Vuce, cestitam na dobrom novinarstvu.Intervju: Nađija Nukić, diplomirana geologinja, objašnjava zbog čega je napustila Fondaciju Bosanska piramida Sunca
Osmanagić je otjerao stručnjake iz projekta
Nađija Nukić otkriva kako je Semir Osmanagić skrivao neodgovarajuće nalaze, krivo interpretirao njezine izvještaje, namjerno ignorirao stručna mišljenja i obmanjivao javnost lažnim otkrićima
Bosanska piramida Sunca vol.5
-
HoustonPiramidiot
- veseoko_kukulamovic
Chupo, King Of Denial!bc_chupo wrote:mah izjava... ko izjava...

DANI: Spominjali ste geološki izvještaj o Plješevici koji nikada nije objavljen?
NUKIĆ: Radi se o izvještaju dr. Enesa Ramovića koji je svojevremeno ponudio da njegova firma GEO ETA d.o.o. besplatno uradi geološko kartiranje Visočice, ali je kasnije vršio sondažna bušenja na Plješevici (onda kada se pojavio bager o kojem sam govorila). U tom se izvještaju decidno navodi da "horizonti pločastih pješčara nisu postavljani u toku građevinske aktivnosti koja je dovela do izgradnje piramide". Taj izvještaj, koji vam predočavam - napominjem da se radi o informaciji koju sam dobila, tj. nije iz prve ruke - je vraćen gospodinu Ramoviću da ga on koriguje i izvrši izmjene, najvjerovatnije po nalogu Semira Osmanagića. Ostaje činjenica da, baš kao ni moj izvještaj, nikada nije objavljen.

-
Neregistrirani
NUKIĆ: Vidite, ono što je za mene kao geologinju bilo interesantno jeste laporoviti mikrit, kao i nedostatak dolomita koji se morao nalaziti na breči. Osim toga, ono što mi je u slučaju Visočice bilo vrlo interesantno jeste pravilnost izohipse. U dvadeset sedam godina rada nisam vidjela nešto slično. Zbog toga je bilo potrebno otvoriti sonde na sve četiri strane brda, kako bi se utvrdila veza između pješčara i breče, jer ako se radi o platou i ako je on popločan, a piramida građena od breče, onda negdje mora postojati spoj, tj. na koji je način graditelj spojio to dvoje. U jednoj od otvorenih sondi smo na dubini od dva do tri metra našli mnogo izgorjelog stijenskog materijala i organske materije, pa čak i jedan fosil morske životinje krinoid, star 300 miliona godina, što govori da je tu nekada bilo more koje se povuklo. Taj podatak nikada nije objavljen, a Semir je donio odluku da se ta sonda zatvori. Stijene i organski materijal je trebalo poslati na karbonsku analizu, ali to također nikada nije urađeno. Zašto, ne pitajte me, jer ja nisam odlučivala o tome. S druge strane, Semir je otvarao sonde nasumično, i to bez prethodne konsultacije sa stručnjacima. Stručni tim je protestovao protiv takvih postupaka i insistirao da se sonde mogu otvoriti samo onda kada geometar, geolog i arheolog procijene da je to opravdano, a ne na svakom mjestu gdje je na površini izvirio kamen. Međutim, naše mišljenje je bilo ignorisano. Naše prisustvo se svelo na to da se svijetu pokaže da eto tu postoje arheolog, geolog itd, odnosno da se nešto ozbiljno radi.
-
HoustonPiramidiot
Ovo "treba crtati, ali mi se ne da" popularno nesto u piramidiota u zadnje vrijeme...bc_chupo wrote:neznam sta da ti kazem....jel to tebi treba crtat il pustit na tv da bi shvatio ali neka...zasto se mucit oko zaostalih...
Chupo, jesi li ti stvaran, ili si mozda ipak neko ko glumi budalu, a ovamo se grohotom smije na piramidiotizam u Bosni?
- veseoko_kukulamovic
Chupo, u ime svih nas zaostalih ovdje na forumu: molim te, nacrtaj nam!bc_chupo wrote:neznam sta da ti kazem....jel to tebi treba crtat il pustit na tv da bi shvatio ali neka...zasto se mucit oko zaostalih...
- veseoko_kukulamovic
Chupo, evo mi se zaostali umirili, ne dišemo, sve čekamo da nam ti nacrtaš? Đe je ba zapelo?

-
nur
#1859 Bosanska piramida Sunca vol. 5
Dobar dan.
