I ja da vozim po gradu ne bi marila za zimskim gumama. Ovako kad svake sedmice vozim ili preko nasih prevoja ili cesto po Slo ili At ne skidam zimske do kraja maja. U ponedeljak mecava preko Ivana izvucem se bez teskoca. Jucer mecava kod Kranja cetiri udesa s ljetnim gumama, mene jedino strah da me ne zakaci neko od tih sto ne kontaju sto bi vozili sa zimskim po zimskim uslovima.insomnia78 wrote:Ja ne znam stvarno kako vi to dozivljavate ljetne/zimske gume
Ja evo citavu zimu odvozio na ljetnim, nisu obavezne zimske, i dan danas ujutru bude minusa i mraza, bez ikakvih problema
Bilo i snijega i minusa i svega, nisu se vala nesto aman ni potrosile, gdje god sam treb'o ubrzati ubrz'o sam, zakociti zakocio sam
Po ovdje uvrjezenom misljenju trebo sam biti vise u kanalu nego na cesti
Ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dobar osjecaj
#1851 Re: Ljetne gume
- Filter
#1852 Re: Ljetne gume
kod mene naljepnica kaze 32 PSI iliti 2.2 bara... i prednje i zadnje
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1853 Re: Ljetne gume
Gledam jutros neki BMW, sad je ono nesto niskoprofilne gume stavilo, ali to izgleda ko da je onaj monster truck
tacno se vidi da dimenzija guma ne pristaje i da auto s njima izgleda nakaradno....ali sta ja znam, tako to treba 
- ranger
#1854 Re: Ljetne gume
tuga je sta se tim BMW-ovima radi, ne samo kod nas, i vani...Tomahawk11 wrote:Gledam jutros neki BMW, sad je ono nesto niskoprofilne gume stavilo, ali to izgleda ko da je onaj monster trucktacno se vidi da dimenzija guma ne pristaje i da auto s njima izgleda nakaradno....ali sta ja znam, tako to treba
-
jefferson
#1856 Re: Ljetne gume
Ovo je najveca greska vozaca: Netrebaju mi zimske gume, ja nevozim puno. Vecina nesreca se desava u gradu. A razlika u kocenju izmedju zimskih i ljetnih guma ce posebno doci do izrazaja pri gradskim brzinama.dobar osjecaj wrote:I ja da vozim po gradu ne bi marila za zimskim gumama. Ovako kad svake sedmice vozim ili preko nasih prevoja ili cesto po Slo ili At ne skidam zimske do kraja maja. U ponedeljak mecava preko Ivana izvucem se bez teskoca. Jucer mecava kod Kranja cetiri udesa s ljetnim gumama, mene jedino strah da me ne zakaci neko od tih sto ne kontaju sto bi vozili sa zimskim po zimskim uslovima.insomnia78 wrote:Ja ne znam stvarno kako vi to dozivljavate ljetne/zimske gume
Ja evo citavu zimu odvozio na ljetnim, nisu obavezne zimske, i dan danas ujutru bude minusa i mraza, bez ikakvih problema
Bilo i snijega i minusa i svega, nisu se vala nesto aman ni potrosile, gdje god sam treb'o ubrzati ubrz'o sam, zakociti zakocio sam
Po ovdje uvrjezenom misljenju trebo sam biti vise u kanalu nego na cesti
-
ado-šampion
#1857 Re: Ljetne gume
Mislim da je bit zimskih guma dosta pogresno shvacen i da se smatra da je bitnije da zimske gume izvuku preko prevoja, nego da zakoce kad izleti pjesak. Isto tako, ocigledna je lazna sigurnost koju ljetne gume daju pri zimskoj voznji kad nema snijega.
Voznja preko prevoja kad snijeg zapada iznenada kao sto je to sad slucaj se moze izbjeci - nemoj ici dok ne prestane. Dok kad u gradu pjesak izleti mozes samo stisnuti papucicu i nadati se da kocnice i gume odraditi posao.
Sto se tice voznje citav maj na ljetnim gumama to je isto tako pogresno. Vecinu aprila evo konkretno u Sarajevu dnevna temperatura je preko 15 stepeni, a nerijetko i preko 20. To je vec prevelika temperatura za zimske gume, sto cak i laik moze primijetiti jer u krivinama zavijaju ko hitna. Vise puta receno, ali nije zgoreg ponoviti, zimske gume u takvim uslovima na suhom imaju 8-10 metara duzi zaustavni put od ljetnih pri kocenju sa 100 km/h. Naravno rijetko kad ko koci sa 100 do 0, ali isto tako duzina pjesackog prijelaza je 4 puta manja od te vrijednosti, sto znaci da je dovoljno da ides 40-50 i da umjesto ispred prijelaza zavrsis iza prijelaza.
Voznja preko prevoja kad snijeg zapada iznenada kao sto je to sad slucaj se moze izbjeci - nemoj ici dok ne prestane. Dok kad u gradu pjesak izleti mozes samo stisnuti papucicu i nadati se da kocnice i gume odraditi posao.
