Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

bole1st

#1851 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by bole1st »

jeza u ledja wrote: Pa sad ti rekoh, to je zato sto je uzorak anketa bio pogresan. To nije slucaj u americkim izborima, gdje se ankete rade decenijama. ;)
Uzorak za brexit je mozda bio los, al ako je svuda (kroz geografiju i kroz demografiju) fulio onda nije toliko do uzorka koliko do drugih stvari.

Rade oni ankete jako dobro, al ovi izbori su prilicno drukciji od ranijih, matematicki modeli ne rade dobro u situaciji kad se svijet mijenja jer su bazirani na informacijama iz proslosti.
jeza u ledja

#1852 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

bole1st wrote:
jeza u ledja wrote: Pa sad ti rekoh, to je zato sto je uzorak anketa bio pogresan. To nije slucaj u americkim izborima, gdje se ankete rade decenijama. ;)
Uzorak za brexit je mozda bio los, al ako je svuda (kroz geografiju i kroz demografiju) fulio onda nije toliko do uzorka koliko do drugih stvari.

Rade oni ankete jako dobro, al ovi izbori su prilicno drukciji od ranijih, matematicki modeli ne rade dobro u situaciji kad se svijet mijenja jer su bazirani na informacijama iz proslosti.
Radili su poprilicno dobro tokom prajmaries. Ne vidim sto ne bi radili i sada.

http://elections.huffingtonpost.com/pol ... op-primary
https://elections.huffingtonpost.com/po ... ic-primary

Mislim, ti zivi u uvjerenju da je stvarnost drukcija, to je tvoje pravo. ;)

U jednom se mogu sloziti, ako Clinton skoci sada na +5% i onda par sedmica pred izbore padne opet na manje od 2% i tu ostane, onda ce biti gutavo. (Ne da bi Trump u tom slucaju bio favorit, nego bi bilo bare-bare.)
jeza u ledja

#1853 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

KatarinaKosaca wrote:
jeza u ledja wrote:
KatarinaKosaca wrote:A sta imas od toga,ako si donator? Pa pobjede, jel ima neka privilegija, usluga? Something?

Privilegija je pobjedi onaj za kog navijas.
Pitam zato sto sam gledala na ID, da ima «povjerenik» za kvart, dio, zajednicu. Agituje i lobira, obecava neke infrastrukturne popravke i sl. Navodno do 1995 za tu lojalnost i ako skupi puno glas ova je dobivao posao u gradskom vijecu,
Ali se navodno poslije ta praksa napusta.
Moguce. Ne znam bas detalje.
Sto se tice nekih obecanja na lokalnom nivou, to je vec u rukama lokalnih kandidata, ako postoji neka utrka.
Jack Be Nimble

#1854 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Jack Be Nimble »

KatarinaKosaca wrote:A sta imas od toga,ako si donator? Pa pobjede, jel ima neka privilegija, usluga? Something?
Zavisi koliko para. Ja za $20 dobio od obame majicu 2008. Oni koji su donirali vise su imali mogucnost da se slikaju sa njim kada je bio u gradu.

Moja mama clan AARP (drustvo penzionera) i par sindikata tako da dobiva i od njih pisma za donaciju. Te organizacije traze pare vise na lokalnom nivou pa kazu ako dadnes/glasas za ovoga ili onu oni ce to uraditi za nas.
omar little

#1855 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

kod brexita je svasta nesto problem bilo, od semplova preko metoda do modela. semplirali su pogresnu demografiju, davali pogresne weights kategorijama, extrapolated from wrong/faulty assumptions, totalni debakl u projekciji izlasnosti (dosta ljudi koji su izasli glasati su sa margina i nisu dio normalnog politickog procesa) , cijela storija telefon vs. internet...

ankete za brexit su bile netacne, da je iko ozbiljno i pomislio da ce izglasati leave trziste bi prvo reagiralo, a znamo da nije. sizofrenisali su danima dok se nije napravila korektura.

tesko da su americke ankete sjebane u razini britanskih. ja, osobno, kad su rezultati ovako blizu ne uzimam ankete zdravo za gotovo, ali da ce amerikanci omasiti koliko i britanci, tesko.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1856 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by KatarinaKosaca »

Jack Be Nimble wrote:
Zavisi koliko para. Ja za $20 dobio od obame majicu 2008. Oni koji su donirali vise su imali mogucnost da se slikaju sa njim kada je bio u gradu.

