Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Locked

Kakvu RS žele Srbi?

Ujedinjenu sa Srbijom
83
50%
Nezavisnu Republiku Srpsku
20
12%
Pojma nemam
62
38%

Total votes: 165

decembar2017

#1851 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by decembar2017 »

General War wrote:
Dozer wrote:
decembar2017 wrote:...
Kratko pitanje - da li si bio na potezu od Sanskog Mosta prema Banja Luci '95? Ako nisi, zamolicu da ne laprdas o necemu o cemu nemas blage veze i sto nisi gledao vlastitim ocima.
Avaz ne citam, a kladionice ne posjecujem. Cisto da znas.
...Iako se slazem da nije to tako da je bas bilo pitanje dana...samo da napomenem sve jedinice PC koje su branile Banjaluku i prijedor su povucene bile sa "koridora" tako da je ostalo vrlo malo jedinica da ga cuvaju...a 1, 2, 3 korpus skoro neaktivan u to vrijeme sa gomilom ljudi (posebno 2.korpus) u "pricuvi".
presjekao si koridor, za krajinu je gotova stvar. Milosevic niti jednim gestom nije dao za naslutiti da ce slati vojsku SRJ preko granice jer je vec imao nesto snaga vec ovdje a da se toliko ne vide.

I ovaj je fulio sport. kakav 2 i 3 korpus neaktivan ??? Zar nikada nisi cuo za borbe oko Vozuce i na Ozrenu u to vrijeme ? Gro borbenih jedinica iz tih korpusa je bio angazovan na tom pravcu + sto su trebali da dovoje dio snaga da posalju u Krajinu kada je tamo zafailo jedinica. I sta ti onda ostaje da presjeces koridor, sa cime ?
Dozer

#1852 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Dozer »

decembar2017 wrote:Nisam, ali i bez toga znam ...
I kako onda ti "znas" nesto cemu nisi licno prisustvovao, i pri tome sebi dajes za pravo da nekome ko je sve to gledao kazes da laze?
Papir trpi sve, to valjda znas, i svako na njemu moze napisati sta god hoce.

E, upravo radi toga sto se nije stalo kod Sanskog Mosta, kada je doslo naredjenje da se stane, morali su reagovati na drugi nacin kako bi se osigurao dogovor o teritorijama jer su Srbi u tim momentima bili totalno razbijeni na tim pravcima, a kontra o kojoj i danas pricaju se desila oko Kljuca. I to je to, vise nisu imali ni ljudi ni icega drugog da zaustave pravac od Sanskog M., radi cega se tu ukljucio NATO.

I, budi ljubazan, i nikad mi se vise ne obracaj na nacin kako si to uradio gore, pogotovo za stvari o kojima ne znas nista licno.
Last edited by Dozer on 23/08/2018 14:26, edited 1 time in total.
decembar2017

#1853 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by decembar2017 »

seln wrote:Dajte, ljudi, kao da je vazno je li dogovor bio sa mrkvom ili sa stapom...
znamo da smo zavaljeni, da su mnogi zagrizli ledinu, jos vise ih je ostalo bez nogu, ruku, par metara crijeva.... zasto?
Da bi zena, majka, menadjerica... mogla glumiti Jovanku.

Image
ko je to "zavalio " ? Oni koji su cetnicima prije agresije predali oruzje TO BIH pa kao alternativu organziovali koncerte za mir i govorili " svi su oni isti " misleci na nacionalsite a oni su fini i posteni , ili je Alija planirao da mu snaha bude nova Jovanka pa nagovorio Amerikance da ovi zaprijete ako ne potpise Dejton idemo nazad u blokadu ala 1993 ? Jel Alija "zavalio " kada se po Sarajevu pisao 1993 " potpisuj Alija makar i avlija " pa se danas iz tople sobe i udoblne fotelje zagovara nastavak rata, jel Alija " zavalio " kada je momke iz 7 Korpusa vise pogodio javasluk i nebriga jedinica iz 1 Korpusa kojima je deblokada vlastitih zena, djeca i roditelja bila vazna kao stanje u zimbabveu nego cetnicke granate ???
Dozer

#1854 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Dozer »

A ko su "ti" nego Alija i SDA...? Gdje ti zivis i kad si se ti rodio, mile ti majke... :roll:
General War

