------------------------madner wrote:600 do 800 km po kvadratu, i to da napucas gradnju.
sada si expert građevine
Moderator: anex
------------------------madner wrote:600 do 800 km po kvadratu, i to da napucas gradnju.
mene je doso geometar, vjestar i etaziranje skupa kod advokata 1400 km.Novi_Nick wrote:Da bi bolje shvatili stvar, ima dosta kuca u momentalnom zajednickom privatnom vlasnistvu clanova porodice, gdje dvije, tri familije zele da se podijele i etaziraju tu zajednicku kucu/zgradu na zasebne stanove gdje ce svaki suvlasnik imati svoj stan 1/1.melody wrote:Kad završiš etažiranje, predaš u grunt, dobiješ rješenje, a poslije možeš raditi diobu pa da svi budete sa 1/1 na pojedinim etažnim dijelovima.Novi_Nick wrote:Zna li neko ko (arhitekt, inzinjer, pravnik?) u Sarajevu vrsi Etaziranje manje stambene zgrade u stanove nekoliko zasebnih suvlasnika. Ustvari kako ide taj cijeli postupak etaziranja objekta sa zemljistem i svim zajednickim popratnim prostorima, kao naprimjer jedna zajednicka garaza? i gdje se to onda nakon etaziranja mora zavesti u dokumentaciju, Opstinski sud ili Opstina?
Ko vrsi etaziranje, u kombinacji arhitekta/pravnik ili ko? Arhitekta da odradi posebno za svakog suvlasnika premjere i crteze etaznih dijelova a pravnik da ta etaziranja sada pojedinih suvlasnika pretoci u neki ugovor izmedju njih koja etaza kome pripada. Zatim da svaki suvlasnik uzme taj svoj nacrt etaziranja od arhitekte i sa ugovorom od suvlasnika ide u grunt na uknjizbu svog etaznog dijela 1/1?
Isto tako da li neko zna odprilike koliko kosta etaziranje i troskovi etaziranja do uvodjenja u grunt jedne kuce od nekih caa 500-600 m2?
svaka ti cast!zonbirile wrote:ma čova je blizu,jer nabrojao je mnoge stvari na koje se zaboravlja.E sada još niste definisali koja je zona,ali u I zoni naknada za uređenje građevinskog zemljišta/renta je 100KM/m2.Sva procedura dobijanja dozvole te dođe još 10.000KM,jer 2% plačaš na predračunsku vrijednost objekta iz projekta za atomsko sklonište.Priključci,pazi ako je već I zona su kraći,ali skuplji-asfalt,ulica,znači struja,voda ,kanalizacija,plin,telefon još 10.000KM.Znači donji si ni počeo nisi bukvalnu izgradnju za 20 oooKM.U širem centru ne možeš naći lokaciju ispod 200KM po m2 i to ako nije puna izgradivost,ako je puna onda je 300KM i više.Prevod i knjiženje,sa parcelisanjem za 500m2 po 200KM je cca 106.000KM.Sada smo već na 126 000KM,sa 500m2 zemljišta,dozvolama i priključcima na placu.Objekat je od 100m2 ukupne površine.
--------------------------SarajVox wrote:svaka ti cast!zonbirile wrote:ma čova je blizu,jer nabrojao je mnoge stvari na koje se zaboravlja.E sada još niste definisali koja je zona,ali u I zoni naknada za uređenje građevinskog zemljišta/renta je 100KM/m2.Sva procedura dobijanja dozvole te dođe još 10.000KM,jer 2% plačaš na predračunsku vrijednost objekta iz projekta za atomsko sklonište.Priključci,pazi ako je već I zona su kraći,ali skuplji-asfalt,ulica,znači struja,voda ,kanalizacija,plin,telefon još 10.000KM.Znači donji si ni počeo nisi bukvalnu izgradnju za 20 oooKM.U širem centru ne možeš naći lokaciju ispod 200KM po m2 i to ako nije puna izgradivost,ako je puna onda je 300KM i više.Prevod i knjiženje,sa parcelisanjem za 500m2 po 200KM je cca 106.000KM.Sada smo već na 126 000KM,sa 500m2 zemljišta,dozvolama i priključcima na placu.Objekat je od 100m2 ukupne površine.
to se trazi. transparentno i jasno. hvala
---------------------------madner wrote:Samo jos da si obratio paznju i vidio da je rekao da se radi o cijeni BEZ zemljista
-----------------------------------------madner wrote:Ama stani, hoces reci da ako imam sve dozvole i prikljucke ne mogu odzidati kucu/stan ispod 1000 KM po kvadratu? Ako ne mogu nece cijena nikad biti ispod, ako mogu hoce.
