Demokratska fronta Željko Komšić
-
guruman
#18601 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ovo je zemlja raznih čuda i magije.Zamislite,sprema se jedan Mujo da osnuje stranku u Grudama,dobije glasove i namećee se parliamentu.
Vrlo moguće.Svi Čovićevci glasaju za njega.Narod od nadanja pomahnito.Šta je sa zelenima.Bisage pune nekoliko generacija unaprijed.
Narod mu bukvalno propo,još po selima ima nafake,žemlja se uredno ore i kopa,krave muću,ovce bleje,cuke laju,ptice pjevaju,milina jedna.Tu se kuje j e d i n s t v o jer u tome je snaga.Radnička klasa izumrla zajedno sa Titom.Ono što su imali i stvarali decenijama predali su bez borbe.Oni više nisu oni,a njihovo više nije njihovo.Kolektivni harakiri.Elementarnog dostojanstva nema ni u tragovima.Svak se kurava sa svakim,jer kolač se dijeli po zakonu i dogovoru.Sad je šansa i ko zna šta će se u budučnosti događati.Božija individua može samo da se okreće prema nebu i moli za spas od svega onoga što su rade.Mentalni pomor svijesti i savjesti.A sve je regularno i kako treba ,jer tako pišu "novine".Ha hahahahahaaa.....
Vrlo moguće.Svi Čovićevci glasaju za njega.Narod od nadanja pomahnito.Šta je sa zelenima.Bisage pune nekoliko generacija unaprijed.
Narod mu bukvalno propo,još po selima ima nafake,žemlja se uredno ore i kopa,krave muću,ovce bleje,cuke laju,ptice pjevaju,milina jedna.Tu se kuje j e d i n s t v o jer u tome je snaga.Radnička klasa izumrla zajedno sa Titom.Ono što su imali i stvarali decenijama predali su bez borbe.Oni više nisu oni,a njihovo više nije njihovo.Kolektivni harakiri.Elementarnog dostojanstva nema ni u tragovima.Svak se kurava sa svakim,jer kolač se dijeli po zakonu i dogovoru.Sad je šansa i ko zna šta će se u budučnosti događati.Božija individua može samo da se okreće prema nebu i moli za spas od svega onoga što su rade.Mentalni pomor svijesti i savjesti.A sve je regularno i kako treba ,jer tako pišu "novine".Ha hahahahahaaa.....
- lerdi
#18602 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
A zašto to misliš? Zato što zadržavam pljuvačku dok ne vidim rezultate? Potezi koje je DF povukao do sada, htjela ti to priznati ili ne, posebno kada je državni nivo u pitanju idu ka deblokiranju stanja u kojem se nalazimo. Nisam samo ja taj koji to tvrdi jer isto tvrde i neki drugi. Sam taj potez je meni bar dovoljan da se bar malo suzdržim dok ne vidim u kojem pravcu idu stvari. Meni je svejedno skim će DF ući u koaliciju ako će stvari krenuti naprijed. Boli me briga jel partner Bakir, Fahro, Ibro, Pero, Anto, Mato ako BiH dobije npr. MAP ili pristupne razgovore uskoro. Uopšte me ne interesuje. Ne interesuje me ni hoće li DF biti u koaliciji koja će donijeti isto to samo da napokon krenemo. DF je odlučio da uđe u tu priču i da proba nešto uraditi. Hoće li šta uraditi i kako će se u kompletnoj priči ponašati do njih je. Vrijeme će pokazati ali u startu odbacivati bilo kakvu incijativu ostavlja nas u stanju u kakvom jesmo danas. Šta imamo izgubiti ovom incijativom DF-a? Ja tamo ništa pogubno po BiH nisam vidio. S druge strane odbijanjem iste mislim da pored naredne četiri godine gubimo i neke druge stvari.Banksy wrote:Hvale vrijedno ili ne, poenta je da ti počinješ da se ponašaš kao da nisi ti.lerdi wrote:
Počinješ da se ponašaš kao on a to i nije baš nešto hvale vrijedno.
