nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
spinel_

#18551 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by spinel_ »

da se ja pitam stavio bih zabranio mladjima od 20 god da voze dalje od 10 kilometara od mjesta prebivalista
od 22 god tek bi se moglo voziti dalje
a ovim od 65+ skroz zabrana
UmaX

#18552 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by UmaX »

Malo je i 22, sta je neko od 23 pametniji od nekog drugog sa 21? Onda najbolje stavit od 25 godina... :-)
Laplace

#18553 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

UmaX wrote: 03/08/2020 21:51 Malo je i 22, sta je neko od 23 pametniji od nekog drugog sa 21? Onda najbolje stavit od 25 godina... :-)
Kad smo već kod toga, zabraniti mlađima od 64 i starijima od 65 da voze.

A možda da ne generališemo i da počnemo da zabranjujemo da voze oni koji ne voze po ZOBS-u? Jeste lakše opaliti neselektivno svima kaznu, ali nije baš pošteno niti korisno - vidjeli smo kako to radi kod protivpademijskih mjera, pa i kod povećanja kazni za saobraćajne prekršaje.
Laplace

#18554 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

rajvosaxo wrote: 03/08/2020 22:27
spinel_ wrote: 03/08/2020 19:53 da se ja pitam stavio bih zabranio mladjima od 20 god da voze dalje od 10 kilometara od mjesta prebivalista
O dje si filozofe, bas si nasao rjesenje.
Zamisli dedama po Evropi zabranit da kampere vozaju i uzivaju u penziji.
Niti je sva omladina do 20 ili 22. debilna, niti su preko 65 nesposobni da voze, jer imas ih da bi se upiso u gace kad te provozaju.
Ogranicenih sposobnosti mozes biti u bilo kojim godinama, evo da uzmemo tebe za primjer...
Upravo to. Ovakve generalizacije su pogrešne. Zašto neko sa 18 godina ne bi mogao biti ozbiljan i odgovoran? Vidio sam cestovnih ubica sa 40+ godina i nesposobnih vozača sa dvadesetak godina koliko ti volja.
Bloo
Globalna šefica

#18555 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bloo »

Laplace wrote: 03/08/2020 22:46
spinel_ wrote: 03/08/2020 19:53 da se ja pitam stavio bih zabranio mladjima od 20 god da voze dalje od 10 kilometara od mjesta prebivalista
Niti je sva omladina do 20 ili 22. debilna, niti su preko 65 nesposobni da voze, jer imas ih da bi se upiso u gace kad te provozaju.
Ogranicenih sposobnosti mozes biti u bilo kojim godinama, evo da uzmemo tebe za primjer...
Upravo to. Ovakve generalizacije su pogrešne. Zašto neko sa 18 godina ne bi mogao biti ozbiljan i odgovoran? Vidio sam cestovnih ubica sa 40+ godina i nesposobnih vozača sa dvadesetak godina koliko ti volja.
i sa 30 :cry:
spinel_

#18556 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by spinel_ »

govorio sam iskljucivo za nase podneblje, glupavi bosnjo nikad nece imati saobracajne kulture kao npr jedna svedska
ovdje nisi siguran ni kao pjesak a jos manje kao savjestan vozac, jer nikad ne znas kad ce naici neka budala s vw-om spustanim da te pokupi
neki dan divljaci se trkaju u centru grada gdje ogranicenje 50
i slazem se s tobom u tim slucajevima ne vrijedi nikakvog ogranicenje i zabrana
jer budala ostaje ista i s 20 i s 30 i s 40 i i s 50
stoga
stoku kao sto smo mi treba skroz zabraniti da voze bilo sta
za nas je konjska vuca pojam
mi smo divljaci i pogan narod, treba nas ukinuti za sva vremena
Optimus09

#18557 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimus09 »

Pa nek se trkaju,vozi desnom stranom,lijeva je za brzu voznju :oops:
Za ove sto voze seset :autic:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#18558 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bordo gandalf »

spinel_ wrote: 04/08/2020 07:12
govorio sam iskljucivo za nase podneblje, glupavi bosnjo nikad nece imati saobracajne kulture kao npr jedna svedska
ovdje nisi siguran ni kao pjesak a jos manje kao savjestan vozac, jer nikad ne znas kad ce naici neka budala s vw-om spustanim da te pokupi
stoga
A budala u bmw-u, audiju, mercedesu, alfi... te ne moze pokupiti????

