BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

belfy

#18576 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by belfy »

moonco wrote: 18/03/2025 23:00
belfy wrote: 18/03/2025 21:57 nama ne nedostaje para. nama nedostaje drzave, ali to nije samo do nas.

i nemam pojma sta zelis reci sa podvucenim. meni izgledas kao neko ko nema pojma sa pojmom i prica gluposti cisto samo da bi pricao. koja je tvoja struka?
Normalo da para nedostaje. Ne rastu vojno industrijska postrojenja na grani. Sad kakva je trenutna vojno-politička situacija u svijetu ne može se ni za pare naći ono što je potrebno za razvoj vojne industrije. Već stani u red da se veći igrači namire.

Bolje ti je što nemaš pojma. Nije za svakoga ni dobro da ima pojma. Neko mora da bude i ograničen sa pojmom i da mu se na kapaljku daje pojam. Jer koliko mu se pojma da, toliko ima mogućnosti da shvati i rezonuje. Ti meni izgledaš kao neko koga su roditelji zapostavljali kad je bio dijete. Inače imam mačku tako da radije njoj poklanjam pažnju nego nekome frustriranom i željnom pažnje i to one negativne koja se može radije upotrijebiti u neke pozitivne svrhe, kao što je npr. kopanje, nosanje vreća, tucanje kamena, neki fizički posao u skladu sa tvojim karakteristikama. Jer neko ko nema pojma za njega i jeste takva vrsta posla.

Nauči se prvo komunicirati pa mi se obračaj jer vidim da si neka nekulturna i neartikilisana osoba. Kad se budeš naučio kulturi i odgoju, ono što su ti roditelji propusili onda ćemo diskutovati.
oh, jedan od kurcevitih nepoznavaoca icega (inace poznatih kao poznavaoca svega - po sopstvenom misljenju) koji bi da predje na licno, a ne smije reci ni koje je struke.... nisam prepoznao na prvu, pa se izvinjavam. obecavam ti da ti vise nista necu pokusati objasniti, a ti ne diraj nista i ne zaboravi nahraniti macku.

takodjer, pojam se ne daje (niti moze dati). on se gradi putem primljenih (i usvojenih) informacija. ne mozes dati/poslati nekome vise ili manje pojma. ovdje tvoje kurcenje nekako bas zapadne gurcu za usi i potvrdi ono sto iznad rekoh - da nemas pojma o pojmu, sto se pokaza i tacnim samim ovim tvojim upisom. hvala na potvrdi.

i, zasigurno necemo diskutovati. samo ces biti ismijavan ako budes pisao gluposti. cisto i bez diskusije. nista vise, niti manje... :kakoste:
Iceplayer

#18577 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

Prema prijedlogu Evropske komisije, planirani fond za kapitalne troškove za oružje bio bi otvoren samo za odbrambene kompanije EU i one iz trećih zemalja koje su potpisale sporazume o odbrani sa unijom.

Prilike se otvaraju, da smo pametni ušlepali bi smo se u ovaj voz.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/evro ... /250319224
anelsol

#18578 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Iceplayer wrote: 19/03/2025 23:08 Prema prijedlogu Evropske komisije, planirani fond za kapitalne troškove za oružje bio bi otvoren samo za odbrambene kompanije EU i one iz trećih zemalja koje su potpisale sporazume o odbrani sa unijom.

Još mnogo godina će proći dok EU ne stvori industrijsku bazu za proizvodnju NVO. Previše je to birokratiziran sistem, a vjerujem da se mnogim članicama baš nigdje ne žuri. Vjerovatno će biti najagilnije zemlje Baltika i one koje su spadale u istični blok. Pa u Hrvatskoj se već deceniju spominje fabrika za proizvodnju municije od malokalibarske munucije pa do 155 mm (ne znam kako su to dvoje spojili ali et) Ko da je to dobiti pare i eto fabrike. Decenijama se u Evropi zanemarivalo obrazovanje kadra koji to može iznjeti. To traje godinama, a gdje su tehnologije, sirovine i sl. U biti kajmak će pokupiti onaj ko već ima uhodanu proizvodnju, a tu spada i naša NI. Kakvo će raspoloženje biti za pet godina, to niko ne zna.
Iceplayer

#18579 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

anelsol wrote: 19/03/2025 23:25
Iceplayer wrote: 19/03/2025 23:08 Prema prijedlogu Evropske komisije, planirani fond za kapitalne troškove za oružje bio bi otvoren samo za odbrambene kompanije EU i one iz trećih zemalja koje su potpisale sporazume o odbrani sa unijom.

