Dnevna doza bubova
Ukrajina
-
sumirprimus
#186201 Re: Ukrajina
Dnevna doza bubova
-
sumirprimus
- drug_profi
#186203 Re: Ukrajina
Ovo je prefektno oružje za degradaciju logistike, pa i žive sile, ali je i pitanje koja varijanta GBU-39 dolazi na lanseru.
Jer namjena im nije ista.
Warhead SDB I (GBU-39/B)
penetrating blast fragmentation, penetrating steel nosecone[8]
SDB FLM (GBU-39A/B)
blast ultra low fragmentation[9]
Laser SDB (GBU-39B/B)
penetrating blast fragmentation, w/o steel nosecone[8]
Warhead weight All SDB I variants
206 lb (93 kg) total[8][9]
SDB I (GBU-39/B)
Explosive fill: 36 lb (16 kg) AFX 757 Insensitive munition certified[10][11]
Penetration: greater than 3 ft (0.91 m) of steel reinforced concrete[11]
SDB FLM (GBU-39A/B)
137 lb (62 kg) AFX 1209 MBX ("multiphase blast explosive"), composite case
Laser SDB (GBU-39B/B)
36 lb (16 kg) AFX 757 enhanced blast insensitive explosive, penetrating steel case
-
sumirprimus
#186204 Re: Ukrajina
Sama kolicina na daljinu dovoljna je da im napravi havariji u logistici.drug_profi wrote: ↑16/10/2023 10:13 Ovo je prefektno oružje za degradaciju logistike, pa i žive sile, ali je i pitanje koja varijanta GBU-39 dolazi na lanseru.
Warhead SDB I (GBU-39/B)
penetrating blast fragmentation, penetrating steel nosecone[8]
SDB FLM (GBU-39A/B)
blast ultra low fragmentation[9]
Laser SDB (GBU-39B/B)
penetrating blast fragmentation, w/o steel nosecone[8]
Warhead weight All SDB I variants
206 lb (93 kg) total[8][9]
SDB I (GBU-39/B)
Explosive fill: 36 lb (16 kg) AFX 757 Insensitive munition certified[10][11]
Penetration: greater than 3 ft (0.91 m) of steel reinforced concrete[11]
SDB FLM (GBU-39A/B)
137 lb (62 kg) AFX 1209 MBX ("multiphase blast explosive"), composite case
Laser SDB (GBU-39B/B)
36 lb (16 kg) AFX 757 enhanced blast insensitive explosive, penetrating steel case
-
sumirprimus
-
Excel2
#186206 Re: Ukrajina
E ovo ce po meni donijeti dosta. Prejeftino a djelotvorno.
Da je doslo na ljeto, siguran sam da bi drugacije izgledao proboj.
- Gandalf
#186207 Re: Ukrajina
Oplest ovim raketicama po Kerču i pruzi kod Tokmaka, razvaliti sve puteve snadbijevanja agresora.
-
lajkujMe
-
Dimu1927
#186209 Re: Ukrajina
Kako napreduje ruska ofanziva, jel stanje kriticno ?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
- drug_profi
#186211 Re: Ukrajina
Evo našao sam negdje da se koriste GBU-39/B za ovaj hibrid bombe i rakete.
Što će reć 16 kila eksploziva sa mogućom penetracijom kroz 0,9 metara armiranog betona.
Pa, za mostove i objekte izvrsna stvar. 16 kila nije mnogo, ali je jeftino i precizno.
Druga stvar je sto se sad koriste M26 nosači, koji su prevaziđeni i faktički su besplatni jer su za otpis. Jeftinije ih je ispaliti nego reciklirati.
Posto je sistem nov, ako se pokaze efikasan, a vjerujem da hoce, onda se može razmisljati i krupnije.
Jaci nosac koji bi produljio domet, veci nosac koji bi povecao kalibar, itd...
Ali onda je opet pitanje cijene...
