ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

KIseljak12

#1851 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

int21 wrote:Nevjerovatno je kako neko hoce da bude inženjer elektrotehnike sa "malo" matematike. To samo kod nas ima. Ali zato pljuvanja ima koliko srce pozeli.
I naravno sve tamo negdje je lakse, samo kod nas su profesori zadrti i hoce da se rijese studenata. Kako da ne.

Procitao sam u nekom postu kako se studenti na ETFu ubijaju od elektronike i da je teska. Pa majka mu stara zar elektronika nema nikakve veze sa imenom fakulteta? Ili pricate o likovnoj umjetnosti.

Jurica znam licno, i znam kakve je zadatke davao na elektronici. Ja kao ne ETF-ovac sam ih mogao bez problema. Ako neko ko je upisao ETF kaze da mu je tesko, mozda nije do fakulteta? :)

Neko spomenu Ganicev privatni fakultet kao "instituciju" naspram ETF-a. E ovoliko o toj instituciji: Pitam djevojku koja je zavrsila prvu godinu sta su radili iz matematike (to je moje podrucje pa me interesuje). Kaze ona: ma one gluposti, ono nesto tacno-netacno ....toliko o instituciji.

Brate mili, ako vam je tesko uciti matematiku, fiziku ili elektroniku, upisete FIT ili Ganica, i pomirite se sa tim da niste inzinjeri.
ETF treba da gura u pravcu koji to Jurić potencira, a to je Fachschule (a ne klasični Uni) tj. da se stvore solidni elektro inženjeri sa dobrim baznim praktičnim znanjima (energetičari, automatičari i informatičari), a ne truhlovine i debili koji se ne znaju hljeba najest, ali imaju reference jer rješavaju jednačine u žnj metričkim prostorima i vektorskim poljima.
Sistem treba mijenjati, modernizovati i sve to. Ali...

Solidan inzinjer trebao bi da zna jako mnogo matematike.....Zeljko je odlican inzinjer.....vecina sto zavrsi ETF nisu ni prosjecni inzinjeri.
Trebao bi da zna jako mnogo matematike, naravno. Hajmo jedno inzenjersko pitanje, koji profesor je efikasniji: onaj koji me nauci isto gradivo za godinu dana ili onaj koji me nauci za tri godine? Ono sto Fatkic radi je pretezno izivljavanje, a veoma malo pedagoski rad. Mene ne zanima kakav je on matematicar, taman da je dokazo Fermaovu konjekturu, mene iskljucivo interesuje hoce li on meni prenijeti potrebno znanje iz matematike. I molim vas, nemojte o tome da je do mene, a ne do profesora - da je tako mogao sam i kuci sjediti i uciti iz knjiga (od kojih mnoge bolje predaju matematiku nego Huse).

Moja prituzbe na ETF nisu da je pretezak, nego da je u krajnoj liniji neefikasan. Za silnu ulozenu energiju ono sto dobije kao rezultat je mrsavo. Plan i program bi trebao biti obimniji nego sto trenutno jeste, pogotovo iz matematike i predmeta teorijskog racunarstva (posto sam RI, ne znam za druge odsjeke), a mnoge gluposti i suvisnosti treba da se izbace (ima ih, da ne nabrajam sad).

A propos prof. Jurica, ne zelim da ulazim u rasprave o tome kakav je naucnik, ali je vrhunski predavac (ako ne i najbolji koji mi je predavao). Ono sto u nastavi na jednom fakultetu treba jesu dobri predavaci. Ono sto treba u naucno-istrazivackom radu su naucnici koji nisu nuzno dobri predavaci. Studenti treba da budu zreli i spremni za studiranje ETF-a, a ne da ih guzovace puste na prelaganom prijemnom samo da bi uzeli koju kintu.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1852 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:E hajde sad, inženjeru, rečenicu po rečenicu zašto :facepalm:?
Recimo da sam ja idiot pa mi objašnjavaš, meni idiotu, zašto facepalm.
Živaca imaš, radiš u privredi, ultramegamix si Einstena i Tesle, pa da vidimo.

Možeš početi od ovog pasusa:

Matematika se između ostalog i zato uči, da imaš širinu, da pojmiš šta ti neko drugi govori, da sagledaš s najrazličitijih
strana zašto ti je neko nešto rekao, a ne samo i jedino da bi šta ja znam znao množenje redova. Jebo redove i limese
kad u najobičnijoj konverzaciji samo lupaš svoje. Gdje je tu komunikacija, pravo na mišljenje, različit pristup problemu
(čemu te, vidi vraga, isto tako matematika uči)?