Još mnogo godina će proći dok EU ne stvori industrijsku bazu za proizvodnju NVO. Previše je to birokratiziran sistem, a vjerujem da se mnogim članicama baš nigdje ne žuri. Vjerovatno će biti najagilnije zemlje Baltika i one koje su spadale u istični blok. Pa u Hrvatskoj se već deceniju spominje fabrika za proizvodnju municije od malokalibarske munucije pa do 155 mm (ne znam kako su to dvoje spojili ali et) Ko da je to dobiti pare i eto fabrike. Decenijama se u Evropi zanemarivalo obrazovanje kadra koji to može iznjeti. To traje godinama, a gdje su tehnologije, sirovine i sl. U biti kajmak će pokupiti onaj ko već ima uhodanu proizvodnju, a tu spada i naša NI. Kakvo će raspoloženje biti za pet godina, to niko ne zna.
Da, sličnog sam razmišljanja samo ovo je idealna prilika da naša NI ubaci u 6 brzinu i da počnemo stvarati mega tvornice, ne treba čekati ponovo se tješiti da ima vremena, to možemo vidjeti iz prošlosti da smo na vrijeme ulagali pa danas bi Pretis sam mogao imati milijardu maraka prometa.
Ono što želim reći da je sada idealno da se već jučer počne gurati modernizacija i da za 5 godina dodjemo u poziciju masovne proizvodnje i izvoza, a ne da sebi kažemo imali smo vremena i nismo ga pametno iskoristili...
anelsol

#18580 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Iceplayer wrote: 19/03/2025 23:49

Da, sličnog sam razmišljanja samo ovo je idealna prilika da naša NI ubaci u 6 brzinu i da počnemo stvarati mega tvornice, ne treba čekati ponovo se tješiti da ima vremena, to možemo vidjeti iz prošlosti da smo na vrijeme ulagali pa danas bi Pretis sam mogao imati milijardu maraka prometa.
Ono što želim reći da je sada idealno da se već jučer počne gurati modernizacija i da za 5 godina dodjemo u poziciju masovne proizvodnje i izvoza, a ne da sebi kažemo imali smo vremena i nismo ga pametno iskoristili...
Za to treba ozbiljna finansijska injekcija od nekoliko stotina miliona maraka. Da li se moći do tih evropskih fondova pitanje je. Ako ne ići na emisiju dionica, kao što je spomenuo jedan kolega na temi, ili možda kredit, ili kombinacija svega toga. Investirati iz dobiti je po meni gubitak dragocjenog vremena.
Iceplayer

#18581 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

anelsol wrote: 20/03/2025 00:06
Iceplayer wrote: 19/03/2025 23:49

Za to treba ozbiljna finansijska injekcija od nekoliko stotina miliona maraka. Da li se moći do tih evropskih fondova pitanje je. Ako ne ići na emisiju dionica, kao što je spomenuo jedan kolega na temi, ili možda kredit, ili kombinacija svega toga. Investirati iz dobiti je po meni gubitak dragocjenog vremena.
Vjerovatno bi se dala naći kombinacija u kojoj bi bilo više zadovoljnih strana, veliki je interes što investitora, a što i banaka u ovo vrijeme da ulaže u NI. Turska već na velika vrata ulazi u NI balkana i europe, evo tu nam potencijalno može izađi dobar partner, mi imamo tvornice oni imaju i finansije i već razrađene sisteme oružija koji se mogu početi štancati u Bosni za vrlo brzo vrijeme.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#18582 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

belfy wrote: 19/03/2025 22:21 oh, jedan od kurcevitih nepoznavaoca icega (inace poznatih kao poznavaoca svega - po sopstvenom misljenju) koji bi da predje na licno, a ne smije reci ni koje je struke.... nisam prepoznao na prvu, pa se izvinjavam. obecavam ti da ti vise nista necu pokusati objasniti, a ti ne diraj nista i ne zaboravi nahraniti macku.

