Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
ahuseino

#1851 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Nek vlada Iraka i SAD zatrazi rezoluciju od UNa i nek iste tamo posalju trupe sastavljene iz arapskih/islamskih zemalja.
Ameri i Britanci treba da se povuku do kraja 2009-e.

Uopste, Amerika treba prestati oslanjati se na svoju vojsku da im omogucava ekonomske pogodnosti. Ako moze ostatak svijeta tako moze i Amerika. Free trade my ass.
Pa da, znachi minimalno jos godinu i po, ne odma'.

Mislish da che 'bracha' htjet' pomochi?

Neche li trazit' para, najvjerovatnije od Amerike 'jope :-)

A treba im i dat' kad je pokajnik sve ovo i zglajzo... Ratni zlochinac... nema ga vecheg.

... ma nego da moze Amerika nego imaju neki dosta dublji razlozi...

Vojska mi je manje oslonac, vishe alat u rukama eto nasheg poglavara; i tako zatvaramo full circle da je najbitnije da je isti "chestit" i iskren ko co'ek, a ne "iskusni" konj/kobila driven by special interests...
jeza u ledja

#1852 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Ma ne moraju biti iz arapskih zemalja.

UN sluzi da bude policajac, ne SAD. Ko ce dati pare ne znam....ko inace daje pare za intervencije UN? Ne daje samo Amerika. Svejedno, cisto sumnjam da bi to kostalo i djelic onoga sto sada Amerika trosi na svoje trupe i silnu logistiku.

I u Bosni je bila klaonica pa se vrlo brzo smirilo i danas stranih trupa gotovo da i nema u poredjenju sa Irakom.

Irak ne moze vise biti unutrasnje pitanje SAD, vec se njime trebaju pozabaviti i ostali kojima je u interesu (a svima je u interesu iracka nafta). SAD, Iran, Saudija, Rusija, Kina, EU, Japan trebaju napraviti mirovnu konferenciju i dogovoriti zajednicku akciju kad je u pitanju Irak. Da li ce to ista rijesiti, ne znam, ali ocigledno da Amerika tu ne pomaze vec naprotiv.

Ja smatram da Amerika treba povuci trupe iz Iraka do kraja 2009 (a poceti vec na zimu) pa makar... Ako Iracani hoce da se biju nista ih nece sprijeciti, kao sto ih ni sada ne sprjecava.

Kako americka vojska moze sprijeciti bombe-samoubice, nasilje po pregdradjima ili slicne stvari? U pitanju je vojska, ne policija. Ne mozes ti dugorocno koristiti vojsku da bi omogucavao sigurnost na ulici. Ameri su tamo ko slonovi u staklarskoj radnji.

Jednostavno, nek se povuku.
ahuseino

#1853 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Ma ne moraju biti iz arapskih zemalja.

UN sluzi da bude policajac, ne SAD. Ko ce dati pare ne znam....ko inace daje pare za intervencije UN? Ne daje samo Amerika. Svejedno, cisto sumnjam da bi to kostalo i djelic onoga sto sada Amerika trosi na svoje trupe i silnu logistiku.

I u Bosni je bila klaonica pa se vrlo brzo smirilo i danas stranih trupa gotovo da i nema u poredjenju sa Irakom.

Irak ne moze vise biti unutrasnje pitanje SAD, vec se njime trebaju pozabaviti i ostali kojima je u interesu (a svima je u interesu iracka nafta). SAD, Iran, Saudija, Rusija, Kina, EU, Japan trebaju napraviti mirovnu konferenciju i dogovoriti zajednicku akciju kad je u pitanju Irak. Da li ce to ista rijesiti, ne znam, ali ocigledno da Amerika tu ne pomaze vec naprotiv.

Ja smatram da Amerika treba povuci trupe iz Iraka do kraja 2009 (a poceti vec na zimu) pa makar... Ako Iracani hoce da se biju nista ih nece sprijeciti, kao sto ih ni sada ne sprjecava.

Kako americka vojska moze sprijeciti bombe-samoubice, nasilje po pregdradjima ili slicne stvari? U pitanju je vojska, ne policija. Ne mozes ti dugorocno koristiti vojsku da bi omogucavao sigurnost na ulici. Ameri su tamo ko slonovi u staklarskoj radnji.

Jednostavno, nek se povuku.
Nismo mi u disagreement generalno speaking, samo se ne moze 'odjednom' povuchi kako neki to vole da chuju / vjeruju ovdje.

Ovo zasto je Amerika u Iraku je to na sta sam mislio da je dobro duboka rasprava.
Ovo sam razrachunao i postao na drugoj temi o cijeni benzina u USA:

"Cijena Irackog rata do danas je preko 500 B$. Davno je presisao Vietnamski (~350 B$) a suska se da bi do kraja mogao doseci cijenu WWII rata od blizu 2 trilijuna.

