Novak20 wrote:
Iskreno moram priznati da meni politika HDZ BiH nikad nije bila najjasnija. U mnogo stvari je potpuno iracionalna kao i politika HDZ Hrvatske. Vjerovatno ćemo biti u prilici da ovo malo detaljnije prodiskutujemo na ovoj ili nekoj drugoj temi.
1995. je potpisan Mirovni sporazum i Ustav/i. 1998. nakon apelacije A. Izetbegovića dolazi do velike prekompozicije prvobitno uspostavljenih odnosa bošnjačke i hrvatske politike i tek tada do zahtjeva za Trećim entitetom koji je neslavno završio kao trka bika na crvenu krpu.
Kad je hrvatska politika uvidjela da su joj i pored početnih kmečanja radi ukinutih pogodnosti ipak ostali određeni mehanizmi kojima može regulisati svoj položaj u BiH odlučila je da ih koristi neselektivno i gdje treba i gdje ne treba. Ne radi tebe i mene nego u korist političara na vlasti i u korist pojedinaca i užih grupa. Ja bih recimo dobro pazio u kojim političkim bitkama koristim đokera u vidu vitalnog nacionalnog interesa ali moram priznati da im skidam kapu što se tiče raspoređivanja ljudi na pozicije u vlasti i pariranju bošnjačkoj politici i njenim ciljevima.
Tako i dolazi do zahtjeva da se uzme sve što se može, a Bakir može da kmeči. On ne daje nikome ništa jer za to što radi dobije protivuslugu ili ucjenu. Problem hrvatske politike je očit kraj ovakvog bošnjačko-hrvatskog odnosa u F BiH.
Da bi se prešlo na višu stepenicu, potrebno je mijenjati Izborni zakon i Ustav F BiH. Bošnjačka politika se pozicionira godinama da sa neupitnom većinom u Parlamentu F BiH i neizvjesnom trećinom u hrvatskom Klubu DN F BiH da promjene uradi mimo volje hrvatskog izbornog tijela i politike. Bukvalno po svom ćeifu.
Hrvatska politika se grčevito drži onog što ima u DN F BiH i tu se osjeća najugroženijom jer je svjesna da F BiH može biti pretvorena u bošnjački entitet bez da se pitaju stranke koje nose većinu hrvatskih glasova. Ono što bih ja uradio u ovoj situaciji je formiranje ekspertne hrvatsko-bošnjačke radne grupe radi pokušaja izrade IZ i Ustava F BiH radi harmoniziranja odnosa. U ovom dijelu mi je hrvatska politika bezidejna i nespremna za promjene kao i bošnjačka.
Iz tog razloga zategnutih odnosa bošnjačko-hrvatske politike i neizvjesnog razvoja događaja i dolazi do prepoznavanja interesa hrvatske i srpske politike. Hrvati jesu naje.ali u RS ali ni Srbi nisu ništa bolje prošli u Hrvatskoj i "hrvatskim" kantonima pa se valjda odnosi računaju kao 1 : 1. Apsolutno nema razloga za bilo kakvo trvenje između njih.
U slučaju gubljenja pozicija u F BiH, hrvatska politika ne želi izgubiti pozicije na državnom nivou nego ih sa srpskom politikom ojačati.
Narod ovim zabetoniranim stavovima svih strana neće dobiti ništa.
Situacija je kompleksna jer je i ovakva postavka stvari proistekla iz necega sto je nastalo iz rata kompromisom koji nije dosao sam po sebi, vec je nastao pritiscima. S toga se i desilo to da se vlast djeli reciprocitetom, svaki narod prema popisu iz 90-tih dobija broj pozicija u vlasti, cime se donekle ujednacio glas daleko brojnijih Bosnjaka sa Hrvatima.
Nebi to ni bio problem da se legitimnim ne smatraju samo oni Hrvati koji su u oba HDZ-a jer oni najvise glasova pokupe medju hrvatskim korpusom. Posto statistika nemamo koji Hrvati gdje u kojoj kolicini glasaju za koga na prostoru BiH i za koga glasaju Hrvati i dominantno bosnjackim kantonima?
Shvatili smo sto politicari trguju uticajem i pozicijama i sto zatezu obruc, gdje smo tu mi? HDZ i SDA se slicno ponasaju, za gotovo svakoga ko ne misli kao oni, podvode ga u neku vrstu izdajnika i nelegitimnih, samo sto SDA u daleko brojnijem bosnjackom korpusu ne moze povuci pitanje legitimnosti neke druge stranke zbog toga sto iza njih stoji fina armija glasaca, ali mogu oplesti po njima preko medija davajuci im oblik koji nemaju pa te stranke mogu biti izdajnicke, korumpirane.
Hajde razumijemo kad se oni pokolju radi izbornog zakona ili ustava FBIH, ali sto se pokolju radi ugovora islamske zajednice sa drzavom? Hrvatska i srpska elita koriste cak i nepotpisivanje ugovora sa IZ BiH za politicke ucjene bosnjacke elite.
Sto se tice odnosa Srba i Hrvata, to sto se racuna kao 1-1 prelomilo se preko ledja naroda, jebe se eliti sto je narod propatio.
Narod vec placa cijenu njihove nedoraslosti u politici, ne placaju tu cijenu samo oni koji zive od te politike, ali ako BiH zapadne u jos goru ekonomsku krizu od ove, pa ista bude morala ubijati vlastiti birokratski aparat koji pomenute stranke drzi na zivotu, pa i njihove mnoge glasace, tek ce isti tada platiti cijenu toga jer su uhljebivanjem pojedinaca cuvali svoju politicku moc, ali otom potom...
U naredne 4 godine, ako se nista ne promjeni na politickom planu tj. ova opozicija i dalje bude opozicijom, bojim se da se u BiH sprema neki novi rumunski scenarij onih koji ne budu mogli otici odavdje, a ni ovdje ne nadju srecu, eto ih da svojim vlastodrscima pokucaju ne na vrata parlamenta, vec njihovih domova...