takodjer, pojam se ne daje (niti moze dati). on se gradi putem primljenih (i usvojenih) informacija. ne mozes dati/poslati nekome vise ili manje pojma. ovdje tvoje kurcenje nekako bas zapadne gurcu za usi i potvrdi ono sto iznad rekoh - da nemas pojma o pojmu, sto se pokaza i tacnim samim ovim tvojim upisom. hvala na potvrdi.

i, zasigurno necemo diskutovati. samo ces biti ismijavan ako budes pisao gluposti. cisto i bez diskusije. nista vise, niti manje... :kakoste:
Kome je vokabular siromašan i ograničen i ko nema dovoljno bogat fond riječi taj ima potrebu da laje kao pas, jer ne zna drugačije da svoje misli izrazi na ispravan i razuman način. Eh sada kad je neko pas ili ga oponaša(jer očigledno čovjek nije), on se mora na kratki lanac vezati i šetati uz nogu uz obavezno nošenje brnjice da nekoga ne ugrize jer tako je definisan pravilnik o zaštiti pasa koji se drže i tako je definisano pravilnikom o držanju životinja gdje se jasno propisuju uslovi pod kojim se psi smiju držati kao i uslove pod kojima se smiju izvoditi na ulicu i na javno mjesto.

I da nešto mnogo spominješ taj muški spolni organ (i to još uz Ramazan). Tvoje lajanje je samo indikator tvojih ličnih frustracija i nezadovoljstva vlastitim životom. Ljudi koji nisu frustrirani i koji su zadovoljni svojim vlastitim životom nemaju potrebe da se nerviraju oko bilo čega, jer imaju uređen život ispunjen pozitivnim, dobrim stvarima i ljudima. Ti očigledno nemaš ovo tako da je meni razumljivo tvoje psihološko i emocionalno stanje.(da ne budem vulgaran, jer ne treba se spuštati na taj životinjski nivo). :D

Drago mi je što si mi rekao da nemam pojma. Znaš koliko držim do tvojeg mišljenja?! Ko do lanjskog snijega. :D Neko ko laje ne može se smatrati relevantnim za bilo kakvu konverzaciju i ozbiljnim sagovornikom. Onaj ko laje, treba da se pelcuje protiv bjesnila i da se sa njim bave profesionalne ustanove i da potraži stručnu pomoć od nadležnih službi, a ne da pomoć traži po forumu.

:D
moonco

#18583 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

Hrvatska tvornica streljiva, doduše nije Hr već Kosovska :D
Dokument promovira obrambene sposobnosti i suradnju obrambenih industrija, jačanje interoperabilnosti kroz obrazovanje, obuku i vježbe, suzbijanje hibridnih prijetnji i punu potporu euroatlantskim integracijama, navodi ministarstvo.

Anušić je rekao da nova geopolitička situacija zahtijeva stvaranje novih i osnaživanje postojećih savezništava te kako Hrvatska, Albanija i Kosovo imaju snažan zajednički interes da se očuva stabilnost na jugoistoku Europe.

"Naši odnosi s Kosovom i Albanijom dugi su i prijateljski, a suradnja koju razvijamo temelji se na savezništvu i zajedničkim interesima...Cilj je osnažiti političku i obrambenu suradnju naših zemalja te podržati Kosovo i Albaniju na njihovu euroatlantskom putu", rekao je.
Ovo je zbog saradnje vojne industrije Srbije i RS.

Sad, da li ovo ima kakve veze sa nama. Da se preko Hr izvozi NVO na Kosovo. :D
moonco

#18584 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

Neka one kovačke prese iz Zenice dislociraju ili u Tuzlu, Vogošću ili u Cazin ili Bihać. Ljudi nemaju pojma šta imaju od mašina i industrije. Znaju pronaći zemljište u Tuzli za Pretis. Neka fino nađu i one prese iz kovačnice od Mitala. 2-3 kovačke baterije najmanje mogu napraviti što je jednako kao još 2-3 Pretisa.

Imaju i domaće firme za proizvodnju peći za termičku obradu. Za kaljenje košuljica. Tako da se sa domaćim firmama mogu izgraditi pogoni sa indukcionim pećima za zagrijavanje ulaznih komada i pogon za termičku obradu za kaljenje i popuštanje.

Jedino bi morali riješiti pogon za topljenje, lijevanje i sušenje eksploziva.Iako se i ovo može ručno raditi. I da još barutna punjenja.

