Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
stojanko

#1851 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ide otprilike 1 KW za 10 kvadrata. Znaci 3.5 KW na -15C je za 35 kvadrata. Malo su se ogradili jer ima jos puno faktora. Mislim 1-1.1KW na 10 kvadrata
otorinolaringorolog

#1852 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

-slazem se
-ima i tu faktora puno,nije isto kad covjek ima 10 cm stiropora na kuci ili kad je samo cigla
-ali bit je vise kw vise kvadrata
Hajlac

#1853 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote: -jednostavno ne mogu sutit i gledat kad ljudima pricas gluposti
-porediti 9-ku sa 14-om i reci da 9ka ima kapacitet 3,5kw na -15 a 14-ka reci da ima 2,7kw je krajnje glupo
-ali zato imaš obraza u više navrata tražiti od mene da šutim na tvoje razvodnjavanje teme i valjanje notornih gluposti poput priče o COPu vs. teoretskoj specifikaciji kapaciteta, gluposti u vezi obima zraka, selektivnom čitanju rezultata testa tako da samo za klimu koju ti lično posjeduješ gledaš i svima u facu unosiš trenutne 'peak' vrijednosti dok za usporedbu za sve druge klime uzimaš realne prosječne vrijednosti snage iz testa itd. :-) malo je reći da si pristrasan

-pa ne pričamo o fixed-speed klimama pa da se tu kofrčiš "veličinom" klima :lol: već o inverter klimama koje, kao što vidimo na kontrolisanim testovima, @0C sve slično troše - isto tako i @-7C te @-15C... Osnovna je razlika u efikasnosti različitih klima - to se plaća :wink:

Mitsubishi FH25VEHZ
@-7C 1,3kW ulazna snaga -> cca 3,2kW izlazna snaga - COP 2.5
@-15C 1,5kW ulazna snaga -> cca 3,5kW izlazna snaga - COP 2.3

Ali hajde pošto je dosta skuplja, idemo uspoređivati slične cijene klime:

Mitsubishi SF35VEH
@-7C 1,3kW ulazna snaga -> cca 3kW izlazna snaga - COP 2.3
@-15C 1,3kW ulazna snaga -> cca 2,8kW izlazna snaga - COP 2.2

(ili FH35VE(košta 2000KM) koja prema Mitsubishiju ima iste performanse kao ova gore FH25VEHZ)

s

Fujitsu AWYZ14LBC
@-7C 700kW ulazna snaga -> cca 1,8kW izlazna snaga - COP 2.6
@-15C 1.7kW ulazna snaga -> cca 2,8kW izlazna snaga - COP 1.7

(približno isti protok zraka kod svih - oko 150dm3).

COP 1.7 - nije toliko daleko od konvektora, da bi toliko veličao tu svoju klimu :)
Hajlac

#1854 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:-Otus je firma u bih koja je zastupnik za mitsubishi,moze se naci na netu
-Ako njih pitate kolika vam klima treba za koji prostor oni ce vam objasniti ovako ,postavili su i tabelu na svojoj stranici
Image
-tu prestaje svo pametovanje
-da bi grijali 30m2 na - 15 znaci treba vam uredjaj koji moze izbacit 3,5kw toplote na -15 itd
-veci kapacitet vise kvadrata,manji kapacitet manje kvadrata
-ima li tu nesto nejasno
Nikako da ogrovoriš na više puta postavljeno pitanje:
Hajlac wrote:
De mi reci, kad Nocia ima kapacitet 9kW a 6kW @-15 - što na tih 80m2 uze dvije kad se sa 6-9kW može to pokriti??? (retoričko pitanje)
http://www.klix.ba/forum/grijanje-na-st ... l#p9359443

A ovamo kad je priča od klimama drugih proizvođača zdravo za gotovo prenosiš tj. pričaš o potrebi za ni manje ni više već TRI vrhunske klime FH25VEHZ @80m2 :-) koje imaju velik kapacitet i odličnu efikasnost na minusima...
Last edited by Hajlac on 23/11/2013 13:16, edited 1 time in total.
otorinolaringorolog

#1855 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-Ti si jako nedokazan (ne)insan
-trudim se da ne velicam svoju klimu,cijelo vrijeme govorim ljudima da ima slabiji cop od ovih manjih klima
-ti se trudis da blatis ovu klimu,izvaljujuci gluposti,a vrh tvoje gluposti je poredjenje sa konvektorom :-D :-D :-D
-taj je u mojoj kuci protekli mjesec dana izvukao 15KM struje
otorinolaringorolog

