Smrcak15 wrote:Bloo wrote:Smrcak15 wrote:
Moj zakljucak da je to Isto personalno ime BOga.
Alaha, Aloah/Eloah zavisno od izgovora na alephu, Allah
jer sporedimo slova aramajeski , hebrejski arapski
vidimo slova ALH u sva tri jedika, samo sto neko cita Alaha, neko Aloah, a neko Allah.
Elohim je jedno od mnogih imena boga. Zapravo je 7 svetih - neka od njih su El, Eloah, Elohim ali to je nebitno.
S obzirom da sve jezike koje si spomenuo mozemo svrstati u semitske, normalno je da im rijeci za odredene pojmove spadaju ili u kognate ili su jako slicne oblikom. Da si studirao.jezike, znao bi. Cak i da se rekreativno bavis lingvistikom, znao bi.
Ovo sto pisem je odavno poznato. Nisi otkrio toplu vodu. Zapravo cak ni mlaku. Vise ustajalu.
Pretpostavljam da ti pak ides u drugom pravcu, koji pak na veze sa historijom jezika, vec da.zelis sebi dokazati da je to isti bog, odnosno.kontinuitet Objave od istog bozanstva kroz slicnost ili jednakost morfoloskog oblika za pojam Bog.
Bosanski - bog
Poljski - Bóg
Hrvatski - bog
Srpski/ ili kak je sad moderno srbski/ - bog
Ceski - bůh
Itd
Pojam u slavenskim jezicima za nadnaravno.bice.blabla.bla...
Sta sada da zakljucimo? Da je personalno ime Boga Bog?
malo si pobrkala
Misljenja sam da je personalno ime Boga Allah, pa kako je vrijeme odmicalo kroz historiju ljudi su to ime uzeli kao bozansko ime, pa postalo Bog samo. tako ja vjerujem a ti vjeruj sta hoces i kako hoces.
Zapravo bolje da uzmemo najstariji oblik - a to nije Allah.
Ako cemo se zadrzati na semitskim jezicima.
Bog u jevreja u svetim knjigama ima jos naziva, a jedno je najcesce, a to nisu ova koja smo spominjali.
Vokalizacija upucuje na el, eloah i elohim.
Allah je arapska rijec i znaci bog.
Allah je i sinonim za "islamskog.boga" da se tako izrazim.
Ali, i krscanin u Jemenu ce takoder iskoristiti rijec allah jer znaci bog. On je i dalje krscanin.
Musliman u Bosni moze reci bog jer to je prevod rijeci allah. Katolici kazu bog. I sta sad? Bosanski musliman kaze Allah, bosanski katolik Bog..gdje je kontinuitet? Barem jezicki.
Ovdje nije stvar vjerovanja vec racionalne analize i izvodenja zakljucaka.
Ti si stvorio zakljucak na pocetku i onda trazio potvrdu u tekstovima.
Muslimani kao najmlada od tri monoteisticke.religije zastupaju kontinuitet Objave, te time i kontinuitet istosti bozanstva, ali smatram da lingvistiku ne bi trebao da masakriras za svoje prizemne porive.
Kao i vjere, ukljucujuci i tvoju vlastitu, ali to sam ti vise puta rekla.
Ako ti tvoja braca skrecu paznju na pogubnost tvog pristupa, mozda da se ipak zamislis da li je tvoj krstaski rat pod Allahovom zastavom opravdan...moralno.