#1855 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

decembar2017 wrote:
I ovaj je fulio sport. kakav 2 i 3 korpus neaktivan ??? Zar nikada nisi cuo za borbe oko Vozuce i na Ozrenu u to vrijeme ? Gro borbenih jedinica iz tih korpusa je bio angazovan na tom pravcu + sto su trebali da dovoje dio snaga da posalju u Krajinu kada je tamo zafailo jedinica. I sta ti onda ostaje da presjeces koridor, sa cime ?
:lol:
Pa koliko ti je trajao napad na vozucu? Imas brigade i bataljone koji su ucestvovali...ni blizu groa-a.
Ali ovo je sbbkbb...trvrdi sta te je volja, necu polemisati oko ovoga.
decembar2017

#1856 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by decembar2017 »

Dozer wrote:
decembar2017 wrote:Nisam, ali i bez toga znam ...
I kako onda ti "znas" nesto cemu nisi licno prisustvovao, i pri tome sebi dajes za pravo da nekome ko je sve to gledao kazes da laze?
Papir trpi sve, to valjda znas, i svako na njemu moze napisati sta god hoce.

E, upravo radi toga sto se nije stalo kod Sanskog Mosta, kada je doslo naredjenje da se stane, morali su reagovati na drugi nacin kako bi se osigurao dogovor o teritorijama jer su Srbi u tim momentima bili totalno razbijeni na tim pravcima, a kontra o kojoj i danas pricaju se desila oko Kljuca. I to je to, vise nisu imali ni ljudi ni icega drugog da zaustave pravac od Sanskog M., radi cega se tu ukljucio NATO.

I, budi ljubazan, i nikad mi se vise ne obracaj na nacin kako si to uradio gore, pogotovo za stvari o kojima ne znas nista licno.

Nikakav NATO nije zaustavio napredovanje Armije, ni blizu. Niti su srbi bili tako razbijeni, ako vec hoces da analiziras stanje , blize je Sarajevo bilo padu u to,m trenutku nego Banja Luka , vise je Sarajevo visilo o koncu, potpuno opkoljeno, bez nade, fizicki i psihicki slomljeno nego Banja Luka , tako da pricati kako se samo trebalo jos malo napasti i da bi Banja Luka pala je smijesno.

Tako da mozes ti tvrditi koliko hoces da si bio tu, mozes ti 100 % biti tu, ali to sto ti kazes nije istina pa se mozes nasaditi na glavu ,ali nije istina.
decembar2017

#1857 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by decembar2017 »

General War wrote:
decembar2017 wrote:
Pa koliko ti je trajao napad na vozucu? Imas brigade i bataljone koji su ucestvovali...ni blizu groa-a.
Ali ovo je sbbkbb...trvrdi sta te je volja, necu polemisati oko ovoga.
Oko 800 vojnika je samo iz 2 korpusa izbaceno iz brobe u toj operaciji , jel to hoces da kazes da su borbe bile samo za Vozucu ? I sta je bilo poslije Vozuce, sve stalo , ni metak se nije ispalio , jedinice sjedile i ceskale jaja ?

Samo iz 2 Korpusa su ucestvovali kao udarne snage 21 i 22 divizija, pomocni pravac 25 a rezerva 24 divizija i gro teskog naoruzanja, tako da nije bas da su bili brigade i bataljoni.
Last edited by decembar2017 on 23/08/2018 14:41, edited 1 time in total.
Dozer

#1858 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Dozer »

decembar2017 wrote: Nikakav NATO nije zaustavio napredovanje Armije, ni blizu. Niti su srbi bili tako razbijeni, ako vec hoces da analiziras stanje , blize je Sarajevo bilo padu u to,m trenutku nego Banja Luka , vise je Sarajevo visilo o koncu, potpuno opkoljeno, bez nade, fizicki i psihicki slomljeno nego Banja Luka , tako da pricati kako se samo trebalo jos malo napasti i da bi Banja Luka pala je smijesno.

Tako da mozes ti tvrditi koliko hoces da si bio tu, mozes ti 100 % biti tu, ali to sto ti kazes nije istina pa se mozes nasaditi na glavu ,ali nije istina.
Dakle, stotine ljudi koji su sve to gledali svojim ocima, ti, koji si o svemu tome citao negdje i na nekakvim papirima, hladno nazivas lazovima...? Aferim, majstore...

