Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote:Neozbiljan si, ako ti neko izleti sa stanice/iza auta nemas nikakve sanse da ga izbjegnes ako si previse blizu.
Naravno sada ces reci da ti uvijek vozis 30 na tim mjestima, no nisam nikog vidio da stvarno tako prolazi pored stanica.
Zakon jasno kaze da se pri svakom priblizavanju raskrsnici poveca oprez i smanji brzina a ne obratno kao sto je u vecini slucajeva. Dakle ako vozis 60 kao sto je po propisu a onda na raskrsnici smanjis na 50 nema sanse da ti auto ostane u onakom stanju kao i da se drasticno smanjuju sanse da ubijes pjesaka.
Medjutim niko ne spominje glasni problem nasih pjesackih prelaza a to je trajanje zelenog svijetla za pjesake. Sramotno je koliko je to kratko a na nekim raskrsnicama se granici i sa nevjerovatno kratkim (semafor na Skenderiji na trolebuskoj koja ide prema Nedzaricima). Obisao sam stvarno podosta svijeta i gdje god da sam bio pjesak bukvalno moze proci puzeci na pjesackom koliko traje a kod nas ni trceci.
Dakle radari po cijelom gradu, duze zeleno i po mogucnosti saobracajni znak pred svaku raskrsnicu da se smanji brzina na circa 30.
Neko bas voli guzve u saobracaju.
Nema potrebe znakovi jer se podrazumjeva i zna (bar zna onaj ko je stavrno polozio testove i procitao zakon o saobracaju) da se brzina smanji pri prilasku raskrsnici. Ali ovdje rade obratno....fataju onu zadnju zraku zutog i sa 100 na sat prolaze kroz raskrsnicu. Ma jebes radare...kamere su zakon na svakoj raskrsnici pa fino kao na zapadu uslika te i posalje kuci kaznu a ti je nemoj platiti.
Ovima sto se trkaju po gradu treba oduzeti pravo da voze i biciklo.
sad trojica preko mosta prema Bosmalu prodjoše kroz crveno i to velikom brzinom---ovo je postalo normalno ponašanje krkana u Sarajevu---zato i jesmo jedna velika vukojebina
Prvo. Gdje ja branim ovog vozaca ili uopšte pišem o ovom konkretnom slučaju. Ne "trpaj" mi riječi u "tastaturu".
Drug. Je li ti mislis da neko namjerno ide da udari pjesaka, ono vidi ga na cesti pa ko na Carmagedonu ganja da naparvi Combo?
Trece. Ni ti ni ja nismo u mogucnosti da kontrolisemo sve ono sto se događa oko nas u saobracaju ili zivotu generalno, i moze se desiti da ti pored postivanja pravila izleti pjesak i ti ili ja ga udarimo. Svatko odgovara za svoje postupke.
Nisam rekao da branis vozaca, nego sam uopsteno napisao da ne mogu shvatiti da ga neko brani.
Sumnjam da iko ide namjerno da udari pjesaka. No, velika je razlika ako ga udaris brzinom od 50-60 kmh i 100-120 kmh. U prvom slucaju ce u najgorem slucaju imati teske povrede, a u drugom uglavnom smrtni slucaj. Gradska je sredina, znam da je nekom papanluk peglati po gradu, ali jbg, dzabe plakati kad nekog ubijes.
Nekontrolisanih situacija je bilo i bice. No, dio odgovora se upravo krije u prethodnoj konstataciji. Prije ces iskontrolisati ako vozis po propisima nego ako se ponasas kao na pisti, poput ovog sa audijem. Tacno, on je ostao da odgovara za svoje postupke (u zavisnosti ciji je ili nije), a ona je cijenu prelaska na crveno platila zivotom. I nije bas fer odnos snosenja posljedica.
Otkud ti ideja da sa 60 prodjes sa teskim povredama?
Ako je to brzina kod udara, za oko 85% slucajeva to ima smrtne posljedice.
Vozio je takvom brzinom da ne bi izgubio vozacku da ga je kamera usklikala, tako da nema price o pisti.
drugi profil wrote:
Ok. Hajmo malo spustiti loptu. Vrati se na prvi komentar i ono sto sam ja rekao. Ti ne razumijes mene i paradoksalno tvrdis da ja u stvari ne razumijem tebe pa se na to jos brecas sa visine da sam ko biva neobrazovan da bih shvatio sta je to tvoja umna glava htjela kasti.
Razumijem ja da ti pokusavas biti nekakav pravnik. Advokat. Sta li. Nije vozac po defaultu uvijek jedini krivac za smrt pjesaka ali, buraz moj dobri sa lijepim avatarom, uvijek snosi dio krivice - manji ili veci.
I tu nastupa moj prvi kpmentar.