#1856 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

otorinolaringorolog wrote:-Kad je u pitanju cop kod raznih uredjaja evo ovdje se mogu uporediti na jednom mjestu

http://www.energimyndigheten.se/sv/Hush ... 009/?tab=2

-tu se moze vidjet kakav cop ima koja klima pri razlicitim temperaturama i razlicitim opterecenjima kompresora,vjerovatno je mjerenje izvrseno pri maximalnom protoku zraka unutarnje jedinice,sto naravno nece biti ovako u kucnoj varijanti kad drzimo klimu na besumno :-)
-evo npr:
fujitsu 9 ltc
Image

ovo je mitsubishi 25vehz mislim jedan od najboljih uredjaja
Image

toshiba nd
Image

ovo je lg p09mn
Image

a ovo je neki ivt nordic za koji iskreno nisam ni cuo
Image

-na ovim slikama se moze primijetit kolko je cop kompleksna stvar,i nije dovoljno reci jedna klima ima ovoliki cop druga onoliki,kad uporedite dvije klime mozete primijetit da je moguce da jedna klima moze imat bolji cop na +7 a slabiji na -7 od druge.
Ovako se porede cop-ovi kod slicnih klima a ne porediti cop velike kad duva LOW protiv male koja duva na HIGH
Hajlac

#1857 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote: Ovako se porede cop-ovi kod slicnih klima a ne porediti cop velike kad duva LOW protiv male koja duva na HIGH
Svejedno - low high quiet noisy :lol: 14ka 9ka vako nako kad u dm3 isto pušu tj. oko 150 u kW slično troše(bitno za usporedbu efikasnosti) :zzzz:
Last edited by Hajlac on 23/11/2013 13:22, edited 1 time in total.
otorinolaringorolog

#1858 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Image
-ovi testovi se mogu naci na otus u
-poredjenje maximalnih kapaciteta i cop ova,slicnih klima uredjaja
otorinolaringorolog

#1859 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Hajlac wrote:
otorinolaringorolog wrote: Ovako se porede cop-ovi kod slicnih klima a ne porediti cop velike kad duva LOW protiv male koja duva na HIGH
Svejedno - low high quiet noisy :lol: 14ka 9ka vako nako kad u dm3 isto pušu tj. oko 150 u kW slično troše(bitno za usporedbu efikasnosti) :zzzz:

dio testa koji ti citas ljudima nocria duva na low mitsko na high :-D
Hajlac

#1860 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:
Hajlac wrote:

dio testa koji ti citas ljudima nocria duva na low mitsko na high :-D
Puše oko 150dm3 - isto kao i ostale :zzzz:

high low bla bla naporan si
Last edited by Hajlac on 23/11/2013 13:26, edited 1 time in total.
otorinolaringorolog

#1861 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Image
a ovo su kapaciteti tog bezze uredjaja kad duva na high
otorinolaringorolog

#1862 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Image

-otus je taj koji kaze da na 100m2 treba tri komada fh35ve
-znaci trebas njih napadat
Hajlac

#1863 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote: -otus je taj koji kaze da na 100m2 treba tri komada fh35ve
A da ti je neko iz prodavnica koje tuše Fujitsu/Toshibu/Daikin tako "preporučivao" TRI vrhunske klime za 80m2, isto bi ih ovako zdravo za gotovo uzimao i kao totalni laik prenosio ovdje kao apsolutnu istinu? Hau jes nou
Uzeo bi tri AWYZ da su ti tamo neki trgovci tako "preporučili" :-)

Za Fujitsu pričaš realno o broju klima potrebnih za određeni prostor a za druge marke ovdje propagiraš šta trgovci tuše...
Za Fujitsu pričaš o trenutnim skokovima kW momenat prije odlaska u defrost a za druge marke držiš se realnih srednjih vrijednosti kW :zzzz:

Providan si :)

Ode tema u helać!
otorinolaringorolog

#1864 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

samo pricamo o 5-6 kw na -15 naspram 3-3,5kw na -15
otorinolaringorolog

#1865 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Image
evo obiljezeno kojom jacinom duva nocria na kom satu

