Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#1851 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

komeba

Prof.Enver Kazaz je clan politickog savjeta NS-a. Radi se o savjetodavnom tijelu( "Prijatelji suda", za one koje znaju pravnu terminologiju) koje cine ljudi koji nisu nuzno ni clanovi ni istomisljenici Nase stranke i cija je zadaca da stavove stranku "pretresu" i da igraju "djavoljevog advokata". Odluke tog tijela nemaju nikakvu obavezujucu tezinu.
Mi smo jako zahvalni ljudima koji to rade. Prosli sastav je vazio do kongresa. Sada se bira novi.(Vjerovatno nekoliko novih ljudi).

Ustav....
Nas prijedlog ustavnih principa je na nasoj stranici, pod stavkom "Ustavni principi".
Ako mozete to pogledati pa onda mozemo o pojedinim pitanjima....ok?(Da ne "zagusujem" temu sa copy/paste dugim tekstovima)

p.k.
red label

#1852 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by red label »

vrhbosna wrote:
Alfons Kauders wrote:
Pedja Kojovic wrote:nosara

SDP je odlucio da ide sam na izbore.
Ne treba se rukovoditi pojedinim izjavama.
O tome koga ce treci blok u RS-u podrzati odlucicemo kada za to dodje vrijeme.

p.k.
Pedja, s obzirom da je Cavic presao na 'dark side', kakvim se razultatima koalicija nada u RS?

Kao sto sam vec rekao, imate sansu da dobro prodjete u nekoliko gradova na Drini, ali imate li kakve procjene za Bijeljinu i Banja Luku?
:lol: Sve glasače NS i NSP na Drini jaću na leđima ponijeti :lol:
P.S.pardon,izuzimam Foču
Pa otprilike tako a već 77 strana se raspravlja o nečemu što praktično ne postoji.Na jednom mjestu drug Peđa kaže " pregovaramo sa nekim pokretima " hahah.Zaboravio je da kaže da su ti "pokreti" sastavljeni od 1 do 2 člana i isto toliko glasača.
klixober

#1853 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

Pedja Kojovic wrote:komeba

Prof.Enver Kazaz je clan politickog savjeta NS-a. Radi se o savjetodavnom tijelu( "Prijatelji suda", za one koje znaju pravnu terminologiju) koje cine ljudi koji nisu nuzno ni clanovi ni istomisljenici Nase stranke i cija je zadaca da stavove stranku "pretresu" i da igraju "djavoljevog advokata". Odluke tog tijela nemaju nikakvu obavezujucu tezinu.
Mi smo jako zahvalni ljudima koji to rade. Prosli sastav je vazio do kongresa. Sada se bira novi.(Vjerovatno nekoliko novih ljudi).

Ustav....
Nas prijedlog ustavnih principa je na nasoj stranici, pod stavkom "Ustavni principi".
Ako mozete to pogledati pa onda mozemo o pojedinim pitanjima....ok?(Da ne "zagusujem" temu sa copy/paste dugim tekstovima)

p.k.
1.dobro...je li tajna ko je u sastavu tog savjetodavnog tijela bio do kongresa?
2.Procitao sam za sta se zalazete za ustav,ali to je previse uopsteno.Evo konkretno - da li smatrate da regije/entiteti trebaju nositi nazive i simbole jednog naroda,tacnije,da li cete se zalagati da RS kao entitet promjeni ime i simbole tako da odrazava konstitutivnost sva 3 naroda?
nokia6170

#1854 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nokia6170 »

komeba wrote:

Ustav....

p.k.
2.Procitao sam za sta se zalazete za ustav,ali to je previse uopsteno.Evo konkretno - da li smatrate da regije/entiteti trebaju nositi nazive i simbole jednog naroda,tacnije,da li cete se zalagati da RS kao entitet promjeni ime i simbole tako da odrazava konstitutivnost sva 3 naroda?
Nasa Stranka se pocijepala na Nasu Stranku RS i Nasu stranku FBiH.