Ramo je od tamo iz Zenice. Eto nek se uslika. Tamo se slika u helikopteru, umjesto da se slika pored kovačke prese i da kaže. Evo vidite mi ovdje možemo da proizvedemo xx komada granata dnevno. Sa tim se treba isprsiti, a ne ono sa helikopterom nekako ženskasto. A i sin mu je tamo upravnik u KPZ. Radili su prije rata i oni za vojnu industriju. Tamo na Hayatu snimaju kako sade povrće, drže krave i imaju svoje mlijeko u Begovom Hanu. Umjesto sa konkretnim stvarima da se prse. Pa ja :D
anelsol

#18585 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Dobar članak koji slikovito prikazuje rast NI po svim segmentima:

https://ba.bloombergadria.com/ekonomija ... skacu/news
anelsol

#18586 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Koliko je EU zapostila svoju odbrambenu industriju u dijelu proizvodnje municije pokazuje i primjer Francuske:
U sklopu ovih priprema, proširena je i proizvodnja 155-mm topničkih granata. Tvornica je dobila novu proizvodnu liniju vrijednu pet milijuna eura, čime je godišnja proizvodnja povećana s 30.000 na 60.000 granata. Unatoč trostrukim smjenama i maksimalnom iskorištavanju proizvodnih kapaciteta, Francuska i dalje zaostaje za vojnim industrijama Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.
Iceplayer

#18587 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

anelsol wrote: 20/03/2025 10:30 Koliko je EU zapostila svoju odbrambenu industriju u dijelu proizvodnje municije pokazuje i primjer Francuske:
U sklopu ovih priprema, proširena je i proizvodnja 155-mm topničkih granata. Tvornica je dobila novu proizvodnu liniju vrijednu pet milijuna eura, čime je godišnja proizvodnja povećana s 30.000 na 60.000 granata. Unatoč trostrukim smjenama i maksimalnom iskorištavanju proizvodnih kapaciteta, Francuska i dalje zaostaje za vojnim industrijama Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.
Sada svi pokušavaju oživjet svoju namjensku, meni više smeta ovaj podatak:

Tvornica namjenske industrije Pretis iz Vogošće bila je lider u proizvodnji municije u bivšoj Jugoslaviji. Osnovana nakon Drugog svjetskog rata, 1967. godine postala je vodeća u svojoj industriji, zapošljavajući oko 5.000 radnika i proizvodeći milion granata godišnje.

Današnji kapacitet Pretisa je od 70 000 - 100 000 granata godišnje, žalosnije je kako smo sebi dozvolili da barem ne obnovimo fabriku u 50% kapaciteta...
zigzag

#18588 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zigzag »

Još je žalosnije što je 1995. bila razvaljena do temelja a i živjeli smo u periodu zelene agende gdje oružje nije bilo moderno
anelsol

#18589 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Iceplayer wrote: 20/03/2025 13:13
anelsol wrote: 20/03/2025 10:30 Koliko je EU zapostila svoju odbrambenu industriju u dijelu proizvodnje municije pokazuje i primjer Francuske:

Tvornica namjenske industrije Pretis iz Vogošće bila je lider u proizvodnji municije u bivšoj Jugoslaviji. Osnovana nakon Drugog svjetskog rata, 1967. godine postala je vodeća u svojoj industriji, zapošljavajući oko 5.000 radnika i proizvodeći milion granata godišnje.

Današnji kapacitet Pretisa je od 70 000 - 100 000 granata godišnje, žalosnije je kako smo sebi dozvolili da barem ne obnovimo fabriku u 50% kapaciteta...
Ispada da proizvodimo više granata od Francuske. Obzirom da su nakon rata ostale samo prazne hale, od kojih su mnoge porušene, dobro je i ovo ostalo. Meni je više čudno kako srbi koji su izvukli sve mašine i imali kadar nisu pokrenuli proizvodnju.

Da se moglo i više uraditi, to svakako stoji.
Maliodmene

#18590 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

anelsol wrote: 20/03/2025 13:29

Ispada da proizvodimo više granata od Francuske. Obzirom da su nakon rata ostale samo prazne hale, od kojih su mnoge porušene, dobro je i ovo ostalo. Meni je više čudno kako srbi koji su izvukli sve mašine i imali kadar nisu pokrenuli proizvodnju.