Sto se tice voznje citav maj na ljetnim gumama to je isto tako pogresno. Vecinu aprila evo konkretno u Sarajevu dnevna temperatura je preko 15 stepeni, a nerijetko i preko 20. To je vec prevelika temperatura za zimske gume, sto cak i laik moze primijetiti jer u krivinama zavijaju ko hitna. Vise puta receno, ali nije zgoreg ponoviti, zimske gume u takvim uslovima na suhom imaju 8-10 metara duzi zaustavni put od ljetnih pri kocenju sa 100 km/h. Naravno rijetko kad ko koci sa 100 do 0, ali isto tako duzina pjesackog prijelaza je 4 puta manja od te vrijednosti, sto znaci da je dovoljno da ides 40-50 i da umjesto ispred prijelaza zavrsis iza prijelaza.
-
jefferson
#1858 Re: Ljetne gume
Moj posao je smjesten an jednom brdu iznad grada. Ima dobar uspon koji je uvijek problem zimi. Elem jedna ansa kolegica NIKAD, ali NIKAD ne dolazi kada se snijeg uhvati po cesti. Znaci ta uzbrdica je fizicka i psiholoska barijera. Kupi ona Subaru, naravno sa cjelogodisnjim gumama kao i 99% amerike, i ponosno rece: sad nema problema. Reko: a kako ces nazad? Njena reakcija je bila: kako mislis kako cu nazad, pa nizbrdo je, necu zapast.ado-šampion wrote:Mislim da je bit zimskih guma dosta pogresno shvacen i da se smatra da je bitnije da zimske gume izvuku preko prevoja, nego da zakoce kad izleti pjesak. Isto tako, ocigledna je lazna sigurnost koju ljetne gume daju pri zimskoj voznji kad nema snijega.
-
Me_again
#1859 Re: Ljetne gume
Hm, slažem se manje više sa svime ovdje navedenim, samo mi nije jasno kako sam zime i zime prije rata preživljavao sa polučelavim ljetnim Tryal gumama. I penjao se na Trebević i na Bjelašnicu po snijegu. Naravno, i silazio. Ne mogu se zakleti ni da su svi točkovi bas ravnomjerno kočili na mojim tehnički poluispravnim Zastava automobilima.
Da se nismo malo razmazili ? Neka su druga vremena, očigledno.
Opaska autora: ovo nije savjet da se zimi ne koriste zimske gume !
-
NediM17
#1860 Re: Ljetne gume
Hajde da se i ja jednom s tobom slozim. Istina je da zimska guma kada je toplo puno losije drzi cestu, koci, i opcenito puno lakse se isprovocira bilo kakav oblik proklizavanja nego kada je hladno. Kad sam vratio ljetni set bile su visoke temperature, i razlika je nebo i zemlja.ado-šampion wrote:Mislim da je bit zimskih guma dosta pogresno shvacen i da se smatra da je bitnije da zimske gume izvuku preko prevoja, nego da zakoce kad izleti pjesak. Isto tako, ocigledna je lazna sigurnost koju ljetne gume daju pri zimskoj voznji kad nema snijega.
Zimske Aplin A4, ljetne Conti PremiumContact 2.
Last edited by NediM17 on 29/04/2016 09:10, edited 1 time in total.
- ranger
#1861 Re: Ljetne gume
hahah umal te ne ismijah, citam "nego da zakoce kad izleti pjesak" kontam pijesak-rizla-sljunak-posipni materijalado-šampion wrote:Mislim da je bit zimskih guma dosta pogresno shvacen i da se smatra da je bitnije da zimske gume izvuku preko prevoja, nego da zakoce kad izleti pjesak. Isto tako, ocigledna je lazna sigurnost koju ljetne gume daju pri zimskoj voznji kad nema snijega.
sad ozbiljno, naravno bitno je oboje, meni za moju savjest naravno da je bitnije kocenje, kad snijeg zapada uvijek se mozes vratit nazad, a kad treba brutalno kocit nema biranja.. ali opet kad si na ljetnim a padne snijeg i jos ako imas zadnju vucu slajdras i po ravnom
-
NediM17
#1862 Re: Ljetne gume
Sta odabrati izmedju ovih low cost 205/55-16 pneumatika?
Sava Intensa HP, Barum Bravuris 3 ili Sportiva Performance?
- axxo
#1864 Re: Ljetne gume
Ja sam uze savu hp,imam zimsku sportivu ali me nije bas ocaralaNediM17 wrote:Sta odabrati izmedju ovih low cost 205/55-16 pneumatika?
-
NediM17
#1865 Re: Ljetne gume
Znaci Sava ali made in Slovenia samo?
Ima li ko iskustvo sa ovim drugim pobrojanim gumama, i inace ima li neko ko vozi na ovoj Savi, kako ste zadovoljni? Vidim da je hvale da ima super grip na mokrom, da je losija na suhom i da je prilicno bucna...
