Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mis mekinjas

#1851 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Mis mekinjas »

Nema veze kad ces uci u EU. To nije presudno. Te stvari se trebaju urediti cim prije.

Lijepo bi bilo da se retrogradno ne oporezuje ali ako se desi da bude dozvoljeno nadajte se da ce omoguciti obrocna placanja.

Drzava je cudo, leglo sljama ali u ratu s njima svi gube osim njih.
kica

#1852 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Mis mekinjas wrote:Nema veze kad ces uci u EU. To nije presudno. Te stvari se trebaju urediti cim prije.

Lijepo bi bilo da se retrogradno ne oporezuje ali ako se desi da bude dozvoljeno nadajte se da ce omoguciti obrocna placanja.

Pa steta je onda sto to nije pocelo u Hrvatskoj jos prije 30 godina, a ne tek 01.01.2017.

Hrvatska je trenutno zemlja, u kojoj sa balkana najvise ljudi bjezi iz iste.
Haris.ba

#1853 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Bjeze jer mogu.

A i njihova porezna je trazila da plate porez na pare zaradjene u i inostranstvu, iako nisu u drzavi.

Jer su prijavljeni sa prebivalistem. Nema labavo.
Moraju odjaviti prebivaliste. :D
Steph

#1854 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Postoje EU države koje nemaju jednako uređene zakone kao Hrvatska, dakle pustite se mlaćenja prazne slame :mrgreen:

Inače, par nickova na temi stavite na foe i onda je život ljepši
kica

#1855 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Haris.ba wrote:Bjeze jer mogu.

A i njihova porezna je trazila da plate porez na pare zaradjene u i inostranstvu, iako nisu u drzavi.

Jer su prijavljeni sa prebivalistem. Nema labavo.
Moraju odjaviti prebivaliste. :D
Sve to stoji, ali oni su 30 godina ispred nas.

Nek nas stave u EU, i neka nam je prosjecna plata kao kod njih 800 EUR, pa onda nek stave sta hoce.

I Opet da kazem Harise, ja nisam protiv poreza, samo da se narod upozna, da mu se obavjestenje na vrijeme i neka krene na buduce vrijeme.

I ko placa, neka moze da se lijeci.
NikolaKZ91

#1856 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Da li neko zna ako se preselim u drugu drzavu mogu li tu prijaviti prebivaliste iako nisam drzavljanin te drzave i odjaviti isto u BIH?
Haris.ba

#1857 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

NikolaKZ91 wrote:Da li neko zna ako se preselim u drugu drzavu mogu li tu prijaviti prebivaliste iako nisam drzavljanin te drzave i odjaviti isto u BIH?

Moze na Maltu. Treba ti cca. 2 miliona maraka. Na kraju ti daju i pasos sa kojim mozes gdje hoces u EU i EEA.
kica

#1858 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

NikolaKZ91 wrote:Da li neko zna ako se preselim u drugu drzavu mogu li tu prijaviti prebivaliste iako nisam drzavljanin te drzave i odjaviti isto u BIH?
Prebivaliste mozes dobiti gdje god da odes, samo ti treba radna viza, odnosno zaposlenje.

Odjavis prebivaliste u BIH.
NikolaKZ91

#1859 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Haris.ba wrote:

Moze na Maltu. Treba ti cca. 2 miliona maraka. Na kraju ti daju i pasos sa kojim mozes gdje hoces u EU i EEA.
Hvala na azurnosti!
Ci-Nick

#1860 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ci-Nick »

Zanimljivo,.. kod nas su svi protiv korupcije i za poštivanje zakona,.. osim kad njima lično zatreba da nekog podmite ili ih pogodi neki član zakona. :D
Kad se sjetim građevinskih radnika, trgovaca, radnika u prerađivačkoj industriji i njihovih neto primanja,.. onda mi ni mene nije žao. :-D :roll:
Steph

#1861 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Ci-Nick wrote:Zanimljivo,.. kod nas su svi protiv korupcije i za poštivanje zakona,.. osim kad njima lično zatreba da nekog podmite ili ih pogodi neki član zakona. :D
Kad se sjetim građevinskih radnika, trgovaca, radnika u prerađivačkoj industriji i njihovih neto primanja,.. onda mi ni mene nije žao. :-D :roll:
Strašni privatnici koji ljude prijavljuju na 400 KM/ugovor o djelu :mrgreen:
LARVA

#1862 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by LARVA »

Jebeno. Kuku majci nismo plaćali poreze ha ja.
2011. sam se nešto zanimao oko freelancinga i pogledao zakone i tamo je stajalo 10% na zaradu iz inostranstva.
Zakon na snagu stupio 1. januara 2009.
Nesposobna vlast nije provodila zakon i evo sranja.
Ni freelanceri se nisu pretrgli da se drže zakona, po uzoru na vlast.
Baš me zanima kakvom muljažom će raspetljati ovo. Da ima države tražili bi da se plate zaostali porezi sve do 1.1.2009.
Neki ljudi plaćaju poreze već gotovo 10 godina, dok su se neki sjetili sad ka dobiše čestitku.
Mis mekinjas

#1863 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Mis mekinjas »

kica wrote:
Mis mekinjas wrote:Nema veze kad ces uci u EU. To nije presudno. Te stvari se trebaju urediti cim prije.