- Skijaš
#18603 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ti misliš kako ovi manevri DF-a mogu izaći na dobro, ja ne mislim i zato kritikujem. Ja se još uvijek nadam da će demonstrativno odbaciti mjesto na zadnjem sjedištu u autu kojim upravljaju SDA-HDZ.lerdi wrote:Zašto onda kritikovati bez rezultata? Koji je cilj takvog nečega?Skijaš wrote:Neće se stranka ugasiti ako bude promjena na bolje, naprotiv, vjerovatno će dobiti više glasova.lerdi wrote:
Vjeruj da džaba krečiš. Pojedinim se sve svodi na zelene, crvene, plave, šućmuraste i tako sve dok se boje ne istope. Niko ne gleda šta je dobro, a šta loše određenim potezima postignuto već samo ko je skim. Davno napisah, a evo i opet ću, ako potezi DF dovedu do toga da se otkoći napredak države komotno nek se stranka ugasi jer je ista zbog toga i stvorena. Stranaka koje su svrha same sebi imamo i previše.
- lerdi
#18604 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Mislim da mogu jer ni SDA-HDZ automobil nije više tako stabilan kao prije. Godine su odradile svoje i nisu se pokazali baš domaćinski prema tom istom automobilu. Voze na strogoj rezervi a najbliža pumpa je kod Merkelove koja diktira cijenu goriva.Skijaš wrote:Ti misliš kako ovi manevri DF-a mogu izaći na dobro, ja ne mislim i zato kritikujem. Ja se još uvijek nadam da će demonstrativno odbaciti mjesto na zadnjem sjedištu u autu kojim upravljaju SDA-HDZ.lerdi wrote:Zašto onda kritikovati bez rezultata? Koji je cilj takvog nečega?Skijaš wrote:
Neće se stranka ugasiti ako bude promjena na bolje, naprotiv, vjerovatno će dobiti više glasova.
- Skijaš
#18605 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
DF-ov pristanak na monopol nad etničkim kvotama je korak koji garantuje stagnaciju jer se zadržavamo atmosferu vladavine plemenskih vođa.lerdi wrote:Šta imamo izgubiti ovom incijativom DF-a?
- lerdi
#18606 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
I to će biti sve tako dok nas drugi ne natjeraju da mijenjamo neke stvari. Da je DF insistirao na kvotama Čović bi dobio argument sa kojim bi mogao mahati okolo i nastaviti kmečati kao što je i do sada kmečao. Šta bi mi onda dobili? Nastavak onoga svega što smo prošli proteklih godina. Jedan, dva ministra nisu vrijedni zastoja države.Skijaš wrote:DF-ov pristanak na monopol nad etničkim kvotama je korak koji garantuje stagnaciju jer se zadržavamo atmosferu vladavine plemenskih vođa.lerdi wrote:Šta imamo izgubiti ovom incijativom DF-a?
- Skijaš
#18607 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vidiš, to meni djeluje neuvjerljivo. Moguće je da si ti u pravu, ali ne vjerujem, jer kad stranci, uključujući Merkelovu, vide da ti prihvataš HDZ-ovu viziju uređenja društva, ta će vizija i njima postati prihvatljiva. A tad ako bude nametanja, to neće biti u tvoju korist ili u korist države.lerdi wrote:Mislim da mogu jer ni SDA-HDZ automobil nije više tako stabilan kao prije. Godine su odradile svoje i nisu se pokazali baš domaćinski prema tom istom automobilu. Voze na strogoj rezervi a najbliža pumpa je kod Merkelove koja diktira cijenu goriva.Skijaš wrote:Ti misliš kako ovi manevri DF-a mogu izaći na dobro, ja ne mislim i zato kritikujem. Ja se još uvijek nadam da će demonstrativno odbaciti mjesto na zadnjem sjedištu u autu kojim upravljaju SDA-HDZ.lerdi wrote:
Zašto onda kritikovati bez rezultata? Koji je cilj takvog nečega?
-
zavrzlama
#18608 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
dobro bi bilo da ce Komsic izaci na cestu i gledati kako ova dvojica ginu u autu..medjutim oni ce njega drzati u gepeku pa jadnik nece moci nista iz te pozicije da uradi dok ovi voze auto u provaliju....ako ostane u kabini mozda otme volan i spasi i sebe i auto,a kad zaustavi auto nek jebe mater ovoj dvojici...kuzisSkijaš wrote: Ja se još uvijek nadam da će demonstrativno odbaciti mjesto na zadnjem sjedištu u autu kojim upravljaju SDA-HDZ.
