LIBIJA

Post Reply
Optimus Prime

#1851 Re: LIBIJA

Post by Optimus Prime »

GOLFER wrote:

Sirom Libije uce se Tekbiri :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Niko ne prica o radikalima ni radikalnim islamistima... Nego o ovima NORMALNIM gradjanima kojima ste i vi davali podrsku a koji sa TEKBIROM srusise Gadafija...
Ne znam sta hoces da kazes!
Pa tekbiraju i pristalice Gadafija.

U biti otkako je islama na tim prostorima obicno se tekbira za svaku mogucu prigodu.

A Gadafija su srusili NATO avioni, nikakav tekbir. Mozda je pobunjenicama malo podigao moral, ali u biti beznacajno.
Last edited by Optimus Prime on 22/08/2011 18:24, edited 1 time in total.
Sasvim_Obican

#1852 Re: LIBIJA

Post by Sasvim_Obican »

Jel vi znate da je dosadašnji naziv države bio Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija ? Nema šta, pravo narodno ime imaju ! :-)
irvinx1

#1853 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

To je religijsko i kulturolosko pitanje. Dobar musliman je isto sto i dobar hriscanin.
GOLFER

#1854 Re: LIBIJA

Post by GOLFER »

Optimus Prime wrote:
GOLFER wrote:

Niko ne prica o radikalima ni radikalnim islamistima... Nego o ovima NORMALNIM gradjanima kojima ste i vi davali podrsku a koji sa TEKBIROM srusise Gadafija...

U biti otkako je islama na tim prostorima obicno se tekbira za svaku mogucu prigodu.

A Gadafija su srusili NATO avioni, nikakav tekbir. Mozda je pobunjenicama malo podigao moral, ali u biti beznacajno.
Kako oni tegbiraju kada su oni placenici ruski srpski i sta ja znam vec... :-) Uglavnom njih cuo nisam, ove jesam haman na vecini snimaka... Neka neka masallah :thumbup: Allah je najveci, nadam se da ce braca ustrajat i napraviti drzavu po svom izboru bez petljanja USA i NATO-a...

edit:
Stani malo pa za koga si ti navijao NATO avione ili ovu bracu sto su podigli revoluciju?
Last edited by GOLFER on 22/08/2011 18:28, edited 1 time in total.
Sasvim_Obican

#1855 Re: LIBIJA

Post by Sasvim_Obican »

GOLFER wrote:
Optimus Prime wrote:
GOLFER wrote:

Kako oni tegbiraju kada su oni placenici ruski srpski i sta ja znam vec... :-) Uglavnom njih cuo nisam, ove jesam haman na vecini snimaka... Neka neka masallah :thumbup: Allah je najveci, nadam se da ce braca ustrajat i napraviti drzavu po svom izboru bez petljanja USA i NATO-a...
Ako ne bude pomoći Međunarodnog faktora nikad je neće ni napraviti već se vrtjeti u krug sa stalnim sporadičnim sukobima većeg ili manjeg intenziteta !
The 51st State

#1856 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

GOLFER wrote:
Optimus Prime wrote:
GOLFER wrote:

ti si lud, pa nato i usa su im obezbjedili vlast, a da se petljaju :lol: .
GOLFER

#1857 Re: LIBIJA

Post by GOLFER »

The 51st State wrote:
Uz Boziju pomoc nadam se da ce se uspjeti osloboditi tih okova... I Libijci znaj biti ''namazani'', ja im zelim da se sto prije rijese NATO-a i USA...
irvinx1

#1858 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

Libijci ce uz pomoc Amerike izgraditi uzornu drzavu, sa vecim ljudskim pravima i slobodama. Amerika ce biti trajan garant stabilnosti te regije.
zateznistub

#1859 Re: LIBIJA

Post by zateznistub »

Sasvim_Obican wrote:Jel vi znate da je dosadašnji naziv države bio Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija ? Nema šta, pravo narodno ime imaju ! :-)
I sta s tim imenom ne valja?

Ja samo jedno znam: Gadfijeva kakva takva vlast je drzala zemlju u cjelini, ssamo BiH je cini mi se 2 milijarde dolara godisnje dobijala od gadafija sad cemo vidjeti sta ce "demokraija" uciniti od libije.
I vidicemo koliko ce bh firmi sad dobijati poslove dole
udrch

#1860 Re: LIBIJA

Post by udrch »

De ba Golfer popusti malo, ramazan je, sramota je da podržavaš nepravednog vladara, svejedno što Libijce očekuje neizvjestna budućnost..
Uči dove da ih Allah dž.š. uputi na pravi put..
The 51st State

