Fudbalski klubovi iz BiH - stare sezone

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
jeza u ledja

#1851 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by jeza u ledja »

Šibicar wrote:To je tada bio najviši rang takmičenja koje smo mi osvojili,kasnije su republičke lige bile treći rang takmičenja,pa nema razloga miješati babe i žabe,ali normalno je da ćete vi to osporavati valja ganjati još jednu recku,a ionako ih je već puno za stići. 8-)
Najvisi rang takmicenja u Jugoslaviji tada je bilo prvenstvo u kom su ucestvovale republicke ekipe i ekipa JNA. Odigralo se u jesen 1945e. Pobjednik bila NR Srbija. Dakle to o cemu govoris nije bio najvisi rang takmicenja.
Spominje se Hajduk, ali evo ja gledam stranicu CZ, kao i Wikipediju, i oni nigdje ne racunaju tu "titulu". Cak imaju i u uglu broj koji oznacava titule prvaka zemlje, i nije uracunata ta titula. Na Wikipediji isto.
Gledam stranicu Buducnosti iz Podgorice, i nigdje se ne spominje toboznja titula prvaka.
Potrazio sam da je prvak republicke lige Slovenije bila bivsa ekipa Nafta Lendava. Na wiki stranici tog tima pise da su 1946 bili osvajaci "Yugoslav Third League". :D Za Makedoniju pise da je pobjednik bio "Pobeda Skopje". Kad malo potrazis mozes naci izlistane prvake "Makedonske republicke lige". I imas od 45 pa nadalje za svaku godinu prvaka. Za tu godinu 1945-46 pise da je prvak Pobeda. Ima cak i zaseban link za samo tu sezonu i tabelu.
Znaci NIKO osim Hajduka ne priznaje to prvenstvo kao zvanicnu titulu prvaka bilo cega, a znamo i zasto bas u Hrvatskoj priznaju takve stvari. Vi vidjeli da se konj potkiva pa i vi digli nogu.

Da se ne lazemo, svi novoosnovani klubovi tog vremena, Dinamo, CZ, Partizan, Sarajevo, Vardar, Olimpija, su manje-vise preimenovani klubovi koji su postojali i prije rata i ugaseni zbog rata i politike. Oni su osnovani jer je postojala rupa u onome sto taj klub kao gradski klub predstavlja, doduse mozda s izuzetkom Partizana. Olimpija , ova koja je igrala dok se nisu raspali u Sloveniji cak je sebi priznala kontinuitet od prije rata , mada nisu igrali pod tim imenom. U Sarajevu su postojali gradski, etnicki klubovi koji kao takvi vise nisu mogli opstati. Da nije postojala potreba za gradskim klubom, svi bi pratili Zelja :D, koji je u tih par sezona iskoristio vakuum i dokopeljao se najviseg nivoa po prvi put u svojoj historiji, al ne zadugo. :D
jeza u ledja

#1852 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by jeza u ledja »

Dead Man Walking wrote:U pravilniku je pisalo da je prvak BiH ekipa koja bude prva nakon play offa. Isti nije odigran. To su fakti koje niko ne moze pobiti. To kome je Pusina rekao da je prvak, sta je bilo prije, sta je bilo poslije, ko je legitiman i ko nije su teorije i teoreme, ali fakti su fakti i prvenstvo te godine nije zavrseno.
Pravilnik se promjenio isto kao sto se promjenio i prethodne sezone. :oops:
Dead Man Walking

#1853 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Dead Man Walking »

Ko ga je promjenio? Pusina?
Obuca9

#1854 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Obuca9 »

Dead Man Walking wrote:U pravilniku je pisalo da je prvak BiH ekipa koja bude prva nakon play offa. Isti nije odigran. To su fakti koje niko ne moze pobiti. To kome je Pusina rekao da je prvak, sta je bilo prije, sta je bilo poslije, ko je legitiman i ko nije su teorije i teoreme, ali fakti su fakti i prvenstvo te godine nije zavrseno.
A šta ti sad hoćeš da kažeš, da to što se postupilo mimo Pravilnika (da li je uopšte tako pisalo, jesi li čitao ti taj Pravilnik ili napamet govoriš) znači da je titula koju je taj isti Savez dodjelio nelegitimna, a sezona neregularna?

