iPhone - All about
Moderator: Benq
- macanSA
#18626 Re: iPhone - All about
na početku teksta je PODlink koji vodi na recenziju ip7
http://mob.hr/iphone-7-recenzija/
i ako to nije kvalitetan test, ne znam koji je onda
Google Pixel vs iPhone 7 Plus - Speed Test
http://mob.hr/iphone-7-recenzija/
i ako to nije kvalitetan test, ne znam koji je onda
Google Pixel vs iPhone 7 Plus - Speed Test
- Qler
#18627 Re: iPhone - All about
Jaranu se neki dan skoro nov 5S pregrijao i samo se ugasio. Kupljen prije cca mjesec/dva u Macline-u... eno ga kod njih na servisu.
- basicm
#18628 Re: iPhone - All about
TermostatQler wrote:Jaranu se neki dan skoro nov 5S pregrijao i samo se ugasio. Kupljen prije cca mjesec/dva u Macline-u... eno ga kod njih na servisu.
Poslato s brzoglasa koristeci Tapatalk!
- Alfons Kauders
#18629 Re: iPhone - All about
Bezbeli tvornicki ujeb... Pasta ili neki kurac, pa procesor se krene grijat, throttla, i na kraju se ugasi... Osim ako nije baterija. Desi se, sta ces.Qler wrote:Jaranu se neki dan skoro nov 5S pregrijao i samo se ugasio. Kupljen prije cca mjesec/dva u Macline-u... eno ga kod njih na servisu.
Nego, pitanje za koje nisam siguran da cu dobiti odgovor... Prijatelj i njegova supruga su na iPhoneima... Ali su se zainteresovali za neke non-Apple igracke kod mene (Xiaomi smart home uredjaje)... Nabavili su one MiBand zajebancije jer furaju zdrav zivot, pa ih zanimaju i neke druge stvari, poput pametnih sijalica i sl.
Da li je ko od vas pokusao koristiti slicne stvari na iOS?
Aplikacije za iOS su im generalno tanke, ni one za Android nisu sjajne, jer se najcesce radi o proizvodima za azijsko trziste, pa zna biti nekih problema... Mislim da vecina tih pizdarija koristi onaj Zigbee standard, pa ne znam ima li nekih alternativnih aplikacija koje bi se mogle koristiti na iOS? Da mi je da isprobamo s mojim uredjajima, ali prije no sto pokusam, hocu da znam ima li nekih brand-agnostic aplikacija za te stvari na iOS, cisto da odjednom probamo sve opcije?
Btw, ako koga zanimaju te smart home zajebancije, bujrum pitajte - ima fakat pametnih stvari za male pare (ne samo sijalice
-
Saka
#18630 Re: iPhone - All about
Ne znam za MiBand ali ja imam Xiaomi IP kameru i radi OK. Imaju dvije aplikacije za iOS, nisu savršene ali rade posao. Ne znam da li bi se mogle koristiti neke druge aplikacije jer koliko sam skontao pairanje i notifikacije idu preko njihovih servera.
- Alfons Kauders
#18631 Re: iPhone - All about
Da i tu se gubi dio funkcionalnosti - jer se previse vezu za Kinu i zaboli ih za ostatak planete (zato npr nema smisla uzimati njihove TV gadgete kod nas mada su dobri).Saka wrote:Ne znam za MiBand ali ja imam Xiaomi IP kameru i radi OK. Imaju dvije aplikacije za iOS, nisu savršene ali rade posao. Ne znam da li bi se mogle koristiti neke druge aplikacije jer koliko sam skontao pairanje i notifikacije idu preko njihovih servera.
A vjerovao ili ne, cini mi se da podesis sijalice treba ti kineski server
Ovdje su fakat svi usrali. Kraj toliko love i razvoja, nisu mogli skontat par standarda za sve te stvarcice, da uvezes i Bluetooth uredjaje, i TV, smart home sitnice itd. Mogli bi svi za par stoja u kucama zamijeniti termometre, sijalice, ubaciti poneku uticnicu na daljinski itd... Sad imaju i prekidace za sijalice - nista stemanje kabl - stavis ga gdje hoces i pricvrstis kako hoces, i podesis da kontrolise sijalice kako god hoces...