- Skijaš
#18609 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
DF nije morao u vlast, ima ko da Čoviću prepusti monopol nad hrvatskom kvotom, zašto DF to mora uraditi da bi prekinuli zastoj države ? I gdje je granica ? Hoćemo li sutra crtati granice Herceg Bosne da bi prekinuli zastoj ? Ili podjeliti FTV po etničkom šavu ? Kako određujemo koji je princip važan a koji nije ? Ako tebi neko sutra kaže kako će se konačnom podjelom BiH prekinuti zastoj, hoćeš li to odbiti iz principa ili ?lerdi wrote:I to će biti sve tako dok nas drugi ne natjeraju da mijenjamo neke stvari. Da je DF insistirao na kvotama Čović bi dobio argument sa kojim bi mogao mahati okolo i nastaviti kmečati kao što je i do sada kmečao. Šta bi mi onda dobili? Nastavak onoga svega što smo prošli proteklih godina. Jedan, dva ministra nisu vrijedni zastoja države.Skijaš wrote:DF-ov pristanak na monopol nad etničkim kvotama je korak koji garantuje stagnaciju jer se zadržavamo atmosferu vladavine plemenskih vođa.lerdi wrote:Šta imamo izgubiti ovom incijativom DF-a?
- lerdi
#18610 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa određivanje kvota po narodnoj pripadnosti u korjenu se kosi sa principima jednakosti na kojim je EU nastala. To uostalom govore i presude iz Strasbura koje dolaze jedna za drugom. Mislim da si u zabludi ako misliš da će EU dozvoliti u vlastitom dvorištu određivanje nekih kvota na osnovu bilo kakve pripadnosti. Kamo sreće da dođemo u tu situaciju da ragovaramo o ukidanju ili neukidanju ovih kvota. To bi značilo da smo mnoge druge stvari riješili i samim tim se približili euro-atlanskim integracijama.Skijaš wrote:Vidiš, to meni djeluje neuvjerljivo. Moguće je da si ti u pravu, ali ne vjerujem, jer kad stranci, uključujući Merkelovu, vide da ti prihvataš HDZ-ovu viziju uređenja društva, ta će vizija i njima postati prihvatljiva. A tad ako bude nametanja, to neće biti u tvoju korist ili u korist države.lerdi wrote:Mislim da mogu jer ni SDA-HDZ automobil nije više tako stabilan kao prije. Godine su odradile svoje i nisu se pokazali baš domaćinski prema tom istom automobilu. Voze na strogoj rezervi a najbliža pumpa je kod Merkelove koja diktira cijenu goriva.Skijaš wrote: Ti misliš kako ovi manevri DF-a mogu izaći na dobro, ja ne mislim i zato kritikujem. Ja se još uvijek nadam da će demonstrativno odbaciti mjesto na zadnjem sjedištu u autu kojim upravljaju SDA-HDZ.
- lerdi
#18611 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ko je drugi mogao ući u ovu priču? SBB,SDP? Nema šanse. Prvi zbog predizborne, drugi zbog kongresa. Ko ostaje? DF je sa ovim završio kada su ustupci HDZ-u u pitanju. U to sam siguran jer sve ostalo je samoubistvo. Čak mislim da je puno bolje što je DF u ovoj priči nego SBB. Bar sam takav dojam dobio nakon Arnautovih nastupa nakon izbora i mislim da bi oni bili puno popustljiviji prema HDZ-u.Skijaš wrote:DF nije morao u vlast, ima ko da Čoviću prepusti monopol nad hrvatskom kvotom, zašto DF to mora uraditi da bi prekinuli zastoj države ? I gdje je granica ? Hoćemo li sutra crtati granice Herceg Bosne da bi prekinuli zastoj ? Ili podjeliti FTV po etničkom šavu ? Kako određujemo koji je princip važan a koji nije ? Ako tebi neko sutra kaže kako će se konačnom podjelom BiH prekinuti zastoj, hoćeš li to odbiti iz principa ili ?lerdi wrote:I to će biti sve tako dok nas drugi ne natjeraju da mijenjamo neke stvari. Da je DF insistirao na kvotama Čović bi dobio argument sa kojim bi mogao mahati okolo i nastaviti kmečati kao što je i do sada kmečao. Šta bi mi onda dobili? Nastavak onoga svega što smo prošli proteklih godina. Jedan, dva ministra nisu vrijedni zastoja države.Skijaš wrote: DF-ov pristanak na monopol nad etničkim kvotama je korak koji garantuje stagnaciju jer se zadržavamo atmosferu vladavine plemenskih vođa.
