Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#1851 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

madner wrote:600 do 800 km po kvadratu :roll: , i to da napucas gradnju.
------------------------
sada si expert građevine :D
madner

#1852 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Pa kada mi ovaj delegat pukne cijenu i jos kaze bez zemljista. :roll:
SarajVox

#1853 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

Novi_Nick wrote:
melody wrote:
Novi_Nick wrote:Zna li neko ko (arhitekt, inzinjer, pravnik?) u Sarajevu vrsi Etaziranje manje stambene zgrade u stanove nekoliko zasebnih suvlasnika. Ustvari kako ide taj cijeli postupak etaziranja objekta sa zemljistem i svim zajednickim popratnim prostorima, kao naprimjer jedna zajednicka garaza? i gdje se to onda nakon etaziranja mora zavesti u dokumentaciju, Opstinski sud ili Opstina?
Kad završiš etažiranje, predaš u grunt, dobiješ rješenje, a poslije možeš raditi diobu pa da svi budete sa 1/1 na pojedinim etažnim dijelovima.
Da bi bolje shvatili stvar, ima dosta kuca u momentalnom zajednickom privatnom vlasnistvu clanova porodice, gdje dvije, tri familije zele da se podijele i etaziraju tu zajednicku kucu/zgradu na zasebne stanove gdje ce svaki suvlasnik imati svoj stan 1/1.

Ko vrsi etaziranje, u kombinacji arhitekta/pravnik ili ko? Arhitekta da odradi posebno za svakog suvlasnika premjere i crteze etaznih dijelova a pravnik da ta etaziranja sada pojedinih suvlasnika pretoci u neki ugovor izmedju njih koja etaza kome pripada. Zatim da svaki suvlasnik uzme taj svoj nacrt etaziranja od arhitekte i sa ugovorom od suvlasnika ide u grunt na uknjizbu svog etaznog dijela 1/1?

Isto tako da li neko zna odprilike koliko kosta etaziranje i troskovi etaziranja do uvodjenja u grunt jedne kuce od nekih caa 500-600 m2?
mene je doso geometar, vjestar i etaziranje skupa kod advokata 1400 km.
objekat je: stan u prizemlju trospratnoj kuci sa bastom od 700m2

neznam jeli ti sta znaci usporedba. mozda sam i puno platio, pojma nemam, ali sam zadovoljan jer nisam morao nista sam dirati, samo cekati 10 mjeseci da mi advokat to sredi
zonbirile

#1854 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

ma čova je blizu,jer nabrojao je mnoge stvari na koje se zaboravlja.E sada još niste definisali koja je zona,ali u I zoni naknada za uređenje građevinskog zemljišta/renta je 100KM/m2.Sva procedura dobijanja dozvole te dođe još 10.000KM,jer 2% plačaš na predračunsku vrijednost objekta iz projekta za atomsko sklonište.Priključci,pazi ako je već I zona su kraći,ali skuplji-asfalt,ulica,znači struja,voda ,kanalizacija,plin,telefon još 10.000KM.Znači donji si ni počeo nisi bukvalnu izgradnju za 20 oooKM.U širem centru ne možeš naći lokaciju ispod 200KM po m2 i to ako nije puna izgradivost,ako je puna onda je 300KM i više.Prevod i knjiženje,sa parcelisanjem za 500m2 po 200KM je cca 106.000KM.Sada smo već na 126 000KM,sa 500m2 zemljišta,dozvolama i priključcima na placu.Objekat je od 100m2 ukupne površine.
SarajVox

