Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
crazy_diamond

#1851 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

sarlo wrote:Da se vratimo na temu.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/edita-d ... /161229016
Bilo je 1,5 miliona nocenja stranaca u 2016. Trebalo je biti naplaceno 3 miliona KM boravisne takse.
Naplacen je 1 milion.
Gdje su 2 miliona?
Kod @harisa.ba?
Kod @drvosjece?
Kod @crejzi_dajamonda?
Uglavnom ovi koji se zalazu za kriminal i opste bezvlasce su 2 miliona drzavnog novca stavili u dzep.
A to je kaznjivo. Ili ce ambasadori proglasiti opstu aboliciju?
Heh, odavno nisam arapski fening stavio u padze, ako su pare kod harisa i drvosjece, onda pozdravljam

Vidis druze nije sve ko sto izgleda, drzavu ti ne mozes nikako zahebati,ona svoje uzme na ovaj ili na onaj nacin, arap kad dodje u bosnu i potrosi hiljadu recimo, da je sve na crno,da se boravisna ne prikaze, onda da prevoz,jelo,pice itd sve na crno plati bez ikakvih racuna i prikazivanja, izgledalo bi drzava nema nikakve koristi od njega, al malo dalje kad gledaa taj nas neki ugostitelj il taksista divlji sto je uzeo novca od njega ce opet na kraju sipati gorivo, kupiti podmjeru u u trznom centru itd i ta arapska milja koja j usla opet ce se negdje oporezovati, a da nije usla ne bi bilo ni poreza, naravno ozbiljnija drzava izvukla bi jos vecu korist, ali cak i za ovakve neozbiljne drzave uvijek je korist kad novac ulazi

Mi smo jbg drzava koja kao i svaka druga ima medjunarodnu razmjenu, sto roba, sto usluga,turizma itd, gledajuci turizam prije pojave arapa, ja ne znam sad podatke, al odokativno vise bh turisti iznesu para iz bih i odnesu hrvatima itd, nego sto strani turisti unesu u bih, i sad je veoma korisno da imamo i mi neki veci priliv da se to koliko toliko izbalansira, jer mi smo rinaka, vjerujem da i dalje gledajuci turizam mi smo u deficiti, sto se tice vanjskotrgovinske razmjene tu se situacija popravlja i imamo pokrivenost uvoza izvozom tek 60 posto, koliko sam uprati na godisnjem nivou 5-6 milijardi je taj neki minus, jedino dje smo u plusu je razmjena s kosovom, i nasa dijaspora i ovi arapi, i to dosta toga govori kako su arapi bitni, ne mogu nam oni sve nedostatke pokrpiti, al dobro je i ovo, siromahu kad muha uleti u guzicu dobro je
crazy_diamond

#1852 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Pilaw_Pavlaka wrote:Kakve veze imaju arapski zakoni sa milijardskim investicijama u BiH. Recimo kakve ima veze nesto u Qataru sa njihovom televizijom u Zagrebu, Sarajevu ili Beogradu. Ja upalim ponekad Al Jazeeru balkans posto su najbolje MILFS upravo u tim emisijama. :D
To i ja pricam i to je jedna od sustina ovi rasprava, arapski zakoni nemaju puno veze sa investicijama,niti njihova kultura i vjera, oni kad ulazu koliko god da u svojim zemljama imaju zatucanosti,tamo gdje ulazu u stranim drzavama igraju po pravilima tih drzava,tako i kod nas, a ne ulazu oni u budalastine koje ce nam bosti oci, gledao sam neke objekte koje su uradili, lijepo je to i pismeno nema sta,ne znam kakav im je stepen kulture,al imaju pare i naviku da za sve placaju strucnjake koji ce im to zgotiviti, zgrade su lijepo i skupo isprojektovane, forsiraju zelenilo, lijepo prirodno okruzenje, nisu bas ko nasi investitori koji deru samo beton i spratove da sto vise prostor za stanove iskoriste i prodaju, ima tu kod arapskih investicija dosta ukusa i ljepote,i ne vidim ja sta bi nama tu smetalo, a i dosta sadrzaja koje grade ili ce graditi bice dostupni i nasim gradjanima, a privuci ce i zapadne turiste vjerovatno, a nasa drzava ce uvijek imati koristi, i ja bi volio da sve sto grade arapi grade nasi ljudi, da smo u stanju sami privuci milione arapskih i zapadnih turista, al nemamo mi ni para ni hrabrosti za takve velike investicije, ima tu dosta rizika i ovako nam je idealno za sad kad neko drugi ulaze i preuzima rizik

