BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

GOLDZEN

#18626 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

anelsol wrote: 27/03/2025 13:31 Nismo odavno ništa čuli o AC Unity Goražde

Dodatno trebalo bi biti nabavljeno još 60 novih pušaka za MUP USK
Maliodmene

#18627 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

Svaka cast vladi sto sve radi za namjensku, znaju sta je potencijal, od cega drzava moze profitirat i guraju to. Samo naprijed i da nam Zrak ozdravi takodjer.
anelsol

#18628 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Maliodmene wrote: 27/03/2025 18:10 Svaka cast vladi sto sve radi za namjensku, znaju sta je potencijal, od cega drzava moze profitirat i guraju to. Samo naprijed i da nam Zrak ozdravi takodjer.
Vedran Lakić za sada vuče dobre poteze, ali ima još mnogo utakmice da se igra i vrijeme će pokazati da li je bio loš, prosječan ili odličan. Priznajem bio sam kritičan prema njemu iz prostog razloga što ga na početku mandata jednostavno nije bilo u namjenskoj. I danas sam jako kritičan zbog uzimanja dobiti iz Ginexa i smatram da je to potpuno pogrešan i štetan potez, ali nekako sam ubjeđen da to nije Lakićevo maslo nego Nekino.
Maliodmene

#18629 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

anelsol wrote: 27/03/2025 18:53
Maliodmene wrote: 27/03/2025 18:10 Svaka cast vladi sto sve radi za namjensku, znaju sta je potencijal, od cega drzava moze profitirat i guraju to. Samo naprijed i da nam Zrak ozdravi takodjer.
Vedran Lakić za sada vuče dobre poteze, ali ima još mnogo utakmice da se igra i vrijeme će pokazati da li je bio loš, prosječan ili odličan. Priznajem bio sam kritičan prema njemu iz prostog razloga što ga na početku mandata jednostavno nije bilo u namjenskoj. I danas sam jako kritičan zbog uzimanja dobiti iz Ginexa i smatram da je to potpuno pogrešan i štetan potez, ali nekako sam ubjeđen da to nije Lakićevo maslo nego Nekino.
Opet ne znamo gdje su ulozene te pare iz Ginexa. Ako sacuvaju Zrak, a sve su prilike da hoce, to ce biti bas veliki uspjeh. Sto se tice Lakica, on ima za savjetnike jako sposobne ljude i intelektualce, znam dvojicu. Nije iskoristio savjetnistvo za uhljebljivanje.
anelsol

#18630 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Maliodmene wrote: 27/03/2025 20:07
Opet ne znamo gdje su ulozene te pare iz Ginexa. Ako sacuvaju Zrak, a sve su prilike da hoce, to ce biti bas veliki uspjeh. Sto se tice Lakica, on ima za savjetnike jako sposobne ljude i intelektualce, znam dvojicu. Nije iskoristio savjetnistvo za uhljebljivanje.
Za 49 % ili ti ga 10 miliona znamo je otišlo privatnim dioničarima a ostatak u budžet, bar je tako Neka rekao. Dodatno 1,4 miliona nekim udruženjima. Za 10 miliona se mogao napraviti pogon u USK. Tako da to i dalje ostaje katastrofalan potez.
Maliodmene

#18631 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

anelsol wrote: 27/03/2025 23:14

Za 49 % ili ti ga 10 miliona znamo je otišlo privatnim dioničarima a ostatak u budžet, bar je tako Neka rekao. Dodatno 1,4 miliona nekim udruženjima. Za 10 miliona se mogao napraviti pogon u USK. Tako da to i dalje ostaje katastrofalan potez.
Nadam se da ce Lakic nastavit raditi kao sto je i sad, i da ce ostati okruzen sposobnim ljudima.
iz zadnje klupe

#18632 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Moram priznati da sam i ja bio vrlo skeptičan prema Vedranu Lakiću, prvo što ga lično poznajem i znam da nije bio ni prosječan student, i da na njegov uspon na tuzlanskog političkoj sceni jedino duguje imenu, jer da se zvao Mujo, domet bi mu bio lijepljenje plakata za SDP ( svi znate koliko je poremećeno SDP bio opterećen da svima dokaže kako su oni multietnička a ne bošnjačka stranka, i svakog ko bi htio u SDP , a nema bošnjačko ime, bio bi instanrno primljen i samo nebo mi mu bila granica u napredovanje, bet obzira na sposobnosti, jer je taj teret dokazaivanj da su multietnički, SDP bio važniji od bilo čega drugog na svijetu)

E sad, po meni jedna od nakvećih kvaliteta koji neki čovjek koji se vine u politiku može pokazati, a takvi su rijetki, jest da shvati da nekima stvarima ne barata ili nema znanja, pa se okruži kvalitetnim savjetnicima, a ne polotronima koji ćega uvjeravati da je nema pametnijeg od njega.

