Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

#1851 Re: Migranti

Post by O'zone »

Kaže voditelj migracionog centra u Salakovcu da je stiglo 270 migranata.....jbo te do jučer ih kod Vijećnice bilo 600....gdje im se ispališe ostali?

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... tar/300326
klixoris

#1852 Re: Migranti

Post by klixoris »

Mislim da je ostatak ostao u Sarajevu. Vjerovatno preko noci zbrisali iz kampa kada su culi da ih ujutro sele...
Maraschino

#1853 Re: Migranti

Post by Maraschino »

mostarac1905 wrote: selio sam se i ja 4 puta u ratu, prolazio kroz sve i svasta ali dokumente nisam izgubio.

ovi 'bijednici', kako kazes, namjerno odbacuju dokumente.

ja s njima problema nemam, ali zar nisu mogli naci jadniju zemlju za prihvat i smjestaj :-)
Ovi koji su odbacili namjerno ili ne namjerno izgubili dokumente, oni najgore prolaze bilo gdje. Njihove procedure dugo traju dok ne dokaze identitet.

Ako pogledas stanje do sada, mi smo zadnja zemlja koja se stim bori. Nije bez razloga. Dobro su oni informisani ali isto tako im je neko iz SR i CG signalizirao da bi mogli provaliti u EU preko BiH. Inace ne bi krenuli.
invincible1921

#1854 Re: Migranti

Post by invincible1921 »

@Maraschino pa po tebi bi trebali funkcionisat na princpiu
1.Izgledaj sto jadnije
2.Baci dokuemnte
3.Razppni sator
4.Evo ti azil

Prema meni i ostalim bi trebali funkcionisat na principu:
1.Vadi dokumente
2.Vadi pasos
3.Uci jezik
4.Predaj za vizu
5.Cekaj godinu dvije mozda dobijes mozda ne
omega369

#1855 Re: Migranti

Post by omega369 »

Jel uhapsen UZP-ovac il je zbrisao u "domovinu"? :strik:
AmiĐa_Idriz

#1856 Re: Migranti

Post by AmiĐa_Idriz »

I dati im odma posao, nista socijala. Al onda skontam da ni mi posla nemamo a ne jos njima da dajemo :zoka:
Warashii

#1857 Re: Migranti

Post by Warashii »

invincible1921 wrote:@Maraschino pa po tebi bi trebali funkcionisat na princpiu
1.Izgledaj sto jadnije
2.Baci dokuemnte
3.Razppni sator
4.Evo ti azil

1.Vadi dokumente
2.Vadi pasos
3.Uci jezik
4.Predaj za vizu
Pa nisu oni tu na legalan nacin. Mislim kako uopste ovo ocekivati.
Pokusavaju na sve moguce nacine da se dokopaju EU, nacini se ne biraju, oni su sve ulozili i vise nista nemaju da izgube.
invincible1921

#1858 Re: Migranti

Post by invincible1921 »

Warashii wrote:
invincible1921 wrote:@Maraschino pa po tebi bi trebali funkcionisat na princpiu
1.Izgledaj sto jadnije
2.Baci dokuemnte
3.Razppni sator
4.Evo ti azil

1.Vadi dokumente
2.Vadi pasos
3.Uci jezik
4.Predaj za vizu
Pa nisu oni tu na legalan nacin. Mislim kako uopste ovo ocekivati.
Pokusavaju na sve moguce nacine da se dokopaju EU, nacini se ne biraju, oni su sve ulozili i vise nista nemaju da izgube.
Pa ako das njima sto onda sutra ne bi prosjecni Bosnjo mogao isto uradit? Uostalom znaci vi podrzavate ilegalne nacine...pa hajmo onda svi u anarhiju koji ku.rc zivimo po nekim zakonima i pravilima, uzmi pusku i idi uzmi sta god zelis...
zlo zlo

#1859 Re: Migranti

Post by zlo zlo »

posla ima itekako za sve, nema jedino pošteno plaćenoga posla od kojeg se može živjeti normalno.