#1855 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

zonbirile wrote:ma čova je blizu,jer nabrojao je mnoge stvari na koje se zaboravlja.E sada još niste definisali koja je zona,ali u I zoni naknada za uređenje građevinskog zemljišta/renta je 100KM/m2.Sva procedura dobijanja dozvole te dođe još 10.000KM,jer 2% plačaš na predračunsku vrijednost objekta iz projekta za atomsko sklonište.Priključci,pazi ako je već I zona su kraći,ali skuplji-asfalt,ulica,znači struja,voda ,kanalizacija,plin,telefon još 10.000KM.Znači donji si ni počeo nisi bukvalnu izgradnju za 20 oooKM.U širem centru ne možeš naći lokaciju ispod 200KM po m2 i to ako nije puna izgradivost,ako je puna onda je 300KM i više.Prevod i knjiženje,sa parcelisanjem za 500m2 po 200KM je cca 106.000KM.Sada smo već na 126 000KM,sa 500m2 zemljišta,dozvolama i priključcima na placu.Objekat je od 100m2 ukupne površine.
svaka ti cast!
to se trazi. transparentno i jasno. hvala
zonbirile

#1856 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

SarajVox wrote:
zonbirile wrote:ma čova je blizu,jer nabrojao je mnoge stvari na koje se zaboravlja.E sada još niste definisali koja je zona,ali u I zoni naknada za uređenje građevinskog zemljišta/renta je 100KM/m2.Sva procedura dobijanja dozvole te dođe još 10.000KM,jer 2% plačaš na predračunsku vrijednost objekta iz projekta za atomsko sklonište.Priključci,pazi ako je već I zona su kraći,ali skuplji-asfalt,ulica,znači struja,voda ,kanalizacija,plin,telefon još 10.000KM.Znači donji si ni počeo nisi bukvalnu izgradnju za 20 oooKM.U širem centru ne možeš naći lokaciju ispod 200KM po m2 i to ako nije puna izgradivost,ako je puna onda je 300KM i više.Prevod i knjiženje,sa parcelisanjem za 500m2 po 200KM je cca 106.000KM.Sada smo već na 126 000KM,sa 500m2 zemljišta,dozvolama i priključcima na placu.Objekat je od 100m2 ukupne površine.
svaka ti cast!
to se trazi. transparentno i jasno. hvala
--------------------------
pa zato što se šicate bez konkretnih podataka.sada platičeš više ako je puna izgradivost,zgrada sa više spratova,normalno skuplja renta,ostale dozvole i priključci,teh.prijem isto ide po kvadratu,ali zato imaš još recimo 4-5 puta više prostora,pa se to dijeli,tako da u konačnici cijena pada sa većim brojem jedinica,ali ispod nečega ne može.Svi kukaju skupo,ali zaboravljaju zemljište i dozvole+priključke.Imaš slučajeva gdje opština uslovljava pristupni put,da bi sa sebe skinula izgradnju istog.
madner

#1857 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Samo jos da si obratio paznju i vidio da je rekao da se radi o cijeni BEZ zemljista :D
zonbirile

#1858 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

madner wrote:Samo jos da si obratio paznju i vidio da je rekao da se radi o cijeni BEZ zemljista :D
---------------------------
jebi ga ja kao arbitar.Za samostojeći individualni objekat je tako,jer nemaš efekt smanjenja cijene kroz povečanu iskorištenost/spratnost.Za veće zgrade je cijena zemljišta procentualno manje bita,manje učešće u formiranju cijene.Iako i tu imaš razlike i sve diktiraju urbanisti,jer negdje imaš prilaz,parking,zelenu površinu koju si dužan izgraditi i uraditi.
madner

#1859 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Ama stani, hoces reci da ako imam sve dozvole i prikljucke ne mogu odzidati kucu/stan ispod 1000 KM po kvadratu? Ako ne mogu nece cijena nikad biti ispod, ako mogu hoce.
zonbirile

#1860 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

madner wrote:Ama stani, hoces reci da ako imam sve dozvole i prikljucke ne mogu odzidati kucu/stan ispod 1000 KM po kvadratu? Ako ne mogu nece cijena nikad biti ispod, ako mogu hoce.
-----------------------------------------
bila je priča o zemljištu ne upliči sada dozvolu i priključke,uostalom skroz je paušalno reći stan/kuća.Koliki stan,kuću,jer se sve plača po kvadratima,koja zona,i priključcisu vezani za kvadrate,teh.prijem i sve ostalo.
madner

