Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#1851 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Bellica wrote:Zato, kod upravitelj zamjeni sijalica dodje 10 KM, a kad ih ti sam mijenjas dodje mnogo jeftinije, sve zbog glupog poreza, a koji se trosi na svakakve gluposti, od placanja za zatvorenike 50KM dnevno do necije ideje da zena nakon radjanja cetvrtog djeteta treba da ide u penziju. A ja imam prijateljicu koja vec ima dvoje i moje je godiste, dakle u narednih 5 godina rodi jos dvoje i eto je u penziji prije 30-te, a mi cemo ih preko ovakvih lopovluka placati. NIje mi jasno odakle dolaze sve ove ideje?
Ako misliš da je tako lahko roditi i odgojiti 4-djece... :-D
Ja imam dvoje, računamo da su zlatni, a samo evo očekujem kad će mi rogovi početi da niču. :lol:
HALO.BA

#1852 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

Bellica wrote:
HALO.BA wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Koliko se sjećam, ovu problematiku smo već jednom bistrili, ali nije zgoreg da još jednom ponovimo. Pogledajmo scenarij: na račun upravitelja iz XY ulaza bude uplaćeno 100 KM za neki mjesec. Upravitelj ima ugovorom definisanu proviziju 10%, kao i PEV.
1. Koliko novaca sa računa ulaza se odvaja upravitelju na ime provizije za usluge ? 10 KM ili 10 KM +PDV ?
2. Koliko novaca sa računa ulaza se odvaja za PEV-a (imati u vidu da je PEV fizičko lice): 10 KM ili 10 KM +PDV ?
Upravitelju 10 KM + PDV (17%)
PEVu 10 KM + ukupna davanja na ugovor o dijelu (17,59%), a ne PDV
Ja prvi put cujem za "ukupna davanja na ugovor o djelu" pa ako ti nije problem, molim te da mi objasnis.
Ne zove se ''ukupna davanja na ugovor o dijelu'' nego sam se samo tako izrazio, a evo vam na slici primjer sa 10 KM
Image

i nije 17,59% kao što sam napisao nego 18,59% jer sam zaboravio 0,5% poreza za zaštitu od prirodne i druge nesreće i 0,5% vodena naknada (šta god to bilo)
Bellica

#1853 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Bellica wrote:Zato, kod upravitelj zamjeni sijalica dodje 10 KM, a kad ih ti sam mijenjas dodje mnogo jeftinije, sve zbog glupog poreza, a koji se trosi na svakakve gluposti, od placanja za zatvorenike 50KM dnevno do necije ideje da zena nakon radjanja cetvrtog djeteta treba da ide u penziju. A ja imam prijateljicu koja vec ima dvoje i moje je godiste, dakle u narednih 5 godina rodi jos dvoje i eto je u penziji prije 30-te, a mi cemo ih preko ovakvih lopovluka placati. NIje mi jasno odakle dolaze sve ove ideje?
Ako misliš da je tako lahko roditi i odgojiti 4-djece... :-D
Ja imam dvoje, računamo da su zlatni, a samo evo očekujem kad će mi rogovi početi da niču. :lol:
Kad bih isla u penziju odmah sutra bih potpisala i obavezala se da cu roditi 4 djece i odgojiti ih tako da ne budu delikventi. Znam ja sta je to, oni "gore" imaju po toliko djece pa da i zene nesto primaju od drzave, neku naknadu, penziju jer sjede kuci ili sta vec. Salim se, nece to ni uvesti, i ovako je malo zena u radnom odnosu, jos kad bi to uveli ne bi nas bilo ni 3%. Nadam se da ce tvoja djeca i ostati zlatna :-D
Bellica

#1854 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Garden of illusion wrote:Eh Bellice, po starom zakonu o održavanju 1.Član kaže:
"Ovim Zakonom uređuje se održavanje zajedničkih dijelova zgrada, pravo i obaveze etažnih vlasnika
stanova, poslovnih prostora i garaža (u daljnjem tekstu: etažni vlasnici) u stambenim i stambenoposlovnim
zgradama, (u daljnjem tekstu: zgrada) te pravo i obaveza upravitelja, u pogledu održavanja
zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradama.
Održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanje zgradama je javni interes."