U Njemačkoj ga ima pa opet ni tamo skoro nitko od njih ne želi učiti jezik da se može osnovno sporazumjet i zaposlit.
Warashii

#1860 Re: Migranti

Post by Warashii »

invincible1921 wrote: Pa ako das njima sto onda sutra ne bi prosjecni Bosnjo mogao isto uradit? Uostalom znaci vi podrzavate ilegalne nacine...pa hajmo onda svi u anarhiju koji ku.rc zivimo po nekim zakonima i pravilima, uzmi pusku i idi uzmi sta god zelis...
Ma niko to ne podrzava samo sada nemas nekog izbora.
Trenutna situacija je takva i nije moguce uraditi nesto kako vi zamisljate.
Pa koliko li je iz BiH ljudi kao sto je ovaj isao https://www.klix.ba/vijesti/bih/nazif-m ... /161226112 da on je imao dokumenta ali koliko ih je na ilegalne nacine EU?
Niko nista ne podrzava, narocito ne anarhiju ali kada nemas nikakav trag a nalazi se u tvojoj zemlji nije bas tako lako "vratiti ga odakle je dosao".
invincible1921

#1861 Re: Migranti

Post by invincible1921 »

Warashii wrote:
invincible1921 wrote: Pa ako das njima sto onda sutra ne bi prosjecni Bosnjo mogao isto uradit? Uostalom znaci vi podrzavate ilegalne nacine...pa hajmo onda svi u anarhiju koji ku.rc zivimo po nekim zakonima i pravilima, uzmi pusku i idi uzmi sta god zelis...
Ma niko to ne podrzava samo sada nemas nekog izbora.
Trenutna situacija je takva i nije moguce uraditi nesto kako vi zamisljate.
Pa koliko li je iz BiH ljudi kao sto je ovaj isao https://www.klix.ba/vijesti/bih/nazif-m ... /161226112 da on je imao dokumenta ali koliko ih je na ilegalne nacine EU?
Niko nista ne podrzava, narocito ne anarhiju ali kada nemas nikakav trag a nalazi se u tvojoj zemlji nije bas tako lako "vratiti ga odakle je dosao".
Pa nemoj mu dat azil, nek mu EU neda azil i sam ce se vratit odakle je kreno jer ce vidjet da natakav nacin nije nigdje prispio u Evropi...al jok bolje napravit presedan sa par hiljada pa da onda desetine hiljada vide to i oni krenu istim putem
kakavdanakneiskustvu

#1862 Re: Migranti

Post by kakavdanakneiskustvu »

Tomahawk11 wrote:Pogledaj portale, 1001 vijest o Mektiću, Izetbegoviću, Ujiću, Horvatu, Čoviću....ko da se Tops reklamira :roll:

kojem horvatu?
kakavdanakneiskustvu

#1863 Re: Migranti

Post by kakavdanakneiskustvu »

O'zone wrote:I šta kaže Mektić "Lasića danas mora privesti u tužilaštvo" haj da i to vidim.

nesto mi tesko u to povjerovati
Warashii

#1864 Re: Migranti

Post by Warashii »

A ko je to do sada dobio azil?
Kakvo znas kakav je situacija u EU?
Pa nase su ljude deportovali i to poprilicno uspjesno nakon zavrsetka rata, s tim da je ovo svidjalo se to nekome ili ne, pirodna migracija koja se desava i to ne prvi put.
invincible1921

#1865 Re: Migranti

Post by invincible1921 »

Warashii wrote:A ko je to do sada dobio azil?
Kakvo znas kakav je situacija u EU?
Pa nase su ljude deportovali i to poprilicno uspjesno nakon zavrsetka rata, s tim da je ovo svidjalo se to nekome ili ne, pirodna migracija koja se desava i to ne prvi put.
Pa konstantno se vrsi pritisak da im se da azil od raznih masina za pranje para ovaj hocu reci nevladnih organizcija i ostalog...nema nista od preljevanja vode iz supljeg u prazno, samo jasna i odlucna akcija vrati ih na granicu i kraj price. Nikakva zamajavanja i zbrinjavanja. Pa da se sutra donese odluka o deportciji bruku bi nasih reklo AJ DJE CE VAM DUSA KAKOVAS NIJE STID...
last mohicans

#1866 Re: Migranti

Post by last mohicans »

mostarac1905 wrote:
Maraschino wrote:
zlo zlo wrote:dokumenti nisu samo pasoš. Dokumenti su rodni list, domovnica, izvod ovaj onaj, lična karta itd, bilo koji dokument koji potvrđuje da si ti ti i od tamo odakle jesu.
cuj dokumenta traziti od ovih bijednika, po mogucnosti ne starije od 6 mjeseci :-)

kada su pojedini krenuli od kuce to samo bog zna. koliko su garderobe promijenili, koliko kisa osjetili, ilegalnih prebacivaca, pljackasa...i na kraju ga pitati za dokumenta. uozbiljite se malo. nisu oni sjeli ispred kuce i izasli u sarajevu.
selio sam se i ja 4 puta u ratu, prolazio kroz sve i svasta ali dokumente nisam izgubio.

