Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#1851 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

Ovo je jedna vrlo znakovita recenica, ako su prijevod ili interpretacija tacni:
“O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.” (Prevod značenja, El-Hudzurat, 13)
Ko su, u recenici, "MI"?!

Ali, nebitno je ionako, jer ljudski rod nikada nece doci do konacnog saznanja o inicijalnom nastanku i postanku. BigBang? OK, ali onda se i tu, kada se i ako sve to potvrdi, opet postavlja pitajne - sta je bilo prije Big Bang-a? Zasto i kako je nastao Big Bang? Ko i sta ga je pokrenulo, itd. itd.

Mene uopste ne bi iznenadilo da se nekada ispostavi i dokaze da je cijela zemlja samo jedan malecki experiment neke neuporedivo nadmocnije inteligencije od nas. Da smo samo nesto poput likova SF-a "Matrix", samo sto to ne shvatamo...
cistunac

#1852 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

Dozer wrote:Ko su, u recenici, "MI"?!...
Ma to ti je kao kada su sa Francuski kraljevi sebi obracali sa 'Mi' (Nous). Autoritativnije zvuci. Ostali tj. 'Vi' ste obicni blećci.... ili tako nesto. :)
Ateista

#1853 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

oridjidji wrote:
Dozer wrote:Da.
A mozda je i najkljucnija recenica koja ovo potvrdjuje upravo ona koju Ponosni napisa:
Ja ne znam vas, vi ne znate mene i glupo se natezati kad niko od nas Boga nije vidio.
Nauka ne moze dati odgovor zasto je sve ovako skladno i sa mjerom samo od sebe stvoreno kako mnogi naucnici tvrde. Ako covjek vjeruje u uzrocnost i posljedicnost stvari, a naucnici itekako vjeruju u to, cudi me kako mnogi medju njima ne vjeruju. Mnoge stvari nauka nije mogla da objasni niti joj danas polazi za rukom, vec je potrazila klimave dokaze i dala neka povrsna objasnjenja, pokazujuci da je svaka teorija pretpostavka dok se ne sprovede u praksu.
Naravno da ne moze, nauka se polako razvija i vjerovatno nikad nece dati odgovore na sva pitanja, ali je bar postena i postavlja svoje granice. Zna se sta je dokazano a sta su retpostavke i slicno. Nista ne postavlja kao apsolutno vec se sve preispituje.
Boga niko nije vidio, ali itekako su ljudi vidjeli sklad kojem je on uzrok. Nemojte misliti da su svi zakoni fizike mogli na tako prost nacin i sa mjerom da se spoje bas u svemu. Pogledaj te samo covjeka i svemir i tu skladnost u njima. Zamislite se ko vodi o vama brigu. Vi jedete, pijete, hodate, a da sami ne vodite racuna o tome koji ce enzim u vasem zeludcu svariti koju vrstu hrane, dali ce vasa gusteraca dobro rastopiti masti ili poluciti secer, isto tako ne vodite brigu o tankom crijevu gdje se hrana pretvara u tekucinu koja prelazi u krv, ostatak hrane putuje ka debelom crijevu i td. Covjek bi mogao nabrojati more funkcija u tijelu covjeka o kojim on sam ne vodi racuna. Tacnije nije ih ni svijestan.
E tako uzroke mnogih stvari covjek nece moci da dokuci ma koliko se trudio jer to je volja Bozija. Nije ni medicina uspjela da dotakne i opise sve funkcije u covjekovom tijelu jer prakticno to je nemoguce.
To sto nesto ne mozemo da shvatimo, to ne znaci da mora postojati bog, postoji puno mogucih objasnjenja, a nauka malo o malo daje odgovore na sve ovo sto si naveo. Sa druge strane, i da se dokaze postojanje neke vise sile, ni to ne garantuje da je taj bog bas onakav kako ga religije opisuju. I da jeste takav, ko garantuje da je bas ta objava u koju ti vjerujes prava pored toliko raznih religija na svijetu, od kojih svaka tvrdi da je ona bas ona prava...

Jos jedna stvar, kazes da nauka ne moze dati odgovore na sva pitanja, a jeli to religija moze?

