21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1851 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by _BataZiv_0809 »

Fudbal je toliko evoluirao za ovih 20 godina da vjerujem da bi ova Hrvatska onu iz 98 samljela bez po muke. Nekad je bilo dovoljno trcati 6 km po utakmici, a danas se to pretrci za poluvrijeme.

No kad stavimo stvari gdje im je mjesto tj u vremenski i svaki drugi kontekst i poredimo sa parametrima koji su tad vazili ona Hrvatska je meni licno bolja od ove.

Naravno da je nakon svih ovih godina stekla aureol svetosti kako to obicno biva, pa se stosta negativno zaboravilo, ali i dalje smatram da su imali vise fudbalskog smeka i umjeca.

Mada generalno fudbal je u regresivnoj fazi u zadnjih par godina, individualna kvaliteta odnosi prevagu nad taktikom. Liga prvaka i sad ovo svjetsko su najbolji dokazi.

98 se igralo nesto drugo.
Muhamed Đakmić

#1852 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Muhamed Đakmić »

Realno je ova generacija ispred one iz 1998. godine po svemu, ovo govorim isključivo u kontekstu onog ostvarenog u klupskim, a evo sad i u internacionalnoj karijeri.

Modrić je ipak klasa iznad Prosinečkog i Bobana, oni su možda nivo Rakitića. Govorim o klupskoj karijeri. Mandžukić je možda kao golgeter lošiji od Šukera, ali nije slučajnost da je opstao toliko dugo na visokom nivou.

Volimo idealizirati fudbalere iz prošlosti, da li je Prosinečki bio ili mogao biti bolji od Modrića nećemo nikad saznati, ali ono što je odigrao u Realu i Barceloni se ne može porediti sa Modrićem, koji je neizostavan dio prvih 11. Isto vrijedi i za Rakitića i njegov doprinos igrama Barcelone.
dječak sa šibicama

#1853 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by dječak sa šibicama »

Prosinecki je u Zvezdi bio najbolji vezni igrac Europe, za mene bez konkurencije.

Ali nakon toga, ni blizu. Neki kazu da su ga cigare unistile, neki opet kazu da su ga ljekari Zvezde sjebali, kazu da su ljekari Real Madrida na lijecnickom predsjedniku kluba rekli "gospodine, vi ste kupili invalida".

Sta je tu istina, ko zna. Da je odigrao karijeru kako je mogao i poceo, bio bi u rangu sa Modricem. Ovako ipak ne.

Meni je generacija `98 draga iz nekih sentimentalnih razloga, ali ovi su ih realno nadmasili. Koliko god Suker bio bolji od Mandzukica recimo, ili Jarni vanezamaljac za Strinica, u globalu gledano a i rezultat je tu, ovi su bolji.

Nogomet tada i nogomet sada se ne mogu porediti, sinoc Brozovic sam pretrci kao dvojica ili trojica vatrenih tada. To je evolucija igre. Do unazad 15 godina bilo je cudo kad igrac pretrci vise od 10 km, sjecam se jedne utakmice mislim Dynamo Kijev i RM, kad je onaj Jerko Leko pretrcao 12 km pa se svi cudili kao auuu. Danas vecina veznjaka pretrci 13 i vise.

A objektivno, i ovo SP je malo cudno, dosta favorita ne da su podbacili vec nekako bez igre, bez zelje, bez ikakve takticke novotarije. Samo su Francuzi odigrali pravi turnir, od onih glavnih favorita. Belgija i Hrvatska su ipak drugi red favorita.
AmiĐa_Idriz

#1854 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by AmiĐa_Idriz »

Po kvalitetu igre na terenu ovaj Mundijal je definitivno jedan od lošijih, al daleko od toga da je nezanimljiv. Očekivao sam mnogo veće sranje.
JThomas

#1855 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by JThomas »

u tadašnjem kontekstu, najbolji igrači na svijetu 1998. su igrali u pravim ekipama, a današnja dva najbolja igrača igraju u karina ekipama gdje se ne zna ko pije a ko plaća. i to je velika stvar za jačinu konkurencije.
animus

#1856 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by animus »

Hrvatska imala nevjerovatnu srecu sa zrijebom sto ne umanjuje njihov uspjeh. Engleska im je bila prvi test u kojem se do 60 minute nisu dobro pokazali. Ovakva igra im nece dati sansu u finalu. Francuzi su vrlo opasna i mlada ekipa koja ce ih unistiti ako se budu onako setali ali mislim da ce bolje odigrati nego protiv engleza. Imaju malo opravdanje zbog dva produzetka u ranijim utakmicama.
Generacija iz 98 je puno puno bolja koja nije imala srece u zrijebu ali tada veliki favoriti nisu ovako rano ispadali. Pa jebote njemacka spanija argentina odmah ispale a i brazil se nije proslavio. Italija nije ni ucestvovala kao ni holandija. Meni je ovo najbolje organizovano prvenstvo sa najlosijim kvalitetom fudbala do sada.
dječak sa šibicama

#1857 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Ako cemo kvalitet mjeriti onim vec dosadnim mjerenjem qrca Messija i Ronalda i pridodatih novinara, onda jeste los kvalitet.