ovi 'bijednici', kako kazes, namjerno odbacuju dokumente.

ja s njima problema nemam, ali zar nisu mogli naci jadniju zemlju za prihvat i smjestaj :-)
Izgleda da njima nije tako jadna kao što je nama. Očito su tu došli s nekim ciljem i namjerom, ostati ili ne, sad će se pokazati sva moć, to jest nemoć države što se jutros najbolje manifestovalo. Što neko reče nije njih ni pola otišlo, desetine muškaraca sam danas sreo u gradu. Vjerovatno su uzeli neke privremene smještaja. Sad se postavlja pitanje kako takve ljude legitimisati i evidentirati. Mislim da je problem i veći nego li se čini.
Heller

#1867 Re: Migranti

Post by Heller »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Tomahawk11 wrote:Pogledaj portale, 1001 vijest o Mektiću, Izetbegoviću, Ujiću, Horvatu, Čoviću....ko da se Tops reklamira :roll:

kojem horvatu?
Vjerovatno misli na Hercega :mrgreen:
Warashii

#1868 Re: Migranti

Post by Warashii »

MA nema tu pritisak, ima procedura koja se zna.
Na kraju krajeva kao sto sam i rekao, njima nije cilj BiH, cilj je EU.
I gdje ces ih deportovati? Svi ih cekaju rasirenih ruku.
Janjicar

#1869 Re: Migranti

Post by Janjicar »

omega369 wrote:Jel uhapsen UZP-ovac il je zbrisao u "domovinu"? :strik:
Danas ce biti priveden u Tužilastvo gdje ce dati izjavu :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1870 Re: Migranti

Post by Tomahawk11 »

Heller wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

kojem horvatu?
Vjerovatno misli na Hercega :mrgreen:
Ma ja, to je taj :mrgreen:
dječak sa šibicama

#1871 Re: Migranti

Post by dječak sa šibicama »

znaci ovog ljeta turisti u Mostaru da pripaze novcanike :D
Korisničkoime

#1872 Re: Migranti

Post by Korisničkoime »

Mi smo za sve njih samo tranzitna zemlja i ništa više, naša obaveza bi sada bila da utvrdimo iz koje su zemlje ušli u BiH te da ih u tu zemlju vratimo nazad, problem je naravno taj što će ta zemlja da odbije da primi te migrante (u ovom slučaju najvjerovatnije je Srbija u pitanju). Ne možeš ih vratiti u zemlju iz koje su ušli u BiH ne možeš ih vratiti u zemlju porijekla jer ne znaš koja je to zemlja a svi od reda će reći da je Sirija gdje ih naravno nikako ne možeš vratiti, nemaju prava na boravak u našoj zemlji, jasno je da situacija nije ni najmanje jednostavna.
Po meni trebamo se praviti ludi kad nas svi hebu što ne bi i mi druge. U sred turističke sezone potovarit ih u autobuse i na divljem nelegalnom prelazu ih pustiti sa uputama gdje je EU nek ljudi malo vide Jadransko more. A susjede uputiti na komesara HNK
chelsea999

#1873 Re: Migranti

Post by chelsea999 »

Interesantno je da se sad Mektić poziva na pravnu državu i privođenja a bio je član Organizacionog odbora za dan RS-a, 9.1. ove godine unatoč presudi Ustavnog suda BiH....

Što tada nije u Tužiteljstvo priveo Dodika i druge.... Radi s eo proslavi dana tvorevine koja je u logore pospremila hiljade bošnjaka, o ubijanju da ne govorimo...

I opet ćaršijsko sarajevsko licemjerstvo, tada je bio genocidaš a sad je dobar....

Mislim da se ovde radi o nečemu drugom...
PeppermintSA

#1874 Re: Migranti

Post by PeppermintSA »

O'zone wrote:Kaže voditelj migracionog centra u Salakovcu da je stiglo 270 migranata.....jbo te do jučer ih kod Vijećnice bilo 600....gdje im se ispališe ostali?

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... tar/300326
Svaki koji se uhvati u Sarajevu se treba momentalno deportovati. Ako ih niko neće, na čamac i plovi Hikmete.
Locked