Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#1851 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

sarajevsko_pivo wrote:
jefferson wrote:
smolsvoje wrote:Kandidati za generalnog direktora JP BH AIR (valja li ovako sa malim slovima) prema misljenju struke i okolo nje:

- Mr. Sabic (ili Sabovic) Muharem - Tehnicki direktor BH Air - magistar nauka - kazu miljenik turaka
- Amir Baralic (kapetan) - nit smrdi nit mirise turcima
- Amir Jazic (sadasnji finansijer ) - kazu TRN u oku turcima
- Tomislav Leko - bivsi direktor Aerodroma Zagreb i bivsi ambasador BiH u Beogradu
- Milan Poznic - bivsi direktor Aerodroma Zagreb - ne zna se gdje je trenutno
- Amadeo Mandic - bivsi vojni pilot - sadasnji ili bivsi direktor civilne avijacije (ne znam tacno)
- Nail Seckanovic - ministar u tehnickom mandatu vlade M. Mujezinovica - expert za finansije, poreze i drumski promet
- Nedzad Brankovic - bivsi premijer (ali ja u ovo ne vjerujem)
- neko sa aerodroma Sarajevo (koji zadovoljava uslove)
- Kalic M. - uvazeni clan SBiH ( vlasnik kompanije Bosnia Airways ?!?)
- ima jos jedan kandidat iz SDP-a ali ne znaju mu ime

To je ono sto se cuje po aerodromu.
Sretno! Toliko zvucna imena da nam i dalje ostaje letiti Lufthansom, Austrianom, Malevom itd!
Kako ti rece: dostignuca civilne avijacije!
Znamo da si protiv BHA, nije potrebno u svakom postu da to dokazujes. :bih:
Obrazlozi mi kako sam ja protiv BHA??? Ja sam protiv poslovanja i politicki psotavljenog kadra u BHA, a sve sa ciljem da ja kao gradjanin BiH mogu doci u BiH i odeltiti iz nje sa BHA kao i sa svakom drugom kompanijom, sto je sada nemoguce.
Ono sto si ti htio reci jeste da ako se ne slazem sa politikom laznog patriotizma (sto nam se servira zadnjih 20 najtezih godina) onda nisi ni za BHA, ili za domacu firmu i sl.
A sta ta zastava predstavlja na kraju? Jel to BHA predstavlja primjer patriotizma s obzirom da je leglo propalog politickog kadra na grbaci poreskih obveznika?
ljubav_aha

#1852 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson,bas si nulti-patriota ;-)

tema je Image
jefferson

#1853 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:jefferson,bas si nulti-patriota ;-)

tema je Image
vazda bio :lol:
macan prvi

#1854 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Timotije wrote:E moj akcija007, jeste to tako fino na papiru. Ja zovnem putnicku agenciju preko koje sam kupio kartu (internet), oni mi fino kazu mi nemamo nista s tim, to je odluka kompanije obratite se njima. Ako zovnem bilo koje prodajno mjesto u Sarajevu (radio ranije), kazu niste kod nas kupili karte obratite se tamo gdje ste uzeli. Ovi u BH Airlinesu ce me sigurno slati od jednog do drugog....nemam ni vremena ni zivaca da se natezem vise s njima. Prelomis jednom za sva vremena i rahat si kasnije. Pricali smo toliko puta ranije na ovim stranama, ja NECU nikog da zovem. Telefonom se vise nista ne obavlja, niko normalan nema vremena ni potrebe a za tim u doba interneta.
Da se natezem sa polupismenim, neljubaznim i potpuno nekompetentnim kreaturama...necu.
Obratio sam se mailom direktorici prodaje u BH Airlinesu, odgovor iskreno ne ocekujem da cu ikada dobiti, ko se kod nas jos s mailovima zajebava? Direktora nemaju jos, a vidimo iz konkursa, koliko je stupidan i namjesten, sve je svima jasno o cemu se radi,kome drugom da se obratim u kompaniji?
Niko tu izgleda nema blage veze ni o cemu,platicu jos ovaj put svoju lakovjernost i svoj glupi jebeni patriotizam, i prekriziti ih za cijeli zivot.
Jesi dobio ikad odgovor na mail? Ja sam im se isto javio jednom prosle godine jer su me izradili za drugi let i dobio sam odgovor u kome je svako kriv, samo ne ta direktorica prodaje, a jos uz to mi je napisano da i njima nije lako... :roll:

jefferson wrote:
sarajevsko_pivo wrote:
jefferson wrote:
Sretno! Toliko zvucna imena da nam i dalje ostaje letiti Lufthansom, Austrianom, Malevom itd!
Kako ti rece: dostignuca civilne avijacije!
Znamo da si protiv BHA, nije potrebno u svakom postu da to dokazujes. :bih:
Obrazlozi mi kako sam ja protiv BHA??? Ja sam protiv poslovanja i politicki psotavljenog kadra u BHA, a sve sa ciljem da ja kao gradjanin BiH mogu doci u BiH i odeltiti iz nje sa BHA kao i sa svakom drugom kompanijom, sto je sada nemoguce.
Ono sto si ti htio reci jeste da ako se ne slazem sa politikom laznog patriotizma (sto nam se servira zadnjih 20 najtezih godina) onda nisi ni za BHA, ili za domacu firmu i sl.
A sta ta zastava predstavlja na kraju? Jel to BHA predstavlja primjer patriotizma s obzirom da je leglo propalog politickog kadra na grbaci poreskih obveznika?
Zastava treba tebe koji propitujes vratiti na put patriotizma. :roll:
poznanik

#1855 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by poznanik »

jefferson wrote:...
@jefferson, ako može odgovor na pitanje:

Pročitao sam dosta komentara na ovoj temi, u kojoj si ti jedan od najprometnijih, posebno sa kritikama upućenih upravi BiH aviokompanije, iz kojih je uočljiva i tvoja stručnost, odnosno zavidno poznavanje materije.

Osjećaš li se spremnim, stručnim i poslovno sposobnim ukoliko bi ti neko, hipotetički, ponudio mjesto odgovorne osobe u BiH civilnoj avijaciji, ne u političkom djelovanju, već u onom stručnom, profesionalnom, s tim da dobiješ potpuno odriješene ruke i slobodu u odlučivanju i rukovođenju? Da li bi prihvatio takav izazov i da li bi se vratio iz USA?

Naravno, nisam u poziciji da bih nudio bilo kome išta slično, ali me zanima da li bi neko iz "dijaspore" (ne volim ovu riječ, no sada nemam drugu) bio spreman doći i raditi određene poslove u domovini...
smolsvoje

#1856 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by smolsvoje »

Sinoc sam u carsiji dobio i novog kandidata za upraznjeno mjesto u BH Air;

- BISERA TURKOVIC - znam ko je ali ne znam cime se trenutno bavi. Znam je iz perioda kad je imala muda do koljena
za razliku od 99% nasih politicara. Mislim da je tada onasala duznost ambasadora u RH.
Mozda i ne bi bilo lose da im zasjedne jedna zena na celo.
drndalo

#1857 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Pa s obzirom da je ona partijski igrac, i to jak, ne bi to bilo nemoguce...
ljubav_aha

#1858 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

poznanik wrote:

Pročitao sam dosta komentara na ovoj temi, u kojoj si ti jedan od najprometnijih, posebno sa kritikama upućenih upravi BiH aviokompanije, iz kojih je uočljiva i tvoja stručnost, odnosno zavidno poznavanje materije.