#1861 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

GOLFER wrote:
The 51st State wrote:
Uz Boziju pomoc nadam se da ce se uspjeti osloboditi tih okova... I Libijci znaj biti ''namazani'', ja im zelim da se sto prije rijese NATO-a i USA...
ne budali, svijet tako ne funkcionise..., svaka raketa, bomba, uniforma....., sad dolazi na naplatu, a tek ce onda da se usreci "ugnjetavani" libijski narod.
GOLFER

#1862 Re: LIBIJA

Post by GOLFER »

irvinx1 wrote:Libijci ce uz pomoc Amerike izgraditi uzornu drzavu, sa vecim ljudskim pravima i slobodama. Amerika ce biti trajan garant stabilnosti te regije.
Braca ce iskoristiti USA i NATO i onda izgraditi zemlju po volji svog naroda... nadam se najboljem Narodu Libije...
GOLFER

#1863 Re: LIBIJA

Post by GOLFER »

The 51st State wrote:
GOLFER wrote:
The 51st State wrote:
ne budali, svijet tako ne funkcionise..., svaka raketa, bomba, uniforma....., sad dolazi na naplatu, a tek ce onda da se usreci "ugnjetavani" libijski narod.
nazalost bit ce tako... patnja taj narod tek ceka... Al eto nije na odmet imati malo optimizma koliko god on nerealan bio...

Po vec vidjeni stvarima iz proslosti i sadasnjosti kako ferceraju stvari kada ti USA i NATO ''pomaze'' Libiju tek cekaju pravi problemi!!! :(
zateznistub

#1864 Re: LIBIJA

Post by zateznistub »

irvinx1 wrote:Libijci ce uz pomoc Amerike izgraditi uzornu drzavu, sa vecim ljudskim pravima i slobodama. Amerika ce biti trajan garant stabilnosti te regije.
aha, :-) isto ko sto su od Iraka napravili dobru drzavu.
irvinx1

#1865 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

zateznistub wrote:
aha, :-) isto ko sto su od Iraka napravili dobru drzavu.
Put do slobode je dugacak. Irak se jos mora da obracuna sa svojim unutrasnjim demonima, kao i Afganistan. Amerika je tu da pomogne. Pomagali smo, i uvijek cemo.
Last edited by irvinx1 on 22/08/2011 18:39, edited 1 time in total.
GOLFER

#1866 Re: LIBIJA

Post by GOLFER »

udrch wrote:De ba Golfer popusti malo, ramazan je, sramota je da podržavaš nepravednog vladara, svejedno što Libijce očekuje neizvjestna budućnost..
Uči dove da ih Allah dž.š. uputi na pravi put..
Zato i kazem neka Allah braci i sestrama Libije podari sve najbolje i da naprave islamsku Republiku Libiju koristeci sve najbolje i sa zapada i sa istoka, te da s eoslobode okova NATO ''dobrocinitelja'' i da sa svim zemljama budu saveznici a niciji ROBOVI...
Bosnolog

#1867 Re: LIBIJA

Post by Bosnolog »

kantazasmece wrote:Image

NEMA POVLACENJA NEMA PREDAJE !
Ma jok Rusija do Tripolija,...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ruje i proruje frustrirani nastavljaju sanjati da ce se porazeni diktator Gadafi uspjeti odrzati i odbraniti,.....Ov ruska RT medijska kuca se svakim danom sve vise blamira sa dopisnicima poput ovog lazova,..... :mrgreen:
irvinx1

#1868 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

@Bosnolg

Znas li ti ko je vlasnik RT?
Optimus Prime

#1869 Re: LIBIJA

Post by Optimus Prime »

zateznistub wrote:
Sasvim_Obican wrote:Jel vi znate da je dosadašnji naziv države bio Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija ? Nema šta, pravo narodno ime imaju ! :-)
I sta s tim imenom ne valja?

Ja samo jedno znam: Gadfijeva kakva takva vlast je drzala zemlju u cjelini, ssamo BiH je cini mi se 2 milijarde dolara godisnje dobijala od gadafija sad cemo vidjeti sta ce "demokraija" uciniti od libije.
I vidicemo koliko ce bh firmi sad dobijati poslove dole
BH firme ce dobijati poslove samo ako budu mogli konkurisati na svjetskom trzistu.
Sistem davanja projakata firmama iz zemalja koje podrzavaju rezim je bio i takako nepovoljan za Libijce.
Samo tu postoji ogromna mogucnost ustede za libijski narod.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1870 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Nije li licemjerno samo zbog zarade BH firmi podrzavati Gadafija i rezim kojeg ocito ne zeli vecina naroda u Libiji? Nije li licemjerno podrzavati diktaturu ,patnje jednog naroda radi licnih interesa??

