Trebao bi da zna jako mnogo matematike, naravno. Hajmo jedno inzenjersko pitanje, koji profesor je efikasniji: onaj koji me nauci isto gradivo za godinu dana ili onaj koji me nauci za tri godine? Ono sto Fatkic radi je pretezno izivljavanje, a veoma malo pedagoski rad. Mene ne zanima kakav je on matematicar, taman da je dokazo Fermaovu konjekturu, mene iskljucivo interesuje hoce li on meni prenijeti potrebno znanje iz matematike. I molim vas, nemojte o tome da je do mene, a ne do profesora - da je tako mogao sam i kuci sjediti i uciti iz knjiga (od kojih mnoge bolje predaju matematiku nego Huse).int21 wrote:Nevjerovatno je kako neko hoce da bude inženjer elektrotehnike sa "malo" matematike. To samo kod nas ima. Ali zato pljuvanja ima koliko srce pozeli.
I naravno sve tamo negdje je lakse, samo kod nas su profesori zadrti i hoce da se rijese studenata. Kako da ne.
Procitao sam u nekom postu kako se studenti na ETFu ubijaju od elektronike i da je teska. Pa majka mu stara zar elektronika nema nikakve veze sa imenom fakulteta? Ili pricate o likovnoj umjetnosti.
Jurica znam licno, i znam kakve je zadatke davao na elektronici. Ja kao ne ETF-ovac sam ih mogao bez problema. Ako neko ko je upisao ETF kaze da mu je tesko, mozda nije do fakulteta?
Neko spomenu Ganicev privatni fakultet kao "instituciju" naspram ETF-a. E ovoliko o toj instituciji: Pitam djevojku koja je zavrsila prvu godinu sta su radili iz matematike (to je moje podrucje pa me interesuje). Kaze ona: ma one gluposti, ono nesto tacno-netacno ....toliko o instituciji.
Brate mili, ako vam je tesko uciti matematiku, fiziku ili elektroniku, upisete FIT ili Ganica, i pomirite se sa tim da niste inzinjeri.
Sistem treba mijenjati, modernizovati i sve to. Ali...ETF treba da gura u pravcu koji to Jurić potencira, a to je Fachschule (a ne klasični Uni) tj. da se stvore solidni elektro inženjeri sa dobrim baznim praktičnim znanjima (energetičari, automatičari i informatičari), a ne truhlovine i debili koji se ne znaju hljeba najest, ali imaju reference jer rješavaju jednačine u žnj metričkim prostorima i vektorskim poljima.
Solidan inzinjer trebao bi da zna jako mnogo matematike.....Zeljko je odlican inzinjer.....vecina sto zavrsi ETF nisu ni prosjecni inzinjeri.
Moja prituzbe na ETF nisu da je pretezak, nego da je u krajnoj liniji neefikasan. Za silnu ulozenu energiju ono sto dobije kao rezultat je mrsavo. Plan i program bi trebao biti obimniji nego sto trenutno jeste, pogotovo iz matematike i predmeta teorijskog racunarstva (posto sam RI, ne znam za druge odsjeke), a mnoge gluposti i suvisnosti treba da se izbace (ima ih, da ne nabrajam sad).
A propos prof. Jurica, ne zelim da ulazim u rasprave o tome kakav je naucnik, ali je vrhunski predavac (ako ne i najbolji koji mi je predavao). Ono sto u nastavi na jednom fakultetu treba jesu dobri predavaci. Ono sto treba u naucno-istrazivackom radu su naucnici koji nisu nuzno dobri predavaci. Studenti treba da budu zreli i spremni za studiranje ETF-a, a ne da ih guzovace puste na prelaganom prijemnom samo da bi uzeli koju kintu.