Sad bar znamo kako se naplaćuju javni interesi :D

Na stranu sve, nisam protiv plaćanja poreza, ali sam itekako protiv načina na koji se naplaćeni porezi troše, ali to je već druga tema...
Znam i za ovo, znam i da je javni interes (zasto onda nesto ne dobijemo od te "javnosti"), ali naplacivati porez na ovakav nacin je krajnje bezobrazno, ali sta cemo, ne mozemo nista promijeniti, bar ne za sada.
Bellica

#1855 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

HALO.BA
Hvala, sad mi je jasnije. Eto od ovog svega napisanog, najmanje mi je zao platiti ovu vodenu naknadu :lol:
Bellica

#1856 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Pipi, u zgradi KS mozes uzeti obrazac na kojem mozes iznijeti misljenje o nekom MInistarstvu cije si usluge koristio tj. kojem si se obracao, pa ako imas kakvu primjedbu, bujrum, popuni i predaj, zadnja stavka ostavlja mogucnost da napises svoje prijedloge kako bi se rad odredjenog Ministarstva mogao poboljsati. Pa posto ovdje ima dosta tvojih prijedloga, sad imas priliku da napises i na pravom mjestu gdje ce ih neko zaista procitati i pozabaviti se njima. Ja sam isto ispunila obrazac, jos samo da posaljem, nisam imala vremena da se zadrzavam juce, ali ja sam napisala pohvalu, nadam se da i to dolazi u obzir.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1857 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Bellica wrote:Pipi, u zgradi KS mozes uzeti obrazac na kojem mozes iznijeti misljenje o nekom MInistarstvu cije si usluge koristio tj. kojem si se obracao, pa ako imas kakvu primjedbu, bujrum, popuni i predaj, zadnja stavka ostavlja mogucnost da napises svoje prijedloge kako bi se rad odredjenog Ministarstva mogao poboljsati. Pa posto ovdje ima dosta tvojih prijedloga, sad imas priliku da napises i na pravom mjestu gdje ce ih neko zaista procitati i pozabaviti se njima. Ja sam isto ispunila obrazac, jos samo da posaljem, nisam imala vremena da se zadrzavam juce, ali ja sam napisala pohvalu, nadam se da i to dolazi u obzir.
Popunio ima nekoliko godina sa pravim potpisom, pravim imenom i prezimenom tražeći penzionisanje ili smjenu šefice Alme (zaboravio prezime) nadležne za nadgledanje rada upraviteljskih firmi. Naveo sam i razloge: Sakrivanje odgovora FG više od godinu dana u svojoj ladici iako sam dolazio u njenu kancelariju u međuvremenu upravo tim povodom da vidim ima li odgovora.

Ne znam jesu li me poslušali jer nisam dobio povratnu informaciju na datu moju adresu.

Ministarstvo = Assholes! = Čmarovi!
Last edited by PipiDugaDevetka on 13/03/2012 07:49, edited 1 time in total.
Bellica

#1858 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:Pipi, u zgradi KS mozes uzeti obrazac na kojem mozes iznijeti misljenje o nekom MInistarstvu cije si usluge koristio tj. kojem si se obracao, pa ako imas kakvu primjedbu, bujrum, popuni i predaj, zadnja stavka ostavlja mogucnost da napises svoje prijedloge kako bi se rad odredjenog Ministarstva mogao poboljsati. Pa posto ovdje ima dosta tvojih prijedloga, sad imas priliku da napises i na pravom mjestu gdje ce ih neko zaista procitati i pozabaviti se njima. Ja sam isto ispunila obrazac, jos samo da posaljem, nisam imala vremena da se zadrzavam juce, ali ja sam napisala pohvalu, nadam se da i to dolazi u obzir.
Popunio ima nekoliko godina sa pravim potpisom, pravim imenom i prezimenom tražeći penzionisanje ili smjenu šefice Alme (zaboravio prezime) nadležne za nadgledanje rada upraviteljskih firmi. Naveo sam i razloge sakrivanje odgovora FG više od godinu dana u svojoj ladici iako sam dolazio u njenu kancelariju u međuvremenu upravo tim povodom da vidim ima li odgovora.

Ne znam jesu li me poslušali jer nisam dobio povratnu informaciju na datu moju adresu.