Meni licno to ne nedostaje, neke nove zvijezde su bljesnule, drago mi je zbog Mbapea, Modrica, Hazarda, dosta vala vise Ronalda i Messija i Neymara i ostalih razmazenih zvjezdica.

Bitno da je uzbudljivo, da nema dosadnih utakmica, a sto danas svako zna i da se brani i da napadne, jebiga to je posljedica totalne globalne popularnosti ovog sporta. Danas svako zna parkirati autobus pred svoj gol ako nista drugo ne zna, samo su Panama i SA zalutali na ovo SP, svi ostali su nesto pokazali. Nekad ranije je tih zalutalih znalo biti po pet sest.
Muhamed Đakmić

#1858 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Muhamed Đakmić »

Vala ako ćemo tjerati mak na konac, nije ni generacija iz 1998. godine imala ozbiljnog protivnika do polufinala. Ako uzmemo u obzir da igranje 11 na 10 protiv Njemačke ipak nije toliko ozbiljno.

Meni je to bezveze priča, svako je tu gdje jeste s razlogom. Nije niko birao protivnike sebi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1859 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Tomahawk11 »

Danska, Rusija, Engleska....onako kad se gleda, prije turnira, reklo bi se odličan put do finala.
Treba imati na umu da su te ekipe prošle grupu i zasluženo došle svaka od njih do faze, odnosno duela sa Hrvatima.
Otkud to da su Rusi ili Englezi bolji protivnik od ispuhalih Španaca, Nijemaca ili Argentinaca?
SmokingMan

#1860 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by SmokingMan »

Francuzi veoma dobro drže svoje vodstvo,i teško ga ispuštaju,stoga sam siguran da se grešeke,koje je sinoć pravila odbrana Engleske,u tolikoj mjeri neće manifestovati kod francuza,odrbrana im je kohertna sa sredinom terena,Pogba,Kante,Matuidi,Toliso imaju kapaciteta da jednako dobro igraju i u defanzivi i ofanzivi.
dječak sa šibicama

#1861 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Rusija je izbacila Spaniju, i to je jedina cinjenica koja je bitna. Spanci su imali 1100 dodavanja, i 0 sansi za gol. Mozda jednu ali ja se evo ne mogu sjetiti. Isto bi prosli ako ne i gore sa Dancima, oni ili Argentinci ili Nijemci.

Sad sto su podbacili ti veliki, kao lose prvenstvo. Nigdje veze.
JThomas

#1862 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by JThomas »

Tomahawk11 wrote:Danska, Rusija, Engleska....onako kad se gleda, prije turnira, reklo bi se odličan put do finala.
Treba imati na umu da su te ekipe prošle grupu i zasluženo došle svaka od njih do faze, odnosno duela sa Hrvatima.
Otkud to da su Rusi ili Englezi bolji protivnik od ispuhalih Španaca, Nijemaca ili Argentinaca?
od njih nisu, ali ovamo su bili belgija i brazil. koji su opet igrali međusobno prije francuske.

te četiri ekipe (sa hrvatskom) su po meni najviše pokazale, tri su bile na jednoj strani žrijeba a jedna na drugoj. to je toj jednoj svakako olakšalo put. ali i to je dio fudbala. mora se nekako izvući.
Mis mekinjas

#1863 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Mis mekinjas »

Zlatku Dalicu dici spomenik. :mrgreen:

Svaka mu cast kako je sve igrace sredio da budu jednaki. Nema zvijezda, svi su isti.
cyprus

#1864 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by cyprus »

Ma ne mogu se i ne trebaju porediti fizička sprema i tehničke vještine tadašnjih i sadašnjih igrača... Ono što ima smisla porediti jeste - šta su ondašnji igrači značili u ondašnjem fudbalu naspram toga šta današnji igrači znače u današnjem fudbalu... Jedino to ima smisla porediti...