Image
a na drugoj slici ta druga kao i ostale koje stalno duvaju na high

-zasto ih nisu testirali na isti nacin
otorinolaringorolog

#1866 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Hajlac wrote:
otorinolaringorolog wrote: -otus je taj koji kaze da na 100m2 treba tri komada fh35ve
A da ti je neko iz prodavnica koje tuše Fujitsu/Toshibu/Daikin tako "preporučivao" TRI vrhunske klime za 80m2, isto bi ih ovako zdravo za gotovo uzimao i kao totalni laik prenosio ovdje kao apsolutnu istinu? Hau jes nou

Za Fujitsu pričaš realno o broju klima potrebnih za određeni prostor a za druge marke ovdje propagiraš šta trgovci tuše...
Za Fujitsu pričaš o trenutnim skokovima kW momenat prije odlaska u defrost a za druge marke držiš se realnih srednjih vrijednosti kW :zzzz:

Ode tema u helać!
-pricas narodu gluposti iz mrznje
-klima mozda nije ni dosegla maximum jer jos nije ni u trenutku nije duvala najjace sto moze
-bolje zavrsi s tim vec jednom,jer ne mogu sutit kad izvaljujes lazi i gluposti
-testovi nemaju veze sa nama,pogotovo kad uocimo razlike u testiranju
Hajlac

#1867 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:samo pricamo o 5-6 kw na -15 naspram 3-3,5kw na -15
Hau jes nou - po tvom totalno pogrešnom tumačenju rezultata testa, AWYZ bi pri (zapravo peak) potrošnji od 2,9kW davala 5,3kW i imala efikasnost od 1.8x (pravićemo se da su ovo stalne a ne trenutne vrijednosti, da nema svako malo defrost ciklusa itd.)a FH25VEHZ bi pri potrošnji od 1,7kW davala 4,3kW i imala efikasnost od 2.5x uz puno rjeđi defrost (pravićemo se opet da su ovo stalne a ne trenutne vrijednosti, da nema svako malo defrost ciklusa itd.). Saće on opet vaziti o protoku zraka :lol: (koji ništa praktično ne znači jer kubikaža ulazi u proračun tog kapaciteta od tvojih 5,3kW odnosno 4,3kW, naravno osim neugodno jakog propuha) :zzzz:
Hajlac wrote: Svarno nemaš mjere čovječe :roll:
lamudan2 al na kvadrat!

Sve tvoje nedoumice i zablude još u toku prethodnog razvodnjavanj teme sam ti pojasnio:
i činjenicu da za dobiveni COP u datim uslovima (ulazna snaga + vanjska temp. + prenesena toplota) nikakvu ulogu ne igra teoretska snaga neke klime
i činjenicu da su i druge klime puhale većinom na istoj jačini - oko 150 dm3 (neke čak i manje od AWYZ recimo pri 0C - FH25VEHZ)
i činjenicu da ono što ti nazivaš kapacitetom od 5kW na VTT testu zapravo niko ne gleda ni kod jedne od testiranih klima(da sam zlonamjeran pa jadan ne bio i ja bih te 'peak' momentalne skokove nazivao kapacitetom kod drugih klima eto kako bih tvojoj ljubimici ime okaljao :-) :lol: ) - evo ti nekoliko primjera:
FH25VEHZ@-7C je po toj tvojoj logici imala kapacitet od 4,5kW
FD35VABH @-7C 4,5kW
SF35VEH @-7C 3,9kW
PKVP10-ND @-7C 3,2kW
...umjesto realnih kontinuiranih odnosno prosječnih vrijednosti :-)

Možeš li malo ohladiti/poputisti živ bio, stani malo pa razmisli o tome o čemu pričaš :roll:
Hajlac

#1868 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Da ponovim molbu:
Hajlac wrote:
otorinolaringorolog wrote:mogul te zamolit da mi se ne obracas ?????
Pod uslovom da mi, teme radi, uslišiš ovu molbu:
Hajlac wrote: Možeš li ti, sad kad ubrzo postavim usporedbu svih do sad urađenih testova u VTT institutu, ne biti svakom loncu poklopac tj. ne pokrenuti još jedno razvodnjavanje teme besmislenim i selektivnim prebiranjem svake linijice iz datih testova?
Haj živ ti meni i zdrav bio :kiss:
otorinolaringorolog

#1869 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-ti si u stanju cio svijet pravit budalom
-svi budale samo ti pametan
-vjerovatno si isao na doskolovavanje sa profesionalnog citaca vtt testova,jer niko drugi ne zna procitat one linijice
-nismo ni mi ostali nepismeni :-D
Hajlac

#1870 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:Image
evo obiljezeno kojom jacinom duva nocria na kom satu

Image
a na drugoj slici ta druga kao i ostale koje stalno duvaju na high

-zasto ih nisu testirali na isti nacin
Da poznaješ klimu koju navodno posjeduješ, znao bi da Fujitsu AWYZ sama reguliše unutrašnji ventilator - ma kako joj se isti podesio ;-)

@-7C (11i do 12i sat) 160 dm3 AWYZ
@-15C (29i do 30i sat) isto 160 dm3 AWYZ

@-7C 700kW ulazna snaga -> cca 1,8kW izlazna snaga - COP 2.6
@-15C 1.7kW ulazna snaga -> cca 2,8kW izlazna snaga - COP 1.7

.........................