- Skijaš
#18612 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kvote postoje, to je zakonski okvir i to se neće mijenjati. Govorimo o monopolu nad tim kvotama. A presudu iz Strazbura (koja se tiče izbora članova Predsjedništva) se može riješiti minimalnom izmjenom, umjesto Srbin iz manjeg entiteta, staviš jedan iz manjeg entiteta, umjesto Bošnjak i Hrvat iz FBiH, staviš dvojica iz FBiH i što se tiče Strazbura, prava ostalih su ispoštovana.lerdi wrote:Skijaš wrote:Pa određivanje kvota po narodnoj pripadnosti u korjenu se kosi sa principima jednakosti na kojim je EU nastala. To uostalom govore i presude iz Strasbura koje dolaze jedna za drugom. Mislim da si u zabludi ako misliš da će EU dozvoliti u vlastitom dvorištu određivanje nekih kvota na osnovu bilo kakve pripadnosti. Kamo sreće da dođemo u tu situaciju da ragovaramo o ukidanju ili neukidanju ovih kvota. To bi značilo da smo mnoge druge stvari riješili i samim tim se približili euro-atlanskim integracijama.lerdi wrote: Vidiš, to meni djeluje neuvjerljivo. Moguće je da si ti u pravu, ali ne vjerujem, jer kad stranci, uključujući Merkelovu, vide da ti prihvataš HDZ-ovu viziju uređenja društva, ta će vizija i njima postati prihvatljiva. A tad ako bude nametanja, to neće biti u tvoju korist ili u korist države.
Evo uzmi za primjer Savjet ministara, tu imaš jedno mjesto garantovano za ostale. Je li tu, bar nominalno, riješeno pitanje diskriminacije ? Što se tiče Strazbura, jeste, ostali imaju garanciju i riješena stvar. Strazbur neće tražiti ukidanje propisa koji garantuju prisustvo po tri pripadnika konstitutivnih naroda u tom tijelu. I sada umjesto da DF pokuša razbiti monopol nad tim kvotama (koje se, kako rekoh, neće ukidati niti to ko spominje), DF će monopol nad njima prepustiti plemenskim poglavicama. Izvini, ali ja tu ne vidim progres.
- Skijaš
#18613 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
DF nije morao u vlast, ima ko da Čoviću prepusti monopol nad hrvatskom kvotom, zašto DF to mora uraditi da bi prekinuli zastoj države ? I gdje je granica ? Hoćemo li sutra crtati granice Herceg Bosne da bi prekinuli zastoj ? Ili podjeliti FTV po etničkom šavu ? Kako određujemo koji je princip važan a koji nije ? Ako tebi neko sutra kaže kako će se konačnom podjelom BiH prekinuti zastoj, hoćeš li to odbiti iz principa ili ?lerdi wrote:
I to će biti sve tako dok nas drugi ne natjeraju da mijenjamo neke stvari. Da je DF insistirao na kvotama Čović bi dobio argument sa kojim bi mogao mahati okolo i nastaviti kmečati kao što je i do sada kmečao. Šta bi mi onda dobili? Nastavak onoga svega što smo prošli proteklih godina. Jedan, dva ministra nisu vrijedni zastoja države.
Koju priču ? Ja još uvijek ne vidim šta se to dobilo niti šta će se dobiti. Postoje pretpostavke o postojanju nekog tajnog plana, ali ono što je javno i dostupno tebi i meni ne odudara od milion drugih inicijativa koje su dolazile iz EU.Ko je drugi mogao ući u ovu priču? SBB,SDP?
Zašto ? Kako je monopol HDZ-a nad hrvatskom kvotom prihvatljiva cijena za "prekid zastoja" a podjela FTV-a po etničkom šavu nije ? Ko to određuje ? To će se i u Briselu zapitati, ako Sarajevo popuštanje HDZ-u vidi kao prekid zastoja, zašto ne nastaviti tom trasom popuštanja HDZ-u ? Ovo te ozbiljno pitam, nije retorički.DF je sa ovim završio kada su ustupci HDZ-u u pitanju. U to sam siguran jer sve ostalo je samoubistvo.
Čak mislim da je puno bolje što je DF u ovoj priči nego SBB. Bar sam takav dojam dobio nakon Arnautovih nastupa nakon izbora i mislim da bi oni bili puno popustljiviji prema HDZ-u.
