Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#1851 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

pakica_ wrote: a ja sam prvih sedam dana premetala olovku iz ruke u ruku i pomoglo je, ma koliko cudno zvucalo.. i da, ova kutija cigara sto mi stoji na stolu :D i ona pomaze :D mozda sam ja naopaka, ali gledam je i kontam- ok, mogu kad hocu, ali NECU :D
jok, ja nisam neki cvrst karakter...ja bi tu kutiju cigara tako slatko popuslaaa :lol: ...zezam se, ma ne zezam...ja nisam cvrsta osoba...ta kutija bi u mojoj kuci davno letila van, ili barem na zaklonjeno mjesto
sad kazem muzu evo ti moja kutija...pokusacu da ne zapalim vise...on mi je vraca na stol i nesto mi drobi kako ja treba da gledam u tu kutiju, kako radim pogresno a ne kako knjiga kaze...a morala sam malo povisiti ton u svoju odbranu...ne zelim vidjeti kutiju sa cigarama jer znam da je necu, bar ne trenutno, moci gledati a ne zapaliti
zar bas trebam da se silujem?
promjena, eto to je ono sto je potrebno...mijenjas navike, mijenjas okolinu, a time mijenjas i sebe...na bolje naravno

joj al' ga i ja mogu palamuditi...sve samo da se ne vratim citanju knjige...osjecam se kao da sam u skoli pa gledam da markiram nastavu :)

hajde mila moja, uzivaj i budi tako "naopaka" jer si takva dobra :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1852 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sabina1 »

bizet wrote:
tvsabina wrote: Sve ono što i ti kad nemaš cigaretu u rukama ili u zubima.
Nemoj unaprijed tražiti razloge da ne prestaneš pušiti...šta si radila bez cigarete prije nego što si počela pušiti ???
Sretno :-D
hvala
a pitala sam sebe isto...kako sam pila kafu i sjedila u kaficu bez cigare?...kako sam gledala tv bez cigare?...znas sta me najvise cudi...kako ja uopste danas mogu pricati sa nekim dok pusim...razmisljam koliko je to nekulturno...vjerujem da sam vise od pola kafa, jos gore poslovnih sastanaka, proletila ne slusajuci te ljude uopste...i pitam se kako je moguce da sam ranije sasvim normalno sjedila, ako treba i par sati, i razgovarala sa ljudima, bez nervoze, bez odsutnosti...bas mi se misli razlecu
a sta sam radila prije nego sam pocela pusiti...satima sam se sredjivala i uzivala u tome :)...danas kad trebam nesto za sebe lijepo uraditi ja gledam da pozurim ili smandrljam kako bi imala dovoljno vremena da "na miru" ispusim cigaru prije izlaska iz kuce :roll:

idem nastaviti sa knjigom...mada me uvod ubio u pojam...njegovi hvalospjevi mi nesto nisu sjeli...promijenila sam lokaciju...nisam u dnevnoj sa muzem...on je pusac takodje i priznajem da to otezava odvikavanje...smiga mi jbg...razmisljam na koji nacin sebi osmisliti vrijeme, a da mi cigara vise ne padne na pamet?
Lako. Cigarete nisu fiziološka potreba , cigarete nisu ni navika...cigarete su sredstvo održavanja ovisnosti o nikotinu...svakom novom cigaretom ti održavaš nivo nikotina u svom tijelu...tj. kada ugasiš cigaretu on te smjesta napušta i ti se zapravo odvikavaš ! Maksimalno 21 dan od dana prestanka , nikotin je napustio tvoj organizam i ti više ne trebaš cigarete....štaviše SMRDE
Pušila sam 12 godina kutiju dnevno...ponekad i više...silno sam ŽELJELA prestati pušiti ali se nisam usudila dok nisam pročitala (bezbroj puta) knjigu koju pominjemo...tada sam uvidjela koliko je to lako i kako je život lijep...
Dakle knjiga :-)
I ŽELJA...
Sretno a o vremenu bez cigarete...ne zamaraj se tim jer nakon bacanja duhana ćeš itekako imati MANJKA vremena :-)
Pozz
pakica_