A iz ove tvoje "analize" je sasvim jasno da nemas blage veze o cemu pricas, tako da je svaka dalja rasprava s tobom na ovu temu besmislena.
Mislim... Holbrook sam rekao da su morali reagovati kako bi se zaustavila nova humanitarna i izbjeglicka kriza, a ti danas nama ovdje solis pamet kako NATO nije uopste reagovao...
Alija jos tada, a i godinama nakon toga, govorio kako je bilo zaprijeceno da ce NATO bombardovati nas ako se ne stane, a ti danas laprdas nesto sto nema veze ni sa cim...
Sta dalje pricati...
Seyfo

#1859 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Seyfo »

Jbt javiše se na forum najveći vojni stratezi i oni koji su se sve pitali 95-e. Ili neko nije dobar u glavu ili se neko "odozgo" angažovao da ovoj temi.
decembar2017

#1860 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by decembar2017 »

Dozer wrote:
decembar2017 wrote: Nikakav NATO nije zaustavio napredovanje Armije, ni blizu. Niti su srbi bili tako razbijeni, ako vec hoces da analiziras stanje , blize je Sarajevo bilo padu u to,m trenutku nego Banja Luka , vise je Sarajevo visilo o koncu, potpuno opkoljeno, bez nade, fizicki i psihicki slomljeno nego Banja Luka , tako da pricati kako se samo trebalo jos malo napasti i da bi Banja Luka pala je smijesno.

Dakle, stotine ljudi koji su sve to gledali svojim ocima, ti, koji si o svemu tome citao negdje i na nekakvim papirima, hladno nazivas lazovima...? Aferim, majstore...

A iz ove tvoje "analize" je sasvim jasno da nemas blage veze o cemu pricas, tako da je svaka dalja rasprava s tobom na ovu temu besmislena.
Mislim... Holbrook sam rekao da su morali reagovati kako bi se zaustavila nova humanitarna i izbjeglicka kriza, a ti danas nama ovdje solis pamet kako NATO nije uopste reagovao...
Sta dalje pricati...
Stavio sam ti link gdje je sve detaljno opisano pa umjesto Avaza i tiketa za kladionicu procitaj sta su Amerikanci stvarno planirali i radili. Niakkav NATO, oklopnjaci ili sl nije NATO koristio , niti je trebao da koristi.
Dozer

#1861 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Dozer »

Haj', Miki Maus....
I Srbi tvrde da u Srebrenici nisu pobili preko 8.000 ljudi, a to su i napisali na milion papira. Vjerujes li im?
I Ameri tvrde da nisu u USA navukli i uskladistili Iracke i Libijske nafte u enormnim kolicinama, a to pise i na X papira. Vjerujes li im?
zrakomlat

#1862 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by zrakomlat »

Seyfo wrote:Baš me zanima, kako se bliže izbori (usitnilo), šta će Dodiku novo pasti na pamet. Prije 2g, kad su bili lokalni, bio je referendum (anketa) koja mu je, kažu, omogućila pobjedu, i tad je najavio u sept 2018 referendum o otcjepljenju.
Pa bilo je ovo oko rezolucije o Srebrenici, poništenja. Dobiće vjerovatno na tome izbore, zna on šta većima tamo voli čuti, ili makar većina onih koji glasaju.
spreca

#1863 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

zrakomlat wrote:
Seyfo wrote:Baš me zanima, kako se bliže izbori (usitnilo), šta će Dodiku novo pasti na pamet. Prije 2g, kad su bili lokalni, bio je referendum (anketa) koja mu je, kažu, omogućila pobjedu, i tad je najavio u sept 2018 referendum o otcjepljenju.
Pa bilo je ovo oko rezolucije o Srebrenici, poništenja. Dobiće vjerovatno na tome izbore, zna on šta većima tamo voli čuti, ili makar većina onih koji glasaju.
Neka se u poslednje vrijeme svugdje pojavi u shubari ili shajkaci sa kokardom ja mu garantujem minimalno 75% glasova
zrakomlat

#1864 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by zrakomlat »

spreca wrote:
zrakomlat wrote:
Neka se u poslednje vrijeme svugdje pojavi u shubari ili shajkaci sa kokardom ja mu garantujem minimalno 75% glasova
e to.

i nek organizuje kakav dernek s bajom malom ninđa kornjačom, i još zapeva s njim, ojha
decembar2017

#1866 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by decembar2017 »

Dozer wrote:Haj', Miki Maus....
I Srbi tvrde da u Srebrenici nisu pobili preko 8.000 ljudi, a to su i napisali na milion papira. Vjerujes li im?
I Ameri tvrde da nisu u USA navukli i uskladistili Iracke i Libijske nafte u enormnim kolicinama, a to pise i na X papira. Vjerujes li im?

