Ukrajina

Post Reply
JohnnyS

#18526 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

Challenger__ wrote:Li-ce-mje-ri. Moralne nule. Ništice.

Riganje.

Nisi li ti neki dan govorio da trebamo prestati s međusobnim uvredama i kvalifikacijama... Li-ce-mje-ru :D
Kikibombona

#18527 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Captain Ahab wrote:
Rat jeste posljedica Majdana, ali nije opravdana posljedica Majdana. Bitna razlika.

Majdan je bio unutrasnja stvar Ukrajine, a kao posljedica se prvo desio Krim - vrlo otvoreno otimanje teritorije Ukrajine od strane Rusije (posle je Putin cak dijelio medalje za tu operaciju, tako da mislim da je nepotrebno da diskutujemo o prirodi aneksije Krima). A zatim Donetsk i Luhansk - malo skriveniji pokusaj cerupanja teritorije, ali opet uz jasnu umijesanost Rusije (donedavno su im prvi ljudi bili skoro sve Rusi, Strelkov, Borodaj itd, plus dostava oruzja, tako mislim da ne treba dalje).
Ovo je drugi put u kratkom periodu da prozapadni Ukrajinci uz pomoc zapada ruse prorusku valst. Jednom su ih iskulirali, ovaj put nisu.

Sta su trebali proruski Ukrajinci i Rusija uraditi nakon drugog rusenja legalno izabrane vlasti?

Ovi im jednostavno ne dozvoljavaju da se odrze na vlasti do kraja mandata. Uz pomoc mocnog saveznika konstantno ruse legalno izabranu vlast.

Zar ne vidis u kakvoj su se ocajnoj poziciji nasli proruski Ukrajinci.

Ne opravdavam secesiju, niposto! Al ovi su zasluzili da dobiju po labrnji. Kakav je smisao demokratije ako ce prozapadni Ukrajinci srusiti svaku prorusku vlast?
Bodkin

#18528 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

Kikibombona wrote:
Captain Ahab wrote:
Rat jeste posljedica Majdana, ali nije opravdana posljedica Majdana. Bitna razlika.

Majdan je bio unutrasnja stvar Ukrajine, a kao posljedica se prvo desio Krim - vrlo otvoreno otimanje teritorije Ukrajine od strane Rusije (posle je Putin cak dijelio medalje za tu operaciju, tako da mislim da je nepotrebno da diskutujemo o prirodi aneksije Krima). A zatim Donetsk i Luhansk - malo skriveniji pokusaj cerupanja teritorije, ali opet uz jasnu umijesanost Rusije (donedavno su im prvi ljudi bili skoro sve Rusi, Strelkov, Borodaj itd, plus dostava oruzja, tako mislim da ne treba dalje).
Ovo je drugi put u kratkom periodu da prozapadni Ukrajinci uz pomoc zapada ruse prorusku valst. Jednom su ih iskulirali, ovaj put nisu.

Sta su trebali proruski Ukrajinci i Rusija uraditi nakon drugog rusenja legalno izabrane vlasti?

Ovi im jednostavno ne dozvoljavaju da se odrze na vlasti do kraja mandata. Uz pomoc mocnog saveznika konstantno ruse legalno izabranu vlast.

Ne opravdavam secesiju, niposto! Al ovi su zasluzili da dobiju po labrnji. Kakav je smisao demokratije ako ce prozapadni Ukrajinci srusiti svaku prorusku vlast?
separatizam niko ne moze i ne bi trebao pravdati. tj trebao bi onaj kom kuci ima iste ciljeve. krim je druga prica ali upravo rusenje izabrane vlasti koja je bila proruska isto povlaci posljedice
Captain Ahab

#18529 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Evo i jedan video iz Ilovaiska juce. Tu je i Motorola za obozavatelje.

https://www.youtube.com/watch?v=-4HveWGGjhs

A danas Ukrajinci (bataljon Donbas) tvrde da su dobili pojacanje u Ilovaisku i napredovali. Borbe se jos vode...
Kaligula I

#18530 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Captain Ahab wrote:
dječak sa šibicama wrote:Rat je pokrenut na "Euromaidanu", i ti to dobro znas.