@-7C (11i do 12i sat) 150 dm3 FH25VEHZ
@-15C (28i do 30i sat) prosjek 140 dm3 FH25VEHZ

@-7C 1,3kW ulazna snaga -> cca 3,2kW izlazna snaga - COP 2.5
@-15C 1,5kW ulazna snaga -> cca 3,5kW izlazna snaga - COP 2.3

Znači jedna za 1,7kW potrošnje struje grije kuću snagom od 2,8kW dok druga(istina skuplja 600KM) s 200W manjom potrošnjom grije s 3,5kW tj. za 700W više. Ista temperatura, isti protok zraka (ti sad pričaj o high low noisy quiet :zzzz: ).
Hajlac

#1871 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:
Hajlac wrote:

Ode tema u helać!
-pricas narodu gluposti iz mrznje
-klima mozda nije ni dosegla maximum jer jos nije ni u trenutku nije duvala najjace sto moze
-bolje zavrsi s tim vec jednom,jer ne mogu sutit kad izvaljujes lazi i gluposti
-testovi nemaju veze sa nama,pogotovo kad uocimo razlike u testiranju
Svakako. Kad sam bio dijete, Fujitsu AWYZ me je ružno pogledala i dobio sam hronični sinusitis jer je prejako puhala. Otad je mrzim da je ne mogu smisliti! Joj da hoće ta firma propasti uh uh!

Već sam ti objasnio da inverter klime znaju držati vrtnju un. ventilatora manjom zbog održavanja minimalne zahtijevane temperature povratnog gasa prema vanjskoj jedinici :wink:
Tzv cold draft prevention control.
Ali ne može se tebi dokazati!
otorinolaringorolog

#1872 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

fujitsu ltc 9
Image

mitsubishi fh25vehz
Image

ovako se ponasaju klime slicne velicine dvije 9-ke
jedna ima bolji cop na plusu jedna na minusu,tamo vamo haman pa sve isto
-ltc12 kosta 1960KM sa montazom(ne znam kolko je jeftinija ova ltc9) a fh25vehz kosta neko rece 2700 i kusur sa montazom
-mislim da ovo ljude zanima,jer nema niko viska para
sava84

#1873 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Ljudi, cemu bespotrebna rasprava? Ne mogu vjerovati da neko ima toliko snage da se raspravlja oko ovih, za obicnog korisnika, prilicno nebitnih stvari. Jedino da prodajem neki od navedenih brendova, mozda bi onda mogao. Ovako, ja sam skontao jednu stvar. Svaki TOP model kvalitetnog japanskog proizvodjaca ce odlicno odraditi posao. Medju njima razlika je u beznacajnim nijansama. Moj slucaj, grijem trenutno 35 kvadrata dobro izolovanog prostora sa novom pvc stolarijom fujitsu nocriom i prezadovoljan sam. Prosjek iz prosle godine sto se utrosenih kWh tice u zimskim mjesecima mi je bio oko 300 (tada sam grijao na drva). Prosli mjesec sam imao 350 kWh, a ovaj za sada imam 260 ( bas je dosta radila stalno podesena na 22 stepena), znaci dodam jos trecinu to je 400. Ja prezadovoljan. To ce znaci biti za ovaj mjesec 14 KM struje (100 kWh). Kad zazimi neka bude i duplo vise, ja prezadovoljan. Za iducu zimu obavezno jos jednu uzimam, jos cu da vidim koju cu.
otorinolaringorolog

#1874 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-pazi druze sad ce i po tebi paljba,kako 14 KM struje,kad je nocria skoro kao konvektor :-D :-D :-D
Hajlac

#1875 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:-pazi druze sad ce i po tebi paljba,kako 14 KM struje,kad je nocria skoro kao konvektor :-D :-D :-D
Mislim da trenutno nije @-15C :wink:

Majstor manipulacije :zzzz:
Post Reply