Neću da ne želim, hoću da želim ono što će donijeti dobro i meni i drugima - i zato ja ne mogu biti budista.
Budizam, religija ili filozofija ?
-
Great Cornholio
#1851 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Sad mi na um pade onaj skeč iz Nadrealista, ono kad se mijenja vlast i nova sve mijenja, pa kad su krenuli da istejeruju pisce iz "društva pisaca" onaj s bradom reče onom koji ga je istjerivao " Budi ono što jesi, ali budi"
Neću da ne želim, hoću da želim ono što će donijeti dobro i meni i drugima - i zato ja ne mogu biti budista.
-
bizet
#1852 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
pa ko te tjera da budes ono sto ne zelis biti?
-
Great Cornholio
#1853 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ne tjera niko, niti bi me mogao natjerati i da hoće. Ja se trudim da ostanem ono što jesam a što smatram dobrim, da prestanem biti ono što jesam a ne sviđa mi se taj dio moje ličnosti i smatram ga lošim, i da postanem ono što želim da budem, što smatram dobrim, a što mi fali da se "kompletiram" . Valjda će mi to za ovoga života uspjeti, i valjda će mi i Bog u tome malo pripomoćibizet wrote:pa ko te tjera da budes ono sto ne zelis biti?
-
ime_kojeg_nema
#1854 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Pa i ja isto ovo zelim. Bas ovim rijecima kojima si to objasnio. Mislim da ti ovaj dio oko zelje i budizma malo pogresno shvatas ili mozda ja pogresno shvatam stav budizma prema zelji. Za mene budizam objasnjava prirodu zelje kao psiholoskog fenomena, rasklapa taj mehanizam, ukazuje na moguce i ceste smjernice razvoja zelje. Za mene budizam ne kaze nemoj zeljeti vec budi svjestan onoga sto se desava, upoznaj mehanizam, budi posmatrac. Nemoguce je ne zeljeti i nemoguce je ne biti ucesnik, to nam je urodjeno samim time sto smo rodjeni kao ljudska bica. Tu u igru ulaze pitanja morala i etike. Zelimo biti bolji ljudi, zelimo ono sto si ti prethodno opisao. Svako ucenje nas na neki nacin uci tome. Ne mora ni biti neko ucenje, to nam govori i zdrav razum, "unutrasnji glas", to je nesto sto znamo... dobro je teznja. Cak i ljudi koje mozda sasvim opravdano smatramo negativcima dok gledaju filmove navijaju za pozitivne likoveGreat Cornholio wrote:Ne tjera niko, niti bi me mogao natjerati i da hoće. Ja se trudim da ostanem ono što jesam a što smatram dobrim, da prestanem biti ono što jesam a ne sviđa mi se taj dio moje ličnosti i smatram ga lošim, i da postanem ono što želim da budem, što smatram dobrim, a što mi fali da se "kompletiram" .bizet wrote:pa ko te tjera da budes ono sto ne zelis biti?
Sto se tice muzike ja sam jucer dobar dio dana, kisnog, slusao Rundekov album "Plavi avion". Za mene najbolji album koji je napravio, ukljucujuci i rane radove sa bendom Haustor. Maestro.
Mozda ce Nurudin znati, jako mi se svidja turski muzicar Mercan Dede. On radi neki spoj elektronske i tradicionalne turske i sufi muzike. Slusam ga cesto, narocito prvi album "Sufi dreams".
-
Great Cornholio
#1855 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
@ime_kojeg_nema, ja mislim da si ti "zalutao u budizam"
"Otvorio" si dosta tema, a ja danas više neću moći biti na forumu, moram i ja izać' među ljude,da ne podivljam. Ma ne bih ja nikada mogao živjeti u nekom hramu, i po čitav dan željeti da ne želim ništa, nema tih para
Nastavićemo...
"Otvorio" si dosta tema, a ja danas više neću moći biti na forumu, moram i ja izać' među ljude,da ne podivljam. Ma ne bih ja nikada mogao živjeti u nekom hramu, i po čitav dan željeti da ne želim ništa, nema tih para
Nastavićemo...