Ne znam jeli republikanska propaganda, ali je to preskupo da bi se moglo samo reci 'to je zbog ulja'. Na NPR-u nedavno su diskutovali upravo ovo. Za te pare se mogla cijena petrola znacajno smanjiti na mnoge druge nacine. U Americi totalna dnevna potrosnja na gorivo je oko 1 b$, znaci financiranje rata je moglo do sada kupiti, flat out, 500 dana free gasoline at retail cost."

Znachi jednostavno rechi USA je tamo zbog ulja mi je slabo vjerovatno, jer ove pare sto su se potroshile i troshe, su mogle pomochi industriji na mnoge druge nachine pochev od alternative energy sources to direktnog "subzidiranja" (mozel' se 'vako prevest') cijene goriva, limitirano na nekom nivou i odrzivog deceniju...

Ma.... :roll:
stulic

#1854 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stulic »

Zapitas li se gdje su pare potrosene? Sigurno nisu francuskom prozivodjacu municije i bojevih glava. Haliburton ringing bells?

Sta ima tu duboko da se polemise, Amerika je u Iraku jer je to tako htjela jedna elita koja na tome debelo profitira. Ratni profiteri, vojna industrija, raznorazni kontraktori... duga je lista onih koji fino zaradjuju na ovom kao i na svakom ratu.
ahuseino

#1855 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

stulic wrote:Zapitas li se gdje su pare potrosene? Sigurno nisu francuskom prozivodjacu municije i bojevih glava. Haliburton ringing bells?

Sta ima tu duboko da se polemise, Amerika je u Iraku jer je to tako htjela jedna elita koja na tome debelo profitira. Ratni profiteri, vojna industrija, raznorazni kontraktori... duga je lista onih koji fino zaradjuju na ovom kao i na svakom ratu.

Ma ne mogu da vjerujem :shock: , pa ima nesto u chemu se slazemo :shock:
jeza u ledja

#1856 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Pa ja, sve je rekao stulic. Ne sluzi rat u Iraku da bi pomogao irackom ili americkom narodu, vec jednoj grupi ljudi okupljenih oko Chenneya, Rumsfelda, Wolfowitza..., a koristeci Djoleta kao marionetu. Imali su jasan plan i prije nego su dosli na vlast - naci razlog da se u vojsku i njenu logistiku uloze silne pare od poreznih obveznika radeci za lobije kompanija poput KBR Hallburton... Naravno tu su i pare od nafte, mogu samo zamislit kome ide dobit od iracke nafte. A sve to fino upakovano u sarenu lazu o antiterorizmu i sirenju demokratije, a u stvari sirili su smrt. O ovoj zlocinackoj klici pricace se godinama, tek kad odu sa vlasti izaci ce takve stvari na vidjelo.
stulic

#1857 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stulic »

Pa izaci ce ono sto se odavno zna pa opet niko nista nece poduzeti. Javno je dokazano da se uslo u rat na osnovu lazi i falsifikovanih informacija medjutim niko za to nije odgovarao.
Isto tako se danas zna da se i u Vietnam otislo sa laznim povodom, Gulf of Tonkin Incident je izlaziran i prenapuhan samo da bise pridobila javnost za podrsku invaziji.
Da ne kazem da me niko nikad nece moci ubjediti da je napad na Pearl Harbour bilo iznenadjenje. Mislim da je baza poturena kao mamac nebi li se izazvao povod za ulazak u WW2.
jefferson

#1858 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jefferson »

stulic wrote:Pa izaci ce ono sto se odavno zna pa opet niko nista nece poduzeti. Javno je dokazano da se uslo u rat na osnovu lazi i falsifikovanih informacija medjutim niko za to nije odgovarao.
Isto tako se danas zna da se i u Vietnam otislo sa laznim povodom, Gulf of Tonkin Incident je izlaziran i prenapuhan samo da bise pridobila javnost za podrsku invaziji.
Da ne kazem da me niko nikad nece moci ubjediti da je napad na Pearl Harbour bilo iznenadjenje. Mislim da je baza poturena kao mamac nebi li se izazvao povod za ulazak u WW2.
Dobro si krenuo, ali si onda zadnjom recenicom sve uprsko!
Jel ti palo kad napamet da bi se to saznalo, jer eto zna se da je WMD izreziran i da je Gulf of Tonkin isto izreziran? Sve se u Americi sazna kad tad, nije ovo SDA sijelo gdje se odlucuje kako raskrmcit drzavu!
stulic