Izvinjavam se što ću i sam ponovo uzeti učešća u ovoj temi koju pratim od samog početka. Tačnije, mislim da sam jedan od ljudi koji ponajbolje poznaje protagoniste ove dirljive kantonalne sapunice. Prema tome, imam dovoljno prava i dovoljno informacija da adekvatno i sam učestvujem.
Izvinjavam se što ću i sam ponovo uzeti učešća u ovoj temi koju pratim od samog početka. Tačnije, mislim da sam jedan od ljudi koji ponajbolje poznaje protagoniste ove dirljive kantonalne sapunice. Prema tome, imam dovoljno prava i dovoljno informacija da adekvatno i sam učestvujem.
-
nur
Ne bih se zaista javljao da gospođa Nađija Nukić nije u meni probudila "stari žar". Sjećam se uvažene gospođe i njenog entuzijazma, strasti, suza radosnica i poljubaca koje je izdašno dijelila Semiru Osmanagiću, svome besposlenom mužu penzioneru, Mariu Geruzziju, pa čak i jednom čupavom, zapuštenom novinaru Oslobođenja kojeg ja ne bih poljubio bez velikog zorta.
Čudio sam se njenom oduševljenju, iskreno. Ima izvjesnih tačnosti u onome što gospođa piše i govori. Ali kada mislim o ljudima ja uvijek razmišljam iz one sakrivene, lične perspektive svakoga od njih, tačnije - pokušavam da razmišljam kao oni i tako dobijem odgovore na pitanja - Zašto Nađija Nukić ovo sada radi? Ta lična krivena pozicija ima svoje uzuse koji se ne podnose sa ovim javnim manifestiranjem. Gospođa Nukić je po ovome što vidimo raskrinkala Semira Osmanagića. Gledam je na duplerici u danima. Promjenila je naočale. Ušuškana u svoju bundu sa krznenim okovratnikom tvrdi da je sve ovo bila obmana, u kojoj ona više ne učestvuje. Tačnije okrenula se u trenu i strčala niz Plješevicu. Ne haje više za Osmanagića ni za ljepškastog šurjaka Geruzzija, ne haje ni za Vispak, IGM, VGT, ni za simpatičnog Darija Pekića vlasnika motela Piramida u Visokom.
Da li joj nedostaju "breča, vezivni materijali, laporovita glina i 12.000 godina vremena koje nas dijeli od piramide Ljubavi".
Čudio sam se njenom oduševljenju, iskreno. Ima izvjesnih tačnosti u onome što gospođa piše i govori. Ali kada mislim o ljudima ja uvijek razmišljam iz one sakrivene, lične perspektive svakoga od njih, tačnije - pokušavam da razmišljam kao oni i tako dobijem odgovore na pitanja - Zašto Nađija Nukić ovo sada radi? Ta lična krivena pozicija ima svoje uzuse koji se ne podnose sa ovim javnim manifestiranjem. Gospođa Nukić je po ovome što vidimo raskrinkala Semira Osmanagića. Gledam je na duplerici u danima. Promjenila je naočale. Ušuškana u svoju bundu sa krznenim okovratnikom tvrdi da je sve ovo bila obmana, u kojoj ona više ne učestvuje. Tačnije okrenula se u trenu i strčala niz Plješevicu. Ne haje više za Osmanagića ni za ljepškastog šurjaka Geruzzija, ne haje ni za Vispak, IGM, VGT, ni za simpatičnog Darija Pekića vlasnika motela Piramida u Visokom.
Da li joj nedostaju "breča, vezivni materijali, laporovita glina i 12.000 godina vremena koje nas dijeli od piramide Ljubavi".
-
nur
I dok ambiciozni i neumoljivi Vuk Bačanović izvlači iz ostarjele uposlenice Elektroprivrede stvarne razloge njezinog legendarnog "trka niz Plješevicu", ona kratko i sigurno potvrđuje da je igra završena. ( Jedino u što je sigurna jeste da će je , barem za sada, zadržati u Elektroprivredi. Nakon ovog intervjua, naučna dimenzija njenoga djelovanja je neupitna.) Simpatično.
A eto, šta nas uopće košta da joj povjerujemo? Ništa. Vjerujemo u daleko jadniju i prostiju "argumentaciju". Zar se doista ovoj starijoj gospođi neće izaći u susret, posebno sada, kada sa novim dosta modernijim okvirom naočala, retro frizurom ( a la Joko Lennon) i istim mužem, istim neradnikom, nedašnjom povjerenikom Fondacije za "vođenje dijaloga sa lokalnim mještanima za dobaljanje informacija "da li šta čuju noću dok piramida miruje", kada su se potrošile i zadnji novci koje je dobijala za svoje "vanradne aktivnosti. Šta nam košta da je amnestiramo?