Moja mama clan AARP (drustvo penzionera) i par sindikata tako da dobiva i od njih pisma za donaciju. Te organizacije traze pare vise na lokalnom nivou pa kazu ako dadnes/glasas za ovoga ili onu oni ce to uraditi za nas.
hvala. Svidja mi se taj sistem. Nije korupcija, a jeste nesto. I like that!
jeza u ledja

#1857 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

KatarinaKosaca wrote:
Jack Be Nimble wrote:

hvala. Svidja mi se taj sistem. Nije korupcija, a jeste nesto. I like that!
Pa, jeste institucionalizirana korupcija. :D

Nista to sto individua donira $20. Vrhovni sud rek'o moze ko god hoce koliko god hoce (nije bas bukvalno, ne sjecam se detalja) i onda deri.
Najveca ironija u tome je sto su se Demokrate okoristile oko toga u ovim izborima mnogo vise nego Republikanci. Cak su i cuveni Koch brothers odlucili da zadrze pare za sebe. :D
To je jedna od glavnih stvari oko kojih se bore. Ko pobjedi moci ce postaviti jos jednog sudiju i abd srusiti taj sistem, ili barem ga svesti na granice normalnijeg.
daddy-kool

#1858 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by daddy-kool »

https://www.washingtonpost.com/news/mor ... dorsement/

USA Today thinks Trump is so ‘unfit for the presidency’ that it just wrote a historic anti-endorsement
USA Today is not the first to break with endorsement tradition this year. It’s not even the first this week.

[In historic first, Arizona Republic backs a Democrat for president, citing Trump’s ‘deep character flaws’]

On Tuesday, the Arizona Republic editorial board endorsed Clinton, marking the first time it had backed a Democrat for president in its 126-year history. The Dallas Morning News, the Cincinnati Enquirer and the Houston Chronicle — all with traditionally conservative editorial pages — have also backed Clinton in recent months. The Enquirer has supported Republicans for president for nearly a century. The Morning News hadn’t backed a Democrat for the White House since before World War II.

And on Thursday, the Detroit News abandoned Republicans for the first time in 143 years by endorsing the Libertarian candidate, Gary Johnson. As it happens, Johnson — who didn’t qualify for the general election debates and has been widely mocked for his unfamiliarity with Aleppo and all world leaders worth admiration — has collected more newspaper endorsements than Trump.
jeza u ledja

#1859 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ja sam konto da su ti USA Today konzervativci, il sam nesto pobrko? Ne mogu se pohvaliti da sam ih ikad citao.
jeza u ledja

#1860 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Vidim Trump je sinoc svastao Twitao. To moze znaciti samo jedno. :lol:

:meza1:

Btw, iiii, evo ga izletio je jos jedan post-debate poll. I to od FOX News. 8) Poll je uradjen od 27-29 septembra, znaci poslije debate, iiii rezultati su....drum roll....:

Clinton +5%
8-)

Usporedbe radi, FOXov zadnji poll uradjen za period 9/11-9/14 je imao Trumpa na +1%, sto je bio jedini poll te sedmice u kojem je Trump vodio (znaci naginje nadesno svakako). Znaci Clinton je skocila za ukupno 6 poena u istom.

