Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- otherside
#1851 Re: Trudnjače i porodilje online
meni nikad nije radjen vaginalni pregled u trudnoći. Divanović ruLZ 
- wewa
#1852 Re: Trudnjače i porodilje online
otherside wrote:meni nikad nije radjen vaginalni pregled u trudnoći. Divanović ruLZ
- yellow cat
#1853 Re: Trudnjače i porodilje online
e zapamtiće koji me ginekolog čačne dole.. mene su toliko prilikom poroda iskasapili, to je katastrofa bila.. da ne govorim o tehnici ručnog otvaranja da malo, jel, ubrzamo stvar. Pa ti ne urlaj.
- otherside
#1854 Re: Trudnjače i porodilje online
ja i od vaginalne sonde uvijek malo poskočim guzom
prošli put kaže meni Divanović: nemoj da ti je neprijatno, ja sam ti cijeli život medju ženskim nogama
e haj' sad ti onako ozbiljnog čikicu zamisli da kaže takvu rečenicu.
dijafragma mi zamalo nije riknula koliko sam se suzdržavala da ne prasnem u smijeh
prošli put kaže meni Divanović: nemoj da ti je neprijatno, ja sam ti cijeli život medju ženskim nogama
dijafragma mi zamalo nije riknula koliko sam se suzdržavala da ne prasnem u smijeh
- wewa
#1855 Re: Trudnjače i porodilje online
yellow cat wrote:e zapamtiće koji me ginekolog čačne dole.. mene su toliko prilikom poroda iskasapili, to je katastrofa bila.. da ne govorim o tehnici ručnog otvaranja da malo, jel, ubrzamo stvar. Pa ti ne urlaj.
znas sta je najtuznije - kod nas u ginekologiji jos uvijek kao u kamenom dobu. takve i slicne prakse su svugdje napustene
nemam ja tih problema, ne smijem ni pomisliti koliko sam puta intimno upoznala sonduotherside wrote:ja i od vaginalne sonde uvijek malo poskočim guzom![]()
prošli put kaže meni Divanović: nemoj da ti je neprijatno, ja sam ti cijeli život medju ženskim nogama![]()
a krepavam od sege na situaciju
- Cholina_Lokica
#1856 Re: Trudnjače i porodilje online
A moze li vaginalni pregled naskoditi bebi?
Situacija je da je dr. obavio vaginalni pregled koji je bio jako, jako bolan, sljedeci pregled nema otkucaja srca, beba mrtva, i po nalazima i ultrazvuku, od tog pregleda je razvoj stao
Situacija je da je dr. obavio vaginalni pregled koji je bio jako, jako bolan, sljedeci pregled nema otkucaja srca, beba mrtva, i po nalazima i ultrazvuku, od tog pregleda je razvoj stao
- wewa
#1857 Re: Trudnjače i porodilje online
u biti ne bi trebalo... bebu od mehanickih ostecenja stiti maternica, plodovi ovoji, plodova voda, a u ovom slucaju i grlic maternice. neobicno je da je pregled bio bolan - moguce da se radilo o nekakvoj tezoj infekciji koja u ranom stadiju trudnoce moze izazvati pobacaj ili ostecenja ploda.Cholina_Lokica wrote:A moze li vaginalni pregled naskoditi bebi?
znam da je zeni u takvoj situaciji uzasno tesko, ali nekad jednostavno mora biti tako...
-
LaCici
#1858 Re: Trudnjače i porodilje online
Hmm ja se bas i ne slazem. Evo npr meni je na samom pocetku trudnoce otkrivena klamidija koja ako se ne lijeci prilikom poroda moze zaraziti bebu (konjuktivitis ili upala pluca se razvija kod 50% beba nakon rodjenja ako se majka nije izlijecila). I naravno da mi u tom slucaju dr mora cackati dole i vaditi nalaze svako malo kako bih do poroda znala da li je jos uvijek imam i naravno da mi prepise antibiotike kako bi sprijecio da se beba zarazi. Sta trebam ostaviti sve kako jeste i cekati sta ce biti!?