Onda je pretpostavljam tvojom logikom, neregularna i sezona 2009/10 i tada je Savez postupio mimo svih Pravila (što su čak i sami priznali, a i UEFA nagovjestila), te nareido ponavljanje utakmice Sloboda - Sarjaevo, umjesto da je istu registrovao 0:3, kako je i pisalo u njihovim Pravilnicima. Da li to onda znači da je i za sezona neregularna, a osvojena titula nelegitimna?
jeza u ledja

#1855 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by jeza u ledja »

jah, pusina & co . nisam ga ja mijenjao
Obuca9

#1856 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Obuca9 »

Uostalom, možemo se mi ovdje još 20 godina raspravljati, nit' ćete je vi "priznati", nit ćemo je se mi odreći, ali isto tako niko neće pitati ni vas, ni nas, nego će dok neki Sud, Savez ili neko drugi ne donese neku drugu odluku, ostati slijedeće:

FK Sarajevo
Šampion BiH u nogometu
Sezona 1998/1999
Nogometni Savez BiH

Image

A vi sad slobodno nastavite osporavati, niko vam ne brani.
Dead Man Walking

#1857 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

jeza u ledja wrote:jah, pusina & co . nisam ga ja mijenjao
Upravo tako. ;-) A sezonu ranije to je uradjeno pod pokroviteljstvom UEFE. Primjecujes razliku?

Semire, zapocni polemiku o sezoni 09/10 pa da diskutujemo, nemam nista protiv. Ja govorim za tu sezonu koja nije zavrsena, i mozes ti posatavljati sta hoces i porediti sa cim hoces, ali ta sezone nije zavrsena i titulu prvaka nije osvojio niko. To sto je nekome dodjeljena ne znaci da je istu i osvojio.
jeza u ledja

#1858 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by jeza u ledja »

Dead Man Walking wrote:
Upravo tako. ;-) A sezonu ranije to je uradjeno pod pokroviteljstvom UEFE. Primjecujes razliku?

Semire, zapocni polemiku o sezoni 09/10 pa da diskutujemo, nemam nista protiv. Ja govorim za tu sezonu koja nije zavrsena, i mozes ti posatavljati sta hoces i porediti sa cim hoces, ali ta sezone nije zavrsena i titulu prvaka nije osvojio niko. To sto je nekome dodjeljena ne znaci da je istu i osvojio.
Primjecujem razliku. Jedno je savez BiH, a drugo je neko internacionalno tijelo. Nije mi trebala UEFA da znam sta gledam, za koga navijam i sta slavim. Ista takva internacionalna tijela su nam napravila i zastavu, himnu, stavili ludacku kosulju i rekli eto haj sad se snalazite.
Titulu je osvojilo Sarajevo. Pise ti sve tu na slici.
Obuca9

#1859 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Obuca9 »

Dead Man Walking wrote:

Majstore, Sarajevo je prema odluci krovnog Saveza u državi, koju do danas ni taj Savez, niti bilo koje više tijelo (UEFA, FIFA, Sud, picka materina) nije oborilo, proglašeno za šampiona Bosne i Hercegovine u sezoni 1998/99, samim tim Sarajevo ima četiri šampionske titule i tu prestaje sva priča.

Ta igra riječi "osvojio", "dodjelio", "oduzeo" je totalno nebitna. Koga briga je li Inter "osvojio" titulu 2006. godine ili mu je ista "dodijeljena", dok Talijanski savez ili neko drugo više tijelo od njega, ne donese drugačiju odluku, Inter će biti šampion Italije za sezonu 2005/06 i vodiće se da je Inter u svojoj historiji osvojio 18 šampionskih titula.