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1856 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ja ću tebi sad opet reći da griješiš ali ti to nemoj shvatiti kao oponiranje nego kao pomoć ,nešto što ti može pomoći "na putu tom" . Da ne pravim duži uvod u kojem diplomatski zaobilazim tvoj ego da bi poruku ti uopće prihvatio ,kontaš ...ime_kojeg_nema wrote:U pravu si sto se ovoga tice. Istini za volju ne mogu reci da sam ja sad neki aktivni slusalac pank muzike, naprotiv, jako rijetko slusam te bendove. Povremeno volim otici na pank svirku, recimo jednom godisnje, ali i to je vise neki ritual druzenja sa starom ekipom, uglavnom svi skoro cetrdesetogodisnjaci i porodicni ljudi danas. Ali volim se definisati kao stari pankerNurudin wrote:Ne ,ja ti govorim o samoj muzici i njenom utjecaju na čovjeka . Zašto recimo neko ko voli t-folk ne osjeća isto što i ti kad sluša pank ? Zato što on to nema u sebi i ne dotiče ga ,odnosno da bi ti se nešto dopalo ti to već moraš imati u sebi ,mora to stanje koje se nalazi u nekom tipu muzike ,biti dominantno u tebi .
Sad ako se ti trudiš postići unutrašnji mir i to ,onda kontam da mi ne idu ti neki žešći zvuci uz to ,jer ti ne nastojiš da imaš te neke momente mira i blaženstva ,pa onda ostatak vremena provodiš u totalno suprotnom stanju ,nego nastojiš da te momente proširiš na cjelo vrijeme . Možda ti onda ta vrsta muzike može smetati u tome ,to hoću da kažem.
Punk mi je dosta oblikovao misljenje po pitanju nekog sistema vrijednosti i odredio me u nekom drustvenom, pa i politickom smislu. U pravu si kada kazes da nesto mora biti dominantno u nama da bi odraz toga pronalazili i slijedili u razlicitim formama izrazavanju. Ja sam to svoje mladalacko buntovnistvo "bez razloga", a kasnije i ono s razlogom, kanalisao prvo kroz tu muziku, kasnije kroz drustveno-politicki angazman... ustvari jedan dosta strastven zivot, u koji je budizam dosao da malo izbalansira situaciju. Ustvari dosao je period postavljanja pitanja, potrebe za unutrasnjim mirom, traganja... i neke odgovore sam nasao u Budinom ucenju.
Znači nemoj se definisati jer definisati se znači ograničiti se ,a definisanje sebstva jeste glavna metoda kojom se ego gradi
. Jednostavno nema potrebe da se definišeš ni kao "stari panker" ,"ostarjeli ali čvrsti roker" i slične stvari koje su jednako imidž ,opet jednako ego ,jednako ograničavanje sebe .
Dakle hvata te u zamku definicija , lafo nekog "ostvarivanja sebe" (kao eto to sam ja ,to je moja furka ovo ono ) ,a u biti te stavlja u zatvor ,stavlja ti granice . Nije to toliko dramatično na prvi pogled ali jeste kad ti jednom proda priču onda na istu tu foru ti proda još mali milion definicija ,da bi ti na kraju nabio osjećaj otuđenja ,ne pripadanja dok tepa sebi o nekoj "posebnosti". To može biti malo zastrašujuće u početku jer te onda hvata pitanje "pa ko sam onda do vraga ja uopće? " ali strah i jeste oružje ega . Nema uopće potrebe da znaš ko si ti jer kad osjećaš ,onda je znanje samo smetnja ,znanje je plitko da te opiše
Poslije gubljenja identiteta ,odnosno ne vezivanja za isti (jer moraš imati neki identitet radi ljudi ali si svijestan da je to samo maska) dolazi do nekog vida ravnodušnosti prema svemu ,nije to depresija niti šta slično ,već jednostavno ta neka praznina ( s tim da praznina tu nema negativnu konotaciju) ...prostor unutar tebe . Sufi muzika je nastala zbog toga, jer se onda muzikom "oživi " taj prostor i onda iz te čistine nastaje konstantni mir i radost ali i kasnije se sluša onako čisto užitka radi ali ti neki agresivniji zvuci mogu da povrijeđuju takvog tebe
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1857 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nije svrha u tome da budeš budista ,kršćanin ili musliman ..to su tek riječi ,pojmovi koji mogu samo da ukazuju na neke istine ,a nikako da budu Istiniti jer je istina ili realnost neizreciva.Great Cornholio wrote:Sad mi na um pade onaj skeč iz Nadrealista, ono kad se mijenja vlast i nova sve mijenja, pa kad su krenuli da istejeruju pisce iz "društva pisaca" onaj s bradom reče onom koji ga je istjerivao " Budi ono što jesi, ali budi"![]()
Na žalost je u religijama pa i u budizmu (jer ima sve elemente religije) postalo to da su svrha samima sebi ,tradiciji i sličnim stvarima koje onda pokriju tu istinu .