Subjekat, predikat, režija, kontemplacija.

Izvoli.
Ma ne pada mi na pamet vjeruj mi!!! Imam pametnijih stvari u zivotu nego objasnjavati nekome zasto je bolji inzinjer koji zna lemiti opd onoga koji ne zna ali razvaljuje matematiku.
hrasno38

#1853 Re: ETF

Post by hrasno38 »

KIseljak12 wrote:
int21 wrote:Nevjerovatno je kako neko hoce da bude inženjer elektrotehnike sa "malo" matematike. To samo kod nas ima. Ali zato pljuvanja ima koliko srce pozeli.
I naravno sve tamo negdje je lakse, samo kod nas su profesori zadrti i hoce da se rijese studenata. Kako da ne.

Procitao sam u nekom postu kako se studenti na ETFu ubijaju od elektronike i da je teska. Pa majka mu stara zar elektronika nema nikakve veze sa imenom fakulteta? Ili pricate o likovnoj umjetnosti.

Jurica znam licno, i znam kakve je zadatke davao na elektronici. Ja kao ne ETF-ovac sam ih mogao bez problema. Ako neko ko je upisao ETF kaze da mu je tesko, mozda nije do fakulteta? :)

Neko spomenu Ganicev privatni fakultet kao "instituciju" naspram ETF-a. E ovoliko o toj instituciji: Pitam djevojku koja je zavrsila prvu godinu sta su radili iz matematike (to je moje podrucje pa me interesuje). Kaze ona: ma one gluposti, ono nesto tacno-netacno ....toliko o instituciji.

Brate mili, ako vam je tesko uciti matematiku, fiziku ili elektroniku, upisete FIT ili Ganica, i pomirite se sa tim da niste inzinjeri.
ETF treba da gura u pravcu koji to Jurić potencira, a to je Fachschule (a ne klasični Uni) tj. da se stvore solidni elektro inženjeri sa dobrim baznim praktičnim znanjima (energetičari, automatičari i informatičari), a ne truhlovine i debili koji se ne znaju hljeba najest, ali imaju reference jer rješavaju jednačine u žnj metričkim prostorima i vektorskim poljima.
Sistem treba mijenjati, modernizovati i sve to. Ali...

Solidan inzinjer trebao bi da zna jako mnogo matematike.....Zeljko je odlican inzinjer.....vecina sto zavrsi ETF nisu ni prosjecni inzinjeri.
Trebao bi da zna jako mnogo matematike, naravno. Hajmo jedno inzenjersko pitanje, koji profesor je efikasniji: onaj koji me nauci isto gradivo za godinu dana ili onaj koji me nauci za tri godine? Ono sto Fatkic radi je pretezno izivljavanje, a veoma malo pedagoski rad. Mene ne zanima kakav je on matematicar, taman da je dokazo Fermaovu konjekturu, mene iskljucivo interesuje hoce li on meni prenijeti potrebno znanje iz matematike. I molim vas, nemojte o tome da je do mene, a ne do profesora - da je tako mogao sam i kuci sjediti i uciti iz knjiga (od kojih mnoge bolje predaju matematiku nego Huse).

Moja prituzbe na ETF nisu da je pretezak, nego da je u krajnoj liniji neefikasan. Za silnu ulozenu energiju ono sto dobije kao rezultat je mrsavo. Plan i program bi trebao biti obimniji nego sto trenutno jeste, pogotovo iz matematike i predmeta teorijskog racunarstva (posto sam RI, ne znam za druge odsjeke), a mnoge gluposti i suvisnosti treba da se izbace (ima ih, da ne nabrajam sad).

A propos prof. Jurica, ne zelim da ulazim u rasprave o tome kakav je naucnik, ali je vrhunski predavac (ako ne i najbolji koji mi je predavao). Ono sto u nastavi na jednom fakultetu treba jesu dobri predavaci. Ono sto treba u naucno-istrazivackom radu su naucnici koji nisu nuzno dobri predavaci. Studenti treba da budu zreli i spremni za studiranje ETF-a, a ne da ih guzovace puste na prelaganom prijemnom samo da bi uzeli koju kintu.
:thumbup:
The BEN10

#1854 Re: ETF

Post by The BEN10 »

KIseljak12 wrote:Ono sto u nastavi na jednom fakultetu treba jesu dobri predavaci. Ono sto treba u naucno-istrazivackom radu su naucnici koji nisu nuzno dobri predavaci.
Samo da se osvrnem na tezu koju je krivo interpretirao i ubacio u ovu raspravu onaj iz Banovića, a koja ima za cilj marginalizirati naučni doprinos nastavnog osoblja na univerzitetima.