Naravno da cu traziti da mi cacka i daje lijekove (naravno koji su sigurni).
- 6.april
#1859 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa trudnice se i sexaju, zašto je to drugačije od čačkanja?
- wewa
#1860 Re: Trudnjače i porodilje online
zato je preporucljivo PRIJE planirane trudnoce obaviti briseve grlica i eventualno TORCH, a naravno i redovno raditi papa test. na papi se obicno otkriju znaci upale/infekcije, pa bi tako trebalo biti i s klamidijom. da ne velim da je hrpa mojih prijateljica klamidiju pokupila upravo kod raznoraznih ginekologa.LaCici wrote:Hmm ja se bas i ne slazem. Evo npr meni je na samom pocetku trudnoce otkrivena klamidija koja ako se ne lijeci prilikom poroda moze zaraziti bebu (konjuktivitis ili upala pluca se razvija kod 50% beba nakon rodjenja ako se majka nije izlijecila). I naravno da mi u tom slucaju dr mora cackati dole i vaditi nalaze svako malo kako bih do poroda znala da li je jos uvijek imam i naravno da mi prepise antibiotike kako bi sprijecio da se beba zarazi. Sta trebam ostaviti sve kako jeste i cekati sta ce biti!?Naravno da cu traziti da mi cacka i daje lijekove (naravno koji su sigurni).
- Cholina_Lokica
#1861 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma nisam nikako pametna, jedino sam htjela informativno da vidim sta ikako, s obzirom da prije tog pregleda nije bilo nikakvih infekcija i sve bilo u savrsenom redu, i onda se desi sta se desi. Nije to u sustini ni bitno sad toliko, ali eto covjeka zanimawewa wrote:u biti ne bi trebalo... bebu od mehanickih ostecenja stiti maternica, plodovi ovoji, plodova voda, a u ovom slucaju i grlic maternice. neobicno je da je pregled bio bolan - moguce da se radilo o nekakvoj tezoj infekciji koja u ranom stadiju trudnoce moze izazvati pobacaj ili ostecenja ploda.Cholina_Lokica wrote:A moze li vaginalni pregled naskoditi bebi?
znam da je zeni u takvoj situaciji uzasno tesko, ali nekad jednostavno mora biti tako...
- wewa
#1862 Re: Trudnjače i porodilje online
cula sam ja za jos takvih slucajeva - da je sve bilo po spagi do nekog pregleda. u svakom slucaju, pod hitno promijeniti ginekologa...Cholina_Lokica wrote:Ma nisam nikako pametna, jedino sam htjela informativno da vidim sta ikako, s obzirom da prije tog pregleda nije bilo nikakvih infekcija i sve bilo u savrsenom redu, i onda se desi sta se desi. Nije to u sustini ni bitno sad toliko, ali eto covjeka zanimawewa wrote:u biti ne bi trebalo... bebu od mehanickih ostecenja stiti maternica, plodovi ovoji, plodova voda, a u ovom slucaju i grlic maternice. neobicno je da je pregled bio bolan - moguce da se radilo o nekakvoj tezoj infekciji koja u ranom stadiju trudnoce moze izazvati pobacaj ili ostecenja ploda.Cholina_Lokica wrote:A moze li vaginalni pregled naskoditi bebi?
-
LaCici
#1863 Re: Trudnjače i porodilje online
A sta kad se zatrudni u medjuvremenu dok se cekaju nalazi, kao sto je slucaj bio kod mene? Mislim da malo pretjerujete sa tim, meni je nekoliko puta radjen vaginalni pregled, uzimani brisevi i radjen papa pa evo hB sa bebicom je sve ok.
- Cholina_Lokica
#1864 Re: Trudnjače i porodilje online
On je promjenjen, pogotovo sto kad je ustanovio da nema vise otkucaja srca je rekao da treba mirovati, pit caj od brusnice i doci kod njega za nekih 7 dana da vidi sta cewewa wrote:cula sam ja za jos takvih slucajeva - da je sve bilo po spagi do nekog pregleda. u svakom slucaju, pod hitno promijeniti ginekologa...
