Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
muzicar_iz_parka wrote:Malo je atraktivno ici u Hrvatsku kad mozes ici u Sloveniju za bolje pare a troskovi tu negdje.
Ne treba cekati 5 godina da se ide u Njemacku iz HR/SLO, dovoljno je mislim godinu dana boravka da bi se mogao podnijeti zahtev u ambasadi u Zagrebu ili Ljubljani.
Opet onaj ko ima mogucnost otici u Njemacku, nece dva put razmisljati da mu je bolje u HR.
Vidis ne znam tacno specifikume, pa sam rekao 5 godina. Naravno ljudi koji se aktivno bave ovom tematikom i koji na tome rade, znaju tacno vrijeme koje je potrebno za njih za promjenu, kao sto i ja znam vrijeme potrebno za ordedjene promjene meni u Svabiji.
5 godina treba biti u Hrvatskoj da bi dobio pasoš, doduše trebaš se odjaviti iz bosanskog državljanstva,ali onda si hadžija
6 mjeseci treba biti u Hr da bi mogao ganjati termin u De ambasadi u Zagrebu
12 mjeseci u Sloveniji da bi mogao u De ambasadu u Ljubljanu
vjesticanametli wrote:Pferdislave idel se koncerAt stinga
Joj tesko, nisam se jos toliko ovdje smjestio.
On the other hand, hvala Bogu evo jucer sam dobio ugovor za stan od Vonovie, a sutra bih trebao ici da gledam drugi stan od druge agencije za koji sam isto vec dobio ugovor samo je na pogresnoj adresi, otisao na adresu mojih rodjaka kod kojih sam bio, jer nisam bio promijenio adresu na ovu novu, ovaj stan gdje zivim zadnjih 6 mjeseci.
Mada mislim da mi se vise svida ovaj od Vonovie i da cu njega prihvatiti. Ovo je na duge staze stan, sto se kaze Unbefristet.
Vrijeme je da se pocne levelisat. Ako ljudi idu zbog slabe plate, zbog losih uslova itd vrijeme je da se plate dizu, da se smanjena nezaposlenost vidi crno na bijelo itd itd. Ili je mozda sve malo prenapuhano, mozda se vise prica nego sto se ide!?
Vrijeme je da se pocne levelisat. Ako ljudi idu zbog slabe plate, zbog losih uslova itd vrijeme je da se plate dizu, da se smanjena nezaposlenost vidi crno na bijelo itd itd. Ili je mozda sve malo prenapuhano, mozda se vise prica nego sto se ide!?
Evo ti primjer te “prenapuhanosti”. U Sanskom Mostu je ove godine upisano 9 (devet) učenika u gimnaziju. Usporedbe radi, u toj istoj gimnaziji prije 5-6 godina je bilo upisano 4 odjeljenja.
Evo ti primjer te “prenapuhanosti”. U Sanskom Mostu je ove godine upisano 9 (devet) učenika u gimnaziju. Usporedbe radi, u toj istoj gimnaziji prije 5-6 godina je bilo upisano 4 odjeljenja.
Ok. Zaista alarmantno. Ali npr iz Mostara se vrlo malo ide. Za Sarajevo me ne bi zacudilo da je omjer pozitivan, da ih vise dolazi s vana nego sto ide. Kada se prede tipping point kao sto je ocigledno slucaj u Krajini onda nema nazad
Niti je prenapuhano oko odlaska
Niti se nezdravo trziste moze „nivelisati“
Tu i tamo mozda generalno ne
Niti je prenapuhano oko odlaska
Niti se nezdravo trziste moze „nivelisati“
Tu i tamo mozda generalno ne
Kako mislis nezdravo trziste? Zakonitosti su svugdje iste. A i ljudi su isti, svako ide tamo gdje mu je bolje. Ako je u BiH tesko naci obicnog majstora onda nema logike da ti isti majstori idu od kuce ili da im satnica ne raste
Ide se i iz velikih gradova, ali se to toliko ne primjećuje kao u malim gradovima, gdje uslovno rečeno, svako svakoga zna. Postoji i ta nekakva unutrašnja migracija gdje ljudi iz malih gradova idu u veće, posao, školovanje itd. Ali zaista se BiH masovno prazni. Koliko sam primjetio najveći broj odlazaka je iz Krajine i iz okoline Tuzle. Siguran sam da i iz Hercegovine ljudi masovno odlaze, pogotovo oni koji imaju HR pasoš.
