prvo, malo je ruzno koristiti ovu tragediju da se progura ovako nesto. drugo, a sta mislis da spustimo brzinu na 20 na sat? ili da skroz ukinemo auta i da se svi vozimo biciklima?alphonse kauders wrote:U Sarajevu nema rješenja za ovakve stvari osim ograničenja brzine na 50km/h ( u citavom gradu, uz usklađivanje semafora) i hebenog radara svakih 500 metara. Ne mozes ti majci, furati non stop ako ti u tri trake mile auta 50 km/h, a radar te blica čim iole uhvatiš brzine.
Ali, jok, kod nas 2 radara od Čaršije do Neđarića (Kampus, RTV), gdje svi uspore na 60 km/h, a ostatak (pri tome ne isključujem ni sebe) dionice se uglavnom vozi više od dozvoljenog.
Ja ne znam šta je tu posebna filozofija, smanjile bi se ovakve nesreće barem za 80% (uvijek ima delegata, kojima je saobraćajni propis samo slovo na papiru).
Momak je svjestan da je kriv (prekoračenje brzine, malo manje vozačkog iskustva), ali ne treba biti licemjeran i praviti se da je on izuzetak, jer ovakvih kao on na cesti ima mnogo, a ja ovdje ne pričam o indijancima koji rizikuju živote (i svoje i tuđe) čim se pojave o cesti, već o "regularnim" (tj. stalnim) vozačima kojima je vozačka disciplina popustila usljed nedostatka sankcija i labavih saobraćajnih propisa, pa si daju oduška i voze 20-ak km/h više od dozvoljenog.
Da se ne lažemo, momak je imao peh (vjerovatno ovo znači i zatvor, ali haj ga ti znaj kod nas), djevojke mi je neizmjerno žao, ali mi u glavama nemamo tu disciplinu da se držimo propisa, osim kada nas na to natjeraš, a to se može nažalost ovdje samo stalnom i dosadnom kontrolom, sa hiljadu radara i bliceva, pa da vidiš kako Bošnjo odjednom postaje Švabo na cesti.
Fakat, ne znam šta je problem:
- uvesti radare svakih 500 metara, i staviti ograničenje na 50 km/h na nivou grada (šta, trebaće do grada 12 umjesto 10 minuta)?
- staviti 20 policajaca kod pješačkih prelaza (odabranih na dnevnoj bazi slučajnim uzorkom) i surovo kažnjavati vozače koji se ne zaustave pješacima;
- zaposliti 20 ljudi da 3x dnevno obiđu naselje za koje ih zaduže i prikače kaznu svakom ko je parkirao mimo propisa, a 1x/2x mjesečno organizovati noćne racije u 2h, i svim koji su preko noći ostavili ljubmice na trotoaru, trgu ili bilo kakvom drugom pogodnom mjestu (da im je na oku), ostaviti čestitku...
Meni se čini jednostavno, ali izgleda da je u praksi naučna fantastika.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
-
Bodkin
#18501 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
-
hladan.preminger
#18502 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
I ti procitaj moj odgovor "drugom profilu".BHF_Manijak wrote:Upravo. Nije isto kad ides 40-50-60 km/h i 100!drugi profil wrote:Svakom moze da se desi da mu istrci pjesak i da ne stigne zakociti. Razlika je samo u tome jesi li ti svojom neodgovornom voznjom povecao vjerovatnocu tezih posljedica.hladan.preminger wrote:Koja je ovo nesreca po redu gdje se na ovoj temi tvrdi da je vozac kriv ako udari pjesaka koji prelazi na crvenom![]()
Ne prejudiciram nista u pogledu ovog slucaja.![]()
![]()
Ali hajd objasni...
-
Bodkin
#18503 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
isto i kod mene. jednostavno ne mogu da shvatim taj mozak. jednom sam se nasao u apoteci. ja kreten otisao okolo i parkirao tamo iza robota umjesto da ga ostavim na ulici ispred apoteke. i u apoteci lola krkanski u nekakvoj potkosulji kupuje. u tom neko svira kao lud. i skontam ja da je potkosuljar ostavio auto na ulici i gledam kako ce reagovati. on samo proviri glavu kroz vrata, odmahne rukom i govori sta je, vidis da sam dao sva cetrithe_stick wrote:jos uvijek nije crna hronika, a bojim se da bi uskoro moglo postati... vezano je, naravno, za saobracajnu nekulturu...
