Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Svicko

#1851 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Rajvosa84 wrote:Fulio si poentu mog posta. Naglasak je na nepostojećem urbanizmu koji za posljedicu ima arhitektonsko ruglo na ulazu u grad. To je moguće jer su opštinske službe korumpirane od načelnika, planera, inspektora pa sve do komisije za tehnički prijem.

Umjesto da raskrstimo sa komunistkičkom arhitekturom i praksom građenja golubarnika, današnje vlasti idu još i korak dalje kad dozvoljavaju ove abominacije tipa Tibre na Stupu, a naročito u Nedžarićima.
Alipašino, kakvo god da je, imalo je neki urbanizam i plan (prije nego što su nasadili one staklene zgrade ispred), Dobrinja također. Imaš park, imaš šetalište, imaš igralište za djecu, imaš logički i funkckionalno organizovan prostor za život.

Ali yok... kad je profit i tal u pitanju, sve ostalo je u drugom planu.
To za korumpiranost se slažem. Slažem se i sa time da je puno bolje bilo da se ostalo na 6 a ne išlo na 13 spratova. Jasna mi je koja je tu logika, ali slažem se da bi to puno puno bolje i ljepše izgledalo sa manjim zgradicama. Slažem se i da je Dobrinja lijepa i dobro isplanirana, prostora ima itd..

No ne slažem se da su zgrade ruglo jer jednostavno nisu, naprotiv, prilično lijepo izgledaju. Eto i tebi bi se svidjele da su ostale na 6 spratova ali to je druga tema.. Znači više je stvar ukusa, meni su sasvim OK, pogotovu kad pogledam ostalo šta ima u ponudi, a poređenje sa Alipašinom poljem... pa ne budimo smiješni.
mayab

#1852 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mayab »

Ne bih se slozio sa postom iznad, pa kolega jesi li ti ikada prosetao Alipasinim, tamo nema nigdje da su zgrade tako blizu napravljene, da se "komsije mogu rukovati kroz prozor", i da jedna zgrada drugoj zaklanja svjetlo!Takodje, ima jako puno zelenila, djecijih igralista, pa eto i parking prostora !
Slozio bih se da mozda AP sa svojim nacinom gradnje stepenastih zgrada u nizu bode oči upravo zbog tog stepenastog nazubljenog izgleda, ali Boze moj to je stvar "dizajna"
Ako kod Tibrinog naselja zanemarimo faktor korupcije( a nadam se da ce i to kad tad doci na naplatu!) gdje se iznenada u opcini odlucilo :shock: da se dozvoli veca spratnost :lol: , zgrade ko zgrade nisu ruzne, pa cak i neka imaju toliko spratova, ali ta blizina zgrada i nepostojanje ničega na tlu oko istih, je nedopustivo.I nemojmo to porediti sa tzv.elitnim lokacijama Titove i slicno, to je poodavno strogi centar grada sa vec prastarim zgradama.
Porazno je to da gradjevinci i arhitekti "u nas" nisu nista naucili u zadnjih stotinjak godina, pa ne grade humanije prostore za zivot
dustaban

#1853 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dustaban »

Ovo pitanje zasluzuje malo vise paznje.

Dakle prijeratna, socijalisticka stanogradnja trebala da ispuni dva zadatka - a) smjestaj ljudi b) izgradnju gradova. Prvi zadatak je bio u formi DODJELJIVANJA stanova, a drugom zadatku se pridavalo vise paznje jer je izgradnja gradova imala veliku propagandnu ulogu. To nadalje dovodi do zakljucka da su ti stanovi iznutra bili (u fazi masovne gradnje kakvo je Alipasino polje) manje kvalitetni, dok je akcent dat na spoljasni izgled kompleksa.
Danas vlada zakon trzista i danasnji stanovi za trziste se grade na sasvim suprotnim premisama. Stanovi se grade na nacin da IZNUTRA privuku kupce dok je spoljni aspekt stambenog bloka kupcima tih stanova manje ili nikako bitan. Ukljucujuci i taj famozni pogled kroz prozor. Pa evo dovedite se sami u dilemu kupnje stana iste kvadrature u Alipasinom ili Tibri! Naravno uzimajuci u obzir kvalitet gradnje iznutra i prostorne uvjete izvana. Svi ce radije odabrati dobar parket, mermer, izolaciju, grijanje... nego parkove oko zgrade! Prvo je njihovo a ovo drugo je SVACIJE.
Urbanizam i prostorno planiranje treba da vodi brigu o tim stvarima i da dadne uslove i standarde za stanogradnju. Na primjeru Tibre jasno se vidi gdje je zayeb - NEKO IM JE DOPUSTIO da grade tako kako grade, stisnuto i u visinu, bez osiguranog parkinga, igralista, pa kako cujem cak i bez kanalizacije! Krv ti yebem!