#1859 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stulic »

jefferson wrote:
stulic wrote:Pa izaci ce ono sto se odavno zna pa opet niko nista nece poduzeti. Javno je dokazano da se uslo u rat na osnovu lazi i falsifikovanih informacija medjutim niko za to nije odgovarao.
Jel ti palo kad napamet da bi se to saznalo, jer eto zna se da je WMD izreziran i da je Gulf of Tonkin isto izreziran? Sve se u Americi sazna kad tad, nije ovo SDA sijelo gdje se odlucuje kako raskrmcit drzavu!
Pa ocito da se saznalo, kako bih ja inace saznao. Nazalost nije zvanicno objavljeno na javnim medijima ali to je jedna od javnih tajni, isto kao i ubistvo JFK. Nije ni tvoja greska sto nisi imao pristupa alternativnim verzijama objasnjenja dogadjaja.
Ti isto kao i ja ovisis o informacijama koje nam drugi prilazu o dogadjajima iz proslosti, ni ti ni ja nemozemo provjeriti tacnost niti prvih niti drugih, zato pokusavam saznati sve opcije i za sebe izabrati najlogicniju i najjednostavniju sto ljudski um moze izvesti.

Evo ti prvi sajt sto mi je izasao na Google (od hiljade hiljada) koji govori o prevari o Pearl Harbour: http://www.apfn.org/apfn/pearl_harbor.htm
jefferson

#1860 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jefferson »

stulic wrote:
jefferson wrote:
Pa ocito da se saznalo, kako bih ja inace saznao. Nazalost nije zvanicno objavljeno na javnim medijima ali to je jedna od javnih tajni, isto kao i ubistvo JFK. Nije ni tvoja greska sto nisi imao pristupa alternativnim verzijama objasnjenja dogadjaja.
Ti isto kao i ja ovisis o informacijama koje nam drugi prilazu o dogadjajima iz proslosti, ni ti ni ja nemozemo provjeriti tacnost niti prvih niti drugih, zato pokusavam saznati sve opcije i za sebe izabrati najlogicniju i najjednostavniju sto ljudski um moze izvesti.

Evo ti prvi sajt sto mi je izasao na Google (od hiljade hiljada) koji govori o prevari o Pearl Harbour: http://www.apfn.org/apfn/pearl_harbor.htm
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dobar si!
Samo sto kad se nesto sazna objavi se u knjigama. Npr. Gulf of Tonkin ili WMD imas u zvanicnim knjigama koje se koriste na univerzitetima, a Pearl je vec druga prica. Npr. pogledaj japanske dokumente, mozda bi ti bilo jasnije onda!
stulic

#1861 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stulic »

Cuj objavi se u knjigama, ja eto nemogu knjigu napisati i objaviti?

Postoje znaci neke zvanicne i nezvanicne knjige?

Nemoj me nasmijavati plz.
ahuseino

#1862 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

stulic wrote:Cuj objavi se u knjigama, ja eto nemogu knjigu napisati i objaviti?

Pa mos' li onda... mislim knjigu objavit' :?

Pa evo onda moje verzije, pa i to uzmi u obzir:

JFK nije ubijen, nego je jos ziv i sa Elvisom osnov'o bend. Sviraju u Klivlendu pod tajnim identitetom. :shock:

Lenon nije ni bio sa ove planete, tako da ni on nije mrtav, vech se samo vraito kuchi u predgradju u zoni 9-4-00001, na ringu Saturna. :zoka:

Tito nije bio Josip Broz vech neki Rus kojeg je KGB VKR podmetnuo u Spanskom ratu. Pravi Josip nije imao dva prsta na lijevoj ruci - otkinuli mu Srbi kad je kao mali radio u pilani. :razz:

Mislim, svi vi birate svoju verziju, ali ja biram pravu istinu :-) :-)
jefferson

#1863 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jefferson »

stulic wrote:Cuj objavi se u knjigama, ja eto nemogu knjigu napisati i objaviti?

E mislim da si previse navikao na nase politicare i profesore koji kopiraju knjigu i objave je i niko to nesmatra plagijatom ili prevarom.
Da bi se knjiga koristila na univerzitetu u americi mora proci kroz sito i reseto. Sta mislis kada Longman izbaci knjigu da prije toga dobro ne pretabire odakle su izvori. Na kraju krajeva, svaki autor mora navesti odakle je to izvor naveo, ime autora, ime publikacije, kada je izdata, koji broj, na kojoj strani!
Nemoj valjati gluposti, pricamo o ozbiljnim stvarima a ne o Sefkiji Cekicu i slicnima!
Inace ova stranica koju si naveo bi ipak "malo" bolje izgledala da se ozbiljno bavi dogadjajem koji je ameriku izvukao iz izolacionizma tj. koji je bio prekretnica u americkoj politici.
Ti mozes obajaviti knjigu. Ali moras shvatiti da bi citaoci to prihvatili moras navesti odakle su ti izvori informacija koje koristis. Internet ne dolazi u obzir (npr. ova stranica) nego da bi u svojoj publikaciji naveo da je perl zavjera, moras navesti izvore koji su relevanti, publikacije eminentnih strucnjaka iz te oblasti (naravno ne iz USA ako neces) itd, itd. Znaci nije to samo sjest i napisati knjigu.
jeza u ledja

#1864 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

A reci nam stulicu jel Armstrong sletio na mjesec? :D
ahuseino

#1865 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:A reci nam stulicu jel Armstrong sletio na mjesec? :D
Majke mi to sam htjeo dodat', al dok sam pisao izHlapilo mi :-) ...
jeza u ledja

#1866 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Evo izmjenih naslov teme posto jel zavrsili smo sa prajmariz. :)
jefferson

#1867 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jefferson »

"There is nothing that is wrong with America that can't be fixed by what is right with America."