Mojne biti cetnik, kad smo vec kod cetnika, pa ko oni pomjerati pocetak rata na neki njima prigodan datum, nebi li se posljedica pokazala i predstavila kao uzrok.
ako me razumijes.

...koliko vidim ti se pozivaš na Međunarodno pravo...i meni bi bilo drago, kao i tebi, da se ono poštuje, ali i doslovno od svih država i nacija svijeta, a ne samo onih malih i nemoćnih...međutim to su samo pusti snovi romantičnih sanjara...pravo i pravda su u sili, druškane moj...ali to nije samo ruski specijalitet, nego, kao što rekoh, svih velikih i jakih država, naroda i nacija...ako već osuđuješ i prozivaš Ruse, onda bi, u ime objektivnosti, bilo fer da to isto učiniš i sa Amerima koji imaju 'oraha u džepu' u najmanju ruku onoliko koliko i Rusi...ja bih bio nejsretniji da sve države svijeta povuku svoje armije unutar svojih granica i da tu ostanu za sva vremena...što misliš koja bi država prva odbila ovaj prijedlog?...pa zna se brate, ona najjača...zašto?...pa zato što joj je cilj da pokori svojoj volji sve druge narode svijeta...

...kad smo već kod prava i pravde da kažem i ovo...od kako je svijeta i vijeka ljudi se trude da razgraniče dobro i zlo, te naprežu svoje usahle mozgove i otvrdle duše da ih definiraju, pa čak da im odrede i granice...pa onda kažu civilizacija je dobro barbarstvo je zlo, sloboda je dobro ropstvo je zlo, demokratija je dobro diktatura je zlo...e sada se postavlja pitanje ko je taj obični smrtnik koji će definirati dobro i zlo i odrediti im granice?...ko to ima u svojoj duši tako nepokolebljivo mjerilo dobra i zla da bi njime mogao nepogrešivo mjeriti svakodnevne zamršene prolazne životne činjenice? ...jesu li to Židovi ili Palestinci, Kinezi ili Tibetanci, katolici ili protestanti, Turci ili Kurdi, bjelci ili cenci, suniti ili šiti, na kraju krajeva jesu li to Amerikanci ili Rusi?...zna se ko, ne oni najpravedniji, nego oni jači, odnosno najjači...
tnnt

#18531 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

Challenger__ wrote:Image
ako je istinita ta tvoja karta, onda znači da su Ruske trupe prešle granicu i napale Ukrajinu
jer separatisti nisu mogli iz Donjecka doći do tih linija
mislim da je vrijeme za pune sankcije agresoru Rusiji 8-)
tnnt

#18532 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

Captain Ahab wrote:Evo i jedan video iz Ilovaiska juce. Tu je i Motorola za obozavatelje.

https://www.youtube.com/watch?v=-4HveWGGjhs

A danas Ukrajinci (bataljon Donbas) tvrde da su dobili pojacanje u Ilovaisku i napredovali. Borbe se jos vode...
a tko će ga znati, Challenger tvrdi da su svi u okruženju i da je Ilovanska pao u ruke okupatora
hebote ovaj rat će ući u povijest kao vrhunac plasiranja dezinformacija :roll: :-)
Captain Ahab

#18533 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Inace zanimljiva desavanja danas i na frontu i jos vise u propagandnom prostoru. Separatisti tvrde da napreduju na svim pravcima i da su okruzili mnoge ukrajinske snage.

Situacija je prilicno nejasna, ali zasad izgleda da je veci dio tih tvrdnji propaganda, pogotovo na sjeveru (da li radi dana nezavisnosti, pred pregovore u Minsku ili zbunjivanje i demoralisanje protivnika pred neke vece operacije...).

Na terenu se vecina toga svodi na pojacano ubacivanje diverzantskih grupa i artiljerijsku paljbu iz Rusije, kao npr na Azovskom moru.

Jedini pravac gdje je izgleda bilo vecih operacija je oko Amrosievke. Tu su se separatisti/ruska vojska navodno probili s jakim snagama iz Rusije, te moguce iz Donetska preko Mospina. Cilj bi bio da odsjeku ukrajinske snage oko Amrosievke i stvore direktni koridor prema Donetsku.