#1853 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

bizet wrote:
tvsabina wrote: Sve ono što i ti kad nemaš cigaretu u rukama ili u zubima.
Nemoj unaprijed tražiti razloge da ne prestaneš pušiti...šta si radila bez cigarete prije nego što si počela pušiti ???
Sretno :-D
hvala
a pitala sam sebe isto...kako sam pila kafu i sjedila u kaficu bez cigare?...kako sam gledala tv bez cigare?...znas sta me najvise cudi...kako ja uopste danas mogu pricati sa nekim dok pusim...razmisljam koliko je to nekulturno...vjerujem da sam vise od pola kafa, jos gore poslovnih sastanaka, proletila ne slusajuci te ljude uopste...i pitam se kako je moguce da sam ranije sasvim normalno sjedila, ako treba i par sati, i razgovarala sa ljudima, bez nervoze, bez odsutnosti...bas mi se misli razlecu
a sta sam radila prije nego sam pocela pusiti...satima sam se sredjivala i uzivala u tome :)...danas kad trebam nesto za sebe lijepo uraditi ja gledam da pozurim ili smandrljam kako bi imala dovoljno vremena da "na miru" ispusim cigaru prije izlaska iz kuce :roll:

idem nastaviti sa knjigom...mada me uvod ubio u pojam...njegovi hvalospjevi mi nesto nisu sjeli...promijenila sam lokaciju...nisam u dnevnoj sa muzem...on je pusac takodje i priznajem da to otezava odvikavanje...smiga mi jbg...razmisljam na koji nacin sebi osmisliti vrijeme, a da mi cigara vise ne padne na pamet?
co'eka za rukav i u prvu teretanu :D nek' i on batali cigare :D a ja se na treningu ispusem (i izgubim makar pola kalorija od stvari koje pozderem u toku dana :lol: ) i onda nit sam nervozna, nit mi pada na um da guslanje od sat vremena zdravog zivota poserem jednom cigarom :D ako je iko mislio da ce biti tesko, ja sam, jer, prije svega, nikad nisam imala namjeru prestajati jer volim cigare, drugo, kontala sam, jbt, kako cu bez nje uz kafu, uz pivu, uz utakmicu, uz voznju do posla, uz setnju s kerovima.. kako cu znat kad mi je temperatura kahve mjera, jer mi je cigara i po' vremena bio vakat da pihnem a da ne sfurim jezik :lol: kako cu kad se najedem k'o majstor i prahne mi da je pripalim.. kako? a ono Boga mi lahko :D nije jaca od mene da jebe rak raka! a ni od tebe!
bizet

#1854 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

da ne citiram...hvala objema... i svaka cast :thumbup:

a vidim se ja bez cigare...nije meni ona u svakoj mojoj slici...sto se tice muza, valjda bi i on prestao...imao je zelju...ali to je njegova odluka i ja se ne mislim petljati
drug_profi

#1855 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

bizet wrote:da ne citiram...hvala objema... i svaka cast :thumbup:

a vidim se ja bez cigare...nije meni ona u svakoj mojoj slici...sto se tice muza, valjda bi i on prestao...imao je zelju...ali to je njegova odluka i ja se ne mislim petljati
Valjda cijenis sebe onoliko koliko te mi cijenimo na osnovu toga koliko smo te upoznali na forumu.
Neces valjda dozvoliti da jedna glupa molekula koja se bori da ostane u tvom sistemu bude jaca od tvoje volje, tvog razuma, tvog karaktera i tvoje ODLUKE?!
To je borba, i luzeri ce se predati, pobjednici ce istrajati.