Tvoj nastup me podsjeca na jednog tvog kolegu ali samo sa druge strane, cetnika iz njhove specijalne jedinice MUP iz BL, kako je na jednom od njihovih foruma opisivao akciju u kojoj je bio, opisuje kako je Armija, samo je on koristio druge izraze, napravila ofanzivu, probila cetnicke polozaje kod D:Vakufa, pa su njih iz BL poslali da ih vrate. I oni ih vrate ali poslije malo vremena na tom polozaju, bez borbi, dolazi naredba da se povuku. I zakljucak: mi smo borci pokazali da smo bolji ali nasi korumpirani politicari i oficiri su nam naredili da se povucemo bez ispaljenog metka, izdaja, da nije politicara mi smo mogli ali oni nam nisu dali ...on bio tu i on zna, ma sve isto kao i ti sto znas kada te krene. I sto je najsmjesnije, rekao je istinu 95 % ali je opet slagao.

Sta je bilo ? To sto je pricao se dogodilo kod D.Vakufa, na Komaru , rejon Pogana Ravan, Armija je napravila akciju gdje su digli , ako se dobro sjecam , cetnike sa polozaja koje su drzale jednice iz 3 njihove brigade. I posalju oni ne samo te specijalce iz BL vec i obicne jednice iz citave te rigije, cak i radne bataljone. I naprave kontru i stvarno ta njihova specijalna vrati jedan polozaj ali samo oni. Drugi ih nisu pratili i ostanu tu uklinjeni i skontamo mi da su oni ostali uklinjeni ali naravno njihova EI je prisluskivala , kao sto je i nasa i skontaju i oni da smo mi skontali i da se planira kontra-kontra i ako ostanu tu da im se ne pise bas dobro. I zato su dobili naredbu da se povuku a ne zbog nekih placenih para i politicara koji im nisu dali a oni ko fol mogli.

Ali mnogo je lakse , iz razlicitih razloga, prebaciti krivicu na politicare, na oficire, na drugoga umjesto priznati da iako je neko na terenu da nemas uvijek pregled citave situacije i da nekada desavanja imaju skroz drugaciji razlog nego sto to izgleda na prvi pogled. I to je samo jedan primjer od nebrojenih da " ja bio tu, ja znam " ne znaci bas puno. Isto tako i to tvoje " ja bio , ja znam ".
General War

#1867 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

Ti mjesas takticke sa strateskim ciljevima...jedan polozaj, jedna akcija, jedna ofanziva, nista ne dokazuje oko politicara, generala...ali strateski ciljevi itekako su do politicara i generala i njihove krivice.
General War

#1868 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

zrakomlat wrote:
spreca wrote:
zrakomlat wrote: Pa bilo je ovo oko rezolucije o Srebrenici, poništenja. Dobiće vjerovatno na tome izbore, zna on šta većima tamo voli čuti, ili makar većina onih koji glasaju.
e to.

i nek organizuje kakav dernek s bajom malom ninđa kornjačom, i još zapeva s njim, ojha
Ivanić: Dodik zloupotrebljava srpsko pitanje zbog lične kampanje

Izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika da je vrijeme da se Srbi u Bosni i Hercegovini razgraniče, gruba je zloupotreba srpskog pitanja za ličnu izbornu kampanju".

To smatra srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

U intervjuu za današnje izdanje lista Danas Ivanić podseća da je tih Dodikovih riječi bilo i ranije.

"Sjećam se da je svojevremeno rekao da će, u slučaju da Crna Gora dobije nezavisnost, i RS biti nezavisna, pa evo, danas imamo nezavisnu Crnu Goru, a gdje je nezavisna RS?", pita Ivanić.

On smatra da velike riječi o razgraničenju mogu dovesti do toga da Srbi unutar BiH izgube i ovo što imaju.
madner

#1869 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by madner »

Vise je Sarajevo visilo :D

Izasla je neki dan monografija prvog korpusa, pogledaj brojno stanje i bice ti jasno da VRS nije 95 imao apsolutno nikakvu sansu da ugrozi isto.

Stvarno mi zao covjeka, 101 se klonirao. :D
General War

#1870 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

decembar2017 wrote:
Dozer wrote:Haj', Miki Maus....