- Nurudin
#1858 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Rundek je odličan ,on je baš taj tip ko nekog mistika i ima lagahnu muziku sa kvalitetnim textovimaSto se tice muzike ja sam jucer dobar dio dana, kisnog, slusao Rundekov album "Plavi avion". Za mene najbolji album koji je napravio, ukljucujuci i rane radove sa bendom Haustor. Maestro.
Mozda ce Nurudin znati, jako mi se svidja turski muzicar Mercan Dede. On radi neki spoj elektronske i tradicionalne turske i sufi muzike. Slusam ga cesto, narocito prvi album "Sufi dreams".
Merčan Dede je isto jako dobar ,dobro mu idu te obrade sufi muzike
-
Great Cornholio
#1859 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nurudine, nemoj se ljutiti, ali meni se čini da si ti ovdje "po zadatku", jer izjašnjavaš se kao musliman a kažeš da je za tebe islam samo pojam koji ukazuje na neke istine, a to ne mora značiti da istinit, da je istina neizreciva, te dvije izjave nisu "kompatibilne"Nurudin wrote:Nije svrha u tome da budeš budista ,kršćanin ili musliman ..to su tek riječi ,pojmovi koji mogu samo da ukazuju na neke istine ,a nikako da budu Istiniti jer je istina ili realnost neizreciva.Great Cornholio wrote:Sad mi na um pade onaj skeč iz Nadrealista, ono kad se mijenja vlast i nova sve mijenja, pa kad su krenuli da istejeruju pisce iz "društva pisaca" onaj s bradom reče onom koji ga je istjerivao " Budi ono što jesi, ali budi"![]()
Na žalost je u religijama pa i u budizmu (jer ima sve elemente religije) postalo to da su svrha samima sebi ,tradiciji i sličnim stvarima koje onda pokriju tu istinu .
Ja ne krijem da vjerujem da je Isus istina, i trudim se da objasnim zašto vjerujem da je istina, u tu svrhu koristim sve što "imam", svo svoje znanje i iskustvo, ali ne trudim se da bilo kime manipulišem, jer nisam ja siguran da sam ja u potpunosti u pravu, jer nisam ja Bog, i ne želim da počinim isti grijeh koji su počinili Adam ( Adem i Hava) i Eva ( Hava), ne želim da sumnjam u to da jedino Bog zna potpunu istinu.
Rekoh da neću više danas pisati, ali ne mogoh se oduprijeti želji da to ne učinim, jer kad pročitah ono što je Ime_kojeg_nema napisao, iz čega se vidi da ga muče velike sumnje, pa kad pročitah ovo što si ti napisao, citiram "Znači nemoj se definisati jer definisati se znači ograničiti se ,a definisanje sebstva jeste glavna metoda kojom se ego gradi , u meni se javi sumnja, "unutrašnji glas" kao da mi reče " Možda je ovaj nurudin vehabija, al' onaj zadužen za "regrutaciju" novih članova, jer oni se služe tom taktikom manipulacije onima koji "se traže" , od Sokrata su je izgleda "ukrali". Znaš ono "Ironija pa majeutika"
Možda i griješim, ali kad Ime_kojeg _nema spomenu "unutrašnji glas", ja se sjetih da sam ga i ja dosta koristio, u situacijama kad nisam bio siguran u to šta je ispravno i šta da radim, i mogu vam reći da me je taj unutrašnji glas rijetko kad prevario, jer iako sam zbog korištenja te "mudrosti" često ulazio u rasprave, svađe, morao okretati obraz i po više puta, na kraju sam uglavnom iz tih "borbi" izlazio kao "pobjednik", ništa mi se loše nije desilo. I danas to isto činim, ne želim se odupirati unutrašnjem glasu kad se "javi", jer , iako me zbog toga drugi mogu smatrati psihički oboljelim, ja vjerujem da Bog ponekad tako čovjeka usmjerava ka onom što je dobro za njega, a istovremeno nije loše ni za Boga.
Možda sam ovaj put pogriješio, možda je taj unutrašnji glas plod moje percepcije onog što ste ti i ime_kojeg _nema pisali, i zato halalite ako sam koga uvrijedio, ali eto ja rekoh što moradoh reći, i sad mi je lakše, sad na miru mogu izaći s društvom na kafu.
Prijatno veče vam želim, pa se čujemo...