Ama sta se tu vise ima pricati, gdje god se sretnu privatni kapital i javna uprava, zna se sta popusta. Zna se veoma jasno i koji je mehanizam tog popustanja, ali yebiga na to smo navikli.

Urbanizam i prostorno uredjenje je samo najvidljiviji aspekt demokratizacije, liberalizacije i izgradnje drustva na balkanski nacin.
drndalo

#1854 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by drndalo »

Nemam sta dodati... :thumbup:
nosara

#1855 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nosara »

dustaban wrote: Urbanizam i prostorno uredjenje je samo najvidljiviji aspekt demokratizacije, liberalizacije i izgradnje drustva na balkanski nacin.
Razgradnje... Argumenata napretek...
Svicko wrote:Znači više je stvar ukusa, meni su sasvim OK, pogotovu kad pogledam ostalo šta ima u ponudi, a poređenje sa Alipašinom poljem... pa ne budimo smiješni.
Dakle ni u poredjenju sa naseljem solidarnosti ciji su stanovi DIJELJENI ljudima besplatno, sagradjenim prije 40 godina, ovo "naselje" nema sta ponudit, naprotiv...

Image

:lol:

Ovo kupuju samo ljudi koji su ili ocajni ili dosli s neuporedivo goreg...

Kad lola rasproda OVO, nema nikakav razlog da u svojoj filozofiji mijenja bilo sta... Slijedece je, vjerovatno, zajednicki wc i kuhinja... :D
charrrmed

#1856 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by charrrmed »

dustaban wrote:Moram reci jednu stvar, kad pogledam one Tibrine komplekse, te kako su primakli zgrade, stvarno i mene obuzme neka nelagoda. A onda pomislim koliko je zapravo pogled sa prozora uopce bitan? Ja imam prelijep park ispred kuce, ali mi je prozor tako zastrt da bukvalno zaboravim i da ga imam. Pa onda se sjetim onih dalmatinskih gradica, svo zudimo za kucom na stradunu, a tamo su kuce na metar jedna od druge. Konacno ovi stanovi u elitnom dijelu sarajeva, u Titovoj, fakat imaju lokaciju samo taku (mada im ne bih bio u kozi po pitanju parkinga) ali posebno im ne bih zavidio na pogledu sa prozora, buci i ostalim pizdarijama.
Hocu reci sve je relativno, a vec sam ranije rekao - zayebi svu pricu, Tibra proda sve te stanove i tu sva prica prestaje.
Cekaj, jesi li ti upravo uporedio kuce na stradunu za Tibrinom zgradom ili sam ja nesto pogresno procitao :shock:
dustaban

#1857 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dustaban »

nosara wrote: Ovo kupuju samo ljudi koji su ili ocajni ili dosli s neuporedivo goreg... (slika Tibrinih zgreada na Stupu)
Kad lola rasproda OVO, nema nikakav razlog da u svojoj filozofiji mijenja bilo sta... Slijedece je, vjerovatno, zajednicki wc i kuhinja... :D
Ovdje dakle imamo kombinaciju ozbiljne rasprave i placene propagande/antipropagande!

Ponavljam, mi ovdje nepotrebno raspravljamo o tome sta narod kupuje. Narod kupuje za svoje pare ono STO SU ODABRALI nakon svih analiza, kompromisa, cinjenica i svega ovoga sto su SVOJIM OCIMA vidjeli i... svi Tibrini stanovi su prodati!