Osjećaš li se spremnim, stručnim i poslovno sposobnim ukoliko bi ti neko, hipotetički, ponudio mjesto odgovorne osobe u BiH civilnoj avijaciji, ne u političkom djelovanju, već u onom stručnom, profesionalnom, s tim da dobiješ potpuno odriješene ruke i slobodu u odlučivanju i rukovođenju? Da li bi prihvatio takav izazov i da li bi se vratio iz USA?

Naravno, nisam u poziciji da bih nudio bilo kome išta slično, ali me zanima da li bi neko iz "dijaspore" (ne volim ovu riječ, no sada nemam drugu) bio spreman doći i raditi određene poslove u domovini...
kompanija kojoj je kredibilitet uvijek poljuljan,ne bih nikad :)

plus,cula sma price o nacinu zaposljavanja,licno od strane lica koja su vrlo dobro upoznata sa radom komapnije
drndalo

#1859 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

poznanik wrote:@jefferson, ako može odgovor na pitanje:

Znas kako, od vecine "strucnjaka" zaposlenih u BH Airlinesu, i ne bi bilo tesko naci, ako ne strucnije, onda "zdravo-seljacko-logicnije", a bogami i zaintersirane zaposlene...! Ovom prilikom ne govorim o letackim posadama koje silom svog skolovanja imaju jako specificnu tezinu...

A administracija, prodaja, marketing, i ko-zna-sta-jos-sve-ne = MA ZDRAAAAAAAVOOOOOO !
jefferson

#1860 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

poznanik wrote:

Naravno da bi! Kako sam otisao iz BiH dugo poslije rata zbog prilike za skolovanjem, tako nesto mi se ne bi bio problem ni vratiti, hipoteticki!
Hipoteticki iz azloga sto sve sto si ti napisao je hipoteticki OK. Medjutim, svi znamo da ta kompanija posluje kao i svaka druga ispostava stranaka na vlasti, cisto kao krava muzara (sto BH Airlines nije) ili kao mjesto za udomljavanje propalih politicara (sto BHA jeste).
BHA ne treba covjeka ili zenu koji ima 5g radnog iskustva u avijaciji, nego nekoga ko je dobar menadzer, koji ce uspostaviti code sharing i razviti ugovore medju kompanijama i koji ce podici produktivnost te poceti profit stvarati.
Na zalost, ona lista s onim imenima vise lici na listu Suda BiH i kantonalnog Tuzilastva u Sarajevu nego kao neka lista potencijalnih menadzera. Vecina s te liste sto je dirnula u zivotu to je i propalo, tako da ne vidim neku buducnost svjetliju za BHA.
A sto se mene licno tice, hipoteticki, bi, jer ono sto si ti napisao je onako kakvi su uslovi na zapadu, a vecina nas je otisla upravo da bi mogla da radi u takvim uslovima.
Timotije

#1861 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

macan prvi wrote:
Timotije wrote:E moj akcija007, jeste to tako fino na papiru. Ja zovnem putnicku agenciju preko koje sam kupio kartu (internet), oni mi fino kazu mi nemamo nista s tim, to je odluka kompanije obratite se njima. Ako zovnem bilo koje prodajno mjesto u Sarajevu (radio ranije), kazu niste kod nas kupili karte obratite se tamo gdje ste uzeli. Ovi u BH Airlinesu ce me sigurno slati od jednog do drugog....nemam ni vremena ni zivaca da se natezem vise s njima. Prelomis jednom za sva vremena i rahat si kasnije. Pricali smo toliko puta ranije na ovim stranama, ja NECU nikog da zovem. Telefonom se vise nista ne obavlja, niko normalan nema vremena ni potrebe a za tim u doba interneta.
Da se natezem sa polupismenim, neljubaznim i potpuno nekompetentnim kreaturama...necu.
Obratio sam se mailom direktorici prodaje u BH Airlinesu, odgovor iskreno ne ocekujem da cu ikada dobiti, ko se kod nas jos s mailovima zajebava? Direktora nemaju jos, a vidimo iz konkursa, koliko je stupidan i namjesten, sve je svima jasno o cemu se radi,kome drugom da se obratim u kompaniji?
Niko tu izgleda nema blage veze ni o cemu,platicu jos ovaj put svoju lakovjernost i svoj glupi jebeni patriotizam, i prekriziti ih za cijeli zivot.
Jesi dobio ikad odgovor na mail? Ja sam im se isto javio jednom prosle godine jer su me izradili za drugi let i dobio sam odgovor u kome je svako kriv, samo ne ta direktorica prodaje, a jos uz to mi je napisano da i njima nije lako... :roll:

Ma kakvi. Kome je jos stalo do covjeka koji 3-4 puta godisnje leti s tvojom kompanijom, cesto 2 godisnje sa cijelom porodicom a usput animira masu jarana i jaranovih jarana....ko ce jos misliti o starim musterijama, jebo to!
Siguran i trasiran put u stecaj!
Da sam makar sekundu bio bezobrazan ili neugodan u svome obracanju (iako sam pisao u afektu), pa bi i razumio, ovako....!? :?: Nasa posla, nema se sta drugo kazati!
Poslao sam slican mail i covjeku koji im pravi red letenja, isto tako samo blago skrenuo paznju, da ja kao krajnji korisnik njihovih usluga, imam stanovitih( :D ) zamjerki na to da prvo okacis red letenja, pa malo kasnije odlucis da usput kupis raju malo sa strane, po okolnim aerodromima,da bi na kraju, poslije mjesec-dva, skontao da ima i drugih dana dana za taj posao :x ! Neradi se to tako prijatelju dragi, ko god ti odozgo diktirao,imaju nekakvi adeti poslovanja. Mozes kako hoces, ali nemozes dokle hoces!
Jefferson je sve rekao u postu iznad mog, to je bit problema i svi znamo o cemu se tu radi. :thumbup:
poznanik

#1862 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by poznanik »

jefferson wrote:
poznanik wrote:
Naravno, nisam u poziciji da bih nudio bilo kome išta slično, ali me zanima da li bi neko iz "dijaspore" (ne volim ovu riječ, no sada nemam drugu) bio spreman doći i raditi određene poslove u domovini..
.
Naravno da bi! Kako sam otisao iz BiH dugo poslije rata zbog prilike za skolovanjem, tako nesto mi se ne bi bio problem ni vratiti, hipoteticki!
Hipoteticki iz azloga sto sve sto si ti napisao je hipoteticki OK. Medjutim, svi znamo da ta kompanija posluje kao i svaka druga ispostava stranaka na vlasti, cisto kao krava muzara (sto BH Airlines nije) ili kao mjesto za udomljavanje propalih politicara (sto BHA jeste).
BHA ne treba covjeka ili zenu koji ima 5g radnog iskustva u avijaciji, nego nekoga ko je dobar menadzer, koji ce uspostaviti code sharing i razviti ugovore medju kompanijama i koji ce podici produktivnost te poceti profit stvarati.
Na zalost, ona lista s onim imenima vise lici na listu Suda BiH i kantonalnog Tuzilastva u Sarajevu nego kao neka lista potencijalnih menadzera. Vecina s te liste sto je dirnula u zivotu to je i propalo, tako da ne vidim neku buducnost svjetliju za BHA.
A sto se mene licno tice, hipoteticki, bi, jer ono sto si ti napisao je onako kakvi su uslovi na zapadu, a vecina nas je otisla upravo da bi mogla da radi u takvim uslovima.
Pretpostavljao sam ovakav odgovor, i raduje me. Raduje me činjenica da postoji volja i spremnost naših ljudi u inostranstvu da unesu svoja stečena znanja i iskustva u razvoj domovine. Vjerujem da i u drugim oblastima imamo mnogo spremnih koji bi učinili isto.
Mi u BiH na svaki mogući način trebamo stvarati prostor i uslove za povrat svih stručnjaka i profesionalaca i njihov angažman, njihova (vaša) znanja i iskustva su neprocjenjiva.

