Jest, maša-Allah! I njegov vasijjetAhmmed wrote:arzuhal wrote:Ako Bog dasahan wrote: Hadzi Loju onda obavezno procitajI Legenda o Ali-paši je obavezna...Duh muslimana iz bosanskih brda
I Poema o Gazi-Husrevbegu
Ramazan, opet ;)
- arzuhal
#1851 Re: Ramazan, opet ;)
- arzuhal
#1852 Re: Ramazan, opet ;)
Ja mislim da je ovo Avdo sa abdestom napisao
ZAŠTO TONE VENECIJA
ABDULAH SIDRAN
Gledam u nebo iznad Venecije.
Nista se promijenilo nije, posljednjih
sedam milijardi godina. Gore, ima Bog. On
stvorio je Svemir, u Svemiru sedam milijardi
svjetova, u svakom svijetu bezbroj naroda, mnostvo
jezika, I po jednu - Veneciju.
Narode stvorio razlicitim, na uho im sapnuo: "Sada
upoznajte jedni druge". Sijaset jezika dao, da ih uce,
jedni od drugih, kroz jezike da se upoznaju, I svi,
od toga - bivaju bogatiji, i bolji. Veneciju dao, kao
ticu i ribu sto je dao, da ljudi i narodi vjeruju
U Njega - cudeci se Njegovim djelima.
Gledam u nebo iznad Venecije. Gore, I posvuda,
jeste - Bog. Jedan. Sto stvorio je Svemir, sedam
milijardi svjetova u Svemiru, u svakom svijetu puno
jezika i naroda, i po jednu Veneciju. I jedan malehni
narod dao, u jednom svijetu, na kopnu sto ga zovu
Evropom, u plemenu Juznih Slavena. Tu je Granica.
Bosna. Bosna. Bosna. Dodiruju se tu, i tuku, Istocni
kriz i Zapadni kriz, od jednog Kriza nastali. A
bosnjacki narod je pitom. Zato prihvati ruku Trece
Vjere u Jednoga Boga. Koji nije rodjen, niti je rodio,
A Gospodar je svjetova, i vladar Sudnjega Dana.
Gledam u nebo iznad Venecije. Zemaljski su
gospodari namjerili da bosnjackoga naroda - nema.
Venecija tone. Evropa tone. Tone kolijevka, i dijete
u kolijevci tone. Tonu kontinenti. Tone ruza u vazni
od stakla murano. Tone Murano. Hotelska soba tone,
i Drustvo mrtvih pjesnika tone. Zasto ne treba
na svijetu da ima naroda bosnjackoga? Medju bojama
jedna boja, medju mirisima - jedan miris manje?
Zasto ne treba na svijetu da ima - ova Venecija?
Medju cudima - jedno cudo manje?
Gledam u nebo, iznad Zemaljskog svijeta.
Jedna se zvijezda, u dugome luku, rusi u bezdan
Svemira. Kao da pade - posred kanala Grande.
Zemaljski svijet, medju sedam milijardi vasionskih
svjetova, hoce da ostane siromasniji za cio jedan
narod. Takva je volja zemaljaskih gospodara.
U Svemiru, tada, jedna zvijezda pada. Zato tone
Venecija. Svemir bude siromasniji - za cio
jedan svijet. Takva je volja Gospodara svijetova.
Takva je volja Vladara sudnjega Dana.
Abdulah Sidran
ZAŠTO TONE VENECIJA
ABDULAH SIDRAN
Gledam u nebo iznad Venecije.
Nista se promijenilo nije, posljednjih
sedam milijardi godina. Gore, ima Bog. On
stvorio je Svemir, u Svemiru sedam milijardi
svjetova, u svakom svijetu bezbroj naroda, mnostvo
jezika, I po jednu - Veneciju.
Narode stvorio razlicitim, na uho im sapnuo: "Sada
upoznajte jedni druge". Sijaset jezika dao, da ih uce,
jedni od drugih, kroz jezike da se upoznaju, I svi,
od toga - bivaju bogatiji, i bolji. Veneciju dao, kao
ticu i ribu sto je dao, da ljudi i narodi vjeruju
U Njega - cudeci se Njegovim djelima.
Gledam u nebo iznad Venecije. Gore, I posvuda,
jeste - Bog. Jedan. Sto stvorio je Svemir, sedam
milijardi svjetova u Svemiru, u svakom svijetu puno
jezika i naroda, i po jednu Veneciju. I jedan malehni
narod dao, u jednom svijetu, na kopnu sto ga zovu
Evropom, u plemenu Juznih Slavena. Tu je Granica.
Bosna. Bosna. Bosna. Dodiruju se tu, i tuku, Istocni
kriz i Zapadni kriz, od jednog Kriza nastali. A
bosnjacki narod je pitom. Zato prihvati ruku Trece
Vjere u Jednoga Boga. Koji nije rodjen, niti je rodio,
A Gospodar je svjetova, i vladar Sudnjega Dana.
Gledam u nebo iznad Venecije. Zemaljski su
gospodari namjerili da bosnjackoga naroda - nema.
Venecija tone. Evropa tone. Tone kolijevka, i dijete
u kolijevci tone. Tonu kontinenti. Tone ruza u vazni
od stakla murano. Tone Murano. Hotelska soba tone,
i Drustvo mrtvih pjesnika tone. Zasto ne treba
na svijetu da ima naroda bosnjackoga? Medju bojama
jedna boja, medju mirisima - jedan miris manje?
Zasto ne treba na svijetu da ima - ova Venecija?
Medju cudima - jedno cudo manje?
Gledam u nebo, iznad Zemaljskog svijeta.
Jedna se zvijezda, u dugome luku, rusi u bezdan
Svemira. Kao da pade - posred kanala Grande.
Zemaljski svijet, medju sedam milijardi vasionskih
svjetova, hoce da ostane siromasniji za cio jedan
narod. Takva je volja zemaljaskih gospodara.
U Svemiru, tada, jedna zvijezda pada. Zato tone
Venecija. Svemir bude siromasniji - za cio
jedan svijet. Takva je volja Gospodara svijetova.
Takva je volja Vladara sudnjega Dana.
Abdulah Sidran
- BHF_Manijak
#1853 Re: Ramazan, opet ;)
Uuu,Legenda o Ali-pasi ide pod grupu "Must read"!!!
u jednom dahu sam je procitao i po prvi put pozelio da knjiga ima jos jedno 1000 strana! 
-
HomeArt
#1854 Re: Ramazan, opet ;)
A gdje nam je ovo ljepsa polovina ovog virtuelnog dzemata, nije valjda de se vec hvataju sahana 
- Ahmmed
#1855 Re: Ramazan, opet ;)
Ja vas selamim, valja mi se, pored ramazanskih jutarnjih obaveza
spremiti za pohode u južne dijelove naše nam domovine , braći i sestrama muslimanima i muslimankama, u ponosnu Hercegovinu, da osjetim miris Ramazana kraj Neretve
a bezbeli i kraj Bune i Bregave 
-
HomeArt
#1856 Re: Ramazan, opet ;)
Poselami sve u zemlji Humskoj i reci da ima jedna mala grupa sto po svu noc sjeli, dove uci i kahve ispija (a i zapali se koji cigar duhana), poselami sve redom. Tebi sretan put i molba Gospodaru da ti olaksa ove ramazanske dane.Ahmmed wrote:Ja vas selamim, valja mi se, pored ramazanskih jutarnjih obavezaspremiti za pohode u južne dijelove naše nam domovine , braći i sestrama muslimanima i muslimankama, u ponosnu Hercegovinu, da osjetim miris Ramazana kraj Neretve
- Ahmmed
#1857 Re: Ramazan, opet ;)
sahan wrote:Poselami sve u zemlji Humskoj i reci da ima jedna mala grupa sto po svu noc sjeli, dove uci i kahve ispija (a i zapali se koji cigar duhana), poselami sve redom. Tebi sretan put i molba Gospodaru da ti olaksa ove ramazanske dane.Ahmmed wrote:Ja vas selamim, valja mi se, pored ramazanskih jutarnjih obavezaspremiti za pohode u južne dijelove naše nam domovine , braći i sestrama muslimanima i muslimankama, u ponosnu Hercegovinu, da osjetim miris Ramazana kraj Neretve
we alejkumusselam, amin i hvala ti brate moj dragi!Da nam Gospodar otkloni sve halove, oprosti grijehe i učini nas onima koji će biti proživljeni u društvu dobrih ljudi!
- BHF_Manijak
#1858 Re: Ramazan, opet ;)
hadzinica wrote:laganim koracima da ne probudim ostale...idem ka kuhinji,pristaviti caj i onako " s nogu" copnuti pite iz rerne, pogledati na sat..da Hadziju ne probudim ni "prerano" ni prekasno...a da tamam caj odstoji i bude topao kako on voli, on bez secera, ja sa jednom kockom...pa "sudarajuci" se u hodniku, pustajuci jedno drugo da uzme abdest..klanjati, tiho i mirno, bez ikakve "suvisne" price... pa sa smirajem duse i tijela, zapostiti...
- Bullet Tooth Tony
#1859 Re: Ramazan, opet ;)
O Allah the Almighty
Protect me and guide me
To your love and mercy
Ya Allah don’t deprive me
From beholding your beauty
hasbi Rabbi Jallallah
ma Fi Qalbi Ghayrullah

Protect me and guide me
To your love and mercy
hasbi Rabbi Jallallah
ma Fi Qalbi Ghayrullah

-
HomeArt
#1860 Re: Ramazan, opet ;)
Amin Ahmede
Eto odoh i ja potraziti kakvu tepsiju pa se ako Bog da cujemo sutra. Ja-rabi daj da i ovaj dan ispostimo u nadi da nam biti upisan u dobra djela, sacuvaj nas od iskusenja koja nemozemo podnijeti, osnazi nase redove, povecaj na nafaku i obasjaj nurom duse nase u ovom odabranom mjesecu. Amin.
Eto odoh i ja potraziti kakvu tepsiju pa se ako Bog da cujemo sutra. Ja-rabi daj da i ovaj dan ispostimo u nadi da nam biti upisan u dobra djela, sacuvaj nas od iskusenja koja nemozemo podnijeti, osnazi nase redove, povecaj na nafaku i obasjaj nurom duse nase u ovom odabranom mjesecu. Amin.
- arzuhal
#1861 Re: Ramazan, opet ;)
Amin, ja Rabbel-'alemin!Ahmmed wrote:sahan wrote:Poselami sve u zemlji Humskoj i reci da ima jedna mala grupa sto po svu noc sjeli, dove uci i kahve ispija (a i zapali se koji cigar duhana), poselami sve redom. Tebi sretan put i molba Gospodaru da ti olaksa ove ramazanske dane.Ahmmed wrote:Ja vas selamim, valja mi se, pored ramazanskih jutarnjih obavezaspremiti za pohode u južne dijelove naše nam domovine , braći i sestrama muslimanima i muslimankama, u ponosnu Hercegovinu, da osjetim miris Ramazana kraj Neretve
we alejkumusselam, amin i hvala ti brate moj dragi!Da nam Gospodar otkloni sve halove, oprosti grijehe i učini nas onima koji će biti proživljeni u društvu dobrih ljudi!
Da put hajirli, inša-Allah
- arzuhal
#1862 Re: Ramazan, opet ;)
Amin, sahane!
- zvjezdica_7
#1863 Re: Ramazan, opet ;)
Zabiljezeno je da je Allahov Poslanik na posljednjoj dzumi u mjesecu sa'banu, poslije zahvale Allahu, odrzao sljedecu hutbu:
"O ljudi, dosao vam je mjesec ramazan sa bericetom, rahmetom i magfiretom, mjesec koji je najbericetniji od svih mjeseci, ciji su dani vazniji od svih drugih dana, cije su noci znacajnije od svih drugih noci, ciji su casovi bolji od svih drugih casova. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo gdje ste odredjeni za one kojima ce On pocasti ukazati. Vase disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet. Vas posao koji obavljate u ovom mjesecu bice Primljen kod Allaha, a dova uslisena.
Trazite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i cistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u ucenju (citanju) Knjige koju vam je objavio. Nesrecan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskracen Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i zedni, gladi i zedji Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromasni i napusteni. Postujte starije i imajte milosti prema mladjima. Odrzavajte rodbinske veze.
Oborite poglede od onoga sto vjerniku nije dopusteno gledati i sto je vjerniku zabranjeno slusati. Smilujte se prema sirocadima drugih i Allah de se smilovati prema vasim. Trazite od svoga Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove miloscu i prima dovu koja mu bude upucena.
O ljudi, vase duse su ovisne o vasim djelima. Oslobodite ih trazenjem oprosta od grijeha. Vasa ledja su natovarena teskim teretom. Ublazite tu tezinu sto duzom sedzdom. Znajte da se Allah kune svojom velicinom da nece muciti one koji klanjaju i sedzdu cine i da ih nece uplasiti dzehennemskom vatrom na Dan kad de se svi ljudi dici pred Gospodarem svjetova. (Hutbu biljezi Sirazi u djelu Kelimetu-r-Resuli (str.362)
Selamim vas dobri moj narode
"O ljudi, dosao vam je mjesec ramazan sa bericetom, rahmetom i magfiretom, mjesec koji je najbericetniji od svih mjeseci, ciji su dani vazniji od svih drugih dana, cije su noci znacajnije od svih drugih noci, ciji su casovi bolji od svih drugih casova. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo gdje ste odredjeni za one kojima ce On pocasti ukazati. Vase disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet. Vas posao koji obavljate u ovom mjesecu bice Primljen kod Allaha, a dova uslisena.
Trazite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i cistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u ucenju (citanju) Knjige koju vam je objavio. Nesrecan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskracen Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i zedni, gladi i zedji Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromasni i napusteni. Postujte starije i imajte milosti prema mladjima. Odrzavajte rodbinske veze.
Oborite poglede od onoga sto vjerniku nije dopusteno gledati i sto je vjerniku zabranjeno slusati. Smilujte se prema sirocadima drugih i Allah de se smilovati prema vasim. Trazite od svoga Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove miloscu i prima dovu koja mu bude upucena.
O ljudi, vase duse su ovisne o vasim djelima. Oslobodite ih trazenjem oprosta od grijeha. Vasa ledja su natovarena teskim teretom. Ublazite tu tezinu sto duzom sedzdom. Znajte da se Allah kune svojom velicinom da nece muciti one koji klanjaju i sedzdu cine i da ih nece uplasiti dzehennemskom vatrom na Dan kad de se svi ljudi dici pred Gospodarem svjetova. (Hutbu biljezi Sirazi u djelu Kelimetu-r-Resuli (str.362)
Selamim vas dobri moj narode
-
istocnjak
#1864 Re: Ramazan, opet ;)
Selam, rekoh da malo dremnemBHF_Manijak wrote: Slaba si sa kondicijom aa?!nista,moras i ti na visinske prpreme,gdje je mene Istocnjak vodio
(usput gdje je taj insan,rece danas nema spavanja a gledaj ga sad
)
- arzuhal
#1865 Re: Ramazan, opet ;)
Poseban selam istočnjaku i Allahimanet 
- zvjezdica_7
#1866 Re: Ramazan, opet ;)
Mašallah, uranio zoru prevarioistocnjak wrote:
Selam, rekoh da malo dremnemoko jedanaest dok vi ne dodjete i prespavah druzenje.
-
istocnjak
#1867 Re: Ramazan, opet ;)
Evo iscitah sve ove vase muhabete i ismijah se pravo od hadzinicinog blatobrana do Arzuhalovih provala.zvjezdica_7 wrote:Mašallah, uranio zoru prevarioistocnjak wrote:
Selam, rekoh da malo dremnemoko jedanaest dok vi ne dodjete i prespavah druzenje.
![]()
![]()
Last edited by istocnjak on 05/09/2009 04:32, edited 1 time in total.
-
istocnjak
#1868 Re: Ramazan, opet ;)
Allahimanet odoh ...arzuhal wrote:Poseban selam istočnjaku i Allahimanet
- BHF_Manijak
#1869 Re: Ramazan, opet ;)
Ti i tvoje drijemanje...to nije bilo vise da se malo u horizontalu smjestis,ti ga ugajgulio pravo...istocnjak wrote:Selam, rekoh da malo dremnemBHF_Manijak wrote: Slaba si sa kondicijom aa?!nista,moras i ti na visinske prpreme,gdje je mene Istocnjak vodio
(usput gdje je taj insan,rece danas nema spavanja a gledaj ga sad
)
oko jedanaest dok vi ne dodjete i prespavah druzenje.
- Butcher
#1870 Re: Ramazan, opet ;)
Beg_Babic wrote:O Allah the Almighty
Protect me and guide me
To your love and mercy
hasbi Rabbi Jallallah
ma Fi Qalbi Ghayrullah
- Butcher
#1871 Re: Ramazan, opet ;)
Evo jedan izdvojeni dio ''hutbe o paletstini''.
''Svako vrijeme i svaka civilizacija ima svoje paradokse, pa tako i ovo nase vrijeme i ova danasnja civilizacija ima svoje paradokse, ima svoje proturjecnosti: sve su vece titule od obrazovanja, a sve manje odgoja i sve manje smisla; sve je podređeno vremenu, a vremena ima sve manje; sve su vece kuce, a sve manje obitelji; sve vise je znanja, a sve manje mudrosti; sve vise je strucnjaka, a sve vise je problema; i sve vise je medicine, a sve maje je zdravlja.
Svjestan je stete, ali covjek prekomjerno pije, previse pusi, trosi nerazumno, vozi prebrzo, ljuti se nenormalno, prekasno ide na spavanje, umoran se budi, cita premalo, previse gleda televiziju, rijetko klanja (moli se Bogu) i ne voli da misli o dogovornosti pred Bogom na Sudnjem danu.
Covjek danasnjice posjeduje mnostvo stvari, ali mu nedostaje vlastitih vrijednosti. Bio je na Mjesecu i vratio se natrag, ali ima problema upoznati svog komsiju. Covjek je napravio velike stvari, ali ne i dobre. Strah ga je od zagađenog zraka, a ne vodi racuna o cistoci duse. Covjek pise vise, a sve manje cita. Naucio je da zuri, ali en i da srpljivo ceka. Covjek je izumio kompjuter u kojeg pohranjuje sve vise informacija i pravi sve vise kopija, ali sve manje i manje komunicira sa ljudima.
Ovo je vrijeme brze hrane i spore probave; strasnih ljudi i sitnih dusa; naglo bogatih pojedinaca i praznih odnosa u zajednici''
''Svako vrijeme i svaka civilizacija ima svoje paradokse, pa tako i ovo nase vrijeme i ova danasnja civilizacija ima svoje paradokse, ima svoje proturjecnosti: sve su vece titule od obrazovanja, a sve manje odgoja i sve manje smisla; sve je podređeno vremenu, a vremena ima sve manje; sve su vece kuce, a sve manje obitelji; sve vise je znanja, a sve manje mudrosti; sve vise je strucnjaka, a sve vise je problema; i sve vise je medicine, a sve maje je zdravlja.
Svjestan je stete, ali covjek prekomjerno pije, previse pusi, trosi nerazumno, vozi prebrzo, ljuti se nenormalno, prekasno ide na spavanje, umoran se budi, cita premalo, previse gleda televiziju, rijetko klanja (moli se Bogu) i ne voli da misli o dogovornosti pred Bogom na Sudnjem danu.
Covjek danasnjice posjeduje mnostvo stvari, ali mu nedostaje vlastitih vrijednosti. Bio je na Mjesecu i vratio se natrag, ali ima problema upoznati svog komsiju. Covjek je napravio velike stvari, ali ne i dobre. Strah ga je od zagađenog zraka, a ne vodi racuna o cistoci duse. Covjek pise vise, a sve manje cita. Naucio je da zuri, ali en i da srpljivo ceka. Covjek je izumio kompjuter u kojeg pohranjuje sve vise informacija i pravi sve vise kopija, ali sve manje i manje komunicira sa ljudima.
Ovo je vrijeme brze hrane i spore probave; strasnih ljudi i sitnih dusa; naglo bogatih pojedinaca i praznih odnosa u zajednici''
- Butcher
#1872 Re: Ramazan, opet ;)
arzuhal wrote:Ja mislim da je ovo Avdo sa abdestom napisao![]()
ZAŠTO TONE VENECIJA
ABDULAH SIDRAN
- Butcher
#1873 Re: Ramazan, opet ;)
Eho
Autor: Samir Beglerović
"Dobro koje te zadesi - od Allaha je! Zlo koje te zadesi - od tebe je! A tebe smo kao poslanika ljudima poslali. Dosta je Allah kao svjedok!"
(Kur'an, sura Žene, ajet 79.)
Neki čovjek i njegov sin hodaše šumom. Odjednom, dječak zape i osjećajući bol kriknu: "Ahhh!" Iznenada, čū glas koji dolaziše s planine: "Ahhh!" Znatiželja ga obuze pa se dreknu: "Ko si ti?" Ali, odgovor koji dobì bijaše: "Ko si ti?" Ovo ga naljuti, pa se ponovo dreknu: "Kukavico!" Glas odgovori: "Kukavico!" Dječak pogleda oca i upita ga: "Babo, šta se ovo dešava?"
"Sine", reče otac, "obrati pažnju." Tada otac viknu: "Divim ti se!" Glas odgovori: "Divim ti se!" Otac ponovo uzviknu: "Predivan si!" Glas reče: "Predivan si!" Dječak stajaše iznenađen ali još uvijek ne shvatajući šta se dešava.
Otac mu objasni: "Ljudi ovo zovu 'eho'. Ali to je ustvari 'život'. Život ti uvijek vraća ono što ti daješ. Život je ogledalo tvojih djela. Želiš li više ljubavi, podaj više ljubavi. Želiš li više dobra, podari više dobra. Želiš li razumijevanje i poštivanje, tada razumijevaj i sam poštivaj. Ako želiš da ljudi budu strpljivi s tobom i da te respektiraju, tada i ti budi strpljiv s ljudima i respektuj ih. Ovo pravilo odnosi se na svaki aspekat života. Život ti uvijek vraća ono što daješ. Tok tvoga života nije slučajnost, on je ogledalo tvojih djela."
Allahov Vjeronavjestitelj, alejhisselam, rekao je: "Čovjek se ne ogrebe, niti mu noge posrnu, niti mu tijelo zadesi drhat, doli uslijed grijehâ; a ono što Allah prašta veće je od toga."
(hadis prenosi Qatade, a bilježi Ibn Kesir u svome Tefsiru)
Autor: Samir Beglerović
"Dobro koje te zadesi - od Allaha je! Zlo koje te zadesi - od tebe je! A tebe smo kao poslanika ljudima poslali. Dosta je Allah kao svjedok!"
(Kur'an, sura Žene, ajet 79.)
Neki čovjek i njegov sin hodaše šumom. Odjednom, dječak zape i osjećajući bol kriknu: "Ahhh!" Iznenada, čū glas koji dolaziše s planine: "Ahhh!" Znatiželja ga obuze pa se dreknu: "Ko si ti?" Ali, odgovor koji dobì bijaše: "Ko si ti?" Ovo ga naljuti, pa se ponovo dreknu: "Kukavico!" Glas odgovori: "Kukavico!" Dječak pogleda oca i upita ga: "Babo, šta se ovo dešava?"
"Sine", reče otac, "obrati pažnju." Tada otac viknu: "Divim ti se!" Glas odgovori: "Divim ti se!" Otac ponovo uzviknu: "Predivan si!" Glas reče: "Predivan si!" Dječak stajaše iznenađen ali još uvijek ne shvatajući šta se dešava.
Otac mu objasni: "Ljudi ovo zovu 'eho'. Ali to je ustvari 'život'. Život ti uvijek vraća ono što ti daješ. Život je ogledalo tvojih djela. Želiš li više ljubavi, podaj više ljubavi. Želiš li više dobra, podari više dobra. Želiš li razumijevanje i poštivanje, tada razumijevaj i sam poštivaj. Ako želiš da ljudi budu strpljivi s tobom i da te respektiraju, tada i ti budi strpljiv s ljudima i respektuj ih. Ovo pravilo odnosi se na svaki aspekat života. Život ti uvijek vraća ono što daješ. Tok tvoga života nije slučajnost, on je ogledalo tvojih djela."
Allahov Vjeronavjestitelj, alejhisselam, rekao je: "Čovjek se ne ogrebe, niti mu noge posrnu, niti mu tijelo zadesi drhat, doli uslijed grijehâ; a ono što Allah prašta veće je od toga."
(hadis prenosi Qatade, a bilježi Ibn Kesir u svome Tefsiru)
- ružmarin-a
#1874 Re: Ramazan, opet ;)
Allahu moj, omili mi u njemu dobročinstvo, a udalji me od grijeha i nepravde, i zabrani spram mene Svoju srdžbu i vatru uz pomoć Tvoju, o Pomagaču tražiteljima pomoći.
- ružmarin-a
#1875 Re: Ramazan, opet ;)
nađoh i ovopa da podijelimo:
http://www.mullasadra.com/prikazknjiga/ ... MAZANA.htm
Šesnaesti dan
اللَّهُمَّ وَفِّقْنِي فِيهِ لِمُوَافَقَةِ الْأَبْرَارِ وَ جَنِّبْنِي فِيهِ مُرَافَقَةَ الْأَشْرَارِ وَ آوِنِي فِيهِ بِرَحْمَتِكَ إِلَى دَارِ الْقَرَارِ بِإِلَهِيَّتِكَ يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ
Allahu moj, učini me u njemu prijateljem dobrih, a odvoji me od loših, i odredi me Svojom milošću u vječnu kuću, tako Ti Tvoje Božanstvenosti, o Gospodaru svijetova.
Uzvišeni u Kur'anu kaže: "Onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, - ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda." (En-Nisa, 124) Činiti dobro djelo osim što je pohvalno i traženo kod Allaha, čak je i na ovom svijetu odveć korisno. Oni koji čine dobra djela omiljeni su među ljudima, ljudi su im zahvalni, oni su im mjerilo dobrote ljudi.
§ Čini dobro i onome koji ga zaslužuje i onome koji ga ne zaslužuje, ukoliko ga učiniš onome ko ga ne zaslužuje, znaj da ga ti zaslužuješ.
§ "Nije od nas onaj ko se svaki dan ne obračunava sam sobom, pa ako učini dobro traži od Allaha da mu to još više uveća i zahvaljuje Mu se na tome, a ako učini zlo djelo traži oprost od Allaha i Njemu se vraća."
§ "Najgluplji čovjek je onaj ko ne čini dobro, a traži zahvalu, i čini zlo, a očekuje nagradu."
§ "Ko učini dobro rezultat stiže njemu samom prije nego li ostalima."
§ Dobro i zlo se ne spoznaje osim po ljudima. Zato kada budeš htio da spoznaš dobro čini dobro, a spoznat ćeš i sljedbenike njegove, i kada budeš htio da spoznaš zlo čini zlo, spoznat ćeš njegove sljedbenike."
§ "Ko tajno učini dobro djelo njemu ono se piše kao skriveno, kada ga obznani ono se briše i piše mu se javno djelo, a ako ga drugi put obznani briše se i javno djelo i upisuje mu se licemjerstvo."
§ "Svako ko ispolji trud da svojom mišlju učini dobro ljudima, imat će nagradu onoga što je namjeravao, i ispunio je obavezu svoju."
§ "Pravo onoga koji ti učini dobro je da mu se zahvališ, spomeneš njegovo dobro, da za njega odabereš lijepe riječi, i da iskreno učiniš dovu za njega. Ako učiniš tako zahvalio si mu se i tajno i javno. Potom, ako jednoga dana mogneš da nadoknadiš dobročinstvo njegovo, učini to."
§ “Dobročinitelji su potrebitiji za onim što rade od onih kojima se čini dobro; usljed toga što nagrada, ponos i lijep spomen pripada njima. Dakle svako dobro koje čini, čovjek prvo čini sebi što znači da ne treba očekivati od drugih zahvalu za dobro koje je učinio sebi samom.”
http://www.mullasadra.com/prikazknjiga/ ... MAZANA.htm
Šesnaesti dan
اللَّهُمَّ وَفِّقْنِي فِيهِ لِمُوَافَقَةِ الْأَبْرَارِ وَ جَنِّبْنِي فِيهِ مُرَافَقَةَ الْأَشْرَارِ وَ آوِنِي فِيهِ بِرَحْمَتِكَ إِلَى دَارِ الْقَرَارِ بِإِلَهِيَّتِكَ يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ
Allahu moj, učini me u njemu prijateljem dobrih, a odvoji me od loših, i odredi me Svojom milošću u vječnu kuću, tako Ti Tvoje Božanstvenosti, o Gospodaru svijetova.
Uzvišeni u Kur'anu kaže: "Onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, - ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda." (En-Nisa, 124) Činiti dobro djelo osim što je pohvalno i traženo kod Allaha, čak je i na ovom svijetu odveć korisno. Oni koji čine dobra djela omiljeni su među ljudima, ljudi su im zahvalni, oni su im mjerilo dobrote ljudi.
§ Čini dobro i onome koji ga zaslužuje i onome koji ga ne zaslužuje, ukoliko ga učiniš onome ko ga ne zaslužuje, znaj da ga ti zaslužuješ.
§ "Nije od nas onaj ko se svaki dan ne obračunava sam sobom, pa ako učini dobro traži od Allaha da mu to još više uveća i zahvaljuje Mu se na tome, a ako učini zlo djelo traži oprost od Allaha i Njemu se vraća."
§ "Najgluplji čovjek je onaj ko ne čini dobro, a traži zahvalu, i čini zlo, a očekuje nagradu."
§ "Ko učini dobro rezultat stiže njemu samom prije nego li ostalima."
§ Dobro i zlo se ne spoznaje osim po ljudima. Zato kada budeš htio da spoznaš dobro čini dobro, a spoznat ćeš i sljedbenike njegove, i kada budeš htio da spoznaš zlo čini zlo, spoznat ćeš njegove sljedbenike."
§ "Ko tajno učini dobro djelo njemu ono se piše kao skriveno, kada ga obznani ono se briše i piše mu se javno djelo, a ako ga drugi put obznani briše se i javno djelo i upisuje mu se licemjerstvo."
§ "Svako ko ispolji trud da svojom mišlju učini dobro ljudima, imat će nagradu onoga što je namjeravao, i ispunio je obavezu svoju."
§ "Pravo onoga koji ti učini dobro je da mu se zahvališ, spomeneš njegovo dobro, da za njega odabereš lijepe riječi, i da iskreno učiniš dovu za njega. Ako učiniš tako zahvalio si mu se i tajno i javno. Potom, ako jednoga dana mogneš da nadoknadiš dobročinstvo njegovo, učini to."
§ “Dobročinitelji su potrebitiji za onim što rade od onih kojima se čini dobro; usljed toga što nagrada, ponos i lijep spomen pripada njima. Dakle svako dobro koje čini, čovjek prvo čini sebi što znači da ne treba očekivati od drugih zahvalu za dobro koje je učinio sebi samom.”