Izvini zasto si toliko dugo cekao 10 mjeseci da ti advokat to sredi?SarajVox wrote:mene je doso geometar, vjestar i etaziranje skupa kod advokata 1400 km.Novi_Nick wrote:Da bi bolje shvatili stvar, ima dosta kuca u momentalnom zajednickom privatnom vlasnistvu clanova porodice, gdje dvije, tri familije zele da se podijele i etaziraju tu zajednicku kucu/zgradu na zasebne stanove gdje ce svaki suvlasnik imati svoj stan 1/1.melody wrote:
Kad završiš etažiranje, predaš u grunt, dobiješ rješenje, a poslije možeš raditi diobu pa da svi budete sa 1/1 na pojedinim etažnim dijelovima.
Ko vrsi etaziranje, u kombinacji arhitekta/pravnik ili ko? Arhitekta da odradi posebno za svakog suvlasnika premjere i crteze etaznih dijelova a pravnik da ta etaziranja sada pojedinih suvlasnika pretoci u neki ugovor izmedju njih koja etaza kome pripada. Zatim da svaki suvlasnik uzme taj svoj nacrt etaziranja od arhitekte i sa ugovorom od suvlasnika ide u grunt na uknjizbu svog etaznog dijela 1/1?
Isto tako da li neko zna odprilike koliko kosta etaziranje i troskovi etaziranja do uvodjenja u grunt jedne kuce od nekih caa 500-600 m2?
objekat je: stan u prizemlju trospratnoj kuci sa bastom od 700m2
neznam jeli ti sta znaci usporedba. mozda sam i puno platio, pojma nemam, ali sam zadovoljan jer nisam morao nista sam dirati, samo cekati 10 mjeseci da mi advokat to sredi
--------------------------------------madner wrote:100 kvadrata da ti je lakse racunat. I zona.
ti se fakat razumijes u ove poslove. Bas toliko da si mi bezplatni savjetnik postao. Hvala.zonbirile wrote:platio si uobičajenu cijenu ,jer se pravi elaborat,koji ide u zemljišne knjige,katastar.Upis traje dugo.Na kraju te pozovu,pregledaš uneseno i potpišeš.
Ko pravi taj elaborat i sta u njemu stoji? zasto upis traje dugo, mora da postojati neki razlog?zonbirile wrote:platio si uobičajenu cijenu ,jer se pravi elaborat,koji ide u zemljišne knjige,katastar.Upis traje dugo.Na kraju te pozovu,pregledaš uneseno i potpišeš.
----------------------------------------------------Novi_Nick wrote:Ko pravi taj elaborat i sta u njemu stoji? zasto upis traje dugo, mora da postojati neki razlog?zonbirile wrote:platio si uobičajenu cijenu ,jer se pravi elaborat,koji ide u zemljišne knjige,katastar.Upis traje dugo.Na kraju te pozovu,pregledaš uneseno i potpišeš.
---------------------------------------------------mpodrug wrote:pozz ekipa....molim ako neko zna ....na postojećem stanu sam nadogradio dvije sobe potpuno istih gabarita kao ovo dole ...na gornju etažu se izlazi iz donje ( znaci nema poseban ulaz, stepenice )..naravno donji dio je u gruntu...ali gornji nije jer mi par puta u sudu kazu da to ne treba uknjizavati jer imam dokumentaciju o gradnji ( gradj, upotr. dozvola i to )...jel to moguće da fakat ne treba ?!?...hvala unaprijed ....
zonbirile wrote:---------------------------------------------------mpodrug wrote:pozz ekipa....molim ako neko zna ....na postojećem stanu sam nadogradio dvije sobe potpuno istih gabarita kao ovo dole ...na gornju etažu se izlazi iz donje ( znaci nema poseban ulaz, stepenice )..naravno donji dio je u gruntu...ali gornji nije jer mi par puta u sudu kazu da to ne treba uknjizavati jer imam dokumentaciju o gradnji ( gradj, upotr. dozvola i to )...jel to moguće da fakat ne treba ?!?...hvala unaprijed ....
ne kontam,mora da je došlo do nesporazuma.Vidiš u gruntu je to u redu,to je uplanjenje.Znači na KČ je ucrtana kuća određenih dimenzija i orijentirana u prostoru,katastar.Međutim u vlasničkom listu,nije svejedno da li je to objekat od x,ili 2x kvadrata.
Hm, nezakonito si napravio sprat, i sada belaj što neki tamo traže neki elaborat. Pravac u općinu, najbolje imovinsko-pravna služba, a kasnije i katastar. I vidi šta ti treba za dopunu građevinske dozvole. Bez 5 milja u đepu, i ne razmišljaj o pokretanju postupka.mpodrug wrote: hm...bio danas u sudu....kaze treba nekakav elaborat na osnovu onoga sto je napravljeno pa da to uvede u etaznu knjigu.... ..sad mi fakat nije nista jasno...na napravio sam nadogranju prije 10 godina.....svasta......