mjesto radnje je apoteka kod robota na socijalnom... da li je jos neko primjetio trend da se tu, u desnoj traci jebene glavne ulice, redovno zaustavljaju pametnjakovici koji odu u apoteku? nekada se tu redovno parkiralo na trotoar, ali kako su postavili one zute, visoke trotoare (ili kako se to vec zove), pocelo se zaustavljati na sred jebene ceste... jucer se vozim tuda nekom brzinom od oko 50 na sat... odjednom naglo koce auta, kocim i ja, a u retrovizoru bespomocno gledam kako prema meni juri golf II, koji izbjegava da me udari tako sto u zadnji momenat naglo skrece lijevo u srednju traku... na mom zadnjem sjedistu dvoje djece... sto me znojeva oblilo... al hajd... nije nista bilo, auta ispred mene se prestrojavaju u srednju traku, ja za njima... razlog zastoja - lola sjedi u autu sa upaljena sva 4, dok suvozac obavlja poslove u apoteci...
nije prvi put da vidim i lajem na ovakav prizor, ali je prvi put da sam se zbog istog nasao u 'nezgodnoj' situaciji i prvi put sam skontao da, osim sto je uzasno bezobrazno, da je ovakvo ponasanje i jako opasno za ostale ucesnike saobracaja... nije moguce da policija ne zna za ovu pojavu, pa zasto ne stoje tu 24 sata dnevno?! ili ako vec ne mogu to regulisati, neka zatvore/premjeste apoteku ili vrate normalne trotoare.. bolje da stoje na trotoaru nego na sred ulice... sto je najgore, policija i kada bi reagovala, maksimalna kazna je vjerovatno 40 km za nepropisno zaustavljanje...
na stranu policija, ne mogu da shvatim nivo drskosti i bahatosti ljudi (nema to veze sa vozacima i pjesacima) koji sebi daju za pravo da se zaustave na sred najprometnije ulice u drzavi jer oni trebaju u apoteku?! pa jebem mu mater zar je problem bar skrenuti sa glavne ulice, pa prohodati koji metar... jok... mora ono stati tacno pred apoteku, da ne bi noge pretegnulo ili ne daj Boze skrenulo iz svog pravca...
eto... da podijelim malo svoje frustracije.. nadam se da ce neko na bilo koji nacin reagovati da ovo u buducnosti sprijeci, prije nego se to mjesto nadje na ovoj temi...
- Ommadawn
#18504 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Nisi ovo lose smislio ali to bi moglo funkcionisati u eventualno Svicarskoj, Lichensteinu... U Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu - nazalost ne.alphonse kauders wrote:U Sarajevu nema rješenja za ovakve stvari osim ograničenja brzine na 50km/h ( u citavom gradu, uz usklađivanje semafora) i hebenog radara svakih 500 metara. Ne mozes ti majci, furati non stop ako ti u tri trake mile auta 50 km/h, a radar te blica čim iole uhvatiš brzine.
Ali, jok, kod nas 2 radara od Čaršije do Neđarića (Kampus, RTV), gdje svi uspore na 60 km/h, a ostatak (pri tome ne isključujem ni sebe) dionice se uglavnom vozi više od dozvoljenog.
Ja ne znam šta je tu posebna filozofija, smanjile bi se ovakve nesreće barem za 80% (uvijek ima delegata, kojima je saobraćajni propis samo slovo na papiru).
Momak je svjestan da je kriv (prekoračenje brzine, malo manje vozačkog iskustva), ali ne treba biti licemjeran i praviti se da je on izuzetak, jer ovakvih kao on na cesti ima mnogo, a ja ovdje ne pričam o indijancima koji rizikuju živote (i svoje i tuđe) čim se pojave o cesti, već o "regularnim" (tj. stalnim) vozačima kojima je vozačka disciplina popustila usljed nedostatka sankcija i labavih saobraćajnih propisa, pa si daju oduška i voze 20-ak km/h više od dozvoljenog.
Da se ne lažemo, momak je imao peh (vjerovatno ovo znači i zatvor, ali haj ga ti znaj kod nas), djevojke mi je neizmjerno žao, ali mi u glavama nemamo tu disciplinu da se držimo propisa, osim kada nas na to natjeraš, a to se može nažalost ovdje samo stalnom i dosadnom kontrolom, sa hiljadu radara i bliceva, pa da vidiš kako Bošnjo odjednom postaje Švabo na cesti.