- wewa
#1865 Re: Trudnjače i porodilje online
pa nista, kad dobijes nalaz, dobijes i terapiju i nadas se najboljem. obzirom na infekciju prirodno je da si pod pojacanim nadzorom, hvala Bogu da je tako.
privatnik?Cholina_Lokica wrote:On je promjenjen, pogotovo sto kad je ustanovio da nema vise otkucaja srca je rekao da treba mirovati, pit caj od brusnice i doci kod njega za nekih 7 dana da vidi sta cewewa wrote:cula sam ja za jos takvih slucajeva - da je sve bilo po spagi do nekog pregleda. u svakom slucaju, pod hitno promijeniti ginekologa...
- Cholina_Lokica
#1866 Re: Trudnjače i porodilje online
Nije, u vojnoj bolniciwewa wrote:privatnik?Cholina_Lokica wrote:On je promjenjen, pogotovo sto kad je ustanovio da nema vise otkucaja srca je rekao da treba mirovati, pit caj od brusnice i doci kod njega za nekih 7 dana da vidi sta cewewa wrote:cula sam ja za jos takvih slucajeva - da je sve bilo po spagi do nekog pregleda. u svakom slucaju, pod hitno promijeniti ginekologa...
- Felidae
#1867 Re: Trudnjače i porodilje online
svaka babica ce ti reci da je vaginalni pregled sastavni dio pregleda kod trudnica...naravno ne svaki put da te ceprkaju dole i ne sa onim metalnim kljunom, nego rukom. meni su na pocetku trudnoce uzeli bris radi papa testa a onda kad sam pocela krvariti nekad poslije i to greskom moje drage doktorice, pregledalo me je nekih 2-3 doktora u roku sat vremena...i hvala bogu to je spasilo mog bebaca...moram spomenuti da me je pregled u 9. mjesecu kad je doktor pokusavao otkriti gdje je glavica bebe (nije bila u karlici) uzasno bolio, jednom rukom mi je pritiskao stomak i to momacki, a drugom je valjda trazio glavicu
ja sam se toliko oznojila od bolava da kad sam izasla iz ordinacije muz je preblijedio kad me vidio 
- putujucidzindas
#1868 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo i nas frisko s pregleda. Upravo mi je prvi put radjen ginekolski pregled, i vrlo je kratko trajao al je bas boljelo
Uglavnom, u 37. sedmici smo i doktor veli da ne ocekujemo bebu ispod 4 kg
i onda, zbog moje istorije bolesti i velicine bebe preporucuje carski rez
elem, ja sad trebam u bolnicu na pregled, da vidimo sta ce nam oni reci ...
posto bismo mi najradije u drzavnu bolnicu, znaima me da li je neko nedavno bio kod njih na carskom, koja je procedura, koliko se ostaje, kako sve skupa izgleda?
Uglavnom, u 37. sedmici smo i doktor veli da ne ocekujemo bebu ispod 4 kg
posto bismo mi najradije u drzavnu bolnicu, znaima me da li je neko nedavno bio kod njih na carskom, koja je procedura, koliko se ostaje, kako sve skupa izgleda?
- vanad
#1869 Re: Trudnjače i porodilje online
Nisam u BiH nego u Ceskoj, svake 4 sedmice idem na redovni pregled ginekologu. Obadvije trudnoce isti scenario: do 13 sedmice pregled vaginalnom sondom da se vidi jel se beba razvija, 13. sedmica pregled NT - ulltrazvuk, poslije toga ultrazvuk 20. i 30. sedmica, nije potrebno cesce. Ginekoloski pregled rukom svaki put kad odem - znaci min jednom mjesecno. Necacka nego gleda u kojem je stanju grlic materice i da li dobro drzi. Imam stvarno puno drugarica koje su se poradjale i sve su prosle istu proceduru - niti jedna se nije prije vremenski porodila radi pregleda. Koliko god to bilo roditeljima tesko, do treceg mjeseca se odlucuje zivot bebice i ako je genetski ili drugi veci problem priroda se sama pobrine. U prvoj trudnoci sam prokrvarila u 9. sedmici i doktorica mi je rekla da ako je beba zdrava sve ce biti u redu a ako nije da je bolje da ode sad nego kasnije.