Religija ne daje odgovore na pitanja, religija samo kaze da je to bog tako htio, da je to on stvorio, da je to njegova volja i slicno, a nigdje ne opisuje kako i zasto je taj bog tako svemoguc, na koji nacin funkcionise ta njegova moc, kako je on stvrio bilo sta i slicna pitanja, daje samo jednostavne odgovore koji nemaju veze sa pomenutim pitanjima.
dr.Gonzo

#1854 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Nauka ne moze dati odgovor zasto je sve ovako skladno i sa mjerom samo od sebe stvoreno kako mnogi naucnici tvrde. Ako covjek vjeruje u uzrocnost i posljedicnost stvari, a naucnici itekako vjeruju u to, cudi me kako mnogi medju njima ne vjeruju. Mnoge stvari nauka nije mogla da objasni niti joj danas polazi za rukom, vec je potrazila klimave dokaze i dala neka povrsna objasnjenja, pokazujuci da je svaka teorija pretpostavka dok se ne sprovede u praksu.
Za razliku od religije, koja pruza jasno formulisana, cvrsta i provjerljiva objasnjenja, koja se odmah mogu provesti u konstruktivnu praksu.
:lol:
Bitte_Halt_ja_ja

#1855 Re: Pitanje ateistima

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Zalosno da se uopste nauka i religija usporedjuju.

Kao da uzmes sa jedne strane misljenja najuglednijih antropologa, sociologa, knjizevnika i filozofa o svijetu i covjeku, a s druge strane dijete od 6-7 godine i pustis ga da pise sta on misli o svemu tome. Onda naravno dovedes nekih 100-200 "danguba" da malo razglabaju o tekstu sedmogodisnjeg djeteta i izvuku neka nadprirodna znacenja i veze sa modernom naukom.
BHF_Manijak

#1856 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

I tako vrli Bitte_halt_ja_ja uporedi i ponizi vjernike kulturno i izokola da su na niovu djece od 6-7 godina a jos namah uze i rijec dangube sebi za pravo pa i to iskoristi da je prilijepi vjernicima kao etiketu,onako fino i kulutnro da ne ostane zamjeceno sto bi rekli susjedi ili ti ga komsije preko Save...
nisi imao neki bolji metod?!ma znam ja da ti to mozes mnogo bolje... :wink:
_BaD_BoY

#1857 Re: Pitanje ateistima

Post by _BaD_BoY »

smajkan wrote:Razlika izmedju nauke i religije:

Nauka:
• Sumnja prema neosnovanim tvrdnjama
• Kritičko razmišljanje
• Pokušaj dokaza
• Korištenje deskriptivnog i opisnog rječnika
• Izvođenje kontroliranih eksperimenata
• Samoispravljanje
• Uzdanje u dokaze, razum i razlog
• Bez apsolutnih tvrdnji i znanja
• Stvaranje korisnog znanja

Religije i pseudo-nauka:
• Negativan stav prema skepticima
• Bez kritičkog razmišljanja
• Bez testova
• Korištenje nejasnog jezika
• Uzdanje u anegdotske dokaze
• Bez samoispravljanja
• Uzdanje u vjeru i uvjerenje
• Apsolutne tvrdnje
zar i sam kuran ne pripovjeda da vjernik mora stalno uciti i sticati nova znanja..?
PalaSa Marsa

#1858 Re: Pitanje ateistima

Post by PalaSa Marsa »

Naravno da mora, prva i osnovna stvar/rijec u Kur'anu je IKRE-UCI! A to je drugo sto se kako ovdje, tako i u citavom svijjetu stvari vade iz konteksta i uokviravaju onako kako to kome odgovara.

Ako nemas zavidan stav prema Religiji/ma, barem mozes popravit' pravopis i napisati Kur'an sa apostrofom, ili je ovo bas ono totalno neznanje i krajnja licemjernost i nipodastavanje kroz eto da kazem tako, vasu nepismenost prvenstveno.

Dakle ipak: BaD BoY i sl. tebi, IKRE-UCI!
KREMEN

#1859 Re: Pitanje ateistima

Post by KREMEN »

Vec sam napisao da su religije stvorili ljudi a ne Bogovi..strah od nepoznatog, od smrti..ja nisam ateist, vjerujem u Boga,ali malo drugacije od ostali..
mozda je Bog ljubav, a ne mrznja..mnogi to nece nikad skontati..i nisu svete knjige pisali Bogovi vec ljudi..vjerovatno da bi vladali sa drugim..
da je Bog htio da sljepo vjerujemo ne bi nam dao razum..religije su vecinom ispiranje mozga..
aze