- uvesti radare svakih 500 metara, i staviti ograničenje na 50 km/h na nivou grada (šta, trebaće do grada 12 umjesto 10 minuta)?
- staviti 20 policajaca kod pješačkih prelaza (odabranih na dnevnoj bazi slučajnim uzorkom) i surovo kažnjavati vozače koji se ne zaustave pješacima;
- zaposliti 20 ljudi da 3x dnevno obiđu naselje za koje ih zaduže i prikače kaznu svakom ko je parkirao mimo propisa, a 1x/2x mjesečno organizovati noćne racije u 2h, i svim koji su preko noći ostavili ljubmice na trotoaru, trgu ili bilo kakvom drugom pogodnom mjestu (da im je na oku), ostaviti čestitku...
1. Smanjenje brzine na 50 km/h - sta mislis koliko ce se njih pridrzavati ovog pravila? Ko je vozio i vozi brzo kroz grad, on ce i voziti. Do jednom. A to jednom obicno dolazi zajedno s katastrofom.
2. Postave li se radari i kamere - svi ovi koji jurcaju obicno imaju nekoga u policiji koji im odmah srede da se izvuku bez velikih posljedica za njih. Tako da ce tu stradati sitna buranija, mada ne veliki broj, uglavnom oni koji voze golf 2/golf 3 i slicna auta.
3. Policajaca ima mnogo, zaposliti ih jos znaci preveliko gubljenje novca a cinjenica je da je BiH siromasna drzava. Treba to finansirati. A onda oni zaustave nekog lolu za kojeg se ispostavi da je "branio Saraj´vo kad je bilo najgore, dje si ti bio misu podrumaski" i naravno puste ga. Jer on je branio Saraj´vo i moze raditi sta hoce. Takav smo mentalitet.
4. Ovi koji parkiraju po trotoarima, zelenim povrsinama ce to raditi kao i do sada. A sad zamisli situaciju ovih koji naplacuju kazne za nepropisno parkiranje. Nalete na deliju koji je upravo dobio cestitku. U najboljem slucaju ce proci sa sakom u glavu. U najgorem ce izgubiti zivot. Blaza varijanta da budu ranjeni iz vatrenog oruzja. Prekrsioc ce se izvuci jer takvi obicno imaju veze u sudstvu.
Dakle prvo se moramo rijesiti korupcije i nepotizma da bi se mogli steci uslovi za kvalitetniji saobracaj, kako u Sarajevu, tako i u cijeloj drzavi. Nista bolje se ne vozi u Tuzli, Banja Luci, Zenici i Bihacu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18505 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Vozač je jučer tvrdio da je prošao kroz zeleno svjetlo na semaforu te da je žena iznenada naletjela na vozilo.
Nista, treba tuziti zenu/djevojku koju je isti ubio. Ipak je ona naletjela na auto
- int21
#18506 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ili jednostavno das policiji ovlastenja da pucaju u glavu prvom ko krene na uniformisano lice, pa ces vidjeti kako ce ici "saka u glavu".Ommadawn wrote: 4. Ovi koji parkiraju po trotoarima, zelenim povrsinama ce to raditi kao i do sada. A sad zamisli situaciju ovih koji naplacuju kazne za nepropisno parkiranje. Nalete na deliju koji je upravo dobio cestitku. U najboljem slucaju ce proci sa sakom u glavu. U najgorem ce izgubiti zivot. Blaza varijanta da budu ranjeni iz vatrenog oruzja. Prekrsioc ce se izvuci jer takvi obicno imaju veze u sudstvu.
-
nellismo
#18507 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
On je vozio prebrzo ali je prošao kroz zeleno,ona je pretrčavala. Tako kažu ljudi koji su gledali.Tomahawk11 wrote:Vozač je jučer tvrdio da je prošao kroz zeleno svjetlo na semaforu te da je žena iznenada naletjela na vozilo.
Nista, treba tuziti zenu/djevojku koju je isti ubio. Ipak je ona naletjela na auto
- Obuca9
#18508 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Zašto nikad nema ovakvih nesreća kod Ekonomske ili Maršalke?
Jednsotavno rješenje, zato što ima kamera, pa stoka uspori. Kad ti voziš 60 na sat, kao insan, možeš reagovati na vrijeme i usporiti, izbjeći ili ako ništa ublažiti posljedice udara. Kad na 60 udariš po kočnici, spustićeš brzinu bar na 40, a udar pri takvoj brzini, teško da može izazvati smrtne posljedice.
