ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1851 Re: ZOBS
To sto pise RS i brojivei, pa BA je samo kod za praćenje pošiljke, ništa posebno. ZUti papirc sluzi da te POŠTA obavjesti da je nešto došlo na tvoje ime. U praksi bi t rebalo na tom papiricu pisati od koga je šta došlo, ali banana drzava..paa...
-
Dzontra_Volta
#1852 Re: ZOBS
Žuti papirić ne sadrži gotovo nikakve podatke o pošiljaocu i vrsti pošiljke, osim iz koje je pošte (opštine) poslano. Ako ne očekuješ neku pošiljku iz Travnika, onda je velika šansa da se radi o prekršajnom nalogu.Imaš par radara na putu od lašvasnke petlje do viteza, ako si tamo vozio, može biti to to.
-
kakavdanakneiskustvu
#1853 Re: ZOBS
Dzontra_Volta wrote:Žuti papirić ne sadrži gotovo nikakve podatke o pošiljaocu i vrsti pošiljke, osim iz koje je pošte (opštine) poslano. Ako ne očekuješ neku pošiljku iz Travnika, onda je velika šansa da se radi o prekršajnom nalogu.Imaš par radara na putu od lašvasnke petlje do viteza, ako si tamo vozio, može biti to to.
tačno
- nadžak
#1854 Re: ZOBS
Na žalost u pravu si. Reče mi rođak iz mahale da je bila koverta iz policije a kako mene nije bilo kući poštar je ostavio obavjest o prispjeću pošiljke.kakavdanakneiskustvu wrote:Dzontra_Volta wrote:Žuti papirić ne sadrži gotovo nikakve podatke o pošiljaocu i vrsti pošiljke, osim iz koje je pošte (opštine) poslano. Ako ne očekuješ neku pošiljku iz Travnika, onda je velika šansa da se radi o prekršajnom nalogu.Imaš par radara na putu od lašvasnke petlje do viteza, ako si tamo vozio, može biti to to.
tačno
Hebi ga sad, znači gotovo sto posto neki prekršajni nalog. Dal se nekom napisat kolike se ono kazne za prekoračenje brzine? Znam da ima ono do 30 preko ograničenja i više od 30. Vjerovatno je ova prva kod mene jer ne vozim bezobrazno da spadam u ovu drugu.
Kad već spomenusmo te radare na putu Zenica-Travnik, jel zna neko da li radi onaj stacionarni radar na ulazu u Vitez iz pravca Lašve, na onim prvim semaforima. Ono mi je čudna situacija jer kad se spuštaš niz Vjetrenice i skrećeš desno prema Vitezu nigdje koliko se sjećam nema znak koliko je ograničenje niti ima tabla sa nazivom naseljenog mjesta. Vjerovatno ima kad dolaziš iz pravca Lašvanske petlje ali odozgo kad se spuštaš ne sjećam se da sam igdje vidio.
Drugo, da li ima uopšte radar na ulazu u Novu Bilu iz pravca Viteza, ondje gdje je 40 ograničenje kod škole. Ima znak al piše čini mi se radarska kontrola ali nigdje ne vidim stacionarnog radara.
-
kakavdanakneiskustvu
#1855 Re: ZOBS
mislim da radar na semaforima na ulazu u vitez radi,mislim da je ograničenje brzine tu 40
- nadžak
#1856 Re: ZOBS
OK. Dobio sam danas onu plavu kovertu iz MUP-a SBK. Vozio sam 63 a 50 ograničenje, hebi ga.kakavdanakneiskustvu wrote:mislim da radar na semaforima na ulazu u vitez radi,mislim da je ograničenje brzine tu 40
- drug_profi
#1857 Re: ZOBS
Kazna 40, platis 20 i to je to. Cirkus.
Bilo bi bolje da su kazne uduplali, pa onda uveli ovo. Sta je cvaja za dublji dzep? Nista.
Bilo bi bolje da su kazne uduplali, pa onda uveli ovo. Sta je cvaja za dublji dzep? Nista.
-
Mlad i Nevin
#1858 Re: ZOBS
Doslo je vrijeme za odjavu auta koji je registrovan u Gradisci a ja sam u Doboju.
Otkrio sam u mupu da vozilo ima kaznu 120 KM za nasilnicku voznju i ona je otisla na adresu vlasnika na kojem je saobracajna. Po datumu sam skontao da je kaznu napravio poznanik od kog sam kupio auto. Lik me sada laze u oci i prica kako on u tom periodu nije posjedovao predmetno vozilo, a ja ga svojim ocima vidio davno prije pocinjene kazne. Auto je promijenio tri ruke tokom jedne godine. Frajer na kom glasi saobracajna nece auto da odjavi dok se kazna ne izmiri.
Ako imam komisioni ugovor nacinjen nakon datuma napravljenog prekrsaja, mogu li odjaviti vozilo a da ne placam kaznu iz svog dzepa, i da li je za odjavu potreban prethodni vlasnik?