Prodji Lukavicom pa ces vidjeti velike panoe "Nasa Stranka Republike Srpske"
Dozer

#1855 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Ovu izjavu sam morao "iscupati' iz onog teksta...
Krsmanović je kategoričan da nikome neće davati bezuvjetnu podršku, pa i kada je u pitanju mogućnost da ove dvije stranke podrže kandidate za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH Koalicije „Zajedno za RS“, Ognjena Tadića i Mladena Ivanića.
Sve sto imam reci na ovo je - aj, majko!!

Pedja, samo nam nemoj reci da NS uopste razmislja, u sklopu ove koalicije sa NSP, da na bilo koji nacin podrzi ijednog od gornje dvojice...?!
Pa i jedan i drugi su strogi zagovaraci ciste, monoetnicke i "vjekovne" RS... I ovo su sami i licno potvrdili nebrojeno puta u svojim javnim istupima i nastupima.

O cemu se konretno, i u smislu "pozitivnih promjena u BiH", moze pricati sa bilo kojim iz ovog dvojca?!

Unaprijed hvala na odgovoru... (zivo me zanima kakav ce biti)
Real Khan

#1856 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

Dozer wrote:Ovu izjavu sam morao "iscupati' iz onog teksta...
Krsmanović je kategoričan da nikome neće davati bezuvjetnu podršku, pa i kada je u pitanju mogućnost da ove dvije stranke podrže kandidate za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH Koalicije „Zajedno za RS“, Ognjena Tadića i Mladena Ivanića.
Sve sto imam reci na ovo je - aj, majko!!

Pedja, samo nam nemoj reci da NS uopste razmislja, u sklopu ove koalicije sa NSP, da na bilo koji nacin podrzi ijednog od gornje dvojice...?!
Pa i jedan i drugi su strogi zagovaraci ciste, monoetnicke i "vjekovne" RS... I ovo su sami i licno potvrdili nebrojeno puta u svojim javnim istupima i nastupima.

O cemu se konretno, i u smislu "pozitivnih promjena u BiH", moze pricati sa bilo kojim iz ovog dvojca?!

Unaprijed hvala na odgovoru... (zivo me zanima kakav ce biti)
Čekaj @dozeru, ti navr'o k'o Tatarin :D Sačekaj dok se sastane politički savjet NS,... pa dok utvrde kvorum,...pa zapisnik sa prethodne sjednice...pa važnija pitanja od ovog....pa tek onda ide tačka "razno" :D jer sve su to "sitnice". Važno je da oni streme "promjenama". Meni se čini da je Mladen Ivanić relativno nova faca na političkoj sceni :lol: a Ogi je onako "veliki" i "dokazani" prijatelj države Bosne, u mp3 :mrgreen:
Last edited by Real Khan on 06/05/2010 15:22, edited 1 time in total.
Dozer

#1857 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Ma, i men' se svasta nesto cini :)
vrhbosna

#1858 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vrhbosna »

Ne treba se rukovoditi pojedinim izjavama.
O tome koga ce treci blok u RS-u podrzati odlucicemo kada za to dodje vrijeme.

p.k.[/quote]

Pedja, s obzirom da je Cavic presao na 'dark side', kakvim se razultatima koalicija nada u RS?

Kao sto sam vec rekao, imate sansu da dobro prodjete u nekoliko gradova na Drini, ali imate li kakve procjene za Bijeljinu i Banja Luku?[/quote] :lol: Sve glasače NS i NSP na Drini jaću na leđima ponijeti :lol:
P.S.pardon,izuzimam Foču[/quote]
Pa otprilike tako a već 77 strana se raspravlja o nečemu što praktično ne postoji.Na jednom mjestu drug Peđa kaže " pregovaramo sa nekim pokretima " hahah.Zaboravio je da kaže da su ti "pokreti" sastavljeni od 1 do 2 člana i isto toliko glasača.[/quote]ili ti što bi naši stari rekli:"ni manjeg q... ni veće dreke",nešto kao parenje mački :lol:
Pedja Kojovic