Zato fino na obje strane ove raskrsnice na Malti, stavi ograničenje 50 i kameru koja slika na 61, pa ćeš vidjeti hoće li biti kao sad, da se svaki peti dan desi nesreća.
Jednsotavno rješenje, zato što ima kamera, pa stoka uspori. Kad ti voziš 60 na sat, kao insan, možeš reagovati na vrijeme i usporiti, izbjeći ili ako ništa ublažiti posljedice udara. Kad na 60 udariš po kočnici, spustićeš brzinu bar na 40, a udar pri takvoj brzini, teško da može izazvati smrtne posljedice.
Zato fino na obje strane ove raskrsnice na Malti, stavi ograničenje 50 i kameru koja slika na 61, pa ćeš vidjeti hoće li biti kao sad, da se svaki peti dan desi nesreća.
- JThomas
#18509 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
na glavnoj cesti u sarajevu itekako ovo pije vode. tu se dešava većina ovakvih udesa jer se drugdje i ne može ubrzati. a kazne s kamera se ne skidaju tako lako, pilana im je da to skinu. nije ni blizu kao kad ga zaustavi uživo pa ide priča "znaš li ti ko sam ja"...mada i toga ima manje nego prije.Ommadawn wrote:
Nisi ovo lose smislio ali to bi moglo funkcionisati u eventualno Svicarskoj, Lichensteinu... U Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu - nazalost ne.
1. Smanjenje brzine na 50 km/h - sta mislis koliko ce se njih pridrzavati ovog pravila? Ko je vozio i vozi brzo kroz grad, on ce i voziti. Do jednom. A to jednom obicno dolazi zajedno s katastrofom.
2. Postave li se radari i kamere - svi ovi koji jurcaju obicno imaju nekoga u policiji koji im odmah srede da se izvuku bez velikih posljedica za njih. Tako da ce tu stradati sitna buranija, mada ne veliki broj, uglavnom oni koji voze golf 2/golf 3 i slicna auta.
3. Policajaca ima mnogo, zaposliti ih jos znaci preveliko gubljenje novca a cinjenica je da je BiH siromasna drzava. Treba to finansirati. A onda oni zaustave nekog lolu za kojeg se ispostavi da je "branio Saraj´vo kad je bilo najgore, dje si ti bio misu podrumaski" i naravno puste ga. Jer on je branio Saraj´vo i moze raditi sta hoce. Takav smo mentalitet.
4. Ovi koji parkiraju po trotoarima, zelenim povrsinama ce to raditi kao i do sada. A sad zamisli situaciju ovih koji naplacuju kazne za nepropisno parkiranje. Nalete na deliju koji je upravo dobio cestitku. U najboljem slucaju ce proci sa sakom u glavu. U najgorem ce izgubiti zivot. Blaza varijanta da budu ranjeni iz vatrenog oruzja. Prekrsioc ce se izvuci jer takvi obicno imaju veze u sudstvu.
Dakle prvo se moramo rijesiti korupcije i nepotizma da bi se mogli steci uslovi za kvalitetniji saobracaj, kako u Sarajevu, tako i u cijeloj drzavi. Nista bolje se ne vozi u Tuzli, Banja Luci, Zenici i Bihacu.
- Bloody
#18510 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Zna li se kojom je brzinom vozio?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#18511 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
stvarno koji im je qujac da ne stave kamere na ovim raskrsnicama, preko 60 mogu policija, vatrogasci, hitna, ostali vozdra...
Uhapšen vozač koji je usmrtio djevojku na Dolac Malti
Sarajevska policija uhapsila je sinoć K. F., vozača Audija A3 koji je jučer u poslijepodnevnim satima automobilom usmrtio tridesettrogodišnju pješakinju S. Š.
Kako saznajemo u MUP-u Kantona Sarajevo, vozača se sumnjiči da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.
Podsjećamo, nesreća se dogodila oko 17:35 sati, a vozač je ženu udario nedaleko od pješačkog prelaza na Malti. Od siline udara, pješakinja je odbačena nekoliko metara od vozila kojem je polomljeno prednje vjetrobransko staklo. Sudeći prema izjavama očevidaca cijeloga događaja, prizor na cesti je bio stravičan.
