Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#1851 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Fudo387 wrote:
pustopoljina wrote:je li od vas ima podjela kajmaka?
pavlaka-slatko vrhnje-slatki kajmak (od sirovog mlijeka)
i kajmak: ono kad skuhas mlijeko, skines kajmak, posolis, i redas tako dok ne dobijes onaj kajmak, koji ja u stvari ne volim :D

edit: pa nisu se prije pite pravile sa prebijelim, u pojam ubijenim brasnom...nosio si zito u mlin...i to jos ko je zita imao. kuruzu si jeo i pogacu...naravno, od tog takvog vise crnog nego bijelog brasna.
to sto danas bijelo brasno ne kosta nista i ima ga na svakom cosku, to sto se sada jufka skroz lako da razviti, a da ne kazem da je ima gotove kupiti, pa pitu mozes svaki dan jesti, ne znaci da je nasa kuhinja nezdrava.
da jedes corbe i lonce, da jedes desto iz rerne ponekad, ponekad pitu od svega domaceg...da jedes baklavu samo za bajram, a ne da raspravljas koji je otrov torta gotova najbolja i narucujes cim ti neko dodje...da jedes cilbure...sa mesom ili bez, da jedes onoliko jaja, koliko bi ti realno koke mogle snijeti...tj. da zivis u skladu sa prirodom, ne bi nijedno jedino nase jelo bilo nezdravo (a nijedno jelo bilo gdje na svijetu).
danas ljudi stuku litar kefira/jogurta/mlijeka, pojedu 4-5 jaja (L velicine), bez barem pola kg mesa nema jesti...i ono...nezdrava nam kuhinja.
gdje grah moze biti nezdrav, kad se napravi kako se pravi, a ne izmisljaju bijesne gliste.
E to kad prokuhas mlijeko i skines ono po vrhu, to je kajmak.
I ne soli se vec mece u pekmez od jabuka. :oops:
Jesmo mi cudna zemlja, dva brda dalje skroz druga drzava i mentalitet, i kajmak ne priznaju sam’ da bi kontrirali. :D
Kolko ja znam, povlaka i kajmak je isto, dok je pAvlaka nest drugo :?
pustopoljina

#1852 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by pustopoljina »

Fudo387 wrote:
pustopoljina wrote:je li od vas ima podjela kajmaka?
pavlaka-slatko vrhnje-slatki kajmak (od sirovog mlijeka)
i kajmak: ono kad skuhas mlijeko, skines kajmak, posolis, i redas tako dok ne dobijes onaj kajmak, koji ja u stvari ne volim :D

edit: pa nisu se prije pite pravile sa prebijelim, u pojam ubijenim brasnom...nosio si zito u mlin...i to jos ko je zita imao. kuruzu si jeo i pogacu...naravno, od tog takvog vise crnog nego bijelog brasna.
to sto danas bijelo brasno ne kosta nista i ima ga na svakom cosku, to sto se sada jufka skroz lako da razviti, a da ne kazem da je ima gotove kupiti, pa pitu mozes svaki dan jesti, ne znaci da je nasa kuhinja nezdrava.
da jedes corbe i lonce, da jedes desto iz rerne ponekad, ponekad pitu od svega domaceg...da jedes baklavu samo za bajram, a ne da raspravljas koji je otrov torta gotova najbolja i narucujes cim ti neko dodje...da jedes cilbure...sa mesom ili bez, da jedes onoliko jaja, koliko bi ti realno koke mogle snijeti...tj. da zivis u skladu sa prirodom, ne bi nijedno jedino nase jelo bilo nezdravo (a nijedno jelo bilo gdje na svijetu).
danas ljudi stuku litar kefira/jogurta/mlijeka, pojedu 4-5 jaja (L velicine), bez barem pola kg mesa nema jesti...i ono...nezdrava nam kuhinja.
gdje grah moze biti nezdrav, kad se napravi kako se pravi, a ne izmisljaju bijesne gliste.
E to kad prokuhas mlijeko i skines ono po vrhu, to je kajmak.
I ne soli se vec mece u pekmez od jabuka. :oops:
Jesmo mi cudna zemlja, dva brda dalje skroz druga drzava i mentalitet, i kajmak ne priznaju sam’ da bi kontrirali. :D
sa pekmezom od jabuka kod nas nisam vidjela, ali ovaj slani jesam, ide uz slana jela.
ma nije da ljudi samo kontriraju, ima ovdje djece odrasle iskljucivo uz tv, to nikad nije gledalo majku ili dida kako nesto rade, a roditelji na posao i svrati kupi gotovo u prodavnici ili su iskljucivo gradska djeca, pa nisu kravu uzivo vidjeli...kad je kajmak enigma, mo's misliti debate oko sirutke, mlacenice :P
Hakiz