A to hoćete li ti i ostali forumaši tu odluku priznavati ili ne, osporavati ili ne, potpuno je nebitno.

Image
Šibicar

#1860 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Šibicar »

jež,ne znam zašto bi iko spominjao tu '46 ako nema osnova za tako nešto al' hajde,ako je nikome nisu priznali ne trebaju ni nama,kratko jasno.
Max Bunker

#1861 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Max Bunker »

Jedno pitanje, bez ikakve provokacije. Maloprije sam postirao nesto ali vidim da niko nije odgovorio.
Naime, hajde ok, Zeljeznicar prvak 1946.godine ali ako se onda ta titula prizna Zeljeznicaru da li se onda mogu priznati i, pazite sada, sampionima Prve republicke lige te sampionske titule KAO TITULE PRVAKA SR Bosne i Hercegovine?????

Ako mogu, onda bi Zeljeznicar imao jos jedno dvije (minimum) titule a prvaci bi jos bili Borac BL, Celik, Sloboda, Iskra Bugojno, Leotar....
Dead Man Walking

#1862 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Yebo majku ja sam sve mislio da se ove titule osvajaju, a one se izgleda dodjeljuju. Meni vala ne treba ta iz 1946 nakon 50 godina ako je nismo osvojili.
Šibicar

#1863 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Šibicar »

Max Bunker wrote:Jedno pitanje, bez ikakve provokacije. Maloprije sam postirao nesto ali vidim da niko nije odgovorio.
Naime, hajde ok, Zeljeznicar prvak 1946.godine ali ako se onda ta titula prizna Zeljeznicaru da li se onda mogu priznati i, pazite sada, sampionima Prve republicke lige te sampionske titule KAO TITULE PRVAKA SR Bosne i Hercegovine?????

Ako mogu, onda bi Zeljeznicar imao jos jedno dvije (minimum) titule a prvaci bi jos bili Borac BL, Celik, Sloboda, Iskra Bugojno, Leotar....

Pa one se vjerovatno priznaju i pišu negdje posebno tim manjim klubovima,samo ne kao titule nego kao prva mjesta,to je za njih uspjeh vrijedan pažnje.Isto k'o što na stranicama nekih naših prmijerligaša možeš naći podatak npr. 4. mjesto ili polufinalista kupa kao neki istaknuti rezultati u istoriji kluba. :mrgreen:
jeza u ledja

#1864 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by jeza u ledja »

Šibicar wrote:jež,ne znam zašto bi iko spominjao tu '46 ako nema osnova za tako nešto al' hajde,ako je nikome nisu priznali ne trebaju ni nama,kratko jasno.
Poenta cijele ove price je da sabiranje raznoraznih titula i takmicenja nije tako jednostavno i postoje razlicita zvanicna, nezvanicna, bivsa i buduca tijela koja odredjene titule priznaju ili ne. Titulu koju je osvojilo Sarajevo iz 1999e moze biti osporavana ali ne moze biti negirana jer ona postoji. Samo je sad pitanje ko je osporava. Za nekoga ko je navijac kluba koji je ucestvovao u istom tom takmicenju i ciji su predstavnici bili dio istih tih krovnih tijela koja su odlucivala kako su odlucivala, po meni, bilo bi logicno i moralno da priznaje sve titule koje je to tijelo dodjelilo. Razumijem da je neko iz Sirokog Brijega osporava, ali ne razumijem kako je moze osporavati navijac Zeljeznicara?
Isto, kao sto rekoh ranije , vazi i za sezone prije, pa tako i Celik ima vise titula prvaka BiH od Sarajeva.