Ubrzo je na mjesto događaja stigla policija, ali i ekipa Hitne pomoći koja je bezuspješno pokušala reanimirati unesrećenu. Nesretna djevojka je na putu prema KCUS-u podlegla teškim povredama.
Vozač je jučer tvrdio da je prošao kroz zeleno svjetlo na semaforu te da je žena iznenada naletjela na vozilo.
Uviđaj su obavili pripadnici Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS.
Last edited by pici on 05/05/2015 08:53, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18512 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Vjerovatno je tako bilo.nellismo wrote:On je vozio prebrzo ali je prošao kroz zeleno,ona je pretrčavala. Tako kažu ljudi koji su gledali.Tomahawk11 wrote:Vozač je jučer tvrdio da je prošao kroz zeleno svjetlo na semaforu te da je žena iznenada naletjela na vozilo.
Izvukao sam ovaj pasus iz konteksta iz drugog razloga. Ne mogu, a da ne primjetim tendenciju ka opravdanju ubistva. Taman da je sa padobranom pala na njegovo auto, on je nju ubio! Zalosna prica o momcicu koji je vozio audija.....juce je bio pod inekcijama, danas je vec druga prica, valja se kutarisati zatvora
Koliko puta meni pretrcavaju pjesaci, pa nisam jos nikoga ubio, pa ni povrijedio. A ne pricamo o povredama, nego o ubistvu.
-
mirza_15
#18513 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
To se nece znati do vjestacenja, a imajuci u vidu "brzinu" odgovornih (slucaj Rastoder) to ce potrajati. Do tada mozemo samo nagadjati, ali po ostecenjima na automobilu i uzimajuci u obzir o kojem automobilu se radi, jako brzo.Bloody wrote:Zna li se kojom je brzinom vozio?
- Bloody
#18514 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ma razmisljam ako ga je na socijalnom ulovilo crveno,koliko je mogao nabrati do malte? Ili je mozda ulovio zeleno pa uspio razviti brzinumirza_15 wrote:To se nece znati do vjestacenja, a imajuci u vidu "brzinu" odgovornih (slucaj Rastoder) to ce potrajati. Do tada mozemo samo nagadjati, ali po ostecenjima na automobilu i uzimajuci u obzir o kojem automobilu se radi, jako brzo.Bloody wrote:Zna li se kojom je brzinom vozio?
- JThomas
#18515 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
zavisno od imovnog stanja možda se i ne sazna.
-
Dzematlija
#18516 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Fkt jedan od ogromnih problema je selektivni način rada policije. Čak na istom ovom semaforu na Socijalnom - gledao sam kako po 4-5 pješaka prolazi kroz crveno, a policajci zaustave samo jednog.Stihy wrote:U nedjelju su dva debela drota regularno pisali kazne za auta parkirana sa druge strane te iste ulice (pored robota) ali su isto tako uredno ignorisali auta ispred apoteke.
Problem je do nafakali, merhametli mentaliteta bošnjaka drotova. Žao mu kaznit đe treba, a 20 metara dalje skroz regularno lijepi kaznu.
Btw, jedan život manje - a bit će da je djevojka prolazila van pješačkog i to kroz crveno. 20 km/h gore-dole ne znači mnogo za svako auto sa 100+ KS (a takvih je danas možda i većina).
Kao što neko reče - nemojmo biti licemjerni, svako od nas se nađe u situaciji da vozi 10-20 km/h brže od ograničenja. Nimalo ne pokušavam relativizovati ovu nesreću, ali je činjenica da su oboje napravili prekršaj.
PS - par puta sam bio svjedok kada starci prelaze ulicu dok im je crveno svjetlo. I ako ti se kao vozaču koji dolazi na semafor potrefi da imaš slobodnu traku a zeleno je, prestrojit ćeš se u nju. E sad, ako imaš pješaka koji prolazi kroz crveno i potrefi se da ga ne vidiš od auta koja stoje eto belaja. Kažem, očevidac sam takvih nekoliko slučajeva, a ne vozim baš previše po gradu.
Last edited by Dzematlija on 05/05/2015 09:17, edited 1 time in total.
-
emko1234
#18517 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Slažem se da je radar dobrim dijelom smanjio mogućnost ovakvih situacija na dva nabrojana mjesta.Obuca9 wrote:Zašto nikad nema ovakvih nesreća kod Ekonomske ili Maršalke?