Uostalom stavite se u poziciju da kupujete stan ZA SEBE a ne za preprodaju. Sto bi ste prije odabrali
Image

Lijevo je Tibra po cijeni 1500 KM/m2, desno stan slicne kvadrature u centru grada isto toliko EUR po kvadratu!
Plus jos toliko za renoviranje, plus neizvjesnost kakvo stanje instalacije, zidova, bubasvaba u zgradi staroj stotinjak godina...

BUJRUM, za svoje pare uzmi sta god hoces.
Rajvosa84

#1858 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Rajvosa84 »

LosaKopija wrote:Pa sta oces ti od Tibre ili bilo koje druge firme?Da one prave parkove?One plate porez pa nek opstina pravi sta joj je volja.
Ne tražim ja ništa od Tibre. Oni ganjaju svoj interes, a to je: što više kvadrata na što manjem prostoru = maximalan profit. Nasuprot toga stoji javni interes i standardi urbanizma. Njih treba da osigura vlast, tj. organi uprave u opštini i kantonu. Iz priloženog se može zaključiti ko je izgurao svoje. Zato nam je država takva kakva jeste.

btw. kada investitor preduzima veće građevinske prokjekte, naročito ako pravi stambene blokove, onda je sasvim normalna stvar da ga se ugovorom obaveže da samostalno ili zajedno sa opštinom finansira uređenje neposredne okoline objekata, što uključuje pristup, parking, igralište i neki minimum zelene površine. Ti radovi su smiješno jeftini u odnosu na same objekte.
dustaban wrote:Urbanizam i prostorno planiranje treba da vodi brigu o tim stvarima i da dadne uslove i standarde za stanogradnju. Na primjeru Tibre jasno se vidi gdje je zayeb - NEKO IM JE DOPUSTIO da grade tako kako grade, stisnuto i u visinu, bez osiguranog parkinga, igralista, pa kako cujem cak i bez kanalizacije! Krv ti yebem!
Ama sta se tu vise ima pricati, gdje god se sretnu privatni kapital i javna uprava, zna se sta popusta. Zna se veoma jasno i koji je mehanizam tog popustanja, ali yebiga na to smo navikli.
Tako je. Neko im je dopustio. Zna se koje su opštine u pitanju, ko su načelnici i šefovi službi, ko su inspektori i članovi komisija.

Ehhh... ko bi rekao da će nam jednog dana Grbavica biti pojam urbanizma :D
LosaKopija

#1859 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by LosaKopija »

Koji kraljevi na temi :D ocekivati od privatnika da mu gradi parkove i skole,ovo moze samo napisati neobrazovan covjek :-D
Covjek doveo profit do maximuma,san svakog privatnika.Korektan prema radnicima,placa opstini sve sto treba.
Raja nema para za luksuz to vam je valjda jasno
Rajvosa84

#1860 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Rajvosa84 »

Ti očito ne čitaš šta drugi pišu, već samo furaš svoje.

Ne očekujem od privatnika ništa. Privatniku je u interesu da zahebe državu i kupca i da urinira po standardima stanogradnje.

Vlast je tu da mu to ne dopusti. Da u interesu svih nas, ugura kabadahiju u zakonske okvire. Da ne gradi 13 spratova gdje je predviđeno 6. Da ne zbija 4 zgrade na površinu namjenjenu za 2, maksimalno 3. Ukratko, da nam ne pravi od Sarajeva betonsko selo.

btw. niko ne spominje da treba da gradi škole i parkove. Prilaz, parking, zelena površina oko zgrada. To je neki minimum.
sorcerer

#1861 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sorcerer »

nosara wrote: Ovo kupuju samo ljudi koji su ili ocajni ili dosli s neuporedivo goreg...
svaka cast majstore ,ja mislim da je prije ovo drugo :D
LosaKopija

#1862 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by LosaKopija »

Regulacioni planovi se mijenjaju u cijelom svijetu.to nista cudno nije.Tibra radi sta joj opstina kaze da uradi.kao sto je bio slucaj u buca potoku.Spajanje na kanalizaciju dole kod otvorene pijace i postavljenje novih vodovodnih cijevi i nova trafo stanica.
Da ga je opstina uvjetovala da napravi dvoranu napravio bi je.
nosara

#1863 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nosara »

LosaKopija wrote: Covjek doveo profit do maximuma,san svakog privatnika.
Nocna mora svake civilizovane zajednice...
dustaban wrote:
nosara wrote: Ovo kupuju samo ljudi koji su ili ocajni ili dosli s neuporedivo goreg... (slika Tibrinih zgreada na Stupu)
Ovdje dakle imamo kombinaciju ozbiljne rasprave i placene propagande/antipropagande!