Kao prvo, naučni rad je osnova da bi mogao napredovati u zvanjima. Izbor u zvanje vanrednog/redovnog profesora je uslovljen kredibilnim radovima. Svugdje u svijetu. Pa i kod nas. S RAZLOGOM.

Nemojmo biti smiješni i ići u krajnost da su biti dobar profesor i baviti se naučnim radom isključive aktivnosti. Nipošto, prvo što se traži od profesora jeste da je kompetentan, da ima što više referenci u svijetu. A to da li će neki profesor biti sadista koji se iživljava nad studentima, koji predmeti će se koliko forsirati, te da li će na adekvatan način prenositi znanje (@hrasno38 je o tome više puta pisao: prolaznost na kraju godine) itd itd se rješava gospodo na druge, sistemstke načine.

Na kraju krajeva, rang liste univerziteta diljem svijeta se prave prema tome koliko kvalitetno nastavno osoblje imaju:
http://www.webometrics.info/en/Ranking_ ... ern_Europe
hrasno38

#1855 Re: ETF

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:
KIseljak12 wrote:Ono sto u nastavi na jednom fakultetu treba jesu dobri predavaci. Ono sto treba u naucno-istrazivackom radu su naucnici koji nisu nuzno dobri predavaci.
Samo da se osvrnem na tezu koju je krivo interpretirao i ubacio u ovu raspravu onaj iz Banovića, a koja ima za cilj marginalizirati naučni doprinos nastavnog osoblja na univerzitetima.

Kao prvo, naučni rad je osnova da bi mogao napredovati u zvanjima. Izbor u zvanje vanrednog/redovnog profesora je uslovljen kredibilnim radovima. Svugdje u svijetu. Pa i kod nas. S RAZLOGOM.

Nemojmo biti smiješni i ići u krajnost da su biti dobar profesor i baviti se naučnim radom isključive aktivnosti. Nipošto, prvo što se traži od profesora jeste da je kompetentan, da ima što više referenci u svijetu. A to da li će neki profesor biti sadista koji se iživljava nad studentima, koji predmeti će se koliko forsirati, te da li će na adekvatan način prenositi znanje (@hrasno38 je o tome više puta pisao: prolaznost na kraju godine) itd itd se rješava gospodo na druge, sistemstke načine.

Na kraju krajeva, rang liste univerziteta diljem svijeta se prave prema tome koliko kvalitetno nastavno osoblje imaju:
Pa jebem ti sunce 121 u Istocnoj Evropi i onda nesto nadje ovdje da neko palamudi o nasim fakultetima!!!! Ja bih najljepse zamolio kolege inzinjere neka stupe u kontakt sa profesorima kolegama iz Evrope i neka pitaju kakva je prolaznost kod njih na univerzitetima i sta se dogadja kada imaju slucaj prolaznosti kao sto je kod nas 30-40% pa i manje (mada takvi slucajevi i ne postoje i ako postoje smatraju se ekstremnim) i kakve konsekvence imaju ti isti profesori ako ne zadovolje uslove propisane u normalnim i civilizovanim zemljama.
KIseljak12

#1856 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

The BEN10 wrote:

Ne kazem da su iskljucive aktivnosti, ali ne moze svako biti Feynman (ciji se udzbenici i danas koriste). Hajmo umjesto napucavanja broja naucnih i strucnih radova, za pocetak da preberemo plagijatore na UNSA i dozivotno im zabranimo rad.
hrasno38

#1857 Re: ETF

Post by hrasno38 »

KIseljak12 wrote:
The BEN10 wrote:

Ne kazem da su iskljucive aktivnosti, ali ne moze svako biti Feynman (ciji se udzbenici i danas koriste). Hajmo umjesto napucavanja broja naucnih i strucnih radova, za pocetak da preberemo plagijatore na UNSA i dozivotno im zabranimo rad.
hehehehe hoces ali u panjevima...vise manje uglavnom plagiraju iz partija koje nam kroje svakodnevnicu vec 20 i kusur godina. Pa najbolji ti je primjer Sefkija Cekic kojem je javno dokazano da je prepisao od covjeka iz Hrvatske i pojeo vuk magarca.
KIseljak12

