Identitet Bosnjaka

Post Reply
славянин

#1851 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Ono kad se ocajnicki hvatas greski u kucanju... Ne pijem alkoholna pica tako da mi je svejedno kako se pivo zove, vidim da si shvatio o cemu se radi i da si poznavatelj (piva). :wink:

Jel, Nektar favorit go-to pice? De priznaj? :D Jel, Nektar favorit go-to pice? De priznaj? :D A tipican go to izlet je ono tipicno "nacionalno bosansko" etno selo oko Bijeljine negdje...
Manje vise pivo, vise volim vina i ponekad rakijicu domacu :D

Nije nisam veliki ljubitelj piva - opet kazem vino ,rakija kad se bas zalet ufati :D

Ne idem u etno sela , ali eto dobre ideje zasto ne obici bosansko etno selo (mislim stanisici se zove jel ?) kod Bijeljine ?
CPT

#1852 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
Ono kad se ocajnicki hvatas greski u kucanju... Ne pijem alkoholna pica tako da mi je svejedno kako se pivo zove, vidim da si shvatio o cemu se radi i da si poznavatelj (piva). :wink:

Jel, Nektar favorit go-to pice? De priznaj? :D Jel, Nektar favorit go-to pice? De priznaj? :D A tipican go to izlet je ono tipicno "nacionalno bosansko" etno selo oko Bijeljine negdje...
Manje vise pivo, vise volim vina i ponekad rakijicu domacu :D

Nije nisam veliki ljubitelj piva - opet kazem vino ,rakija kad se bas zalet ufati :D

Ne idem u etno sela , ali eto dobre ideje zasto ne obici bosansko etno selo (mislim stanisici se zove jel ?) kod Bijeljine ?
Tu je to negdje, da se dokaze da nismo "onamo oni". Mislim da ces se uklopiti u pricu oko toga sela :thumbup: Usput, ne bi nazvao "bosansko" selo. Bar ne tamo :wink: tj. pred njima. Nisam ta oni tako misle al ok. :lol: :lol:
Last edited by CPT on 16/05/2019 14:46, edited 1 time in total.
Dozer

#1853 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: CPT je rodjen u BIH iako to nema veze sa ovom pricom ili nacijom, onako usput. Kad u BL kazes da si Bosanac znas da je to nesto genericki. Da to rade cak i najgori cetnici. Da te to opisuje samo regionalno. Bosnjak govori puno vise o osobi i to drugoj strani zna smetati. Bosanske Srbe u Srbiji redovno nazivaju Bosancima (jer dolaze iz BIH) in ne zbog toga sto misle da su nacionalni Bosanci.
Dakle...sam si rekao da si treca generacija Bosnjaka rodjenih u Sloveniji, a sad kazes da si rodjen u BiH... Jel' ti stvarno imas nekih psihickih problema pa nisi sposoban komunicirati na bazi argumenata, ili ciljano i namjerno lazes ... koga tacno? Sebe, ili nas?

Da li ti uopste trebam spomenuti da mi nisi odgovrio ni na jedno jedino konkretno pitanje vezano za temu...?
славянин

#1854 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Tu je to negdje, da se dokaze da nismo "onamo oni". Mislim da ces se uklopiti u pricu oko toga sela :thumbup: Usput, ne bi nazvao "bosansko" selo. Bar ne tamo :wink:
Sta da se dokaze i kako.

Zasto se nebih uklopio ?

Kako bi ga nazvao ?

Image

:thumbup:
512MB

#1855 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

CPT, Scarlet,

Zasto se vezete i identifikujete sa stvarima koje su toliko vazne da se svugdje na svijetu za pet minuta moze promijeniti? Religijska i etnicka pripadnost promjenis za tren, upises nesto drugo i pojela maca, ode identitet niz vodu... ja se preko takvih klimavih odrednica nebih definirao. Zamisli zajebes se kod popisa i napises recimo "Bsnjk", i jaro sljedecih pet godina zakonski nisi Bosnjak :|
CPT

#1856 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: CPT je rodjen u BIH iako to nema veze sa ovom pricom ili nacijom, onako usput. Kad u BL kazes da si Bosanac znas da je to nesto genericki. Da to rade cak i najgori cetnici. Da te to opisuje samo regionalno. Bosnjak govori puno vise o osobi i to drugoj strani zna smetati. Bosanske Srbe u Srbiji redovno nazivaju Bosancima (jer dolaze iz BIH) in ne zbog toga sto misle da su nacionalni Bosanci.
Dakle...sam si rekao da si treca generacija Bosnjaka rodjenih u Sloveniji, a sad kazes da si rodjen u BiH... Jel' ti stvarno imas nekih psihickih problema pa nisi sposoban komunicirati na bazi argumenata, ili ciljano i namjerno lazes ... koga tacno? Sebe, ili nas?

Da li ti uopste trebam spomenuti da mi nisi odgovrio ni na jedno jedino konkretno pitanje vezano za temu...?
Opet vrijedjas? Opet izmisljas? Ovdje je radio moj stari otac, moj otac i ja. Ja sam rodjen u BIH. Valjda znas kako je to islo nekad? Iako to bas nema neke veze sa pricom i nije tvoja stvar?
CPT

#1857 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:CPT, Scarlet,

Zasto se vezete i identifikujete sa stvarima koje su toliko vazne da se svugdje na svijetu za pet minuta moze promijeniti? Religijska i etnicka pripadnost promjenis za tren, upises nesto drugo i pojela maca, ode identitet niz vodu... ja se preko takvih klimavih odrednica nebih definirao. Zamisli zajebes se kod popisa i napises recimo "Bsnjk", i jaro sljedecih pet godina zakonski nisi Bosnjak :|
Ma ja ba... odes u solarij i za pet danas se prodajes kao Bantu crnac... Mislim 5 minuta i te price. Malo zajodlas i postajes Austrijanac. How yes no.
славянин

#1858 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:

Ma ja ba... odes u solarij i za pet danas se prodajes kao Bantu crnac... Mislim 5 minuta i te price. Malo zajodlas i postajes Austrijanac. How yes no.
a kako postajes bosnjak ?
512MB

#1859 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Ti ne vjerujes al tako ti je bajo moj, svugdje van tvoje tintare. Jel sad kontas kakve besmislice valjas?
Dozer

#1860 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

_Scarlett_ wrote: Ja sam godinama zivjela u RS-u, bila sam u BL, BG, ZG bezbroj puta.

Niko bolje od mene ne zna da ideja NACIONALNOG bosanstva ne postoji medju Srbima i Hrvatima u BiH. Tj. postoji medju Srbima i Hrvatima (li, ako hoces, pravoslavcima i katolicima) koji zive u pretezno bosnjackim mjestima. U RS-u i u hrvatskim mjestima nema toga ni u tragovima. Imas popis uostalom, tacno mozes vidjeti koliko se ljudi izjasnilo kao nacionalno Bosanci u Banja Luci, Prijedoru, Istocnom Sarajevu, Bijeljini, Capljini itd.

Oni, kad odu vani i za sebe kazu da su Bosanci, to nikada, ali ni - ka - da ne misle ni politicki i nacionalno nego cisto regionalno. Ako ovo negiras onda si ili glup ili jednostavno ne poznajes ljude koji zive u istoj zemlji kao i ti. Ni u ludilu ne smatraju "bosanstvo" svojom nacionalnoscu, naprotiv.

Kad su u BiH, oni za sebe cak ni regionalno ne koriste termin "Bosanac".
1. Koga uopste briga za postojanje nekakve "ideje nacionalnog bosanstva"...? Politicka, ili drzavna nacija su cinjenica za svaku medjunarodno priznatu drzavu, a svi narodi/etnosi unutar te drzave automatski potpadaju pod tu drzavnu naciju/nacionalnost.

2. Popis u BiH se, u sovm pitanju br. 24. nije referisao na nacionalno izjasnjavanje u drzavnom smislu, nego na interno etnicko izjasnjavanje. Kao i CPT-a, i tebe upucujem da procitas BH Ustav. Ako tamo igdje nadjes jedan jedini dio u kojem se kaze da u BiH zive 3 konstitutivne nacije (ili termin nacija uopste), priznacu ti ovu glupost koju si izjavila.

3. Poznajem i ja gomilu ljudi vani, sirom svijeta, i razlicitih enitckih BH pripadnosti. Iogromna vecina njih za sebe kazu da su Bosanci. Ako se udje u dublju pricu, onda ce neki reci da su "po tim nasim kategorijama" Bosnjaci, Srbi ili Hrvati, "ali da ovdje (u zemlji u kojoj jesu) nikoga to ne zanima, niti ljudi imaju pojma sta je sta kad im se to prica". I ovo znam i licno, kroz razne primjere u raznim zemljama, u kojima sam domacim ljudima morao i rukama i nogama pojasnjavati sta je sta u BiH.
Last edited by Dozer on 16/05/2019 15:02, edited 1 time in total.
CPT

#1861 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:Kako bi ga nazvao ?
Da provjeris sam? *hint* provjeri broj "nacionalnih" zastava. Nesto sumnjam da je smatraju bosanskim etno selom ali eto :wink: Cek da vidimo sta kaze Google...

Etno Selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje...

ma ja ba, mislio je nacionalno bosanskim selima :lol:
Last edited by CPT on 16/05/2019 14:56, edited 1 time in total.
512MB

#1862 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

славянин wrote:
CPT wrote:

Sad je zbunjen :mrgreen:
славянин

#1863 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Da provjeris sam? *hint* provjeri broj "nacionalnih" zastava. Nesto sumnjam da je smatraju bosanskim etno selom ali eto :wink: Cek da vidimo sta kaze Google...

Etno Selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje...

Etno Selo "Stanišići" osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.
Ispade ti ono nakon "srednje" - BOSNE... sasvim slucajno jelde :lol: :lol: :lol:
Control panel

#1864 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Control panel »

MoRe li mi neko odgovoriti sto ovi bosnjaci glume da su protiv ustasa, hdz-a, tompsona, covoca...

Image

Image

Jedan od najvecih desnicara u Hrvatskoj je Zlatko Hasanbegovic, Bosnjak, koji se zaklinje na sahovnicu sa prvim bijelim poljem.
Last edited by Control panel on 16/05/2019 15:00, edited 1 time in total.
512MB

#1865 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Al strahota ova zatucanost brale, mozda i 80% ljudi ovako pada na SDA matricu... pa nece BiH u EU za sto godina ako uopste...
CPT

#1866 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:

Obicno tako sto su oni prije tebe Bosnjaci i da prihvacas tradiciju, obicaje, itd, itd, itd. Onako ofrlje, preko noci ne mozes postati Bosnjak kao sto i ja ne mogu postati Kinez preko noci. Ili zbog komada papira.
Dozer

#1867 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: Opet vrijedjas? Opet izmisljas? Ovdje je radio moj stari otac, moj otac i ja. Ja sam rodjen u BIH. Valjda znas kako je to islo nekad? Iako to bas nema neke veze sa pricom i nije tvoja stvar?
Cime te to vrijedjam/Cinjenicama? Onim sto si ti sam ovdje pisao...?

Da li ti uopste trebam spomenuti da mi nisi odgovrio ni na jedno jedino konkretno pitanje vezano za temu...?[
512MB

#1868 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

CPT wrote: Obicno tako sto su oni prije tebe Bosnjaci i da prihvacas tradiciju, obicaje, itd, itd, itd. Onako ofrlje, preko noci ne mozes postati Bosnjak kao sto i ja ne mogu postati Kinez preko noci. Ili zbog komada papira.
Ovi prije mene nisu bili Bosnjaci neki neki tqm muslimani, sta cemo sad :|
CPT

#1869 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:

Etno Selo "Stanišići" osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.
Ispade ti ono nakon "srednje" - BOSNE... sasvim slucajno jelde :lol: :lol: :lol:
Da, jer bi inace mogao napisati SVEDSKE. Sigurno si opazio da nije napisao BOSANSKA sela SREDNJE BOSNE. Valjda smo nacionalni Bosanaci? Ipak jedna nacija ovo ono... Meni tu ima puno jednih i vrlo malo drugih. Ipak bi trebalo ubaciti elemente ostalih naroda u tu nacionalno bosansku pricu?! Ako uopste postoje?!
славянин

#1870 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Obicno tako sto su oni prije tebe Bosnjaci i da prihvacas tradiciju, obicaje, itd, itd, itd. Onako ofrlje, preko noci ne mozes postati Bosnjak kao sto i ja ne mogu postati Kinez preko noci. Ili zbog komada papira.
Znaci koliko koljena prije tebe su ti se predci izjasnjavali kao Bosnjaci, - evo kod nas tradicija i obicaji osim vjerskih u 90% slucajeva isti u BiH. itd itd itd... u posljednje vrijeme sve vise itd. pises... ima li nesto konkretno osim itd.

Pa to te i pitam kako mozes postati.

Mozes li neobicno ?
славянин

#1871 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Da, jer bi inace mogao napisati SVEDSKE. Sigurno si opazio da nije napisao BOSANSKA sela SREDNJE BOSNE. Valjda smo nacionalni Bosanaci? Ipak jedna nacija ovo ono... Meni tu ima puno jednih i vrlo malo drugih. Ipak bi trebalo ubaciti elemente ostalih naroda u tu nacionalno bosansku pricu?! Ako uopste postoje?!
Gledaj sta si napisao :lol: vrijeme je opet da se oklagijom jednom mlatnes. :D
Dozer

#1872 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: Obicno tako sto su oni prije tebe Bosnjaci i da prihvacas tradiciju, obicaje, itd, itd, itd. Onako ofrlje, preko noci ne mozes postati Bosnjak kao sto i ja ne mogu postati Kinez preko noci. Ili zbog komada papira.
Ne postoji komad papira kojim mozes dokazati da si Bosnjak. Ili BH Srbin, BH Hrvat :D
Ako ti imas takav, daj nam skeniraj, majka mu stara. Dokazi konacno :D

A ja cu na sljedecem popisu postati nacionalni Eskim. Tako cu se upisati. Hoces li mi moci to ikako osporiti?

Da li ti uopste trebam spomenuti da mi nisi odgovorio ni na jedno jedino konkretno pitanje vezano za temu...?
Last edited by Dozer on 16/05/2019 15:07, edited 1 time in total.
CPT

#1873 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:
Ovi prije mene nisu bili Bosnjaci neki neki tqm muslimani, sta cemo sad :|
Oni prije tebe nekad niso mogli biti sta su zeljeli sto ces ti naravno postovati. Svasta...
славянин

#1874 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Oni prije tebe nekad niso mogli biti sta su zeljeli sto ces ti naravno postovati. Svasta...
Ni u osmanskom carstvu ? :lol:
512MB

#1875 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Dozer wrote:
Ne postoji komad papira kojim mozes dokazati da si Bosnjak. Ili BH Srbin, BH Hrvat :D
Ako ti imas takav, daj nam skeniraj, majka mu stara. Dokazi konacno :D

A ja cu na sljedecem popisu postati nacionalni Eskim. Tako cu se upisati. Hoces li mi moci to ikako osporiti?

Naravno da postoji papir, popisni listic gdje si naskrabo sta si :mrgreen:
Post Reply