Ponavljam, mi ovdje nepotrebno raspravljamo o tome sta narod kupuje. Narod kupuje za svoje pare ono STO SU ODABRALI nakon svih analiza, kompromisa, cinjenica i svega ovoga sto su SVOJIM OCIMA vidjeli i... svi Tibrini stanovi su prodati!

Uostalom stavite se u poziciju da kupujete stan ZA SEBE a ne za preprodaju. Sto bi ste prije odabrali
Image

Lijevo je Tibra po cijeni 1500 KM/m2, desno stan slicne kvadrature u centru grada isto toliko EUR po kvadratu!
Plus jos toliko za renoviranje, plus neizvjesnost kakvo stanje instalacije, zidova, bubasvaba u zgradi staroj stotinjak godina...

BUJRUM, za svoje pare uzmi sta god hoces.
Mijesas babe i zabe... SVAKI enterijer se moze sredit kako kome odgovara, (artikal/10491140/cetverosoban-stan-na-alipasinom-alipasino/ pik.ba kao primjer) ali "tibre" koje su nikle po ovom poseljacenom gradu vise niko nece moc pomac... Ruglo postaje standard... To je poenta...
bilic

#1864 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

alipasinom-alipasino/ +++ DOBIJEŠ PRIDE I ŽOHARA
LosaKopija

#1865 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by LosaKopija »

Pa izvoli drug nosara pare u ruke i gradi pariske kapije.
Il je pak lakse tudjim mudima glogove mlatiti?
Ti il si slijep il ne znam sta si.
Bosna kuburi sa problemima kao sto ih ima Juzni Sudan,plata kasne ili ih nema.kerovi po ulici kao u walking dead,ulicna rasvjeta se gasi,gradski prevoz ne frcera i onda dodje drug nosara i kurcio bi se tudjim parama i gradio dvorac.
Da te pitam k9me bi gradio raskosne stanove?eno ti bosmal fensi smensi heliodromi fazoni pa prazan stoji.
U bosni ne postoji luksuzno trziste i shodno tome i izgleda gradnja
nosara

#1866 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nosara »

LosaKopija wrote:Pa izvoli drug nosara pare u ruke i gradi pariske kapije.
Il je pak lakse tudjim mudima glogove mlatiti?
Ti il si slijep il ne znam sta si.
Bosna kuburi sa problemima kao sto ih ima Juzni Sudan,plata kasne ili ih nema.kerovi po ulici kao u walking dead,ulicna rasvjeta se gasi,gradski prevoz ne frcera i onda dodje drug nosara i kurcio bi se tudjim parama i gradio dvorac.
Da te pitam k9me bi gradio raskosne stanove?eno ti bosmal fensi smensi heliodromi fazoni pa prazan stoji.
U bosni ne postoji luksuzno trziste i shodno tome i izgleda gradnja
Luksuz je ako ti komsija ne moze ukoracit u sobu sa svog balkona...? Gdje si ti rastao...?

Na sve pobrojano dodaj i spregu gradjevinsko-politicke mafije pa da potpisem post...
LosaKopija

#1867 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by LosaKopija »

Niko ne tjera ljude da kupe bas taj stan koji je 10 metara vazdusne od drugog.
Al ocito ima ljudi kojima to ne smeta pa ga kupe.
A gdje sam rasto uopste nije relevantno za ovu pricu.
nosara

#1868 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nosara »

LosaKopija wrote:Niko ne tjera ljude da kupe bas taj stan koji je 10 metara vazdusne od drugog.
Al ocito ima ljudi kojima to ne smeta pa ga kupe.
A gdje sam rasto uopste nije relevantno za ovu pricu.
10 metara... :lol:

Nadam se da ti inace ne mjeris... :D

Ljudi kupuju i heroin... Ali sve dok je van okvira zakona, koga briga... Ovakva gradnja postaje zakon... Licno me boli kurac, ali to ne znaci da je to dobro i napredak...
LosaKopija

