iskreno se nadam i ja, cisto nek objasni razliku izmedju odluke i zakona, kao i zbog cega sud tu odluku nebi trebao uvaziti kada neko prekrsi neki clan.aduka11 wrote:Izvolite akademski obrazovana mlada damo. Samo se nadam da ne studiraš pravo, jer bi ovo bila ironija života.
Sarajevski taksisti- dno dna
- Coppertone
#1851 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
-
maximilijana
#1852 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
pa ja cu sva udruzenja zvati sem sa-taxi...Coppertone wrote:do sada sam cekao taxi najduze 6-7 min, ali uvijek unaprijed kazu koliko ce im trebati i max. fulaju 1-2 min. desavalo mi se par puta kazu nemamo nikog blizu na toj lokaciji. zahvalis se i nazoves drugo udruzenje.maximilijana wrote:radije cu cektai ako treba i 15min za neki drugi taxi nego sa-taxi zaustaviti..
- LightRain
#1853 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pravo ne studiram, kao što rekoh imam poznanike sa prava. Proslijedila sam im ovo i evo odgovora:
tekst je rigidan, znaci treba tumacenje:
Šta je dejstvo alkohola?
Kakvo dejstvo alkohola ?
Iznimna situacije prevozenja tesko alkoholiziranog čovjeka u bolnicu ?
Životinja ? Koja zivotinja ? buba, komarac, zec, konj ? pas ?
Vjerovatno taj zakon tretira koje zivotinje,velicinu, kilazu,stepen opasnosti..
U svakom slučaju ovaj zakon ostavlja prostor za dokazivanjem suprotnog.Iako taj zakon postoji (tu se onda izvinjavam jer ga ja nisam uspjela naći i tvrdila sam drugačije) dalje citiram druga pravnika:
Postoji u pravu nesto što se zove rigidnost i sto ponavljam više puta...
Recimo,postoji jedna odredba koja kaže da se osoba koja se liši slobode mora ODMAH izvesti pred sudiju. To odmah
se tumači rok od 4 dana.
U zakonu pise odmah, a znaci sudska praksa koja se uzima kao IZVOR zakona tj jedan od izvora ili vrela zakon
kaze 4 dana.. jedno pise u zakonu drugo se primjenjuje u praksi. Zato ja smatram da te ni jedan sudija ne bi
ili ko god vodi prekršajni postupak ne bi tebe ili tog vozaca taksija peglao zbog zeca / hrcka ili sličnog u autu.
S tim u vezi ja smatram da zec hrcak ili druga zivotinja koja ne može nanijeti štetu, ugroziti saobraćaj, uprljati ili sta već u sudskoj praksi se ne smatra kao životinja koju tretira član 30 tog zakona!
Opet napominjem da više nije bitno jel postoji zakon ili ne postoji kad ga vi koristite onako kako vama odgovara. Čast pojedincima, ali zna se da je tako!
Šta je dejstvo alkohola?
Kakvo dejstvo alkohola ?
U svakom slučaju ovaj zakon ostavlja prostor za dokazivanjem suprotnog.Iako taj zakon postoji (tu se onda izvinjavam jer ga ja nisam uspjela naći i tvrdila sam drugačije) dalje citiram druga pravnika:
Recimo,postoji jedna odredba koja kaže da se osoba koja se liši slobode mora ODMAH izvesti pred sudiju. To odmah
se tumači rok od 4 dana.
U zakonu pise odmah, a znaci sudska praksa koja se uzima kao IZVOR zakona tj jedan od izvora ili vrela zakon
kaze 4 dana.. jedno pise u zakonu drugo se primjenjuje u praksi. Zato ja smatram da te ni jedan sudija ne bi
ili ko god vodi prekršajni postupak ne bi tebe ili tog vozaca taksija peglao zbog zeca / hrcka ili sličnog u autu.
S tim u vezi ja smatram da zec hrcak ili druga zivotinja koja ne može nanijeti štetu, ugroziti saobraćaj, uprljati ili sta već u sudskoj praksi se ne smatra kao životinja koju tretira član 30 tog zakona!
Opet napominjem da više nije bitno jel postoji zakon ili ne postoji kad ga vi koristite onako kako vama odgovara. Čast pojedincima, ali zna se da je tako!
- Coppertone
#1854 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Slobodna volja, evo liste svih taxi sluzbi, web stranicama ne mozeu pohvaliti nijedna sluzba. Inace preporucujem svakom ko ode u neki drugi grad, a trebaju mu taxi usluge, nek se raspita za cijenu i brojeve sluzbi.maximilijana wrote:pa ja cu sva udruzenja zvati sem sa-taxi...
-
aduka11
#1855 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ti meni citiraš riječi nekoga ko još nije završio fakultet da mi objašnjava pravne pojmove ? A pegla nas policija i radi manjih stvari od životinja, vjeruj mi.LightRain wrote:Pravo ne studiram, kao što rekoh imam poznanike sa prava. Proslijedila sam im ovo i evo odgovora:
Šta je dejstvo alkohola?
Kakvo dejstvo alkohola ?
se tumači rok od 4 dana.
Dovoljno od tebe, hvala ti.
- LightRain
#1856 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Otkud znaš je li završio. Ja sam svoje mišljenje iznijela i mnogi ga dijele sa mnom. Većina taksista se ponaša bezobrazno i bez obzira na zakon, oni ga koriste kako njima odgovara. Nisam jedina na ovome forumu koja to misli, i ne bi toliko ljudi bilo nezadovoljno da imalo poštujete te navedene zakone.
Druga stvar, jako "zrelo" komunicirate vidim. Tako da sam i ja završila na ovoj temi. Slažem se @ VenomousV.
Druga stvar, jako "zrelo" komunicirate vidim. Tako da sam i ja završila na ovoj temi. Slažem se @ VenomousV.
-
aduka11
#1857 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
kao što rekoh imam poznanike sa pravaLightRain wrote:Otkud znaš je li završio. Ja sam svoje mišljenje iznijela i mnogi ga dijele sa mnom. Većina taksista se ponaša bezobrazno i bez obzira na zakon, oni ga koriste kako njima odgovara. Nisam jedina na ovome forumu koja to misli, i ne bi toliko ljudi bilo nezadovoljno da imalo poštujete te navedene zakone.
Ovo je odgovor na tvoje pitanje.
Mi ništa ne poštujemo, nastavićemo sa češkanjem jajca i švercanjem droge kako neko napisa gore.
Joj cirkusa *ebo Monty Pythona.
- burekodsira
#1858 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
glume pravnike i svece kad je u pitanju prevoz kucnog ljubimca s gazdom radi "rigoroznog zakona"
a kad treba dati zmigavac, na vrijeme se prestrojiti, nepresjecati 10 traka, zaustaviti se na crvenom, izdati racun ili upaliti taximetar onda se prave ludi...
mislim ne treba ni s jedne strane ici iz krajnosti u krajnost i svima bi zivot bio ugodniji
a kad treba dati zmigavac, na vrijeme se prestrojiti, nepresjecati 10 traka, zaustaviti se na crvenom, izdati racun ili upaliti taximetar onda se prave ludi...
mislim ne treba ni s jedne strane ici iz krajnosti u krajnost i svima bi zivot bio ugodniji
- VenomousV
#1859 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Coppertone wrote:Odluka o taxi prijevozu ( 'Službene novine Kantona Sarajevo' broj: 10/04 )LightRain wrote:@aduka11
To šta ja studiram je najmanje bitno, nema potrebe da ti to odgovorim.
Samo govorim o svom iskustvu. I dokaži da zakon postoji, jer sam se raspitala kod pravih ljudi i rečeno mi je da ne postoji!
Član 30.
U taksi vozilu kojim se obavlja prijevoz lica u vanlinijskom cestovnom prometu ne mogu se prevoziti lica koja
boluju od bolesti koje ugrožavaju zdravlje i sigurnost drugih lica, osobe koje su pod djejstvom alkohola ili
drugih opojnih sredstava, životinje, leševi, eksploziv i lako zapaljivi predmeti i predmeti koji mogu povrijediti,
uprljati ili pričiniti štetu licima i stvarima primljenim na prijevoz.
ajoj pa ti ni ne znas razliku izmedju odluke i zakona
@Bimmer: molim te daj mi broj telefona na pp da jedino tebe zovem kako ne bi naletila na nekoga od ovih gov... ovaj hocu reci taksista
-
aduka11
#1860 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Hvala na komplimentu, kultura na nivou. Mnogo ugodnih vožnji ti želim.VenomousV wrote:Coppertone wrote:Odluka o taxi prijevozu ( 'Službene novine Kantona Sarajevo' broj: 10/04 )LightRain wrote:@aduka11
To šta ja studiram je najmanje bitno, nema potrebe da ti to odgovorim.
Samo govorim o svom iskustvu. I dokaži da zakon postoji, jer sam se raspitala kod pravih ljudi i rečeno mi je da ne postoji!
Član 30.
U taksi vozilu kojim se obavlja prijevoz lica u vanlinijskom cestovnom prometu ne mogu se prevoziti lica koja
boluju od bolesti koje ugrožavaju zdravlje i sigurnost drugih lica, osobe koje su pod djejstvom alkohola ili
drugih opojnih sredstava, životinje, leševi, eksploziv i lako zapaljivi predmeti i predmeti koji mogu povrijediti,
uprljati ili pričiniti štetu licima i stvarima primljenim na prijevoz.
ajoj pa ti ni ne znas razliku izmedju odluke i zakona
@Bimmer: molim te daj mi broj telefona na pp da jedino tebe zovem kako ne bi naletila na nekoga od ovih gov... ovaj hocu reci taksista
- Coppertone
#1861 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
De u par recenica to malo elaboriraj posto nemamo zakona, a imamo odluku.VenomousV wrote:ajoj pa ti ni ne znas razliku izmedju odluke i zakona
- kokuz_sa
#1862 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
al ga ti mozes kakit brate mili..prvo sve uvjeravas kako si provjeravala kako nema zakona i bla bla bla..onda kad ti se postavi link sa naznacenom stavkom u kojoj nema prevoza zivotinja..onda pocnes prdit o tome sta je zivotinja sta se smatra pod zivotinjomLightRain wrote:Pravo ne studiram, kao što rekoh imam poznanike sa prava. Proslijedila sam im ovo i evo odgovora:
Šta je dejstvo alkohola?
Kakvo dejstvo alkohola ?
se tumači rok od 4 dana.
pa brate mili ako ne znas sta je zivotinja trebas procitat prirodu i drustvo iz osnovne skole,
i nemoj se brukat i davat primjere koje nmaju veze sa zivotom..tj ovaj primjer o izvodjenju pred sudiju..
kakva crna 4 dana..
Kada je osoba lišena slobode, koliko najduže može biti zadržana?
Kada se osoba liši slobode, takozvani policijski pritvor ili tačnije zadržavanje, može trajati najviše 24 sata, u kojem se roku osoba lišena slobode mora predati nadležnom tužiocu. Kada se osoba lišena slobode preda nadležnom tužiocu, on ima 24 sata da sasluša osumnjičenog i odluči se o tome da li će prema nadležnom sudu uputiti prijedlog za određivanje pritvora. Ukoliko se uputi prijedlog za određivanje pritvora prema sudu, nadležni sud u roku od 24 sata odlučuje o prijedlogu za pritvor. Dakle, bez sudske odluke osoba u pritvoru može biti zadržana najviše 3 dana (72 sata), nakon kojih mora biti donesena odluka kojom se prema osobi lišenoj slobode određuje mjera pritvora ili se osoba pušta na slobodu.
http://www.tuzilastvobih.gov.ba/?opcija ... 53&jezik=b
ako ces vec nesto pisati onako nebulozno pa imas brate mili google pa potrazi malo zakone na koje se pozivas a nemoj samo govoriti rekla kazala
-
maximilijana
#1863 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ovdje nema holland taxija..koji ima i besplatan telefon npr... i vozi pijane ljude, macke u korpama, povrijedjeneCoppertone wrote:Slobodna volja, evo liste svih taxi sluzbi, web stranicama ne mozeu pohvaliti nijedna sluzba. Inace preporucujem svakom ko ode u neki drugi grad, a trebaju mu taxi usluge, nek se raspita za cijenu i brojeve sluzbi.maximilijana wrote:pa ja cu sva udruzenja zvati sem sa-taxi...
- Coppertone
#1864 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
odista se ispricujem, molimo dopunite i tel. za druge sluzbe
-
maximilijana
#1865 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
.drama ovo je nedopustivo i nikakva ispricavanja ne dolaze u obzir..Coppertone wrote:odista se ispricujem, molimo dopunite i tel. za druge sluzbe
- Sofija89
#1866 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ja dosad nisam imala problema kad nosim svoju zivotinjku , npr. da taxi nije htio da primi zivotinju ili nesto slicno naprotiv nikad nije bilo nikakve frke oko prevoza ,i generalno nisam imala lose iskustvo ugl su jako ljubazni.
Jedino sto nikad ne uzimam taxi sa glavne autobuske stanice jer ne ukljucuju taximet. nikada i jos ako je vise osoba svakome naplati posebno.
Najgore mi je kad zurim i zaustavim taxi a ono neki vehabija
uh to je bas jezivo samo molim boga da ziva stignem na odrediste da ne explodiramo usput 
Jedino sto nikad ne uzimam taxi sa glavne autobuske stanice jer ne ukljucuju taximet. nikada i jos ako je vise osoba svakome naplati posebno.
Najgore mi je kad zurim i zaustavim taxi a ono neki vehabija
-
maximilijana
#1867 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
meni bude nezgodno u takvom autu ..da me vozi osoba koja ne postuje zene..sukladno svom "vjerovanju" i ne zeli da me gleda..R_v_P20 wrote:Koje predrasude samo radi izgleda neke osobeSofija89 wrote:Najgore mi je kad zurim i zaustavim taxi a ono neki vehabijauh to je bas jezivo samo molim boga da ziva stignem na odrediste da ne explodiramo usput
![]()
![]()
![]()
Koliko je to vehabija napalo musterije. Ljudi rade normalno, imaju mozda brade, umjesto nekih seka, ceca, jana slusaju ilahije ili predavanja i odmah vehabije.
FUJ!
nisam uopce tolerantna i ne treba prema takvima biti
- demetra22
#1868 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ja bas nemam srece sa Sarajevo taxijem, al fakat.
Nastojim uvijek koristiti alternativne, i jednom budem prisiljena nazvati SA, i belaj.

Mercedes 427
Sutra cu ga prijaviti
Nastojim uvijek koristiti alternativne, i jednom budem prisiljena nazvati SA, i belaj.
Mercedes 427
Sutra cu ga prijaviti
- sheilak
#1869 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ah, zaboga, u kakvoj si ti se samo opasnosti nasla!Sofija89 wrote: Najgore mi je kad zurim i zaustavim taxi a ono neki vehabijauh to je bas jezivo samo molim boga da ziva stignem na odrediste da ne explodiramo usput
ipak, mislim da si zamijenila sarajevo sa nekim fiktivnim gradom iz produkcije RS-a.
- burekodsira
#1870 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
mislim ovo je previse, nadam se da ce moderacija reagovatiSofija89 wrote: Jedino sto nikad ne uzimam taxi sa glavne autobuske stanice jer ne ukljucuju taximet. nikada i jos ako je vise osoba svakome naplati posebno.
Najgore mi je kad zurim i zaustavim taxi a ono neki vehabijauh to je bas jezivo samo molim boga da ziva stignem na odrediste da ne explodiramo usput
- Sofija89
#1871 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Lol
jeste me nasmijali sada,kao da sam rekla ne znam ti sto.
sheilak ne nisam zamjenila sarajevo sa nekim gradom rs produkcije ,ne volim ekstremiste bilo kakve vrste i ne osjecam se ugodno u prisustvu pomenutih s punim pravom. Ne volim ih vidjeti ocima a kamoli biti u neposrednoj blizini istih.
Nije samo problem u njihovom fizickom izgledu nego u mentalnom sklopu tih osoba i nacinu razmiljanja i svemu onome sto to povlaci za sobom...nego da ne duljim i ne skrecem s teme...
burekodsira
iznosim svoj stav i licno misljenje ne vrijedjajuci pritom nikoga i ne krseci pravila foruma ,a ako se ti pronalazis u necemu i ne svidja ti se moje misljenje to je tvoj problem i ne interesuje me uopste.
jeste me nasmijali sada,kao da sam rekla ne znam ti sto.
sheilak ne nisam zamjenila sarajevo sa nekim gradom rs produkcije ,ne volim ekstremiste bilo kakve vrste i ne osjecam se ugodno u prisustvu pomenutih s punim pravom. Ne volim ih vidjeti ocima a kamoli biti u neposrednoj blizini istih.
Nije samo problem u njihovom fizickom izgledu nego u mentalnom sklopu tih osoba i nacinu razmiljanja i svemu onome sto to povlaci za sobom...nego da ne duljim i ne skrecem s teme...
burekodsira
iznosim svoj stav i licno misljenje ne vrijedjajuci pritom nikoga i ne krseci pravila foruma ,a ako se ti pronalazis u necemu i ne svidja ti se moje misljenje to je tvoj problem i ne interesuje me uopste.
-
titanik
#1872 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Vjerovao ili ne i sada se vozac moze zaposliti samo sto kanton vrsi opstrukciju.aduka11 wrote:Zakon se čeka, ali od toga da će se moći zaposliti nema ništa, samo će opet biti na snazi prenos licenca na članove uže porodice i to vrlo brzo.titanik wrote:Ceka se novi zakon o taksi prijevozu po kojem cemo moci zaposliti i jednog vozaca,pa ko voli neka izvoli.
- Logovan
#1873 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Preseravanje čisto.burekodsira wrote:mislim ovo je previse, nadam se da ce moderacija reagovatiSofija89 wrote: Jedino sto nikad ne uzimam taxi sa glavne autobuske stanice jer ne ukljucuju taximet. nikada i jos ako je vise osoba svakome naplati posebno.
Najgore mi je kad zurim i zaustavim taxi a ono neki vehabijauh to je bas jezivo samo molim boga da ziva stignem na odrediste da ne explodiramo usput
- holowey
#1874 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ovo isto kao da momak sjedne u taksi koji vozi feminizirani vozac i da cijelo vrijeme strepi da ce vozac da ga iz*ebeSofija89 wrote: Najgore mi je kad zurim i zaustavim taxi a ono neki vehabijauh to je bas jezivo samo molim boga da ziva stignem na odrediste da ne explodiramo usput
-
duboka_misao
#1875 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Sofija89 wrote: Najgore mi je kad zurim i zaustavim taxi a ono neki vehabijauh to je bas jezivo samo molim boga da ziva stignem na odrediste da ne explodiramo usput
istina i mene je strah jer vecina vehabija vozi auta na plin koji je dokazana bomba u autu!