#1861 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

100 kvadrata da ti je lakse racunat. I zona.
Novi_Nick

#1862 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

SarajVox wrote:
Novi_Nick wrote:
melody wrote:
Kad završiš etažiranje, predaš u grunt, dobiješ rješenje, a poslije možeš raditi diobu pa da svi budete sa 1/1 na pojedinim etažnim dijelovima.
Da bi bolje shvatili stvar, ima dosta kuca u momentalnom zajednickom privatnom vlasnistvu clanova porodice, gdje dvije, tri familije zele da se podijele i etaziraju tu zajednicku kucu/zgradu na zasebne stanove gdje ce svaki suvlasnik imati svoj stan 1/1.

Ko vrsi etaziranje, u kombinacji arhitekta/pravnik ili ko? Arhitekta da odradi posebno za svakog suvlasnika premjere i crteze etaznih dijelova a pravnik da ta etaziranja sada pojedinih suvlasnika pretoci u neki ugovor izmedju njih koja etaza kome pripada. Zatim da svaki suvlasnik uzme taj svoj nacrt etaziranja od arhitekte i sa ugovorom od suvlasnika ide u grunt na uknjizbu svog etaznog dijela 1/1?

Isto tako da li neko zna odprilike koliko kosta etaziranje i troskovi etaziranja do uvodjenja u grunt jedne kuce od nekih caa 500-600 m2?

neznam jeli ti sta znaci usporedba. mozda sam i puno platio, pojma nemam, ali sam zadovoljan jer nisam morao nista sam dirati, samo cekati 10 mjeseci da mi advokat to sredi
Izvini zasto si toliko dugo cekao 10 mjeseci da ti advokat to sredi?
zonbirile

#1863 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

madner wrote:100 kvadrata da ti je lakse racunat. I zona.
--------------------------------------
vidi ,ja legalizovao vikendicu zidanu,od 35 kvadrata,na Vrbanji, biro Ambijenta mi pravio projekat i sve proračune,po tom projektu vrijednost je 42 000KM.Pošto je projekat tipski,platio samo 300KM,priključci ne ulaze u tu cifru.Dozvola me došla 2000KM, jer rentu nisam platio,jer sam van urbanizovanog područja.Sa priključcima sigurno 50 000KM a 35m2.Zemljište obaška i troškovi oko toga.
SarajVox

#1864 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

Kad završiš etažiranje, predaš u grunt, dobiješ rješenje, a poslije možeš raditi diobu pa da svi budete sa 1/1 na pojedinim etažnim dijelovima.[/quote]

Isto tako da li neko zna odprilike koliko kosta etaziranje i troskovi etaziranja do uvodjenja u grunt jedne kuce od nekih caa 500-600 m2?[/quote]

neznam jeli ti sta znaci usporedba. mozda sam i puno platio, pojma nemam, ali sam zadovoljan jer nisam morao nista sam dirati, samo cekati 10 mjeseci da mi advokat to sredi[/quote]

Izvini zasto si toliko dugo cekao 10 mjeseci da ti advokat to sredi?[/quote]

nemam pojma zasto je toliko trajalo, iskreno!
u glavnom je sredjeno. Cudno mi je bilo i raspitivao sam se zasto i kako. advokat mi je samo reko da moramo cekati neki red. ako hocu da prije zavrsim da to moze ali da skuplje dode. valja platit na kafu ovog pa onog itd.
a to je kontra moje zivotne filozofije da neko direktno iz mog depa prima dodatnu odstetu na crno zato sto je na nekoj poziciji i iskoristava istu
zonbirile

#1865 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

platio si uobičajenu cijenu ,jer se pravi elaborat,koji ide u zemljišne knjige,katastar.Upis traje dugo.Na kraju te pozovu,pregledaš uneseno i potpišeš.
SarajVox