Ne brini sta ces poslije. Ako nista drugo, uzmi turpiju i radi sebi manikir svaki dan. :D
Ma vidjeces da su ta pitanja bezveze, cim ti se organizam iscisti.

patkica je uvela sebi jednu zdravu naviku, trening. Svako od nas koji smo tako lako sebi uveli nezdrave i opasne navike, trebao bi imati bar jednu zdravu. Setnja, trening, solja zelenog caja umjesto jedne kafe, i sl.
Nasa tijela su ono u cemu zivimo, nema seljenja. Kad ih razvalimo kraj je. Mnogi se vise brinu o autu nego o sebi, a auto se popravi ili promjeni bez problema.
Izdrzi, ne daj se, misli na buduce dijete, budi sigurna da si korak blize njemu kao nepusac.
bizet

#1856 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

@drugi profil...hebo te mis pa ti mi ne das lufta za sveranje :)

ustala sam u 6h...do 10h 1 cigara...i to je vise bilo na silu...iz dosade...uz kafu koja nije sjela...valjda me uhvatila nervoza...moram piti kafu, moram uz nju zapaliti cigaru...navika, gadna....onda pomislim idem je ugasiti na pola, kad mi ne sjeda....a onda kazem sebi, uzivaj u njoj, mozda ti je zadnja....malo me takve misli razvesele
a onda sam udarila po sminkanju i sredjivanju....tek sad sam se sjetila da vec 2h nisam zapalila i uopste mi ne fali...znaci pozitivna zanimacija je potrebna

uvesti zdravu naviku...hmmm, da to bi bilo dobro...ja ponekad vjezbam sama...tako mi je najbolje...nisam ljubitelj sportova...imam basticu koja me odrzava pokretnijom...ali moj posao je sjedeci, a cesto ga donosim kuci, tako da, ne znam za sporotve...ja volim neke lagane stvari, mislim lagani ritam a ne sad djipanje i forsiranje, posebno ne sad dok kasljem i iskasljavam...kad vjezbam hoce pluca da mi izadju napolje, izgaraju, bas kao da cu umrijeti...sport treba uvoditi postepeno, barem ja tako osjecam...planine, tu se vidim kad malo ojacam pluca...planinarenje...uclanicu nas u jedno od planinarskih drustava, ako muz bude htio...cist zrak, kondicija, druzenje, otvoreni prostor
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1857 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Sto se tice sporta i vjezbi to je obavezo !! :)
Ja kada sam prestao ( 04.01.2012 ) odmah sam poceo sa vjezbama, i stvarno se nisam nikada bolje osjecao.
Milina kada vidis napredak iz dana u dan, povecao kapaciti pluca samim tim i kondiciju :)
Nazalost...prije par mjeseci sam povrijedio sam ruku ( tacnije rame ) pa nisam smio rizikovati neku jos tezu povredu :)
Prosle sedmice sam opet poceo... nekako se odmah bolje osjecam :D ko zna mozda je do mene....ali preporucujem svima da pokusaju :)

@bizet
Pod zdravu naviku spada i caj sa limuom ili medom umjesto kafe :mrgreen: mani se kafe na sabahu :-D
bizet

#1858 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

@yahel, nema sanse da odmah krenem sa nekim sportom...iskreno nemam zelju za sportom uopste...imam zelju dotjerati kondiciju...ma stara sam ja za fitnesa ili teretane, nikad nisam voljela zatvorene prostore, jos da nesto kao vjezbam i znojim se u njima, mene to odbija...planinarenje mi djeluje kao dobra opcija...ali ni to ne smijem tek tako...moja pluca ne podnose planinski zrak...nemam zraka kad odem na planinu, gusim se...sad da se upustim u penjanje stazicama vec ovaj vikend a pluca su mi losa, vjerujem da se ne bih dobro provela...prvo malo ciscenja pluca i pomalo vjezbica istezanja kuci uz malo yoge, pa onda kad osjetim da mi organizam jaca planinarenje...a prije tog trebam doktoru da vidim da li bi ipak trebala kupiti pumpicu za svaki slucaj

da, caj umjesto kafe je puno bolja opcija :)
jutros ona jedna i to je bilo to od mene za danas...ne cita mi se knjiga, malo me hvata kriza, ali to je samo kad dopustim da me dosada uhvati...cim si zadam nesto da radim ili dumam cigare mi ne padaju na pamet...ako Bog dadne to bi bilo to od mene sto se tice pusenja, javim napredak ili posrnuce
drug_profi

#1859 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Drzi se, neka otkuca 24 sata od zadnje, a onda pokusaj sljedeci korak, jos 24...

Savjet: probaj setnje brzim korakom, 2-3 tramvajske stanice. Jest zrak sad nikakav, ali ni tvoja pluca nisu bolja, pa nece smetati. Kondiciju neces steci drugacije.
bizet

#1860 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

ma jasno drugi profil i hvala na postovima...dosla su mi dobro
nije problem pjesaciti po ravnom :)...danas sam od bolnice do posla, u Zenici...btw bolnicko osoblje nam je .urac kad im je dan ko .urac, a danas je valjda bio takav...pomislim nakon razocarenja da nemaju neke markere i da ne mogu uraditi sve potrebne briseve ne da zapalim, nego da zapalim...ali se onda odgovorim, nije vrijedno
drug_profi

#1861 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Samo se drzi. Nemoj pasti bez borbe, bez najboljeg otpora kojeg mozes pruziti.
kombajn

#1862 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kombajn »

Vidim da se spominje neka knjiga. Vjerovatno je to ona od Allena Carra (mrsko mi sad trazit po temi da se uvjerim). Bio sam pusac 5 godina i uz tu knjigu sam prestao pusiti. Ta knjiga mi je samo pomogla da vidim sve negativne strane cigarete koje kao pusac nisam zelio da vidim, tako da je preporucujem svakom ko zeli prestati.
bizet

#1863 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

drugi profil wrote:Samo se drzi. Nemoj pasti bez borbe, bez najboljeg otpora kojeg mozes pruziti.
:( ovo nikako nije ohrabrujuce :( .... ali ja sam tek krenula da se dizem :)

kombajn, :thumbup: ...kad naleti kriza budem opalila po knjizi
drug_profi

#1864 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

bizet wrote:
drugi profil wrote:Samo se drzi. Nemoj pasti bez borbe, bez najboljeg otpora kojeg mozes pruziti.
:( ovo nikako nije ohrabrujuce :( .... ali ja sam tek krenula da se dizem :)

kombajn, :thumbup: ...kad naleti kriza budem opalila po knjizi
Eh, i to je neka psihologija. Nije sramota ne uspjeti, ali je sramota ne dati sve od sebe. Probaj staviti na papri sve razloge zbog kojih zelis prestati pusiti, ako vec nije kasno za to. Pogledaj u taj spisak kad postane tesko.
Utjeha je da sve sto trebas jeste da izdrzis nekoliko dana i onda sve postaje lakse.
bizet

#1865 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

drugi profil wrote: Eh, i to je neka psihologija. Nije sramota ne uspjeti, ali je sramota ne dati sve od sebe. Probaj staviti na papri sve razloge zbog kojih zelis prestati pusiti, ako vec nije kasno za to. Pogledaj u taj spisak kad postane tesko.
Utjeha je da sve sto trebas jeste da izdrzis nekoliko dana i onda sve postaje lakse.
jesi ti uspio prestati pusiti ili se jos uvijek boris ili si pak odustao?
drugi profil, ja cu pobijediti...kod mene je uvijek djelovala obrnuta psihologija ili sta vec :)
kombajn

#1866 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kombajn »

@bizet, fazon ti je samo da skontas da se ne odrices necega lijepog , nego necega stvarno ogavnog i da ti ta apstinencija od cigara nije nikakva zrtva, nego treba da te cini sretnom cinjenica da vise ne moras da konzumiras nesto sto smrdi i narusava ti zdravlje.
drug_profi

#1867 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

kombajn wrote:@bizet, fazon ti je samo da skontas da se ne odrices necega lijepog , nego necega stvarno ogavnog i da ti ta apstinencija od cigara nije nikakva zrtva, nego treba da te cini sretnom cinjenica da vise ne moras da konzumiras nesto sto smrdi i narusava ti zdravlje.
Evo to je to. Samo pusac to tesko skonta.

A ti nervozna, ujedaj ovamo, nemoj coj'ka sikirat.... :D
Ne pusim ja odavno, a sve sto ti govorim iz vlastitog iskustva je, iz moje borbe je...
drugi profil wrote: ...ako vec nije kasno za to..

Ovo se odnosi na to da kad kriziras, ne mozes da se sjetis svih razloga. Spisak treba napraviti uz posljednju cigaru.
bizet

#1868 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

drugi profil wrote:
kombajn wrote:@bizet, fazon ti je samo da skontas da se ne odrices necega lijepog , nego necega stvarno ogavnog i da ti ta apstinencija od cigara nije nikakva zrtva, nego treba da te cini sretnom cinjenica da vise ne moras da konzumiras nesto sto smrdi i narusava ti zdravlje.
Evo to je to. Samo pusac to tesko skonta.

A ti nervozna, ujedaj ovamo, nemoj coj'ka sikirat.... :D
Ne pusim ja odavno, a sve sto ti govorim iz vlastitog iskustva je, iz moje borbe je...
drugi profil wrote: ...ako vec nije kasno za to..

Ovo se odnosi na to da kad kriziras, ne mozes da se sjetis svih razloga. Spisak treba napraviti uz posljednju cigaru.
ovo sto je kombajn rekao meni je fajn i sama tako razmisljam danas...a kad budem u krizi jbg, sta bude bice...velis da pravim taj spisak dok jos nije pao mrak na oci? :)
pa i nisam bas nesto nervozna...zar djelujem nervozno?
i ne diraj mi coj'ka...sto ga majke ti upetlja ni krivog ni duznog?
drug_profi

#1869 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Zato sto jos nije upetljan... znam sta slijedi. :mrgreen:
bizet

#1870 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

drugi profil wrote:Zato sto jos nije upetljan... znam sta slijedi. :mrgreen:
kad se smijes garant je nesto lijepo....sta?
kombajn

#1871 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kombajn »

I jos nesto, nemoj misliti da neces imat vise onaj uzitak u kafi ili u alkoholu kad prestanes pusiti. Tek tada ces moci osjetiti pravi okus kafe ili pive i uzivat u njemu bez da ga pokvaris smrdljivom cigaretom. Isto tako ces osjetiti kako je lijepo kad neku ukusnu hranu ne pokvaris odmah cigaretom.
drug_profi

#1872 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

MA bice kriv za sve i svasta narednih dana. Samo malo rucnu povuci.
bizet

#1873 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

kombajn wrote:I jos nesto, nemoj misliti da neces imat vise onaj uzitak u kafi ili u alkoholu kad prestanes pusiti. Tek tada ces moci osjetiti pravi okus kafe ili pive i uzivat u njemu bez da ga pokvaris smrdljivom cigaretom. Isto tako ces osjetiti kako je lijepo kad neku ukusnu hranu ne pokvaris odmah cigaretom.
nisam vicna alkoholu pa mi taj dodatak ne znaci mnogo...ali jesam kafi...ono u bilo koje doba dana, na bilo kojem mjestu, u bilo kojem obliku...ugrabicu par minuta za taj uzitak...hvala na ohrabrenju
bizet

#1874 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

drugi profil wrote:MA bice kriv za sve i svasta narednih dana. Samo malo rucnu povuci.
cuj, nije dijete...he can handle it ;-)

laku noc svima...i ugodni snovi :)
pakica_

#1875 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

eh, bizet, dosta vadione :D batali to hairli, pa da skupa docekamo sretni i zadovoljni kad ova us*ana drzava donese zakon o zabrani pusenja u zatvorenom prostoru :lol: :lol:
evo, meni je vec pocela smrdit.. mislim, smrdila mi je citav zivot, al' tek juce mi je bilo zlo od tudjeg dima i zakasljala sam se da valja :D mislim da pocinjem razumjeti one koji nisu zapalili citav zivot, iako sam skinuta s cigare nepune tri hefte..
Post Reply