Da, a Peter Scholl Latour je bio levat koji to nije skontao ni nakon trideset godinaasurbanipal wrote:salik79 wrote:
Sigurno da je Homeini bio karizmatična ličnost, ali je ipak to bila maska za narodne mase iza koje se prije svega krila sujeta i surevnjivost. Čovjek se jednostavno uživio u ulogu mesije. To je najbolje opisao Francis Wheen u svojoj knjizi "Kako su prodavači magle zavladali svijetom".
Njegova prava priroda se najviše iskazala u fetvi protiv Rušdija
E, nevolja Salmana Rushdieja sastojala se u tome što je “Sotonske stihove” objavio pred sam kraj rata između Irana i Iraka, u vrijeme kada je, kao metafora vjere, revolucije i mučeništva, Homeini bio na svome vrhuncu. To je proizvelo činjenicu da će njegova fetva imati golem odjek izvan Irana, u čitavom islamskom svijetu, bez obzira na sve konfesijske razlike unutar toga svijeta, pa čak i sva smrtna neprijateljstva. Odjek Homeinijeve fetve bio je – da se patetično izrazimo – krik ranjene duše islamskoga svijeta, slomljenog kolonizacijama i autoritarnim režimima, dezorijentiranog padom komunizma i nestajanjem Sovjetskog Saveza i duboko frustriranog nerazumijevanjem i ravnodušnošću Zapada prema njegovoj sudbini. Salman Rushdie je u toj stvari bio ni kriv, ni dužan. Bio je kolateralna žrtva, čovjek kojemu se na glavu srušila jedna velika i strašna povijest i pripovijest. Štoviše, Rushdie je pao od onih za čije se dostojanstvo, kulturno i civilizacijsko, u svojim romanima zdušno borio. Ali uzalud je to govoriti, kad ljudi što su pristali uz fetvu ne misle tako. Uzalud, kad ga u svojoj dubokoj uvrijeđenosti nisu ni čitali.
Ali nije to baš sasvim bila priča o strogom svećeniku koji je zbog bogohuljenja naumio kazniti pisca, pritom ateista. U “Sotonskim stihovima” se, naime, pojavljuje lik imama, vjerskog fanatika i zlog luđaka, koji se nakon godina emigracije na Zapadu vraća kući. Rushdie opisuje njegovu mržnju prema svijetu i civilizaciji koja ga je u vrijeme progonstva okruživala, opisuje njegove bližnje, pratitelje i poslušnike, prikazujući imama kao sitnu, usku i pokvarenu dušu. Nema ama baš nikakve sumnje da piše o Ruholahu Homeiniju, a čitatelju ostaje sumnja kako fetvu nije odaslala doktrinarna principijelnost jednoga vjerskog vođe, nego prosta ljudska taština jednoga malog, povrijeđenog čovjeka, kojemu je revolucija omogućila da presuđuje nad suštinama i nad ljudskim životima. Ne mijenja to puno na stvari, ali moglo bi biti da su se milijuni ljudi osjetili iskreno povrijeđenima, samo zato što im je o vlastitoj povrijeđenosti lagao jedan čovjek, inače i sam pjesnik.
De, ba, znamo se.
- salik79
#18646 Re: IRAN
Dodao bih - dovoljno je uporediti biografiju tog tvog lika, pocevsi od obrazovanja, pa nadalje, sa onom Peter Scholl Latoura, da bi izvukao zakljucak. Peter Scholl Latour je bio institucija, u pravom smislu te rijeci.
- salik79
#18647 Re: IRAN
I jos nesto asure, da ne bi okolisali, priznaj da vrsljas po bespucima interneta, u potrazi za islamofobicnim portalima, s kojih nam donosis svoja "saznanja"!
- asurbanipal
#18648 Re: IRAN
salik79 wrote:I jos nesto asure, da ne bi okolisali, priznaj da vrsljas po bespucima interneta, u potrazi za islamofobicnim portalima, s kojih nam donosis svoja "saznanja"!
Koliko god gornji citat Homeinijev bio upitan, to ne mijenja činjenicu da se krvavo obračunao sa doječurašnjim saradnicima u svrgavanju šaha, a koji su mu predstavljali konkurenciju. I MEK-ovce je koristio dok su mu valjali.
Kao što već ranije rekoh, sigurno harizmatična ličnost i lider, ali ispod maske se krila sujeta i čudna boljka od mesijanskog sindroma.
- King Theoden
#18649 Re: IRAN
Znači, svjesno si slago, ili?asurbanipal wrote:Koliko god gornji citat Homeinijev bio upitan
Šta sad? možda nastaviti raspravu s tobom?
- zagortenej
#18650 Re: IRAN
On 14 February, Ayatollah Ruhollah Khomeini, the Supreme Leader of Iran and one of the most prominent Shi'a Muslim leaders, issued a fatwa calling for the death of Rushdie and his publishers. This created a major international incident that persisted for decades.
Broadcast on Iranian radio, the judgement read:
We are from Allah and to Allah we shall return. I am informing all brave Muslims of the world that the author of The Satanic Verses, a text written, edited, and published against Islam, the Prophet of Islam, and the Qur'an, along with all the editors and publishers aware of its contents, are condemned to death. I call on all valiant Muslims wherever they may be in the world to kill them without delay, so that no one will dare insult the sacred beliefs of Muslims henceforth. And whoever is killed in this cause will be a martyr, Allah Willing. Meanwhile if someone has access to the author of the book but is incapable of carrying out the execution, he should inform the people so that [Rushdie] is punished for his actions.
— Rouhollah al-Mousavi al-Khomeini
12 February 1989: Six people are killed and 100 injured when 10,000 attack the American Cultural Center in Islamabad, Pakistan protesting against Rushdie and his book.
13 February 1989: One person is killed and over 100 injured in anti-Rushdie riots in Srinagar, Jammu and Kashmir
24 February 1989: Twelve people die and 40 are wounded when a large anti-Rushdie riot in Bombay, Maharashtra, India starts to cause considerable property damage and police open fire
28 February 1989: Bookstores, including Cody's and Waldenbooks in Berkeley, California, USA, are firebombed for selling the novel
28 February 1989: 1989 firebombing of the Riverdale Press: The offices of the Riverdale Press, a weekly newspaper in the Bronx, is destroyed by firebombs.
3 August 1989: A man using the alias Mustafa Mahmoud Mazeh accidentally blew himself up along with two floors of a central London hotel while preparing a bomb intended to kill Rushdie
1990: Five bombings target bookstores in England.
11 July 1991: Hitoshi Igarashi, the novel's Japanese translator, is stabbed to death by an alleged Bangladeshi exchange student;
je li Homeinijeva fetva vrijedila ovoliko ljudskih života i sijanja nereda kod običnih ljudi?October 1993: The novel's Norwegian publisher, William Nygaard, is shot and seriously injured.