Tako gledano, nema spora da je ovdašnja generacija Hrvatske bolja, nego ona iz 98-e... Tadašnja Hrvatska zaista jeste bila underdog, i pored nekih vrhunskih igrača koje je imala... Za današnju Hrvatsku ne možeš reći da je underdog... Tačno, ne spada u onaj prvi red favorita, ali među 6-7 najkvalitetnijih selekcija na prvenstvu zasigurno jeste...

O tome sam već ranije pisao, ljudi obično glorificiraju i romantiziraju prošla vremena, pa im se onda čini da je Ladić bio klasa za Subašića, Bilić za Lovrena, Asanović za Brozovića, Prosinečki iz Dinama za Rakitića iz Barcelone i slično :-) , a niđe veze realno... Sad će se taj mit malo razbiti, jer su ovi ipak finalisti, ali da nisu ovako daleko dogurali i dalje bi se furala ta priča...
Tomahawk11
Globalni moderator

#1865 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Tomahawk11 »

dječak sa šibicama wrote:Rusija je izbacila Spaniju, i to je jedina cinjenica koja je bitna. Spanci su imali 1100 dodavanja, i 0 sansi za gol. Mozda jednu ali ja se evo ne mogu sjetiti. Isto bi prosli ako ne i gore sa Dancima, oni ili Argentinci ili Nijemci.

I Englezi sinoć jedan šut u okvir, više od 1 gola ne može sve i da hoćeš.
Za Hrvate odlično. Dosta dobro i za domaćine, Engleze, Belgijance, Francuze.
Pa i Danska, Urugvaj mogu pozitivno ocijeniti svoj nastup.
Muhamed Đakmić

#1866 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Muhamed Đakmić »

cyprus wrote:Ma ne mogu se i ne trebaju porediti fizička sprema i tehničke vještine tadašnjih i sadašnjih igrača... Ono što ima smisla porediti jeste - šta su ondašnji igrači značili u ondašnjem fudbalu naspram toga šta današnji igrači znače u današnjem fudbalu... Jedino to ima smisla porediti...

Tako gledano, nema spora da je ovdašnja generacija Hrvatske bolja, nego ona iz 98-e... Tadašnja Hrvatska zaista jeste bila underdog, i pored nekih vrhunskih igrača koje je imala... Za današnju Hrvatsku ne možeš reći da je underdog... Tačno, ne spada u onaj prvi red favorita, ali među 6-7 najkvalitetnijih selekcija na prvenstvu zasigurno jeste...

O tome sam već ranije pisao, ljudi obično glorificiraju i romantiziraju prošla vremena, pa im se onda čini da je Ladić bio klasa za Subašića, Bilić za Lovrena, Asanović za Brozovića, Prosinečki iz Dinama za Rakitića iz Barcelone i slično :-) , a niđe veze realno... Sad će se taj mit malo razbiti, jer su ovi ipak finalisti, ali da nisu ovako daleko dogurali i dalje bi se furala ta priča...
:thumbup:
dječak sa šibicama

#1867 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Romantizam je tacna rijec, Suker je grijao klupu u Realu uglavnom, Boban bio vodonosa u Milanu, Prosinecki se nakon Zvezde seljakao tamo amo, Asanovic nikada nije u klubu igrao kao za reprezentaciju, Jarni je bio klasa gdje god je igrao, Stanic takodje, a ova trojica nazad, ako cemo mjeriti klubove u kojim su igrali tu su negdje sa Vidom.

Lovren igra u finalisti Lige prvaka, sto ni Bilic ni Stimac ni Jerkan nisu. Simic jeste ali i on je presjedio dosta vremena u Interu i Milanu.
Vrsaljko igra u Atleticu koji je danas u redu najboljih klubova starog kontinenta.

Ali sve je to relativno, Boksic je po svim parametrima bolji napadac od Sukera, ali Suker je Suker, covjek je imao nos za gol, nisu ga dzaba zvali lisica. Podvaliti loptu svakome, u svakom trenutku. Boksic sila ali malo ozljede malo cista sila i nije se proslavio kao Suker.

Treba se puno stvari poklopiti. Jebote, Pipo Inzaghi, rekao bi covjek taj se ne zna hljeba najesti, a lik je golove trepavicama zabijao. Kad neko zna zna.
JThomas

#1868 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by JThomas »

šuker je zabio 38 golova u realu u tri godine samo u prvenstvu. bio najbolji strijelac svjetskog, šampion evrope, šampion španije, drugi najbolji strijelac u španiji...iako je bokšić bio "talentovaniji", o stvarnim postignućima tu nema diskusije. jeste "samo zabijao", ali tad je svako igrao sa bar jednim takvim.
Last edited by JThomas on 12/07/2018 11:19, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#1869 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Tomahawk11 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Rusija je izbacila Spaniju, i to je jedina cinjenica koja je bitna. Spanci su imali 1100 dodavanja, i 0 sansi za gol. Mozda jednu ali ja se evo ne mogu sjetiti. Isto bi prosli ako ne i gore sa Dancima, oni ili Argentinci ili Nijemci.