I hoćemo ali nakon jedne kratke analize i nekoliko pitanja.
Osim "laporovitog mikrita" i decidnog Bačanovića, šta je bilo od krucijalnog značaja za ulazak gospođe Nukić iz projekta Semira Osmanagića? Potpuno isti zbog kojih se gospođa Nukić odlučila na odmazdu - NOVAC.
Prije dva tjedna pozvala je Osmanagića telefonom i zatražila "preostalu sumu". Kada joj je pragmatični biznismen iz Texasa rekao su su "kvit", uslijedilo je ovo zbog čega sam i sam sinoć dao tri konvertibilne marke magazinu u čiji sud vjerujem jednako kao u sud ove žene.
Još jedno pitanje. Ako je uvažena gospođa Nukić poodavno strčala sa Plješevice zašto je odlučila tek sada da ovo "načartanije" podijeli sa nama?
Jednostavno je, opet. Novac. I tu polako dolazi do začetka problema u vezi sa Osmanagićevim projektom koji nažalost zaista ima jednu intercivilizacijsku dimneziju koja se već danas ne vidi od cirkusa i cirkusanata koje je Semir Osmanagić uveo u ovaj projekat.
A eto, šta nas uopće košta da joj povjerujemo? Ništa. Vjerujemo u daleko jadniju i prostiju "argumentaciju". Zar se doista ovoj starijoj gospođi neće izaći u susret, posebno sada, kada sa novim dosta modernijim okvirom naočala, retro frizurom ( a la Joko Lennon) i istim mužem, istim neradnikom, nedašnjom povjerenikom Fondacije za "vođenje dijaloga sa lokalnim mještanima za dobaljanje informacija "da li šta čuju noću dok piramida miruje", kada su se potrošile i zadnji novci koje je dobijala za svoje "vanradne aktivnosti. Šta nam košta da je amnestiramo?
I hoćemo ali nakon jedne kratke analize i nekoliko pitanja.
Osim "laporovitog mikrita" i decidnog Bačanovića, šta je bilo od krucijalnog značaja za ulazak gospođe Nukić iz projekta Semira Osmanagića? Potpuno isti zbog kojih se gospođa Nukić odlučila na odmazdu - NOVAC.
Prije dva tjedna pozvala je Osmanagića telefonom i zatražila "preostalu sumu". Kada joj je pragmatični biznismen iz Texasa rekao su su "kvit", uslijedilo je ovo zbog čega sam i sam sinoć dao tri konvertibilne marke magazinu u čiji sud vjerujem jednako kao u sud ove žene.
Još jedno pitanje. Ako je uvažena gospođa Nukić poodavno strčala sa Plješevice zašto je odlučila tek sada da ovo "načartanije" podijeli sa nama?
Jednostavno je, opet. Novac. I tu polako dolazi do začetka problema u vezi sa Osmanagićevim projektom koji nažalost zaista ima jednu intercivilizacijsku dimneziju koja se već danas ne vidi od cirkusa i cirkusanata koje je Semir Osmanagić uveo u ovaj projekat.
- veseoko_kukulamovic
E, dobro je, već sam se zabrinuo da nisam shvatio o čemu je riječ. Sva sreća pa nam je drug urednik sad lijepo objasnio - nije dobila para, pa priča protiv Osmanagića. Nije li to isti izlizani kliše koji slušamo od početka ove sramote, kao kad je i onaj Smailbegović isto tvrdio za Seada Pilava i Grace Fagan? Kako vas više nije stid!? 
-
nur
Gospođa Nukić se ipak ne ponaša kao "gospođa". Eto recimo, nije nas obavjestila da je tokom "njenog učešća u izravnom pisanju naše novije historije" uzela bolovanje na poslu u Elektroprivredi i otiša 15 dana raditi za Osmanagića za vanredno veliki novac. Lijepo bolovanje. Da ga prosto čovjek poželi. Sjetićemo se onih vremena "ponosa i slave" kada je Nađija Nukića , doduše indirektno, davala izjave novinarima vodećih svjetskih agencija. Sjećate li njene reakcije poslije izvještaja Rudarsko-geološkog instituta u Tuzli? Rješavala se starija žena iz Elektroprivrede i svojega stručnoga zvanja i diplome koju tako marljivo čuva u vitrini njen muž - koji više ne ispituje visočke starije džematlije o magičnom uticaju samoga brda na urološke probleme domicijelnih pokoljenja. Sjećate li se Senada Hodovića kojega pominje gospođa, lokalnog profesora marksizma? Ja ga se sjećam. Sjećam se i Bojana Zečevića, Aleksandre Kokotović, Jove Travara eksperta za kamene kugle i halke, i doista pomislim kako s razlogom trebamo biti ogorčeni u Semira Osmanagića, mi koji u njegovom projektu želimo prepoznati taj "ogromni turistički potencijal, arheološki presedan u novijij historiji, lijepe i pozitivne vijesti iz Bosne, razbijanje tabua o Imamovićima koji govore o civilizacijama iz svoje kancelarije koja gleda na hotel nekog Snadžaklije"...