#1860 Re: Pitanje ateistima

Post by aze »

KREMEN wrote:Vec sam napisao da su religije stvorili ljudi a ne Bogovi..strah od nepoznatog, od smrti..ja nisam ateist, vjerujem u Boga,ali malo drugacije od ostali..
mozda je Bog ljubav, a ne mrznja..mnogi to nece nikad skontati..i nisu svete knjige pisali Bogovi vec ljudi..vjerovatno da bi vladali sa drugim..
da je Bog htio da sljepo vjerujemo ne bi nam dao razum..religije su vecinom ispiranje mozga..
Da to fino srocimo ;) "Religija je opijum za narod"
BHF_Manijak

#1861 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

aze wrote:
KREMEN wrote:Vec sam napisao da su religije stvorili ljudi a ne Bogovi..strah od nepoznatog, od smrti..ja nisam ateist, vjerujem u Boga,ali malo drugacije od ostali..
Da to fino srocimo ;) "Religija je opijum za narod"
Jes`,tako davno rekose "naki ljudi",i eto opet i dalje vjera zaziva u nasim sredinama...slabo su se "borili" protiv tog opijuma haman :wink:
Ateista

#1862 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

_BaD_BoY wrote:
smajkan wrote:Razlika izmedju nauke i religije:

Nauka:
• Sumnja prema neosnovanim tvrdnjama
• Kritičko razmišljanje
• Pokušaj dokaza
• Korištenje deskriptivnog i opisnog rječnika
• Izvođenje kontroliranih eksperimenata
• Samoispravljanje
• Uzdanje u dokaze, razum i razlog
• Bez apsolutnih tvrdnji i znanja
• Stvaranje korisnog znanja

Religije i pseudo-nauka:
• Negativan stav prema skepticima
• Bez kritičkog razmišljanja
• Bez testova
• Korištenje nejasnog jezika
• Uzdanje u anegdotske dokaze
• Bez samoispravljanja
• Uzdanje u vjeru i uvjerenje
• Apsolutne tvrdnje
zar i sam kuran ne pripovjeda da vjernik mora stalno uciti i sticati nova znanja..?
Propovijeda, ali sve ovo sto je gore napisano stoji.

Koliko god da trazi od ljudi da uce i da se razvijaju, sto podrazumijeva i nauku, religiju i nauku ne mozemo porediti jer se zasnivaju na apsolutno razlicitim principima, sto je gore odlicno objasnjeno.
dr.Gonzo

#1863 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Mislim da tu Marxovu recenicu dosta ljudi danas pogresno shvata. On je pod opijumom vjerovatno mislio na nesto sto olaksava svakodnevne zivotne muke, a ne rekreacionu drogu, kako se danas cesto dozivljava. Meni se vise svidja jedna druga, srodna izjava: Religija je placebo za mase.
Ateista

#1864 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

dr.Gonzo wrote:Mislim da tu Marxovu recenicu dosta ljudi danas pogresno shvata. On je pod opijumom vjerovatno mislio na nesto sto olaksava svakodnevne zivotne muke, a ne rekreacionu drogu, kako se danas cesto dozivljava. Meni se vise svidja jedna druga, srodna izjava: Religija je placebo za mase.
:thumbup: Cija je to izjava? Svidja mi se.
dr.Gonzo

#1865 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Ja je cuo od Dr. Housea :mrgreen:
aze

#1866 Re: Pitanje ateistima

Post by aze »

dr.Gonzo wrote:Mislim da tu Marxovu recenicu dosta ljudi danas pogresno shvata. On je pod opijumom vjerovatno mislio na nesto sto olaksava svakodnevne zivotne muke, a ne rekreacionu drogu, kako se danas cesto dozivljava. Meni se vise svidja jedna druga, srodna izjava: Religija je placebo za mase.
Po meni je mislio na to da religija odvraca ljude od pravih svakodnevnih problema koje imamo na ovom svijetu i tjesi ih na nacin da se svi fino ponasamo i da je sve ovo test/iskusenje i priprema za buduci svijet.... znaci zivotari i cekaj da umres :-)
avicena

#1867 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

aze wrote:
Po meni je mislio na to da religija odvraca ljude od pravih svakodnevnih problema koje imamo na ovom svijetu i tjesi ih na nacin da se svi fino ponasamo i da je sve ovo test/iskusenje i priprema za buduci svijet.... znaci zivotari i cekaj da umres :-)
Ovo nesto kao psihijatrijska dijagnoza. :-) A stvarno ti mislis o vjerujucima ovako kako napisao?
Ateista