#1859 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

alfons kauders

Sa spomenutim strankama tesko.
Morali bi potpisati s nama ugovor debljine telefonskog imenika.

p.k.
lukavac

#1860 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by lukavac »

@real khan

Dosad si i imao neke suvisle postove, mada se generalno ne slažemo u razmišljanju, ali ovaj oko arbitraže...
Kako možeš uopšte kao ozbiljno rješenje ponuditi međunarodnu arbitražu.
Kao prvo, iz razloga što i međunarodnu arbitražu trebaju prihvatiti sve strane u BiH, a ne samo real khan...
Zašto smatraš da bi se postigao dogovor oko međunarodne arbitraže, ako ne može oko nekih puno jednostavnijih stvari.
Pod dva, što je po meni možda još i bolnije, a šta bi ti ako bi međunarodna arbitraža ostavila slično uređenje, sa davanjem većih ovlasti entitetima, tj. omogućila u doglednoj budućnosti i pravno odvajanje PC-a od BiH, a možda nešto slično i sa trećim konstitutivnim narodom? Da li bi se i tada pohvalio svojom vrlom idejom, koja je prouzrokovala takve rezultate. Ili bi slegao ramenima i nemušto izjavio kako ti nisi baš tako mislio...
I treće, dokle će više ovdašnji narod čekati čarobnjaka iz Evrope koji će riješiti sve naše probleme.
Ljudi, imamo jako složenu državu, sa još složenijim uređenjem, ali to možemo promijeniti samo približavanjem stavova. Vatrena retorika i principijelno tvrdokorno neodstupanje od svojih ideja "ni za pedalj" obično ne dovodi do rješenja. Nekada nam se ustupci koje trenutno činimo ne sviđaju, nekada se ne sviđaju drugoj ili trećoj strani, ali u tome i jeste bit "približavanja stavova". Svako, ko približavanjem stavova smatra prihvatanjem svojih stavova od strane drugog neće daleko dogurati u stvarnom svijetu.
Sorry svima što je post malo offtopic, ali moradoh, zarad sebi sličnih ;)
kecher II

#1861 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kecher II »

Real Khan wrote: Mnogi u EU i USA su spremni platiti hrpu para samo da im kažem istinu u lice, a ovdje imamo sasvim drugačiju priču.
@lukavac,
nemoj se dzaba trudit ista mu objasnjavat, dovoljno je da procitas citat iznad i da shvatis o kome se radi.
Real Khan