-
bizet
#1861 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
@Cornholio, Nurudin je savrseno jasan bio, kako si ti mogao izvuci takav zakljucak o covjeku meni je misterija...fora si Cornholio 
@ime_kojeg_nema, Rundek i Cargo su pravi pogodak, jednostavno su kompletni...Plavi avion je odlican album...Indijanska mi je mozda najceznutljivija pjesma koju sam ikad dozivjela, najezim se kad je cujem...nit mozes sta dodati niti oduzeti, savrseno
ovog drugog sto si spomenuo nisam poznavala (njegovu muziku), pa poslusah, doduse, jednu stvar i bi mi i previse....ne pade mi, ne vidim nista zanimljivo, a kamoli umjetnicko, u tom njegovom izrazu...stvar ukusa vjerujem, jer inace nisam ljubitelj orijentalnog zvuka, za mene je on izgubljen u prostoru i vremenu i vrlo rijetko se moze uspjesno ukombinovati uz zapadnjacki, tek tad mi je moguce poslusati, dakle u vrlo.malim dozama, shrugs
@ime_kojeg_nema, Rundek i Cargo su pravi pogodak, jednostavno su kompletni...Plavi avion je odlican album...Indijanska mi je mozda najceznutljivija pjesma koju sam ikad dozivjela, najezim se kad je cujem...nit mozes sta dodati niti oduzeti, savrseno
ovog drugog sto si spomenuo nisam poznavala (njegovu muziku), pa poslusah, doduse, jednu stvar i bi mi i previse....ne pade mi, ne vidim nista zanimljivo, a kamoli umjetnicko, u tom njegovom izrazu...stvar ukusa vjerujem, jer inace nisam ljubitelj orijentalnog zvuka, za mene je on izgubljen u prostoru i vremenu i vrlo rijetko se moze uspjesno ukombinovati uz zapadnjacki, tek tad mi je moguce poslusati, dakle u vrlo.malim dozama, shrugs
-
Great Cornholio
#1862 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
@bizet, pa ja sam iskren kad kažem da vjerujem u Boga, ali sam isto tako iskren i kad kažem da vjerujem u nauku. Ja vjerujem da Bog na nas može djelovati na dva načina, preko drugih ljudi, tako što će druge ljude potaknuti da nam kažu ili urade nešto što će na nas djelovati bilo motivirajuće ili inhibirajuće, i tako nam pomoći da uradimo ili ne uradimo nešto što će izmijeniti "normalan" tok procesa koji se u nama odvijaju po zakonitostima koje je utvrdila nauka, a ime _kojeg _nema je u svom postu pokazao da ih poznaje, ali isto tako može i preko nas djelovati na druge ljude kojima Bog isto tako želi dobro kao što nama želi kad nam se "obraća" preko drugih ljudibizet wrote:@Cornholio, Nurudin je savrseno jasan bio, kako si ti mogao izvuci takav zakljucak o covjeku meni je misterija...fora si Cornholio
Svi smo mi pomalo paranoični, jer svjesni smo valjda da na ovom svijetu žive, ne samo dobri već i loši ljudi, ne žele nam svi ljudi dobro. Možda je ovo što napisah, kao što i napisah, samo plod straha od zla koje se često predstavlja dobrim, a možda i nije, to samo Bog zna, i nek mi oprosti ako sam pogriješio ili slušajući "unutrašnji glas" povrijedio nurudinova ili osjećanja imena_kojeg _nema, a i oni isto tako.
A Darko ima i pjesama koje mi se sviđaju, a i onih koji mi se ne sviđaju, ova mi se sviđa
-
Great Cornholio
#1863 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Samo da još kažem da je meni @fata pomogao da ojačam ego, jer čovjek sa "čvrstim "Ja" jeste možda više izložen opasnosti koja mu prijeti kao što vjetar prijeti hrastu koji nije spreman da mu se "povinuje", ali ipak jako "Ja" čovjeka pošteđuje mučne borbe sa samim sobom prourokovane konstatnim analiziranjem svega i svačega, stalnim preispitivanjem moralnih principa kojim se vodi kroz život, a vala ko je još vidio da se išta da valja može napraviti od vrbe kojoj vjetar "ne može" ništa, jedino možda oni sepeti u kojima su nekad ljudi krompir s njiva nosili, dok nisu došli motokultivatori, i čovjeku pomogli da se riješi prevelikog tereta.