Nije?? A koja je onda razlika izmedju takvih stavova i tvrdnje da je sve ovo zakuhala Amerika i cionisti zbog licne koristi. :D
Bosnolog

#1871 Re: LIBIJA

Post by Bosnolog »

irvinx1 wrote:@Bosnolg

Znas li ti ko je vlasnik RT?
Koje got vlasnik,u ovim izvjestajima je proruski nastrojena,.... http://en.wikipedia.org/wiki/RT_%28TV_network%29

Svakako da iza ove televizije stoji jak politicko ideolosko uticajni lobi,jedna je od gledanijih televizija prije svega medu ruskom populacijom,....
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1872 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Voditeljica na TV -u u odbrani velikoga pukovnika mase pistoljem (u narodu poznatije kao UTOKOM :D ) i prijeti svima i svakome.
Slobodarski mediji pod Gadafijevom kontrolom. Elita rezima,oni koji su skupljali kajmak od drzavnih potencijala (u BH varijanti "raja sa budzeta" :D ) + dijelovi odanih jedinica libijske vojske i placenici.
Eto ko se bori za velikog pukovnika,vizionara i moralnu vertikalu :D

Ne znam je l' na kraju vijesti procitala kada su letovi za slobodarsku sjevernu koreju ili venecuelu :-)
A_A_AKCIJA

#1873 Re: LIBIJA

Post by A_A_AKCIJA »

Norveška je 62. godine otkrila naftu. Gadafi došao na vlast 69. Znači, u 7 godina im je različita polazna tačka. Norveška ima 8 miliona stanovnika, Libija 6. Norveška ima 1% svjetskih rezervi nafte, Libija je 9. u svijetu i prva u Africi.

Norveška je do tada živjela od ribolova, danas od nafte imaju 67% GDP-a. Trenutno od ribolova imaju 6% GDP-a. Nisu pristali na prodaju koncesije, doveli su stručnjake da rade za njih i danas su broj 1 u svijetu po tehnologijama offshore bušenja i eksploatacije nafte. Statoil (65% u vlasništvu države) je svjetski lider i Evropski naftni gigant br1. Sav novac koji su akumulirali su investirali u fin tržišta, tako da sada imaju 65 000 Eura po glavi stanovnika ušteđenih sredstava. Trenutni GDP im je 215 milijardi dolara, odnosno 52 000 per capita.

Libija je do 80ih bila među bogatijim zemljama svijeta. I taman je to i vrijeme kada je Gadafi trebao da odstupi. Međutim izabrao je put mnogih diktatora i doveo svoju zemlju, prvo u sankcije, pa onda u građanski rat. Libija ima preko 20% nezaposlenih, 42 godine poslije, 11 000 dolara GDP per capita, 25% ga generiše od nafte, nema pisani ustav, a jedini međunarodno poznati Libijac u proteklih 50 godina je Gadafi. kulturu, nauku, sport ne treba ni spominjati (osim činjenice da se jedan od sinova zajebavao sa novcem i kupio dionice Juventusa). Toliko o blagostanju i razvoju. Novac koji je Norveška investirala, Gadafi i familija su spiskali u oružje, bunkere, vile i račune u inostranstvu, kao i na kupovinu socijalnog mira (tako se jednostavno, ne vodi država). Tipična škola socijalističkog diktatora, koji se zbog svoje neobrazovanosti, bojao svakoga, a najviše svog naroda. Ukratko, vodio je državu isključivo u svoju korist, tako da je na kraju i sklopio savez sa vječitim neprijateljima (pogledati pod Libijski nuklearni program).

Neukusno je komentarisati iz perspektive tih 2 milijarde koje je navodno Libija obezbjeđivala Bosni, kada je cijena tih milijardi plaćena u nazadovanju jednog naroda, ugroženim ljudskim pravima, totalnom samoizolacijom i kulturnim propadanjem. I onda se čudite i osuđujete što Amerika ide u Irak, kada su im glasači upravo na ovom nivou (daj meni u padže, a njih ko j...). O vezama sa Slobom, srpskim plaćenicima koji trenutno ratuju u Libiji, pilotima isl, neću ni govoriti...
P.S. za sve pametologe, jedno hipotetsko pitanje: Da morate, gdje biste radije, u "porobljenu" Norvešku ili "slobodarsku" Libiju :-) ?
Murat Sabanovic

#1874 Re: LIBIJA

Post by Murat Sabanovic »

africka unija se stvara ....
dibidus

#1875 Re: LIBIJA

Post by dibidus »

Ushicen sam hrabroscu libijskih studenata koji su DANAS (22.08.2011.) uletili u libijsku ambasadu i razracunali se sa rezimom koji ih je handrio sve ove godine.
:mrgreen:
Post Reply