Što će reć 16 kila eksploziva sa mogućom penetracijom kroz 0,9 metara armiranog betona.
Pa, za mostove i objekte izvrsna stvar. 16 kila nije mnogo, ali je jeftino i precizno.
Druga stvar je sto se sad koriste M26 nosači, koji su prevaziđeni i faktički su besplatni jer su za otpis. Jeftinije ih je ispaliti nego reciklirati.
Posto je sistem nov, ako se pokaze efikasan, a vjerujem da hoce, onda se može razmisljati i krupnije.
Jaci nosac koji bi produljio domet, veci nosac koji bi povecao kalibar, itd...
Ali onda je opet pitanje cijene...
-
sumirprimus
#186212 Re: Ukrajina
opet sto i ovaj kaze, zamisli himars na steoridima...
Carl Rehnberg
Carl Rehnberg
@Carl_Rehnberg2
·
44m
How big is GLSDB Day for Ukraine?
1/2
Imagine Himars Day, but on Steroids and with a Flame-shooting Turbo up the arse.
This is the 150-180km mass precission weapon that Ukraine so desperately needed.
It was never ATACMS or Taurus, it was always GLSDB that would count.
-
lajkujMe
- drug_profi
-
lajkujMe
#186215 Re: Ukrajina
Samo da prijavim stanje Ruske ofanzive
-
sumirprimus
- drug_profi
-
emirolini
#186218 Re: Ukrajina
Buduca odbrana protiv dronova i raketa.
- Čitalac
#186219 Re: Ukrajina
Arestovič je postao ukrajinski Strelkov. Nestao je iz tamošnjih medija, ali se i dalje pažljivo osluškuje šta priča i piše. Pritom je ostao obavezan sagovornik za strane posmatrače i novinare u Kijevu. Tako je i ovaj njegov tekst proteklog vikenda izazvao burne reakcije. Po Arestoviču, Ukrajina nije na dobrom putu, a izbori usred rata jedini su spas.
Danas sam nešto veći pesimista, ali ruku na srce na osnovu onoga što sam mogao da vidim i čujem, ne mislim da je situacija baš toliko kritična.
Danas sam nešto veći pesimista, ali ruku na srce na osnovu onoga što sam mogao da vidim i čujem, ne mislim da je situacija baš toliko kritična.
Dok sam imao prevelika očekivanja od naše protuofenzive, činio sam to oslanjajući se na kalkulacije. U to vrijeme ta očekivanja nisu izgledala pretjerano, brojke koje sam znao obećavale su značajan uspjeh. No, napravili smo niz grešaka koje su, i to se mora priznati (ako poštujemo svoje ljude i želimo s njima ozbiljno razgovarati) dovele situaciju u stratešku mrtvu točku.
Dvije su glavne pogreške učinjene na bojnom polju:
1) Za potrebe mita o "tvrđavi Bahmut" potrošeno je mnogo vojnika, opreme i resursa. Najprije u obrani na nepovoljnim linijama, a zatim (i danas) u pokušaju povratka hrpe ruševina preostalih od Bahmuta. Ove trupe danas nam nedostaju na jugu. Proboj na jugu donio bi nam strateški uspjeh u ratu i preuzimanje inicijative – političke, moralne i vojne. Dapače, vratili bismo rusku vojsku i Putinov režim u stanje prije 23. veljače, što bi značilo krah cjelokupne Putinove strategije – potrošiti tolike živote i resurse, izgubiti stratešku poziciju u svijetu i tržišta – a vratiti se na početak, to bi bila katastrofa za Kremlj. Ali pogreška je već učinjena i nastavlja se učvršćivati.