#1868 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

aze wrote:
Tesko je reci sta je mislio. Po meni stoji i jedno i drugo, nekima je to cekanje smrti uz propustanje svih dobrih stvari koje ovaj zivot nudi, nekima placebo tableta koja im olaksava da prolaze kroz teske zivotne probleme, a najcesce i jedno i drugo.
Ateista

#1869 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

dr.Gonzo wrote:Ja je cuo od Dr. Housea :mrgreen:
Pozdravi ga kad ga vidis iduci put. :D
avicena

#1870 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Ateista wrote:

Tesko je reci sta je mislio. Po meni stoji i jedno i drugo, nekima je to cekanje smrti uz propustanje svih dobrih stvari koje ovaj zivot nudi, nekima placebo tableta koja im olaksava da prolaze kroz teske zivotne probleme, a najcesce i jedno i drugo.
Necu vam ja mnogo razbijati stereotipe jer ako je moj ideoloski protivnik u zabludi to daje stratesku prednost meni. :wink:

A samo malo za razmisljanja....

...mada toga ima da zatrpam temu.
Bitte_Halt_ja_ja

#1871 Re: Pitanje ateistima

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

BHF_Manijak wrote:I tako vrli Bitte_halt_ja_ja uporedi i ponizi vjernike kulturno i izokola da su na niovu djece od 6-7 godina a jos namah uze i rijec dangube sebi za pravo pa i to iskoristi da je prilijepi vjernicima kao etiketu,onako fino i kulutnro da ne ostane zamjeceno sto bi rekli susjedi ili ti ga komsije preko Save...
nisi imao neki bolji metod?!ma znam ja da ti to mozes mnogo bolje... :wink:

pod dangube sam mislio na one sto posvete cijeli zivot proucavajuci tekstove i traze dublja znacenja u njima (po 50 puta za svaku) a ne "prosjecne" vjernike. Zato se od prosjecnog teksta ovo sve uzdiglo na nadnaravno
Ateista

#1872 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

avicena wrote:
Ateista wrote:

Necu vam ja mnogo razbijati stereotipe jer ako je moj ideoloski protivnik u zabludi to daje stratesku prednost meni. :wink:

A samo malo za razmisljanja....

...mada toga ima da zatrpam temu.
Ponovo losi pokusaji koristenja potpuno nebitnih stvari kao argumente...

Moze njih koliko hoces konvertirati u islam, ali to ne znaci da su oni u pravu. Izvlacis iz statistike samo stvari koje ti odgovaraju, a kada statistika govori u korist ateistima onda t se sigurno ne sivdja... :-)
dr.Gonzo

#1873 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Pozdravi ga kad ga vidis iduci put. :D
Nema problema, ima maksuz selam od tebe :lol: Mada ga mozda i ti vidis prije mene :D
avicena

#1874 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Ateista wrote:
Ponovo losi pokusaji koristenja potpuno nebitnih stvari kao argumente...

Moze njih koliko hoces konvertirati u islam, ali to ne znaci da su oni u pravu. Izvlacis iz statistike samo stvari koje ti odgovaraju, a kada statistika govori u korist ateistima onda t se sigurno ne sivdja... :-)
U prilog cega je isla ova argumentacija? Pricalo se kako vjerujuci na dunjaluku propustaju ovaj zivot. Iz svjedocenja ovih ljudi ne bi se reklo niti je smisao vjere to. Ustvari, ja ne znam u cemu sam hendikepiran u odnosu na tebe ili onog koji je prvi tu tezu postavio ovdje?

Rabbena atina fiddunja haseneten ve fil- ahireti haseneten ve kina azabennar.

"Gospodaru nas, daj nam dobro na ovom svijetu i dobro na Ahiretu i sacuvaj nas dzehennemske vatre." (El-Bekare,201)

Svaki musliman koji obavlja namaz prouci ovu dovu vise puta na dan u kojoj trazi prvo dobro na ovom svijetu pa onda i na onom.
cistunac

#1875 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

aze wrote:
Bas se ovako tumace i religije: kako god neko zeli da shvati. :)
Da je Marx znao za speed, crack i slicno, ko zna kako bi napisao. U svakom slucaju "aze", droga je nesto sto pomucuje mozak'?
Locked