Ima li ko iskustvo sa ovim drugim pobrojanim gumama, i inace ima li neko ko vozi na ovoj Savi, kako ste zadovoljni? Vidim da je hvale da ima super grip na mokrom, da je losija na suhom i da je prilicno bucna...
-
530i
#1866 Re: Ljetne gume
Savu imaš i made in France, ali to zavisi od veličine i indeksa brzine i težine.
Nemam je na svom autu, ali sa širokim kanalima vjerovatno je bučnija, iako oni kažu 68 ili 67dB...barem je takvo moje iskustvo sa gumama. Ali te druge dvije samo mogu biti gore.
Nemam je na svom autu, ali sa širokim kanalima vjerovatno je bučnija, iako oni kažu 68 ili 67dB...barem je takvo moje iskustvo sa gumama. Ali te druge dvije samo mogu biti gore.
-
NediM17
#1867 Re: Ljetne gume
Vidjecemo hoce li se javiti jos neko ko mozda vozi na ovim drugim gumama. Da ima UHP u ovoj dimenziji kupio bih je bez dileme, steta, vidim po testovima da je odlicna guma, a nije skupa upoce.530i wrote:Savu imaš i made in France, ali to zavisi od veličine i indeksa brzine i težine.
Mozda piknut UHP 225/50-16. Jeste da nije originalna dimenzija ali razlika je nikakva...

P.S. Ali vidim ta dimenzija je bezobrazno skupa, tako da otpada. Jeftinije kupiti 17'' 225/45...
-
jefferson
#1868 Re: Ljetne gume
Pusti se buke dok je guma nova. Vazno je kakva ce buka biti za 10,000km.NediM17 wrote:Znaci Sava ali made in Slovenia samo?
-
mrsamras
#1869 Re: Ljetne gume
A koliko je u to vrijeme bilo auta na cesti a koliko danas?Me_again wrote:Hm, slažem se manje više sa svime ovdje navedenim, samo mi nije jasno kako sam zime i zime prije rata preživljavao sa polučelavim ljetnim Tryal gumama. I penjao se na Trebević i na Bjelašnicu po snijegu. Naravno, i silazio. Ne mogu se zakleti ni da su svi točkovi bas ravnomjerno kočili na mojim tehnički poluispravnim Zastava automobilima.
-
Me_again
#1870 Re: Ljetne gume
Koliko smo cesta imali tada ?mrsamras wrote:A koliko je u to vrijeme bilo auta na cesti a koliko danas?Me_again wrote:Hm, slažem se manje više sa svime ovdje navedenim, samo mi nije jasno kako sam zime i zime prije rata preživljavao sa polučelavim ljetnim Tryal gumama. I penjao se na Trebević i na Bjelašnicu po snijegu. Naravno, i silazio. Ne mogu se zakleti ni da su svi točkovi bas ravnomjerno kočili na mojim tehnički poluispravnim Zastava automobilima.
Svejedno, nije za preporuku, kao sto rekoh.
- Ned071
#1871 Re: Ljetne gume
Brat meni da sezonu stare sava 205 16 a kod mene felga 15. Proslijedim ih dalje. Evo ih vec drugu sezonu na laguni. Ko lampa. Rodjak jako zadovoljan. Ako pomaze eto...NediM17 wrote:Znaci Sava ali made in Slovenia samo?
-
NediM17
#1872 Re: Ljetne gume
Hvala. Ma bice Sava na kraju. 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1873 Re: Ljetne gume
Ja sam odabrao savu hp, u dimenziji 205/55 r16 H. Na suhom nisam primijetio nikakvu manu, tiha, udobna, na mokrom, tek pokvašenom asfaltu, malo bjezi auto, al' nista strasno. Kocenje ok.NediM17 wrote:Sta odabrati izmedju ovih low cost 205/55-16 pneumatika?
- ovajonaj
#1874 Re: Ljetne gume
da li je goodyear efficientgrip performance u dimenziji 185/60/14 toliko bolji od save intense hp u istoj dimenziji?
Govorim konkretno o 26KM po gumi znaci 104KM ukupna razlika u cijeni?
Auto nije neko bijesno. Mali pezo 206 2.0 hdi. Isplatili se ici na goodyear ili ipak uzeti savu hp?
Auto nije neko bijesno. Mali pezo 206 2.0 hdi. Isplatili se ici na goodyear ili ipak uzeti savu hp?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1875 Re: Ljetne gume
Ne znam je li bolji toliko, al' ako imas novac da ih kupis, ja se ne bi dvoumio. Ako ipak nisi u mogucnósti izdvojiti u ovom momentu dodatnih 100+KM, onda ides na jeftiniju varijantu, koja ce sigurno posluziti.ovajonaj wrote:da li je goodyear efficientgrip performance u dimenziji 185/60/14 toliko bolji od save intense hp u istoj dimenziji?