Barack Obama could improve America's popularity around the world
The words were once uttered by a man who is now busy licking his own and his wife's wounds.

Bill Clinton is not used to failure.

But ironically his words turned out to be prophetic in a way that neither he nor any of us would have imagined.

After an electoral process that makes a round of Harry Potter's favourite game Quidditch look simple, the Democratic Party has eventually chosen a man whose name - some Americans can't help noticing - rhymes with Osama, and whose middle name is Hussein; who was brought up in Hawaii and Indonesia, and whose father was a Kenyan economist.

And all this in the middle of a war against foreign extremists.

If you had tried to sell the Obama story to the fiction editor of a major publishing company they would have laughed at you and ushered you to the door.

Good fiction needs to be plausible, they would have bleated.

Great reality can be as implausible as it wants, America has now replied.

Miserable

Back on the campaign trail, Barack Obama and John McCain are knuckling down to the nuts and bolts of their diverging economic policies.

Obama knows that he needs to stop sounding vague and hopeful and start sounding precise and resourceful.

If he fails to do this he will never win over those voters who are having a truly miserable time these days.

They need him to feel their pain and reduce it with sound policies.

Obama's nomination has achieved in one night what hand-wringing Bush diplomacy has failed to deliver in four years

Much of the rest of the world has the luxury of electoral irrelevance.

They are free to continue basking in Obamamania.

The last thing they want to hear about is the senator's proposals for tax reform and transport regulation.

So, in Berlin they are wearing Obama t-shirts.

Karsten Voigt, a former government minister, has been able to declare that Germany is Obamaland.

In Rome, one restaurant is apparently selling Obama pizzas, with olives and pineapple chunks - surely this is doing the man from a Chicago a culinary disservice?

On Bondi Beach in Sydney, they are drawing battleground states in the sand and debating whether a black man can win in Kentucky or Tennessee.

Enlightenment ideas

Obama's nomination has achieved in one night what hand-wringing Bush diplomacy has failed to deliver in four years: a powerful signal that America still has the power to surprise and inspire.

It proves that the revolutionary heart of this nation founded on ideas borrowed from the European Enlightenment still beats despite Guantanamo Bay and Abu Ghraib.

The world peddles in symbols which never convey the complete picture and ride roughshod over nuance.

American elections tend to be decided by a whisker-thin majority in the swing county of one swing state

But America desperately needed a symbol which everyone at home and abroad could feel good about.

Legions of Republicans or Hillary Democrats may not like what they hear from Obama, they will probably never vote for him, but they cannot dislike what they see in him at first glance.

His very improbability gives Americans a reason to feel good about themselves and he gives the rest of the world a reason to feel good about America.

And that, of course, is where it may end.

His campaign could turn out to be a minefield of unexpected hiccups.

His presidency, if he ever gets there, could be haunted by mistakes and misjudgements.

He may lose on 4 November.

Fifty-Fifty nation

After another four and a half months of campaigning, America will be ready for any legal outcome delivered at the polls, assuming, of course, the votes can actually be counted.

The world needs to come down to reality and experience the cold turkey of American electoral politics.

Despite the lofty dreams ringing in campaign ears this remains the 50-50 nation.

American elections tend to be decided by a whisker-thin majority in the swing county of one swing state.

Obama may be a global citizen but to voters in West Virginia or parts of Ohio that sounds as pretentious as a double decaf Venti latte.

But before the German politician who wrote that Obama was a cross between John F Kennedy and Martin Luther King gets too sniffy about those hillbillies in America, just remember this:

Germany has a minority of four million Turks, but has elected only a handful of ethnic Turks to the Bundestag.

An ethnic Pakistani Prime Minister taking up residence at Number 10 Downing Street is even less likely than England winning the World Cup.

In Beijing, the overt racism shown to African students brought over under the bygone days of international Communism is truly shocking.

Even if America is not ready to elect a black president, the rest of the world has no right to point the finger.
And there is always the possibility that Obama failed not because he was black, not because he was too global, but simply because his vision of America's future did not add up.
stulic2

#1868 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by stulic2 »

Circlejerk.
walkabout

#1869 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by walkabout »

evo Sasha se ukljucijo na temu (iz novog broja BHDana)...Hemonwood...