Image

Moguce da je ovo pocetak 'Tet ofanzive' separatista. U svakom slucaju, i Ukrajinci dovlace nove snage, tako da je jedino sigurno da ce se rat dodatno rasplamsati. Stvaraju se 'cinjenice na terenu' pred pregovore kojima ce se rat zavrsiti prije ili kasnije ...

P.S. http://www.militarymaps.info pokazuje separtisticku verziju stanja koga zanima (uzeti s velikom dozom rezerve).
Captain Ahab

#18534 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Kikibombona wrote:
Captain Ahab wrote:

Prvi put nije srusena vlast nego su demonstracije zapocele odmah nakon drugog kruga izbora (pobijedio Janukovic) zbog prevare (da ne ulazim u to da li je bilo prevare ili ne, ali je ukrajinski vrhovni sud tako odlucio). Zatim su odrzani ponovni izbori na kojima je Jusenko pobijedio.

A sta god mislili o drugom Majdanu, ni u kojem slucaju ne moze opravdati direktno mijesanje Rusije, vojnim putem, i otimanje teritorije Ukrajine (direktno ili preko svoje paravojske).
tnnt

#18535 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

Captain Ahab wrote:Inace zanimljiva desavanja danas i na frontu i jos vise u propagandnom prostoru. Separatisti tvrde da napreduju na svim pravcima i da su okruzili mnoge ukrajinske snage.

Situacija je prilicno nejasna, ali zasad izgleda da je veci dio tih tvrdnji propaganda, pogotovo na sjeveru (da li radi dana nezavisnosti, pred pregovore u Minsku ili zbunjivanje i demoralisanje protivnika pred neke vece operacije...).

Na terenu se vecina toga svodi na pojacano ubacivanje diverzantskih grupa i artiljerijsku paljbu iz Rusije, kao npr na Azovskom moru.

Jedini pravac gdje je izgleda bilo vecih operacija je oko Amrosievke. Tu su se separatisti/ruska vojska navodno probili s jakim snagama iz Rusije, te moguce iz Donetska preko Mospina. Cilj bi bio da odsjeku ukrajinske snage oko Amrosievke i stvore direktni koridor prema Donetsku.
nije mi jasno baš ni taktika, često padaju strateški gradovi u par sati i sa jedne i sa druge strane
a tamo se kolju za neki Ilovansk koji ne znači ništa posebno strateški po meni
ali hebiga valjda znaju oni bolje 8-)
a ni nevjerujem da je ijedna Ukrajinska brigada u okruženju, jer da je valjda bi je pokušali odblokirati
a Novorusi uništiti a vidim ništa se ne čuje o tome, a ako stvarno jesu ludi su jedni i drugi :D
Last edited by tnnt on 24/08/2014 23:52, edited 1 time in total.
Co0l

#18536 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Captain Ahab wrote:

Jest,jest,a u Egiptu drugi arsini vaze :izet:
Kaligula I

#18537 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UOWdYo_o7U0 [/youtube]

...poslije parade poslali ih kući...bravo za Novoruse...dijametralno suprotno djeluju od fašista...još jednom bravo...moral na visokom nivou...
Challenger__

#18538 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:Jest,jest,a u Egiptu drugi arsini vaze :izet:
Isti kriteriji za sve. Egipat i Ukrajina, dvije sasvim različite situacije.
Challenger__

#18539 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kaligula I wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UOWdYo_o7U0 [/youtube]

...poslije parade poslali ih kući...bravo za Novoruse...dijametralno suprotno djeluju od fašista...još jednom bravo...moral na visokom nivou...
Nemoj tako. Rušiš koncepciju ovim našim "civilizovanim" ljubiteljima zapadnih barbara i orijentalnih terorista. Trebalo je ostati na tome kako su Rusi "paaaaaaaaaaaapciiii".

:lol:
Captain Ahab

#18540 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Kaligula I wrote:
Captain Ahab wrote:
dječak sa šibicama wrote:Rat je pokrenut na "Euromaidanu", i ti to dobro znas.