-
HoustonPiramidiot
nur wrote:Ne bih se zaista javljao da gospođa Nađija Nukić nije u meni probudila "stari žar". Sjećam se uvažene gospođe i njenog entuzijazma, strasti, suza radosnica i poljubaca koje je izdašno dijelila Semiru Osmanagiću, svome besposlenom mužu penzioneru, Mariu Geruzziju, pa čak i jednom čupavom, zapuštenom novinaru Oslobođenja kojeg ja ne bih poljubio bez velikog zorta.
Ako ciljas na to da gdja. Nađija Nukić nije neki poseban heroj, slazem se u potpunosti. Povrijedjena sujeta gdje. ministarke koja je dobila nogu u guzicu kad vise nije trebala Fondaciji i nije neki razlog da bi ju se proglasilo junakinjom koja raskrinkava zavjere. Vise mi zvuci kao dzeparos uhvacen u sitnom lopovluku, koji se sad ispovijeda ne bi li dobio kracu zatvorsku kaznu.
Ipak novinar Bacanovic, koji je osjetio da ovaj karakter moze ispricati i pricu koju su mnogi od nas ocekivali znatno ranije, zasluzuje svaku hvalu za svoj novinarski rad. Steta je sto u intervjuu nije uspio javno isceprkati ime jos ponekog saucesnika u prevari, klupko bi se mnogo brze odmotalo. Ali neka, vazno je da je krenulo.
-
nur
Poštovani Kukumanoviću, čega da se stidim?
Ja od gospodina Osmanagića ne dobijam novac. Gotovo da nismo u kontaktu, ako izuzmemo činjenice da putem medija pratim šta se događa sa njegovim projektom. Vaše "saznanje" do kojega ste došli čitajući moje postove je djelomično tačno. Nađija Nukić ovo radi zbog pomanjkanja materijalnih sredstava koje je dobijala za svoje učešće u projektu. Ali Kukumanoviću, vjerujem da ćete se složiti samnom, zar možemo vjerovati u izjave gospođe Nukić, koja mjenja stajališta u zavisnosti od toga koliko novca (ne)dobija?
Ne možemo. Trud Vuka Bačanovića je zavidan ali uzaludan. Ne možemo vjerovati gospođi Nukić, iako u njenim riječima ima dosta istine, ali u segmentima koji se ne dodiruju sa "piramidom Ljubavi".
Gospođa je potpuno u pravu kada govori o "runskom pismu" i sličnim manifestacijama. To ide u starijeg Osmanagića, jer on je bolji "stolar" od stolara, "geolog" od geologa, "knjižar" od knjižara. Sjećam se napisa dotičnoga gospodina koji je negdje u ono vrijeme "velikih izjava i očekivanja" tvrdio da će za 10 godina obnoviti cijelu BiH, on dakle ima ključ riješenja za takvo što.
Zašto je Semiru Osmanagiću trebao otac u ovom projektu? Šurjak, koji je kao i svi mi, na izvjesno vrijeme bio bez posla? Šurjakova žena za sekretaricu Fondacije. Zar je Semiru Osmanagiću, nakon dobijanja potrebne dokumentacije, i dalje bila potrebna bulumenta ovih ljudi koji su njegov projekat doveli - ovdje gdje su ga doveli?
Ja od gospodina Osmanagića ne dobijam novac. Gotovo da nismo u kontaktu, ako izuzmemo činjenice da putem medija pratim šta se događa sa njegovim projektom. Vaše "saznanje" do kojega ste došli čitajući moje postove je djelomično tačno. Nađija Nukić ovo radi zbog pomanjkanja materijalnih sredstava koje je dobijala za svoje učešće u projektu. Ali Kukumanoviću, vjerujem da ćete se složiti samnom, zar možemo vjerovati u izjave gospođe Nukić, koja mjenja stajališta u zavisnosti od toga koliko novca (ne)dobija?