I Englezi sinoć jedan šut u okvir, više od 1 gola ne može sve i da hoćeš.
Za Hrvate odlično. Dosta dobro i za domaćine, Engleze, Belgijance, Francuze.
Pa i Danska, Urugvaj mogu pozitivno ocijeniti svoj nastup.
Kad ono kazu tzreba i srece imati ali je i zasluziti, da je Kane zabio ono, bilo bi 2:0 i tu se vise niko ne bi vratio.

A lik nesto gleda pa pogodi stativu. Nema veze sto je linijski digao zastavicu, gledalo bi se na VAR tehnologiji a vidjelo se na usporenom da nije bio u ofsajdu. Priznao bi mu Cakir gol.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1870 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Tomahawk11 »

dječak sa šibicama wrote:
Kad ono kazu tzreba i srece imati ali je i zasluziti, da je Kane zabio ono, bilo bi 2:0 i tu se vise niko ne bi vratio.

A lik nesto gleda pa pogodi stativu. Nema veze sto je linijski digao zastavicu, gledalo bi se na VAR tehnologiji a vidjelo se na usporenom da nije bio u ofsajdu. Priznao bi mu Cakir gol.
A mogao i Perišić u nekoliko minuta potopiti, al pogodi stativu.
Englezi nisu imali odgovor ni na 1-1.
dječak sa šibicama

#1871 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Englezi su nakon 1. pol mislili mirno zatvoriti utakmicu.

Nelogicno, mlada ekipa, kad tad bi pukli posebno sto je Hrvatska u drugi dio usla kao drogirana. Gledam u 120. minuti Brozovic i Perisic trce kao da je prva. Englezi su po meni platili danak neiskustvu, ali i svojoj igri, osim te brzine i preskakanja oni i nemaju nesto drugo.

Mislim da ce Francuska zasluzeno uzeti titulu, jednostavno su prejaki. Mozda Hrvatska na ovom valu ali odigrali su vec 6 sati u tri utakmice, negdje mora biti granica fizicke izdrzljivosti.
JThomas

#1872 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by JThomas »

nema engleska tu igru. oni prvi put u istoriji pokušavaju izaći iz šablona, nekog napretka već ima, ali nema talenta koliko se misli. niko njih ni dovde nije vidio. ja ih nisam vidio ni preko kolumbije. on je imao tu šansu za 2-0 gdje bi povratka vrlo teško bilo, ali nije imao igru da u ovakvoj utakmici stvori još koju takvu.
cyprus

#1873 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by cyprus »

Btw, ne znam kako mi tek sad to pade na um - i tadašnja i sadašnja reprezentacija Hrvatske su na prvenstvo došle preko Ukrajine u baražu :-D

Slava Ukrajini :D
pizarro

#1874 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by pizarro »

je li vama koja utakmica ostala posebno u sjecanju?
ja bih mogao jos jednom pogledati njemacka-svedska i urugvaj-portugal, ostalo tesko.
cyprus

#1875 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by cyprus »

pizarro wrote:je li vama koja utakmica ostala posebno u sjecanju?
ja bih mogao jos jednom pogledati njemacka-svedska i urugvaj-portugal, ostalo tesko.
Pitaj me za 4 godine, da vidim čega ću se tad sjećat :-D Ovako sad, sigurno mogu navesti 10-15 utakmica koje su mi bile beton... Zapravo, već sam ih i naveo ranije, al nema smisla da se citiram :D :oops: Btw, Urugvaj-Portugal mi nije među njima...

Ne znam, meni je ovo prvenstvo bilo najbolje ikad... Stoji da možda sa igračkog aspekta nije bilo sjajno, i da je nedostajalo lijepih poteza i golova da padneš na guzicu, ali je bilo zanimljivo, napeto, neizvjesno i uzbudljivo... Ja uvijek dajem prednost neizvjesnosti (čak i kad je praćena bunkerisanjem), nego lijepim potezima... U suprotnom ne bih pratio fudbal, nego umjetičko klizanje :) A može biti da mi je ukupnom pozitivnom dojmu doprinijela i činjenica da sam konačno dočekao prvenstvo na kojem su daleko dogurale samo meni gotivne selekcije, a one koje me nerviraju rano ispale :D
Locked