Ministarstvo = Assholes! = Čmarovi!
Alma je u penziji.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1859 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Barem su meni učinili jednu stvar po mojoj želji. Nova šefice, ima meni da zahvališ promicanje na to mjesto!
:D
Pošto i dalje ne poštuju sopstvene zakone. Mišljenje moje ostaje isto o Ministarstvu, ovo gore.
Težak je život ministarski, gadan vakat i zeman nastao.
Nisi u stanju ni ZAKON ispoštovati. Plata nedostatna u raskoraku između želja i mogućnosti.
MORAŠ SLUŠATI MANJE ŠKOLOVANE I MANJE SPOSOBNE OD SEBE. POSLUŠNIK!
Bellica

#1861 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

rimac

#1862 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rimac »

Stigao račun od OKI-ja za čišćenje snijega s krova. Radi se o jedno 35 m2. Radilo njih 7 nešto manje od dva sata. Račun ukupno s PDVom 163 KM. Komšija i ja drugu polovicu krova, iste površine uradili dan ranije za dva sata.
Bellica

#1863 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

rimac wrote:Stigao račun od OKI-ja za čišćenje snijega s krova. Radi se o jedno 35 m2. Radilo njih 7 nešto manje od dva sata. Račun ukupno s PDVom 163 KM. Komšija i ja drugu polovicu krova, iste površine uradili dan ranije za dva sata.
U OKI-ju je ciscenje snijega 2KM+PDV, izracunaj koliko imas kvadrata tacno na krovu i pomnozi s ovom cijenom, ako imas nesto nejasno uvijek mozes napisati reklamaciju.
rimac

#1864 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rimac »

Bellica wrote:
rimac wrote:Stigao račun od OKI-ja za čišćenje snijega s krova. Radi se o jedno 35 m2. Radilo njih 7 nešto manje od dva sata. Račun ukupno s PDVom 163 KM. Komšija i ja drugu polovicu krova, iste površine uradili dan ranije za dva sata.
U OKI-ju je ciscenje snijega 2KM+PDV, izracunaj koliko imas kvadrata tacno na krovu i pomnozi s ovom cijenom, ako imas nesto nejasno uvijek mozes napisati reklamaciju.
Nije grijeh ako ti baš sve ne znaš! U radnom nalogu nigdje se nije spominjala kvadratura nego popis i broj radnika i broj sati.

Ništa se ne žalim, ne mislim žaliti se.... Zvao ih predstavnik ulaza, na inzistiranje komšija, oni došli, naplatili. Smisao posta jest samo ilustrirati koliko je sve jeftinije bez upravitelja. Stvarno, dva čovjeka su uradili isti posao kao njih 7 u istom vremenskom periodu>
PipiDugaDevetka

#1865 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Zakon wrote:Član 39.
(Ukidanje rješenja za obavljanje poslova upravitelja)
(1) Rješenje za obavljanje poslova upravitelja se ukida:
a) kad upravitelj prestane ispunjavati uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima za obavljanje poslova upravitelja,

b) kad upravitelj ne postupi u skladu sa nalogom Ministarstva, zbog čega je došlo do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili uništavanja imovine,

c) kad upravitelj u toku dvanaest mjeseci ne postupi po tri naloga Ministarstva,
d) kad je protiv upravitelja pokrenut postupak stečaja ili likvidacije,
e) kad je upravitelju izrečena kazna za privredni prijestup, u periodu obavljanja poslova upravitelja,
f) kad je upravitelju istekao period važenja rješenja kojim mu je odobreno obavljanje poslova upravitelja,
g) kad je odgovorno lice upravitelja pravomoćno osuđeno za krivično djelo ili privredni prijestup koji se odnosi na povredu odredaba ovog Zakona.
(2) Rješenje o ukidanju rješenja za obavljanje poslova upravitelja donosi ministar.
(3) Rješenje iz stava (2) ovog člana je konačno, protiv njega se ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod Kantonalnog suda u Sarajevu.
(4) Privredno društvo kome je ukinuto rješenje za obavljanje poslova upravitelja može ponovo podnijeti zahtjev za donošenje rješenja za obavljanje poslova upravitelja, po isteku roka od dvije godine od dana donošenja rješenja iz stava (2) ovog člana.
Nema šta, genijalno! Sasvim jednostavan postupak.

Znači, upravitelju se automatski oduzima odobrenje/certifikat na jedno 2 godine ako ja prijavim da se dimnjaci ne čiste, pa ako upravitelju Ministarstvo naredi da to uradi, a upravitelj ne uradi, zatim ako se nakon toga desi požar zbog neočišćenog i neprekontrolisanog dimnjaka, ako se pri tome još neko uguši ili izgori u požaru,
oduzima se odobrenje upravitelju.