A izuzetno mrzim kada moram potrositi ovoliko rijeci da bih objasnio nekpm nesto sto drugi lako shvate i na prvu.
Zato sam ti rekao da je komunikacija bitna jer u komunikaciji je jednako bitno koliko ti razumijes ono sto drugi govore koliko je bitno kako ti govoris ono sto zelis reci.
Ako se obracas kolegama u struci onda je sasvim prihvatljivo koristiti strucnu terminologiju i ibretiti se ako te neko ne razumije.
Ovo je ipak samo javni forum.
Ja nisam ni digao loptu samo sam izvrsio ispravku zakonski netačne tvrdnje.
Prvi pocinjes sa pokusajima sarkazma i zajebancije na moj racun, pa kad dobijes argumentima po repu onda ide ad hominem.
Sve ovo sto si ti naskrabao u gornjem postu, ja sam reako u tri rijeci na pocetku.
Prvo. Gdje ja branim ovog vozaca ili uopšte pišem o ovom konkretnom slučaju. Ne "trpaj" mi riječi u "tastaturu".
Drug. Je li ti mislis da neko namjerno ide da udari pjesaka, ono vidi ga na cesti pa ko na Carmagedonu ganja da naparvi Combo?
Trece. Ni ti ni ja nismo u mogucnosti da kontrolisemo sve ono sto se događa oko nas u saobracaju ili zivotu generalno, i moze se desiti da ti pored postivanja pravila izleti pjesak i ti ili ja ga udarimo. Svatko odgovara za svoje postupke.
Nisam rekao da branis vozaca, nego sam uopsteno napisao da ne mogu shvatiti da ga neko brani.
Sumnjam da iko ide namjerno da udari pjesaka. No, velika je razlika ako ga udaris brzinom od 50-60 kmh i 100-120 kmh. U prvom slucaju ce u najgorem slucaju imati teske povrede, a u drugom uglavnom smrtni slucaj. Gradska je sredina, znam da je nekom papanluk peglati po gradu, ali jbg, dzabe plakati kad nekog ubijes.
Nekontrolisanih situacija je bilo i bice. No, dio odgovora se upravo krije u prethodnoj konstataciji. Prije ces iskontrolisati ako vozis po propisima nego ako se ponasas kao na pisti, poput ovog sa audijem. Tacno, on je ostao da odgovara za svoje postupke (u zavisnosti ciji je ili nije), a ona je cijenu prelaska na crveno platila zivotom. I nije bas fer odnos snosenja posljedica.
Otkud ti ideja da sa 60 prodjes sa teskim povredama?
Ako je to brzina kod udara, za oko 85% slucajeva to ima smrtne posljedice.
Vozio je takvom brzinom da ne bi izgubio vozacku da ga je kamera usklikala, tako da nema price o pisti.
Ok, vise sam mislio na mogucnosti izbjegavanja fatalne nesrece pri brzini od 50-60 i 100-120 kmh.
Otkud znas koliko je vozio?
Tomahawk11 wrote:
Upravo zato pjesak mora vise paziti jer u slucaju kotakta njegova žrtva je puno veca. Zato ja gledam 3 puta i kad na zelenom prelazim. Dzaba ti je kad si u kolicima ili na tabutu "upravu".
Kod Maglaja u mjestu Poljice,instruktor je imao 49,i kazu bio bas iskusan,ali uzalud kad mu je budala uslo u traku i frontalno ga udario. Koliko je ubica imao godina ne sjecam se da je pisalo.
ne znam ni ja da je pisalo nego onako govorim
cisto sumnjam da se neko kurci po danu u skodi octaviji od ove mladjarije
sve nesrece mladih na otvorenoj cesti je uglavnom navece i u nekim slabijim autima uglavnom
ja se ne sjecam da je neko sa nekim skupim autom od ovih 18-25 napravio nesrecu sa smrtnim slucajem na otvorenoj cesti a da je bio dan
karanana wrote:bila je na pjesackom. zagazila je da predje, jeste bilo crveno za pjesake, uvidjela je da nece uspjeti, krenula je nazad na ivicnjak ali je ovaj isao prebrzo i da se ona uspije vratiti i da on eventualno zakoci.
vjerovatno jeste neciji ovaj mali.
sa koje strane je to bilo. jel sa tramvajske ili gdje su trafike
e ne znam. ja kad sam dosao i vidio gdje lezi, mislio sam da je sa tramvajske, ali zena koja kaze da je pored nje stajala i koja se sva tresla, kad je pricala stajala je sa one druge strane gdje je zgrada kifla.
muha_sa wrote:sad trojica preko mosta prema Bosmalu prodjoše kroz crveno i to velikom brzinom---ovo je postalo normalno ponašanje krkana u Sarajevu---zato i jesmo jedna velika vukojebina