-----------------------------

Naš Obama

Mnogi bi Bosanci, kako u Bosni tako i u dijaspori, mogli od Obame nešto naučiti. Možda to da očaj umara i ponižava

I tako je Barack Obama definitivno postao predsjednički kandidat Demokratske partije. Hillary je konačno odustala od očajničke, uzaludne borbe da se vrati u Bijelu kuću, a onda je svesrdno podržala Obaminu kandidaturu. Time je počelo novo poglavlje američke historije, barem utoliko što je Obama prvi afroamerički kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Zaplet tog novog poglavlja bi mogao doživjeti svoju kulminaciju u novembru ako Obama i postane predsjednik. Niko više neće moći reći da se Bijela kuća tako zove samo zato što su u njoj vazda obitavali isključivo bijelci.

Ali taj je zaplet, uprkos nepatvorenom kvalitetu presedana, zapravo sporedni zaplet. Glavni zaplet je to da bi Republikanska partija, nakon osam katastrofalnih godina Bushove glupovlade, mogla biti na ivici historijskog poraza: iračka avantura juri autoputom poraza, Bush je u ovom trenutku ne samo najgluplji nego i najnepopularniji predsjednik otkako se sprovode političke ankete, privreda polako ide u helać, benzin je sve skuplji, cijene hrane i nezaposlenost rastu, a na republikanskom vidiku nema niko nov, a kamoli pametniji. Izbori u novembru bi i bez Obame donekle bili referendum o Bushovoj vladavini. Ali s Obamom protiv republikansko-bušovskog Odrona, s Obamom koji je pametan, karizmatičan, odlučan, duhovit i svjež, nasuprot Johna McCaina, nervoznog republikanskog aparatčika, koji je u talu s raznovrsnim lobijima i lobistima, koji je zatočen u situaciji u kojoj mu je Bush istovremeno mlinski kamen o vratu a i apsolutno neophodna podrška, koji je spreman da u Iraku bude i sto godina ako treba, dok god se iz Bagdada puška čuje - s Obamom protiv McCaina svaki ishod koji nije totalna rasturačina Republikanske partije i javno poniženje ultradesnih snaga koje su isfurale Busha biće krajnje nezadovoljavajući.

Ako McCain bude izabran, ja se definitivno ispisujem iz Amerike, nek' si jebu mater na vjeke vjekova. Da bi se to desilo, republikanci će, povrh uobičajenih lojalista - fanatičnih kršćana, prebogatih kapitalista, onih koji bi radije krov nad glavom izgubili nego da vide dva muškarca kako se drže za ruke - morati mobilisati patriotske rasističke mase spremne da glasaju protiv svojih interesa samo kako bi američki predsjednik bio bijel k'o kreč na Bijeloj kući, moraće nadograditi na temeljima zla i gluposti koje su bushisti aktivirali. Ako McCain bude izabran, Amerika je zapravo gora nego što sam ikada mogao pomisliti.

Ali ako Obama bude izabran, Amerika je bolja nego što sam mislio. Sjećam se kako sam u proljeće 2003. išao na protest u centru Chicaga protiv invazije Iraka. Bilo je tek nekoliko hiljada ljudi, pošto je to bio vakat patriotskog zanosa i krvoločnog sljepila, kad je Bush za mnoge bio nacionalni heroj i vođa. Na protest sam stigao nakon što je Obama održao svoj (sada čuveni) antiratni govor i među prisutnima se još mogao osjetiti naboj i uzbuđenje nakon Obaminog nastupa. Čovjek pored kojeg sam stajao pričao je o Obami s romantičnim zanosom. "Mi polažemo veliku nadu u njega. Daleko će on stići", rekao je. Nikad nisam zaboravio uzbuđenje tog čovjeka i danas se ne mogu sjetiti da li je on rekao da će Obama jednog dana biti predsjednik ili sam ja, zaražen prisutnim nabojem, to sam pomislio. Kome god da je to palo na pamet, izgledalo je to tada, u doba predratne sramote i ratnog poniženja, kao potpuna, suluda fantazija očajnika.

Otud ću Obami, čak i ako ne bude izabran, odati poštovanje zato što je uspio da mobiliše raznovrsne časne očajnike, zato što je aktivirao ono što je još uvijek dobro u Americi, uključujući masu novih glasača, pripadnike kako tzv. manjina, tako i mlađih generacija koje su mnogi (pa i ja) skloni otpisati zbog apatije i mentalnog javašluka. Obama je nekako u mnogima razbudio vjeru da je promjena ne samo moguća nego i apsolutno neophodna. Mnogima je odavno jasno da ovako više ne može, ali sad još više misli da može nešto bolje. Očaj je sve manje opcija.