Ovo sad znaci da je Clintonova na +3.1% u RCP poll of polls. @ bolesni, jel ovo sad znaci da Trump vise nije favorit? :lol:
bole1st wrote: Trump je favorit sve dok je unutar 2-3%.
Rob_Atl

#1861 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Rob_Atl »

Fox obavezno gledati kad bude glasanje i kad Hilary pobjedi ima da pocrkaju svi. Nevjerovatno kako mogu otvoreno biti na necijoj strani,Cnn bar dovede i Trumpovu raju pa vode raspravu, na Foxu jos nisam vidio da su nekog demokratu doveli :lol: . I jos otvoreno govore da bi volili da Trump pobjedi, ukucajte fox news Obama election 2012 nece sa priznaju pobjedu i ako su svi proglasili Obamu kao pobjednika, komedija ziva :run:
Kombat

#1862 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Kombat »

Samo da se podsjetimo sta je Obama govorio o Hillary 2008 a sta danas :-) :lol: :lol: :lol:

Kada se samo sjetim kolektivnog orgazmicnog svrsavanja u BiH kada je preuzimao bijelu kucu - evo ga - spasitelj nas lol lmfao

sizifinho

#1863 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sizifinho »

Osim sto ti je komentar rasisticki, jako je zatucan. Logicno da je Obama prije govorio da je Clinton korumpirana. Bila mu je politicki protivnik. Nisu ni njihove debate prolazile bez trzavica, ali za razliku od Donalda, koji se raspravljao na nivou osnovne skole, tada su debate zapravo licile na nesto.
Danas Obama zna da se izbor sveo na Nuzno Zlo i na Cistu Glupost. Mislim da je svima u interesu da Nuzno Zlo bude predsjednik, ergo razlog zasto sad obama prica drugacije o Clintonovoj. Sigurno da nece ovog glupana forsirati?

Dont get me wrong, i like china. I like china so much i have a bank over there. In fact, my friend also has a bank in china. And my bank is the best, the best i tell ya.
Jack Be Nimble

#1864 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Jack Be Nimble »

Palin je bolje odradila debatu nego Trump.
Mx

#1865 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Mx »

Ma Trump je sigurno povezan ekonomski i politicki sa masonskim lozama i odatle dobija poslove i politicku potporu za pobjedu. Bice ovo teska borba izmedju dobra i zla u americi kao i cijelom svijetu.
jeza u ledja

#1866 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Kombat wrote:Samo da se podsjetimo sta je Obama govorio o Hillary 2008 a sta danas :-) :lol: :lol: :lol:

Kada se samo sjetim kolektivnog orgazmicnog svrsavanja u BiH kada je preuzimao bijelu kucu - evo ga - spasitelj nas lol lmfao

Sta je ba ovo? Moderator edituje prijavljeni post i izbacuje rasisticku uvredu "Blackie" i moj post koji to citira. Nikakvo upozorenje, nista. :shock:
Zasluzio je dozivotni ban, a ne dobije ni upozorenje. :shock:

"Blackie" je rasisticka uvreda:
http://articles.latimes.com/2013/apr/09 ... n-20130408
jeza u ledja

#1867 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Srecom, mali rasista se potrudio i na drugoj temi napisati isto. Valjda da utvrdi gradivo, sta li?

Image

Ovo je onaj isti lik koji prizeljkuje gradjanski rat u Americi. :roll:
Lincoln-Burrows

#1868 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Lincoln-Burrows »

Blackie ovdje kod nas ništa posebno ne znači, djeluje mi čak i simpa.
KatarinaKosaca

#1869 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by KatarinaKosaca »

Bas sam hctjela pitati @Jeza u ledja, kako crnci sebe zovu da nije pogrdno? Znam da je oko toga bila polemika u spanskom jeziku i rekli su da «negro» (crnac) nije pogrdno i da se sami tako zovu. Koji je izraz u engleskom?
jeza u ledja

#1870 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

KatarinaKosaca wrote:Bas sam hctjela pitati @Jeza u ledja, kako crnci sebe zovu da nije pogrdno? Znam da je oko toga bila polemika u spanskom jeziku i rekli su da «negro» (crnac) nije pogrdno i da se sami tako zovu. Koji je izraz u engleskom?
Black ili African American.