Šta ako upraviteljska firma jednom godišnje NE SERVISIRA protiv-požarne aparate starije predratne proizvodnje čije smo servisiranje platili toliko da smo mogli kupiti najmanje 2 nova pp aparata novije tehnologije?

Ned'o bog nikome da se nađe u mojoj situaciji kada vidim plamen na el. instalacijama da gori (početni požar), a ne smijem da ga gasim vodom, PP aparati beskorisni od stajanja i neservisiranja, sklopka putem koje se može prekinuti napajanje ne postoji, nepokretni član porodice u sobi leži i čeka svoju sudbinu.

Sreća, neuspješni pokušaji aktiviranja prastarih PP aparata su komšiji ''uključili lampicu'', pa se sjetio da u vozilici ima mini-auto-PP-aparat koji je bio dovoljan za gašenje početnog požara.

Ni na kraj pameti mi nije bilo da nekim tekstilom ugasim plamen koji se počeo širiti prema spratovima, a od strujomjera koji se upalio.
HALO.BA

#1866 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

rimac wrote:
Bellica wrote:
Nije grijeh ako ti baš sve ne znaš! U radnom nalogu nigdje se nije spominjala kvadratura nego popis i broj radnika i broj sati.

Ništa se ne žalim, ne mislim žaliti se.... Zvao ih predstavnik ulaza, na inzistiranje komšija, oni došli, naplatili. Smisao posta jest samo ilustrirati koliko je sve jeftinije bez upravitelja. Stvarno, dva čovjeka su uradili isti posao kao njih 7 u istom vremenskom periodu>
Prijedlog: Za svako sledeće angažovanje upravitelja/podizvodjača prvo pitajte za cijenu ukupnog posla, pa onda ih pustite da rade ako vam se svidja ponudjena cijena.
PipiDugaDevetka

#1867 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

HALO.BA wrote:
rimac wrote: Nije grijeh ako ti baš sve ne znaš! U radnom nalogu nigdje se nije spominjala kvadratura nego popis i broj radnika i broj sati.

Prijedlog: Za svako sledeće angažovanje upravitelja/podizvodjača prvo pitajte za cijenu ukupnog posla, pa onda ih pustite da rade ako vam se svidja ponudjena cijena.
PEV i EV bi morali biti najsvestraniji stručnjaci za građevinu, vodovodne i el. instalacije da bi uspješno i ekonomično održavali svoje zgrade.

Na zasjedanju Skupštine Kantona Zakon usvojen bez ijedne diskusije. Drugi put pametnije glasati, a ne za šutljive vijećnike ili kako se već zovu predstavnici naroda izabrani na izborima.

@vryzas,
Sretan si koliko si težak sa tim pametnim EV koji su se kao ''SINALKO'' kola LaHko oslobodili upravitelja = gowana, kako si ti ranije rekao.
Bellica

#1868 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

rimac wrote:
Bellica wrote:

Ja nikada nisam ni rekla da sve znam, samo sam ti htjela reci kolika je cijena ciscenja snijega po kvadratu. A zasto je jeftijije bez upravitelja??? Imala sam ja ponudu od upravitelja po ovoj cijeni i od ljudi koji ciste snijeg, a nemaju firmu nego idu s lopatama i ciste krovove ako ih neko pozove, a cijena po kvadratu im je izmedju 4-15KM pa ti vidi. Nije bitno radi li jedan covjek ili njih deset, bitno je da je krov ociscen i bitni su kvadrati. Vi bi iz ulaza garant htjeli da dodju, ociste i NEnaplate, njima plata ne treba, sto bi to oni naplacivali? I ako Bas moram da kazem, radovi se i naplacuju po satu ako nemas ponudu, drugo je to sto je vas PEV radio sve nabrzinu pa ih zvao da ociste, a nije trazio ponudu, zato je naplaceno po vremenu koje je ostavljeno, 10 KM je sat radnika X 7 +PDV pa ti vidi. I ako ti se nesto ne svidja mozes se zaliti, a ako ti se ne svidja nesto na temi, izvoli, imas ih jos milion na forumu pa se prebaci.
PipiDugaDevetka

#1869 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Neko je već ranije objasnio da je dobro za svaku pojedinačnu uslugu za održavanje tražiti tri ponude što od upravitelja, što od majstoraa koji imaju svoje firme bez certifikata/odobrenja upraviteljskog.