Hvala na odgovoru :)
Gray

#1863 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Gray »

poznanik wrote: Pretpostavljao sam ovakav odgovor, i raduje me. Raduje me činjenica da postoji volja i spremnost naših ljudi u inostranstvu da unesu svoja stečena znanja i iskustva u razvoj domovine. Vjerujem da i u drugim oblastima imamo mnogo spremnih koji bi učinili isto.
Mi u BiH na svaki mogući način trebamo stvarati prostor i uslove za povrat svih stručnjaka i profesionalaca i njihov angažman, njihova (vaša) znanja i iskustva su neprocjenjiva.

Hvala na odgovoru :)

Iako ne iz te oblasti, i ja se osjećam nekako pozvan da odgovorim. Ja sam jako nedavno (prije 3 mjeseca) napustio BiH radi daljeg školovanja, i iskreno radije bih volio u budućnosti ostati da radim negdje u Evropi nego da se vratim u BiH, to mi je prva opcija.

Ukoliko bih se vraćao u BiH nikada ne bih pristao da radim u javnom sektoru, bilo to administracija, vlada, javne firme i sl. Jedino kako bih volio raditi u BiH jeste u privatnim kompanijama sa ciljem da kednog dana radim samostalno.
Last edited by Gray on 06/11/2010 18:42, edited 2 times in total.
sarajevsko_pivo

#1864 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sarajevsko_pivo »

Vidim da su skoro sve karte prodali za let AMS-SJJ, 21-12 i 25-12 uopce vise nema karata kupiti sa BHA :thumbup:

Izlgeda da ce ovo linija biti pun pogodak!
akcija007

#1865 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

sarajevsko_pivo wrote:Vidim da su skoro sve karte prodali za let AMS-SJJ, 21-12 i 25-12 uopce vise nema karata kupiti sa BHA :thumbup:

Izlgeda da ce ovo linija biti pun pogodak!
Super, drago mi je, i samo se nadam da let za AMS subotom iz SA nece kasniti. Subotnji dolazak iz Istanbula u 08:50h u Sarajevo, svake subote u prosjeku kasni po 3-4h a let za AMS je u 10:15h, nema subotom leta za Skandinaviju
jefferson

#1866 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Da imaju ugovore ili code sharing sa Deltom/KLM, mogli bi letit dva puta dnevno i imati pune avione!
akcija007

#1867 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Jutrosnji dolazak iz Istanbula kasnio 6h i 30 minuta, odlazak za Kopenhagen preko Stokholma bila otvorena registracija putnika i prtljage svi se cekirali i kasnio polazak 6h i 40min, da bi na kraju otkazali let,vecernji odlazak za Istanbul u 18h prvo pisalo da kasni 4h da bi ga na kraju otkazali, tako da je otkazan i sutra ujutro dolazak iz IST.

Sta se dogadja s ovim letom iz Istanbula !?

, stalno ali svaki dan kasni u prosjeku po par sati eto danas je rekord preko sest sati ili ne valja timeing za polijetanje ili je kvar aviona ili posude taj avion sto spava u Istanbulu Turkishu da oni operisu s njim ili je fkt tolika magla u SA da kasni po 5-6h i Skandinavija cekajuci taj avion redovno kasni i kasni vecernji odlazak za IST i tako sve redom , lancano
macan prvi

#1868 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Ajd da zabiljezimo jos jedno jubilarno, i po mojoj evidenciji rekordno, kasnjenje od 6 i po sati iz Istanbula i jos rekordnije kasnjenje za Kopenhagen preko Stockholma od 6 sati i 40 minuta. :-)
Zna li neko zasto je kasnjenje bilo toliko dugo?