Mojne biti cetnik, kad smo vec kod cetnika, pa ko oni pomjerati pocetak rata na neki njima prigodan datum, nebi li se posljedica pokazala i predstavila kao uzrok.
ako me razumijes.

...koliko vidim ti se pozivaš na Međunarodno pravo...i meni bi bilo drago, kao i tebi, da se ono poštuje, ali i doslovno od svih država i nacija svijeta, a ne samo onih malih i nemoćnih...međutim to su samo pusti snovi romantičnih sanjara...pravo i pravda su u sili, druškane moj...ali to nije samo ruski specijalitet, nego, kao što rekoh, svih velikih i jakih država, naroda i nacija...ako već osuđuješ i prozivaš Ruse, onda bi, u ime objektivnosti, bilo fer da to isto učiniš i sa Amerima koji imaju 'oraha u džepu' u najmanju ruku onoliko koliko i Rusi...ja bih bio nejsretniji da sve države svijeta povuku svoje armije unutar svojih granica i da tu ostanu za sva vremena...što misliš koja bi država prva odbila ovaj prijedlog?...pa zna se brate, ona najjača...zašto?...pa zato što joj je cilj da pokori svojoj volji sve druge narode svijeta...

...kad smo već kod prava i pravde da kažem i ovo...od kako je svijeta i vijeka ljudi se trude da razgraniče dobro i zlo, te naprežu svoje usahle mozgove i otvrdle duše da ih definiraju, pa čak da im odrede i granice...pa onda kažu civilizacija je dobro barbarstvo je zlo, sloboda je dobro ropstvo je zlo, demokratija je dobro diktatura je zlo...e sada se postavlja pitanje ko je taj obični smrtnik koji će definirati dobro i zlo i odrediti im granice?...ko to ima u svojoj duši tako nepokolebljivo mjerilo dobra i zla da bi njime mogao nepogrešivo mjeriti svakodnevne zamršene prolazne životne činjenice? ...jesu li to Židovi ili Palestinci, Kinezi ili Tibetanci, katolici ili protestanti, Turci ili Kurdi, bjelci ili cenci, suniti ili šiti, na kraju krajeva jesu li to Amerikanci ili Rusi?...zna se ko, ne oni najpravedniji, nego oni jači, odnosno najjači...
Ne pozivam se uopste na medjunarodno pravo, nego jednostavno gledam otimacinu i rastakanje jedne drzave od strane druge i donosim zakljucke ko je u pravu a ko u krivu. Jasno je da su Rusi jaci tu, ali to ne znaci da su i u pravu.

Tvoj je problem sto sve gledas kroz prizmu nekakvog dualnog poretka u svijetu, Rusi i Amerikanci, dobro i zlo, ako nesto naprave Amerikanci, sto ne bi i Rusi, itd. Malo pogledaj konkretnu situaciju na terenu. Zamisli da si Ukrajinac i razmisli kako bi reagovao i razmisljao.
Challenger__

#18541 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Captain Ahab wrote:Situacija je prilicno nejasna...
P.S. http://www.militarymaps.info pokazuje separtisticku verziju stanja koga zanima (uzeti s velikom dozom rezerve).
Iznio si suština dešavanja u dvije rečenice: čudna dešavanja na svim pravcima sa kontradiktornim informacijama. Ovih dana će sve biti jasnije. Sve info i mape treba uzeti sa punom rezervom, a ono što bulazni Andrej fon Hauzen sasvim odbaciti.

p.s.