#1866 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

zonbirile wrote:platio si uobičajenu cijenu ,jer se pravi elaborat,koji ide u zemljišne knjige,katastar.Upis traje dugo.Na kraju te pozovu,pregledaš uneseno i potpišeš.
ti se fakat razumijes u ove poslove. Bas toliko da si mi bezplatni savjetnik postao. Hvala.
Novi_Nick

#1867 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

SarajVox

Novi_Nick

SarajVox

Novi_Nick
Izvini zasto si toliko dugo cekao 10 mjeseci da ti advokat to sredi?

SarajVox
nemam pojma zasto je toliko trajalo, iskreno!
u glavnom je sredjeno. Cudno mi je bilo i raspitivao sam se zasto i kako. advokat mi je samo reko da moramo cekati neki red. ako hocu da prije zavrsim da to moze ali da skuplje dode. valja platit na kafu ovog pa onog itd.
a to je kontra moje zivotne filozofije da neko direktno iz mog depa prima dodatnu odstetu na crno zato sto je na nekoj poziciji i iskoristava istu

Novi_Nick
Opet nisi rekao nista konkretno, gdje su ti bili/stajali ti papiri koji su cekali u redu za prijem tih 10 mjeseci, morao ti je reci tvoj advokat gdje dokumentacija stoji u redu za prihvatanje i upis?
Novi_Nick

#1868 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

zonbirile wrote:platio si uobičajenu cijenu ,jer se pravi elaborat,koji ide u zemljišne knjige,katastar.Upis traje dugo.Na kraju te pozovu,pregledaš uneseno i potpišeš.
Ko pravi taj elaborat i sta u njemu stoji? zasto upis traje dugo, mora da postojati neki razlog?
zonbirile

#1869 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Novi_Nick wrote:
Ko pravi taj elaborat i sta u njemu stoji? zasto upis traje dugo, mora da postojati neki razlog?
----------------------------------------------------
pa etažiranje je u konkretnom slučaju upravo to,razdioba po etažama.Inače to je proces premjeravanja sanbene jedinice,obavezan u Hrvatskoj,nadam se i kod nas uskoro.Poenta je da se utvrdi faktičko stanje kvadrature i rasporeda stana.Do sada se prometovalo riješenjima za stan,gdje je kvadratura određivana iz projektne dokumentacije,odokativno i sl.U mnogo slučajeva se ustanovi da stan nema toliko kvadrata,a pri cijeni od 2000KM za km2 to je velika stvar.Proces etažiranja mora vršiti registrovani geometar i on pravi elaborat.Pravi se tlocrt stana sa rasporedom,svaka pojedinačna kvadratura se mjeri i zbirna cijelog stana.radi se u više primjeraka i na pausu,sada vjerovatno i u digitalnoj formi.Sada uobičajeno je da advokat vodi cijeli postupak,angažuje geometra,i vodi sve ostalo.Gotov elaborat se predaje na sud,koji vrši sve moguće kontrole i poslove po zakonu o zemljišnim knjigama,te se upisuje u katastar.Proces je spor,jer pored provjere surješivosti elaborata,rješenja i vlsničkog prava,gleda se i grunt položenih prava, i sl.zašto traje dugo i može li brže treba neko insajder sa suda da se javi.Na kraju dobijaš obavijest da se javiš,pregledaš,potpišeš pristanak da će sve navedeno biti tako upisana,ili po upisu da je to,to.
SarajVox

#1870 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

Novi_Nick
Opet nisi rekao nista konkretno, gdje su ti bili/stajali ti papiri koji su cekali u redu za prijem tih 10 mjeseci, morao ti je reci tvoj advokat gdje dokumentacija stoji u redu za prihvatanje i upis?[/quote]

mozda bi mi covjek i reko da sam pitao...
mene nije interesovalo gdje su papiri vec kad ce se zavrsit kompletni postupak da stoji 1/1 na moje ime
mpodrug