Inace, let iz Istanbula zaista zna kasniti strahovito i ovo nije jedini primjer kad se to dogodi, a to uvijek za sobom povlaci kasnjenje na letovima za Skandinaviju i moze povlaciti kasnjenje i na letovima za Amsterdam. Ako se nekad napravi codesharing s Deltom (docekat ces, jeffersone, nekad, samo ne pitaj kad :roll: ), na taj nacin ce i putnici za Amsterdam imati problema s prikljucnim letom. Zato mene fakat zanima zasto se tako insistira na toj jutarnjoj konekciji iz Istanbula ili, ako ona ima ekonomsku opravdanost, zasto se ne planira da dalji let aviona iz Istanbula bude nesto kasnije da bi se ove situacije izbjegle :roll:
macan prvi

#1869 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Timotije wrote: Ma kakvi. Kome je jos stalo do covjeka koji 3-4 puta godisnje leti s tvojom kompanijom, cesto 2 godisnje sa cijelom porodicom a usput animira masu jarana i jaranovih jarana....ko ce jos misliti o starim musterijama, jebo to!
Siguran i trasiran put u stecaj!
Da sam makar sekundu bio bezobrazan ili neugodan u svome obracanju (iako sam pisao u afektu), pa bi i razumio, ovako....!? :?: Nasa posla, nema se sta drugo kazati!
Poslao sam slican mail i covjeku koji im pravi red letenja, isto tako samo blago skrenuo paznju, da ja kao krajnji korisnik njihovih usluga, imam stanovitih( :D ) zamjerki na to da prvo okacis red letenja, pa malo kasnije odlucis da usput kupis raju malo sa strane, po okolnim aerodromima,da bi na kraju, poslije mjesec-dva, skontao da ima i drugih dana dana za taj posao :x ! Neradi se to tako prijatelju dragi, ko god ti odozgo diktirao,imaju nekakvi adeti poslovanja. Mozes kako hoces, ali nemozes dokle hoces!
Nevjerovatno :roll: Bolje onda da ne pitam jesi dobio odgovor od tog sto im radi red letenja :roll: Inace, ja sam iz istog razloga prije par sedmica poslao Austrianu mail vezano za njihov zimski red letenja za Sarajevo i dobio sam odgovor za desetak dana; gospodja se u mailu dva puta izvinila jer mi njihov red letenja ne odgovara i rekla da ce proslijediti mail sluzbi koja odredjuje njihov red letenja. Al dobro, Austrian redovno ne bez razloga salje Airbus 320/321 u Sarajevo... :roll:
NeshoSA

#1870 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by NeshoSA »

macan prvi wrote:Ajd da zabiljezimo jos jedno jubilarno, i po mojoj evidenciji rekordno, kasnjenje od 6 i po sati iz Istanbula i jos rekordnije kasnjenje za Kopenhagen preko Stockholma od 6 sati i 40 minuta. :-)
Zna li neko zasto je kasnjenje bilo toliko dugo?

Inace, let iz Istanbula zaista zna kasniti strahovito i ovo nije jedini primjer kad se to dogodi, a to uvijek za sobom povlaci kasnjenje na letovima za Skandinaviju i moze povlaciti kasnjenje i na letovima za Amsterdam. Ako se nekad napravi codesharing s Deltom (docekat ces, jeffersone, nekad, samo ne pitaj kad :roll: ), na taj nacin ce i putnici za Amsterdam imati problema s prikljucnim letom. Zato mene fakat zanima zasto se tako insistira na toj jutarnjoj konekciji iz Istanbula ili, ako ona ima ekonomsku opravdanost, zasto se ne planira da dalji let aviona iz Istanbula bude nesto kasnije da bi se ove situacije izbjegle :roll:
Heh, ja sam jedan od (ne)sretnika koji su imali srecu da (ne)lete tim jutarnjim letom iz Istanbula. Problem je bila magla, ali ne u Sarajevu, nego u Istanbulu (vidljivost je bila na nivou cuvenih maglovitih dana u Sarajevu kad nista ne leti). Mislim da su oni bili odgodili let navece prema Istanbulu (do ujutro), jer su tamo ljudi zatvorili fino aerodrom dok magla ne prodje (pa sam usput presjedio i 4 sata na aerodromu u Beirutu, zbog nemogucnosti da se avion vrati nazad za Istanbul).
Pokraj toga, ne treba se usput puno brinuti ni oko code sharinga, jer ni sami ljudi na aerodromu u Istanbulu nisu sigurni ko treba izdati kartu u slucaju da se zakasni na JA let pod TK kartom (malo sam bio ping pong loptica po raznim salterima dok nisu skontali ko je za sta nadlezan), sto je prica za sebe... Od sada cu da dobro pazim ko mi je operator u tim slucajevima prema Istanbulu (mada ovog puta nisam imao bas puno mogucnosti za biranje)
ljubav_aha