''Kriza'' je bila jer je snijeg bio obilno napadao u kratkom vremenu, pa upraviteljske firme nikako nisu mogle stići očistiti sve krovove. Moralo se angažovati ljude koji su sa lopatama ''krstarili'', oglase lijepili nudeći usluge čišćenja snijega.

Molovanje haustora potrebno - Tri ponude najmanje tražiti od tri različita upravitelja, ili bilo koje tri firme koje se bave takvim poslom. Izabrati najpovoljniju firmu. Ne ''bendati'' to što je za ulaz ili zgradu određena upraviteljska firma i ona distribuira blok-račune (17% za tog upravitelja-To im je sav posao).

Ko je najpovoljniji tom dati posao.
Ja ne vidim nikakvih problema da se ovako postupa.

Vidiš li ti @Bellice?
sarajevo63

#1870 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Ponekad se mora uraditi i na brzaka; 163,00KM za čišćenje snijega je tačno 7*10*2+PDV; Ne znam nijednu upraviteljsku firmu koja je radila sa po 2,00KM +PDV po kvadratu, lov u mutnom je bio 3,00KM+PDV, samo što ne kontam kako su na brzaka odredili satnicu; ne znam ni da su ljudi uzimali po 15,00KM;
Al ne mora se ni svaki nalog potpisati. Nema potpisa = nema skidanja novca sa računa.

Kad tražiš ponudu od upravitelja i vidiš da deru najnormalnije je uzeti još koju ponudu (3 dođe kao izlazak na tender); iz ranijeg iskustva: proglašena ludom od strane upravitelja jer nisam pristala na njihovu ponudu s interfonima (rečeno mi da su ponuđeni interfoni smeće od ljudi koji se bave tim poslom), tražila još 2 ponude i poslije borbe sa upraviteljem jedino im je ostalo da pristanu na ponudu koja nije bila njihova; i gle čuda nikad nikom se nije pokvarilo ništa;

Moleraj: kako objasniti da je cijena za moleraj ulaza zgrade koja ima 21 sprat bila oko 2.600,00, a ulaz koji ima 7+potkrovlje 3.500,00KM?
Najpovoljniji ne mora biti i najbolji (na tenderima ima stavka: najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude). Kvalitet i najskupljeg može biti upitan, zar ne? U ulazu u kom je i moj stan idioti su kulir prešli kao da kreče dnevnu sobu... I šta reći, koju poruku poslati :)
PipiDugaDevetka

#1871 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

sarajevo63 wrote:Ponekad se mora uraditi i na brzaka; 163,00KM za čišćenje snijega je tačno 7*10*2+PDV; Ne znam nijednu upraviteljsku firmu koja je radila sa po 2,00KM +PDV po kvadratu, lov u mutnom je bio 3,00KM+PDV, samo što ne kontam kako su na brzaka odredili satnicu; ne znam ni da su ljudi uzimali po 15,00KM;
Al ne mora se ni svaki nalog potpisati. Nema potpisa = nema skidanja novca sa računa.

Kad tražiš ponudu od upravitelja i vidiš da deru najnormalnije je uzeti još koju ponudu (3 dođe kao izlazak na tender); iz ranijeg iskustva: proglašena ludom od strane upravitelja jer nisam pristala na njihovu ponudu s interfonima (rečeno mi da su ponuđeni interfoni smeće od ljudi koji se bave tim poslom), tražila još 2 ponude i poslije borbe sa upraviteljem jedino im je ostalo da pristanu na ponudu koja nije bila njihova; i gle čuda nikad nikom se nije pokvarilo ništa;

Moleraj: kako objasniti da je cijena za moleraj ulaza zgrade koja ima 21 sprat bila oko 2.600,00, a ulaz koji ima 7+potkrovlje 3.500,00KM?
Najpovoljniji ne mora biti i najbolji (na tenderima ima stavka: najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude). Kvalitet i najskupljeg može biti upitan, zar ne? U ulazu u kom je i moj stan idioti su kulir prešli kao da kreče dnevnu sobu... I šta reći, koju poruku poslati :)
Bravo za interfone! Znači, ti si ta koja je prva otpočela sa više ponuda za neki posao. ''Probila led''. Oduzela nevinost upraviteljima.