A ja sam čovjek, kako temperamentom tako i kulturom, sklon očaju - nije bilo dana u posljednjih osam godina (a i šire) da, čitajući na sabahu novine i naslove ili zureći u natapirane oblake na drugom kraju jezera Michigan, nisam bio ophrvan očajem nad sudbinom Amerike, Bosne, čovječanstva (a i šire). Ali kad se malo prenem - i Obamina neizbježna nominacija mi je pomogla da se prenem - shvatim da je očaj instrument moći, da je konstantni osjećaj bezizlaza saveznik lopova, ubica i inih zločinaca. Idealni podanik totalitarne vladavine, baš kao i građanin bilo koje bivšejugoslovenske kleptokratije, na sabahu se probudi bez nade, mrzovoljne duše, lišen vjere da se danas, a kamoli sutra, ista može promijeniti. Očigledno je da je bolji život daleko izvan domašaja, a da nije kafe na horizontu očekivanja, ne bi se ni dizao. Sve što ostaje u životu su operacije preživljavanja, svakodnevno i neprekidno snalaženje u zadatim teškim uslovima, a sve uprkos manjku životne energije koji zahtijeva fanatično izbjegavanje neizbježne politike, praktikovanje huje i nervoze, čestu upotrebu alkohola, izvjesnu količinu sebičnosti tipičnu za one koji se smatraju vječnim žrtvama, kao i posebnu vrstu samosažalijevanja koje se manifestuje tako što se projektuje na druge - ne samo da sam ja očajan nego je svako ko nije očajan ili još očajniji zapravo budala.

Ali kao što je politika nepodnošljiva očajniku, tako je očaj neprihvatljiv nekome ko smatra da je časna politika moguća. Zato je Obamina retorika nade, iako ponekad na ivici šupljiranja, neophodna za aktiviranje armije očajnika i očajnica, armije onih čiji se negativni naboj može preobratiti u pozitivnu političku energiju. Obamina nominacija je tako ne samo politički nego i duševno ljekovita.

Kao što je ljekovito i postojanje bosanske Naše stranke, barem utoliko što je njeno postojanje aktiviralo depozite energije mnogobrojnih bivših očajnika koji su joj se pridružili. Mnogi bi Bosanci, kako u Bosni tako i u dijaspori, mogli od Obame nešto naučiti. Možda to da očaj umara i ponižava. A možda i to da će - iako ničija nije do zore gorjela - noć biti kraća ako se neko digne, ugasi svijeću i upali svjetlo.
walkabout

#1870 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by walkabout »

jel ovo nemere da se ceka... :lol:

il je neki mladi junosha (gl. urednik), zeljan "dokazivanja"(tojes napredovanja u plati/sluzbi), istrco pred rudu... :lol:

------------------------------

Fox News Channel referred to Michelle Obama as "Obama's baby mama" in a graphic this week, the latest in a trio of references to the Democratic presidential campaign that have given fuel to critics of the network.

The graphic "Outraged liberals: Stop picking on Obama's baby mama" was flashed during an interview with conservative columnist Michelle Malkin about whether Barack Obama's wife has been the target of unfair criticism.

"Baby mama" originated as urban black slang for a woman who has a baby with a man who is not her husband or her boyfriend.

In the past two weeks, Fox anchor E. D. Hill has apologised for referring to an affectionate onstage fist bump shared by the couple as a "terrorist fist jab," and Fox contributor Liz Trotta said she was sorry for joking about an Obama assassination.

The incidents are further indications of how closely the endless cable campaign chatter is being watched this year.

Hillary Clinton's campaign was angered by what it described as the pro-Obama tilt of some MSNBC commentators. Amid protests, MSNBC's Chris Matthews said he was wrong this winter to say Senator Clinton was a candidate because "her husband messed around".

And MSNBC reporter David Shuster was suspended for two weeks for saying Senator Clinton's campaign had "pimped out" daughter Chelsea by having her make political phone calls.

"Obama's baby mama" was never said on the air. Malkin said during her interview that she had seen no gratuitous or cheap shots taken against Michelle Obama by Republican or conservative critics, and the graphic was flashed on the screen.

Joan Walsh, a columnist from Salon.com, criticised the graphic as a slur.

"Do you try to explain that 'baby mama' is slang for the unmarried mother of a man's child, and not his wife, or even a girlfriend?" Walsh wrote. "Are they racist, or just clueless? Isn't there racism even in their cluelessness, if somebody didn't know what 'baby mama' means, but used it anyway? Even at Fox, won't somebody have to apologise?"

"Baby Mama" also was the title of a recent movie about a woman who hired a surrogate to bear a child. It starred Tina Fey and Amy Poehler, both of whom are white.

Bill Shine, senior vice president of programming at Fox, said in a statement that a producer "exercised poor judgment" during the segment. The producer was not fired; no other disciplinary action was announced.

Hill's "terrorist fist jab" comment came in a tease to a segment on the candidates' body language, and it wasn't repeated during the subsequent interview. She told Fox it was taken from something she had read online.

