Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#185651 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

TAURUS

Tirani su moji neprijatelji | Zlo pobjeđuje jednostavno zato što dobri ljudi ne rade ništa

Tendar
Srijeda 04.10.2023.

Image

Zadržao sam ovaj tweet jer se prvenstveno temeljio na mojim osobnim nagađanjima. Radi se o mojoj pretpostavci zašto kancelar Scholz uskraćuje projektil TAURUS. To se promijenilo danas s najnovijim vijestima s BILD-a. Dopustite da objasnim.

Nije novost da Ukrajina već nekoliko mjeseci traži projektil TAURUS KEPD-350. Berlin je nudio sve moguće izgovore, čak i proturječne. Pogotovo nakon što su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska pustile u promet projektil Storm Shadow/SCALP-EG, činilo se logičnim da će Berlin također pustiti u promet projektil TAURUS, ali to se još nije dogodilo. Pitanje je bilo što bi mogao biti mogući razlog.

Za to moramo bolje pogledati sam projektil TAURUS i njegov golemi potencijal da ga se upotrijebi protiv više ciljeva, a jedna se sposobnost ističe. Projektil TAURUS savršen je ubojica mostova. Njegova tandem (oružje sa tandemom ili dvostrukim punjenjem je eksplozivna naprava ili projektil koji ima dva ili više stupnjeva detonacije) bojeva glava može probiti raspon mosta i pogoditi stup ispod njega. Čak i reklama tvrtke Taurus GmbH, proizvođača projektila, parafrazira tu sposobnost. Ovo je najučinkovitiji oblik napada za rušenje mosta. I ovo nas dovodi do željene mete TAURUS-a...

Kerčki most

Neki kažu da Storm Shadow/SCALP-EG ima iste mogućnosti i što se tiče tipa i snage bojeve glave to je istina, ali to nije sve jer ono što zaboravljaju je domet. Projektil TAURUS ima domet od 500 km, daleko veći domet od britansko-francuskih pandana s 300 km. Slika iz naslova pokazuje kakvu to razliku čini. Zapravo, prostor u korištenju Storm Shadow / SCALP-EG za napad na Kerčki most je vrlo ograničen. Još kritičnija je putanja leta. Bila bi to praktički ravna linija, bez ikakvih krivulja. Ruska protuzračna obrana mogla bi biti bolje pripremljena za ovakav udar, jer bi se znao kurs i smjer.

Za razliku od TAURUS-a. TAURUS ne samo da bi se mogao ispaliti iz mnogo udaljenijih područja, dolazeći iz mnogo različitih kutova, već bi imao dovoljan domet da putuje nepredvidivim putanjama leta, koristeći najmanje zaštićeno područje da dosegne zadanu metu i uništi je. Opet, to bi bio savršen ubojica (Kerčkog) mosta.

To zastrašuje njemačko vodstvo, jer znamo da ovaj most nije samo most, već i spomenik za ruski ponos i osobno Putinovo postignuće. To je daleko više od samo vojnog cilja, to je simbol ove (fašističke) Rusije i uništenje projektilom njemačke proizvodnje zadalo bi dubok udarac u informacijskom prostoru. Možete zamisliti naslove vijesti u Rusiji i u svijetu. Bilo bi epski.

Kancelar Scholz i njegova stranka SPD previše su kukavice da preuzmu ovu "odgovornost". Djeluju samo kad nemaju alternativu ili kad imaju dovoljno političkog pokrića. Isto smo vidjeli kada se radilo o Leopardu 2 koji je poslan tek nakon što su SAD obećale Abramse. Ne radi se o činjenicama, već o percepciji. Ratni osjećaji u Njemačkoj još uvijek su izuzetno jaki. Mi u Njemačkoj smo čak kočili svoju vojsku u zadnjih 30 godina tako da nema šanse da neko izvan Njemačke traži vojnu pomoć. Nedavno sam razgovarao s nekim zaposlenim u Ministarstvu odbrane i ovo je njegova izjava:

"Slabljenje njemačke vojske nije bila nesreća ili slučajnost, bilo je namjerno."

To je sramotno i ne odražava potrebe našeg vremena, ali to je ono što sumnjam da se događa. Njemački političari potpuno su zaboravili što znači razmišljati globalno i strateški. Sama pomisao na odgovornost, kada ona uključuje upotrebu vojne sile ili čak samo slanje vojne opreme je užas. Podrška Ukrajini je još uvijek vrlo jaka u Njemačkoj, ali varira u strankama. Ako pitate CDU/CSU, FDP ili Stranku zelenih, isporuka projektila TAURUS bila bi gotova stvar. SPD, AfD i ljevica su sasvim druga stvar i sa SPD-om u kancelariji imamo najveću prepreku, a najveće moralne kukavice.
Neke dodatne informacije: Storm Shadow / SCALP-EG također ima varijantu s dometom od 500 km, ali vjerujem da je Ukrajina dobila samo izvoznu verziju s 300 km. Međutim, čak i ako to nije izvozna verzija, koju je Ukrajina dobila, to ne bi promijenilo moju pretpostavku.