Kada se prvi put igralo SP, kada se prvi put igralo EP, kada su se prvi put igrali evropski kupovi, kada su se prvi put igrala takmicenja raznih zemalja, itd itd, nisu svi dijelovi Evrope ili tih zemalja odmah ucestvovali. Neki su bojkotovali, nekima se to nije igralo, neki su se sprdali sa istim takmicenjem, neki su odustajali u zadnji momenat, a neki se nisu mogli sloziti oko pravila. I opet, na kraju su se svi manje-vise pridruzili, a sve titule i prije njih vaze. Htjeli su sami, mislili da su pametniji, na kraju su se povinovali. Mozda neki Englez ne priznaje titule Reala ili Urugvaja, ali one su dodjeljene, onima koji su htjeli igrati.
Max Bunker

#1865 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Max Bunker »

Šibicar wrote:
Max Bunker wrote:Jedno pitanje, bez ikakve provokacije. Maloprije sam postirao nesto ali vidim da niko nije odgovorio.

Pa one se vjerovatno priznaju i pišu negdje posebno tim manjim klubovima,samo ne kao titule nego kao prva mjesta,to je za njih uspjeh vrijedan pažnje.Isto k'o što na stranicama nekih naših prmijerligaša možeš naći podatak npr. 4. mjesto ili polufinalista kupa kao neki istaknuti rezultati u istoriji kluba. :mrgreen:
Ali on je prvak Prve Republicke lige. Tadasnje lige bilo osnovane (kao sto ime kaze) po republikama i onda ako je prvak Prve republicke lige, onda to znaci (valjda) i da je prvak republike :-D

Isto kao sto u nekim zemljama u nizim ligama imas i neke regionalne kupove. Onaj ko osvoji taj kup, onda je on osvajac Kupa te regije ili recimo, ako osvoji ligu, onda prvak te regije.
Last edited by Max Bunker on 17/04/2014 22:51, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#1866 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by jeza u ledja »

Dead Man Walking wrote:Yebo majku ja sam sve mislio da se ove titule osvajaju, a one se izgleda dodjeljuju. Meni vala ne treba ta iz 1946 nakon 50 godina ako je nismo osvojili.
Titula iz 1999e je osvojena na zelenom terenu i dodjeljena najboljem timu.
Obuca9

#1867 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Obuca9 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Shodno tome, koliko se god ja ne slagao sa tim, naš savez nije bio legitiman što se tiče klubova, jer da je bio legitiman naši klubovi bi igrali Euro takmičenja bez Hrvata i Srba ( koji su odbili učešće na početku ), zar ne ?

I još jedna jako bitna stvar, to jeste laž koja se podmeće kao istina.

Nije UEFA zabranila klubovima iz BiH da nastupaju u Evropi u sezoni 1999/00, to je NOTORNA laž.

http://en.wikipedia.org/wiki/1999_UEFA_Intertoto_Cup

NK Jedinstvo je od strane LEGITIMNOG SAVEZA NOGOMETNOG SAVEZA BIH prijavljeno za Intertoto kup, na vrijeme, te je UEFA prihvatila prijavu od JEDINOG LEGITIMNOG SAVEZA U TOJ DRŽAVI, a Jedinstvo je odigralo čak četiri utakmice tog ljeta u Evropi i gle čuda niko ih nije izbacio. A utakmice se igrale NAKON otkazivnaj plej-ofa.

Ako već UEFA nije priznavala NSBiH i nije priznavala klubove iz našeg Saveza, zašto je onda dopustila da Jedinstvo igra u njenom takmičenju?