Pomogao mi je čestim ponavljanjem riječi" Mladiću, uman si, čuvaj se prevelike pameti"
Pomogao mi je čestim ponavljanjem riječi" Mladiću, uman si, čuvaj se prevelike pameti"
- fatamorgana
#1864 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ma ti si se s egom rodio a još nisi im'o ni kose na glaviGreat Cornholio wrote:Samo da još kažem da je meni @fata pomogao da ojačam ego, jer čovjek sa "čvrstim "Ja" jeste možda više izložen opasnosti koja mu prijeti kao što vjetar prijeti hrastu koji nije spreman da mu se "povinuje", ali ipak jako "Ja" čovjeka pošteđuje mučne borbe sa samim sobom prourokovane konstatnim analiziranjem svega i svačega, stalnim preispitivanjem moralnih principa kojim se vodi kroz život, a vala ko je još vidio da se išta da valja može napraviti od vrbe kojoj vjetar "ne može" ništa, jedino možda oni sepeti u kojima su nekad ljudi krompir s njiva nosili, dok nisu došli motokultivatori, i čovjeku pomogli da se riješi prevelikog tereta.
-
Great Cornholio
#1865 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nije tačno, niko se ne rađa ni kako musliman, ni kao budista, ni kao hrišćanin, ni kao komunista, kapitalista ... nauka nas je tih dilema riješila, s tim što se jedni od nabrojanih ne slažu s tim, oni tvrde da se svi ljudi rađaju u "pravoj" vjeri pa kasnije "zastrane", al' , Boga mi, teHško će u to ubijediti ostale, ne ide to baš tako lagaHnofatamorgana wrote:
ma ti si se s egom rodio a još nisi im'o ni kose na glavi
- fatamorgana
#1866 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
"Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti",Great Cornholio wrote:Nije tačno, niko se ne rađa ni kako musliman, ni kao budista, ni kao hrišćanin, ni kao komunista, kapitalista ... nauka nas je tih dilema riješila, s tim što se jedni od nabrojanih ne slažu s tim, oni tvrde da se svi ljudi rađaju u "pravoj" vjeri pa kasnije "zastrane", al' , Boga mi, teHško će u to ubijediti ostale, ne ide to baš tako lagaHnofatamorgana wrote:
ma ti si se s egom rodio a još nisi im'o ni kose na glavi, ima nas koji smo čuli da postoji i zloupotreba nauke
-
Great Cornholio
#1867 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Hvala na upozorenju! Čuvaj se i ti, jer slabo ko voli iskrene ljudefatamorgana wrote:"Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti",Great Cornholio wrote:Nije tačno, niko se ne rađa ni kako musliman, ni kao budista, ni kao hrišćanin, ni kao komunista, kapitalista ... nauka nas je tih dilema riješila, s tim što se jedni od nabrojanih ne slažu s tim, oni tvrde da se svi ljudi rađaju u "pravoj" vjeri pa kasnije "zastrane", al' , Boga mi, teHško će u to ubijediti ostale, ne ide to baš tako lagaHnofatamorgana wrote:
ma ti si se s egom rodio a još nisi im'o ni kose na glavi, ima nas koji smo čuli da postoji i zloupotreba nauke
- Nurudin
#1868 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nurudine, nemoj se ljutiti, ali meni se čini da si ti ovdje "po zadatku", jer izjašnjavaš se kao musliman a kažeš da je za tebe islam samo pojam koji ukazuje na neke istine, a to ne mora značiti da istinit, da je istina neizreciva, te dvije izjave nisu "kompatibilne"![]()
Ja ne krijem da vjerujem da je Isus istina, i trudim se da objasnim zašto vjerujem da je istina, u tu svrhu koristim sve što "imam", svo svoje znanje i iskustvo, ali ne trudim se da bilo kime manipulišem, jer nisam ja siguran da sam ja u potpunosti u pravu, jer nisam ja Bog, i ne želim da počinim isti grijeh koji su počinili Adam ( Adem i Hava) i Eva ( Hava), ne želim da sumnjam u to da jedino Bog zna potpunu istinu.
Ne ljutim se ,ja sam očekivao da će neko tako reagovati ,a u biti sam se i nasmijao na ovo dole sa vehabijama
Sad ću ti nešto reći ,i pokušaj to shvatiti baš onako kako piše ,bez ikakve svoje interpretacije . Jednostavno zamisli da si našao negdje komad papira i ne znaš ko ga je napisao ,samo ga čitaš ..ok
Sve vjere samo ukazuju na Istinu (ovdje ne koristim riječ Bog neka svako vidi Istinu bez nekih prijašnjih predodžbi koje mu je samo mogu zakloniti ,a za mene lično to je božije ime Hakk-Istiniti) ali Istina se ne može obuhvatiti riječima i neizreciva je ,a sve vjere i njene dogme su izražene baš riječima .
Recimo kad musliman pročita "Allahu ekber" -Allah je najveći i onda normalno um pokuašava stvoriti neku predodžbu "najvećeg" ,međutim šta god um stvori i zamisli ...to nije to ,nego je to samo ono što On nije jer je veći i od toga !