#1858 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

hrasno38 wrote:
KIseljak12 wrote:
hehehehe hoces ali u panjevima...vise manje uglavnom plagiraju iz partija koje nam kroje svakodnevnicu vec 20 i kusur godina. Pa najbolji ti je primjer Sefkija Cekic kojem je javno dokazano da je prepisao od covjeka iz Hrvatske i pojeo vuk magarca.
Hahahaha, znam, zato sam i napisao ovo. Hajmo krenuti od temelja, a ne jel neko citiro Sebijin rad objavljen u Zurnalu Alternativne Medicine Univerziteta u Gornjim MIlisicima. Plagiranje medju studentima, profesorima, a posebno akademskom "elitom" je preslo svaku mjeru na svim fakultetima, a i dalje imaju obraza govoriti o nekom rangiranju u svijetu, doprinosu nauci, itd. Plagiranje je rak za nauku. Ako se ne odstrani na vrijeme, siri se i izjeda oboljelog dok ne umre.
int21

#1859 Re: ETF

Post by int21 »

Fatkic je komad budale i to je onaj dio sistema koji treba mijenjati. Ali izbaciti matematiku i fiziku a dati nekom diplomu inzinjera je jos gore nego Fatkica pustiti da predaje.

Mozda je ETF neefikasan, ali ni studenti nisu nista bolji. Koliko studenata potrosi svog zivota na ucenje mimo onog sto profesor trazi? Koliko studenata dodje profesoru sa nekom ludom idejom da razgovara o tome....... Cast izuzetcima.....
The BEN10

#1860 Re: ETF

Post by The BEN10 »

KIseljak12 wrote:
The BEN10 wrote:

Ne ne ne.
Ne možemo ba tako, nema smisla obrtati teze. Ovdje sad neko hoće reći da je UNSA nepravedno na 100 i kojem već mjestu u jugoistčnoj Evropi. Ne Evropi, nego jugoistočnoj Evropi.
Neko hoće reći da su ljudi nepotrebno, neosnovano i totalno bezveze sjeli i rekli: evo sad, za početak, metnut ćemo kao vrlo važan kriterij naučno-istraživački rad. Šta oni kreteni znaju šta je dobar univerzitet/fakultet, jelda!!! :roll: :roll: :roll: :-) :-) :-)

Hahahahahahhaa.
Hahhahahahahaha
Hahahahahahahaa

http://www.webometrics.info/en/node/164
A few relevant facts about the Ranking

Since 2004, the Ranking Web (or Webometrics Ranking) is published twice a year (data is collected during the first weeks of January and July for being public at the end of both months), covering more than 24,000 Higher Education Institutions worldwide. We intend to motivate both institutions and scholars to have a web presence that reflect accurately their activities. If the web performance of an institution is below the expected position according to their academic excellence, university authorities should reconsider their web, open access and transparency policy, promoting substantial increases of the volume and quality of their electronic publications.

Data is collected between 1 and 20 of January or July, depending of the edition. Each variable is obtained at least two times during that period and the maximum value is chosen for discarding mistakes or errors. Volatility of search engines is very high so figures can be different and not easily replicated if the search is performed days later. Google info is very geographically biased, so for our purposes the data are collected using the google.com mirror domain, English as language of the interface and Madrid (Spain) as location. However Google Scholar is very stable and link information providers are also very reliable.

Final publication is done about late January or July, usually not before the 28th. We reserve the right to correct minor errors, mainly those related to the names of institutions, but also specific problems with the data. As a general rule we do not discuss any figure or provide the raw values supporting specific ranks.
Changes in the calculation of indicators

Published figures are RANKS (lower is better), intended for showing individual performances, but they are not the values used in the calculations. Due to technical issues a few changes have been done:

- Regarding PRESENCE. Total number of web pages, according to Google, excluding pdf files. Weight: 10%

- Regarding VISIBILITY. We recover larger value of the two inlinks providers (ahrefs & Majestic), instead of using the average. For improving reliability we increase to the 20 top linking domains and their corresponding backlinks the values to be excluded. Weight: 50% (see also section about Bad practices)

- Regarding OPENNESS. Total number of pdf files according to Google. Weight: 10%. (see also section about Bad practices)

- Regarding EXCELLENCE. The Scimago data (top 10% most cited papers by discipline) for the five year period 2009-2013. New Weight: 30%
hrasno38

#1861 Re: ETF

Post by hrasno38 »

int21 wrote:Fatkic je komad budale i to je onaj dio sistema koji treba mijenjati. Ali izbaciti matematiku i fiziku a dati nekom diplomu inzinjera je jos gore nego Fatkica pustiti da predaje.