-
Saka
#18632 iPhone - All about
Rijetko kad standardi uspiju, cak i kad se dogovore neko izadje sa necim svojim i onaj jaci pobijedi. Tako je na ovom polju Apple poceo sa svojom HomeKit platformom pa izvolite svi prilagoditi proizvode. A Android ce opet imati svoje i tako.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Mega Man X
#18633 Re: iPhone - All about
Ironično.
- Alfons Kauders
#18634 Re: iPhone - All about
Nidje veze test, al nikakoMega Man X wrote:
Ironično.
Ako ces neko probati kopirati nesto na NAND da vidi real-world performance, najgori moguci izbor je video fajl od 4 gige.
Ljudi misle da iPhone ima SSD, pa se pozivaju na svoje iskustvo sa racunara. Samo sto iPhone ne koristi SSD, kao ni ostali mobiteli (trenutno u upotrebi eMMC 4.51 na najjeftinijim, eMMC 5.x na vecini, i UFS na flagshipima). Klasicni SSDovi jednostavno nisu dovoljno efikasni za ovu klasu uredjaja, radi skupih i povelikih kontrolera kojim treba previse energije. Doduse, sad se malo promijelo stanje, pa ima i SSDova dizajniranih za tablete i ultratanke laptope, ali opet nisu za mobitele, koji su nesto deseto (ljudi vide Air, kontaju vidi jest malehan SSD, more ovo i u mobitel, samo sto nemre - jer Air koristi zadnje Intel platforme koje podrzavaju Boga oca, a iPhone koristi in-house procesor koji je dizajniran samo za jednu klasu uredjaja, i mahom identicne komponente na svim platformama)
Veci solid state drive je skoro uvijek brzi od manjeg - medjutim razlika u ovom slucaju je prevelika da bi se tek tako objasnila (osim ako lik nije sta zajebo u testu).
Ukoliko su cifre tacne, ispada da Apple koristi eMMC u 32GB modelu i nesto naprednije poput UFS 2 na ostalim modelima. Ovo opet nema smisla jer se telefoni sa 32GB UFSa prodaju vec za 250-300 dolara, a 7ica kosta duplo vise, cak i u 32GB izvedbi. Ne vjerujem da bi bas toliko rizikovali, jer su razlike u performansama ogromne i bezveze bi si sjebali reputaciju radi nekoliko dolara ustede po 32GB uredjaju.
Nek je razlika $5, prodaju 50 miliona iPhonea kvartalno, i hajmo pretpostaviti da je svaki peti 7ica sa 32GB storagea - to je usteda od 50tak miliona kvartalno, ili 200 miliona u godini prodaje. Zvuci kao bitna cifra, ali za Apple bas i nije, kada se pogleda ukupna dobit, 50 miliona kvartalno je nista za Apple i ne bi rizikovali reputaciju za te pare.
Ako fakat jesu stavili eMMC 5.x u 32GB model, a UFS u druge, cisto da bi za nijansu napuhali dobit - onda je Tim Cook prvoklasni idiot. A nije.
