Kutak za anti - VW trenutak

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#1851 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by citroen xm »

530i wrote:
Nije, ali više je izuzetak nego pravilo, imaju ljudi para, treba im bolje auto i mijenjaju, imaju i podršku države itd. itd. A, naravno, uvijek ima nekih starijih auta, ne oldtimera koja se voze...prošle godine kad sam bio kod familije ne možeš čestito vidjeti golfa peticu, ali naletimo na super očuvanu asconu zadnje generacije, priča mi rođak koji je gore od '92. da ih nije bilo mnogo ni kad je tek došao...

I što je najvažnije ne smatraju da je stariji auto dobar auto, nego uvijek gledaju novo ili što novije...ispravno se podrazumijeva.
Pa neće biti da je baš tako, ali hajde da ne dužim.
530i

#1852 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

direstraits0078 wrote:
530i wrote:
supercali wrote: meni ne fali jer placam da ne brinem uz garanciju koju daje ovlasteni proizvodjac dijela

jbt ne gledamo isto na odrzavaje ocigledno

Kakva garancija na 12 godina starom autu? Garancija je godinu, dvije, pet, sedam maksimalno....

Garancija na rezervni dio.
Koja podrazumijeva šta? Da je rezervni dio ispravan? To imaš i kod svih iole normalnih prodavača autodijelova. A u ovlaštenom plaćati filter ulja 30 maraka koji se može kupiti za 10, isto kao i filter klime i zraka i goriva, plaćati zamjenu ulja 20 maraka, litar ulja 17 umjesto 10 itd. zaista nema smisla niti bilo kakve opravdanosti. Daju garanciju na te filtere da su ispravni, a ovi iz prodavnice nisu!? Nemojte me zajebavat.
Slažem se da ovlašteni imaju, ako ništa, dostupne sve podatke od proizvođača, pa su tu u prednosti, imaju sve alate i sav software, ali nikakvi to nisu aman-zaman majstori u odnosu na neke druge - naglašavam iole pismene - majstore koji imaju svoju radionicu. Meni su ljetos ostavili par fleka od ulja na zaštitnom limu od auspuha i na kućištu filtera zraka i treba da idem takvim uhljupima i kad auto bude staro 12 godina, dajte molim vas, samo vas uzimaju lopatama...
530i

#1853 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

citroen xm wrote:
530i wrote:
Nije, ali više je izuzetak nego pravilo, imaju ljudi para, treba im bolje auto i mijenjaju, imaju i podršku države itd. itd. A, naravno, uvijek ima nekih starijih auta, ne oldtimera koja se voze...prošle godine kad sam bio kod familije ne možeš čestito vidjeti golfa peticu, ali naletimo na super očuvanu asconu zadnje generacije, priča mi rođak koji je gore od '92. da ih nije bilo mnogo ni kad je tek došao...

I što je najvažnije ne smatraju da je stariji auto dobar auto, nego uvijek gledaju novo ili što novije...ispravno se podrazumijeva.
Šta imaš dužiti, auto staro 15 ili 20 godina nema nikakvih prednosti u odnosu na ono od 0 ili 5 godina, osim kod manjeg broja kolekcionarskih primjeraka, ali to svakako nije tema....ali, avaj, čekaj, prednost je što manje košta 10 puta pa se fukara može vozati. Da se razumijemo, ne izdižem se ni ja iznad bilo koga, da imam para vozio bih auto od 100.000 maraka, ali nemam i vjerovatno neću nikada ni imati, i to opet nije razlog da ne vidim stvari onakvima kakve jesu - golf 4 je auto za fukaru koja nema para za bolje...Podrazumijeva se da su auta ispravna i čestita.
jefferson

#1854 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by jefferson »

530i wrote:
citroen xm wrote:
530i wrote:

Šta imaš dužiti, auto staro 15 ili 20 godina nema nikakvih prednosti u odnosu na ono od 0 ili 5 godina, osim kod manjeg broja kolekcionarskih primjeraka, ali to svakako nije tema....ali, avaj, čekaj, prednost je što manje košta 10 puta pa se fukara može vozati. Da se razumijemo, ne izdižem se ni ja iznad bilo koga, da imam para vozio bih auto od 100.000 maraka, ali nemam i vjerovatno neću nikada ni imati, i to opet nije razlog da ne vidim stvari onakvima kakve jesu - golf 4 je auto za fukaru koja nema para za bolje...Podrazumijeva se da su auta ispravna i čestita.
Nemozemo mi porediti BH trziste sa trzistem vani.
Kod nas prvo, kamate su katastrofa jer drzava ima uzasan kreditni rejting i novac je skup samim bankama ako ga hoce ovdje plasirati.
Drugo, ekonomska situacija, tj. kupovna moc.
Vani ljudi kupuju nova auta iz ovih razloga:
1. Sat rada na automobilu je uzasno skup, konkretno ovdje kod mene je oko 110 dolara. Ja dosta toga radim na autu pa mi nije problem, ali 99% ljudi nece znati ni ulje izmjeriti ovdje a kamoli zamjeniti ga. Tako da djelovi i nisu skupi, ali sat rada ubi.
2. Proizvodjaci daju extra garancije. Japanci i koreanci nerjetko daju 10 godina na motor i mjenjac, te 5-7 sto bi rekli ovdje od karambolke do karambolke. kada to istekne treba razmisliti zbog, opet cijene radnog sata.
3. Pogledati pod gore i onda u to ukalkulisati daleko nize kamate.
4. Kupovna moc.
5. Sigurnost zaposlenja.
6. Gubitak vrijednosti auta. Sto bi neko drzao auto dugo, kada moze da ga proda i te pare ulozi u novo auto pod garancijom.
tempuser

#1855 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

530i wrote:
Koja podrazumijeva šta? Da je rezervni dio ispravan? To imaš i kod svih iole normalnih prodavača autodijelova. A u ovlaštenom plaćati filter ulja 30 maraka koji se može kupiti za 10, isto kao i filter klime i zraka i goriva, plaćati zamjenu ulja 20 maraka, litar ulja 17 umjesto 10 itd. zaista nema smisla niti bilo kakve opravdanosti. Daju garanciju na te filtere da su ispravni, a ovi iz prodavnice nisu!? Nemojte me zajebavat.
Slažem se da ovlašteni imaju, ako ništa, dostupne sve podatke od proizvođača, pa su tu u prednosti, imaju sve alate i sav software, ali nikakvi to nisu aman-zaman majstori u odnosu na neke druge - naglašavam iole pismene - majstore koji imaju svoju radionicu. Meni su ljetos ostavili par fleka od ulja na zaštitnom limu od auspuha i na kućištu filtera zraka i treba da idem takvim uhljupima i kad auto bude staro 12 godina, dajte molim vas, samo vas uzimaju lopatama...
Znas kako funkcionise ta garancija kod prodavaca? Kupis dio, odnese mehanicaru da ugradi, on ugradi i naplati. Ispostavi se dio ne valja, mehanicar mora da ga skine i napise izjavu da je dio sa greskom. Onda dio i tu izjavu nosis prodavacu autodijelova koji je hoce/nece priznati, 1001 pitanje, oteze, vozaju te na relaciji mehanicar - prodavnica - dobavljac itd itd itd, a tebi auto stoji. U najboljem slucaju daju ti drugi dio i opet platis mehanicara da ga ugradi (nije ti mehanicar dao garanciju na dio). Nije veliki problem kad je to neki sitan dio, kad zamjena nije komplikovana ili kad se odmah vidi nepravilnost, ali je problem kad je to npr. set kvacila ili vodena pumpa, a prodavac ti odbije garanciju uza obrazlozenje da je ostecena zbog leda i niskih temperatura, sto se meni desilo. Zvizne mi homokineticki na Kangoou, u ovlastenom poluosovina na popustom 350 KM, obidjem sve radnje, niko nema na stanju odim Grka gdje je 280 KM. Kupim kod Grka i sav sretan zakljucim kako sa dobro prosao. Poslije godinu i nekih 10k km homokineticki pocne da melje, naravno od garancije nema nista, odem u ovlasteni i ugrade mi original i evo 6. godina nema problema. Sve ono sto su me lopatom uzeli u ovlastenom sam iskih'o na 2 ovakva slucaja.
I u ovlastenom se ista stvar moze desiti, ali je prica bitno drugacija, naravno ako servis radi po pravilima. Zamjene se rade po normativima, a garancija se odnosi i na radove i na dijelove i upravo je to svrha radnih naloga i izdatih faktura. U takvim slucajevima dovezes auto, pozoves se na fakturu i radni nalog i preko vrata!
ado-šampion

#1856 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by ado-šampion »

konektovan wrote:
ado-šampion wrote:Nije toliko ni bitno, ali naveo sam hipoteticku situaciju kakva kod nas nece biti ni za 30 godina, a koja je u srednje razvijenim zemljama normalna.

