Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Znam ja da su prošla ta vremena i da su došla vremena gdje evo prozivaš drugog forumaša da mu je majka Srpkinja, kao eto neki argument,
da mućne malo svojom glavom, jer valjda zbog majke ne misli da Alija nije mogao bolje, što je već veliki bezobrazluk
Ali proći će i ova tvoja vremena, civilizacija će da vas pregazi.
Drinski wrote:Ja sam nekad davno na forumu nezavisnih otvorio temu u kojoj sam pitao da li bi Srbi bili na spremni na ustupke (i kakve ustupke) pod uslovom da rata ne bude, naravno sa ovom naknadnom pameti. Niko nista nije napisao.
U tadašnjoj konstelaciji snaga Muslimani nisu imali, bolje reći nisu znali, nešto ponuditi Srbima, pa da bi u njihovim očima bili neki bitan faktor, na osnovu čega bi promišljali o ustupcima. Alija je sve uložio samo na jednu jedinu kartu - Referendum, jer drugih nije imao. Doduše događaji su se odvijali svjetlosnom brzinom za uspavane Bošnjake, od kojih je ogromna većina vjerovala jos u vrijednosti bivše Jugoslavije 80` tih godina. Dok su tenkovi rolali po Sloveniji, Hrvatskoj, trebalo je bošnjačku naciju organizovati i predstaviti kao neki bitan faktor. U tako malo vremena jako teška misija. Pogotovo je to očigledno, ako usporedimo sa ovih 20 godina mira u kojima nismo ništa posebno napredovali. Potežemo za rukav OHR, frljacamo apele ... ni maternji jezik ne možemo zaštiti ... Takvima se ustupci ne nude.
Počeli smo brojati krvna zrnca učesnika na temi.To dovoljno govori o merhametluku i spremnošću za kompromisom,dogovorom,dijalogom i ostalim multi-multi sranjima kojima nas zasipaju već dvije i po decenije.
Tandmand wrote:
U tadašnjoj konstelaciji snaga Muslimani nisu imali, bolje reći nisu znali, nešto ponuditi Srbima, pa da bi u njihovim očima bili neki bitan faktor, na osnovu čega bi promišljali o ustupcima. Alija je sve uložio samo na jednu jedinu kartu - Referendum, jer drugih nije imao. Doduše događaji su se odvijali svjetlosnom brzinom za uspavane Bošnjake, od kojih je ogromna većina vjerovala jos u vrijednosti bivše Jugoslavije 80` tih godina. Dok su tenkovi rolali po Sloveniji, Hrvatskoj, trebalo je bošnjačku naciju organizovati i predstaviti kao neki bitan faktor. U tako malo vremena jako teška misija. Pogotovo je to očigledno, ako usporedimo sa ovih 20 godina mira u kojima nismo ništa posebno napredovali. Potežemo za rukav OHR, frljacamo apele ... ni maternji jezik ne možemo zaštiti ... Takvima se ustupci ne nude.
Pitao sam za srpske ustupke.
O srpskim ustupcima sam i pisao. Ustupci se nude u procesu pregovora, trgovine i sl. a Muslimani u datim okolnostima Srbima nisu bili neki bitan faktor da zbog njih ne bi išli u rat. Sasvim suprotno, Srbi jesu htjeli rat i samo su tražili povoda da krenu u vojno zaokruživanje velike Srbije. "Sila" ne nudi ustupke, već urla "de sklonite se, da se obračunamo sa ustašama a sa vama ćemo kasnije unutar V. Srbije" Na ustupak treba nekoga prisiliti a Srbe se referendumom to nije moglo. Njihovo razmišljanje je bilo - bez referenduma Bosna će biti u Srbiji a sa referendumom to će isto biti putem rata. Iz njihove tačke gledišta, tada Muslimanima davati ustupke je predstavljalo dobar vic. No, Franji Tuđmanu su davali ustupke na teritoriji BiH a i on njima; jbg. drugi level.
_BataZiv_0809 wrote:A sto bi Zenica bila "serpska", kad Podgorica i Budva nisu
I izvini, ali sta je rekao Medjunarodni sud pravde o ucescu SRJ u genocidu?
Ako se pozivamo na pravo i sudske presude, onda budimo potpuno korektni.