Gledao sam neku reportazu o onom sunylandu na trebevicu, arap preuzeo rizik i napravio to, i nasa raja zadovoljna sto ima taj sadrzaj, radnici zadovoljni,rade i srbi i bosnjaci, nikakvog izrabljivanja za cetiristo maraka nema, solidan poso i plata za nase uslove, sve super nema nikakvih problema ni po kakvom osnovu, a ako problema nekad i bude i ne bude isplativosti za tu investiciju, arap je na gubitku, oni imaju para za tako neke stvari koje nama ne bi pale na pamet, i ako bi pale ne bi imali muda poslovna s tim rizikovati, oni sebi to mogu priustiti i neka ih nek grade, i nek naplacuju to, uvijek ce tu biti usputne koristi za nasu zemlju

Ja bi licno volio da arap neki ozbiljniji i skijalista uredi, to bi sigurno znacilo puno veci broj turista i zimi, iz regije i arapskih zemalja, oni bi to fino napucali, a ne bi dizali cijene vjerovatno nesto posebni jer im je u interesu da zadrze i nase posjetioce,onda arapi mogu donijeti veliku korist razvoju nase poljoprivrede jer imaju para i d pokrenu proizvodnju i da nadju trziste u svojim zemljama, mi sami ne mozemo tu puno jer evropa je zahebana, ima evropa svoje poljoprivrednike i pare da ih stimulise i da nas tuse, nama tu bas treba tako neki investitor i trziste iz trecih zemalja, tu se vec nesto i rade vidim kupili su hepok i bosnaplod, nasa je mozda najveca sansa u organskim prozvodima, tu bi mogli biti konkurentni, al treba tu trziste bogato za te skupe proizvode, i tu su arapi idealni

Ne treba na arape gledati kao na problem nego kao na veliku sansu, dosta se tu zajednickih interesa moze poklopiti, oni imaju pare i voljni su investirati, mora im se dati prostora, nas poljoprivrednik sam tesko da ce doprijeti do njihovog trzista, ali njihove firme sigurno to mogu, i neka ih nek dolaze, nek kupuju i stanove i prave vikendice, sve to automatski otvara i druge perspektive, samo moramo biti ozbiljni, ljubazni, susretljivi, sami nuditi ideje i projekte i otvarati biznis price, a uz sve to ciheniti i sami sebe, i svoju zemlju, znati kad,sta i koliko prodavati, nesto i poklanjati,nesto iznajmljivati i postaviti se prema arapima kao partneri, a ne kao neki mrzitelji ili dupeuvlakasi, jer iako su to suste suprotnosti, i mrzitelji i dupeuvlakasi ce dati sliku da smo neozbiljni za ozbiljne poslove
Pilaw_Pavlaka

#1853 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

crazy_diamond wrote:
Ja bi licno volio da arap neki ozbiljniji i skijalista uredi, to bi sigurno znacilo puno veci broj turista i zimi, iz regije i arapskih zemalja, oni bi to fino napucali, a ne bi dizali cijene vjerovatno nesto posebni jer im je u interesu da zadrze i nase posjetioce,onda arapi mogu donijeti veliku korist razvoju nase poljoprivrede jer imaju para i d pokrenu proizvodnju i da nadju trziste u svojim zemljama, mi sami ne mozemo tu puno jer evropa je zahebana, ima evropa svoje poljoprivrednike i pare da ih stimulise i da nas tuse, nama tu bas treba tako neki investitor i trziste iz trecih zemalja, tu se vec nesto i rade vidim kupili su hepok i bosnaplod, nasa je mozda najveca sansa u organskim prozvodima, tu bi mogli biti konkurentni, al treba tu trziste bogato za te skupe proizvode, i tu su arapi idealni
Ibro Berilo je izjavio kako su Arapi zainteresirani da zajedno sa Buroj Ozonom naprave i zicare nove i nove ski staze. Vjerujem da ce oni i investirati u to.Nisu to neke pare za njih.
Nero Histrion