Ne možemo. Trud Vuka Bačanovića je zavidan ali uzaludan. Ne možemo vjerovati gospođi Nukić, iako u njenim riječima ima dosta istine, ali u segmentima koji se ne dodiruju sa "piramidom Ljubavi".
Gospođa je potpuno u pravu kada govori o "runskom pismu" i sličnim manifestacijama. To ide u starijeg Osmanagića, jer on je bolji "stolar" od stolara, "geolog" od geologa, "knjižar" od knjižara. Sjećam se napisa dotičnoga gospodina koji je negdje u ono vrijeme "velikih izjava i očekivanja" tvrdio da će za 10 godina obnoviti cijelu BiH, on dakle ima ključ riješenja za takvo što.
Zašto je Semiru Osmanagiću trebao otac u ovom projektu? Šurjak, koji je kao i svi mi, na izvjesno vrijeme bio bez posla? Šurjakova žena za sekretaricu Fondacije. Zar je Semiru Osmanagiću, nakon dobijanja potrebne dokumentacije, i dalje bila potrebna bulumenta ovih ljudi koji su njegov projekat doveli - ovdje gdje su ga doveli?
-
nur
Ne možemo uvaženi forumaši vjerovati ljudima koji se rukovode dvostrukim aršinima i NOVCEM.
Ako je uvažena gospođo Nukić, Osmanagić bio gospodin ( što se galancije, vaspitanja i općeg obrazovanja tiče, ljudi poput Osmanagića u ovoj zemlji ima tek nekolicina. Da je riječ o nekom lokalnom "intelektualcu i Europljaninu", zar biste svi vi ovako zdušno gubili vrijeme?), budite i vi barem dovoljno pristojni da pominjete izvještaje instituta koje ste, jednako kao i ljude koji su ih pisali i iznosili u javnosti, histerično poricali.
I nemojte, nikada više, govoriti da u vašem izvještaju nije pisalo "ovo ili ono".
Za novac koji ste dobijali pisali ste i izjavljivali sve što je tada odgovaralo "potrebi".
Zaključak: ovi i slični "argumenti" do kojih dolaze agilni novinari poput gospodina Bačanovića, u dosluhu sa ljudima koji su do "jučer" bivali neodvojivim dijelom projekta Semira Osmanagića, jednostavno ne možemo verificirati - kao prihvatljive, jer su, što je očigledno iz primjera gospođe Nukić, proizvod trenutnog nezadovoljstvo istih, zbog trenutno manje izdašne materijalne potpore njihovim kućnim budžetima.
Prijedlog: čekajmo nezavisne verifikacije ljudi iz struke koji do sada nisu, na bilo koji način, uzeli učešća na strai Osmanagića ili njegovih oponenata.
Do tada, trošimo i dalje "tako zdušno" svoje vrijeme prateći ovu dirljivu kantonalnu sapunicu.
Ako je uvažena gospođo Nukić, Osmanagić bio gospodin ( što se galancije, vaspitanja i općeg obrazovanja tiče, ljudi poput Osmanagića u ovoj zemlji ima tek nekolicina. Da je riječ o nekom lokalnom "intelektualcu i Europljaninu", zar biste svi vi ovako zdušno gubili vrijeme?), budite i vi barem dovoljno pristojni da pominjete izvještaje instituta koje ste, jednako kao i ljude koji su ih pisali i iznosili u javnosti, histerično poricali.
I nemojte, nikada više, govoriti da u vašem izvještaju nije pisalo "ovo ili ono".
Za novac koji ste dobijali pisali ste i izjavljivali sve što je tada odgovaralo "potrebi".
Zaključak: ovi i slični "argumenti" do kojih dolaze agilni novinari poput gospodina Bačanovića, u dosluhu sa ljudima koji su do "jučer" bivali neodvojivim dijelom projekta Semira Osmanagića, jednostavno ne možemo verificirati - kao prihvatljive, jer su, što je očigledno iz primjera gospođe Nukić, proizvod trenutnog nezadovoljstvo istih, zbog trenutno manje izdašne materijalne potpore njihovim kućnim budžetima.
Prijedlog: čekajmo nezavisne verifikacije ljudi iz struke koji do sada nisu, na bilo koji način, uzeli učešća na strai Osmanagića ili njegovih oponenata.
Do tada, trošimo i dalje "tako zdušno" svoje vrijeme prateći ovu dirljivu kantonalnu sapunicu.
-
HoustonPiramidiot
nur wrote:
Bojim se da bi se cekanje oteglo do u nedogled. Imas li ti nekog na umu? Pogadjam da nemas, jer vjerujem da svi do jednog "covjeka iz struke" vec imaju stav o ovoj Semirovoj prevari (ukoliko ih uopste ova ubleha interesuje), osim nekolicine koji rade za Fondaciju za pare.