Dakle ta riječ samo ukazuje na nešto ,kao putokaz na kojem piše recimo "Dubrovnik" ali ti nemaš pojma šta to zaista jeste dok ne dođeš u to mjesto ,dok ga ne kušaš . Tako je sa svim vjerama i slijepo vezivanje za riječi bez shvatanja da one samo ukazuju na suštinu ...je ništa .
Međutim oni koji su žedni Istine (opet kažem nije uopće potrebno ovu riječ vezivati za bilo koju sliku) i koji su shvatili da je text i praksa samo putokaz ,pa oni nemaju više nikakvih stvarnih razlika ,oni su isti ,oni su putnici
vehabije i SokratRekoh da neću više danas pisati, ali ne mogoh se oduprijeti želji da to ne učinim, jer kad pročitah ono što je Ime_kojeg_nema napisao, iz čega se vidi da ga muče velike sumnje, pa kad pročitah ovo što si ti napisao, citiram "Znači nemoj se definisati jer definisati se znači ograničiti se ,a definisanje sebstva jeste glavna metoda kojom se ego gradi , u meni se javi sumnja, "unutrašnji glas" kao da mi reče " Možda je ovaj nurudin vehabija, al' onaj zadužen za "regrutaciju" novih članova, jer oni se služe tom taktikom manipulacije onima koji "se traže" , od Sokrata su je izgleda "ukrali". Znaš ono "Ironija pa majeutika"![]()
Da ti kažem još nešto i ovo će te sigurno malo uznemiriti : dok god čovjek ima takav neki odbrambeni gard ,neki strah i napadnu želju da maše svojom zastavom ,on u stvari u dubini nije toliko uvjeren u to što promoviše i strah ga je da bi se to moglo otkriti i zato mu treba stalno ta doza konfrontacije sa drugim uvjerenjima ,jer mu to onda daje malo na lažnoj čvrstini.
Govorim iz iskustva .
Evo da ti pomognem u tvojoj vjeri ,da budeš kvalitetniji vjernik ,preporučujem ti da čitaš katoličkog propovjednika Antonia de Mella ,on je sjajan spiritulani učiteljMožda i griješim, ali kad Ime_kojeg _nema spomenu "unutrašnji glas", ja se sjetih da sam ga i ja dosta koristio, u situacijama kad nisam bio siguran u to šta je ispravno i šta da radim, i mogu vam reći da me je taj unutrašnji glas rijetko kad prevario, jer iako sam zbog korištenja te "mudrosti" često ulazio u rasprave, svađe, morao okretati obraz i po više puta, na kraju sam uglavnom iz tih "borbi" izlazio kao "pobjednik", ništa mi se loše nije desilo. I danas to isto činim, ne želim se odupirati unutrašnjem glasu kad se "javi", jer , iako me zbog toga drugi mogu smatrati psihički oboljelim, ja vjerujem da Bog ponekad tako čovjeka usmjerava ka onom što je dobro za njega, a istovremeno nije loše ni za Boga.
Možda sam ovaj put pogriješio, možda je taj unutrašnji glas plod moje percepcije onog što ste ti i ime_kojeg _nema pisali, i zato halalite ako sam koga uvrijedio, ali eto ja rekoh što moradoh reći, i sad mi je lakše, sad na miru mogu izaći s društvom na kafu.
Prijatno veče vam želim, pa se čujemo...
- Nurudin
#1869 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
indijanskabizet wrote:@Cornholio, Nurudin je savrseno jasan bio, kako si ti mogao izvuci takav zakljucak o covjeku meni je misterija...fora si Cornholio
Evo još jedan možda te se dojmi
Nadam se da Sati neće zamjeriti ,a i ovako mu updejtujemo temu
- fatamorgana
#1870 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
A pogotovo oni neiskreni,Great Cornholio wrote:Hvala na upozorenju! Čuvaj se i ti, jer slabo ko voli iskrene ljudefatamorgana wrote:
"Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti",
- fatamorgana
#1871 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ovo gore što navodiš porizlazi iz sufijske, haj'mo reć' Rumijevske tolerantnosti i neformalnog već suštinskog poimanja vjere. No, da li bi ti mogao i kao sufija mogao da se uslovno tečeno "odrekneš" mainstream vjere i njene formalnosti?Nurudin wrote:
Ne ljutim se ,ja sam očekivao da će neko tako reagovati ,a u biti sam se i nasmijao na ovo dole sa vehabijama![]()
Sad ću ti nešto reći ,i pokušaj to shvatiti baš onako kako piše ,bez ikakve svoje interpretacije . Jednostavno zamisli da si našao negdje komad papira i ne znaš ko ga je napisao ,samo ga čitaš ..ok
Sve vjere samo ukazuju na Istinu (ovdje ne koristim riječ Bog neka svako vidi Istinu bez nekih prijašnjih predodžbi koje mu je samo mogu zakloniti ,a za mene lično to je božije ime Hakk-Istiniti) ali Istina se ne može obuhvatiti riječima i neizreciva je ,a sve vjere i njene dogme su izražene baš riječima .