Kakvi ste vi sektasi...alfisti vw-ovci i slicni
Laplace

#18559 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

rajvosaxo wrote: 03/08/2020 22:50 Svaka generalizacija je pogresna.
Tačno.

"Svaka generalizacija je pogrešna, uključujući i ovu." (Mark Tven)
Laplace

#18560 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

spinel_ wrote: 04/08/2020 07:12
stoga
Znam dosta momaka i djevojaka sa manje od 30 (neki i manje od 20) godina koji voze savjesno i po ZOBS-u, ni prebrzo ni presporo.

Ne treba svima zabraniti ništa. Treba sistemski kažnjavati za svaki prekršaj - ionako je sve više saobraćajnih i nadzornih kamera, nove bi uvođenjem isplatile same sebe. Uz to, za vozače koji često ponavljaju prekršaje, tj. za one za koje novčane kazne ne djeluju odgojno, treba uvesti i obavezne terapije kod psihologa (a ako ni to ne pomaže, onda i od psihijatara) o njihovom trošku. Neka i oni zarade na idiotima.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#18562 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

nisu nasi ,al ćuneri su svuda isti

drndalo

#18563 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drndalo »

Neka mashala... Prirodna selekcija na djelu...
vjeshalica

#18564 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Ma drug nije do zabrana vec do dosljednog postivanja pravila i provodjenja zakona.
Krenimo od toga da je vozacka bizMis, logicno je da od 200 novih vozaca imas sigurno odredjeni procenat nesposobnih, i ko ce se naci da doktora izjebe u mozak sto je kretenu potpisao ljekarsko.
Mozda neko sa 40,50 vise nije sposoban,i svjestan je toga pa je odustao od voznje. Imala sam slucaj u familiji gdje su covjeku skinute kategorije radi secera. Na kraju kad je secer uzeo maha i udario na oci i pravio ispade, ne tako ceste ali ozbiljne, vise ne sjeda za volan. Imaju djeca i zena pa vozaju. A ne fali mu nista. Dakle to je do svijesti. Ljudi trebaju poci od sebe da nista nazor ne ide. Nek sebi pojedinci priznaju da su budale i da nisu za volana. Ne radujem se nicijoj nesreci a kamoli smrti, i uvijek mi je zao kad vidim da je mlad covjek nestao zbog usranog auta za lica zemlje. Mi smo.grozna drzava ali mora negdje nekome svijest proraditi nije zivot osini po prasini.
zdruzdjo

#18565 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

Ovdje jedinu ogranicenje/zabranu koje treba staviti je da svi pocetnici sa P oznakom ne mogu voziti auto jace od xy KW/KS dok ne istekne ovo P.
Znaci ne mozes dati adolescentu koji je tek polozio bmw-a ili mercedesa ili nesto slicno sa 200KW. Jednostavno nema iskustva, okretnosti I rutine za nesto tako jako. Treba malo pure da se pojede pa da mozes.

Znam da je auto sa 50 ks isto ubojito kao I sa 200 ks kad imas debila iza volana, ali ono sa 200 ima malo vecu sansu. Osim toga totalno nevinom i smirenom P vozacu je tesko da ga kontrolise i totalna je nepoznanica kako ce se takvo auto ponasati npr kad zimi krkne snijeg a on polagao i ucio voznju tokom ljeta.
Laplace

#18566 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Početnicima potpuno zabraniti vožnju dok dobro ne uvježbaju. :D
vjeshalica

#18567 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Nema od toga nista. Pa nece roditelji kupovat djetetu auto od 40kW i brukat se u selenduri, ima da vozi baboVu trkacu masinu...to da je tako derladija im bi se vozala u trajvanima pa yya
scenesport

#18568 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by scenesport »

zdruzdjo wrote: 05/08/2020 17:40 Ovdje jedinu ogranicenje/zabranu koje treba staviti je da svi pocetnici sa P oznakom ne mogu voziti auto jace od xy KW/KS dok ne istekne ovo P.
Znaci ne mozes dati adolescentu koji je tek polozio bmw-a ili mercedesa ili nesto slicno sa 200KW. Jednostavno nema iskustva, okretnosti I rutine za nesto tako jako. Treba malo pure da se pojede pa da mozes.