Tvoj nastup me podsjeca na jednog tvog kolegu ali samo sa druge strane, cetnika iz njhove specijalne jedinice MUP iz BL, kako je na jednom od njihovih foruma opisivao akciju u kojoj je bio, opisuje kako je Armija, samo je on koristio druge izraze, napravila ofanzivu, probila cetnicke polozaje kod D:Vakufa, pa su njih iz BL poslali da ih vrate. I oni ih vrate ali poslije malo vremena na tom polozaju, bez borbi, dolazi naredba da se povuku. I zakljucak: mi smo borci pokazali da smo bolji ali nasi korumpirani politicari i oficiri su nam naredili da se povucemo bez ispaljenog metka, izdaja, da nije politicara mi smo mogli ali oni nam nisu dali ...on bio tu i on zna, ma sve isto kao i ti sto znas kada te krene. I sto je najsmjesnije, rekao je istinu 95 % ali je opet slagao.

Sta je bilo ? To sto je pricao se dogodilo kod D.Vakufa, na Komaru , rejon Pogana Ravan, Armija je napravila akciju gdje su digli , ako se dobro sjecam , cetnike sa polozaja koje su drzale jednice iz 3 njihove brigade. I posalju oni ne samo te specijalce iz BL vec i obicne jednice iz citave te rigije, cak i radne bataljone. I naprave kontru i stvarno ta njihova specijalna vrati jedan polozaj ali samo oni. Drugi ih nisu pratili i ostanu tu uklinjeni i skontamo mi da su oni ostali uklinjeni ali naravno njihova EI je prisluskivala , kao sto je i nasa i skontaju i oni da smo mi skontali i da se planira kontra-kontra i ako ostanu tu da im se ne pise bas dobro. I zato su dobili naredbu da se povuku a ne zbog nekih placenih para i politicara koji im nisu dali a oni ko fol mogli.

Ali mnogo je lakse , iz razlicitih razloga, prebaciti krivicu na politicare, na oficire, na drugoga umjesto priznati da iako je neko na terenu da nemas uvijek pregled citave situacije i da nekada desavanja imaju skroz drugaciji razlog nego sto to izgleda na prvi pogled. I to je samo jedan primjer od nebrojenih da " ja bio tu, ja znam " ne znaci bas puno. Isto tako i to tvoje " ja bio , ja znam ".
Ne znam je li namjerno skreces od teme ili sta?
Rat bio pa prosao...toliko sadasnjih stvari ima koje treba problematizirati koje se daju ispraviti i imaju uporiste u zakonu a ne radi se nista oko toga, pa se onda stvara pogresna slika u javnosti a evo i na forumu.
muzicar_iz_parka

#1871 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by muzicar_iz_parka »

Mile u krug vrtti istu pricu od 2006 cini mi se, jos malo i penziju zaradio na tome.
Taman dok mu junior stasa za preuzimanje prijestola.

Kroz odrijedjeno vrijeme vise ce vojno sposobnih biti u inostranstvu nego u BiH.

Pogledati upis djece u srednje skole i fakultete zadnjih 10 godina.
atmel

#1872 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by atmel »

Decembarski u kojoj brigadi VRS si se ti borio?
Point.

#1873 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Point. »

Činjenica je da je međunarodna zajednica zaustavila ARBiH i zaprijetila sankcijama ukoliko se ne zaustavi ofanziva. To su potvrdili i rahmetlije Alija i Richard Holdbrook. Ima ja mislim u onom dokumentarcu Pad Jugoslavije ili tako nekako.
Haman2

#1874 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Haman2 »

Malo je onih koji ne zele. Cini mi se da ima vise zelja nego sto ima Srba. Zasto je to tako, to je druga stvar.
Rugafet

#1875 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Rugafet »

decembar2017 wrote: Ali mnogo je lakse , iz razlicitih razloga, prebaciti krivicu na politicare, na oficire, na drugoga umjesto priznati da iako je neko na terenu da nemas uvijek pregled citave situacije i da nekada desavanja imaju skroz drugaciji razlog nego sto to izgleda na prvi pogled. I to je samo jedan primjer od nebrojenih da " ja bio tu, ja znam " ne znaci bas puno. Isto tako i to tvoje " ja bio , ja znam ".
Hehe da bas, jadni politicari vazda njih za nesto krive. Pogotovo u ratu kad se zna da su vojnici glavni krivci za sve. Oni bezobraznici oslobadjaju teritoriju suverene medjunarodno priznate drzave, pa kasnije jadni politicari moraju da se crvene pred neprijateljem i naredjuju povlacenje. Sram ih moze biti, dok je Alija do po'ne mislio jedno od po'ne drugo i razbijao glavu, oni tamo napreduju prema Banjoj Luci i ka ozrenskim selima.
Locked