Na spanskom naravno Negro.

Engleska rijec "negro" je danas pogrdan naziv, nekad davno nije bila, mada vjerovatno neka super matora generacija crnaca ni taj izraz ne smatra pogrdnim.

"Blackie" je pogrdan naziv. Mislim nije to tesko skontati, cak ni za nekog ko ne barata pojmovima. Slicno vazi i za "whitie". Da nazoves nekog tako dobio bi sljagu.

Inace generalno karakteriziranje nekog po boji koze van konteksta koji ima veze sa tim nije prihvaceno. Na nasoj TV je normalno recimo u fudbalu nazivati igrace "tamnoputim". Ne da je taj izraz uvrjedljiv, vec se ne smatra politicki korektnim da nekog klasifikujes po boji koze, kazem u kontekstu koji nema veze sa bojom koze. Nije to samo po boji koze. Necete cuti da neko nekog opisuje (opet ja o fudbalu :D) po boji ili osobinama kose, ociju ili tako nesto.

Druga je sad stvar sto se bijelci ne uvrijede tako lako na rasisticke uvrede kao crnci. Jebiga i ja bih bio osjetljiv da su generacije prije mene bile zlostavljane od strane bijelaca. "Uvrijede" se samo oni koji bi na taj nacin opravdavali vlastite rasisticke poglede na svijet.
Last edited by jeza u ledja on 01/10/2016 19:28, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#1871 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by KatarinaKosaca »

Hvala na iscrpnom odgovoru :wink:
jeza u ledja

#1872 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Samo da dodam, bio je pokret da se izbaci ovo "Black" i ostavi samo "African American", medjutim ovaj drugi izraz nije zazivio dovoljno, prvo jer jednostavno nema smisla (sta sa bijelcima iz Afrike?), drugo jer su se neki crnci osjecali kao da je i to uvrjedljivo jer asocira na Afriku, nazadnost, itd. U intelektualnim crnackim krugovima African American je uobicajeno, dok ovako medju rajom nije.
I onda je interesantno kad vidis bijelca koji ocigledno nema nikakvog dodira sa crncima pa pokusava biti politicki korektan nazivajuci crnce uvijek "African American", kao sto to radi Trump.

Naravno ima tih milion izraza, kao i raznih eufemizama, simbola, itd koji se vezu za odredjenu rasu ili grupu ljudi. Ja i dan danas se iznenadim kad cujem neki izraz, dok ja to povezem.... :-) ...ne samo za crnce, vec i bijelce, Azijce, Irce, Italijane, Njemce, itd.... :-) Ljudi kolokvijalno podjebavaju jedni druge, ako se znas dobro mozes svasta reci.

No neki izrazi su poprilicno self-explanatory sto bi rekli Ameri i ne bi ih nikad izustio.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1873 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

KatarinaKosaca wrote:Bas sam hctjela pitati @Jeza u ledja, kako crnci sebe zovu da nije pogrdno? Znam da je oko toga bila polemika u spanskom jeziku i rekli su da «negro» (crnac) nije pogrdno i da se sami tako zovu. Koji je izraz u engleskom?
sami sebe zovu nigga :mrgreen:
KatarinaKosaca

#1874 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by KatarinaKosaca »

Velkoski wrote:
To sam vidjela u filmovima, kriminalci i narko dileri :mrgreen: Ali moje pitanje je bilo nesto drugo..... Upoznala sam jednu crnkinju iz Afrike, koja je za svog decka govorila «bijela kafa», valjda bio mjesanac neki.
jeza u ledja

#1875 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote:
Samo sam cekao ovaj glupi komentar. Ko bi rekao da si bas ti poletio. Bas se ono trudis... :-)

Tako je to kad crnce samo gledas kroz prizmu repa, filma i kojekakvih depikcija bandi i kriminalaca.
Post Reply