#1871 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

nov 2nd 2010

The national carriers of Bosnia and Herzegovina, Croatia, Serbia, Slovenia and Montenegro will end 2010 with multi million Euro losses.

By the end of September Croatia Airlines has accumulated a loss of approximately 15 million Euros, an increase of 16.2% compared to the same period last year. “The aviation industry has just gone through one of the toughest periods in history and a further 3 years will be needed until the situation is stabilised”, a Croatia Airlines financial report for the Zagreb stock exchange states. The airline notes that the 2 day cabin crew strike and the Icelandic volcano ash cloud hit the airline’s finances even further. However, the Croatian national carrier did manage to decrease its expenditure by 6.2% this year.

Jat Airways recently reported that its financial result for 2010 will be “worse than expected”. The airline’s CEO said at a news conference in Bled, Slovenia that his optimistic plans for 2010 have been derailed by the failure to launch a base in Skopje, the delay in launching Sky Srpska in Banja Luka and the delayed technical overhaul of some of its aircraft. Furthermore, a series of managerial blunders have left the airline strapped for cash. However, the exact loss won’t be known until the 2010 financial report is published in January next year. Jat’s CEO, Srdjan Radovanović, became the airline’s number one man thanks to political ties (like most of his predecessors in the past few years) and has never worked in the field of aviation. Early in the year it was revealed that Jat’s head of finances, brought to the airline by Radovanović, has a high school diploma as his highest academic achievement.

Montenegro Airlines’ losses are also mounting. The airline owes “Airports of Montenegro”, the company that runs Podgorica and Tivat airports, 2.7 million Euros. The airline hasn’t paid its handling fees to the airports since August 31, 2009. The Montenegrin carrier is expected to end 2010 with a 5 million Euro loss, lower than most other EX-YU carriers. Montenegro Airlines’ CEO, Zoran Djurišić also has strong ties with the Government and has an ongoing corruption case against him, which involves the unlawful leasing of aircraft and the failed Master Airways project.

Increased passenger numbers have not financially materialised for B&H Airlines. The Bosnian carrier is projected to end the year with a loss of just over 6 million Euros. Additionally, the decision making process at the carrier has become extremely complicated as all decisions must be approved by Turkish Airlines in Istanbul. The airline still hasn’t named its new CEO, several months after Nudžeim Rečica (the former CEO) left the carrier. Rečica has been promoted by the Government from B&H CEO to the Ambassador of Bosnia and Herzegovina in Qatar.Finally. Adria Airways’ losses have exceeded 13 million Euros in 2010. The Slovenian carrier received 2.5 million Euros from shareholders and partners last month in a move to aid the carrier.