#1862 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

lukavac wrote:@real khan

Dosad si i imao neke suvisle postove, mada se generalno ne slažemo u razmišljanju, ali ovaj oko arbitraže...
Kao prvo, iz razloga što i međunarodnu arbitražu trebaju prihvatiti sve strane u BiH, a ne samo real khan...
Zašto smatraš da bi se postigao dogovor oko međunarodne arbitraže, ako ne može oko nekih puno jednostavnijih stvari.
Pod dva, što je po meni možda još i bolnije, a šta bi ti ako bi međunarodna arbitraža ostavila slično uređenje, sa davanjem većih ovlasti entitetima, tj. omogućila u doglednoj budućnosti i pravno odvajanje PC-a od BiH, a možda nešto slično i sa trećim konstitutivnim narodom? Da li bi se i tada pohvalio svojom vrlom idejom, koja je prouzrokovala takve rezultate. Ili bi slegao ramenima i nemušto izjavio kako ti nisi baš tako mislio...
I treće, dokle će više ovdašnji narod čekati čarobnjaka iz Evrope koji će riješiti sve naše probleme.
Ljudi, imamo jako složenu državu, sa još složenijim uređenjem, ali to možemo promijeniti samo približavanjem stavova. Vatrena retorika i principijelno tvrdokorno neodstupanje od svojih ideja "ni za pedalj" obično ne dovodi do rješenja. Nekada nam se ustupci koje trenutno činimo ne sviđaju, nekada se ne sviđaju drugoj ili trećoj strani, ali u tome i jeste bit "približavanja stavova". Svako, ko približavanjem stavova smatra prihvatanjem svojih stavova od strane drugog neće daleko dogurati u stvarnom svijetu.
Zarad tebi sličnih, da odgovorim malo podrobnije ali ne i duže. Činjenica je da se nikada domaći političari neće dogovoriti oko novog ustava, a ovaj sadašnji ne valja jer krši sve norme poštivanja ljudskih prava. Čak šta više, ovaj sadašnji Ustav krši sam sebe, što je presedan nad presedanima. Čitav svijet nam se smije zbog toga, ali na žalost taj oksimoronski Ustav nije "naš proizvod" nego je rezultat stranaca kojima je bilo jedino u interesu da prestane rat. Ovo je Ustav kao rezultat "kompromisa između života i smrti" i stavovi su stoga i dalje dijametralno suprotni jer svako misli da je baš ta strana "u pravu". Eh, pa ne vidim razlog zašto onda ne bismo testirali ko je doista u pravu. Onaj ko ne pristane na arbitražu, dokazuje da snaga njegovih argumenata nije dovoljna da se usudi izaći pred arbitre. Zato sam siguran da bismo međunarodnom arbitražom prije uspjeli relaksirati odnose u BiH (nego ovim iscrpljivanjem i tapkanjem u mjestu) ako jednom za sva vremena stavimo sve argumente na stol i počnemo pričati prave stvari a ne lupetati gluposti i poštovati nečija uvjerenja kako "ima pravo na ovo ili ono" (Odakle nekome pravo na nešto? Na osnovu čega? Kojim kriterijima i metodama je neko stekao to nekakvo pravo? to su samo neka od pitanja koja će se prije ili kasnije postaviti pred međunarodne arbitre i onda kada dobijemo "crno na bijelo", tek tada možemo ići dalje)...
Ja se ne bojim takve arbitraže jer znam da cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina ima milijardu jakih argumenata kojima će pobiti sve "argumente" za težnju RS-a ka otcjepljenju. Pitanje je da li predstavnici i branitelji RS-a smiju izaći pred arbitre?

Šta bi koštalo da jedna "građanska stranka" poput Naše stranke izađe sa ovakvim prijedlogom za arbitražu oko Ustava? Na kraju, Vijeće za implementaciju mira u BiH bi moglo donijeti svoju finalnu odluku (prije samoraspuštanja) da se Ustav BiH (kao njihov a ne naš domaći proizvod) podvrgne neutralnoj i finalnoj arbitraži pa da nakon toga zatvore i taj OHR, "da BiH krene punim jedrima ka EU" (eto, svi RS-ovci jedva čekaju da OHR ode, onda je li neki problem da se to ubrza jednom arbitražom?)
red label

#1863 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by red label »

Real Khan wrote:

Zarad tebi sličnih, da odgovorim malo podrobnije ali ne i duže. Činjenica je da se nikada domaći političari neće dogovoriti oko novog ustava, a ovaj sadašnji ne valja jer krši sve norme poštivanja ljudskih prava. Čak šta više, ovaj sadašnji Ustav krši sam sebe, što je presedan nad presedanima. Čitav svijet nam se smije zbog toga, ali na žalost taj oksimoronski Ustav nije "naš proizvod" nego je rezultat stranaca kojima je bilo jedino u interesu da prestane rat. Ovo je Ustav kao rezultat "kompromisa između života i smrti" i stavovi su stoga i dalje dijametralno suprotni jer svako misli da je baš ta strana "u pravu". Eh, pa ne vidim razlog zašto onda ne bismo testirali ko je doista u pravu. Onaj ko ne pristane na arbitražu, dokazuje da snaga njegovih argumenata nije dovoljna da se usudi izaći pred arbitre. Zato sam siguran da bismo međunarodnom arbitražom prije uspjeli relaksirati odnose u BiH (nego ovim iscrpljivanjem i tapkanjem u mjestu) ako jednom za sva vremena stavimo sve argumente na stol i počnemo pričati prave stvari a ne lupetati gluposti i poštovati nečija uvjerenja kako "ima pravo na ovo ili ono" (Odakle nekome pravo na nešto? Na osnovu čega? Kojim kriterijima i metodama je neko stekao to nekakvo pravo? to su samo neka od pitanja koja će se prije ili kasnije postaviti pred međunarodne arbitre i onda kada dobijemo "crno na bijelo", tek tada možemo ići dalje)...
Ja se ne bojim takve arbitraže jer znam da cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina ima milijardu jakih argumenata kojima će pobiti sve "argumente" za težnju RS-a ka otcjepljenju. Pitanje je da li predstavnici i branitelji RS-a smiju izaći pred arbitre?

Šta bi koštalo da jedna "građanska stranka" poput Naše stranke izađe sa ovakvim prijedlogom za arbitražu oko Ustava? Na kraju, Vijeće za implementaciju mira u BiH bi moglo donijeti svoju finalnu odluku (prije samoraspuštanja) da se Ustav BiH (kao njihov a ne naš domaći proizvod) podvrgne neutralnoj i finalnoj arbitraži pa da nakon toga zatvore i taj OHR, "da BiH krene punim jedrima ka EU" (eto, svi RS-ovci jedva čekaju da OHR ode, onda je li neki problem da se to ubrza jednom arbitražom?)
Koja konkretno prava krši pošto prava imaju svoja imena ?
jeza u ledja

#1864 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jeza u ledja »

Real Khan wrote: Šta bi koštalo da jedna "građanska stranka" poput Naše stranke izađe sa ovakvim prijedlogom za arbitražu oko Ustava?
A sta bi kostalo bilo kojoj drugoj stranci, "gradjanskoj" ili ne, da izadje sa slicnim prijedlogom?
ahuseino

#1865 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ahuseino »

Real Khan wrote:

E moj Khane, sve ti to mudro zboris, i u pravu si vecinu, samo rjesavas probleme bez da si prihvatio cinjenicno stanje koje direktno proizilazi iz ovoga sto si rekao, to su takorec' matematicko-logicke konstante. Rjesio si problem teoretski bez da su ti ispunjeni uslovi da i pocnes raditi na jednadzbi.

Sve proizilazi iz cinjenice da naravno da oni nece sjesti za stol arbitrazni, upravo zbog razloga koje navodis... zna se ko je ko, i sta je sta. I kad oni eto ne dodju da sjednu za hastal, sta onda, tuzba? Tuziti sam sebe sto ti ne valja ustav? - Ne znam da postoji primjera u istoriji da drzava tuzi sebe na medjunarodnom sudu zarad' unutarnjih granica (mozda grijesim). Dejton njima ne da onamo preko rijeke, nama ne da vjekovno... Oni bili krvolocniji i brzi, mi sjeli za hastal i potpisali daj sta das… I sad bi nazad sa hastal…

Sbog ovih gore teza, i preduslova, tvoja opcija se na kraju svodi samo na precrtavanje krvavih 49, a da su krvavi vjerujem da se i P.K. slaze jer valjda i NS priznaje Genocid (ovo je pipav teren). I kako precrtat' to crveno?... cisto jer mislim da je samo jedan put i preduslov da dovedes 'vak'e dvije strane za hastal, isti onaj pre-1995.