Bili su,sad nisu,a objasnio sam ti u proslom postu i zasto.
Necemo se praviti blesavi- sve sto se desavalo na prostoru bivse drzave planirano je I koordinirano od
strane srbijanskog vrha,ovi sumnjaci su bili samo izvodaci.Da nisu zatamnjeni dokumenti isto bi se I
dokazalo,ovako ostaje presuda za neprijecanje genocida.
Gojeni H wrote:ko je 1991-1992 mogao znati da ce napasti Mostar i Gornji Vakuf?
Jedino ko nije bio glup
Sto nam nisi javio?
Nego, je l' ba, prosipas li mudrost po srpskim forumima? Sta kazu, balvan-revolucija ili ne?
Majke ti mile Gojeni , jesi li ti stvarno mislio da su Hrvati glasali za odvajanje Bosne iz razloga sto su htjeli da ona ostane neovisna i od Hrvatske ? Malo je falili da u Februaru 92' glavu ne izgubim (malo pretjerujem jer je bilo medju rajom) u Staklenom Gradu u Vase Miskina kad sam isto ovo pitanje postavio mojoj raji !
PM72 wrote:Počeli smo brojati krvna zrnca učesnika na temi.To dovoljno govori o merhametluku i spremnošću za kompromisom,dogovorom,dijalogom i ostalim multi-multi sranjima kojima nas zasipaju već dvije i po decenije.
Nije niko prebrojavao krvna zrnca, samo je momak napisao kako donekle razumije batu bilmisce i razloge zbog kojih
cmizdri za krnjom. Onda onaj Ali stevo, njegova prica je toliko izlizana i ofucana da kad bi on sam sa razumijevanjem procitao svoje jedne te iste pamflete, pa povratio bi po sebi.
E jedino si ti misterija, mislim, i nisi...al nekako mi nezgodno da ti kazem kako si puko k'o lajsna.
LBVIEW wrote:
Necemo se praviti blesavi- sve sto se desavalo na prostoru bivse drzave planirano je I koordinirano od
strane srbijanskog vrha,ovi sumnjaci su bili samo izvodaci.Da nisu zatamnjeni dokumenti isto bi se I
Mozda bi i Zenica prosla kao Budva. Ne mozes to znati. Kao ni ja. A mozda i ne bi.
Drzimo se presuda, a sudska presuda je konacno utvrdjena istina.
Sto se tice zatamnjenih dokumenata, eh pa vidis koliko god bila banana drzava, u diplomatiji je imala prave ljude. Goran Svilanovic je odradio lavovski posao, kao i pravni tim SRJ u ovom postupku, u kojem je ucestvovao veliki pravni strucnjak Vojislav Kostunica (ne govorim o njemu kao politicaru).
Dok su u BiH te pozicije obnasali aparatčici a la Sakib Softic. Koga smo poslali da nas zastupa, dobro je da nas nisu presudili
LBVIEW wrote:
Mozda bi i Zenica prosla kao Budva. Ne mozes to znati. Kao ni ja. A mozda i ne bi.
Drzimo se presuda, a sudska presuda je konacno utvrdjena istina.
Sto se tice zatamnjenih dokumenata, eh pa vidis koliko god bila banana drzava, u diplomatiji je imala prave ljude. Goran Svilanovic je odradio lavovski posao, kao i pravni tim SRJ u ovom postupku, u kojem je ucestvovao veliki pravni strucnjak Vojislav Kostunica (ne govorim o njemu kao politicaru).
Dok su u BiH te pozicije obnasali aparatčici a la Sakib Softic. Koga smo poslali da nas zastupa, dobro je da nas nisu presudili
Sakrivanje (ratnog) zlocina nije nesto dobro, pametno ili za ponos. Cak suprotno. A i inace to nije imalo nikakve veze sa velikim pravnim strucnjakom Vojom... Zbog tog sakrivanje proslosti Srbi nece proci ono sto je prosla Njemacka. I zbog cega je napredovala kao drzava (a i narod).
_BataZiv_0809 wrote:Naravno, ali mi pricamo ovdje o politici, ne o pravdi.
A ako te godinama medjunarodno izolovana, drzava pod sankcijama, sa groznim medjunarodnim imidzom, razvali u diplomatiji, to puno govori.