Žao mi je djevojke, žao mi je i momka. I ja sam čuo iz prve ruke info da je vozio prebrzo i ganjao zeleno svjetlo i da mu je ova cura istrčala pred auto bukvalno. Možda je ona i vidjela njega, samo izgleda da se desilo ono što se često dešava u saobraćaju, djevojka nije imala osjećaja koliko brzo on vozi i za koliko će biti kod nje, on je vjerovatno par sekundi prije udara skrenuo pogled s ceste, jer nije lik vozio truhlog golfa dvicu, nego haman novo auto, da je vidio u vakat sigurno bi zakočio dovoljno da je ako ništa ne ubije ako je udari.
Meni se desilo 100 puta, vozim 70-80, ne očekujem neku situaciju, cesta relativno prazna, pa izleti ker, pješak, padobranac neki koji nije pogledao u retrovizor. Ali jbg, neko se zna snaći, neko je tek položio.
Mjesto gdje se desio udes je izrazito neugodno, ide lijeva blaga okuka. Čovjek koji vozi krajnjom lijevom je često nevidljiv pješacima koji prelaze s tramvajske prema mobil mediji, pogotovo ako ima auta u traci koja skreće prema hrasnom. Moje pretpostavke su da se to i desilo.
Nisu skontali jedno drugo, ona je mislila da može pretčat, on je nije vidio na vrijeme. I nje danas nema, jebi ga.
-
nellismo
#18518 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Nisam ni ja nikad nikog udario.
Ali evo situacije od neki dan, krenem na posao i prelazim cestu kod vječnice, naravno crveno za pješake auta tek polaze od apoteke. Ali nisam vidio deda koji je krenuo sa onog parkinga uz cestu i mogao me spucati. Jes manja brzina i sve ali bi me polomio.
Ja kriv 100%, a čovjek bi najebo.
Ali evo situacije od neki dan, krenem na posao i prelazim cestu kod vječnice, naravno crveno za pješake auta tek polaze od apoteke. Ali nisam vidio deda koji je krenuo sa onog parkinga uz cestu i mogao me spucati. Jes manja brzina i sve ali bi me polomio.
Ja kriv 100%, a čovjek bi najebo.
- drug_profi
#18519 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
nista ja nisam izvrnuo nego sam te citirao i dao komentar na ono sto si napisao.hladan.preminger wrote:drugi profil wrote:Svakom moze da se desi da mu istrci pjesak i da ne stigne zakociti. Razlika je samo u tome jesi li ti svojom neodgovornom voznjom povecao vjerovatnocu tezih posljedica.hladan.preminger wrote:Koja je ovo nesreca po redu gdje se na ovoj temi tvrdi da je vozac kriv ako udari pjesaka koji prelazi na crvenom![]()
Ne prejudiciram nista u pogledu ovog slucaja.
Procitaj moj post jos jednom sa razumjevanjem...................Nakon toga, shvatićeš da sam govorio o forumasima koji uporno tvrde da se na vozaca primjenjuje objektivna krivičnopravna odgovornost. Ostale činjenice ti fantaziraš i praviš sebi određene konstrukcije u glavi što meni ne smeta dok god ne izvrćeš moje postove i dajes im pogresan kontext.
LP
Meni se cini da ni ti sam ne razumijes napisano.
pozdrav.
- madner
#18520 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Realno pjesaci su kreteni. Gledam na Stupu, imaju tunel, stanica je ogradjena circa 50m kako bi se krdo usmjerilo u isto i opet svaki put vidim nekoga da pretrcava/ide kraj ograde/preskace sa torbom.
Trebalo bi napraviti nadvoznjake iznade vecih raskrsnica i zabraniti pjesacima potpuno prelaz. Tako bi se smanjile i guzve.
Trebalo bi napraviti nadvoznjake iznade vecih raskrsnica i zabraniti pjesacima potpuno prelaz. Tako bi se smanjile i guzve.
-
mirza_15
#18521 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
I to sve da ne bi platio kartu za tramvaj. Zivot u torbi za 1,60 KM.madner wrote:Realno pjesaci su kreteni. Gledam na Stupu, imaju tunel, stanica je ogradjena circa 50m kako bi se krdo usmjerilo u isto i opet svaki put vidim nekoga da pretrcava/ide kraj ograde/preskace sa torbom.