Ako Vedran spada u ovu prvu grupu, ima moju punu podrršku
Peacean

#18633 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Peacean »

Fabrika Igman gradi moderni poligon za testiranje municije, sve usaglašeno sa Autocestama FBiH
https://www.klix.ba/biznis/privreda/fab ... /250327154
anelsol

#18634 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Maliodmene wrote: 28/03/2025 00:00
anelsol wrote: 27/03/2025 23:14

Nadam se da ce Lakic nastavit raditi kao sto je i sad, i da ce ostati okruzen sposobnim ljudima.
Jedan dobar potez bi bio da se iskoristi potencijal od stotinjak mašinskih inžinjera koji su završili smjer odbrambenih tehnologija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu koji nažalost ne rade u NI. Zaista je poražavajući podatak da saamo 10 % inžinjera sa odjeljenja DTD Mašinskog fakulteta u Sarajevu radi u NI. Takođe stipendiranje studenata sa DTD odjeljenja od strane firmi iz NI, usavršavanje u inostranstvu i sl. Možeš graditi šta hoćeš, ali ako nemaš kadrove, nema ni razvoja.
Maliodmene

#18635 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

iz zadnje klupe wrote: 28/03/2025 08:17 Moram priznati da sam i ja bio vrlo skeptičan prema Vedranu Lakiću, prvo što ga lično poznajem i znam da nije bio ni prosječan student, i da na njegov uspon na tuzlanskog političkoj sceni jedino duguje imenu, jer da se zvao Mujo, domet bi mu bio lijepljenje plakata za SDP ( svi znate koliko je poremećeno SDP bio opterećen da svima dokaže kako su oni multietnička a ne bošnjačka stranka, i svakog ko bi htio u SDP , a nema bošnjačko ime, bio bi instanrno primljen i samo nebo mi mu bila granica u napredovanje, bet obzira na sposobnosti, jer je taj teret dokazaivanj da su multietnički, SDP bio važniji od bilo čega drugog na svijetu)

E sad, po meni jedna od nakvećih kvaliteta koji neki čovjek koji se vine u politiku može pokazati, a takvi su rijetki, jest da shvati da nekima stvarima ne barata ili nema znanja, pa se okruži kvalitetnim savjetnicima, a ne polotronima koji ćega uvjeravati da je nema pametnijeg od njega.

Ako Vedran spada u ovu prvu grupu, ima moju punu podrršku
Jbg, ni Adnan Steta nema neko skolovanje pa vidi sta radi. :lol:
anelsol

#18636 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Poslje Isme Hebibovića ni trava ne raste. Nakon što je uništio Zrak dd, izgleda da je dobro načeo i TRZ Hadžići. Da stvar bude gora na njegovo mjesto je dovedena osoba koja nema baš nikakve veze sa namjenskom industrijom, a ni sa menadžerstvom bilo kakve vrste.

Osoba koja je radila kao policajac, pa pravnik u opštinskoj službi i komunalnom preduzeću, još pri tome pred penziju nije kompetentna da vodi jednu fabriku, kakva god da je.

Dok god se u firmama koje se bave proizvodnom djelatnošću politika mješa na način da postavlja kadrove samo da bi ih uljebila ne možemo ništa dobro očekivati. O napretku i razvoju da ne pričam.

https://www.biznisinfo.ba/ne-ide-svima- ... roblemima/
dragonz

#18637 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragonz »

Ismo Hebibović zna samo trošiti tuđe pare tj.kad mu neko drugi sklopi poslove i on zasjedne da ih troši zapošljavajući ljude koji mu ne trebaju u firmi.
Tako je bilo u Zrak-u gdje se okružio guziljupcima koji su mu kupovali poklone za rođendan i pjevali pjesmice u horu.
Ismo je poklonio 148000 KM firmi TRZ Hadžići dok je dole bio Rekić direktor a od njih kupio mašinu za ravno graviranje koju su dobili od turskog IFOR-a kao donaciju, a mašina košta nova oko 3000 €.
Iceplayer