Mnogi od ljudi iz struke davno su se izjasnili, ne kao oponenti projekta, nego bas samo kao ljudi iz struke, i bili popljuvani, lincovani, i od njih su zatrazene ostavke.
Moje je misljenje da bas treba nastaviti ovako kao sto je novinar Bacanovic ucinio: raskrinkavati jednog po jednog aktera ove konspiracije, jer ova kriminalna organizacija ce se najlakse raspasti zbog svoje vlastite trulezi.
- wels
Mene interesuje, ako neko ima petlju odgovoriti
Ukoliko bi kojim slucajem fondacija prestala sa radom i Semir Osmanagic napustio istrazivanja,da li bi neko i ko nastavio zapoceta iskopavanja na lokacijama koje nedvojbeno ukazuju na gradnju iz starijeg vremenskog perioda?
Konkretnije,da li bi se g.Enver Imamovic(trenutno gostujuci u fondaciji)
, gospodja Kujundzic i njihovi slijedbenici
prihvatili posla?
Ukoliko bi kojim slucajem fondacija prestala sa radom i Semir Osmanagic napustio istrazivanja,da li bi neko i ko nastavio zapoceta iskopavanja na lokacijama koje nedvojbeno ukazuju na gradnju iz starijeg vremenskog perioda?
Konkretnije,da li bi se g.Enver Imamovic(trenutno gostujuci u fondaciji)
-
HoustonPiramidiot
Wels, priznaj. Ili si APWR-ovac na tajnom zadatku, ili se samo pravis zaostaowels wrote:Mene interesuje, ako neko ima petlju odgovoriti![]()
Konkretnije,da li bi se g.Enver Imamovic(trenutno gostujuci u fondaciji), gospodja Kujundzic i njihovi slijedbenici
prihvatili posla?
Jesi li ti citao onaj gore Nukickin intervju, o Semiru "Sta fali bageru" Osmanagicu?
- wels
Eto priznajemHoustonPiramidiot wrote:Wels, priznaj. Ili si APWR-ovac na tajnom zadatku, ili se samo pravis zaostaowels wrote:Mene interesuje, ako neko ima petlju odgovoriti![]()
Konkretnije,da li bi se g.Enver Imamovic(trenutno gostujuci u fondaciji), gospodja Kujundzic i njihovi slijedbenici
prihvatili posla?
Jesi li ti citao onaj gore Nukickin intervju, o Semiru "Sta fali bageru" Osmanagicu?
Hajde mi ti konkretno odgovori na postavljeno pitanje.
I ja,zaboravih pitati kako bi se eventualni novi projekt finansirao,obzirom da drzava ne bi mogla iz budzeta izdvajati dovoljan iznos za jedan solidan istrazivacki tempo koje sve arheoloshke lokacije svojim obimom zahtjevaju?
- veseoko_kukulamovic
Jo dobrog driblinga, jedan saradnik Fondacije pokopava Nukićku, čiji ih je intervju dotukao, a drugi skreće priču na "novi arheološki" projekt.
Dobri ste, momci, jel to stigla finansijska injekcija iz Kuala Lumpura?
Dobri ste, momci, jel to stigla finansijska injekcija iz Kuala Lumpura?
-
HoustonPiramidiot
wels wrote:Eto priznajemHoustonPiramidiot wrote:Wels, priznaj. Ili si APWR-ovac na tajnom zadatku, ili se samo pravis zaostaowels wrote:Mene interesuje, ako neko ima petlju odgovoriti![]()
prihvatili posla?
Jesi li ti citao onaj gore Nukickin intervju, o Semiru "Sta fali bageru" Osmanagicu?![]()
Hajde mi ti konkretno odgovori na postavljeno pitanje.
I ja,zaboravih pitati kako bi se eventualni novi projekt finansirao,obzirom da drzava ne bi mogla iz budzeta izdvajati dovoljan iznos za jedan solidan istrazivacki tempo koje sve arheoloshke lokacije svojim obimom zahtjevaju?
Wels, ja sam stvarno mislio da se salis, ali sad vidim da si ozbiljan.
Morao si dosad primijetiti da je nemoguce nastaviti istrazivanja piramida nakon sto se utvrdi da su piramide laz i izmisljotina.
Ako mislis na restauraciju starog grada Visoki, ili na istrazivanja neolitskih nalazista na podrucju Visokog i okoline, ne znam detalje, ali sam siguran da je novac za ove projekte predvidjen u budzetu.