* A, i? :bih:
GandalfSivi

#185652 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

swanfilter wrote: 05/10/2023 18:01
Spoiler
Show
GandalfSivi wrote: 05/10/2023 17:21

Nisam bas siguran na koju se tradiciju pozivas. Vazda divljaci bili, vazda im zivot prebijene pare nije vrijedio…
Nemoj tako. Dali su Rusi svijetu mnogo.

Sve velike sile imaju jedno zajednicko. Krv do koljena i razlog im ne treba kada su aspiracije u pitanju.

Samo sto Rusi oduvijek imaju jednu manu. Nemaju elegancije, prefinjenosti. Surovi su i ne mare. E, cinjenica da ni danas ne mare, a sve se kao na dlanu vidi, mene fascinira ...
Fino ti kazem, vazda ista prica, a apsolutno nista. Dali su par pisaca i kompozitora, koje su carevi placali krvavim parama otetim od seljaka koji ni za vatru nisu znali, kasnije jos par naucnika i sahista i to je to. Jebote, ja otisao u St. Petersburg prije nekih 12-13 godina, cim iz centra izadjes, raspad sistema. Sluzili mi “tradicionalno rusko jelo”, bukvalno kupus i mrkva. Ali zato Kraljicina palaca vristi. Sve oteto od sirotinje.

Ali zato su dali spaljenu zemlju gdje god im je vojska prosla. Of Finske, Estonije, Litvanije i Latvije sjeverno, preko Poljske na pocetku WWII, pa onda svih “oslobodjenih” zemalja poslije WWII, gdje su jednako silovali i Svabice po Njemackoj i Vojvodjanke po Novom Sadu. Kasnije Afganistan, Cecenija, Sirija, Gruzija, biraj koju ces zemlju, ljudi i ne znaju za pojam kolateralne stete. Sve su to ista plemena koja su u Evropu uljetala prije par hiljada godina, civilizacijski nisu centa makli. O “sirokoi ruskoj dusi” moze pricati samo onaj ko ih nije upoznao.

I sada mi kao iznenadjeni…
madner

#185653 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ruski sistem je zapravo preslikan od Mongola, kazu nikad se nisu oporavili od te okupacije. Sto se tice toga sta su ili nisu, treba biti objektivan. I 1812 i 1941 su bili daleko civilizacijski ispod protivnika.
swanfilter

#185654 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

GandalfSivi wrote: 05/10/2023 18:23
swanfilter wrote: 05/10/2023 18:01
Spoiler
Show
Nemoj tako. Dali su Rusi svijetu mnogo.

Sve velike sile imaju jedno zajednicko. Krv do koljena i razlog im ne treba kada su aspiracije u pitanju.

Samo sto Rusi oduvijek imaju jednu manu. Nemaju elegancije, prefinjenosti. Surovi su i ne mare. E, cinjenica da ni danas ne mare, a sve se kao na dlanu vidi, mene fascinira ...
Fino ti kazem, vazda ista prica, a apsolutno nista. Dali su par pisaca i kompozitora, koje su carevi placali krvavim parama otetim od seljaka koji ni za vatru nisu znali, kasnije jos par naucnika i sahista i to je to. Jebote, ja otisao u St. Petersburg prije nekih 12-13 godina, cim iz centra izadjes, raspad sistema. Sluzili mi “tradicionalno rusko jelo”, bukvalno kupus i mrkva. Ali zato Kraljicina palaca vristi. Sve oteto od sirotinje.

Ali zato su dali spaljenu zemlju gdje god im je vojska prosla. Of Finske, Estonije, Litvanije i Latvije sjeverno, preko Poljske na pocetku WWII, pa onda svih “oslobodjenih” zemalja poslije WWII, gdje su jednako silovali i Svabice po Njemackoj i Vojvodjanke po Novom Sadu. Kasnije Afganistan, Cecenija, Sirija, Gruzija, biraj koju ces zemlju, ljudi i ne znaju za pojam kolateralne stete. Sve su to ista plemena koja su u Evropu uljetala prije par hiljada godina, civilizacijski nisu centa makli. O “sirokoi ruskoj dusi” moze pricati samo onaj ko ih nije upoznao.

I sada mi kao iznenadjeni…
Osim za par naucnika i sahista, ostalo niko ne spori. Seljastiji narod nije hodao svijetom. Od cistacice do cara.

Nego, ponavljam. Svijet nije blokovski i iza zavjesa. Rusi ocajno trebaju podrsku i ako su im horde bez centa civilizacije, mene iznenađuje nerazmisljanje na mnogo visem nivou.
trambusek88

#185655 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Hame_ wrote: 05/10/2023 17:22 Pleme im jebem zločinačko. Pu bagro!
ČETNICI
Osmi Socrates

#185656 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Kakvo nerazmišljanje na višem nivou?