Znam da je auto sa 50 ks isto ubojito kao I sa 200 ks kad imas debila iza volana, ali ono sa 200 ima malo vecu sansu. Osim toga totalno nevinom i smirenom P vozacu je tesko da ga kontrolise i totalna je nepoznanica kako ce se takvo auto ponasati npr kad zimi krkne snijeg a on polagao i ucio voznju tokom ljeta.
Složio bih se za prvi dio ali ako vozač dugo vozi ne znači i da je dobar vozač. To čak može stvoriti i kasniju lažnu samouvjerenost kod mladog neiskusnog vozača. Kad im zakonski istekne obaveza P oznake velik broj početnika ode do autosalona po tek uvezenu tip top polovnu sportsku mašinu i čim ih uhvati prva kiša završe u najboljem slučaju u kanalu. Neki ostanu debili u glavi po pitanju brze vožnje do duboke starosti ili netko mlad/star jednostavno nema osjećaj za vožnju i nakon 20 godina za volanom tako da sve to ovisi do sposobnosti i vozačke kulture samoga pojedinca u prometu.
iceman ze

#18569 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by iceman ze »

I mene Ćudi kada vidim oniJe sa P kako voze avdije s line or rs pa jos pretiĆu jarana sa skuterom u sred E Sehovica na brzini brat bratu 80 km/. A more bit'da su samo kupili te Ćunerske naljepnice po 5 kermi na piku :lol:
iceman ze

#18570 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by iceman ze »

Naslovnica wrote: 26/07/2020 11:15
_BataZiv_0809 wrote: 26/07/2020 10:06
iceman ze wrote: 26/07/2020 08:51 Kakva je cesta od Olova prema Zavidovicima, ako je neko koristio i koliko kilometara je udaljenost?

Ja sam ranije isao od Banovica preko Vozuce u Zavidovice, i bila je solidna i bez saobracaja.
Ja sam isao prije 10tak godina od Olova do Zavidovica ono preko Vozuce, kakva je ono divljina brt :shock:
Ja sam vozio dionicu Žepče-Zavidovići-Vozuća-Banovići nekoliko puta u proteklih nekoliko sedmica. OK je, postoje dijelovi gdje asfalt nije obnavljan ko zna od kada ali može se, nije usko. Udaljenost provjeri na Google maps.

Jucer prosao TZ-Banovici-Vozuca-Zavidovici-M17-A1
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#18571 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Leon16v »

Da li oni senzori od radara na glavnoj cesti, što su urezani u asfalt, "obuhvataju" i isključne trake ili samo tri trake što idu pravo?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#18572 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

bilo je samo pravo,jedino ispod stupske petlje je i u onim trakama za bus.jedino ako nisu sta mijenjali,nisam obracao paznju...
vjeshalica

#18573 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Furačica Wanessa hah,cega se pametan stidi budala se ponosi

Image
Luciano88

#18575 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Luciano88 »

Mladi se moraju negdje pokazati/dokazati posebno muški. Prije je to bilo na basketu u mahali... malom fudbalu u školskom itd... Od kada je zavladalo ludilo zvano instagram,facebook i ostale karafeke sve je otišlo u u "polje malina". Živi se nekim umišljenim životom, lažne vrijednosti i nemoral. Sve se svodi na lovu i na vaganje ko ima više, ko manje. Ugl... dokazivanje je prešlo na cestu, na žalost jer takva igra dokazivanja u slučaju greške moze imati kobne posljedice kojima obilježe svoj život, zbog čega? Posta na instagramu? Tužno ali tako je... Ne kažem da u nekom periodu dok sam ja bio mlađi nije bilo trkanja i sl., bilo je ali ne u svrhu koja se danas traži. Nije bilo tatinih auta. Trkali su se i vozali ono sto su sami kupili, sredili, "tunirali". Doduše bilo je dosta manje auta nego danas i ugl. je to bilo u kasnim nočnim satima.

Sistemsko rješenje ne postoji trenutno, ona varijanta kad nisi mogao apsolutno nijedan dokument izvaditi, produžiti ako imas kazni je bila zlatna. Ali i to su sveli samo na vožačku tako da ... ima prostora za zastaru kazni do isteka vozačke. Po meni jedno od rješenja je da se opcija "zastare" za kazne u saobračaju totalno eliminiše. A na cesti šta uraditi, nisam pametan. Nema dovoljno policije to je sigurno, radara, kamera ima ali nisu dovoljno učinkovite, bar ne za lokalce jer godinama stoje na istim mjestima.
Post Reply