- alphonse kauders
#18522 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Pazi, srediće ti neko 1x - 2x kaznu, već treći put će biti odhebaus i plati.Ommadawn wrote:Nisi ovo lose smislio ali to bi moglo funkcionisati u eventualno Svicarskoj, Lichensteinu... U Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu - nazalost ne.alphonse kauders wrote:U Sarajevu nema rješenja za ovakve stvari osim ograničenja brzine na 50km/h ( u citavom gradu, uz usklađivanje semafora) i hebenog radara svakih 500 metara. Ne mozes ti majci, furati non stop ako ti u tri trake mile auta 50 km/h, a radar te blica čim iole uhvatiš brzine.
Radari su čudo, ja vozim 18 godina, i dionicu od Neđarića prema gradu sam vozio milion puta i mogu samo naglasiti da 95% automobila ne samo da uspori na radaru na brzinu koja je dozvoljena, već često vozi i po 10 km/h manje od dozvoljenog.
Ograničenje od 50 km/h u gradu je uobičajeno u većini evropskih gradova (snažna tendencija je da se u posebno naseljenim mjestima ide i na ograničenje od 30 km/h) i ne vidim što bismo to mi bili mimo svijeta.
Ne vjerujem u priče da nema love za radare, jer ti će se radari sami od sebe isplatiti za 2 dana (ako ne i brže), a efekat na saobraćaj i broj ovakvih udesa bi bio i više nego značajan.
Što se tiče parkinga - pa hebo ti onda ovu zemlju, ako će se policija plašiti svake šuše kojoj stavi kaznu za pogrešno parkiranje, hajmo onda proglasiti anarhiju, nek svako zaduži po pištolj pa ko preživi pričaće.
Korupcija je kod nas problem - biće i dalje povlaštenih i kod sudija i kod policije, ali kada radarima regulišeš 95% automobila, skoro da si i riješio problem.
-
vryzas
#18523 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
alphonse kauders wrote:Pazi, srediće ti neko 1x - 2x kaznu, već treći put će biti odhebaus i plati.Ommadawn wrote:Nisi ovo lose smislio ali to bi moglo funkcionisati u eventualno Svicarskoj, Lichensteinu... U Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu - nazalost ne.alphonse kauders wrote:U Sarajevu nema rješenja za ovakve stvari osim ograničenja brzine na 50km/h ( u citavom gradu, uz usklađivanje semafora) i hebenog radara svakih 500 metara. Ne mozes ti majci, furati non stop ako ti u tri trake mile auta 50 km/h, a radar te blica čim iole uhvatiš brzine.
Radari su čudo, ja vozim 18 godina, i dionicu od Neđarića prema gradu sam vozio milion puta i mogu samo naglasiti da 95% automobila ne samo da uspori na radaru na brzinu koja je dozvoljena, već često vozi i po 10 km/h manje od dozvoljenog.
Ograničenje od 50 km/h u gradu je uobičajeno u većini evropskih gradova (snažna tendencija je da se u posebno naseljenim mjestima ide i na ograničenje od 30 km/h) i ne vidim što bismo to mi bili mimo svijeta.
Ne vjerujem u priče da nema love za radare, jer ti će se radari sami od sebe isplatiti za 2 dana (ako ne i brže), a efekat na saobraćaj i broj ovakvih udesa bi bio i više nego značajan.
Što se tiče parkinga - pa hebo ti onda ovu zemlju, ako će se policija plašiti svake šuše kojoj stavi kaznu za pogrešno parkiranje, hajmo onda proglasiti anarhiju, nek svako zaduži po pištolj pa ko preživi pričaće.
Korupcija je kod nas problem - biće i dalje povlaštenih i kod sudija i kod policije, ali kada radarima regulišeš 95% automobila, skoro da si i riješio problem.
- madner
#18524 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Radari se isplate samo ako ih nema puno, ovi poznati tesko da su zaradili prosle godine odrzavanje.
30 jeste normalno, ali ne za glavnu cestu.
Parkinga nema zbog propusta vlasti, gdje je njihova odgovornost sto nisu ispostovali norme o broju slobodnih parkinga po glavi stanovnika?
30 jeste normalno, ali ne za glavnu cestu.
Parkinga nema zbog propusta vlasti, gdje je njihova odgovornost sto nisu ispostovali norme o broju slobodnih parkinga po glavi stanovnika?
-
StupskaBitanga
#18525 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ko je u pitanju pa su šturi s informacijama?