Kao i svaki!pici wrote:stvarno koji im je qujac da ne stave kamere na ovim raskrsnicama, preko 60 mogu policija, vatrogasci, hitna, ostali vozdra...
Uhapšen vozač koji je usmrtio djevojku na Dolac Malti
Sarajevska policija uhapsila je sinoć K. F., vozača Audija A3 koji je jučer u poslijepodnevnim satima automobilom usmrtio tridesettrogodišnju pješakinju S. Š.
Kako saznajemo u MUP-u Kantona Sarajevo, vozača se sumnjiči da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.
Podsjećamo, nesreća se dogodila oko 17:35 sati, a vozač je ženu udario nedaleko od pješačkog prelaza na Malti. Od siline udara, pješakinja je odbačena nekoliko metara od vozila kojem je polomljeno prednje vjetrobransko staklo. Sudeći prema izjavama očevidaca cijeloga događaja, prizor na cesti je bio stravičan.
Ubrzo je na mjesto događaja stigla policija, ali i ekipa Hitne pomoći koja je bezuspješno pokušala reanimirati unesrećenu. Nesretna djevojka je na putu prema KCUS-u podlegla teškim povredama.
Vozač je jučer tvrdio da je prošao kroz zeleno svjetlo na semaforu te da je žena iznenada naletjela na vozilo.
Uviđaj su obavili pripadnici Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
- zateznistub
#18526 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
- seoBIH
#18527 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Sto ne uvecaste i
U ovakvim situacijama je SUVISNO PRICATI BILO STA dok se istraga ne zavrsi. Mada, uvijek ce biti onih koji ce zadrti samo krivici na vozaca bacati, a ustvari je OBOSTRANA vecinom.
?vozač je ženu udario nedaleko od pješačkog prelaza
U ovakvim situacijama je SUVISNO PRICATI BILO STA dok se istraga ne zavrsi. Mada, uvijek ce biti onih koji ce zadrti samo krivici na vozaca bacati, a ustvari je OBOSTRANA vecinom.
- O'zone
- Globalni moderator
- Thorgerson
#18529 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
@alphonse kauders,
Nazalost, sigurnost ljudi, bolji saobracaj to ba nikome nije u cilju.
Samo nekoliko cinjenica:
- Sarajevo je grad koji broji ogroman broj policajaca (ako se ne varam medju prvim u evropi), ja rezultate ne vidim. Gdje su ti ljudi, sta rade?
- Konji umjesto da donesu odluku da povecaju kazne - sta rade? Pa daju ti popust 50% ako je platis u roku od 7 dana?!!? Pa gdje to ima jebote? Znaci njih boli qrac hoces ti ili neces nauciti, izvuci pouku - njima je bitno da se naplate
- Mreza saobracajnica koja je planirana prije 50 godina nije odradjena ni 10%. Pa tako umjesto da imamo gradski autoput, mi imamo gradsku saobracajnicu koja je i zaobilaznica, bajpas grada, juzna-sjeverna longitudinala, gradski autoput...sve je to gradska saobracajnica, kroz grad od pola miliona stanovnika. Mene cudi da nema vise poginulih.
Slazem se da ogranicenje treba biti 50km/h. Pa izadjes van grada naidjes naselje od 100 stanovnika, ogranicenje 50, a ovdje imas ljudi ko mrava i puste se hajvani da voze 80 i kusur.
Nazalost, sigurnost ljudi, bolji saobracaj to ba nikome nije u cilju.
Samo nekoliko cinjenica:
- Sarajevo je grad koji broji ogroman broj policajaca (ako se ne varam medju prvim u evropi), ja rezultate ne vidim. Gdje su ti ljudi, sta rade?
- Konji umjesto da donesu odluku da povecaju kazne - sta rade? Pa daju ti popust 50% ako je platis u roku od 7 dana?!!? Pa gdje to ima jebote? Znaci njih boli qrac hoces ti ili neces nauciti, izvuci pouku - njima je bitno da se naplate
- Mreza saobracajnica koja je planirana prije 50 godina nije odradjena ni 10%. Pa tako umjesto da imamo gradski autoput, mi imamo gradsku saobracajnicu koja je i zaobilaznica, bajpas grada, juzna-sjeverna longitudinala, gradski autoput...sve je to gradska saobracajnica, kroz grad od pola miliona stanovnika. Mene cudi da nema vise poginulih.
Slazem se da ogranicenje treba biti 50km/h. Pa izadjes van grada naidjes naselje od 100 stanovnika, ogranicenje 50, a ovdje imas ljudi ko mrava i puste se hajvani da voze 80 i kusur.