#1854 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Nero Histrion »

Ne znam je li ovo ko postirao i da li spada u ovu temu. Vidjeh na klix.ba jutros kako je izgradjen novi hotel, gradio ga, naravno, saudijski investitor. Dobro, de, ulaganja, nocenja, priliv love, turista, ali je li narod uopste svjestan sta se ovdje desava? Sta se zapravo desava? Ovo nije drzava, ovo je jedno veliko Nista kojim vlada sacica nezajazljivih moralnih nitkova.

http://www.akta.ba/bs/Vijest/vijesti/ne ... toru/71432
Haman2

#1855 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman2 »

:thumbup: :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1856 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Truba »

kad mi neki forumaš objasni kakve koristi ima prosječan ilidzanac od ove investicije... kad uposlenik hotela može biti bilo koji građanin bih

dok nam fali parkova, pravo kino, te još dosta drugih stvari... npr... grtalica je prošla kroz moju ulicu tek u devet navečer a udaljeni smo 150 metara od centrea ilidze

redukcije vode nemamo sva sreća

samo molim vas nemojte mi o porezima :D i pdv :D

prvo igrališta stadioni klizališta sadržaji za djecu i omladinu te babe i dede pa onda hotel u skladu sa zakonom
Haman2

#1857 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman2 »

Kakve veze imaju arapski zakoni sa milijardskim investicijama u BiH. Recimo kakve ima veze nesto u Qataru sa njihovom televizijom u Zagrebu, Sarajevu ili Beogradu. Ja upalim ponekad Al Jazeeru balkans posto su najbolje MILFS upravo u tim emisijama. :D
Gradnja gradova i sela jesu investicije-ulozen novac. Ali ako znamo za koga se to gradi, ko ce tu trajno a ne privremeno stanovati, onda su ti investicije za druge a protiv nas.

I Izraelci grade stanove na palestinskoj teritoriji ali za izraelske doseljenike. Palestinci to ne dozivljavaju kao korisne nego stetne investicije za njih, jer im se na taj nacin otima zemlja.

Izraelska naselja na palestinskoj reritoriji. Korisna investicja za Palestince??????????

Image
Pilaw_Pavlaka

#1858 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Black swan wrote:kad mi neki forumaš objasni kakve koristi ima prosječan ilidzanac od ove investicije... kad uposlenik hotela može biti bilo koji građanin bih

dok nam fali parkova, pravo kino, te još dosta drugih stvari... npr... grtalica je prošla kroz moju ulicu tek u devet navečer a udaljeni smo 150 metara od centrea ilidze

redukcije vode nemamo sva sreća

samo molim vas nemojte mi o porezima :D i pdv :D

prvo igrališta stadioni klizališta sadržaji za djecu i omladinu te babe i dede pa onda hotel u skladu sa zakonom
Zato bi neki arap pravio tebi igraliste. O cemu vi pricate jebemu vraga? Jeste li vi uopste normalni? :D
Truba

#1859 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Truba »

ne arap nego općina što ste bukvalni gospodine

ilidza sa 66 000 ljudi nema kino
šta to znači?
pritavni kapital nema interesa da se oplodi? ili je ilidža rezervirana samo za beduine i pješčane ljude?

ili se blokiraju incijative pa privatni kapital ode negdje drugo... primjer sa SFF i "bjelosvjetskim kurvama" citat pravovjernog načelnika

od svega si se uhvatio za igralište

nema igrališta jer se grade mini objekti svuda po redu... i po požarnim putovima i po trgovima i širi se 0ranž
Pilaw_Pavlaka

#1860 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Black swan wrote:ne arap nego općina što ste bukvalni gospodine

šta to znači?
pritavni kapital nema interesa da se oplodi? ili je ilidža rezervirana samo za beduine i pješčane ljude?

ili se blokiraju incijative pa privatni kapital ode negdje drugo... primjer sa SFF i "bjelosvjetskim kurvama" citat pravovjernog načelnika

nema igrališta jer se grade mini objekti svuda po redu... i po požarnim putovima i po trgovima i širi se 0ranž
Kolko sam ja shvatio upravo ce ti Arapi graditi novu Ilidzu:

Tu ces imati sve zivo i igralista i rekreaciju i finansijske centre itd. Od cega da drzava bilo sta gradi kada nema drzava para?
Truba

#1861 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Truba »

boli me đon

sebi je grade i za svoje interese i interese uske skupine u općini

privatni kapital ne poznaje pojam "javno" tako da će samo bogati imati koristi od njihovih investicija

samo da ne sjebu tramvaj i ono osnovno što imamo
Pilaw_Pavlaka

#1862 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Black swan wrote:boli me đon

sebi je grade i za svoje interese i interese uske skupine u općini

privatni kapital ne poznaje pojam "javno" tako da će samo bogati imati koristi od njihovih investicija

samo da ne sjebu tramvaj i ono osnovno što imamo
Ja sam "bogat" za BH pojmove. A i za tebe ce biti lijepse jer ce ti grad liciti na nesto za 10 -15 godina. Sada ne lici na nista. Malo su arapski neboderi poboljsali sky line ali jos je to sve tanko. No ako ovo sve realiziraju onda ce to biti super metropola.
HAVANA

#1863 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

:lol: E cuj sff i bjelosvjetske kurve.Oj mater li mu jebem seljacku. :-)
aratet

#1864 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by aratet »

Pilaw_Pavlaka wrote:

šta to znači?

Tu ces imati sve zivo i igralista i rekreaciju i finansijske centre itd. Od cega da drzava bilo sta gradi kada nema drzava para?
Hoce li to biti nesto poput onog novog Trnova sto su nam izgradili?
Pilaw_Pavlaka

#1865 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

aratet wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:

šta to znači?

Hoce li to biti nesto poput onog novog Trnova sto su nam izgradili?
Tako nesto :thumbup:
Haman2

#1866 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman2 »

Ne skreci sa teme?

Ne pravi on meni nego sebi igralista. On pravi stanove za sebe na mojoj zemlji, samo ti to ne razumijes. Mani se ti vjerskih osjecanja i supljih prica. Ako zele investirati nek investiraju u trajnu zaposlenost - tvornice, a ne samo gradnja kuca i gradica za Arape na mojoj zemlji, bas isto onako kao sto Izraelci grade kuce i naselja na rapskoj zemlji za svoje dosel;jenike. Da li ti to razumijes.

Image
Last edited by Haman2 on 30/12/2016 15:01, edited 2 times in total.
Pilaw_Pavlaka

#1867 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Haman2 wrote:Ne skreci sa teme?

Ne pravi on meni nego sebi igralista. On pravi stanove za sebe na mojoj zemlji, samo ti to ne razumijes. Mani se ti vjerskih osjecanja i supljih prica. Ako zele investirati nek investiraju u rajnu zaposlenost a ne samo gradnja kuca i gradica za Arape na mojoj zemlji, bas isto onako kao sto izraelci grade svi kuce i naselja na rapskoj zemlji. Da li ti to razumijes.

Image
Druze ja sa vjerom nemam nista. Zena mi je Ruskinja; zivim an zapadu od 7. godine i moze se komotno reci da sam musliman samo po imenu. Imam kucu na ilidzi. Ilidza je ruzna. Volio bih da arapi sto prije izgrade novu ilidzu. Razmisljam da kupim jos jedan stan u nekom novom projektu ili u Trnovu kada se izgradi. Mozes ga kupiti i ti ako budes imao para. Ko tebi brani da bilo sta kupis u arapskoj zgradi? Otvoreno za sve ljude sa parama. Mozes kupiti i u vila naselju na poljinama ako imas 200.000 eura.
Truba

#1868 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Truba »

da malo ulože u tramvaje dobro bi bilo
ali briga njih
vidim danas brada arap ispred hrvatskog konzulata na traci ostavlja dzipa i ide u BBI

eto šta smo mi za njih kolonija
nimalo poštovanja
Haman2

#1869 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman2 »

Ja bih radije kupio nesto u Dubrovniku. Nemam nista protiv da ti kupis stan u gradu gdje ce Arapi biti vecina i da lijepo zivis sa svojom Ruskinjom. Poznajem dobro mentalitet Arpa iz: Maroka, Tunisa, Sudana, Egipta i Iraka ali i muslimana iz: Indije, Bangladesa, Pakistana, Avganistana, Indonezije.
Sa nekima od njih ne bih zivio, a tebi bujrum zivi sa njima u istoj zgradi, kvartu ili gradu.

