SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Baudelaire

#1851 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Baudelaire »

dječak sa šibicama wrote:
bosanski.tornjak wrote:Koro zivi na Dobrinji i tacno je da je ubio sve clanove porodice i cuku,kako on rece da nebude svijedoka.Drzao ih je u podrumu polivene krecom ako se dobro sjecam.Da ga citiram sta je reko prije koju godinu "Joj jarane imam novu furku" koju Koro? "Pa sad ti se vozim u troli i mentalno ubijam raju"
i jel ga on sada ubio il sta?
A kako je moguce da ovakav covjek slobodno seta gradom?

Mislim, meni je jasno, mi smo propalo drustvo, ali zanima me sluzbena verzija.

Masovni ubica hoda slobodno :-) u Americi bi ovaj odavno bio sprzen na stolici. Ali Ameri su glupi, a mi smo pametni :roll:
Nema nigdje u Evropi smrtne kazne. Furamo se na te EU zakone koji su generalno humaniji prema kriminalcu nego američki. Ne bi nikad ušli u EU da uvedemo smrtnu kaznu. Samo EU ima jak mehanizam resocijalizacije, a kod nas on ne postoji. Gledao sam jednom neku reportažu iz Zenice. Kaže frajer: Nema ovdje resocijalizacije buraz. Dođe jadnik što je ukrao metar drva i stave ga sa onim što je ukrao šumu drva. Ovaj što je ukrao šumu se hvali, ubija ovog u pojam, a prije njega izađe. Ovaj što je ukrao metar drva kad izađe, neće više metar drva da ukrade, hoće komplet šumu. Isto je i sa svakim drugim kriminalnim djelom.
bosanski.tornjak

#1852 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by bosanski.tornjak »

Kada tacno ne znam.Ja sam ga prvi put sreo prije 7 il 8 godina.Al koliko sam skonto kroz pricu mozda da je bio maximalno 3 godine zatvoren
despina

#1853 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by despina »

3 godine? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :roll:
JThomas

#1854 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by JThomas »

onaj ko je stvarno vrhunski pravnik, nema motivaciju da bude sudija, sa tim dijelom se slažem. za pravog, a ne nadristručnjaka, 2.400 km jeste malo, on na tržištu može zaraditi nekoliko puta više, i zato najbolji pravnici (ni po znanju, ni po vrijednoći i drugim kvalitetima) nisu, ili nisu više, među sudijama. među sudijama su oni koji imaju stranačke i porodične veze, a ne satire im se baš od rada i usavršavanja da potencijalno zarade mnogo više.

sudije u prosjeku dođu na posao oko pola 9, razgule opušteno oko pola 4, pola sata-sat je pauza, svako malo su seminari, pa izmišljena bolovanja, pa kolektivni godišnji, pa pored kolektivnog uzimaju još i u toku godine...pa to nije posao, to je jebena banja. a kukaju da nemaju vremena i da su zatrpani predmetima. to svima u sistemu odgovara i to je toliko uvriježeno da niko i ne pokušava tome stati u kraj, jer bi ga odmah skinuli.
gilbert

#1855 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by gilbert »

JThomas i oni koji hoce da rade upadnu u taj sistem i u cilju opstanka jer na to negledaju kolege blagonaklono se uklope .
Tako ce biti dok se sva garnitura nepromjeni . Imam par prijatelja koji su otisli ili u privatnu praksu ili negdje drugo da rade , napustili sudijske pozicije .
Baudelaire

#1856 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Baudelaire »

Ova će se crna hronika puniti sve dok ne napravimo revoluciju. Možemo se mi zavaravati, ali ja stvarno ne vidim kako će nam biti bolje bez jedne revolucije ozbiljnog karaktera. A izbori su nam najveća ubleha ubjedljivo. Kao nešto biramo :lol:
JThomas

#1857 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by JThomas »

pa da, i ko zaluta da hoće da radi drugi ga na silu povlače nazad u mediokritetstvo. da se ne bi skontalo koliko oni ne rade.
klixober

#1858 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by klixober »

Ovu Škrbu je trebalo davno zbog "poezije" uhapsiti.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1859 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Chmoljo »

JThomas wrote:onaj ko je stvarno vrhunski pravnik, nema motivaciju da bude sudija, sa tim dijelom se slažem. za pravog, a ne nadristručnjaka, 2.400 km jeste malo, on na tržištu može zaraditi nekoliko puta više, i zato najbolji pravnici (ni po znanju, ni po vrijednoći i drugim kvalitetima) nisu, ili nisu više, među sudijama. među sudijama su oni koji imaju stranačke i porodične veze, a ne satire im se baš od rada i usavršavanja da potencijalno zarade mnogo više.