-
hladan.preminger
#18530 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Red je priznati da ne razumijes strucnu terminilogiju, a ne odmah krivicu prebacivati na sugovornika.drugi profil wrote: nista ja nisam izvrnuo nego sam te citirao i dao komentar na ono sto si napisao.
Meni se cini da ni ti sam ne razumijes napisano.
pozdrav.
- insaneinthebrain
#18531 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
sta se desi kad letis preko ulice ko muha bez glave
a takvih je kod nas na bacanje
a takvih je kod nas na bacanje
- Thorgerson
#18532 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Kraj klipa, crveno ko kuca za pjesake, al jok idioti ta ce njima semafor, znaju oni kad ce prec...O'zone wrote:
- drug_profi
#18533 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Pet metara max od zebre ako ne i na samoj zebri. Uvidjajem ce se tacno utvrditi.seoBIH wrote:Sto ne uvecaste i?vozač je ženu udario nedaleko od pješačkog prelaza
Hvatate se za ovo ko da je zena malo frizuru pokvarila.
Halo ba on je nju ubio jel vama to jasno? Krivica nikako ne moze biti srazmjerna. ona je svoju gresku platila zivotom jer je hajvan krsio nekoliko propisa a ne samo nogu slomila sto bi se desilo da je ovaj postupao savjesno u voznji.
- drug_profi
#18534 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Gdje si strucnjak nisam te prepoznao.hladan.preminger wrote:Red je priznati da ne razumijes strucnu terminilogiju, a ne odmah krivicu prebacivati na sugovornika.drugi profil wrote: nista ja nisam izvrnuo nego sam te citirao i dao komentar na ono sto si napisao.
pozdrav.
Ppkusaj malo poraditi na komunikaciji pa ce sve lakse biti.
- karanana
#18535 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
bila je na pjesackom. zagazila je da predje, jeste bilo crveno za pjesake, uvidjela je da nece uspjeti, krenula je nazad na ivicnjak ali je ovaj isao prebrzo i da se ona uspije vratiti i da on eventualno zakoci.
vjerovatno jeste neciji ovaj mali.
-
hladan.preminger
#18536 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
drugi profil wrote:Gdje si strucnjak nisam te prepoznao.hladan.preminger wrote:Red je priznati da ne razumijes strucnu terminilogiju, a ne odmah krivicu prebacivati na sugovornika.drugi profil wrote: nista ja nisam izvrnuo nego sam te citirao i dao komentar na ono sto si napisao.
pozdrav.
Odlicne doskočice. Vrh komunikacije.
Ispade sad ja kriv sto ne razumijes određenu treminilogiju.
- insaneinthebrain
#18537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
sa koje strane je to bilo. jel sa tramvajske ili gdje su trafikekaranana wrote:bila je na pjesackom. zagazila je da predje, jeste bilo crveno za pjesake, uvidjela je da nece uspjeti, krenula je nazad na ivicnjak ali je ovaj isao prebrzo i da se ona uspije vratiti i da on eventualno zakoci.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18538 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Naravno da je krivica obostrana, vidi sto mu je auto slupala!seoBIH wrote:Sto ne uvecaste i?vozač je ženu udario nedaleko od pješačkog prelaza
Ozbiljno, da je sa psihijatrije pobjegla, pa isla sredinom ceste, to ne opravdava njega kao vozaca sto je udario poput brzog voza.
Nek dokazuju sta hoce, samo kad vidim kako izgleda auto, jasno je da je vozio minimalno 100 kmh. Ne bi on stigao da je uhvati u prelasku na crveno da nije jurio.
-
Dzematlija
#18539 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
O tome i pričamo. ISTO ovo rade u po bijela dana, kada auta furaju jer im je zeleno...Thorgerson wrote:Kraj klipa, crveno ko kuca za pjesake, al jok idioti ta ce njima semafor, znaju oni kad ce prec...O'zone wrote:
-
hladan.preminger
#18540 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Tomahawk11 wrote:
Naravno da je krivica obostrana, vidi sto mu je auto slupala!
Ozbiljno, da je sa psihijatrije pobjegla, pa isla sredinom ceste, to ne opravdava njega kao vozaca sto je udario poput brzog voza.