Pa steta je onda sto to nije pocelo u Hrvatskoj jos prije 30 godina, a ne tek 01.01.2017.

Hrvatska je trenutno zemlja, u kojoj sa balkana najvise ljudi bjezi iz iste.
Istina.
krajisnik_bih

#1864 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by krajisnik_bih »

Kao sto je vecina navela nije ovdje problem ovih 10% vec to sto nam vecini u opstinskim PU nisu znali reci na koji obrazac i jednostavno nisu htjeli priznati da mi platimo to preko tipa aug1031 forme koja je tad vazila za ovaj period koji traze.
I sad nije problem platiti tih 10% sto traze retroaktivno ( imaju pravo to sve do 5 godina unazad ) PROBLEM je u nacinu na koji to rade ( formom koja je tek sad uvedena ) i stim da u svom javnom pozivu nas smatraju "povremena samostalna djelatnost" a u zakonu o porezu na dohodak IMAMO PRAVO NA 20% RASHODA koje nam u opstinskim PU ( bar meni ) NECE da priznaju kad racunam svoje dohotke iz inostranstva za period 2015-2017. Evo nek mi neko objasni ovo. Ova opcija rashoda i/ili odbijanja 4% zdravstva ( koje se NIGDJE u javnom pozivu ne spominje ali na formi ams1035 postoji koju nam poturaju za retroaktivnost 2015-2017 ) su NAMA ( po mom skromnom misljenju ) NAJBOLJA trenutno opcija da namirimo drzavi porez koji se MORAO platit ALI da smo dobili odredjenu OLAKSICU. Ovo da ne rade retroaktivnost i sl. za 10% je mlacenje prazne slame kad bi onda i PUFBIH krsio zakon onda ( imaju pravo sve do unazad 5 godina zbog zastare )...ako me razumijete sta hocu reci a imate platiti za 2015-2017 ja vas molim da se drzimo ovih principa i pokusamo na ovaj nacin rijesiti problem tako da su svi sretni ( drzava dobila porez za proslost i nek si financiraju kampanju, a mi smo dobili odredjenu olaksicu koja je vec u zakonu ustvari a nismo kaznjeni i/ili dodane kamate )...
Indigont

#1865 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

LARVA wrote: Baš me zanima kakvom muljažom će raspetljati ovo. Da ima države tražili bi da se plate zaostali porezi sve do 1.1.2009.
Nope. Zastara nastaje u roku od pet (5) godina po dospijeću porezne obaveze.
Hajvan

#1866 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

dakle, suma-sumarum.
Od deset kantona, iz tri su se javili da su dobili plave koverte: TK, SA i USK.
Sto je s ostalim?

Hajmo malo podici s klasnog na ove druge razlike…
Sto je s ostalim konstitutivnim narodima u pederaciji?
Da li su oni poceli dobijati pozive, ili se samo u vecinski muslimanskim zupanijama dijele plave koverte? :lol:
sto kaze SDA, svebosnjacka stranka?!
victom

#1867 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Hajvan wrote:dakle, suma-sumarum.
Sto je s ostalim?

Da li su oni poceli dobijati pozive, ili se samo u vecinski muslimanskim zupanijama dijele plave koverte? :lol:
ja lično sam to sveo na još niži nivo, i to nivo komšiluka.
Ako ne dobije kovertu i komšinica nana Hikmeta, neću ni ja plaćat.
Ili svi ili niko.
Ne prihvatam selektivne zakone.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:14, edited 2 times in total.
PeroVelikiZdero

#1868 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Sto je s ostalim?

Dobio sam ja u
Last edited by PeroVelikiZdero on 24/07/2018 20:28, edited 1 time in total.
Hajvan

#1869 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

victom wrote:
Sto je s ostalim?

ja lično sam to sveo na još niži nivo, i to nivo komšiluka.
Ako ne dobije kovertu i komšinica nana Hikmeta, neću ni ja plaćat.
Ili svi ili niko.
Ne prihvatam selektivne zakone.
ah, da.
zaboravio sam i te generacijske razlike…
naravno, u pravu ste :thumbup:
zasto bi generacije X, Y (millenials) i Z (iGen) placali a da Baby Boomeri, Tradicionalisti i Silent generacija budu toga postedjeni
AmirBaa

#1870 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by AmirBaa »

pa sta bi, jeste vi sto ste dobili koverte imali prometa preko 10.000 u godini ili sveukupno ? Ili manje od 10.000 ?
PeroVelikiZdero

#1871 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Ja sam u 2015, 2016 i 2017 imao prihoda oko 120 tisuca maraka, medjutim od tih 120 tisuca mog profita je nekih 40 tisuca maraka.
Prodavao sam preko par servisa kao sto je eBay, i novce isplacivao na PayPal pa onda natrag u BIH banke.