sudije u prosjeku dođu na posao oko pola 9, razgule opušteno oko pola 4, pola sata-sat je pauza, svako malo su seminari, pa izmišljena bolovanja, pa kolektivni godišnji, pa pored kolektivnog uzimaju još i u toku godine...pa to nije posao, to je jebena banja. a kukaju da nemaju vremena i da su zatrpani predmetima. to svima u sistemu odgovara i to je toliko uvriježeno da niko i ne pokušava tome stati u kraj, jer bi ga odmah skinuli.
drago mi je što neko iz struke i ko ima dodira sa tim ovo govori.

jer, kad je neko pomenuo "loše zakone", ja tvrdim da se visina kazni može uduplati. ali je odmjeravanje manje kazne jednostavno linija manjeg otpora. kriminalci se neće sjećati sudija po lošem, njihovi advokati zadovoljni, tužilaštvo hm, a javnost ionako ne prati rad sudstva izbliza, osim kada su u pitanju zvučna imena, ratni zločini i sl.

ti ljudi, aposlutno ne osjećaju nikakvu odgovornost, niti pritisak, a evidentno je da bi ga trebalo biti. ali ne od stranačkih produženih pipaka, nego od javnosti, i to konstantni.

možda, kažem možda, ne bi bilo loše kada bi se javnost imala priliku upoznati preko neke sedmične emisije, magazina, o radu tužilaštva, a koji bi emitovao javni servis. Hayat radi one "Slučajeve X", ali oni su gledani zbog naše perverzne sklonosti za krvlju i nasiljem, isti razlog zbog čega su Crne hronike načitanije u novinama. ali vjerujem da bi i ovakva emisija imala svoje gledaoce, koja je o pravosuđu, i koji bi ga u neku ruku promovirala, a sudijama bila podsjetnik da nismo mi tu radi njih, nego oni radi nas.

ja odgovorno tvrdim da je javnost osudila Denisove ubice na maksimalne kazne. tako da taj segment ne bi trebalo potcijeniti.
gilbert

#1860 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by gilbert »

Chmoljo ma tom logikom bi nam trebalo uvesti emisiju rad u upravi , javnim organim, bolnicama i domovima zdravlja .
jesaha

#1861 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by jesaha »

komeba wrote:Ovu Škrbu je trebalo davno zbog "poezije" uhapsiti.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1862 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Chmoljo »

gilbert wrote:Chmoljo ma tom logikom bi nam trebalo uvesti emisiju rad u upravi , javnim organim, bolnicama i domovima zdravlja .
tu je stanje sigurno drugačije - jer više ljudi dolazi u kontakt sa njima.

pravosuđe pokriva sve ovo što si ti naveo - ako imaš zdravo pravosuđe, biće manje nemara, ako doktor zna da ga čekaju sudije koje ne žele dospjeti na loš glas u javnosti.

pa tek je nedavno osuđena doktorica zbog nesavjesnog liječenja. koliko takvih slučajeva ima, eto, ima forumašica, gospođa koja je izgubila dijete, neprestano prati ove slučajeve. ali ako nema reakcije u pravosuđu, džaba sve.

evidentno je da će se kod nas posao raditi samo ako neko ima strah ili ga se tjera. Zapad je u tome bolji od nas što su se te stvari INSTITUCIONALIZOVALE, izgrađeno je poštovanje prema tim profesijama i poslovima. kod nas je to mjesto za banjanje, što reče JThomas.
zipoo

#1863 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by zipoo »

Cuj potjera. Koga tjeraju ? Ni slike, ni opis covjeka. Ovi nasi dok ga uhvate, on moze poklat citav avaz i ftv. I to da nesmetano useta u zgradu. A i mi smo stoka pa i svasta trpimo.
Zux

#1864 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Zux »

Kad procitah njegovo ime odmah mi je odjeknulo. Kontam nije valjda to taj lik. Neposredno pred rat je ubio oca na spavanju krampom, sjekirom, cim li vec. Navodno ih je otac sve maltretirao. Bio u zatvoru, navodno u Srbiji. Tokom rata pobjegao ili pusten, ko zna... Nakon povratka kuci, u ratu ubio sestru i majku, obje pronadjenje u podrumu. I eto ga opet. Uzas...
Baudelaire

#1865 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Baudelaire »