#1853 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Hakiz »

DearJohn wrote: Vidi, svako o tome ima svoje mišljenje i iskustvo. Ono što je tebi dovoljno meni nije i obrnuto. Sve je uglavnom stvar prioriteta. Naša raja misle doći će, dobit basnoslovne plate, vozit bjesna auta, putovat po svjetu i štekat 2 000 eura mjesečno. Ja sam trenutno upravo sad u SWE pa se vraćam u SA. Evo ljude znam i djete i njegovi jarani igraju maltene po cjeli dan igrice, nije to samo u SA. Ne putuju ni ovdje, kako sam ja skonto svi na Bahame. Ja sam otišo s društvom na skijanje u okolinu Štokholma na neko brdo, to je valjda jedino što imaju ovdje. Znaš šta su Bjelašnica i Jahorina za to, vrh. Švedi uglavnom i kad putuju većina ide u Španiju. Mi imamo planine i more na tri sata. Po pitanju hrane je isto tako bilo skandala, vjeruj mi. Neko je spomeno čini mi se korupciju i kako je u Skandinaviji nema, evo juče udarna vjest da je puno korupcije u Švedskoj. Uglavnom problemi ko i kod nas, samo malo ljepše upakovano i zapakovano. Ali naravno sam odluči i razluči.
Ali o tome i govorim. Život nije samo jesti i spavati. Život je i pozorište i muzej i neki hobi, knjiga, itd. A nije (ni po zdravlje ni kao užitak) isto jedeš li u McDonaldsu svaki dan ili samo s vremena na vrijeme vijetnamski oslić ili ti je 3 puta sedmično na tanjiru neki losos ili tuna ili lubin ili orada ili... I to sa svježim povrćem i voćem.

Nije stvar u tome sa koliko se može preživjeti. Ja govorim o kvalitetnom životu.

Ako ništa drugo Švedi mogu u tu Španiju otići za 50 Eura jeftinim avioprevoznikom. Ja kartu za tu istu Španiju moram platiti najmanje 300 Eura, ovdje jeftinih avioprevoznika nema da biraš destinacije. A plata mu je sigurno veća od moje.

A da bih vidio svojim očima nekog Rembranta ili Goju ili Boša itd,čak u muzeju u kojem je ulaz pišljiva 4 Eura, moram platiti tih 300 Eura da dođem do tog muzeja. I još hotel da prespavam. Jer te stvari u BiH ne mogu vidjeti, nema ih u muzejima. A vjeruj mi, vidjeti Maneovu sliku uživo umjesto u knjizi ne bi smio biti luksuz u Evropi u 21. vijeku.

Da, nisu nam želje iste. Ja ne govorim o veožnji Bentlija, životu u zamku, zlatnom, pa ni srebrenom escajgu itd.

Ali da ne možeš otići jednom godišnje barem na jednu sedmicu u neku drugu zemlju da osjetiš drugi miris, vidiš nešto drugo, okusiš kako se negdje drugo jede, to nije život. To je preživljavanje u tihom očaju na granici siromaštva.
Gojeni H

#1854 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Gojeni H »

ultima_palabra wrote: Image
Ovo je meni čimbur.
Ovo je cimbur PM 200X.
Sta to nene nam i djedovi imali mesinu za rucak svaki dan, pa jos mljeveno. Nemoj zafrkavat'.
Gojeni H

#1855 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Gojeni H »

Tomahawk11 wrote:Sve je ovo čimbur

Image

Image

Image
Prvo dvoje je cimbur. Trece, neko se zez'o.
Fudo387

#1856 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
ultima_palabra wrote: Image
Ovo je meni čimbur.
Ovo je cimbur PM 200X.
Sta to nene nam i djedovi imali mesinu za rucak svaki dan, pa jos mljeveno. Nemoj zafrkavat'.
Pa nisu, zato imamo i varijacije na recept za cimbur,
Nema mesa, umuti jaja i nazovi to cimbur.
Gojeni H

#1857 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Gojeni H »

Velkoski wrote:hrani l' se ovdje iko zdravo :sad: :mrgreen:

jaja samo prepečena i valjaju :mrgreen:
:thumbup:

Kolega, ljudi valjaju uvredu za uvredom. Dj ces mi u nimet dirat'.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1858 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

Treće od ko fol jaja :mrgreen:
Koja razlika kad uzmeš na pijaci domaća jaja i ova što se po marketima prodaju :-?
I vizuelno i okusom.
Bluemore

#1859 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

Gojeni H wrote:
Tomahawk11 wrote:Sve je ovo čimbur

Image

Image

Image
Prvo dvoje je cimbur. Trece, neko se zez'o.
Trece ista slika kao prva
Al Nek si nam reko :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#1860 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