Nek dokazuju sta hoce, samo kad vidim kako izgleda auto, jasno je da je vozio minimalno 100 kmh. Ne bi on stigao da je uhvati u prelasku na crveno da nije jurio.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Sto si sokiran? To je bilo hipoteticki, da imas nekog ko ide sredinom ceste, gradska sredina, valjda ces gledati da ga zaobidjes. Naravno, ako mislis da si vozac formule 1, onda su sanse da ga promasis nikakve.hladan.preminger wrote:Tomahawk11 wrote:
Nek dokazuju sta hoce, samo kad vidim kako izgleda auto, jasno je da je vozio minimalno 100 kmh. Ne bi on stigao da je uhvati u prelasku na crveno da nije jurio.![]()
![]()
Meni nije jasno da neko i pokusava odbraniti vozaca u ovoj situaciji. I sam sam vise vozac, nerviram se kad pjesaci prelaze na crveno ili izvan pjesackog, ali ipak ja sjedim za masinom.
- madner
#18542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Neozbiljan si, ako ti neko izleti sa stanice/iza auta nemas nikakve sanse da ga izbjegnes ako si previse blizu.
Naravno sada ces reci da ti uvijek vozis 30 na tim mjestima, no nisam nikog vidio da stvarno tako prolazi pored stanica.
Naravno sada ces reci da ti uvijek vozis 30 na tim mjestima, no nisam nikog vidio da stvarno tako prolazi pored stanica.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#18543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Frka nekakv u Kulovičevoj
Ima li iko info.
Ima li iko info.
- SmokingMan
#18544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Pojačane patrole oko Grbavice,kakva je ovo akcija...?
-
hladan.preminger
#18545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Tomahawk11 wrote:Sto si sokiran? To je bilo hipoteticki, da imas nekog ko ide sredinom ceste, gradska sredina, valjda ces gledati da ga zaobidjes. Naravno, ako mislis da si vozac formule 1, onda su sanse da ga promasis nikakve.hladan.preminger wrote:Tomahawk11 wrote:
Nek dokazuju sta hoce, samo kad vidim kako izgleda auto, jasno je da je vozio minimalno 100 kmh. Ne bi on stigao da je uhvati u prelasku na crveno da nije jurio.![]()
![]()
Meni nije jasno da neko i pokusava odbraniti vozaca u ovoj situaciji. I sam sam vise vozac, nerviram se kad pjesaci prelaze na crveno ili izvan pjesackog, ali ipak ja sjedim za masinom.
Prvo. Gdje ja branim ovog vozaca ili uopšte pišem o ovom konkretnom slučaju. Ne "trpaj" mi riječi u "tastaturu".
Drug. Je li ti mislis da neko namjerno ide da udari pjesaka, ono vidi ga na cesti pa ko na Carmagedonu ganja da naparvi Combo?
Trece. Ni ti ni ja nismo u mogucnosti da kontrolisemo sve ono sto se događa oko nas u saobracaju ili zivotu generalno, i moze se desiti da ti pored postivanja pravila izleti pjesak i ti ili ja ga udarimo. Svatko odgovara za svoje postupke.
- ilkbahar
#18546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Kakav je belaj u centtu, puno policije, zaustavljen saobračaj?
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#18547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Zakon jasno kaze da se pri svakom priblizavanju raskrsnici poveca oprez i smanji brzina a ne obratno kao sto je u vecini slucajeva. Dakle ako vozis 60 kao sto je po propisu a onda na raskrsnici smanjis na 50 nema sanse da ti auto ostane u onakom stanju kao i da se drasticno smanjuju sanse da ubijes pjesaka.madner wrote:Neozbiljan si, ako ti neko izleti sa stanice/iza auta nemas nikakve sanse da ga izbjegnes ako si previse blizu.
Medjutim niko ne spominje glasni problem nasih pjesackih prelaza a to je trajanje zelenog svijetla za pjesake. Sramotno je koliko je to kratko a na nekim raskrsnicama se granici i sa nevjerovatno kratkim (semafor na Skenderiji na trolebuskoj koja ide prema Nedzaricima). Obisao sam stvarno podosta svijeta i gdje god da sam bio pjesak bukvalno moze proci puzeci na pjesackom koliko traje a kod nas ni trceci.
- drug_profi
#18548 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ok. Hajmo malo spustiti loptu. Vrati se na prvi komentar i ono sto sam ja rekao. Ti ne razumijes mene i paradoksalno tvrdis da ja u stvari ne razumijem tebe pa se na to jos brecas sa visine da sam ko biva neobrazovan da bih shvatio sta je to tvoja umna glava htjela kasti.hladan.preminger wrote:drugi profil wrote:Gdje si strucnjak nisam te prepoznao.hladan.preminger wrote:
Red je priznati da ne razumijes strucnu terminilogiju, a ne odmah krivicu prebacivati na sugovornika.
Odlicne doskočice. Vrh komunikacije.
Ispade sad ja kriv sto ne razumijes određenu treminilogiju.