2) Nedostatak izgradnje velikih obrambenih objekata, naše "Surovikin linije" na svim područjima bojišnice gdje se branimo. Takve strukture dramatično bi povećale borbenu stabilnost naših trupa, nanijele bi još veće gubitke Rusima, smanjile opterećenje naših snaga i omogućile preusmjeravanje dijela njih u ofenzivna područja. To nije učinjeno i to je naša druga strateška greška. Kao što vidimo, nijedna odluka u ratu nije konačna, a briljantan početak ne znači i briljantan kraj. Odluku o preusmjeravanju vojnih napora i izgradnji strateških obrambenih linija nije mogao donijeti vojni vrh (to je iznad njegove razine odgovornosti), već samo politički.
Strateške greške na terenu prate strateške greške u javnoj upravi, vanjskoj i unutarnjoj politici – korupcija, realna perspektiva smanjenja pomoći Ukrajini, zatezanje vijaka unutar zemlje, destrukcija odnosa s najbližim susjedima – sve su to izravni rezultati donesenih ispravnih ili pogrešnih političkih odluka. Sada smo u škripcu. Rusi ne mogu pobijediti nas, ne možemo ni mi njih. Za odlučujući pomak u ratu, bilo koja strana mora biti u stanju dramatično povećati resurse, a takva mogućnost ne postoji.
Rusko vodstvo radikalno povećava vojni proračun, intenzivira proizvodnju, pokušava osigurati opskrbu iz Sjeverne Koreje/Kine, poboljšava sheme krijumčarenja i gradi politiku "Globalni jug protiv globalnog zapada". Zadatak mu je izdržati do američkih predsjedničkih izbora (studeni 2024), a zatim ponovno pregovarati u svoju korist.
Naše vodstvo guši gospodarstvo, građanske slobode i političke suparnike, svađa se sa susjedima i ključnim partnerima i potiče korupciju. Rusija, uza sve svoje nedostatke, ima stvarni suverenitet, a mi to nemamo. Rusija donosi kanibalske, ali adekvatne odluke, a naše vodstvo je korumpirano i neadekvatno, što naši glavni sponzori i partneri stalno ističu. Takva nas politika vodi u slijepu ulicu.
Prema mojoj procjeni, naše rukovodstvo davno je iscrpilo granice svojih mogućnosti. Od njih više ne treba očekivati adekvatna rješenja koja odgovaraju situaciji. Narodu čak ne žele reći istinu: neće biti granica iz 1991, neće biti ni Krima u bliskoj budućnosti, ali će biti obrane, krvi, znoja i suza. I umjesto da se obrana, znoj, krv i suze olakšaju širenjem građanskih sloboda, oslobađanjem gospodarstva i koncentriranjem resursa na obranu, dolazi do progona onih koji govore istinu. Zato partneri inzistiraju na izborima. Zato što je naše vodstvo dovelo situaciju u slijepu ulicu i nastavlja ustrajati na svojoj pogrešnoj politici. To nas vodi u katastrofu. Zato inzistiram na izborima. Izbori daju nadu za resetiranje, razbijanje monopola nesposobnosti i daju šanse onima koji su u stanju donositi odluke koje odgovaraju stvarnom stanju.
Razumijem ljude koji strahuju da bi izbori u vrijeme rata doveli do unutarnjih potresa. Ali ti su ljudi jednostavno u inerciji prenapuhanih očekivanja. Poštujem zablude ovih ljudi, jer one nisu uzrokovane njihovom glupošću, već nedostatkom pravih informacija i nesposobnosti da trezveno procijene situaciju. Ali, vjerujte mi, u sljedećih nekoliko mjeseci čak i oni koji se kategorički protive izborima počet će moliti za njih – kao za jedinu nadu za izlaz iz strateškog ćorsokaka.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
ReymondReddington
-
Dendrlix
#186223 Re: Ukrajina
Ima li igdje war gonza?
-
kluz franjo
#186224 Re: Ukrajina
Navodno geolocirano iza starih ruskih linija, istočno od Krasnohorivke.drug_profi wrote: ↑16/10/2023 13:09Samo ipak se ovaj rujan slobodno šeta ovuda.
Znači ipak su pomakli linije.
- drndalo