Ako je toliko bitno, meni sve preko 7-8 godina i jeste staro da kupim.
Koliko je tvoj auto star????
Ne znam kakve to ima veze, ali star je 4 godine. Drugi koji sad vozi otac je star 18 godina, a kupljen je kad je bio star 5 godina. Istina, ja sam taj drugi vozio i kad je bio star 18 godina, ali samo zato sto sam kad je doslo vrijeme za zamjenu imao precih stvari i zato sto sam cekao da skupim za auto kakvo fakat zelim (jednostavnije receno nisam imao para za auto). Nikad nisam pisao da je meni OK 18 godina staro auto, cak stavise pisao sam da nije, cak i zestoke polemike vodio na tu temu. :-) I na kraju krajeva jos uvijek sam ga mogao vozati, na satu ima 130 k, odlicno odrzavan, lakiran, nema hrdje,...
condy wrote: Tesko je naci starije auto a da je dobro odrzavano. Sto vise stari i vise vlasnika promjeni to se vise zapusti.
madner wrote:Treba biti realan, vecina nece u auto koje vrijedi 2000 uloziti 1000. Nece ni u ono od 8000, jer obicno se onda planira zamjena. Znam po sebi, zadnju godinu nisam mjeno sto nisam morao. :D
Ovo dvoje je apsolutno tacno. Madner je ubo poentu, mada je ta poenta mislim svima jasna, ali eto pravimo se da nije.

Ko voza auto od 1000-2000 a ima para da ga dobro odrzava, sto podrazumijeva potrebne radove na limariji, dobre gume, itd, on ce to auto brzo zamijeniti. Dva seta premium guma 14-ki kostaju skoro 1000 maraka. Kome se isplati dati 1000 maraka za 2 seta guma na autu koje kosta 1500-2000. Ko to moze sigurno planira uzimati bolje auto.

Iako se donekle slazem, nije isto kupiti auto staro 12 godina i kupiti auto staro 5 godina pa ga vozati 7 godina kad ono napuni 12. Ali to je opet staro auto i trebalo bi planirati zamjenu. Medjutim, kad se u racunicu uzme nasa situacija, tj. nasa realnost, to auto je sasvim OK.

Vani ljude tjeraju da uzimaju sto novija auta, sto kroz stroge tehnicke, sto kroz pogodnosti pri registraciji, sto kroz pogodnosti u servisiranju. U DE je recimo star auto isto skup za odrzavanje, jer je satnica rada visoka, a s dijelovima s trafike obicno zakaze na tehnickom. Kod nas je situacija upravo suprotna, tehnicki je smijurija, pogodnosti pri registraciji nema - ima ali u obrnutom smjeru, pogodnost pri servisiranju isto u obrnutom smjeru, jer uvijek ima avlijanera koji servisiraju dosta jeftinije, jer radnika mogu platiti 300 maraka bez prijave.
I naravno to su drzave koje imaju regulisan i siguran penzioni fond, sto omogucava gradjaninu da skupi nesto para, uzme auto na lizing i mijenja svakih 5 godina uz istu ratu, sto mu naravno omogucavaju i primanja, ali i nebriga za buducnost sto se tice finansija.
Te drzave mi naravno ne mozemo pratiti, necemo nikad ni moci, ali zalosno je sto smo daleeekko i od srednje razvijenih drzava.
citroen xm

#1857 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by citroen xm »

530i wrote: Šta imaš dužiti, auto staro 15 ili 20 godina nema nikakvih prednosti u odnosu na ono od 0 ili 5 godina, osim kod manjeg broja kolekcionarskih primjeraka, ali to svakako nije tema....ali, avaj, čekaj, prednost je što manje košta 10 puta pa se fukara može vozati. Da se razumijemo, ne izdižem se ni ja iznad bilo koga, da imam para vozio bih auto od 100.000 maraka, ali nemam i vjerovatno neću nikada ni imati, i to opet nije razlog da ne vidim stvari onakvima kakve jesu - golf 4 je auto za fukaru koja nema para za bolje...Podrazumijeva se da su auta ispravna i čestita.
Prvo ne pričamo o autima od 20 godina već od 12 recimo pošto zastupaš tezu da svako auto preko 10 godina je krš.
A drugo vidim da imaš neki problema sa starijim autima. Hajd nam reci šta imaš protiv vozača i protiv starog auta na cesti ako je tehnički potpuno ispravno. Pusti ba ljude da voze ono što mogu i hoće. Ti vozi uvijek novo, niko ti ne brani.
ado-šampion wrote: Ovo dvoje je apsolutno tacno. Madner je ubo poentu, mada je ta poenta mislim svima jasna, ali eto pravimo se da nije.