U ponedjeljak sam isao u poreznu, da vidim o cemu je rjec i gospoda iz porezne uprave koja je bila sasvim ok je pokusala pomoci koliko je mogla.
Uglavnom, ja nemam mogucnost da odbijem ikakve troskove jer sam fizicka osoba. Znaci posto sam fizicka osoba, ja ne mogu prijaviti troskove, da bi mogao prijaviti troskove moram imati registriran obrt ali, koliko ja znam nisam ni mogao imati registriran obrt jer nasa glupa drzava ne dopusta obrtu da bude izvoznik.

Sada ja trebam platiti 12 tisuca maraka poreza (posto vec radim i placam zdravstveno mislim da ne moram 4% za zdravstveno.
Jos mi prijete, ako ne prihvatim i ne ispunim obrazac u roku 30 dana, jos ce mi uracunati kamate od 0.04% za svaki dan od 2015 godine na tih 12000 maraka.
Oni nisu nomalni.

Ja nemam nista protiv da placam porez, ali ne na ovaj nacin da se uniste svi koji nesto rade i pokusavaju preziviti samostalno.
Dajte napravite mogucnost da mozemo otvoriti obrt ili nesto sto ce nam omoguciti da mozemo biti mali izvoznici i rado cemo placati porez.
I dajte da platimo porez od 2017 godine, ljudi su potrosli nove za 2015 i 2016.

Ovo nema smisla vise.
krajisnik_bih

#1872 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by krajisnik_bih »

PeroVelikiZdero wrote:Ja sam u 2015, 2016 i 2017 imao prihoda oko 120 tisuca maraka, medjutim od tih 120 tisuca mog profita je nekih 40 tisuca maraka.
Prodavao sam preko par servisa kao sto je eBay, i novce isplacivao na PayPal pa onda natrag u BIH banke.

U ponedjeljak sam isao u poreznu, da vidim o cemu je rjec i gospoda iz porezne uprave koja je bila sasvim ok je pokusala pomoci koliko je mogla.
Uglavnom, ja nemam mogucnost da odbijem ikakve troskove jer sam fizicka osoba. Znaci posto sam fizicka osoba, ja ne mogu prijaviti troskove, da bi mogao prijaviti troskove moram imati registriran obrt ali, koliko ja znam nisam ni mogao imati registriran obrt jer nasa glupa drzava ne dopusta obrtu da bude izvoznik.

Sada ja trebam platiti 12 tisuca maraka poreza (posto vec radim i placam zdravstveno mislim da ne moram 4% za zdravstveno.
Jos mi prijete, ako ne prihvatim i ne ispunim obrazac u roku 30 dana, jos ce mi uracunati kamate od 0.04% za svaki dan od 2015 godine na tih 12000 maraka.
Oni nisu nomalni.

Ja nemam nista protiv da placam porez, ali ne na ovaj nacin da se uniste svi koji nesto rade i pokusavaju preziviti samostalno.
Dajte napravite mogucnost da mozemo otvoriti obrt ili nesto sto ce nam omoguciti da mozemo biti mali izvoznici i rado cemo placati porez.
I dajte da platimo porez od 2017 godine, ljudi su potrosli nove za 2015 i 2016.

Ovo nema smisla vise.
Procitaj moj post iznad pa odi do PU i upitaj kako nemas pravo priznanja rashoda ( licni odbitak nemas to ce ti reci i u oravu su ) od 20% po zakonu o porezu na dohodak clan 15 stavka 7 ( ako nisam fulio clan a msm da nisam, provjeri ) - ovo je u kontekstu povremen samostalne djelatnosti - a u javnom pozivu ( isprintaj obje stvari i predoci im ) nas upravo stavljaju u kos povremena samostalna djelatnost pa nam slobodno javi sta su ti rekli.

Edit: moras i 4% jer je u toj ams1035 formi navedeno jarane...uzas. ja sam u istom sosu samo meni rekli moras do petka ( a javni poziv lijepo pise u roku 30 dana )
boshniak

#1873 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by boshniak »

Ehh da su ljudi znali pa razgodili isplate sa paypala na razlicite racune u bankama, ili povlacili novac na druge osobe na oca, majku, brata, sestru, komsiju, druga...znam siva zona, ali i ovo sto drzava tj.porezna radi je u najmanju ruku siva zona.
Mis mekinjas

#1874 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Mis mekinjas »

PeroVelikiZdero wrote:Ja sam u 2015, 2016 i 2017 imao prihoda oko 120 tisuca maraka, medjutim od tih 120 tisuca mog profita je nekih 40 tisuca maraka.
A otkad si zaposlen? Imas li prekida u stazu u 2015., 2016. i 2017.?
crnoja

#1875 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by crnoja »

rusmir.ba wrote: Ovo ce biti bitno za ljude koji su prodavali stvari online (ne kupovali i dalje prodavali, i to se jasno vidi na paypalu) da bi dokazali da ne potpadaju u grupu oporezivih.
Molim te mozes li mi reci zasto ovi koji prodaju stvari online ne spadaju pod oporezive? Hvala
Post Reply