-
sha_ba
#18635 Re: iPhone - All about
Zdravo svima
Imam pitanje.. jučer odradih onaj update (kasnim jbg
) i od jutros mi na fejsu stižu obavještenjima kao xy osoba je prihvatila zahtjev za prijateljstvom
Je li moze imat neke veze sa tim ili mi je jednostavno fejs poludio
Hvala
Imam pitanje.. jučer odradih onaj update (kasnim jbg
Je li moze imat neke veze sa tim ili mi je jednostavno fejs poludio
Hvala
- rida1976
#18636 Re: iPhone - All about
Fb je jednostavno lose uradjena aplikacija i sa tim se moras pomiriti. Cijeli svijet bruji o tome
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
-
sha_ba
#18637 Re: iPhone - All about
Hvala puno na odgovorurida1976 wrote:Fb je jednostavno lose uradjena aplikacija i sa tim se moras pomiriti. Cijeli svijet bruji o tome
- rida1976
#18638 Re: iPhone - All about
Procesljaj malo isrbiha forum(specijalizirani forum za iUredjaje), pa ces vidjeti o cemu ti pricam [emoji6]
-
Mega Man X
#18639 Re: iPhone - All about
Džaba si ti to meni napisao kad me iPhone ne interesuje.Alfons Kauders wrote:Nidje veze test, al nikako![]()
Ako ces neko probati kopirati nesto na NAND da vidi real-world performance, najgori moguci izbor je video fajl od 4 gige.Zato se i rade drugi testovi, sequential 4K itd... I naravno bitni su IOPSi... Sto je jos gore, ako mu je cilj bio da demonstrira razlike izmedju brzeg i sporijeg NANDa, onda je valjda trebao probrati neku hrpu datoteka raznih velicina, od par kb navise.
Ljudi misle da iPhone ima SSD, pa se pozivaju na svoje iskustvo sa racunara. Samo sto iPhone ne koristi SSD, kao ni ostali mobiteli (trenutno u upotrebi eMMC 4.51 na najjeftinijim, eMMC 5.x na vecini, i UFS na flagshipima). Klasicni SSDovi jednostavno nisu dovoljno efikasni za ovu klasu uredjaja, radi skupih i povelikih kontrolera kojim treba previse energije. Doduse, sad se malo promijelo stanje, pa ima i SSDova dizajniranih za tablete i ultratanke laptope, ali opet nisu za mobitele, koji su nesto deseto (ljudi vide Air, kontaju vidi jest malehan SSD, more ovo i u mobitel, samo sto nemre - jer Air koristi zadnje Intel platforme koje podrzavaju Boga oca, a iPhone koristi in-house procesor koji je dizajniran samo za jednu klasu uredjaja, i mahom identicne komponente na svim platformama)
Veci solid state drive je skoro uvijek brzi od manjeg - medjutim razlika u ovom slucaju je prevelika da bi se tek tako objasnila (osim ako lik nije sta zajebo u testu).
Ukoliko su cifre tacne, ispada da Apple koristi eMMC u 32GB modelu i nesto naprednije poput UFS 2 na ostalim modelima. Ovo opet nema smisla jer se telefoni sa 32GB UFSa prodaju vec za 250-300 dolara, a 7ica kosta duplo vise, cak i u 32GB izvedbi. Ne vjerujem da bi bas toliko rizikovali, jer su razlike u performansama ogromne i bezveze bi si sjebali reputaciju radi nekoliko dolara ustede po 32GB uredjaju.
Nek je razlika $5, prodaju 50 miliona iPhonea kvartalno, i hajmo pretpostaviti da je svaki peti 7ica sa 32GB storagea - to je usteda od 50tak miliona kvartalno, ili 200 miliona u godini prodaje. Zvuci kao bitna cifra, ali za Apple bas i nije, kada se pogleda ukupna dobit, 50 miliona kvartalno je nista za Apple i ne bi rizikovali reputaciju za te pare.
Ako fakat jesu stavili eMMC 5.x u 32GB model, a UFS u druge, cisto da bi za nijansu napuhali dobit - onda je Tim Cook prvoklasni idiot. A nije.
- mad_max_ba
#18640 Re: iPhone - All about
OK štaš ovde onda???Mega Man X wrote:Džaba si ti to meni napisao kad me iPhone ne interesuje.Alfons Kauders wrote:Nidje veze test, al nikako![]()
Ako ces neko probati kopirati nesto na NAND da vidi real-world performance, najgori moguci izbor je video fajl od 4 gige.Zato se i rade drugi testovi, sequential 4K itd... I naravno bitni su IOPSi... Sto je jos gore, ako mu je cilj bio da demonstrira razlike izmedju brzeg i sporijeg NANDa, onda je valjda trebao probrati neku hrpu datoteka raznih velicina, od par kb navise.