Jer su ih vjerovatno rasprodali na crnom trzistu da ne bi kakvu tuzbu fasovali.
anelsol

#18591 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Prema podacima Agencije za statistiku izvoz NI za prva dva mjeseca povećan za skoro 100 % u odnosu na isti period prošle godine :thumbup: :bih:
Last edited by anelsol on 20/03/2025 13:40, edited 1 time in total.
anelsol

#18592 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Maliodmene wrote: 20/03/2025 13:37

To niije razlog. Neke prese i mašine su proslijeđene u Srbiju, a nešto je i struhlo na livadama u Mokrom. Imalj su registrovan Pretis ad Pale ali to nikad nije zaživilo.
Maliodmene

#18593 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

anelsol wrote: 20/03/2025 13:37 Prema podacima Agencije za statistiku izvoz NI za prva dva mjeseca povećanje izvoza za skoro 100 % u odnosu na isti period prošle godine :thumbup: :bih:
Fakat nevjerovatne cifre, jedva cekam da se prosire kapaciteti da vidim gdje ce nas to odvesti
moon_walker_90

#18594 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moon_walker_90 »

anelsol wrote: 20/03/2025 13:37 Prema podacima Agencije za statistiku izvoz NI za prva dva mjeseca povećan za skoro 100 % u odnosu na isti period prošle godine :thumbup: :bih:
:shock: :thumbup: :bih:
Iceplayer

#18595 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

anelsol wrote: 20/03/2025 13:39
Maliodmene wrote: 20/03/2025 13:37

To niije razlog. Neke prese i mašine su proslijeđene u Srbiju, a nešto je i struhlo na livadama u Mokrom. Imalj su registrovan Pretis ad Pale ali to nikad nije zaživilo.
I nisu mogli iznijeti cijele pogone, npr. baterija za kovanje LASKO kada su instalirali morali su prvo nju postaviti, pa onda praviti tvornicu, koliko znam da su baterije koje nisu iznijeli pokušali uništiti, tako da najvjerovatnije nisu imali čitavu liniju za pokretanje proizvodnje granata, ma da ono što je falilo mogli su naknadno da instaliraju, ali kao i kod nas i njih je korupcija dobro pojela :bih:
sak

#18596 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by sak »

Šta je interesantno je da u Francuskoj se proizvodilo 30,000 granata sa 18 radnika a sada proizvode 60,000 sa 80 radnika. Upravo smo gledali kako Igman ima manji profit na veći promet nego prošle godine--neke organizacije nisu optimalne za veću proizvodnju.

Dodatno, Litvanija upravo gradi fabriku i počinju proizvodnju 155mm granata 2026te, Danska ponovo otvara fabriku za 155mm granate koja je zatvorena 2020. Nije realno očekivati EU investiciju u Bosnu ako oni svi vide istu priliku--ovo mora biti ili domaća valada ili komercijalna invasticija/kredit.
anelsol

#18597 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

sak wrote: 20/03/2025 17:07
Šta je interesantno je da u Francuskoj se proizvodilo 30,000 granata sa 18 radnika a sada proizvode 60,000 sa 80 radnika. Upravo smo gledali kako Igman ima manji profit na veći promet nego prošle godine--neke organizacije nisu optimalne za veću proizvodnju.

Dodatno, Litvanija upravo gradi fabriku i počinju proizvodnju 155mm granata 2026te, Danska ponovo otvara fabriku za 155mm granate koja je zatvorena 2020. Nije realno očekivati EU investiciju u Bosnu ako oni svi vide istu priliku--ovo mora biti ili domaća valada ili komercijalna invasticija/kredit.
Automatizacija proizvodnih procesa je naša slaba karika, ali ima tu još niz faktora.

Ovaj bi program mogao biti zanimljiv. Ne moraju biti granate
Jedna od najvažnijih komponenti novog plana je SAFE (Sigurnosne akcije Evrope) – novi finansijski instrument vrijedan do 150 milijardi eura.

Ovim sredstvima, Evropska unija će omogućiti državama članicama da odmah povećaju svoja odbrambena ulaganja kroz zajedničke nabavke i strateške investicije.

Ova sredstva će se dodjeljivati zainteresovanim državama članicama na zahtjev, na osnovu nacionalnih planova.