Da samo napomenem, povrh svega ovoga, da se ne treba ni najmanje nadati u medjunarodnu zajednicu, predvodjenu jednom krscanskom Evropom kojoj nije toliko u ideoloskom interesu, naprotiv, da ima jednu dominantno Islamsku kvazi drzavu u dvoristu. Mislim pored svih ljudskih stradanja, i tragedija proslih ili potencijalnih, predominantno populacije islamske vjeroispovjesti, a upravo zbog ovoga, jasno je gdje lezi bias... Sta god ti se cinilo sudeci po normalnim novinskim kucama. Normalni ljudi se ne pitaju nista. Je li demokratija ili nije? :-) :P :wink:
klixober

#1866 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

komeba wrote:

Ustav....

p.k.

I jos da dodam pod jedan...kako se postaje clanom tog savjetodavnog tijela?
jeza u ledja

#1867 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jeza u ledja »

komeba wrote:
komeba wrote:

Ustav....

p.k.

Pa napisao ti je u citiranom odgovor.
Odluke tog tijela nemaju nikakvu obavezujucu tezinu.
Liberalism

#1868 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Liberalism »

Napokon jedna interesantna tema
klixober

#1869 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

@jeza u ledja

Nije mi napisao...pitao sam ko je bio u tom savjetodavnom tijelu prije kongresa.
bob7

#1870 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bob7 »

Pedja Kojovic wrote:bob7

Meni se ne cini da je to pucanj u prazno, stavise.
Mislim da se radi o vrlo znacajnoj cinjenici da stranke iz RS-a i stranke iz FBiH po prvi put idu zajedno na izbore i da je ta koalicija formirana potpisivanjem pro BiH i pro EU principa oko kojih se vladajuce stranke nikako vec godinama ne mogu sloziti.

p.k.
Da lijepo je to sve, ali koliko je realno ocekivati pozitivan rezultat na izborima pored te dvije drasticno jace koalicije?
jeza u ledja

#1871 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jeza u ledja »

komeba wrote:@jeza u ledja

Nije mi napisao...pitao sam ko je bio u tom savjetodavnom tijelu prije kongresa.
Pitao si kako se postaje clan tog tijela.
Odluke tog tijela nemaju nikakvu obavezujucu tezinu.
Banja Luka

#1872 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banja Luka »

Meni je zao sto cu ovo napisati, ali Pedja, mislim da grijesite da ste jaki u BL. Milim da NS-NSP mnogo vece sanse ima u Hercegovini, pogotovo u Foci i Rudom. Mislim da ce tu doci do jacanja ove opcije tokom predizborne kampanje, pogotovo ako akcenat bude na Dodikovom proteziranju Banja Luke u odnosu na istocni dio RS. Gospoda Zivanovic i Miljevic su skoro nepoznati. Profesor Zivanovic je nakon rata bio predsjednik Socijalno-liberalne stranke koja se ugasila nakon raspada Saveza za mir i progres. Bio je i urednik "Novog preloma", koji sam rado citao, ali su i te novine ugasene zbog malog interesovanja. Puno drugacija situacija nije ni danas. Jednostavno mislim da je profesor previse kulturan za naseg seljaka i nasu ovcu. Nama treba coban, takvi pobjedjuju na izborima. Nadam se da grijesim, ali... Iskreno, ne vjerujem da ce u RS doci do promjene vlasti. Caki da SNSD ne bude u mogucnosti da formira vlast, tu su SP i DNS, a ako i to ne bude dovoljno, tu je SDS. Ja bih bio zadovoljan kada bi, recimo, postojao neki blok normalnih ljudi iz RS u parlamentu BiH, dovoljan da prebaci kvotu za entitetsko glasanje. Mislim da je to 5 poslanika, nisam siguran.
Drugo, ljudi u Hercegovini (u RS) nikada ne bi glasali za NSP ukoliko bi NSP usla u koaliciju sa SDP, zato mislim da je i za vas bolje da izadjete odvojeno na izbore

Pozdrav!
behavac

#1873 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by behavac »