Pici, nema veze, ovo se ne odnosi na tebe. Samo lijepi Andrejeve crteže i mapice, hi,hi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#18542 Re: Ukrajina

Post by pici »

For Novorossia!! Allahu Akbar!!

https://www.youtube.com/watch?v=dXOTcd8pBjg

TTEEEKBBIIRRRRRR !!!!! evo našijeH :mrgreen: :thumbup: :bih:
Kaligula I

#18543 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

http://1-ps.googleusercontent.com/x/for ... v7CgqV.gif

:lol: :lol: Obama 'puko' kad je čuo za 'paradu ponosa' u Donjecku... :lol: :lol:
Captain Ahab

#18544 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

tnnt wrote:
Captain Ahab wrote:Inace zanimljiva desavanja danas i na frontu i jos vise u propagandnom prostoru. Separatisti tvrde da napreduju na svim pravcima i da su okruzili mnoge ukrajinske snage.

nije mi jasno baš ni taktika, često padaju strateški gradovi u par sati i sa jedne i sa druge strane
a tamo se kolju za neki Ilovansk koji ne znači ništa posebno strateški po meni
ali hebiga valjda znaju oni bolje 8-)
a ni nevjerujem da je ijedna Ukrajinska brigada u okruženju, jer da je valjda bi je pokušali odblokirati
a Novorusi uništiti a vidim ništa se ne čuje o tome, a ako stvarno jesu ludi su jedni i drugi :D
Obicno kada postignu neki vojni uspjeh, novorusi vrlo brzo to izbace na Youtube. Zasad nije bilo nista, za razliku od situacije u julu kada su okruzili Ukrajince oko granice te ih tamo raznijela ruska artiljerija. Vidjecemo ubzro.

A sto se tice Ilovaiska, on bi bio dosta bitan da se konacno odsijece Donjeck oko Zugresa. Ukrajinci su vec oko Zdanovke svjeverno od ceste H21 i sad im je Ilovaisk na putu s juga.

Image
Co0l

#18545 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Da su isti kriteriji osudio bi i u Egiptu nasilno (ustvari stostruko nasilnije nego u Ukrajini) rusenje demokratski izabrane vlasti.
Ali ne,u Ukrajini je vojna hunta a u Egiptu su meleci,sta li.Dovoljno je samo taj detalj da se vidi koliko selektivno neki biraju kriterije.Podrsku separatizmu i aneksiji,ovaj put,necemo ni spominjati.
Challenger__

#18546 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

pici wrote:For Novorossia!! Allahu Akbar!!

Imaš gomilu klipova gdje pobunjenici (Ukrajinci, Rusi, ostali) trolaju huntine snage sa tekbirom i umiru od šege... Tekbiraju muslimani, tekbiraju nemuslimani, Novorusija tekbir-state, ha,ha!
Challenger__

#18547 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:
Challenger__ wrote:
Da su isti kriteriji osudio bi i u Egiptu nasilno (ustvari stostruko nasilnije nego u Ukrajini) rusenje demokratski izabrane vlasti.
Ali ne,u Ukrajini je vojna hunta a u Egiptu su meleci,sta li.Dovoljno je samo taj detalj da se vidi koliko selektivno neki biraju kriterije.Podrsku separatizmu i aneksiji,ovaj put,necemo ni spominjati.
Ne peglaj, svega ti. U Kairu nisu USA izvršile puč kao u Kijevu. Kao što rekoh, sasvim druga situacija.
tnnt

#18548 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

pici wrote:For Novorossia!! Allahu Akbar!!

po vegetaciji bi rekao da je to kod obale Azovskog mora, očito je da su prešli Rusku granicu Čečenci
i ostali Putinovi plačenici, toliko o Novorusima
otvorena agresija se znači nastavlja i to sa sve manje maski
Challenger__

#18549 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kaligula I wrote:http://1-ps.googleusercontent.com/x/for ... v7CgqV.gif

:lol: :lol: Obama 'puko' kad je čuo za 'paradu ponosa' u Donjecku... :lol: :lol:
Šta je ba ovo? Otkad je ovo??
tnnt

#18550 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

Captain Ahab wrote:
A sto se tice Ilovaiska, on bi bio dosta bitan da se konacno odsijece Donjeck oko Zugresa. Ukrajinci su vec oko Zdanovke svjeverno od ceste H21 i sad im je Ilovaisk na putu s juga.

Image
nema smisla, ako zauzmu Ilovansk izbiti će pred Donjeck
klin bi trebao ići sjeveroistočno ako ga misle okružiti
osim toga ako imaju snage trebaju ga zaobiči i povukli bi se Novorusi sami iz Ilovanska da ne zapadnu u okruženje
Post Reply