Otkrio sam u mupu da vozilo ima kaznu 120 KM za nasilnicku voznju i ona je otisla na adresu vlasnika na kojem je saobracajna. Po datumu sam skontao da je kaznu napravio poznanik od kog sam kupio auto. Lik me sada laze u oci i prica kako on u tom periodu nije posjedovao predmetno vozilo, a ja ga svojim ocima vidio davno prije pocinjene kazne. Auto je promijenio tri ruke tokom jedne godine. Frajer na kom glasi saobracajna nece auto da odjavi dok se kazna ne izmiri.
Ako imam komisioni ugovor nacinjen nakon datuma napravljenog prekrsaja, mogu li odjaviti vozilo a da ne placam kaznu iz svog dzepa, i da li je za odjavu potreban prethodni vlasnik?
-
530i
#1859 Re: ZOBS
A s kim si ti pravio ugovor? Sa vlasnikom iz saobraćajne ili sa tim što je napravio prekršaje? Jer trebao bi taj iz saobraćajne imati ugovor sa tim što je pravio prekršaje, a opet ti sa tim "prekršajcem". To ti je jedina šansa, osim one da ti platiš kazne.
- Bakir1
#1860 Re: ZOBS
za odjavu u FBiH treba vlasnik, i ne moze se odjaviti ukoliko ima kazni sto ce reci ti ne mozes prevesti vozilo na sebe dok se kazne ne izmire.
ako mislis tjerati mak na konac nacekati ces se, topla preporuka plati i tih 120 KM i zavrsi
ako mislis tjerati mak na konac nacekati ces se, topla preporuka plati i tih 120 KM i zavrsi
-
goran16v
#1861 Re: ZOBS
Mozda grijesim, ali u Sarajevu kad kod agencije zakljucis kupoprodajni ugovor tj kad dobijes racun o komisionoj prodaji auta agencija (predpostavljam onda da moze i novi vlasnik) moze bez predhodnog vlasnika da odjavi vozilo bez obzira na kaznu. Kazna ostaje na vlasniku vozila u trenutku pocinjenja prekrsaja. Tako su odjavljena auta koja sam ja prodavao, tj. nisam ih ja licno odjavljivao, doduse nije bilo kazni.
Kao sto ti je @530i napisao, nije jasno da li si ti napravio ugovor sa vlasnikom iz saobracajne ili sa onim od kog si kupio auto i imas li ugovor izmedju njih dvojice. Ti bez ugovora izmedju vlasnika iz saobracajne lika koji ti je prodao auto ionako ne mozes nista. Ne znam, a predpostavljam da se nije problem raspitati po agencijama, da li je moguce, ako postoje oba ugovora iz cijih se datuma vidi da je prekrsaj pocinjen nakon sto je vlasnik iz saobracajne prodao vozilo, kaznu prebaciti na lika koji je tebi prodao auto.
Kao sto ti je @530i napisao, nije jasno da li si ti napravio ugovor sa vlasnikom iz saobracajne ili sa onim od kog si kupio auto i imas li ugovor izmedju njih dvojice. Ti bez ugovora izmedju vlasnika iz saobracajne lika koji ti je prodao auto ionako ne mozes nista. Ne znam, a predpostavljam da se nije problem raspitati po agencijama, da li je moguce, ako postoje oba ugovora iz cijih se datuma vidi da je prekrsaj pocinjen nakon sto je vlasnik iz saobracajne prodao vozilo, kaznu prebaciti na lika koji je tebi prodao auto.
-
goran16v
#1862 Re: ZOBS
Bakir1 wrote:za odjavu u FBiH treba vlasnik, i ne moze se odjaviti ukoliko ima kazni sto ce reci ti ne mozes prevesti vozilo na sebe dok se kazne ne izmire.
Vidi Bakire, mozda grijesim, ali u KS kad zakljucis kupoprodajni ugovor tj kad dobijes komisione fakture iz agencije, agencija bez prisustva vlasnika moze odjaviti auto. Ja nikad nisam odjavljivao auta koja sam prodavao, moja se obaveza zavrsavala u agenciji.
Sto se tice odjave, takodjer nisam 100% siguran, ali sam imao takvu info, da odjava vozila ne podlijeze blokadi ukoliko postoji neplacena kazna. kazna se veze za vlasnika, a ne za vozilo i u slucaju kazne vlasnik moze odjavtii vozilo radi dalje prodaje ili isteka registracije duzeg od 30 dana (tu bi se javio pravni paradoks kad se vozilo ne bi moglo odjaviti), ali ne moze produziti registraciju ili registrovati vozilo na svoje ime.
- Bakir1
#1863 Re: ZOBS
od 1.9 kao instrument naplate kazni ne moze se prevesti ukoliko vlasnik ima kazni ni stari ni novi, sto se tice komisionih ugovora, moze bez vlasnika ali vlasnik mora potpisati obrazac pristanka na isto i dati kopiju licne karte.