Mozda je ETF neefikasan, ali ni studenti nisu nista bolji. Koliko studenata potrosi svog zivota na ucenje mimo onog sto profesor trazi? Koliko studenata dodje profesoru sa nekom ludom idejom da razgovara o tome....... Cast izuzetcima.....
Ajde da spustimo malo loptu...ja nisam nigdje napisao da treba izbaciti matematiku i fizku niti sam pomislio na to nego treba izbaciti svo suvisno gradivo iz matematike i fizike a dati studentima sto vise struke i znanja onog za sta su se opredjelili. Ovoliko matematike ni u mislima ne treba niti jednom inzinjeru informatike na svijetu.
johnnykola

#1862 Re: ETF

Post by johnnykola »

Nemamo mi šta spuštati loptu jer je ti uvijek napenališ jedno dvjesto metara u zrak.
Neko te pita nešto, nećeš da mu odgovoriš, ispod časti ti. Natčovek si. Super si.

Image

http://www.fastcompany.com/3060813/the- ... t-10-years

Ispis na duži period.
KIseljak12

#1863 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

The BEN10 wrote:
Ne ne ne.
Ne možemo ba tako, nema smisla obrtati teze. Ovdje sad neko hoće reći da je UNSA nepravedno na 100 i kojem već mjestu u jugoistčnoj Evropi. Ne Evropi, nego jugoistočnoj Evropi.
Neko hoće reći da su ljudi nepotrebno, neosnovano i totalno bezveze sjeli i rekli: evo sad, za početak, metnut ćemo kao vrlo važan kriterij naučno-istraživački rad. Šta oni kreteni znaju šta je dobar univerzitet/fakultet, jelda!!! :roll: :roll: :roll: :-) :-) :-)

Hahahahahahhaa.
Hahhahahahahaha
Hahahahahahahaa

http://www.webometrics.info/en/node/164
A few relevant facts about the Ranking

Since 2004, the Ranking Web (or Webometrics Ranking) is published twice a year (data is collected during the first weeks of January and July for being public at the end of both months), covering more than 24,000 Higher Education Institutions worldwide. We intend to motivate both institutions and scholars to have a web presence that reflect accurately their activities. If the web performance of an institution is below the expected position according to their academic excellence, university authorities should reconsider their web, open access and transparency policy, promoting substantial increases of the volume and quality of their electronic publications.

Data is collected between 1 and 20 of January or July, depending of the edition. Each variable is obtained at least two times during that period and the maximum value is chosen for discarding mistakes or errors. Volatility of search engines is very high so figures can be different and not easily replicated if the search is performed days later. Google info is very geographically biased, so for our purposes the data are collected using the google.com mirror domain, English as language of the interface and Madrid (Spain) as location. However Google Scholar is very stable and link information providers are also very reliable.

Final publication is done about late January or July, usually not before the 28th. We reserve the right to correct minor errors, mainly those related to the names of institutions, but also specific problems with the data. As a general rule we do not discuss any figure or provide the raw values supporting specific ranks.
Changes in the calculation of indicators

Published figures are RANKS (lower is better), intended for showing individual performances, but they are not the values used in the calculations. Due to technical issues a few changes have been done:

- Regarding PRESENCE. Total number of web pages, according to Google, excluding pdf files. Weight: 10%

- Regarding VISIBILITY. We recover larger value of the two inlinks providers (ahrefs & Majestic), instead of using the average. For improving reliability we increase to the 20 top linking domains and their corresponding backlinks the values to be excluded. Weight: 50% (see also section about Bad practices)

- Regarding OPENNESS. Total number of pdf files according to Google. Weight: 10%. (see also section about Bad practices)

- Regarding EXCELLENCE. The Scimago data (top 10% most cited papers by discipline) for the five year period 2009-2013. New Weight: 30%
Nisam to htio reci, al dobro, ako sam tako shvacen onda OK. Sto se mene tice mozes reci da je i prvi i zadnji na svijetu. Webometrics mjeri Web presence, ne mjeri "kvalitet obrazovanja" koji je mene primarno zanimao. Sve u svemu, govorimo o razlicitim temama.
Upao sam na sredinu/kraj rasprave kad je vec krenulo mjerenje koliko puta je ko citiran itd. Ne mozes ocekivati naucni rad i izume tamo gdje nema velikih materijalnih ulaganja, ali mozes ocekivati pristojan nivo nastave. Pitanje je hocemo li da idemo u smijeru "Fatkica" ili "Jurica".
The BEN10