Ispate će biti u obliku konkurentnih i atraktivno strukturiranih dugoročnih zajmova koje će otplaćivati države korisnice, a zajmovi će biti osigurani budžetskim rezervama EU. SAFE će omogućiti državama članicama da odmah i masovno povećaju svoja odbrambena ulaganja kroz zajedničku nabavku od evropske odbrambene industrije, fokusirajući se na prioritetne kapacitete. Ovo će doprinijeti osiguranju interoperabilnosti, predvidljivosti i smanjenju troškova za jaku evropsku odbrambenu industrijsku bazu.

Ukrajina i zemlje EFTA/EEA moći će se pridružiti zajedničkim nabavkama, a biće moguće i kupovati iz njihovih industrija. SAFE će također omogućiti pridruženim zemljama, kandidatima za članstvo, potencijalnim kandidatima i zemljama koje su potpisale Sporazume o sigurnosti i odbrani s EU da učestvuju u zajedničkim nabavkama i doprinesu objedinjavanju potražnje. Oni također mogu pregovarati o specifičnim, međusobno korisnim sporazumima o učešću njihovih industrija u takvim nabavkama.
Peacean

#18598 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Peacean »

anelsol wrote: 20/03/2025 20:12

Automatizacija proizvodnih procesa je naša slaba karika, ali ima tu još niz faktora.

Jedna od najvažnijih komponenti novog plana je SAFE (Sigurnosne akcije Evrope) – novi finansijski instrument vrijedan do 150 milijardi eura.

Ovim sredstvima, Evropska unija će omogućiti državama članicama da odmah povećaju svoja odbrambena ulaganja kroz zajedničke nabavke i strateške investicije.

Ova sredstva će se dodjeljivati zainteresovanim državama članicama na zahtjev, na osnovu nacionalnih planova.

Ispate će biti u obliku konkurentnih i atraktivno strukturiranih dugoročnih zajmova koje će otplaćivati države korisnice, a zajmovi će biti osigurani budžetskim rezervama EU. SAFE će omogućiti državama članicama da odmah i masovno povećaju svoja odbrambena ulaganja kroz zajedničku nabavku od evropske odbrambene industrije, fokusirajući se na prioritetne kapacitete. Ovo će doprinijeti osiguranju interoperabilnosti, predvidljivosti i smanjenju troškova za jaku evropsku odbrambenu industrijsku bazu.

Ukrajina i zemlje EFTA/EEA moći će se pridružiti zajedničkim nabavkama, a biće moguće i kupovati iz njihovih industrija. SAFE će također omogućiti pridruženim zemljama, kandidatima za članstvo, potencijalnim kandidatima i zemljama koje su potpisale Sporazume o sigurnosti i odbrani s EU da učestvuju u zajedničkim nabavkama i doprinesu objedinjavanju potražnje. Oni također mogu pregovarati o specifičnim, međusobno korisnim sporazumima o učešću njihovih industrija u takvim nabavkama.
Je li za prijavljivanje potreban potpis znamo već koga?
anelsol

#18599 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Peacean wrote: 20/03/2025 20:21

Ne znam koje su procedure Ako ima osnova da se dobije dio kolača, da se izlobira, takvo nešto bi po funkciji vjerovatno bilo na Konakoviću i Zukanu.
Iceplayer

#18600 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

anelsol wrote: 20/03/2025 20:30
Peacean wrote: 20/03/2025 20:21

Ne znam koje su procedure Ako ima osnova da se dobije dio kolača, da se izlobira, takvo nešto bi po funkciji vjerovatno bilo na Konakoviću i Zukanu.
S obzirom na to da se radi o međunarodnoj inicijativi vezanoj za sigurnost i odbranu, odluku o pristupanju SAFE mehanizmu mora donijeti Vijeće ministara BiH. Konkretno, Ministarstvo odbrane BiH bi trebalo predložiti pristupanje ovom programu.

Onda obzirom na to da se radi o sigurnosnim i odbrambenim pitanjima, moguće je da je potrebno i odobrenje Predsjedništva BiH, koje prema ustavu vodi vanjsku politiku i donosi odluke o odbrani zemlje.

Ako SAFE zahtijeva formalni sporazum između BiH i EU, tada bi Parlamentarna skupština BiH trebala ratifikovati taj sporazum. To uključuje Dom naroda i Predstavnički dom.

Nakon što BiH formalno postane dio SAFE-a, Ministarstvo odbrane i druge institucije bi radile na tehničkoj implementaciji – prijavljivanju za zajedničke nabavke, prilagođavanju procedura i učestvovanju u projektima sa EU partnerima.
Post Reply