No matter: "terrorist fist jab" quickly became an online sensation.

Hill apologised on-air four days after she said it. Hill said some people "thought I had personally characterised it inappropriately. I regret that. It was not my intention and I certainly did not mean to associate the word 'terrorist' in any way with Senator Obama and his wife."

Fox subsequently cancelled Hill's weekday afternoon program as part of a larger reorganisation. She remains on staff.

Trotta's assassination joke came May 25 as she commented about how some considered it distasteful for Senator Clinton to refer to Robert Kennedy's assassination when explaining why she was staying in the presidential race.

"Now we have what some are reading as a suggestion that somebody knock off Osama," she said, quickly correcting herself. "Obama. Well, both if we could."

Senator Obama's name has often been confused with terrorist leader Osama bin Laden's, by people ranging from presidential aspirant Mitt Romney to CNN's Alina Cho. And MSNBC once flashed a picture of bin Laden as Chris Matthews talked about Obama.

Trotta apologised on-air the next day, and hasn't appeared on Fox since.

"I sincerely regret it and apologise to anybody I've offended," she said. "It's a very colourful political season and many of us are making mistakes and saying things that we wish we hadn't said."

AP
jefferson

#1871 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jefferson »

walkabout wrote:jel ovo nemere da se ceka... :lol:

il je neki mladi junosha (gl. urednik), zeljan "dokazivanja"(tojes napredovanja u plati/sluzbi), istrco pred rudu... :lol:

------------------------------

Fox News Channel referred to Michelle Obama as "Obama's baby mama" in a graphic this week, the latest in a trio of references to the Democratic presidential campaign that have given fuel to critics of the network.

The graphic "Outraged liberals: Stop picking on Obama's baby mama" was flashed during an interview with conservative columnist Michelle Malkin about whether Barack Obama's wife has been the target of unfair criticism.

"Baby mama" originated as urban black slang for a woman who has a baby with a man who is not her husband or her boyfriend.

In the past two weeks, Fox anchor E. D. Hill has apologised for referring to an affectionate onstage fist bump shared by the couple as a "terrorist fist jab," and Fox contributor Liz Trotta said she was sorry for joking about an Obama assassination.

The incidents are further indications of how closely the endless cable campaign chatter is being watched this year.

Hillary Clinton's campaign was angered by what it described as the pro-Obama tilt of some MSNBC commentators. Amid protests, MSNBC's Chris Matthews said he was wrong this winter to say Senator Clinton was a candidate because "her husband messed around".

And MSNBC reporter David Shuster was suspended for two weeks for saying Senator Clinton's campaign had "pimped out" daughter Chelsea by having her make political phone calls.

"Obama's baby mama" was never said on the air. Malkin said during her interview that she had seen no gratuitous or cheap shots taken against Michelle Obama by Republican or conservative critics, and the graphic was flashed on the screen.

Joan Walsh, a columnist from Salon.com, criticised the graphic as a slur.

"Do you try to explain that 'baby mama' is slang for the unmarried mother of a man's child, and not his wife, or even a girlfriend?" Walsh wrote. "Are they racist, or just clueless? Isn't there racism even in their cluelessness, if somebody didn't know what 'baby mama' means, but used it anyway? Even at Fox, won't somebody have to apologise?"

"Baby Mama" also was the title of a recent movie about a woman who hired a surrogate to bear a child. It starred Tina Fey and Amy Poehler, both of whom are white.

Bill Shine, senior vice president of programming at Fox, said in a statement that a producer "exercised poor judgment" during the segment. The producer was not fired; no other disciplinary action was announced.

Hill's "terrorist fist jab" comment came in a tease to a segment on the candidates' body language, and it wasn't repeated during the subsequent interview. She told Fox it was taken from something she had read online.

No matter: "terrorist fist jab" quickly became an online sensation.

Hill apologised on-air four days after she said it. Hill said some people "thought I had personally characterised it inappropriately. I regret that. It was not my intention and I certainly did not mean to associate the word 'terrorist' in any way with Senator Obama and his wife."

Fox subsequently cancelled Hill's weekday afternoon program as part of a larger reorganisation. She remains on staff.

Trotta's assassination joke came May 25 as she commented about how some considered it distasteful for Senator Clinton to refer to Robert Kennedy's assassination when explaining why she was staying in the presidential race.

"Now we have what some are reading as a suggestion that somebody knock off Osama," she said, quickly correcting herself. "Obama. Well, both if we could."

Senator Obama's name has often been confused with terrorist leader Osama bin Laden's, by people ranging from presidential aspirant Mitt Romney to CNN's Alina Cho. And MSNBC once flashed a picture of bin Laden as Chris Matthews talked about Obama.

Trotta apologised on-air the next day, and hasn't appeared on Fox since.