#1864 Re: ETF

Post by The BEN10 »

KIseljak12 wrote:Ne mozes ocekivati naucni rad i izume tamo gdje nema velikih materijalnih ulaganja, ali mozes ocekivati pristojan nivo nastave..
Ništa jelda bez državne dojke, ko bi aplicirao na neki projekat u privredi (gdje se vrti glavna lova). :oops:
KIseljak12

#1865 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

The BEN10 wrote:
KIseljak12 wrote:Ne mozes ocekivati naucni rad i izume tamo gdje nema velikih materijalnih ulaganja, ali mozes ocekivati pristojan nivo nastave..
Ništa jelda bez državne dojke, ko bi aplicirao na neki projekat u privredi (gdje se vrti glavna lova). :oops:
Dedera nam taj neki projekat u privredi? Projekti u privredi se ne pikaju u naucne radove, nisu ti to rekli na politickoj akademiji? Nigdje nisam rekao drzavna dojka, rekao sam ulaganja, a ti si procitao ono sta ti se svidja. Na svim vrhunskim univerzitetima u svijetu, naucna istrazivanja se finansiraju iz grantova koje najcesce dijeli privatni sektor. Kod nas nema zdravog privatnog sektora, ako nece drzava pogurati, bar mrvicu, jer je valjda to u nekom javnom interesu, onda nista: hvala, dovidjenja do slijedeceg puta.... i treba da propadne i da se ugasi i da nam se svijet smije i sve.
The BEN10

#1866 Re: ETF

Post by The BEN10 »

KIseljak12 wrote:Projekti u privredi se ne pikaju u naucne radove...
:roll:
Pitamo se zašto smo u banani? Pitamo se zašto nemamo namjenske industrije koja nije konkurentna na svjetskom tržištu? Pa evo zašto - odgovor je sadržan u tvrdnji inžinjera iznad. Tvrdnja koja odslikava suštinsko nepoznavanje stvari.
Naravno kolega da ako si uhljeb koji radi na nabavkama kancelarijskog pribora da takvi projekti nisu osnova na kojem možeš bazirati naučni rad. Ali, ako si uključen na projekte optimizacije gubitaka niskonaponske mreže, proračuna tokova snaga, optimizaciji automatskih sklopova u termo/hidro elektranama i mnogo drugih područja, onda imaš priliku poboljšavati postojeće naučne metode, šiljiti algoritme i povećavati im učinkovitost, koristiti vejvlete, furijeove transformacije i šta sve ne.
Za prosječnog inžinjera je, svjestan sam, sve ovo samo san, ali daj živ bio, idi ba na ieee i pogledaj makar samo naslove i vidi na čemu ljudi baziraju naučne radove.

Jad, tuga, čemer, sramota.
int21

#1867 Re: ETF

Post by int21 »

hrasno38 wrote:
int21 wrote:Fatkic je komad budale i to je onaj dio sistema koji treba mijenjati. Ali izbaciti matematiku i fiziku a dati nekom diplomu inzinjera je jos gore nego Fatkica pustiti da predaje.

Ajde da spustimo malo loptu...ja nisam nigdje napisao da treba izbaciti matematiku i fizku niti sam pomislio na to nego treba izbaciti svo suvisno gradivo iz matematike i fizike a dati studentima sto vise struke i znanja onog za sta su se opredjelili. Ovoliko matematike ni u mislima ne treba niti jednom inzinjeru informatike na svijetu.
Mozda nisi ti pisao samo nego sam kod nekog procitao. Nemoj se naljutiti ni ti ni ni ovi sto misle da su Ganic ili FIT neki fakulteti. Hoces RI, upises Ganica ili FIT, ucis web, stavi u bazu, izvadi iz baze i svi sretni. I nisi inzinjer.

Ako hoces biti inzinjer, onda zapnes. I to ne malo.

