Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
To je onaj iz brckog jel? Ali kako znate da 100% moze rijesiti probleme (mislim da jedan uspjesan primjerak nije garant ) [sory ako je vec odgovoreno na fb grupi, tek treba da postanem clan pa ne vidim sta pise ]
@kreso i ostali...
na zadnjem ovjesu, ima ona kao V spona, na krajevima su gumice koje bih trebao zamijeniti, kako bi se to moglo zvati da nadjem na rockauto...
mobsterc wrote:To je onaj iz brckog jel? Ali kako znate da 100% moze rijesiti probleme (mislim da jedan uspjesan primjerak nije garant ) [sory ako je vec odgovoreno na fb grupi, tek treba da postanem clan pa ne vidim sta pise ]
Ovo si upravu, ali moramo od necega krenut. Nije problem otic i nekom drugom ako saznamo da je taj drugi bolji. Kod mene se sad stanje samo od sebe poravilo vac 3 dana samo imam error P1491. Danas pravim rupu ispod fara pa cu onaj relej ukinut skroz.
Sinoc sam imao problema i sa plinom, spadnu obrtaji na semaforima na 600, kao da ga nesto ugusi. Skoro su mi prociscavali cijevi na rasplinjacu, bile su zacepljene prljavstinom.
Jutros mi se pojavila greska P0031 uz standardne greske P0171 i P0174, sve vezano za O2 senzor.
Zaista ako uspijemo rijesiti u Brckom oko mapiranja ecu, i ovih random gresaka koje se javljaju, bio bih presretan. Ja cu ici sa broi01 sigurno, tako da cete iz prve ruke znati. U svakom drugom pogledu, auto je za pohvaliti. Stvar je strucnosti kadra, a ne kvaliteta dijelova, instalacija ili samog auta.
Usput, primjetio sam da mi se potrosnja povecala, ali koliko sam vidio, odnosi se pretezno na voznju na otvorenom, tj ista ne spada ispod 18-19 po bordu, a prije je bila oko 15. Bord mi se poprilicno slaze sa rucnom racunicom, +-1l
Sta bi moglo biti uzrok?
normalni obrtaji u mjestu su između 600 i 700 RPM.
Što se potrošnje tiče, naravno ima tu uvijek uzroka mnogo, ali prvo provjeri greške i skeniraj ponašanje lambda sondi. Da je stvar u filterima, to bi bilo postepeno, a ne tako naglo.
A sta ako ode ispod 600?
Greske jos uvijek iste, siromasna smjesa i lambda sonda 0161, ali to je bilo i prije... Filteri plina neki dan novi stavljeni, a filter vazduha je poprilicno nov i ne djeluje zaprljano, na benzinu nije nista drugacije...
Svjecice?
Bojim se da, ukoliko je dugo javljao siromašnu smješu, odustao od informacija lambda sonda i radi po "default" režimu, bez obzira na adaptivnu memoriju. To PCM radi da bi očuvao motor od dugotrajne vožnje pri neurednom smješom. Ako je to, što je meni najlogičnije ukoliko već duže vrijeme imaš te greške, jedini lijek je da restartuješ adaptivnu memoriju i da ponovo skuplja podatke PCM, ali nemoj to raditi dok ne središ te greške, jer će tada prikupiti pogrešne podatke.
Koliku mu treba nakon restarta do to sve popamti? Mogu taj period voziti na benzinu...
Ako redovno ponistavam greske, onda nece PCM ici na default? Posto cu siromasnu smjesu rijesiti obogacivanjem plinske mape, pa nek malo vise trosi, ali ne bi trebalo izbacivati siromasnu smjesu vise...
Sta da ja radim kreso sa ovim
Isteko sam ga i opet mi se javlja 1491 error i samo taj, vise nema onih od lambda sonde
Da li bi trebo istekat zice sa PCm, ili ima neko rijesenje? photo hosting upload photo
500 milja vožnje i 50 izmjena radnih ciklusa je dovoljno za spremanje adaptivne memorije. I bogata smješa će vremenom izbaciti grešku i prebaciti se u podrazumijevani način rada.
@broi1: nisam siguran šta me pitaš, ali logično je da izbacuje grešku i kada isključiš taj konektor sa releja. Ako se ista greška javlja i kada poništiš greške i voziš samo na benzinu, samo zamjena releja će pomoći.