"I sincerely regret it and apologise to anybody I've offended," she said. "It's a very colourful political season and many of us are making mistakes and saying things that we wish we hadn't said."

AP
Pokusavam FOX ignorisati koliko mogu, medjutim ova E.D. Hill je prava bitch! Toliko gluposti i sranja odavno nisam cuo (mozda od zadnjeg puta kada sam gledao Bill o"rilleya). To je uzas sta ova zena radi.
Neregistrirani

#1872 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Neregistrirani »

Mekejn će objelodaniti dogovor Karadžića sa Holbrukom?!

NOVI SAD, 13. JUNA (SRNA) - Kandidat za predsjednika SAD DŽon Mekejn u novembru bi mogao objelodaniti dogovor koji je Radovan Karadžić navodno sklopio sa administracijom bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, koji mu omogućava ličnu bezbjednost i neisporučivanje Haškom tribunalu, tvrdi "Građanski list".

Pozivajući se na "odlično obavještenog" sagovornika bliskog Pentagonu i američkoj vojno-obavještajnoj službi DIA, list navodi da je taj dogovor jedan od ključnih aduta republikanca DŽona Mekejna u trci za predsjednika SAD sa demokratskim kandidatom Barakom Obamom.

List navodi da Pentagon i DIA posjeduju dokaze o dogovoru Karadžića i Klintonove administracije, odnosno njegovih saradnika Ričarda Holbruka i Medlin Olbrajt, naglasivši da DŽon Mekejn potiče iz vojničke porodice, te da su mu otac i deda bili poznati mornarički admirali.

Pozivajući se na izvore u Vojno bezbjedonosnoj agenciji (VBA), "Građanski list" podsjeća da je Karadžić navodno sa američkim demokratama Holbrukom i Olbrajtovom svojevremeno sklopio dogovor, koji mu omogućava ličnu bezbjednost i neisporučivanje Haškom tribunalu.

Karadžić je navodno, u zamjenu za američko obećanje, prvi dostavio Tribunalu dokument od 700 stranica protiv Slobodana Miloševića.

"Zbog toga su Karadžićevi dolasci u Srbiju do 2000. godine bili retki, a posle oktobarskih promena te godine, gotovo da ne postoji nijedna pouzdana informacija i dokaz o njegovom boravku na području Srbije", naglasio je sagovornik "Građanskog lista" iz VBA.
http://www.rtrs.tv:8082/vijesti/vijest.php?id=54624
jefferson

#1873 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jefferson »

Neregistrirani wrote:
Mekejn će objelodaniti dogovor Karadžića sa Holbrukom?!

NOVI SAD, 13. JUNA (SRNA) - Kandidat za predsjednika SAD DŽon Mekejn u novembru bi mogao objelodaniti dogovor koji je Radovan Karadžić navodno sklopio sa administracijom bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, koji mu omogućava ličnu bezbjednost i neisporučivanje Haškom tribunalu, tvrdi "Građanski list".

Pozivajući se na "odlično obavještenog" sagovornika bliskog Pentagonu i američkoj vojno-obavještajnoj službi DIA, list navodi da je taj dogovor jedan od ključnih aduta republikanca DŽona Mekejna u trci za predsjednika SAD sa demokratskim kandidatom Barakom Obamom.

List navodi da Pentagon i DIA posjeduju dokaze o dogovoru Karadžića i Klintonove administracije, odnosno njegovih saradnika Ričarda Holbruka i Medlin Olbrajt, naglasivši da DŽon Mekejn potiče iz vojničke porodice, te da su mu otac i deda bili poznati mornarički admirali.

Pozivajući se na izvore u Vojno bezbjedonosnoj agenciji (VBA), "Građanski list" podsjeća da je Karadžić navodno sa američkim demokratama Holbrukom i Olbrajtovom svojevremeno sklopio dogovor, koji mu omogućava ličnu bezbjednost i neisporučivanje Haškom tribunalu.

Karadžić je navodno, u zamjenu za američko obećanje, prvi dostavio Tribunalu dokument od 700 stranica protiv Slobodana Miloševića.

"Zbog toga su Karadžićevi dolasci u Srbiju do 2000. godine bili retki, a posle oktobarskih promena te godine, gotovo da ne postoji nijedna pouzdana informacija i dokaz o njegovom boravku na području Srbije", naglasio je sagovornik "Građanskog lista" iz VBA.
http://www.rtrs.tv:8082/vijesti/vijest.php?id=54624

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: pa do sad bi ovdje vijesti jedna drugu preticale da je to istina, ali "Gradjanski list" to zna!
pitt

#1874 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by pitt »

nemoj mi billa dirati :D :D ja ga maxuz pogledam nekad :D Kojih budala sve ima tito mili :D a glavno je kad mu se sharpton pojavi :D :D
jeza u ledja

#1875 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Izvor SRNA. :roll:
Post Reply