jedan od komentara ispod teksta

politics is bigger than anything in the Balkan :D
drndalo

#1872 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

NeshoSA wrote:jer ni sami ljudi na aerodromu u Istanbulu nisu sigurni ko treba izdati kartu u slucaju da se zakasni na JA let pod TK kartom (malo sam bio ping pong loptica po raznim salterima dok nisu skontali ko je za sta nadlezan), sto je prica za sebe...
Sa TK kartom si TK musterija ! Njima si je platio, a JA je "samo" metal na kojem oni imaju "svoje" sjediste koje si ti kupio... To naravno ne utice pozitivno na dizanje aerodromske magle... Ali je moglo uticati na sjediste sutradan na letu TK za SJJ... Da npr. imas prednost nad onima sa JA kartama...
Timotije

#1873 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

11 sati kasni iz Istanbula, u ovome trenutku :!: :?: Polijecu svi ostali (provjerio), slijecu drugi na Butmir....stvarno, ko je ovdje lud?
Ljudi lete, jer im vrijeme bitno, znaci da im je svejedno sjeli bi u auto ili se truckali autobusom vazdan. Kad kupis avionsku kartu, imas objektivna nadanja, da ces stici od A-B na najbrzi moguci nacin!
Ovo prerasta u "Ko to tamo peva", pa i Misko je nekako stigao do Bg-a, usprkos ratu i Nemcima :mrgreen:
Tragikomedija!
Od srca sam se danas obradovao otvaranju granica za nase ljude u BiH, tako bih rado cestitao i kompaniji na ne-moze-biti-bolje-vijesti i za njih, ali.... :(
Pratite sad malo agresivnu kampanju svih konkurenata, nema nas covjek para da putuje, ali nas ima savim dovoljno izvan BiH, da malo poguraju....
Znaju to pravi igraci itekako.
ljubav_aha

#1874 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Timotije wrote:11 sati kasni iz Istanbula, u ovome trenutku :!: :?: Polijecu svi ostali (provjerio), slijecu drugi na Butmir....stvarno, ko je ovdje lud?
Ljudi lete, jer im vrijeme bitno, znaci da im je svejedno sjeli bi u auto ili se truckali autobusom vazdan. Kad kupis avionsku kartu, imas objektivna nadanja, da ces stici od A-B na najbrzi moguci nacin!
Ovo prerasta u "Ko to tamo peva", pa i Misko je nekako stigao do Bg-a, usprkos ratu i Nemcima :mrgreen:
Tragikomedija!
Od srca sam se danas obradovao otvaranju granica za nase ljude u BiH, tako bih rado cestitao i kompaniji na ne-moze-biti-bolje-vijesti i za njih, ali.... :(
Pratite sad malo agresivnu kampanju svih konkurenata, nema nas covjek para da putuje, ali nas ima savim dovoljno izvan BiH, da malo poguraju....

izgleda da im se ne isplati let sa 10 putnika :D pa cekaju nove :mrgreen:
jefferson

#1875 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:
Timotije wrote:11 sati kasni iz Istanbula, u ovome trenutku :!: :?: Polijecu svi ostali (provjerio), slijecu drugi na Butmir....stvarno, ko je ovdje lud?
Tragikomedija!

izgleda da im se ne isplati let sa 10 putnika :D pa cekaju nove :mrgreen:
Za krajnje korisnike ukidanje viza znaci i vise letova. Sad ce Lufthansa sigurno povecati frekvencije sa njemackom, vjerovatno uvesti jos jedan let sa Minhenom a mozda i cak nekim drugim gradom.
Ono cemu se ja nadam je da ce konacno Air France/KLM uvesti svoj let iz Pariza i Amsterdama tako da kad dolazim u BiH mogu iz Atlante samo jedno presjedanje napraviti i biti u Sarajevu a ne ici za Zagreb.
Sto se tice BH Airlinesa, je se tu ne sikiram. Poreski obveznici redovno placaju porez, a ako ne, onda inspekcija je tu da naplati kazne za nepropisno postavljen vatrogasni aparat ili lavabo u WC, tako da kompanije kao sto je BH Airlines mogu i dalje neometano da kasne po 11 sati i sl.
Post Reply