#1871 Re: Cijene stanova All about

Post by mpodrug »

pozz ekipa....molim ako neko zna ....na postojećem stanu sam nadogradio dvije sobe potpuno istih gabarita kao ovo dole ...na gornju etažu se izlazi iz donje ( znaci nema poseban ulaz, stepenice )..naravno donji dio je u gruntu...ali gornji nije jer mi par puta u sudu kazu da to ne treba uknjizavati jer imam dokumentaciju o gradnji ( gradj, upotr. dozvola i to )...jel to moguće da fakat ne treba ?!?...hvala unaprijed .... :thumbup:
zonbirile

#1872 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

mpodrug wrote:pozz ekipa....molim ako neko zna ....na postojećem stanu sam nadogradio dvije sobe potpuno istih gabarita kao ovo dole ...na gornju etažu se izlazi iz donje ( znaci nema poseban ulaz, stepenice )..naravno donji dio je u gruntu...ali gornji nije jer mi par puta u sudu kazu da to ne treba uknjizavati jer imam dokumentaciju o gradnji ( gradj, upotr. dozvola i to )...jel to moguće da fakat ne treba ?!?...hvala unaprijed .... :thumbup:
---------------------------------------------------
ne kontam,mora da je došlo do nesporazuma.Vidiš u gruntu je to u redu,to je uplanjenje.Znači na KČ je ucrtana kuća određenih dimenzija i orijentirana u prostoru,katastar.Međutim u vlasničkom listu,nije svejedno da li je to objekat od x,ili 2x kvadrata.
žuti

#1873 Re: Cijene stanova All about

Post by žuti »

Jedno pitanje.

Ima li neka novogradnja na potezu dolac malta-cobanija koja prihvata zamjenu uz doplatu.

Ja bih dao svoj dosoban stan koji je nov-nadogradnja na Ilidzi, za veci na pomenutoj lokaciji, uz doplatu.

:D :-D
mpodrug

#1874 Re: Cijene stanova All about

Post by mpodrug »

zonbirile wrote:
mpodrug wrote:pozz ekipa....molim ako neko zna ....na postojećem stanu sam nadogradio dvije sobe potpuno istih gabarita kao ovo dole ...na gornju etažu se izlazi iz donje ( znaci nema poseban ulaz, stepenice )..naravno donji dio je u gruntu...ali gornji nije jer mi par puta u sudu kazu da to ne treba uknjizavati jer imam dokumentaciju o gradnji ( gradj, upotr. dozvola i to )...jel to moguće da fakat ne treba ?!?...hvala unaprijed .... :thumbup:
---------------------------------------------------
ne kontam,mora da je došlo do nesporazuma.Vidiš u gruntu je to u redu,to je uplanjenje.Znači na KČ je ucrtana kuća određenih dimenzija i orijentirana u prostoru,katastar.Međutim u vlasničkom listu,nije svejedno da li je to objekat od x,ili 2x kvadrata.

hm...bio danas u sudu....kaze treba nekakav elaborat na osnovu onoga sto je napravljeno pa da to uvede u etaznu knjigu.... :zoka: ..sad mi fakat nije nista jasno...na napravio sam nadogranju prije 10 godina.....svasta...... :roll:
Haris.ba

#1875 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

mpodrug wrote: hm...bio danas u sudu....kaze treba nekakav elaborat na osnovu onoga sto je napravljeno pa da to uvede u etaznu knjigu.... ..sad mi fakat nije nista jasno...na napravio sam nadogranju prije 10 godina.....svasta......
Hm, nezakonito si napravio sprat, i sada belaj što neki tamo traže neki elaborat. Pravac u općinu, najbolje imovinsko-pravna služba, a kasnije i katastar. I vidi šta ti treba za dopunu građevinske dozvole. Bez 5 milja u đepu, i ne razmišljaj o pokretanju postupka.
Post Reply