-
Mega Man X
#18641 Re: iPhone - All about
Ne postoji pravilo na forumu da se ne smije pisati po određenim temama. Ali mi je smiješno kad Apple traži tolike pare za telefon koji je sporiji sa manjim kapacitetom memorije.mad_max_ba wrote: OK štaš ovde onda???
Imao sam iPhone 4S i 6 i onda mi dođe iz gujice u glavu da bezveze trošim pare na ime, ne na hardver. I lagano pređem na Android. Tako da mogu kritikovati Apple koliko hoću jer samo koristio njihov telefon.
- mad_max_ba
#18642 Re: iPhone - All about
Postoji ona stvar koja se sove offtopic jer u naslovu teme brate ne stoji nigdje IOS vs ANDROIDMega Man X wrote:Ne postoji pravilo na forumu da se ne smije pisati po određenim temama. Ali mi je smiješno kad Apple traži tolike pare za telefon koji je sporiji sa manjim kapacitetom memorije.mad_max_ba wrote: OK štaš ovde onda???
Imao sam iPhone 4S i 6 i onda mi dođe iz gujice u glavu da bezveze trošim pare na ime, ne na hardver. I lagano pređem na Android. Tako da mogu kritikovati Apple koliko hoću jer samo koristio njihov telefon.
izvini te pitam nešto onako otvoreno, na ovoj temi se javljaju ljudi koji se nisu kutarisali problema sa Iphon-ima i ti bi sad da budeš kao prosvjetitelj nama ostalim, ili nam jadnim samo sol na ranu dosipšaš tipa svi ste budale a ja pametan.
ili druga opcija
Žao ti što si se kutariso smeća pa sad dolaziš tu da jadiš tipa imam veči.
Ne kontam
- Alfons Kauders
#18643 Re: iPhone - All about
A zasto onda postavljas tehnicki video na tehnickoj temi kada te ne interesuje i kada ne razumijes o cemu se prica?Mega Man X wrote:Džaba si ti to meni napisao kad me iPhone ne interesuje.Alfons Kauders wrote:Nidje veze test, al nikako![]()
-
isx
#18644 Re: iPhone - All about
Od čega je sporiji? Od 6S i 7 nema bržeg telefona u univerzumu.Mega Man X wrote: Ne postoji pravilo na forumu da se ne smije pisati po određenim temama. Ali mi je smiješno kad Apple traži tolike pare za telefon koji je sporiji sa manjim kapacitetom memorije.
Last edited by isx on 22/10/2016 10:37, edited 2 times in total.
- Alfons Kauders
#18645 Re: iPhone - All about
Nema u iOS univerzumu... Ali kod mene na stolu - ima.isx wrote:Od čega je sporiji? Od 6S i 7 nema bržeg telefona u univerzumu.Mega Man X wrote: Ne postoji pravilo na forumu da se ne smije pisati po određenim temama. Ali mi je smiješno kad Apple traži tolike pare za telefon koji je sporiji sa manjim kapacitetom memorije.
- mad_max_ba
#18646 Re: iPhone - All about
Pa dobro ti sad .....Alfons Kauders wrote: Nema u iOS univerzumu... Ali kod mene na stolu - ima.
-
isx
#18647 Re: iPhone - All about
Ne vjerujem. Svašta sam vidio, ali bržeg nisam.Alfons Kauders wrote:Nema u iOS univerzumu... Ali kod mene na stolu - ima.
-
sha_ba
#18648 Re: iPhone - All about
rida1976 wrote:Procesljaj malo isrbiha forum(specijalizirani forum za iUredjaje), pa ces vidjeti o cemu ti pricam [emoji6]
-
Mega Man X
#18649 Re: iPhone - All about

Apple korisnici in a nutshell. Grijeh je spomenuti Android pred nekim što koristi iPhone. Još se nađe uvrijeđen. Ironija.
- Alfons Kauders
#18650 Re: iPhone - All about
Ja nisam Apple korisnik.Mega Man X wrote:
Apple korisnici in a nutshell. Grijeh je spomenuti Android pred nekim što koristi iPhone. Još se nađe uvrijeđen. Ironija.
Ne vrijedjaj!