Sto se tice brisa - u 35. sedmici bris na zlatnu streptokoku - vrlo cesta bakterija u vaginalnoj flori bezopasna za zenu, opasna za dijete. Ako postoji, kod porodjaja se dadne infuzija antibiotika koji u tom trenutku djeluju i bakterija ne prelazi na dijete.
Sto se tice brisa - u 35. sedmici bris na zlatnu streptokoku - vrlo cesta bakterija u vaginalnoj flori bezopasna za zenu, opasna za dijete. Ako postoji, kod porodjaja se dadne infuzija antibiotika koji u tom trenutku djeluju i bakterija ne prelazi na dijete.
- mery83
#1870 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam išla na carski u Vojnoj, bebac mi bio okrenut guzom pa smo morali. Porodio me dr. Mašić, što se mene tiče nema boljeg dr. Uvijek dođe , obiđe da vidi kako sam, ma samo riječi hvale za njega imam. Obično carski rade ujutro, prije toga klistiranje, pa se moraš "srediti" dolje, ako se nisi ti sredila one ti to urade. U sali te uspavaju, kad se probudiš, u sobu i lezi. Najgora mi je bila narkoza, nisam je povratila, pa sam stalno kašljucala, a svaki put imam osjećaj da će konci popucati. Bebača su donosili, on sit,malo žmirka, pa malo spava. Dolazi jedna žena pa ti pokaže kako da dojiš, ukoliko ti je prvo dijete. Sedmi dan ideš kući sa svojim švćom
To je ukratko koliko sam se ja mogla sjetiti.
- Frida.
#1871 Re: Trudnjače i porodilje online
Lijep pozdrav, imam jedno pitanjce za vas 'iskusne'
Zanima me koliko dana nakon kasnjenja menstruacije test moze prikazati trudnocu? Naime, ja sam zadnju imala 16.2. sada sam trebala dobiti 14.3. ali nje jos uvijek nema a da Bog da i ne dosla
Znaci 5 dana mi vec kasni a danas sam uradila test i negativan je
Zbunjuje me ovaj februar, bas sad morao da bude prestupni pa sve kontam da se nisam malo preracunala....
- yellow cat
#1872 Re: Trudnjače i porodilje online
ako menstruacija jedan dan kasni, test može pokazati, neki čak i prije. Meni su dvije crtice se pokazale prvi dan kašnjenja menstruacije i to čim sam ih popiškila.
Iz mog iskustva, svaki put kad bi mi kasnila menstruacija i kad je test negativan, zaista sam i dobila nakon par dana.. mada je mojoj prijateljici pokazao negativno, a bila je trudna. Nemoj da te razočaram, da bog da se ti nama pridružila skoro ovdje
Iz mog iskustva, svaki put kad bi mi kasnila menstruacija i kad je test negativan, zaista sam i dobila nakon par dana.. mada je mojoj prijateljici pokazao negativno, a bila je trudna. Nemoj da te razočaram, da bog da se ti nama pridružila skoro ovdje
- Frida.
#1873 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma da, mozda je razlog kasnjenja neka upala ili sta vec.... A bilo mi je i nelogicno da ne pokaze a vec toliko kasni. A mozda ja to sve i baksuziram svojim konstantnim iscekivanjem trudnoce, pa sad nece namjerno
psiha je cudo... Nista, jos uvijek se nadam da nece doci, ali ako i dodje novi dan-nova nafaka
Hvala na odgovoru i na utrosenom vremenu 
- yellow cat
#1874 Re: Trudnjače i porodilje online
ništa, draga, ako ne bude, "zlostavljaj" muža ovaj mjesec.
Neće mu biti mrsko, vjerujem 
- Frida.
#1875 Re: Trudnjače i porodilje online
hahaha ma zlostavljam ga dugo vec
nadam se da mu nece dosaditi al' hajde nek' stisne pa nek' se pozali. Optimisticna sam ja, i nadam se da cete mi sto 'uskorije' pozeliti dobrodoslicu u ovo vase drustvence