Interfone za 3-spratnu zgradu ugradila FG za oko 1500KM, a susjedna zgrada, potpuno ista što se tiče konstrukcije, puTem istog podizvođača bez posredovanja upravitelja FG plaćena, oko 900KM. To me je navelo da se javim podizvođačkoj firmi iz Butmira i lažno naručim ugradnju interfona. Interfoni neke ŠKLJ kategorije. Doduše, ne kvare se, ali po PVC šasiji i kvalitetu slušalice da se zaključiti da su ti interfoni mnogo jeftiniji kod trgovaca, a kod proizvođača da ne pričam.

Postigao sam cijenu oko 1000 KM što je za oko 500 KM niže.

NEMA LOGIKE!

UPRAVITELJ KOJI ODRŽAVA STOTINE ULAZA NE MOŽE DA KOD PODIZVOĐAČA POSTIGNE MANJU CIJENU UGRADNJE INTERFONA OD MENE POJEDINCA?!!!

To je osnovno što zamjeram sistemu upraviteljstva, pa su od dobre i jednostavne ideje sve preokrenuli u svoju suprotnost. Sami sebi ti upravitelji režu granu na kojoj sjede.

Nema narod para, pa plaća samo ono što se zavrnuti/isključiti može od strane isporučioca. Kakva upraviteljnina, kakvi bakrači?!

Najpametniji su oni iz 4 ili 5 zgrada sa Dobrinje koji su se ratosiljali upravitelja na vrijeme. Kako? Lako uz SINALCO!
rimac

#1872 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rimac »

Bellica wrote:Vi bi iz ulaza garant htjeli da dodju, ociste i NEnaplate, njima plata ne treba, sto bi to oni naplacivali?
I ako Bas moram da kazem, radovi se i naplacuju po satu ako nemas ponudu, drugo je to sto je vas PEV radio sve nabrzinu pa ih zvao da ociste, a nije trazio ponudu, zato je naplaceno po vremenu koje je ostavljeno, 10 KM je sat radnika X 7 +PDV pa ti vidi. I ako ti se nesto ne svidja mozes se zaliti, a ako ti se ne svidja nesto na temi, izvoli, imas ih jos milion na forumu pa se prebaci.
Sorry, kad si kupila ovu temu? Negdje sam ranije upratio da si se isto tako ponašala, kao da je tvoja tema, ti je započela i nitko nije smije ništa reći protiv upravitelja!

Lijepo sam samo u postu objasnio kako upravitelji rade (dva stanara dan ranije očistili za isto vrijeme isti broj kvadrata kao njih 7). Ne treba ništa više reći.
vryzas

#1873 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

Sve je lako uz Sinalco :D

Povecali smo naknadu za par KM. Planiramo na ljeto malo kreciti, sanirati krov za narednu zimu, osvjeziti/ofarbati lift, dodatno urediti zajednicke prostorije itd.
Povecanje naknade izglasano jednoglasno 8)

Procenat naplate u ulazu i dalje visokih 90% :D

Zivot bez upravitelja...sta reci :D
PipiDugaDevetka

#1874 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

rimac wrote: Lijepo sam samo u postu objasnio kako upravitelji rade (dva stanara dan ranije očistili za isto vrijeme isti broj kvadrata kao njih 7). Ne treba ništa više reći.
Treba reći da se ukine upraviteljstvo i tako pojeftini održavanje kao kod @vryzasa. Sve je laHko uz SINALCO!

Glasati protiv ovih koji su JEDNOGLASNO i to bez ijedne diskusije izglasali Zakon. Izbori su u oktobru ove, prestupne godine. Ne znam kako se formira Skupština Kantona, ali ako se neki vijećnici kooptiraju iz opština, onda za Kanton vrijede i naredni oktobarski lokalni izbori?
HALO.BA

#1875 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

vryzas wrote:Sve je lako uz Sinalco :D

Povecali smo naknadu za par KM. Planiramo na ljeto malo kreciti, sanirati krov za narednu zimu, osvjeziti/ofarbati lift, dodatno urediti zajednicke prostorije itd.
Povecanje naknade izglasano jednoglasno 8)

Procenat naplate u ulazu i dalje visokih 90% :D

Zivot bez upravitelja...sta reci :D
Eto sam pišeš da vam je naplativost 90%, znaci da komotno mozete naci upravitelja čija bi provizija bila preostalih 10 % koje sami ne mozete naplatiti, a upravitelj to moze sudskim putem (jeste da je dug put al je dostizan).
Post Reply