-
goran16v
#1864 Re: ZOBS
Tu promjenu od 1.9. nisam znao, Hvala, korisno je znati!Bakir1 wrote:od 1.9 kao instrument naplate kazni ne moze se prevesti ukoliko vlasnik ima kazni ni stari ni novi, sto se tice komisionih ugovora, moze bez vlasnika ali vlasnik mora potpisati obrazac pristanka na isto i dati kopiju licne karte.
-
kakavdanakneiskustvu
#1865 Re: ZOBS
Bakir1 wrote:od 1.9 kao instrument naplate kazni ne moze se prevesti ukoliko vlasnik ima kazni ni stari ni novi, sto se tice komisionih ugovora, moze bez vlasnika ali vlasnik mora potpisati obrazac pristanka na isto i dati kopiju licne karte.
od 14.8. je tako
- shiljak
#1866 Re: ZOBS
Na cesti sa tri trake, kad hoćeš u srednju, ko treba vodit računa da ne bi onaj iz suprotne trake isto prelazio u srednju?
Recimo da sam u desnoj i hoću u srednju, a i ovaj iz lijeve hoće u srednju 
-
kakavdanakneiskustvu
#1867 Re: ZOBS
shiljak wrote:Na cesti sa tri trake, kad hoćeš u srednju, ko treba vodit računa da ne bi onaj iz suprotne trake isto prelazio u srednju?Recimo da sam u desnoj i hoću u srednju, a i ovaj iz lijeve hoće u srednju
svi
- shiljak
#1868 Re: ZOBS
Kad bude sudar svi krivi? 
-
kakavdanakneiskustvu
#1869 Re: ZOBS
shiljak wrote:Kad bude sudar svi krivi?
ne vidim da je to neko rekao
- drug_profi
#1870 Re: ZOBS
Realno onaj sto je malo ispred ne moze vidjeti nikako situaciju. Zato mislim da bi onaj iza trebao da se povuce jer jedino on vidi da ide u koliziju.
Svi moraju paziti, a desava se stalno da dva auta zele u srednju traku. Nekad sam ja onaj iza, nekad samo cujem da mi nieko svira i blica... realno.
Mislim ne mozes sad dok vozis okretati glavu 120° da vidis jel neko krenuo, jer u retrovizoru to ne mozes vidjeti, zato je zmigavac tito. Daj ga da svi znaju dje si kren'o.
Sto se tice ZOBSA, sve zavisi od mjesta kontakta. U slucaju da nije bocni sudar, vazilo bi nepropisno ostojanje. U slucaju bocnog vjerovatno bi uticalo mnogo faktora. Ko je ranije krenuo/vise usao u traku, ali vjerovatno bi odluka bila da je krivica obostrana.
Svi moraju paziti, a desava se stalno da dva auta zele u srednju traku. Nekad sam ja onaj iza, nekad samo cujem da mi nieko svira i blica... realno.
Mislim ne mozes sad dok vozis okretati glavu 120° da vidis jel neko krenuo, jer u retrovizoru to ne mozes vidjeti, zato je zmigavac tito. Daj ga da svi znaju dje si kren'o.
Sto se tice ZOBSA, sve zavisi od mjesta kontakta. U slucaju da nije bocni sudar, vazilo bi nepropisno ostojanje. U slucaju bocnog vjerovatno bi uticalo mnogo faktora. Ko je ranije krenuo/vise usao u traku, ali vjerovatno bi odluka bila da je krivica obostrana.
- shiljak
#1871 Re: ZOBS
Uglavnom preglednije bude kad se iz desne uključuješ u srednju, valjda 
-
negredo
#1872 Re: ZOBS
kad dobijem prekrsajni nalog postom, i hocu da platim 50 % kazne, da li moram obavijestiti mup i platiti, ili mogu samo platiti bez da dostavljam obavijest o prihvatanju odgovornosti?
-
kakavdanakneiskustvu
#1873 Re: ZOBS
negredo wrote:kad dobijem prekrsajni nalog postom, i hocu da platim 50 % kazne, da li moram obavijestiti mup i platiti, ili mogu samo platiti bez da dostavljam obavijest o prihvatanju odgovornosti?
dovoljno je platiti kaznu,ako platiš u roku od 8 dana možeš platiti 50 %,nema potrebe obavjestavati policiju,cuvaj uplatnicu
-
negredo
#1874 Re: ZOBS
zahvaljujem, a to za cuvanje uplatnica sam se naucio na svom primjeru, kazna neka za radar bila, ja uredno platio sjecam se i kad, al posto nisam sacuvao uplatnicu, a uplata nekim razloga nije bila zavedena,prilikom registracije morao sam platit ponove plus taksa. bas sam sam sebe 
- Ringhio
#1875 Re: ZOBS
Moze li mi neko napisati koliko izadje polaganje za prikolicu na autu i kako se to ustvari polaze, nisam nikad vidio nekoga da polaze s prikolicom zakacenom na auto.
Imam polozeno za kamion ( bez prikolice ), auto ( bez prikolice ) i kompletnu A kategoriju.
Imam polozeno za kamion ( bez prikolice ), auto ( bez prikolice ) i kompletnu A kategoriju.