Nije tajna da je četnik Radončić sklon rješenjima koja vode podjeli zemlje. Ali ako se čitavu ovu inicijativu počinje pravdati tezom kako će DF-ova izdaja biti manja od Radončićeve, sad si možda bliže odgovoru na pitanje zašto nas uopšte ima toliko koji vide problem u potezima DF-a.
Last edited by Skijaš on 27/11/2014 15:37, edited 1 time in total.
- lerdi
#18614 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kvote postoje i kvote će se kad tad morati mijenjati. Npr. rezultati prošlogodišnjeg popisa će se morati početi primjenjivati na sve sfere života kad tad. Ali to su stvari oko kojih mislim da trenutno ne treba lomiti koplja i glave. Kako se bude približavalo EU budi siguran da će mnoge promjene više ići u korist nego na štetu građanske BiH. Narodi će svoja prava tražiti kroz domove naroda a ostale stvari teško da će se rješavati nekim kvotama. Ukoliko kvote i budu postojale tačno će se znati šta kome pripada. Bar je to neko moje mišljenje i upravo zbog toga mislim da je trenutno puno bitnije otkočiti stvari nego naduravat se oko par ministarskih pozicija.Skijaš wrote: Kvote postoje, to je zakonski okvir i to se neće mijenjati. Govorimo o monopolu nad tim kvotama. A presudu iz Strazbura (koja se tiče izbora članova Predsjedništva) se može riješiti minimalnom izmjenom, umjesto Srbin iz manjeg entiteta, staviš jedan iz manjeg entiteta, umjesto Bošnjak i Hrvat iz FBiH, staviš dvojica iz FBiH i što se tiče Strazbura, prava ostalih su ispoštovana.
Evo uzmi za primjer Savjet ministara, tu imaš jedno mjesto garantovano za ostale. Je li tu, bar nominalno, riješeno pitanje diskriminacije ? Što se tiče Strazbura, jeste, ostali imaju garanciju i riješena stvar. Strazbur neće tražiti ukidanje propisa koji garantuju prisustvo po tri pripadnika konstitutivnih naroda u tom tijelu. I sada umjesto da DF pokuša razbiti monopol nad tim kvotama (koje se, kako rekoh, neće ukidati niti to ko spominje), DF će monopol nad njima prepustiti plemenskim poglavicama. Izvini, ali ja tu ne vidim progres.
-
VjecitiStudent
#18615 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Koalicija Domovina spremna participirati u Vladi RS-a
http://www.klix.ba/vijesti/bih/koalicij ... /141127120
- Skijaš
#18616 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Znači, da bi HDZ dobio nešto, treba samo zakočiti stvar a konstruktivno Sarajevo će to podmazati i idemo dalje ? Jesi li siguran da je to poruka koju želiš poslati stranim centrima moći ?lerdi wrote:Skijaš wrote: Kvote postoje, to je zakonski okvir i to se neće mijenjati. Govorimo o monopolu nad tim kvotama. A presudu iz Strazbura (koja se tiče izbora članova Predsjedništva) se može riješiti minimalnom izmjenom, umjesto Srbin iz manjeg entiteta, staviš jedan iz manjeg entiteta, umjesto Bošnjak i Hrvat iz FBiH, staviš dvojica iz FBiH i što se tiče Strazbura, prava ostalih su ispoštovana.
Kvote postoje i kvote će se kad tad morati mijenjati. Npr. rezultati prošlogodišnjeg popisa će se morati početi primjenjivati na sve sfere života kad tad. Ali to su stvari oko kojih mislim da trenutno ne treba lomiti koplja i glave. Kako se bude približavalo EU budi siguran da će mnoge promjene više ići u korist nego na štetu građanske BiH. Narodi će svoja prava tražiti kroz domove naroda a ostale stvari teško da će se rješavati nekim kvotama. Ukoliko kvote i budu postojale tačno će se znati šta kome pripada. Bar je to neko moje mišljenje i upravo zbog toga mislim da je trenutno puno bitnije otkočiti stvari nego naduravat se oko par ministarskih pozicija.