Sa Chmoljom se potpuno slažem. Mediji imaju veliku ulogu u svemu u ovoj državi. Ko god tvrdio drugačije, nerealan je. FTV i 60 minuta su zatvorili veliki broj kriminalaca. Svi znamo kako su prošli ubice Mrnjavca. Eh sad, mediji moraju postati objektivni, a to je već problem. Avaz brani one klošare. Gdje to ima? Jadan momak, puši travu jer ga smiruje. Onaj Paravinja se, sto posto sam siguran u to, nikad više neće izvući. A ranije se nekoliko puta provukao. Ovaj se također neće više izvući. Ovaj Korać. Jednom kad ga uhapse, gotov je. A i on je imao već tri ubistva. Mediji nisu o tom izvještavali. Sad kad izvještavaju, pritisak je i na sudovima da donesu odgovarajuću presudu. Međutim, problem je što su presude odgovarajuće samo u slučajevima koje mediji prate. Ovo ostalo, a ima sigurno još monstruma kojima se trenutno sudi će proći glatko. Pa ćemo se sutra čuditi kako na ulici imamo nekog novog Koraća.
amko76

#1866 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by amko76 »

bosanski.tornjak wrote:Koro zivi na Dobrinji i tacno je da je ubio sve clanove porodice i cuku,kako on rece da nebude svijedoka.Drzao ih je u podrumu polivene krecom ako se dobro sjecam.Da ga citiram sta je reko prije koju godinu "Joj jarane imam novu furku" koju Koro? "Pa sad ti se vozim u troli i mentalno ubijam raju"
i jel ga on sada ubio il sta?
I to je dečko od ove? :shock:

Žene i njihova pamet... :roll:
chuchumbamayumbe

#1867 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by chuchumbamayumbe »

Samo ako ga se Mjesečar dokopa, vani je za 24 sahata.
mrtva kokoš

#1868 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by mrtva kokoš »

amko76 wrote:
I to je dečko od ove? :shock:

Žene i njihova pamet... :roll:
pa i ona je bila neka lujka, niko normalan ne moze pisati onakvu "poeziju" ...
Mr. Brightside

#1869 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Mr. Brightside »

chuchumbamayumbe wrote:Samo ako ga se Mjesečar dokopa, vani je za 24 sahata.
Omaru spomenik dici ako ga odbrani :D :lol:
Baudelaire

#1870 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Baudelaire »

Ne pretjeruj ba jarane, što niko ne oslobodi ubice Denisa Mrnjavca?
chuchumbamayumbe

#1871 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Baudelaire wrote:
Ne pretjeruj ba jarane, što niko ne oslobodi ubice Denisa Mrnjavca?
Šalim se ba.
milivoje

#1872 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by milivoje »

Da ne bi bio budala zovi se konceptualnim umjetnikom ;)

https://skydrive.live.com/?cid=1387bccc ... &sc=photos

P.S. Izjave ''nije ona takva nego joj je dečko budala'' demantujem starom narodnom ''s kim si- takav si''.

Peace
Baudelaire

#1873 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Baudelaire »

A malo si previše pesimističan kroz cijelu temu, doduše opravdano. Mislim da su ovog mediji osudili, ali žalosno je da treba do ovakve stvari doći da bi država reagovala na adekvatan način. Lijepa smrtna kazna. Stvarno mislim da neki ljudi ne zaslužuju da žive. A da ne ulazimo u finansijski aspekt, koliko košta smrtna kazna, a koliko košta izdržavanje te jedne štetočine do kraja života. A sve to u krajnjoj liniji plaćaju poreski obveznici.
quasar

#1874 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by quasar »

Pa dobro, ima li igdje slika osumnjicenog za kojim se traga? Ili ocekuju da se on sam prijavi najblizem policajcu?
chuchumbamayumbe

#1875 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Baudelaire wrote:A malo si previše pesimističan kroz cijelu temu, doduše opravdano. Mislim da su ovog mediji osudili, ali žalosno je da treba do ovakve stvari doći da bi država reagovala na adekvatan način. Lijepa smrtna kazna. Stvarno mislim da neki ljudi ne zaslužuju da žive. A da ne ulazimo u finansijski aspekt, koliko košta smrtna kazna, a koliko košta izdržavanje te jedne štetočine do kraja života. A sve to u krajnjoj liniji plaćaju poreski obveznici.
Ma ovakve i slične slučajeve treba hladnokrvno riješiti metodom "ubiVen u obračunu sa policijom", tako je najjeftinije i najefikasnije.
Locked