Dobro si, izgleda ista i tava :D
Bluemore

#1861 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

Tomahawk11 wrote:Dobro si, izgleda ista i tava :D
Toliko o smislu ovih postova
Pa najbolje da nigdje i ne idemo koliko smo siroki
forum@sh

#1862 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by forum@sh »

Od emigracije do čimbura je kratak put. :?
supercali

#1863 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by supercali »

Ne da je ista tava nego je i jaje isto
djevojka bez imena

#1864 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by djevojka bez imena »

Kenan MandrA preporučuje da se vratimo hrani svojih starih, a gledam i na 24 Kitchen isto govore i čak preferiraju Posudje od čistog željeza, tave, a za pečenje gline ne posude, ništa teflon, delimano itd
Bluemore

#1865 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

supercali wrote:
Dobro jutro kolumbo
Tomahawk11
Globalni moderator

#1866 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

djevojka bez imena wrote:Kenan MandrA preporučuje da se vratimo hrani svojih starih, a gledam i na 24 Kitchen isto govore i čak preferiraju Posudje od čistog željeza, tave, a za pečenje gline ne posude, ništa teflon, delimano itd
Najbolje naložiti vatru i onako u žar zapretati.
Recimo, krompir.
supercali

#1867 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by supercali »

Bluemore wrote:
supercali wrote:
Dobro jutro kolumbo
Basum sagosum kleopatra
Bluemore

#1868 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

djevojka bez imena wrote:Kenan MandrA preporučuje da se vratimo hrani svojih starih, a gledam i na 24 Kitchen isto govore i čak preferiraju Posudje od čistog željeza, tave, a za pečenje gline ne posude, ništa teflon, delimano itd
Da mnoge novotarije nisu uopce u sluzbi zdravlja
uglavnomja

#1869 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

512MB wrote: Kolko ja znam, povlaka i kajmak je isto, dok je pAvlaka nest drugo :?
- povlaka je interpunkcijski znak

- kajmak:

Kajmak se najčešće pravi od kravljeg, ali i od ovčijeg i kozjeg mleka. Kajmak od kravljeg mleka je blagog ukusa i mirisa i ostaje duže svež. Za pravljenje kajmaka najvažnije je nabaviti punomasno mleko, sa procentom masti iznad 3,6. Najidealnije bi bilo da to bude sveže tek pomuženo mleko, ali kajmak se može napraviti i od kupovnog mleka iz prodavnice.

Sve što treba da uradite je da skuvate mleko i razlijete ga u plitke posude. Tako razliveno ostavite ga na hladno mesto i sačekajte da se nahvata skrama, odnosno kajmak. Kašikom oberite (skinite) kajmak, pa ga stavite sloj po sloj u drvenu kačicu ili šerpu. Svaki sloj posolite po ukusu. To je sve. Ako volite stariji kajmak prosto ga ostavite par dana na hladnom da sazri.

Pri spravljanju kajmaka treba poznavati i neke stručne „finese“. Za dobro kajmačenje (izraz za proces izdvajanja mlečne masnoće u traženom obliku) je važna temperatura na kojoj se mleko kuva! Mleko treba zagrejati i držati do pred tačku ključanja – 94 stepena Celzijusovih. To je potrebno zato što u mleku postoje dve vrste šećera od kojih se jedna razlaže na 95 stepeni, a druga ostaje nerazložena do 10 stepeni. Ova prva vrsta šećera je važna za kasniju fermentaciju, odnosno zrenje kajmaka.

- pavlaka:

Kada se mlijeko ostavi da stoji, masnoća iz mlijeka nakuplja se na površini. Ta se masnoća treba skupljati te tako nastaje pavlaka. Mlijeko, pa time i pavlaka kiseli se uslijed djelovanja bakterija mliječne kiseline. Osim pavlake na sličan način se mogu dobiti sirutka, kajmak i mlaćenica.

Slatka i kisela pavlaka

Ovisno o tome koliko dugo mlijeko ostaje u mirovanju i o samoj kiselosti i masnoći mlijeka , mogu nastati slatka ili kisela pavlaka. Pavlaka sadrži oko 30% masnoće. U mljekarama se za tržište obično proizvodi slatka i kisela pasterizirana pavlaka, sterilizirana pavlaka, te tučeno vrhnje. Tradicionalno se pavlaka proizvodila tako da se mast izdvajala u posebnim posudama, mlijeko je stajalo pa su se masne kuglice podizale na površinu i skupljale. Proces je sličan kao i kod tibetanske gljive. Na sličan način se proizvodi i poznati kajmak.