- lerdi
#18617 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Upravo suprotno. Konstruktivno Sarajevo je od sebe dalo maksimum, a sad je na HDZ-u da radi onako kako mu se kaže jer su dobili što su tražili. Nemaju kome više otići da kukaju jer niko ih više neće slušati. Uz to moraju se okrenuti od druga Dodika što je glavni razlog kompletne ove incijative. Dodik se okrenuo Rusiji i dok je to tako ovi ga ne žele vidjeti na državnom nivou. Za utjehu HDZ je dobio ministarska mjesta i sada im ostaje samo da rade sa ostalim na rješavanju nagomilanih problema. Vuk sit ovce na broju, a o kvotama kada na njih dođe red. Otom potom.Skijaš wrote:Znači, da bi HDZ dobio nešto, treba samo zakočiti stvar a konstruktivno Sarajevo će to podmazati i idemo dalje ? Jesi li siguran da je to poruka koju želiš poslati stranim centrima moći ?lerdi wrote:Skijaš wrote: Kvote postoje, to je zakonski okvir i to se neće mijenjati. Govorimo o monopolu nad tim kvotama. A presudu iz Strazbura (koja se tiče izbora članova Predsjedništva) se može riješiti minimalnom izmjenom, umjesto Srbin iz manjeg entiteta, staviš jedan iz manjeg entiteta, umjesto Bošnjak i Hrvat iz FBiH, staviš dvojica iz FBiH i što se tiče Strazbura, prava ostalih su ispoštovana.
Kvote postoje i kvote će se kad tad morati mijenjati. Npr. rezultati prošlogodišnjeg popisa će se morati početi primjenjivati na sve sfere života kad tad. Ali to su stvari oko kojih mislim da trenutno ne treba lomiti koplja i glave. Kako se bude približavalo EU budi siguran da će mnoge promjene više ići u korist nego na štetu građanske BiH. Narodi će svoja prava tražiti kroz domove naroda a ostale stvari teško da će se rješavati nekim kvotama. Ukoliko kvote i budu postojale tačno će se znati šta kome pripada. Bar je to neko moje mišljenje i upravo zbog toga mislim da je trenutno puno bitnije otkočiti stvari nego naduravat se oko par ministarskih pozicija.
- lerdi
#18618 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ja te pitam ko je taj neko ko bi to dao HDZ-u? Granica je tu vjeruj mi. Dalje se neće ići. Sada je loptica kod Čovića u avliji. Nisu ni stranci budale. Znaju oni stanje puno bolje nego što ti misliš.Skijaš wrote:DF nije morao u vlast, ima ko da Čoviću prepusti monopol nad hrvatskom kvotom, zašto DF to mora uraditi da bi prekinuli zastoj države ? I gdje je granica ? Hoćemo li sutra crtati granice Herceg Bosne da bi prekinuli zastoj ? Ili podjeliti FTV po etničkom šavu ? Kako određujemo koji je princip važan a koji nije ? Ako tebi neko sutra kaže kako će se konačnom podjelom BiH prekinuti zastoj, hoćeš li to odbiti iz principa ili ?lerdi wrote:
I to će biti sve tako dok nas drugi ne natjeraju da mijenjamo neke stvari. Da je DF insistirao na kvotama Čović bi dobio argument sa kojim bi mogao mahati okolo i nastaviti kmečati kao što je i do sada kmečao. Šta bi mi onda dobili? Nastavak onoga svega što smo prošli proteklih godina. Jedan, dva ministra nisu vrijedni zastoja države.
Incijativa EU nije baš nešto što svaki dan doživljavamo. Ovo je ja mislim prva ozbiljnija nakon Butmira. Jednostavno ispali smo iz fokusa i sada se u isti vračamo zbog dešavanja u svijetu i regionu. Zbog toga je jako bitno iskoristiti istu jer da smo iskoristili prošlu danas bi sigurno bili puno bliže željenim integracijama. Opet je do nas.Skijaš wrote:Koju priču ? Ja još uvijek ne vidim šta se to dobilo niti šta će se dobiti. Postoje pretpostavke o postojanju nekog tajnog plana, ali ono što je javno i dostupno tebi i meni ne odudara od milion drugih inicijativa koje su dolazile iz EU.lerdi wrote: Ko je drugi mogao ući u ovu priču? SBB,SDP?
Da se ponovim. Nisu ni stranci budale. Znaju oni stanje puno bolje nego što ti misliš.Skijaš wrote:Zašto ? Kako je monopol HDZ-a nad hrvatskom kvotom prihvatljiva cijena za "prekid zastoja" a podjela FTV-a po etničkom šavu nije ? Ko to određuje ? To će se i u Briselu zapitati, ako Sarajevo popuštanje HDZ-u vidi kao prekid zastoja, zašto ne nastaviti tom trasom popuštanja HDZ-u ? Ovo te ozbiljno pitam, nije retorički.lerdi wrote: DF je sa ovim završio kada su ustupci HDZ-u u pitanju. U to sam siguran jer sve ostalo je samoubistvo.