#18638 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

Dok pravosuđe ne pronfukcioniše ovakvo stanje će biti, kad se sutra budu bojali da će zbog 100 KM završiti u zatvoru niko neće baviti se korupcijom...
Haris.ba

#18639 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haris.ba »

Imam mahalsku sa se sprema odluka vlade za prodaju kontrolnog dijela vlasnistva u jednoj firmi.
MAha

#18640 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MAha »

Haris.ba wrote: 29/03/2025 17:08 Imam mahalsku sa se sprema odluka vlade za prodaju kontrolnog dijela vlasnistva u jednoj firmi.
Ako je iz NI mislim da se mora zakon mjenjat, doduse nisam 100% siguran.
Haris.ba

#18641 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haris.ba »

MAha wrote: 29/03/2025 17:13
Haris.ba wrote: 29/03/2025 17:08 Imam mahalsku sa se sprema odluka vlade za prodaju kontrolnog dijela vlasnistva u jednoj firmi.
Sve pripremljeno. Ide ponuda za preuzimanje, samo vlada mora dati dozvolu. To je jedina razlika u odnosu na druge postupke.
video

#18642 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by video »

Pretis?
MAha

#18643 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MAha »

Haris.ba wrote: 29/03/2025 17:21
Sve pripremljeno. Ide ponuda za preuzimanje, samo vlada mora dati dozvolu. To je jedina razlika u odnosu na druge postupke.
Igman, ne znam, mozda su mi stare info al postoji zakonsko ogranicenje kod privatizacije pojedinih sektora (tu je i NI) gdje drzaca moze privatizirati do 49%. Il se tu nesto izmjenilo. Nebitno kojom metodom, postupkom bi islo privatiziranje. Mogu ahmetlici raspisivat poziv/ponydu za otkup (stekli neki procenat pa sad po zak moraju raspisat poziv/ponudu), al ovi mislim ne smiju po zak prodat svojih ni 1% od 51%. Kazem, jedino ako nije bilo izmhwna, nisam odavno u toku.
anelsol

#18644 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Nadam se da je samo mahalska. Ako je istina usrali su i šefa i stanicu.
Haris.ba

#18645 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haris.ba »

MAha wrote: 29/03/2025 17:27
Igman, ne znam, mozda su mi stare info al postoji zakonsko ogranicenje kod privatizacije pojedinih sektora (tu je i NI) gdje drzaca moze privatizirati do 49%. Il se tu nesto izmjenilo. Nebitno kojom metodom, postupkom bi islo privatiziranje. Mogu ahmetlici raspisivat poziv/ponydu za otkup (stekli neki procenat pa sad po zak moraju raspisat poziv/ponudu), al ovi mislim ne smiju po zak prodat svojih ni 1% od 51%. Kazem, jedino ako nije bilo izmhwna, nisam odavno u toku.
Samo treba vlada dati saglasnost. Nista vise.

I, naravno - kako progurati kroz javnost.
MAha

#18646 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MAha »

Haris.ba wrote: 29/03/2025 17:52

Moguce, ne znam,.jel pametno, ne znam ni to. Igman radi dobro, siri i asortiman i ima i para, zasto privatizirati pumpadzijama, sta mogu donijet, tehnologiju, znanje. Ako blada uradi to mislim da je fula.
anelsol

#18647 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Haris.ba wrote: 29/03/2025 17:52

Ma iskreno sumnjam u tu informaciju. Prodaja Igmana bi bilo obezglavljivanje BiH i Bošnjaka, i mogli bi se pozdraviti sa političkom karijerom. Niko nije toliko glup da napravi takav potez.
Iceplayer

#18648 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

To bi bio pucanj u nogu, ako neko hoće privatnu NI, nek otvara novu tvornicu u BiH...
swanfilter

#18649 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by swanfilter »

Ako ima promil istine u ovome, kao da ih je BIA preko nekog izlevatila bas ko bekane.

I samo mjesec dana nakon najavljenog kapitalnog projekta u Cazinu.

Koga vi je...te ...
Dr Arsla

#18650 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Dr Arsla »

swanfilter wrote: 30/03/2025 23:43 Ako ima promil istine u ovome, kao da ih je BIA preko nekog izlevatila bas ko bekane.

I samo mjesec dana nakon najavljenog kapitalnog projekta u Cazinu.

Koga vi je...te ...
Prvo bila info da Ahmetlići prodaju svoj paket dionica a sad se preokrenulo da žele kupiti većinski paket. Ako to Trenerka odobri biće upamćen kao grobar Igmana i NI
Post Reply