Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#1851 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Nešto kontam, možda čoek misli na to da felge mogu postati nestabilne na subatomarnom nivou? Kako nam to nije palo na pamet?
sparky

#1852 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Bitno je mala, bitno. Ili mali...
mahalas505

#1853 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

sparky wrote:Bitno je mala, bitno. Ili mali...
Cisto sovinisticki komentar :D :lol: .
direstraits0078 wrote:Nešto kontam, možda čoek misli na to da felge mogu postati nestabilne na subatomarnom nivou? Kako nam to nije palo na pamet?
Da nisu jedino to nedavno otkrili u Cernu?
budza

#1854 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by budza »

na audi-u a4 u zadnjih par dana cujem (narocito u garazi-zbog manje galame), kada motam pun levi, neki cudan zvuk-pucketanje (otprilike tak-tak-tak-tak). kada vozim to ne osetim. tek ponekad. opet sa manjom brzinom, pri skretanju ulevo.

ja mislim da su lageri na onom zglobu kod tocka.

molim neko strucno lice, ako moze da mi nesto vise kaze. i naravno, koliko bi otprilike popravka kostala.

hvala.
zli_hordas

#1855 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zli_hordas »

Ja mislim da te moza stoja pokrit ne znam kolko kosta kineticki za tvog audija.
Danguba

#1856 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

ako cujes prilikom motanja u mjestu, neki od zglobova na ovjesu. tu su a4 i pasati osjetljivi.
ako prilikom kretanja i motanja punog cujes taj zvuk, vjerovatno kineticki zglob.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1857 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

bato mani se persiranja :-D
kuckanje pri motanju je homokineticki garant :thumbup:
NediM17

#1858 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Je li se mogu prstenovi za centralnu rupu koristiti i na celicnim felgama?
iTo

#1859 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by iTo »

dobro me podsjeti
trebaju i meni centralni prstenovi za felge a ne znam ko to radi u Sarajevu
pa ako neko ima sugestije bio bih zahvalan :)
Qler

#1860 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Meni trebaju cepovi za felge, koliko se sjecam odgovaraju mi sa golfa 5 ili octavie a5, ali ako ima neko da prodaje takve da nisu brendirane. Gdje cu VW ili Skoda staviti na ford limuzinu :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1861 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

bitanga_sa_otesa wrote:bato mani se persiranja :-D
kuckanje pri motanju je homokineticki garant :thumbup:
Fazon iz nadrealista ba :D
riko-ga

#1862 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by riko-ga »

Reno Scenic 2002 godiste.Prije par dana mi se desi sledece.

Na uzbrdici u trecoj brzini"igubim" gas.Vratim druga,prva no nece da povuce.Ugasim upalim jos se malo mucim kad primi gas.Nedugo poslije na ravnici ista stvar.I treci put ponovo uzbrdica u cetvrtoj poce gubiti gas.Vratim treca,druga,prva i sad ide u prvoj al kao da sam mu dodao gas do kraja al ustvari samo drzim nogu na papucici gasa,Poslije 50-60 metara jednostavno"procepi" primi gas ja presaltam do cetvrte i sve OK.To se desilo prije 7 dana i do danas se vise nije ponavljalo.

Da napomenem da sam prije toga sto mi se desilo mjenjao ulje i sve filtere.Gorivo sam nasu na pumpi na kojoj inace ne sipam.Sta bi moglo biti?Gorivo?Da je nesto bilo do filtera?ili nesto trece.G-ventil me prije par godina zezao na slican nacin al tada dok nisam to rijesio nije primao gas kao sada.Zato sumnjam da je G-ventil.
Ned071

#1863 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

javi nam se kad potrosis to gorivo :D to bi ti bilo najbezbolnije
topcam
Vozim: uzbrdo

#1864 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

bitanga_sa_otesa wrote:samo se mogu nasmijati tim konstatacijama tog externog saradnika...ober glupan,pozdravi ga od mene

sta cemo mi koji imamo polirane felge? vidim ja nosa me stalno lijevo desno...ne mogu drzat volan .....sutra cu ih izlakirat bezbojnim lakom mozda mi se auto ustabili :lol: :lol: :lol: :lol:

a za sajbe ti mogu samo reci da je istina da su auti sa ljepljenim sajbama malo cvrsci u gornjem dijelu karoserije ,a za nosivi dio :cak su neki inzinjeri dosli do ideje da se mostovi sarafe za sofersajbe :lol: :lol: :lol: :lol:
Sinoc mi je bilo kasno da odgovaram, dobro vidim edit u pravom smijeru. Dalje mislim da si pogresno shvatio ili sam ja pogresno napisao,
da se ne vracam. Posto sam iz metalne struke meni nije smijesno niti "ober glupo" kako ti kazes, ovo sto sam napisao i sta je covjek rekao.
Da pojasnim nisam pisao o "laku" nego o povrsinskoj obradi. Po tvojoj logici ti mozes od obicnog komada zeljeza, bez imalo muke napraviti
alat (kao sto od aluminiskog bloka mozes napraviti felgu- tako kazes). Mislim da ne pravis razliku izmedju povrsinske obrade i lakiranja.
I moj komentar na koji si se ti nadovezao bio je, da sto manje skine prvi sloj na felgi, nije se odnosilo na lak, nego tih nekoliko µ povrsine
felge, koja je posebno obradjena.