Zavisi kako gledaš na izdaju. Ti u ovome vidiš izdaju a ja ne. Meni je bitnije da država ide naprijed nego da DF zakači neko ministarsko mjesto koje pripada po kvoti Hrvatima. Ti si se uhvatio tih kvota i po meni od drveta ne vidiš šumu.Skijaš wrote:lerdi wrote:Čak mislim da je puno bolje što je DF u ovoj priči nego SBB. Bar sam takav dojam dobio nakon Arnautovih nastupa nakon izbora i mislim da bi oni bili puno popustljiviji prema HDZ-u.
Nije tajna da je četnik Radončić sklon rješenjima koja vode podjeli zemlje. Ali ako se čitavu ovu inicijativu počinje pravdati tezom kako će DF-ova izdaja biti manja od Radončićeve, sad si možda bliže odgovoru na pitanje zašto nas uopšte ima toliko koji vide problem u potezima DF-a.
- Skijaš
#18619 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Još jednom, ko određuje tu granicu šta HDZ može tražiti a šta ne može ? Ako nemaju pravo na monopol nad hrvatskom kvotom a ti se ipak pomiriš s tim, zašto se ne bi pomirio sa podjelom FTV-a na dvije monoetničke televizije ? Ili sutra sa teritorijalnom podjelom ?lerdi wrote:Upravo suprotno. Konstruktivno Sarajevo je od sebe dalo maksimum, a sad je na HDZ-u da radi onako kako mu se kaže jer su dobili što su tražiliSkijaš wrote:
Znači, da bi HDZ dobio nešto, treba samo zakočiti stvar a konstruktivno Sarajevo će to podmazati i idemo dalje ? Jesi li siguran da je to poruka koju želiš poslati stranim centrima moći ?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#18620 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
drug Mića je davno predlagao elegantno rješenje presude Sejdić-Finci vs. BiH na taj način da se samo ukine etnički prefiks ispred svih problematičnih funkcija....dakle da se umjesto člana Predsjedništva Bih iz reda srpskog naroda bira član iz RS-a a mejsto ovih iz reda bošnjačkog i hrvatskog biraju dva člana iz FederacijeSkijaš wrote:
Kvote postoje, to je zakonski okvir i to se neće mijenjati. Govorimo o monopolu nad tim kvotama. A presudu iz Strazbura (koja se tiče izbora članova Predsjedništva) se može riješiti minimalnom izmjenom, umjesto Srbin iz manjeg entiteta, staviš jedan iz manjeg entiteta, umjesto Bošnjak i Hrvat iz FBiH, staviš dvojica iz FBiH i što se tiče Strazbura, prava ostalih su ispoštovana.
- lerdi
#18621 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Njihovi koalicioni partneri. Može HDZ tražiti sva ministarska mjesta ali hoće li im ovi dati to je pitanje. Tako isto mogu tražiti sva ministarska mjesta iz kvote, dobiti ih, ali šutnuti Dodika sa državnog nivoa kao protuslugu. Sve je stvar dogovora i samo je stvar onoga šta je kome bitno u datom momentu. Nekome fotelje, nekome napredak, nekom održavanje postojećeg stanja itd.Skijaš wrote:Još jednom, ko određuje tu granicu šta HDZ može tražiti a šta ne može ? Ako nemaju pravo na monopol nad hrvatskom kvotom a ti se ipak pomiriš s tim, zašto se ne bi pomirio sa podjelom FTV-a na dvije monoetničke televizije ? Ili sutra sa teritorijalnom podjelom ?lerdi wrote:Upravo suprotno. Konstruktivno Sarajevo je od sebe dalo maksimum, a sad je na HDZ-u da radi onako kako mu se kaže jer su dobili što su tražiliSkijaš wrote:
Znači, da bi HDZ dobio nešto, treba samo zakočiti stvar a konstruktivno Sarajevo će to podmazati i idemo dalje ? Jesi li siguran da je to poruka koju želiš poslati stranim centrima moći ?
