oridjidji wrote:Dozer wrote:Da.
A mozda je i najkljucnija recenica koja ovo potvrdjuje upravo ona koju Ponosni napisa:
Ja ne znam vas, vi ne znate mene i glupo se natezati kad niko od nas Boga nije vidio.
Nauka ne moze dati odgovor zasto je sve ovako skladno i sa mjerom samo od sebe stvoreno kako mnogi naucnici tvrde. Ako covjek vjeruje u uzrocnost i posljedicnost stvari, a naucnici itekako vjeruju u to, cudi me kako mnogi medju njima ne vjeruju. Mnoge stvari nauka nije mogla da objasni niti joj danas polazi za rukom, vec je potrazila klimave dokaze i dala neka povrsna objasnjenja, pokazujuci da je svaka teorija pretpostavka dok se ne sprovede u praksu.
Naravno da ne moze, nauka se polako razvija i vjerovatno nikad nece dati odgovore na sva pitanja, ali je bar postena i postavlja svoje granice. Zna se sta je dokazano a sta su retpostavke i slicno. Nista ne postavlja kao apsolutno vec se sve preispituje.
Boga niko nije vidio, ali itekako su ljudi vidjeli sklad kojem je on uzrok. Nemojte misliti da su svi zakoni fizike mogli na tako prost nacin i sa mjerom da se spoje bas u svemu. Pogledaj te samo covjeka i svemir i tu skladnost u njima. Zamislite se ko vodi o vama brigu. Vi jedete, pijete, hodate, a da sami ne vodite racuna o tome koji ce enzim u vasem zeludcu svariti koju vrstu hrane, dali ce vasa gusteraca dobro rastopiti masti ili poluciti secer, isto tako ne vodite brigu o tankom crijevu gdje se hrana pretvara u tekucinu koja prelazi u krv, ostatak hrane putuje ka debelom crijevu i td. Covjek bi mogao nabrojati more funkcija u tijelu covjeka o kojim on sam ne vodi racuna. Tacnije nije ih ni svijestan.
E tako uzroke mnogih stvari covjek nece moci da dokuci ma koliko se trudio jer to je volja Bozija. Nije ni medicina uspjela da dotakne i opise sve funkcije u covjekovom tijelu jer prakticno to je nemoguce.
To sto nesto ne mozemo da shvatimo, to ne znaci da mora postojati bog, postoji puno mogucih objasnjenja, a nauka malo o malo daje odgovore na sve ovo sto si naveo. Sa druge strane, i da se dokaze postojanje neke vise sile, ni to ne garantuje da je taj bog bas onakav kako ga religije opisuju. I da jeste takav, ko garantuje da je bas ta objava u koju ti vjerujes prava pored toliko raznih religija na svijetu, od kojih svaka tvrdi da je ona bas ona prava...
Jos jedna stvar, kazes da nauka ne moze dati odgovore na sva pitanja, a jeli to religija moze?
Religija ne daje odgovore na pitanja, religija samo kaze da je to bog tako htio, da je to on stvorio, da je to njegova volja i slicno, a nigdje ne opisuje kako i zasto je taj bog tako svemoguc, na koji nacin funkcionise ta njegova moc, kako je on stvrio bilo sta i slicna pitanja, daje samo jednostavne odgovore koji nemaju veze sa pomenutim pitanjima.