Razumijem ja da ti pokusavas biti nekakav pravnik. Advokat. Sta li. Nije vozac po defaultu uvijek jedini krivac za smrt pjesaka ali, buraz moj dobri sa lijepim avatarom, uvijek snosi dio krivice - manji ili veci.
I tu nastupa moj prvi kpmentar.
A izuzetno mrzim kada moram potrositi ovoliko rijeci da bih objasnio nekpm nesto sto drugi lako shvate i na prvu.
Zato sam ti rekao da je komunikacija bitna jer u komunikaciji je jednako bitno koliko ti razumijes ono sto drugi govore koliko je bitno kako ti govoris ono sto zelis reci.
Ako se obracas kolegama u struci onda je sasvim prihvatljivo koristiti strucnu terminologiju i ibretiti se ako te neko ne razumije.
Ovo je ipak samo javni forum.
- madner
#18549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Dakle radari po cijelom gradu, duze zeleno i po mogucnosti saobracajni znak pred svaku raskrsnicu da se smanji brzina na circa 30.hrasno38 wrote:Zakon jasno kaze da se pri svakom priblizavanju raskrsnici poveca oprez i smanji brzina a ne obratno kao sto je u vecini slucajeva. Dakle ako vozis 60 kao sto je po propisu a onda na raskrsnici smanjis na 50 nema sanse da ti auto ostane u onakom stanju kao i da se drasticno smanjuju sanse da ubijes pjesaka.madner wrote:Neozbiljan si, ako ti neko izleti sa stanice/iza auta nemas nikakve sanse da ga izbjegnes ako si previse blizu.
Medjutim niko ne spominje glasni problem nasih pjesackih prelaza a to je trajanje zelenog svijetla za pjesake. Sramotno je koliko je to kratko a na nekim raskrsnicama se granici i sa nevjerovatno kratkim (semafor na Skenderiji na trolebuskoj koja ide prema Nedzaricima). Obisao sam stvarno podosta svijeta i gdje god da sam bio pjesak bukvalno moze proci puzeci na pjesackom koliko traje a kod nas ni trceci.
Neko bas voli guzve u saobracaju.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
@ hladan.preminger,
Sumnjam da iko ide namjerno da udari pjesaka. No, velika je razlika ako ga udaris brzinom od 50-60 kmh i 100-120 kmh. U prvom slucaju ce u najgorem slucaju imati teske povrede, a u drugom uglavnom smrtni slucaj. Gradska je sredina, znam da je nekom papanluk peglati po gradu, ali jbg, dzabe plakati kad nekog ubijes.
Nekontrolisanih situacija je bilo i bice. No, dio odgovora se upravo krije u prethodnoj konstataciji. Prije ces iskontrolisati ako vozis po propisima nego ako se ponasas kao na pisti, poput ovog sa audijem. Tacno, on je ostao da odgovara za svoje postupke (u zavisnosti ciji je ili nije), a ona je cijenu prelaska na crveno platila zivotom. I nije bas fer odnos snosenja posljedica.
Nisam rekao da branis vozaca, nego sam uopsteno napisao da ne mogu shvatiti da ga neko brani.Prvo. Gdje ja branim ovog vozaca ili uopšte pišem o ovom konkretnom slučaju. Ne "trpaj" mi riječi u "tastaturu".
Drug. Je li ti mislis da neko namjerno ide da udari pjesaka, ono vidi ga na cesti pa ko na Carmagedonu ganja da naparvi Combo?
Trece. Ni ti ni ja nismo u mogucnosti da kontrolisemo sve ono sto se događa oko nas u saobracaju ili zivotu generalno, i moze se desiti da ti pored postivanja pravila izleti pjesak i ti ili ja ga udarimo. Svatko odgovara za svoje postupke.
Sumnjam da iko ide namjerno da udari pjesaka. No, velika je razlika ako ga udaris brzinom od 50-60 kmh i 100-120 kmh. U prvom slucaju ce u najgorem slucaju imati teske povrede, a u drugom uglavnom smrtni slucaj. Gradska je sredina, znam da je nekom papanluk peglati po gradu, ali jbg, dzabe plakati kad nekog ubijes.
Nekontrolisanih situacija je bilo i bice. No, dio odgovora se upravo krije u prethodnoj konstataciji. Prije ces iskontrolisati ako vozis po propisima nego ako se ponasas kao na pisti, poput ovog sa audijem. Tacno, on je ostao da odgovara za svoje postupke (u zavisnosti ciji je ili nije), a ona je cijenu prelaska na crveno platila zivotom. I nije bas fer odnos snosenja posljedica.