- Skijaš
#18622 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Neko ko će to objasniti prekidom zastoja i eurointegracijama.lerdi wrote:Ja te pitam ko je taj neko ko bi to dao HDZ-u?Skijaš wrote:DF nije morao u vlast, ima ko da Čoviću prepusti monopol nad hrvatskom kvotom, zašto DF to mora uraditi da bi prekinuli zastoj države ? I gdje je granica ? Hoćemo li sutra crtati granice Herceg Bosne da bi prekinuli zastoj ? Ili podjeliti FTV po etničkom šavu ? Kako određujemo koji je princip važan a koji nije ? Ako tebi neko sutra kaže kako će se konačnom podjelom BiH prekinuti zastoj, hoćeš li to odbiti iz principa ili ?lerdi wrote:
Vidjećemo. U međuvremenu nemoj od mene očekivati entuzijazam za ovakve egzibicije.Granica je tu vjeruj mi. Dalje se neće ići.
Oni idu linijom manjeg otpora, ako Sarajevu odgovara formiranje Herceg Bosne, Brisel takvom razvoju događaja neće stajati na putu. Mislim da neki od nas precjenjuju stratus kojeg BiH ima na radaru stranih centara moći, oni naime nemaju plan i pomiriće se sa onim što "dogovore lokalni faktori", a ako je to podjela vlasti po plemenskom principu, onda je to podjela vlasti po plemenskom principu.Sada je loptica kod Čovića u avliji. Nisu ni stranci budale. Znaju oni stanje puno bolje nego što ti misliš.
Previše maglovito u zamjenu za konkretne i teške ustupke.Incijativa EU nije baš nešto što svaki dan doživljavamo. Ovo je ja mislim prva ozbiljnija nakon Butmira. Jednostavno ispali smo iz fokusa i sada se u isti vračamo zbog dešavanja u svijetu i regionu. Zbog toga je jako bitno iskoristiti istu jer da smo iskoristili prošlu danas bi sigurno bili puno bliže željenim integracijama. Opet je do nas.Skijaš wrote:Koju priču ? Ja još uvijek ne vidim šta se to dobilo niti šta će se dobiti. Postoje pretpostavke o postojanju nekog tajnog plana, ali ono što je javno i dostupno tebi i meni ne odudara od milion drugih inicijativa koje su dolazile iz EU.lerdi wrote: Ko je drugi mogao ući u ovu priču? SBB,SDP?
- shibonja
#18623 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vidim ,ovde puno raje trci pred rudu!
Sacekajte malo,strpljenja...da vidimo na sta ce izaci i hoce li biti pozitivnih pomaka!
Sacekajte malo,strpljenja...da vidimo na sta ce izaci i hoce li biti pozitivnih pomaka!
- Skijaš
#18624 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Da. Jedan od razloga zbog kojih nisam glasao za DF je Komšićeva izvala kako je slučaj Pilav vs. BiH još teži od slučaja Sejdić-Finci, odnosno kako će to urušiti Dejtonski koncept. Takva me je doza neozbiljnosti i površnosti (u najboljem slučaju, a u najgorem spremnosti na laganje) poprilično iznenadila. Mislim da kod kolege forumaša imamo sličnu, ni na čemu utemeljenu pretpostavku.JoseMujica wrote:drug Mića je davno predlagao elegantno rješenje presude Sejdić-Finci vs. BiH na taj način da se samo ukine etnički prefiks ispred svih problematičnih funkcija....dakle da se umjesto člana Predsjedništva Bih iz reda srpskog naroda bira član iz RS-a a mejsto ovih iz reda bošnjačkog i hrvatskog biraju dva člana iz FederacijeSkijaš wrote:
Kvote postoje, to je zakonski okvir i to se neće mijenjati. Govorimo o monopolu nad tim kvotama. A presudu iz Strazbura (koja se tiče izbora članova Predsjedništva) se može riješiti minimalnom izmjenom, umjesto Srbin iz manjeg entiteta, staviš jedan iz manjeg entiteta, umjesto Bošnjak i Hrvat iz FBiH, staviš dvojica iz FBiH i što se tiče Strazbura, prava ostalih su ispoštovana.
- pumica
#18625 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
lerdi wrote: Ko je drugi mogao ući u ovu priču? SBB,SDP? Nema šanse. Prvi zbog predizborne, drugi zbog kongresa. Ko ostaje? DF je sa ovim završio kada su ustupci HDZ-u u pitanju. U to sam siguran jer sve ostalo je samoubistvo. Čak mislim da je puno bolje što je DF u ovoj priči nego SBB. Bar sam takav dojam dobio nakon Arnautovih nastupa nakon izbora i mislim da bi oni bili puno popustljiviji prema HDZ-u.