Znaci da ponovimo...... Lagati, manipulisat i slicno nije nesto dobro, pametno ili za ponos. U diplomatiji, poslu ili privatnom zivotu. Nisu oni BIH "razvalili" u diplomatiji vec su prevladale predrasude in strah pred posljedicama presude. Ako si pratio sudjenje pred ICJ onda sigurno znas da je argumentacija Srbije na granici debilnosti.
A ako te godinama medjunarodno izolovana, drzava pod sankcijama, sa groznim medjunarodnim imidzom, razvali u diplomatiji, to puno govori.
Znaci da ponovimo...... Lagati, manipulisat i slicno nije nesto dobro, pametno ili za ponos. U diplomatiji, poslu ili privatnom zivotu. Nisu oni BIH "razvalili" u diplomatiji vec su prevladale predrasude in strah pred posljedicama presude. Ako si pratio sudjenje pred ICJ onda sigurno znas da je argumentacija Srbije na granici debilnosti.
On two separate occasions,Bosnia requested unedited copies of documents
containing minutes of the meetings of the Supreme Defence
Council of Serbia,22 the country’s highest decision-making body
at the time of the conflict, made up of Yugoslavia’s top political
and military leadership. The documents have been characterized
as “the best inside view of Serbia’s role in the Bosnian war of
1992–1995.”23 As the Vice-President of the Court Judge Awn
Shawkat al-Khasawneh noted in his dissent, “t is a reasonable
expectation that those documents would have shed light on the
central questions” facing the Court.24
Under the ICJ Statute, the Court could have asked Serbia to
produce these documents in their entirety, or at the very least
officially noted Serbia’s failure to produce uncensored copies.25
Nevertheless, the Court chose to do neither,26 noting instead that
Bosnia had “extensive documentation and other evidence available
to it, especially from the readily accessible ICTY records”27
— as if, in the words of one commentator, “having access to
a mountain of less probative evidence could compensate for
evidence withheld by Serbia precisely because it was crucial to
Bosnia’s case.”28 The Court’s failure to explain why it chose not
to pursue this evidence understandably raises questions about
whether the Court had before it all the evidence necessary to
make an accurate legal determination of Serbia’s responsibility
in this case.
Obrisali pod.
Nisi ti to ni priblizno, pratio zar ne? Osim na RTS.
Nije u pitanju strasna diplomatija i nadri advokatski timovi vec mala kompenzacija za otimanje Kosova i boNbardovanje Beograda. Krupnim igracima sve ove nase lokalne pizdarije dodju kao rjesavanje plemenskih sukoba u Djibutiju. Povuci liniju na karti, instaliraj poslusnike, posalji im malo ulja, brasna i secera da ne pocrkaju, i fertiK. Strasne su to diplomate u pm koje su uspjele sebi navuci NATO pakt na djale. Od ozbiljnog kandidata za ljetnu olimpijadu do vazdusnih sirena i fantazija o Beogradu na vodi. Sve go qrac.
_BataZiv_0809 wrote:Uradio bih sve sto je potrebno da se rat u BiH izbjegne. Pod bilo koju cijenu. Jer nijedna nije dovoljno velika kao bilo ciji ljudski zivot.
To je glupost i floskula. Kad ti neko stavi noz pod vrat nema nikakve zelje pregovarati vec dominirati. Srbi nisu postavljali topove oko gradova bi pregovarali vec da bi nekoga prisili u nesto ili ga unisti. Guslanje o tome kako se trebalo dogovoriti sa ljudima koji su danas osudjeni ratni zlocinici je ...
_BataZiv_0809 wrote:Uradio bih sve sto je potrebno da se rat u BiH izbjegne. Pod bilo koju cijenu. Jer nijedna nije dovoljno velika kao bilo ciji ljudski zivot.
_BataZiv_0809 wrote:I takve su bolje od nasih. Nazalost.
Jasta su... Sigurno da znas sta ovih danas desava u Srbiji? Ili si i to prespavao? Ratne zlocince na vlasti, tajkunizacija, krimal, pljacka... Sta tacno je tako "bolje"? Na celu Srbije Toma "kupio sam diploma" Grobar i Pichkousti...
A ioale normalna stranke nemaju skupa 5%. Dovoljno receno...
Last edited by Walther on 25/01/2016 22:40, edited 1 time in total.