#1869 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by LosaKopija »

A jesi li ti mjerio?ili uzimas ovu sliku kao mjerilo?Nema sigurno manje od 10 metara medju zgradama.
johntra

#1870 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Ima li ko kakve informacije kad Tibra počinje sa izgradnjom zgrade kod Mercatora? Je li on uzima i ovo zemljište gdje je pijaca?
dustaban

#1871 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dustaban »

Genije wrote:ma tu će biti min dvije milje, jebo to
Neyebo, Tibra ce i to prodati!

Fenomen Tibre, o tome sam davno nesta reko na ovoj temi je... vrhunski kompromis sto je danas dobitna kombinacija u stanogradnji. Uostalo m pogledajte, gdje god Tibra nesta gradi (Buca Potok, Stup, Nedzarici...) sve proda a na tim istim lokacijama imate prazne stanove njihove konkurencije! Cak i kad su ih natjerali da spuste cijene na Tibrin nivo... Tibra je i dalje u nekoj prednosti. Uvijek postoji neka caka koja prevagne na njihovu stranu, da li je to nacin placanja, cista papirologija, nacin grijanja, unutrasnja oprema... ne znam, ali ljudi ocito umiju raditi svoj posao.
Umjesto da se svi ostali graditelji zapitaju sta je to tajna Tibrinog uspjeha, oni se zabavili pitanjem kako da sjebu Tibru!

Ti stanovi kod Merkatora, ne znam kolika ce im cjena biti znam samo da ce biti takva da se svi stanovi prodaju!
Bolje Tibra u ruci nego Bosmal na grani!
LosaKopija

#1872 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by LosaKopija »

Tibru izvlaci to sto imaju sve u vlastitoj radinosti.od betonare u Brestovskom do pogona za pravljenje greda.
Svaki kran,kamion i sve ostalo je u vlasnistvu Tibre.
Jedini podizvodjaci su im za estrih i prozore.
neki

#1873 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

dustaban wrote:
Genije wrote:ma tu će biti min dvije milje, jebo to
Neyebo, Tibra ce i to prodati!

Fenomen Tibre, o tome sam davno nesta reko na ovoj temi je... vrhunski kompromis sto je danas dobitna kombinacija u stanogradnji. Uostalo m pogledajte, gdje god Tibra nesta gradi (Buca Potok, Stup, Nedzarici...) sve proda a na tim istim lokacijama imate prazne stanove njihove konkurencije! Cak i kad su ih natjerali da spuste cijene na Tibrin nivo... Tibra je i dalje u nekoj prednosti. Uvijek postoji neka caka koja prevagne na njihovu stranu, da li je to nacin placanja, cista papirologija, nacin grijanja, unutrasnja oprema... ne znam, ali ljudi ocito umiju raditi svoj posao.
Umjesto da se svi ostali graditelji zapitaju sta je to tajna Tibrinog uspjeha, oni se zabavili pitanjem kako da sjebu Tibru!

Ti stanovi kod Merkatora, ne znam kolika ce im cjena biti znam samo da ce biti takva da se svi stanovi prodaju!
Bolje Tibra u ruci nego Bosmal na grani!
vrhunski kompromis na racun funkcionalnosti grada, estetike i zdravog razuma...
iskreno se nadam da se ostali graditelji nece zapitati sta je to tajna Tibrinog uspjeha...
Sto se tice dalje stanogradnje ne ocekujte mnogo, ova godina sto se tice prodaje ce biti hladan tus za graditelje
Naslovnica

#1874 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Naslovnica »

LosaKopija wrote:Tibru izvlaci to sto imaju sve u vlastitoj radinosti.od betonare u Brestovskom do pogona za pravljenje greda.
Svaki kran,kamion i sve ostalo je u vlasnistvu Tibre.
Jedini podizvodjaci su im za estrih i prozore.
Ko im je nadzor, da li postoji takvo nešto u investicijama ovog tipa?
Pooll

#1875 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Pooll »

dustaban wrote: Bolje Tibra u ruci nego Bosmal na grani!

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :lol: :lol: :lol:
Post Reply