Suluda je i pomisao da Semiru treba povjeriti dalja istrazivanja "da se vidi sta je to tamo", nakon svih skandala, lazi, obmana, prevara, pljuvanja, ucjena, i poziva na linc, kojima nas je ovaj strucnjak Semir "Sta fali bageru" Osmanagic pocastio, da ne govorimo o stetocinskom pristupu istrazivanjima.
-
nur
HoustonPiramidiot
Uvaženi gospodin Vuk Bačanović je još jedan mladi "novinar" u nizu ( to je sada već uhodani "tranzicijski proces" u magazinu Dani) kojem se daje malo više prostora. Mladi Bačanović je dakako u poletu; on bi davao odgovore na daleko delikatnija pitanja od uloge Nađije Nukić u "maloj visočkoj djelidbi para iz budžeta", npr; ko je zapravo i zašto naručio ubistvo Franje Ferninada, pri tome on, na onaj već uhodani način, želi u ovom mutnom vremenu ponovo oživjeti i amnestirati pojave koje su i hodži Bradi iz Brijesnice Male više nego jasne. Zar je bilo bolje živjeti u blagostanju i progresu nego se vratiti u blato i palanačku čamotinju sličnu onoj iz Dučićevih pjesama? Jeste uvaženi mladi Bačanoviću, ali onima koji u tom junačenju vide malo više od hodže Brade. Možda im to Dučićevo blato i zapušteni gimnazijski tuberani čine ovu postdejtonsku Bosnu uzbudljivijom i bližom. Ne znam zašto se Bačanoviću svi mladi ljudi u vašim godinama (uključujući svojevremeno i mene) oduševljavaju propalicama?
Ali, onoga trena kada naš mladi istražitelj
"potroši" sve "zanimljive teme" poput Emira Imamovića, Srđana Žagovca, Eldara Sarajlića, Faruka Borića, dogodiće mu se isto što i njima. Za sada, uživajmo.
Moje pitanje za Vuka, vas i sve ostale forumaše glasi:
Prije pojave Semira Osmanagića, u kojem se procentu pominjala arheologija, sjećate li se nekih otkrića, aktera istih, sličnih rasprava. Sjećate li se bilo čega što se ne može svrstati u informacije: Zemaljski muzej zatvoren (drskost je utoliko veća što širinom cijele fasade gospoda stave instalaciju - Closed for public), Muzej revolucije (za one koji nisu iz Sarajeva već možda sa Pala, Cazina, Bužima, Laktaša - a takvih je ponajviše u medijima i državnome parlamnetu, to je zgrada ispod Zemaljskog muzeja koja služi kao podloga za lokalne neukusne grafite i izjave ljubavi), Muzej ZOI 84 ( kakva drskost, ponovo instalacija na fasadi i to dvojezična - Upozorenje / Warning...).
Zilka Vejzović Šimširpašić? Uvažena "voditeljica odjela za naučnu obradu fosilnih ostataka uz grijalicu" treba da zahvali Osmanagiću što smo je uopće "upoznali". Pa draga gospođo, gdje ste vi bili do sada? Možete li dokazati da ste arheolog? Zašto ste od Zemaljskog muzeja napravili mjesto zbog kojeg se odgovorni roditelji često zamisle nad pitanjem svoje djece: Tata, a tko ovdje sjedi?
Zašto je Osmanagićev projekat izazvao toliko polemika? Zbog njegove nestručnosti? Ne vjerujem. Zbog činjenice da je u projekat uključio:
a. ljude koji osim svoje fizičke snage, poslušnosti nemaju šta ponuditi
b. Varalice i manipulatore "tranzicijskih ovlaštenja"
c. pola familije
d. glupe, glupe i dovoljno glupe ali zanosne aktivistice koje kastriraju i najupornije
e. jer tu nema jednostavno Dubravka Lovrenovića koji piše da su Bogumili bili zapravo Kršćani koji nisu htjeli plaćati porez i raditi na izgradnji crkvenih lovišta i sastajališta, jer tu nema Ivana Lovrenovića da nam pokaže kako je sevdalinka jedino što treba oteti tim posmodernim Bogumilima. Nema Enevra Imamovića i njegovog asistenta.
f. kakava je razlika između pobrojanih grupa
Ja mislim da je - f.
Kada bi Semir Osmanagić ujutro "otputovao" iz ove priče, šta bi smo zatekli na Visočici kroz par godina?
Isto što sam je valjda Osmanagić zatekao 2005 u ovo doba.