Jedini razlog zašto niko nije igrao u Ligi prvaka i Kupu UEFA, jeste što se spor oko plej-ofa nije riješio na vrijeme, te JEDINI LEGITIMNI SAVEZ nije stigao prijaviti UEFA-i klubove za ova dva takmičenja.
Last edited by Obuca9 on 17/04/2014 22:53, edited 1 time in total.
burek_in_space

#1868 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by burek_in_space »

To je godina kada je Jedinstvo ispalo od nekih Rumuna chini mi se, a u narednoj rundi bi ih chekao Juventus.
Obuca9

#1869 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Obuca9 »

burek_in_space wrote:To je godina kada je Jedinstvo ispalo od nekih Rumuna chini mi se, a u narednoj rundi bi ih chekao Juventus.
Upravo tako, prošli Gi Gotu sa F. ostrva i ispali od rumunskog Cehalula. Da su prošli Ceahlul, igrali bi sa Juventusom i sve to u okviru ZVANIČNOG UEFA TAKMIČENJA, ali jok nije UEFA priznavala Klubove iz BiH :lol: :lol: :lol: :lol:
Last edited by Obuca9 on 17/04/2014 22:54, edited 1 time in total.
Šibicar

#1870 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Šibicar »

Max Bunker wrote:
Šibicar wrote:

Ali on je prvak Prve Republicke lige. Tadasnje lige bilo osnovane (kao sto ime kaze) po republikama i onda ako je prvak Prve republicke lige, onda to znaci (valjda) i da je prvak republike :-D

Isto kao sto u nekim zemljama u nizim ligama imas i neke regionalne kupove. Onaj ko osvoji taj kup, onda je on osvajac Kupa te regije ili recimo, ako osvoji ligu, onda prvak te regije.

Jes' samo što si kod nas za prvaka republičke lige dobijao pehar u vidu odlaska u drugu saveznu ligu koja je opet nivo takmičenja ispod najvišeg ranga. :mrgreen: Ali to su svakako sve prvaci tadašnjih republika,medju kojima je i naša.
Dead Man Walking

#1871 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Obuca9 wrote: Jedini razlog zašto niko nije igrao u Ligi prvaka i Kupu UEFA, jeste što se spor oko plej-ofa nije riješio na vrijeme, te JEDINI LEGITIMNI SAVEZ nije stigao prijaviti UEFA-i klubove za ova dva takmičenja.
Pa sto vas nije prijavio taj legitimni savez, ako ste vec legitimni prvak? Kakav spor se trebao rijesiti, i na koje se vrijeme kasnije rijesio?
Obuca9

#1872 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Obuca9 »

Dead Man Walking wrote:
Obuca9 wrote: Jedini razlog zašto niko nije igrao u Ligi prvaka i Kupu UEFA, jeste što se spor oko plej-ofa nije riješio na vrijeme, te JEDINI LEGITIMNI SAVEZ nije stigao prijaviti UEFA-i klubove za ova dva takmičenja.
Pa sto vas nije prijavio taj legitimni savez, ako ste vec legitimni prvak? Kakav spor se trebao rijesiti, i na koje se vrijeme kasnije rijesio?
Pa nisu prijavili na vrijeme, sta ja znam sto, pitaj one koji su tad sjedili u komisijama. Dva mjesexa je trajala jebena saga oko Gavarica, a ti pitas sto se tad razvuklo sa sporom, kao da o Njemackoj pricas, a ne o BiH.

Sto UEFA nije izbacila Jedinstvo iz Evrope, ako vec nije priznavala NSBIH bez Hrvata i Srba? Znali su sto puta usred sezone izbaciti ekipu iz takmicenja, kad oni to hoce, sto tad nisu izbacili Biscane, ako vec nisu priznavali NSBIH?

Garant se Tigra prepali, da im ne dodje u Nyon i ne polupa sve.
Šibicar

#1873 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Šibicar »

Valjda zato što je intertot kup bio na programu prije ove furtutme oko plejofa,a nisu imali nikakve dodirne tačke sa dotilčim problemom.(moje mišljenje)
Charuga
Globalni moderator

#1874 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Charuga »

O čemu vi raspravljate ... :roll: :zzzz:
Dead Man Walking

#1875 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Pa nikakvog spora nije ni bilo. :wink: Znalo se da se play off nece igrati, mogli su vas prijaviti, tj prijavili bi da su mogli. Mozda je Juka i pokusao, ko zna. :D
Post Reply