Banja Luka wrote:Meni je zao sto cu ovo napisati, ali Pedja, mislim da grijesite da ste jaki u BL. Milim da NS-NSP mnogo vece sanse ima u Hercegovini, pogotovo u Foci i Rudom. Mislim da ce tu doci do jacanja ove opcije tokom predizborne kampanje, pogotovo ako akcenat bude na Dodikovom proteziranju Banja Luke u odnosu na istocni dio RS. Gospoda Zivanovic i Miljevic su skoro nepoznati. Profesor Zivanovic je nakon rata bio predsjednik Socijalno-liberalne stranke koja se ugasila nakon raspada Saveza za mir i progres. Bio je i urednik "Novog preloma", koji sam rado citao, ali su i te novine ugasene zbog malog interesovanja. Puno drugacija situacija nije ni danas. Jednostavno mislim da je profesor previse kulturan za naseg seljaka i nasu ovcu. Nama treba coban, takvi pobjedjuju na izborima. Nadam se da grijesim, ali... Iskreno, ne vjerujem da ce u RS doci do promjene vlasti. Caki da SNSD ne bude u mogucnosti da formira vlast, tu su SP i DNS, a ako i to ne bude dovoljno, tu je SDS. Ja bih bio zadovoljan kada bi, recimo, postojao neki blok normalnih ljudi iz RS u parlamentu BiH, dovoljan da prebaci kvotu za entitetsko glasanje. Mislim da je to 5 poslanika, nisam siguran.
Drugo, ljudi u Hercegovini (u RS) nikada ne bi glasali za NSP ukoliko bi NSP usla u koaliciju sa SDP, zato mislim da je i za vas bolje da izadjete odvojeno na izbore

Pozdrav!
Kao BLcanin se uglavnom slazem...
Mislim da u BL kao neki vid opozicije najvise sanse ima Cavic(DP).
Dovoljno je poznat a kao bivsi predsjednik ima odredjeni autoritet.
Takodje usled ove krize postoji i previse zamjeraka na trenutnu vlast.
Tako da kasnije taj blok u RS bi mogle ciniti DP, NS, NSP i PDP.
Ipak ne znam mogu li oni imati 50%...sve su ovo do sad bile il jesu manje stranke, al racuna se na promjene...
SNSD ima SP i DNS a ako oni zajedno ne budu imali 50% onda ce SDS odlucivati vladu...koja ironija...:P
draganbl

#1874 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

Nemam običaj da spamujem forum copy-paste prilozima sa drugih portala, ali mislim da je ovaj članak (autor Bojan Bajić) važan za ovu temu i stav Naše stranke o stanju u Federaciji i politici federalnih stranaka.
Бојан Бајић, http://www.frontal.rs

Непријатељи БиХ сједе у Парламенту Федерације и упиру прстом у РС

Нешто размишљам шта ли пише у образложењу одлуке о повећању властитих плата, пензија, насљедних права, итд., коју су федерални парламентарци изгласали, себи.
Можда су написали да се сломише од рада и обавеза, мада чисто су...мњам, јер мониторинг извјештаји о њиховом раду сваки пут евидентирају да се они тамо убише од досаде.

Можда су написали да су плате у привреди несразмјерно веће од њихових у Парламенту, па да се на овај начин исправља та велика неправда. Мада би и ово било чудно, јер радници нису примили посљедњих 17 плата.

Можда су се позвали на чињеницу да Федерацију БиХ није "закачила" глобална рецесија, те да су избјегли узимање кредита од Међународног монетарног фонда. Ма и ово ми невјероватно изгледа, јер је управо супротна ситуација, и то углавном њиховом кривицом.

Можда су рекли да су заједно са Владом свели стопу незапослености испод 10 одсто, или повећали извоз у односу на увоз, подстакли научно-технолошки развој, привукли стране туристе у земљу, створили од Федерације рај за инвеститоре, очистили систем од криминала и корупције... Ма какви, ни ово није могуће, чак се и Додик хвали да је пропала Република Српска бољи дио БиХ.