Ja upce nemam tog el. ventilatora tako da mi je bezveze kupovatr rele koji nicemu ne sluzi ili da ukinem visko a da kupim ventilator, stvarno ne znam sta da radim
Ako ima relej, bio je nekad i el. ventilator. pogledaj imaju li konektori za ventilator, kod desnog fara se negdje nalazi sa unutrašnje strane. Ako hoćeš na osnovu VINa ti mogu provjerit paket opreme koji je dobio tvornički, pa ako tu piše da ima, onda je definitivno bio nekad.
Zice sam ja izvuko, usliko i smoto te ih vratio gdje su i bile kod akumulatora, znaci nicemo ne sluze.
Vidim ti si ovo boldiro, ali sve je to dzba, ja sad el. ventilatora nemam a treba mi rijesenje da se rijesim 1491 errora.
Ako mi je jedino rijesenje da ga kupim onda mi nista drugo i ne preostaje
Znači strujni krug releja za kontrolu ventilatora. U taj krug spada između ostalog i ventilator. Zbog toga te pitam jel imaš konektor da spojiš ventilator, jer postoji mogućnost da javlja grešku što nema ventilatora uopšte. A rješavanje te greške same po sebi ti i nije toliko hitno ako se javlja i na benzinu i na plinu, i ako nema pregrijavanja motora.
Znači strujni krug releja za kontrolu ventilatora. U taj krug spada između ostalog i ventilator. Zbog toga te pitam jel imaš konektor da spojiš ventilator, jer postoji mogućnost da javlja grešku što nema ventilatora uopšte. A rješavanje te greške same po sebi ti i nije toliko hitno ako se javlja i na benzinu i na plinu, i ako nema pregrijavanja motora.
Ima konektor vidi se na slici sa 65 stranice, iz njega su izvedene dvije zice pojima nemam zbog ceka. Stalo mi je da rijesim jer mi bode oci MIl lampica. Auto se ne pregrijava, samo kad ga tek upalim cudan huuuk pravi visko, ne znam jeli to normalno.
kreso_atac wrote:@prelude: Ne, iz razloga što su evropski grandovi dieseli, samim tim nema ih na plinu. Ne postoji evropski model sa benzinskim motorom.
evo prodavca koji kaze da ima 4.7 za evropsko trziste procitaj te pod detaljno
U oglasnicima se mogu naći i modeli kod kojih se 4x4 pogon sam pali po potrebi, iako nemaju reduktora i slično. Nego, opet ponavljam, za evropsko tržište od generacije 1999-2004 postoje samo 3.1 TD i 2.7 CRD.
Moguće da se sklapao, ali ne postoji export model prilagođen EU tržištu sa benzinskim motorom (kao što je stvar recimo sa Neonom ili Stratusom za EU koji se sklapaju u austriji i imaju oznaku EXPORT na svakom mogućem dijelu, ima evropski PCM, evropske sijalice, evropske vijke). Jeep benzinski modeli svi imaju jednak PCM prilagođen USA standardima, sijalice prilagođene USA standardima - moguće da su dolazili iz USA u rinfuzi i tu se samo sastavljali iz nekih razloga, ali ponavljam benzinac PRILAGOĐEN eu tržištu se nije proizvodio.
kreso_atac wrote:Moguće da se sklapao, ali ne postoji export model prilagođen EU tržištu sa benzinskim motorom (kao što je stvar recimo sa Neonom ili Stratusom za EU koji se sklapaju u austriji i imaju oznaku EXPORT na svakom mogućem dijelu, ima evropski PCM, evropske sijalice, evropske vijke). Jeep benzinski modeli svi imaju jednak PCM prilagođen USA standardima, sijalice prilagođene USA standardima - moguće da su dolazili iz USA u rinfuzi i tu se samo sastavljali iz nekih razloga, ali ponavljam benzinac PRILAGOĐEN eu tržištu se nije proizvodio.
Hvala Kreso, sad mi je jasnije. Bas taj podatak mi je trebao radi eventualne ugradnje plina u "evropski model". Znaci mogu se ocekivati slicna prijavljivanja gresaka.