Ulagati treba u tvornice gdje ce ljudi trajno raditi,a dio profita ce uzimati investitori. Gradnja stanva gradova za Arape na mojoj zemlji nije moj nego necju tudji interes. Posledice toga mozemo znati nako 20-30 godine. Sve ce biti jasno ali kasno.
Last edited by Haman2 on 30/12/2016 15:45, edited 1 time in total.
breuer

#1870 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Black swan wrote:da malo ulože u tramvaje dobro bi bilo
ali briga njih
vidim danas brada arap ispred hrvatskog konzulata na traci ostavlja dzipa i ide u BBI

nimalo poštovanja
pa vidjelo od domaćih, kad sami sebe naučimo poštovati i drugi će svakako
Pilaw_Pavlaka

#1871 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Haman2 wrote:Ja bih radije kupio nesto u Dubrovniku. Nemam nista protiv da ti kupis stan u gradu gdje ce Arapi biti vecina i da lijepo zivis sa svojom Ruskinjom. Poznajem dobro mentalitet Arpa iz: Maroka, Tunisa, Sudana, Egipta i Iraka ali i muslimana iz: Indije, Bangladesa, Pakistana, Avganistana, Indonezije.
Sa nekima od njih ne bih zivio, a tebi bujrum zivi sa njima u istoj zgradi, kvartu ili gradu.

Ulagati treba u tvornice gdje ce ljudi trajno raditi,a dio profita ce uzimati investitori. Gradnja stanva gradova za Arape na mojoj zemlji nije moj nego necju tudji interes. Posledice toga mozemo znati nako 20-30 godine. Sve ce biti jasno ali kasno.
U Briselu , Rotterdamu, Berlinu, Londonu, Parizu itd... Arapi cine izmedju 15% i 40% stanovnistva. Znam ih svakakvih i mogu reci da ih ima i dobrih i losih isto kao u svakom narodu. Popricao sam sa arapom koji drzi kafic na ilidzi. Super moderan momak; studirao u Italiji i dosao i otvorio kafic. Zasto bi mi on smetao ako mene ne dira. Castio me je kafom i nisam ni trebao platiti samo zato sto sam bio ljubazan i nisam imao neke predrasude.
Drvosjeca iz Dejcica

#1872 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ali briga njih

nimalo poštovanja
A mi inače poštujemo zakon i pravila, ne daj bože da parkiramo gdje je zabrenjeno. :mrgreen:
Matzan

#1873 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

Haman2 wrote:
Kakve veze imaju arapski zakoni sa milijardskim investicijama u BiH. Recimo kakve ima veze nesto u Qataru sa njihovom televizijom u Zagrebu, Sarajevu ili Beogradu. Ja upalim ponekad Al Jazeeru balkans posto su najbolje MILFS upravo u tim emisijama. :D
Gradnja gradova i sela jesu investicije-ulozen novac. Ali ako znamo za koga se to gradi, ko ce tu trajno a ne privremeno stanovati, onda su ti investicije za druge a protiv nas.

I Izraelci grade stanove na palestinskoj teritoriji ali za izraelske doseljenike. Palestinci to ne dozivljavaju kao korisne nego stetne investicije za njih, jer im se na taj nacin otima zemlja.

Izraelska naselja na palestinskoj reritoriji. Korisna investicja za Palestince??????????

Image

Paralela sa Izraelom i gradnjom na palestinskoj teritoriji i našom situacijom sa Arapima je nigdje veze.
Oni tamo protjeruju i otimaju, ovdje Arapi kupuju. Naši ljudi dobrovoljno i za solidne pare prodaju.
A ako neko od Arapa pokuša da otme tvoju ili bilo čiju drugu imovinu, samo prijavi/te.
Ima da bude sankcionisan i protjeran iz BiH u najkraćem roku.
Pilaw_Pavlaka

#1874 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ali briga njih

nimalo poštovanja
A mi inače poštujemo zakon i pravila, ne daj bože da parkiramo gdje je zabrenjeno. :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :kakoste:
Pilaw_Pavlaka

#1875 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Dobra emisija na ovu temu.
Locked