Recimo kad musliman pročita "Allahu ekber" -Allah je najveći i onda normalno um pokuašava stvoriti neku predodžbu "najvećeg" ,međutim šta god um stvori i zamisli ...to nije to ,nego je to samo ono što On nije jer je veći i od toga !
Dakle ta riječ samo ukazuje na nešto ,kao putokaz na kojem piše recimo "Dubrovnik" ali ti nemaš pojma šta to zaista jeste dok ne dođeš u to mjesto ,dok ga ne kušaš . Tako je sa svim vjerama i slijepo vezivanje za riječi bez shvatanja da one samo ukazuju na suštinu ...je ništa .
Međutim oni koji su žedni Istine (opet kažem nije uopće potrebno ovu riječ vezivati za bilo koju sliku) i koji su shvatili da je text i praksa samo putokaz ,pa oni nemaju više nikakvih stvarnih razlika ,oni su isti ,oni su putnici ....
Da li bi mogao i da javno odbaciš formu za ljubav suštine?
Ja npr kao neformalni simpatizer budizma, "wannabe" budista ne trebam da izgovorim nikakav "budistički šehadet" i sl. mogu da "uđem i izađem" slobodno po vlastitom nahođenju bez straha od osude ili negodovanja ....
- Nurudin
#1872 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ne bih . To je kao da me pitaš da li bih ja mogao da odbacim svoje tijelo jer ionako jedino što je vrijedno u njemu jeste duša .fatamorgana wrote:Ovo gore što navodiš porizlazi iz sufijske, haj'mo reć' Rumijevske tolerantnosti i neformalnog već suštinskog poimanja vjere. No, da li bi ti mogao i kao sufija mogao da se uslovno tečeno "odrekneš" mainstream vjere i njene formalnosti?Nurudin wrote:
Ne ljutim se ,ja sam očekivao da će neko tako reagovati ,a u biti sam se i nasmijao na ovo dole sa vehabijama![]()
Međutim oni koji su žedni Istine (opet kažem nije uopće potrebno ovu riječ vezivati za bilo koju sliku) i koji su shvatili da je text i praksa samo putokaz ,pa oni nemaju više nikakvih stvarnih razlika ,oni su isti ,oni su putnici ....
Da li bi mogao i da javno odbaciš formu za ljubav suštine?
Ja npr kao neformalni simpatizer budizma, "wannabe" budista ne trebam da izgovorim nikakav "budistički šehadet" i sl. mogu da "uđem i izađem" slobodno po vlastitom nahođenju bez straha od osude ili negodovanja ....
To je naravno nemoguće jer meni je data takva forma (jer tijelo je forma) ,kao što su i riječi i praksa koje čine vjeru forma ali nema vrijednost bez skrivenog ( batin) koje ima prednost nad zahirom (pojavnim ,formom)
Tu nema suprotstavljenosti osim ako je ti ne stvoriš ,a religija vrlo često prevagne na formu jer to su ljudi i ako su oni svijesni samo forme ,naravno da će u vjeri vidjeti i tražiti samo to - formu .
Ne znam ni zašto bih ja to radio kad imam komfor u tesavvufu ,te ispunjava neke moje hajmo reći duhovne domete .
Dakle mogu bez ikakve grižnje savjesti ,ubjeđivanja ili bilo čega sličnog da sjedim sa tobom mjesec dana u nekom budističkom hramu i kad dođe vrijeme molitve ja ću klanjati ,ti ćeš raditi šta želiš ,a možemo i onda meditirati negdje u prirodi ,samo što ćeš ti to zvati joga ,a ja "hafi-zikr" ili skriveni zikr ,(inače najvrijedniji zikr ,bez riječi ,bez misli ) koji je isto što i meditacija
- Nurudin
#1873 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Još jednom da kažem da ako ima neki problem sa konceptom teme kojeg možda ovako narušavamo ,možda bi bilo dobro da ove neke dijaloge i postove prebacimo na novu temu i onda tamo da pišemo ,kao neka ekumena
,jer eto imamo tu i budiste tradicionalne i wannabe (sufije bi rekli da je to "ašik" ,ašikuješ sa tim i to nije ništa bezze
) ,imamo kršćane i evo ja kao musliman 
-
Great Cornholio
#1874 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
@nurudine, nemoj mi, Boga ti, pomagati, jer nisam ja čovjek kome treba pomoć po pitanju toga šta smatra istinom i zašto to smatra istinom. Ono u šta ja jedino sumnjam da li da nekad nešto kažem, ili da prešutim, da li da nešto učinim ili ne učinim, da li da se oko nečega prestanem truditi ili da nastavim. U tim situacijama se uzdam u "unutrašnji glas ", a u situacijama u kojima nemam sumnji vodim se moralnim principima za koje vjerujem da su ispravni, istiniti i dobri i za mene a i za druge.