Slatka pavlaka se skuplja prije početka kiseljenja. Najčešće se može koristiti za šlag, sladolede, parfee ili kao dodatak mnogim umacima. Najčešće ima oko 24% masnoće, a naziva se i vrhnje za kuhanje.
Dozer

#1870 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Dozer »

Dijete, evo ti kriiiska pooovlake, i haj' napolje :D
moonca

#1871 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

mlacenica - buttermilk--- nakom mucenja putera- jako ukusno :-)
Altair_SA

#1872 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Altair_SA »

Hakiz wrote:
Ali o tome i govorim. Život nije samo jesti i spavati. Život je i pozorište i muzej i neki hobi, knjiga, itd. A nije (ni po zdravlje ni kao užitak) isto jedeš li u McDonaldsu svaki dan ili samo s vremena na vrijeme vijetnamski oslić ili ti je 3 puta sedmično na tanjiru neki losos ili tuna ili lubin ili orada ili... I to sa svježim povrćem i voćem.

Nije stvar u tome sa koliko se može preživjeti. Ja govorim o kvalitetnom životu.

Ako ništa drugo Švedi mogu u tu Španiju otići za 50 Eura jeftinim avioprevoznikom. Ja kartu za tu istu Španiju moram platiti najmanje 300 Eura, ovdje jeftinih avioprevoznika nema da biraš destinacije. A plata mu je sigurno veća od moje.

A da bih vidio svojim očima nekog Rembranta ili Goju ili Boša itd,čak u muzeju u kojem je ulaz pišljiva 4 Eura, moram platiti tih 300 Eura da dođem do tog muzeja. I još hotel da prespavam. Jer te stvari u BiH ne mogu vidjeti, nema ih u muzejima. A vjeruj mi, vidjeti Maneovu sliku uživo umjesto u knjizi ne bi smio biti luksuz u Evropi u 21. vijeku.

Da, nisu nam želje iste. Ja ne govorim o veožnji Bentlija, životu u zamku, zlatnom, pa ni srebrenom escajgu itd.

Ali da ne možeš otići jednom godišnje barem na jednu sedmicu u neku drugu zemlju da osjetiš drugi miris, vidiš nešto drugo, okusiš kako se negdje drugo jede, to nije život. To je preživljavanje u tihom očaju na granici siromaštva.
Ma drug smijesno je uopste nas porediti sa njima. Mislim drzavu za drzavu. Pa to je uredjena drzava, u svakom mogucem pogledu. Sto kazes ne samo plate, vec imas milion mogucnosti.
Kad vec pomenu muzeje, Stockholm ima 70 muzeja. Kod nas bruka kad nam je najveci muzej bio zatvoren par godina.
A standard, imam rodjake rego sto izadju preko 5 milja eura zajedno i plus na troje djece imaju preko 300 eura dodatka. Stan im 800 eura, cetvorosoban. Voze nove aute, on BMW 530i 2016 godiste, a zena novu Toyotu Auris, sve ove najnovije gedzete, iPhone X kad je izasao odmah su ga uzeli. On ima u jaknama sigurno par milja eura, znam da jednu Parajumpers platio 900 eura, ja bas kad sam bio, kupio je, ja gledam kako je plati frajer 900 eura... Za jaknu... Ja to mogu da sanjam :lol:
Uz to malo malo negdje putuju, nema gdje nisu bili.
E a oni su ti neka sredina, pa da kazem malo iznad eto, nista ono Bog zna sta.
mousstapha

#1873 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mousstapha »

Kupovna moc stanovnistva u BiH je haman pa ocajna u predjenju sa razvijenim svijetom. Iz tog razloga se suzava i mogucnost bavljenja nekim biznisom. Sve se preko nekih kompenzacija placa. U tom smislu valjalo bi da imam ja vise, ali i moj komsija.
Fudo387

#1874 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Altair_SA wrote: standard, imam rodjake rego sto izadju preko 5 milja eura zajedno i plus na troje djece imaju preko 300 eura dodatka. Stan im 800 eura, cetvorosoban. Voze nove aute, on BMW 530i 2016 godiste, a zena novu Toyotu Auris, sve ove najnovije gedzete, iPhone X kad je izasao odmah su ga uzeli. On ima u jaknama sigurno par milja eura, znam da jednu Parajumpers platio 900 eura, ja bas kad sam bio, kupio je, ja gledam kako je plati frajer 900 eura... Za jaknu... Ja to mogu da sanjam
Uz to malo malo negdje putuju, nema gdje nisu bili.
E a oni su ti neka sredina, pa da kazem malo iznad eto, nista ono Bog zna sta.
Rodjaci su ti u kreditima do guse.
Connaisseur Karlin

#1875 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Connaisseur Karlin »

A trovanje zeljezom radi istih nije spommenuto 1? :)
Post Reply