Ja samo hocu reci da ne moras biti inzinjer da budes dobar u RI. Ali za inzinjera se treba namuciti. Sramota je da kazes ja sam inzinjer, an ne znas rijesiti obicnu diferencijalnu jednacinu. I da ne znas zasto se koristi.....
hrasno38

#1868 Re: ETF

Post by hrasno38 »

int21 wrote:
hrasno38 wrote:

Mozda nisi ti pisao samo nego sam kod nekog procitao. Nemoj se naljutiti ni ti ni ni ovi sto misle da su Ganic ili FIT neki fakulteti. Hoces RI, upises Ganica ili FIT, ucis web, stavi u bazu, izvadi iz baze i svi sretni. I nisi inzinjer.

Ako hoces biti inzinjer, onda zapnes. I to ne malo.

Ja samo hocu reci da ne moras biti inzinjer da budes dobar u RI. Ali za inzinjera se treba namuciti. Sramota je da kazes ja sam inzinjer, an ne znas rijesiti obicnu diferencijalnu jednacinu. I da ne znas zasto se koristi.....
Aha a nije sramota za inzinjera RI da ne zna instalirati jebeni Windows Server, Exchange....da ne zna napraviti najobicniju web stranicu u bilo cemu.....i mrsko mi dalje nabrajati a neces vjerovati da inzinjeri koji bukvalno razvaljuju matematiku nemaju blage veze sa ovim sto je nabrojano. Inzinjeri sa kojima sam radio prije rata su znali kad je u pitanju prakticni dio ajde da ne pretjerujem ali sve u oblasti u kojoj su radili pa i lemiti otpornike i tranzistore po potrebi.Kako ne moze da shavtis poentu koja je vrlo jednostavna i kaze da pola ovog gradiva iz prve godine nikada u zivotu nece trebati jednom inzinjeru RI (da ne ulazim u ostale odsjeke) i kao drugo da postoje profesori koji su sve ali to nisu jer osnovna duznost profesora je da nauci studenta a Fatkic to nikada u svom zivotu nije znao ali zato je i te kako znao sadisticki zavaliti zadatke da mu ih ni asistenti nisu znali rjesiti.
I zasto bi tio trebalo da je ETF nesto ekstremno tezi od bilo kojeg fakulteta jer recimo za razliku od ETF-a meni je pravo bilo nesavladiva prepreka jer se obicno kad upisujes faks radi o afinitetima koji padaju u drugi plan zahvlajujuci bolesti obrazovnog sistema.
Gejmerofil

#1869 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

Evo otvoren je konkurs za upis na UNSA.Na stranici ETF-a imaju samo neke opcenite odluke vlade KS.Nista konkretno za upis na ETF.Da li vec mozemo predavati dokumenta za upis ili jos sacekati?
Tesla10

#1870 Re: ETF

Post by Tesla10 »

Možeš krenuti sa prikupljanjem dokumenata.
Gejmerofil

#1871 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

Tesla10 wrote:Možeš krenuti sa prikupljanjem dokumenata.
Evo izbacili ljudi vec.Jel ovaj obrazac prijave treba isprintat i popunit ili?
The BEN10

#1872 Re: ETF

Post by The BEN10 »

http://www.klix.ba/scitech/nauka/akadem ... /160620007
Ono čime nisam zadovoljan je način vrednovanja rezultata naučnog rada u BiH. Da su stvari kako treba ne bi nam trebala španska istraživačka grupa Cybermetrics Lab, već bismo imali pristup bazi podataka Web of Science, koja je prihvaćena u svijetu kao osnovno mjerilo vrednovanja naučnoistraživačkog rada i mogli bismo napraviti mjerodavniju listu naučnika u BiH (u svijetu je uobičajeno da se kod izbora za profesore i akademike koristi Web of Science h-index).
SvuDŽe u svijetu je normalno da se profesor mora baviti naučnoistraživačkim radom. I ne samo to, već se profesor cijeni što je više cijenjen u svijetu nauke. Čak su i kod nas postavljeni uslovi u tom pogledu. I ne samo to, kod izbora profesora u zvanje, prednost će sasvim sigurno imati onaj (tj trebao bi) ko ima veće i bolje reference.
Treba li objašnjavati tako logičnu stvar!?

A rijetki su slučajevi da je neko vrhunski naučnik a da nema minimum pedagoških sposobnosti da prenosi znanje. Jer, kada se sistem postavi kako treba, profesor mora redovno držati nastavu, mora biti određeno vrijeme dostupan studentima u toku hefte, ne smije pipati studentice i seksualno ih iskorištavati, mora ovo i ono - dakle, jako je malo prostora gdje izuzetan naučnik ima prostora u sivoj zoni gdje može raditi šta mu je volja (biti drzak, neljubazan, iživljavati se nad studentima tricky pitanjima i sl). Al i tad se vrlo lahko potegne pitanje - a zašto Vi profesore imate tako slabu prolaznost. ;-)
hrasno38

#1874 Re: ETF

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:http://www.klix.ba/scitech/nauka/akadem ... /160620007
Ono čime nisam zadovoljan je način vrednovanja rezultata naučnog rada u BiH. Da su stvari kako treba ne bi nam trebala španska istraživačka grupa Cybermetrics Lab, već bismo imali pristup bazi podataka Web of Science, koja je prihvaćena u svijetu kao osnovno mjerilo vrednovanja naučnoistraživačkog rada i mogli bismo napraviti mjerodavniju listu naučnika u BiH (u svijetu je uobičajeno da se kod izbora za profesore i akademike koristi Web of Science h-index).
SvuDŽe u svijetu je normalno da se profesor mora baviti naučnoistraživačkim radom. I ne samo to, već se profesor cijeni što je više cijenjen u svijetu nauke. Čak su i kod nas postavljeni uslovi u tom pogledu. I ne samo to, kod izbora profesora u zvanje, prednost će sasvim sigurno imati onaj (tj trebao bi) ko ima veće i bolje reference.
Treba li objašnjavati tako logičnu stvar!?

A rijetki su slučajevi da je neko vrhunski naučnik a da nema minimum pedagoških sposobnosti da prenosi znanje. Jer, kada se sistem postavi kako treba, profesor mora redovno držati nastavu, mora biti određeno vrijeme dostupan studentima u toku hefte, ne smije pipati studentice i seksualno ih iskorištavati, mora ovo i ono - dakle, jako je malo prostora gdje izuzetan naučnik ima prostora u sivoj zoni gdje može raditi šta mu je volja (biti drzak, neljubazan, iživljavati se nad studentima tricky pitanjima i sl). Al i tad se vrlo lahko potegne pitanje - a zašto Vi profesore imate tako slabu prolaznost. ;-)
Ha pa i u fabrici kada padne proizvodnja prvo sef ide na ribanje i provjeru da li je dobro organizovao posao pa onda radnici. Samo kod nas su profesori zasticeni ko "licki medvjedi" i imali prolaznost 1% ili 99% potpuno je ista stvar i nemaju apsolutno nikakvu odgovornost. Nigdje na svijetu nema u realnim okolnostima da je na jednoj strani 300 ljudi a na drugoj samo jedan i da je taj jedan uvijek u pravu i da se konsekvence sprovode iskljucivo na ovih 300. Medjutim generalno UNSA je postalo najobicnije leglo SDA gnjida i jedna dodatna politcka organzicaija u kojoj je cak i predstavnik studenata clan stranke koja je sustavno unistila ljudsko dostojanstvo ljudi u F BiH tako da je Sefkija Cekic samo jedan od mnogih kao i Huse Fatkic, Dzevad Jahic i slicni koji se mogu zvati svakako ali profesorima samo u nasoj drzavi.
hrasno38

#1875 Re: ETF

Post by hrasno38 »

http://speedy.sh/QF8Kp/Rezultati-2.-par ... macija.pdf

i sa ovim se neko ponosi i ovdje se nadju filozofi da brane ovakvo smece od profesora i asistenata!!! Prolaznost 17,73 ili od 406 studenata 72 prosla. Ovo nije za preispitivanja ovo je za zatvora i to kompletna ekipa. Medjutim kada covjek malo detaljnije prosurfa i pogleda tko su ti recimo asistenti na matematici jer o Fatkicu se sve zna, naleti izmedju ostalog recimo da jednom babo drma ili je drmo po Sarajevogasu zaposljavajuci 55 koljeno svoje familije a inace predjednik je njegov dobar prijatelj. Za toga asistenta mnogi studenti tvrde da je jako arogantan, drzak i nepristupacan bas kao i njegov mecena Fatkic, Inace kompletna katedra matematike je skup malih Fatkica koje niko nije htio drugi da primi osim tvorac matematickog cuda zvanog "kako napraviti prolaznost studenata sto manjom". Ako nakon i ovakve prolaznosti taj isti matematicki degenerik ostane na ETF-u onda je skolstvo ne u kurcu nego u kurcu svih kuraca i svakom buducem studentu treba savjetovati da ne baca pare dzaba i nek trazi neko pametnije rjesenje gdje ce ako nista za svoje pare imati ljude koji su sposbni da te nauce!!
Post Reply