Dobili su ogromnu podršku od Zapada nakon završetka Hladnog Rata. Evropa se bukvalno energetski stavila u njihove šake vjerujući im. Ekonomiju nisu diverzifikovali. Umjesto države, stvorili su mafijaški klan na čelu države.

Birali su prvo teškog alkoholičara koji većinu vremena nije znao ni gdje se nalazi, pa onda i diktatora, koji je sada i nacista koji "denacifikuje".

Dovoljno je pogledati kolika je podrška Putinu (čak i danas) od Rusa koji žive na Zapadu, i poznatih, i običnih ljudi. Dakle, nisu bombardirani isključivo ruskim medijima.

Šta više treba?
sumirprimus

#185657 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Statement from Russian President Vladimir Putin:

Ukraine will be finished when they run out of bullets. The Western countries themselves say that "there is no more ammunition in the arsenal". If aid to Ukraine is cut off, it can last for a week at most.
sumirprimus

#185658 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Damn 26k zarobljenih
Labirint

#185659 Re: Ukrajina

Post by Labirint »

sumirprimus wrote: 05/10/2023 19:00
Statement from Russian President Vladimir Putin:

Ukraine will be finished when they run out of bullets. The Western countries themselves say that "there is no more ammunition in the arsenal". If aid to Ukraine is cut off, it can last for a week at most.
Drzavnicka izjava, u rangu izetbegovic-zivkovic razmisljanja. Jos ako ovo iskreno misli i vjeruje a ne da lozi ruse tim bolje.
sumirprimus

#185660 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:lol: :-)
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#185661 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Odo čistit peć.

18+
sumirprimus

#185662 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

More guns more justice
drug_profi

#185663 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Labirint wrote: 05/10/2023 19:06 Drzavnicka izjava, u rangu izetbegovic-zivkovic razmisljanja. Jos ako ovo iskreno misli i vjeruje a ne da lozi ruse tim bolje.
Eto kako izgleda razmišljanje čovjeka koji se informiše preko samo jednog izvora.
Last edited by drug_profi on 05/10/2023 21:11, edited 1 time in total.
sumirprimus

#185664 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#185665 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 05/10/2023 21:08 Eto kako izgleda razmišljanje čovjeka koji se informiše preko samo jednog izvora.
Kazu ne prati internet, nema mobtiel, samo ujutro dobijje izvjestaj, nije ni cudo sto je lud totalno :lol:
Ako mislis na putlera
madner

#185666 Re: Ukrajina

Post by madner »

Dobar sistem.

Da je 1975.
sumirprimus

#185667 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

U pozadini ovog old skula je vjerovatno paranoja od prisluskivanja. I pracenja. Ne vjeruje nikome
Benjo34

#185668 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

Pitanje za upucenije u tematiku.

Jel realno da S300 ili S400 kod rusa nema friend/foe sistem da identikuje vlasite avione.

Hajd kod starijih modela mi je jasno, ali Su35 su srusili, Ukri ga nemaju. Jel realno?
Romanija

#185669 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Benjo34 wrote: 05/10/2023 22:02 Pitanje za upucenije u tematiku.

Jel realno da S300 ili S400 kod rusa nema friend/foe sistem da identikuje vlasite avione.

Hajd kod starijih modela mi je jasno, ali Su35 su srusili, Ukri ga nemaju. Jel realno?
Nije realno! Imaju IFF od 50-ih. Ljudski faktor, tj, ruski traljavi faktor.
zilog

#185670 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Benjo34 wrote: 05/10/2023 22:02 Pitanje za upucenije u tematiku.

Vjerovatno dosla na naplatu, modifikovanja i prekrajanja radi dronova. IFF jeste drugi sistem od radarskih integratora, ali kad krpis, preskocis uvezivanja, ili ih sfuseris.
Benjo34

#185671 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

Totalno mi nerealno, jer cini mi se da im ovo nije prvi put da im se ovo desava.
drug_profi

#185672 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Loša obuka, strah od HARM-a (kratka aktivacija radara, mozda i nedovoljna za identifikaciju cilja).
Neko ce bolje znati oko radara to kako ide zastita od antiradijacijskih projektila.
madner

#185673 Re: Ukrajina

Post by madner »

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#185674 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

madner wrote: 05/10/2023 18:42 Ruski sistem je zapravo preslikan od Mongola, kazu nikad se nisu oporavili od te okupacije. Sto se tice toga sta su ili nisu, treba biti objektivan. I 1812 i 1941 su bili daleko civilizacijski ispod protivnika.
Jes off, ali historijski put mongolskog naroda mi je fascinantan. Tako destruktivna sila koja je oblikovala svijet stoljecima, unistavajuci drustva na visem stepenu razvoja, a koja je u danasnjim svjetskim okvirima nebitna i nije ostavila nista iza sebe sto je originalno njeno.
sumirprimus

#185675 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
Dnevn doza bubova, transporteri, artiljerija i vozila, nije lose...
Post Reply