Najvisi rang takmicenja u Jugoslaviji tada je bilo prvenstvo u kom su ucestvovale republicke ekipe i ekipa JNA. Odigralo se u jesen 1945e. Pobjednik bila NR Srbija. Dakle to o cemu govoris nije bio najvisi rang takmicenja.Šibicar wrote:To je tada bio najviši rang takmičenja koje smo mi osvojili,kasnije su republičke lige bile treći rang takmičenja,pa nema razloga miješati babe i žabe,ali normalno je da ćete vi to osporavati valja ganjati još jednu recku,a ionako ih je već puno za stići.
Spominje se Hajduk, ali evo ja gledam stranicu CZ, kao i Wikipediju, i oni nigdje ne racunaju tu "titulu". Cak imaju i u uglu broj koji oznacava titule prvaka zemlje, i nije uracunata ta titula. Na Wikipediji isto.
Gledam stranicu Buducnosti iz Podgorice, i nigdje se ne spominje toboznja titula prvaka.
Potrazio sam da je prvak republicke lige Slovenije bila bivsa ekipa Nafta Lendava. Na wiki stranici tog tima pise da su 1946 bili osvajaci "Yugoslav Third League".
Znaci NIKO osim Hajduka ne priznaje to prvenstvo kao zvanicnu titulu prvaka bilo cega, a znamo i zasto bas u Hrvatskoj priznaju takve stvari. Vi vidjeli da se konj potkiva pa i vi digli nogu.
Da se ne lazemo, svi novoosnovani klubovi tog vremena, Dinamo, CZ, Partizan, Sarajevo, Vardar, Olimpija, su manje-vise preimenovani klubovi koji su postojali i prije rata i ugaseni zbog rata i politike. Oni su osnovani jer je postojala rupa u onome sto taj klub kao gradski klub predstavlja, doduse mozda s izuzetkom Partizana. Olimpija , ova koja je igrala dok se nisu raspali u Sloveniji cak je sebi priznala kontinuitet od prije rata , mada nisu igrali pod tim imenom. U Sarajevu su postojali gradski, etnicki klubovi koji kao takvi vise nisu mogli opstati. Da nije postojala potreba za gradskim klubom, svi bi pratili Zelja