Sir Charles wrote:Ide se i iz velikih gradova, ali se to toliko ne primjećuje kao u malim gradovima, gdje uslovno rečeno, svako svakoga zna. Postoji i ta nekakva unutrašnja migracija gdje ljudi iz malih gradova idu u veće, posao, školovanje itd. Ali zaista se BiH masovno prazni. Koliko sam primjetio najveći broj odlazaka je iz Krajine i iz okoline Tuzle. Siguran sam da i iz Hercegovine ljudi masovno odlaze, pogotovo oni koji imaju HR pasoš.
Ove unutrasnje migracije su sigurno masovnije, nabili se u par gradova a ostalo vuci viju
stakasa wrote:Kao da se hype oko odlazaka smanjuje!? Vrijeme je da se i trziste probudi iz zimskog sna
Bez uvrede al' vrijeme da se ti probudiš iz zimskog sna. Hype oko odlaska se smanjuje ? Naprotiv povećava se, čitaš li vijesti u posljednje vrijeme 40 škola zatvoreno u Krajini a 230 učitelja i nastavnika će ostati na ulici.Od početka 2019 do sad zemlju napustilo preko 30 000 ljudi a u poslijednih 5 god 200 000.
Znaš li da je BiH na trećem mjestu po broju useljenika u Njemačku a ispred nas su Indija i Kina.
I onda mi neko kaže hype se smiruje ljudi više ne idu odlučili raditi za 500 KM a još penzija od 350 KM pa da vidiš rahatluka.
Rudar Šefik Šišić uzalud je od maja 2018. godine čekao svoju rudarsku penziju. On i još 44 rudara uzalud su i molili i protestvovali.
Posljednju nadu rudar Šefik Šišić imao je nakon protesta ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu. Obećali su uplatu doprinosa i prvu penziju u novoj godini.
Rudaru Šefiku Šišiću rečeno je potom da njegovog imena nema na spisku onih kojima će biti uvezan staž. Na spisku su oni kojima pola godine nije ništa uplaćeno. Njemu je uplaćen dio, ali nedovoljno da dobije penziju.
Za Dan rudara, 21. decembra iz zeničkog rudnika su najavili organizovanje svečanog ispraćaja ove godine penzionisanih rudara, koji su to samo na papiru, jer penzije još nisu dobili.
Na prozivci toga dana neće biti rudara Šefika Šišića. Njega su drugovi komorati ispratili danas, na vječni počinak. Supruzi i dvoje djece ostavio je oproštajno pismo.
Rudar Šefik Šišić šest je mjeseci molio da mu uplate radni staž kako bi mogao biti penzionisan.
Rudaru Šefiku Šišići nije ispunjeno obećanje da će biti na spisku.
Citiram sa FB:
Etički gledano, sve dok iznos minimalca ne pokriva minimalnu potrošačku korpu (uz sve mogućnosti proizvoljnih merenja i računanja), ne može biti reči o bilo kakvoj sposobnosti, svesti i odgovornosti onih koji o tome odlučuju – naprotiv, razlika ta dva broja upravo dokazuje nesposobnost samozvanih stručnjaka koji svojim neznanjem i ambicijom, utemeljenim na bezdušnoj pohlepi i partokratskoj samovolji i bahatosti, uništavaju naše živote.
Last edited by Bloo on 11/09/2019 11:38, edited 1 time in total.
stakasa wrote:Kao da se hype oko odlazaka smanjuje!? Vrijeme je da se i trziste probudi iz zimskog sna
Bez uvrede al' vrijeme da se ti probudiš iz zimskog sna. Hype oko odlaska se smanjuje ? Naprotiv povećava se, čitaš li vijesti u posljednje vrijeme 40 škola zatvoreno u Krajini a 230 učitelja i nastavnika će ostati na ulici.Od početka 2019 do sad zemlju napustilo preko 30 000 ljudi a u poslijednih 5 god 200 000.
Znaš li da je BiH na trećem mjestu po broju useljenika u Njemačku a ispred nas su Indija i Kina.
I onda mi neko kaže hype se smiruje ljudi više ne idu odlučili raditi za 500 KM a još penzija od 350 KM pa da vidiš rahatluka.
Procjena mi je bila odokativna, ne raspolazem zvanicnim podacima, pricamo se...
vjesticanametli wrote:Pferdislave idel se koncerAt stinga
Joj tesko, nisam se jos toliko ovdje smjestio.
On the other hand, hvala Bogu evo jucer sam dobio ugovor za stan od Vonovie, a sutra bih trebao ici da gledam drugi stan od druge agencije za koji sam isto vec dobio ugovor samo je na pogresnoj adresi, otisao na adresu mojih rodjaka kod kojih sam bio, jer nisam bio promijenio adresu na ovu novu, ovaj stan gdje zivim zadnjih 6 mjeseci.
Mada mislim da mi se vise svida ovaj od Vonovie i da cu njega prihvatiti. Ovo je na duge staze stan, sto se kaze Unbefristet.