Uvaženi gospodin Vuk Bačanović je još jedan mladi "novinar" u nizu ( to je sada već uhodani "tranzicijski proces" u magazinu Dani) kojem se daje malo više prostora. Mladi Bačanović je dakako u poletu; on bi davao odgovore na daleko delikatnija pitanja od uloge Nađije Nukić u "maloj visočkoj djelidbi para iz budžeta", npr; ko je zapravo i zašto naručio ubistvo Franje Ferninada, pri tome on, na onaj već uhodani način, želi u ovom mutnom vremenu ponovo oživjeti i amnestirati pojave koje su i hodži Bradi iz Brijesnice Male više nego jasne. Zar je bilo bolje živjeti u blagostanju i progresu nego se vratiti u blato i palanačku čamotinju sličnu onoj iz Dučićevih pjesama? Jeste uvaženi mladi Bačanoviću, ali onima koji u tom junačenju vide malo više od hodže Brade. Možda im to Dučićevo blato i zapušteni gimnazijski tuberani čine ovu postdejtonsku Bosnu uzbudljivijom i bližom. Ne znam zašto se Bačanoviću svi mladi ljudi u vašim godinama (uključujući svojevremeno i mene) oduševljavaju propalicama?
Ali, onoga trena kada naš mladi istražitelj
"potroši" sve "zanimljive teme" poput Emira Imamovića, Srđana Žagovca, Eldara Sarajlića, Faruka Borića, dogodiće mu se isto što i njima. Za sada, uživajmo.
Moje pitanje za Vuka, vas i sve ostale forumaše glasi:
Prije pojave Semira Osmanagića, u kojem se procentu pominjala arheologija, sjećate li se nekih otkrića, aktera istih, sličnih rasprava. Sjećate li se bilo čega što se ne može svrstati u informacije: Zemaljski muzej zatvoren (drskost je utoliko veća što širinom cijele fasade gospoda stave instalaciju - Closed for public), Muzej revolucije (za one koji nisu iz Sarajeva već možda sa Pala, Cazina, Bužima, Laktaša - a takvih je ponajviše u medijima i državnome parlamnetu, to je zgrada ispod Zemaljskog muzeja koja služi kao podloga za lokalne neukusne grafite i izjave ljubavi), Muzej ZOI 84 ( kakva drskost, ponovo instalacija na fasadi i to dvojezična - Upozorenje / Warning...).
Zilka Vejzović Šimširpašić? Uvažena "voditeljica odjela za naučnu obradu fosilnih ostataka uz grijalicu" treba da zahvali Osmanagiću što smo je uopće "upoznali". Pa draga gospođo, gdje ste vi bili do sada? Možete li dokazati da ste arheolog? Zašto ste od Zemaljskog muzeja napravili mjesto zbog kojeg se odgovorni roditelji često zamisle nad pitanjem svoje djece: Tata, a tko ovdje sjedi?
Zašto je Osmanagićev projekat izazvao toliko polemika? Zbog njegove nestručnosti? Ne vjerujem. Zbog činjenice da je u projekat uključio:
a. ljude koji osim svoje fizičke snage, poslušnosti nemaju šta ponuditi
b. Varalice i manipulatore "tranzicijskih ovlaštenja"
c. pola familije
d. glupe, glupe i dovoljno glupe ali zanosne aktivistice koje kastriraju i najupornije
e. jer tu nema jednostavno Dubravka Lovrenovića koji piše da su Bogumili bili zapravo Kršćani koji nisu htjeli plaćati porez i raditi na izgradnji crkvenih lovišta i sastajališta, jer tu nema Ivana Lovrenovića da nam pokaže kako je sevdalinka jedino što treba oteti tim posmodernim Bogumilima. Nema Enevra Imamovića i njegovog asistenta.
f. kakava je razlika između pobrojanih grupa
Ja mislim da je - f.
Kada bi Semir Osmanagić ujutro "otputovao" iz ove priče, šta bi smo zatekli na Visočici kroz par godina?
Isto što sam je valjda Osmanagić zatekao 2005 u ovo doba.
-
HoustonPiramidiot
Nur, po ovome, Ana Frank treba zahvaliti Hitleru, jer ko bi nju jos pominjao da Hitlera nije bilo. Zanimljiva teza.nur wrote: Moje pitanje za Vuka, vas i sve ostale forumaše glasi:
Prije pojave Semira Osmanagića, u kojem se procentu pominjala arheologija, sjećate li se nekih otkrića, aktera istih, sličnih rasprava.
itd...
- veseoko_kukulamovic
Znači, definitivno je panika u Fondaciji, čim Nur opet mora plahte i plahte ispisivat...