Тачно не знам шта су могли још написати. Можда су за себе рекли да су безобразни, безосјећајни за тешко економско и социјално стање у земљи, да мисле само на себе, да користе посљедњу шансу прије него се држава суноврати у тотални амбис, да су се претворили у паразите и крвопије, да је халапљивост постала јача од њих самих, да им морал није јача страна... Ово има логике, али нема шансе да су то рекли, да имају образа не би им уопште пало на памет да повећавају бенефиције.

Можда су написали да ће свака власт послије октобарских избора начисто надрљати кад пристигну на плаћање рате кредита од ММФ, а као резултат њихове лоше политике, те да им је најбоље да изгубе изборе и оду у опозицију, али да народ у БиХ упорно гласа за њих, па они више нису паметни како се уопште може отићи у опозицију. Онда су, овим посљедњим чином дизања плата, одлучили још једном да пљуну у лице гладним грађанима, не би ли се ови напокон дигли на ноге и растјерали их са власти.

Мада, познајући њихову незаситост и чудни менталитет људи у БиХ који се иначе пуно не буне, и ово је мало вјероватно.

Е, сад, има једна варијанта која би могла бити могућа. Додик је крив, то је то, сто-посто. Сигурно су смислили неко образложење у којем је Додик, неком својом, против БиХ упереном изјавом, коју је усагласио са Добрицом Ћосићем, предложио да се укине Федерација БиХ, како би Република Српска постала гигант спрам малих и посвађаних кантона. На тај начин би се великосрпски пројект лакше спровео, а Република Српска припојила матици.

Због тога су федерални парламентарци храбро устали у одбрану БиХ, пркосећи мрском непријатељу, доносећи историјске одлуке о јачању Федералног парламента и мотивисању "родољуба" који сједе у Парламенту ФБиХ, да издрже ту неподношљиву голготу која долази из великосрпске кухиње. Тако су невољко били принуђени да повећају своје плате, пензије, бенефиције...

Да, нема сумње, сигурно су то написали. У посљедњих 15 година, владајућим странкама из Федерације БиХ је увијек неко други крив. Обично им је крив Дејтон, Коштуница, фашизам и национализам, Русија, Тадић, Међународни суд правде, Додик, Србија, Хрватска, хришћански аршин Европске уније, исламофобија, итд.

Да није ових узрока, у Федерацији БиХ не би било криминала и корупције, паметни и компетентни би били на функцијама, умјесто подобности по принципу "узорних" муслимана из СДА (који су, додуше, осумњичени да су блудничили са малољетницама у близини Меморијалног центра у Поточарима), Сарајево би могло радити на истинској мултиетничности, насупрот присутној исламизацији. Само да није српског сепаратизма, направила би се обилазница око Сарајева и средства из Развојне банке би била правилно инвестирана, само кад би се укинула Република Српска...

Стварно је постало смијешно слушати владајуће странке из Федерације БиХ, тј. обичне фолиранте, како кукају на Републику Српску, куну се у државност БиХ, а паралелно с тим крадуцкају државне паре, енормно се богате, уживају големе бенефиције и испирају народу мозак да им је Устав и ентитетско гласање највећи проблем у животу.

Већи непријатељи за будућност БиХ су они који је поткрадају а тврде да је воле, од оних који је поткрадају а тврде да је не воле.
Ostale članke na Bajićevom blogu pogledajte na http://www.frontal.rs/cyrl/?page=17&korisnik=722
Preporučujem i članke Srđana Puhala.
Pedja Kojovic

#1875 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

komeba

Sastav savjeta je bio dosta sirolik, od prof.Bajtala, Raifa Dizdarevica, pa nadalje - 10-15 ljudi.
Kako se postaje? Vrlo je jednostavno. Neko te predlozi i oni te usvoje kao clana.

p.k.
Locked