Za mene je Bog sveprisutan, uvijek je tu, ne prilagođava se nikome, a može pomoći nama u situacijama kad se moramo prilagođavati, i pomaže , ali ako mi pomoć želimo i dopustimo mu da nas usmjeri u pravcu koji je najbolji za nas.
Ali moramo biti spremni i na to da zbog toga moramo ponekad podnijeti i određenu žrtvu, jer ne treba nam uvijek podrška za ono što činimo, nekad nas treba i zaustaviti u nečemu što činimo a što je pogrešno za nas, ili nas treba "natjerati" da se mijenjamo, a znamo da to nije baš tako lako, svi mi volimo živjeti u iluziji da smo mi ispravni a drugi ne znaju šta valja.
Vjera u Boga i relativiziranje istine ne ide zajedno, istinu ju moguće saznati, istina je pojmljiva baš kao što je zbir kvadrata nad hipotenuzom jednak zbiru kvadrata nad obje katete.
A ovo što se tiče pomaganja drugima, tu treba biti vrlo oprezan, ja "često" izletim sa nekim rješenjima pa me kasnije muči savjest, jer kao što ni ja ne volim da me neko posmatra kao "pacijenta" isto tako ni drugi to ne vole.
Konstruktivan dijalog je moguć samo između dvije osobe koje se smatraju ravnopravnim sagovornicima, koji nisu tu da bi se međusobno nadmudrivali, a pošto ti kažeš da ne znaš šta je istina o čemu onda da raspravljamo
Ne sudi, jer sudom kakvim sudiš takvim će ti se i suditi - često ja zbog nepoštivanja ove mudrosti upadnem u probleme, ali šta ću, ja sam čovjek, a ljudi griješe
Za mene je Bog sveprisutan, uvijek je tu, ne prilagođava se nikome, a može pomoći nama u situacijama kad se moramo prilagođavati, i pomaže , ali ako mi pomoć želimo i dopustimo mu da nas usmjeri u pravcu koji je najbolji za nas.
Ali moramo biti spremni i na to da zbog toga moramo ponekad podnijeti i određenu žrtvu, jer ne treba nam uvijek podrška za ono što činimo, nekad nas treba i zaustaviti u nečemu što činimo a što je pogrešno za nas, ili nas treba "natjerati" da se mijenjamo, a znamo da to nije baš tako lako, svi mi volimo živjeti u iluziji da smo mi ispravni a drugi ne znaju šta valja.
Vjera u Boga i relativiziranje istine ne ide zajedno, istinu ju moguće saznati, istina je pojmljiva baš kao što je zbir kvadrata nad hipotenuzom jednak zbiru kvadrata nad obje katete.
A ovo što se tiče pomaganja drugima, tu treba biti vrlo oprezan, ja "često" izletim sa nekim rješenjima pa me kasnije muči savjest, jer kao što ni ja ne volim da me neko posmatra kao "pacijenta" isto tako ni drugi to ne vole.
Konstruktivan dijalog je moguć samo između dvije osobe koje se smatraju ravnopravnim sagovornicima, koji nisu tu da bi se međusobno nadmudrivali, a pošto ti kažeš da ne znaš šta je istina o čemu onda da raspravljamo
Ne sudi, jer sudom kakvim sudiš takvim će ti se i suditi - često ja zbog nepoštivanja ove mudrosti upadnem u probleme, ali šta ću, ja sam čovjek, a ljudi griješe
-
Great Cornholio
#1875 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Može čovjek prevariti druge, ali sebe ne može, u stvari može, ali to ga neće dovesti do sreće, laž će ga da dovesti do bolesti.fatamorgana wrote:A pogotovo oni neiskreni,Great Cornholio wrote:Hvala na upozorenju! Čuvaj se i ti, jer slabo ko voli iskrene ljudefatamorgana wrote:
"Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti",