_Scarlett_ wrote:
Ja sam godinama zivjela u RS-u, bila sam u BL, BG, ZG bezbroj puta.
Niko bolje od mene ne zna da ideja NACIONALNOG bosanstva ne postoji medju Srbima i Hrvatima u BiH. Tj. postoji medju Srbima i Hrvatima (li, ako hoces, pravoslavcima i katolicima) koji zive u pretezno bosnjackim mjestima. U RS-u i u hrvatskim mjestima nema toga ni u tragovima. Imas popis uostalom, tacno mozes vidjeti koliko se ljudi izjasnilo kao nacionalno Bosanci u Banja Luci, Prijedoru, Istocnom Sarajevu, Bijeljini, Capljini itd.
Oni, kad odu vani i za sebe kazu da su Bosanci, to nikada, ali ni - ka - da ne misle ni politicki i nacionalno nego cisto regionalno. Ako ovo negiras onda si ili glup ili jednostavno ne poznajes ljude koji zive u istoj zemlji kao i ti. Ni u ludilu ne smatraju "bosanstvo" svojom nacionalnoscu, naprotiv.
Kad su u BiH, oni za sebe cak ni regionalno ne koriste termin "Bosanac".
1. Koga uopste briga za postojanje nekakve "ideje nacionalnog bosanstva"...? Politicka, ili drzavna nacija su cinjenica za svaku medjunarodno priznatu drzavu, a svi narodi/etnosi unutar te drzave automatski potpadaju pod tu drzavnu naciju/nacionalnost.
2. Popis u BiH se, u sovm pitanju br. 24. nije referisao na nacionalno izjasnjavanje u drzavnom smislu, nego na interno etnicko izjasnjavanje. Kao i CPT-a, i tebe upucujem da procitas BH Ustav. Ako tamo igdje nadjes jedan jedini dio u kojem se kaze da u BiH zive 3 konstitutivne nacije (ili termin nacija uopste), priznacu ti ovu glupost koju si izjavila.
3. Poznajem i ja gomilu ljudi vani, sirom svijeta, i razlicitih enitckih BH pripadnosti. Iogromna vecina njih za sebe kazu da su Bosanci. Ako se udje u dublju pricu, onda ce neki reci da su "po tim nasim kategorijama" Bosnjaci, Srbi ili Hrvati, "ali da ovdje (u zemlji u kojoj jesu) nikoga to ne zanima, niti ljudi imaju pojma sta je sta kad im se to prica". I ovo znam i licno, kroz razne primjere u raznim zemljama, u kojima sam domacim ljudima morao i rukama i nogama pojasnjavati sta je sta u BiH.