Tebe i dalje cijenim i smatram normalnim forumasem, majstor ( ili automehanicar) ne zamjeri, nije bilo neko degradiranje, majstora ima svakakvih
od stolara do automehanicara, to ti je razlog sto sam ti napisao automehanicar.

Koristis alat na poslu?!, mozda imas frezu na poslu, pa povuci paralelu, frezer ima nesto jacu povrsinu (presvlaku),boljeg i dugotrajnijeg
kvaliteta. Cak i obicni borer ima "tvrdju" povrsinu, kako onda po tvojoj logici, nema veze sa stabilnosti, ili dugotrajnosti.

Ti slijedi svoju logiku, osnovanu na tvom znanju i iskustvu, ja cu svoju. Nemam veze sa popravkom automobila, mada se danas sve
svodi na izmjenu dijelova, popravak u pravom smislu rijeci je, zanemarljiva stavka. Mogao bih i ja bezobrazan biti pa reci da danas svako moze biti,
majstor/automehanicar, jer mjenjati dijelove moze svako ko nema dvije lijeve ruku.

Upravo je "mjenjac dijelova" ono na sta se na kraju svodi profesija automehanicara ili majstora automehanicara.

PS: Izvorno automehanicara imam 10 u firmi, jednog sa 35 godina iskustva, zar mislis, da mu ne pomognem??
direstraits0078

#1865 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Sto se ovoga gore tice, tu si u pravu. Za aluminijske felge. Za celicne, ne. One se ne proizvode na isti nacin kao alumijske felge.
topcam

#1866 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Pa o kakvim felgama pricamo, kad se spominje Senad (Hake)? ! Ko je vidio da Hake radi sa drugim felgama, osim sa aluminiskim?
Mislim da je dovoljno jasno, da se radi o alu felgama.
mahalas505

#1867 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

Mislim ipak da si se ti pogresno izjasnio prije:
topcam wrote:Samo da spomenem, pazi da ti (bez obzira ko radio) sto manje orginalnog laka sa felge skine. To nije obicni lak na felgi i dosta utice na
stabilnost iste. Ustvari ponajvise.
Sad poslije posljednjeg odgovora je ipak jasnije na sta se mislilo, jer sam lak na felgi naravno nema veze sa stabilnoscu iste.
Qler

#1868 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Kakav je onaj u Visokom sto radi dizne i injektore?? Senad, sa J se nekako meni se cini preziva...
Bakir1

#1869 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Senad i Zufer Karavelic, odlicni, 032/749-100 nazovi i pitaj jel mogu raditi tvoj auto i kada te mogu primiti.
To je u Seoci, blize kaknju nego Visokom ;-)
Ps Topcam vidio ja, sirio neke od land rovera :D
Ti i Nedim ste komsije :lol:
Qler

#1870 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Sutra cu zvati da dogovorim termin. Neki Dejan iz Kiseljaka duplo skuplji od njih, pa reko da vidim kakvi su :)

Vidjet cu u ponedjeljak da dogovorim da uzmem slobodan dan sa posla...
Bakir1

#1871 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Trazi Vildana mozes se pozvati na mene ako to sta pomogne...
Imaju orginal dijagnostiku Bosch ubrizgavanja to je dobra stvar ;-)
topcam

#1872 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

mahalas505 wrote:Mislim ipak da si se ti pogresno izjasnio prije:
topcam wrote:Samo da spomenem, pazi da ti (bez obzira ko radio) sto manje orginalnog laka sa felge skine. To nije obicni lak na felgi i dosta utice na
stabilnost iste. Ustvari ponajvise.
Sad poslije posljednjeg odgovora je ipak jasnije na sta se mislilo, jer sam lak na felgi naravno nema veze sa stabilnoscu iste.
Vjerovatno je do mene, i u drugom pokusaju nisam bio precizan, ili sam suvise pojednostavio. Mada sam mislio da jesam, jer prilikom ispravljanja felge dolazi do termicke i fizicke obrade (varenje, brusenje/ispravljanje (koristenjem sile)
topcam wrote:Ozbiljno. Eksteri saradnik, kod kojeg predajemo dijelove za lakiranje, tipa "prahom", lakiranje, galvanika (bilo koje vrste, krom itd..
Ja ga pitao za svoje felge, i covjek mi to rekao, Nije to kaze obicni lak, nego utice na povrsinu felge (tvrdocu) pa i stabilnost.
Prethodno sam pitao da ja kod nas u firmi ispjeskarim i poliram felge. A da kod njih samo odradim finis, cisto optike radi.

Mislim nekome je smijesno i kad mu se kaze da je sofersajba nosivi dio automobila. Dok ne vidi kako auto "cehne" u stranu,
bez sofesajbe.
topcam

#1873 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Bakir1 wrote:Senad i Zufer Karavelic, odlicni, 032/749-100 nazovi i pitaj jel mogu raditi tvoj auto i kada te mogu primiti.
To je u Seoci, blize kaknju nego Visokom ;-)
Ps Topcam vidio ja, sirio neke od land rovera :D
Ti i Nedim ste komsije :lol:
Mogli bi mi nekada i kafu popit. :)

Otisli Senad i ja do Bece, kad Beca- jebote ko da si ti u radionoci (Emir ost´o i lupa) :lol: :mrgreen:
Bakir1

#1874 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Moze vala ja nagodan :thumbup:
mahalas505

#1875 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

Vidi sto se Visocani okupljaju :D .
Post Reply