Ko voza auto od 1000-2000 a ima para da ga dobro odrzava, sto podrazumijeva potrebne radove na limariji, dobre gume, itd, on ce to auto brzo zamijeniti. Dva seta premium guma 14-ki kostaju skoro 1000 maraka. Kome se isplati dati 1000 maraka za 2 seta guma na autu koje kosta 1500-2000. Ko to moze sigurno planira uzimati bolje auto.

Iako se donekle slazem, nije isto kupiti auto staro 12 godina i kupiti auto staro 5 godina pa ga vozati 7 godina kad ono napuni 12. Ali to je opet staro auto i trebalo bi planirati zamjenu. Medjutim, kad se u racunicu uzme nasa situacija, tj. nasa realnost, to auto je sasvim OK.

Vani ljude tjeraju da uzimaju sto novija auta, sto kroz stroge tehnicke, sto kroz pogodnosti pri registraciji, sto kroz pogodnosti u servisiranju. U DE je recimo star auto isto skup za odrzavanje, jer je satnica rada visoka, a s dijelovima s trafike obicno zakaze na tehnickom. Kod nas je situacija upravo suprotna, tehnicki je smijurija, pogodnosti pri registraciji nema - ima ali u obrnutom smjeru, pogodnost pri servisiranju isto u obrnutom smjeru, jer uvijek ima avlijanera koji servisiraju dosta jeftinije, jer radnika mogu platiti 300 maraka bez prijave.
I naravno to su drzave koje imaju regulisan i siguran penzioni fond, sto omogucava gradjaninu da skupi nesto para, uzme auto na lizing i mijenja svakih 5 godina uz istu ratu, sto mu naravno omogucavaju i primanja, ali i nebriga za buducnost sto se tice finansija.
Te drzave mi naravno ne mozemo pratiti, necemo nikad ni moci, ali zalosno je sto smo daleeekko i od srednje razvijenih drzava.
Imaš li ti dva seta premijum guma na svom autu starom 4 godine?

Uostalom, za 400 KM se može kupiti set svesezonskih guma odličnih karakteristika. Zbog takvih guma tebe neće niko ugroziti, ne brini.

I na kraju moraš skontati da se neke stvari ne rade zbog isplativosti već zbog sebe.

Lično sam gledao na benzinskoj pumpi G2 prosječnog stanja u koji vlasnik svake sedmice sipa pun rezervoar goriva. Isto tako sam gledao x vlasnika auta starih 5 godina kupljenih na kredit koji sipaju za petaka i cenera. Ko ne vjerue neka stane jedan dan na benzinsku i malo posmatra stanje. Ja sam jedno vrijeme radio na istoj pa dobro znam stanje stvari.
Bakir1

#1858 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Bakir1 »

nemojte uopstavati stvari kada je rijec o starim autima, neke stvari se kupuju za cejf a nikako za potrebu, procentualno je takvih malo, ali ipak....
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1859 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by konektovan »

Ja svakodnevno, naletim na ove "nase oldtimere" koji su u jako dobrom stanju, neki su u boljem stanju nego neki autici novijeg godista. Al' ima i grobova, isto tako.
Bakir1

#1860 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Bakir1 »

ima, ali nisu svi grobovi, cejf je kada ti u autu koje kosta kao 4 gume novog pasata sazuljas istog tog pasata ko slinu, dzaba varalice dzaba sve, da to auto nikad nece biti kao taj pasat ali ima nekih ljudi kojima to nije ni bitno
citroen xm

#1861 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by citroen xm »

Ma šta vi znate, daj nam samo malđe nije bitno stanje. :skoljka:
direstraits0078

#1862 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by direstraits0078 »

citroen xm wrote:Ma šta vi znate, daj nam samo malđe nije bitno stanje. :skoljka:
To iz one: Tako mlada, a već Slovenka? :-D
citroen xm

#1863 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by citroen xm »

Iz glave, ali možda je slično. :-D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1864 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mali_milojica »

Ne postoji kompakt iz 2015 kojeg bi prije imao nego ovaj auto. Nema veze sto je stara 20+ godina

Image
direstraits0078

#1865 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by direstraits0078 »

mali_milojica wrote:Ne postoji kompakt iz 2015 kojeg bi prije imao nego ovaj auto. Nema veze sto je stara 20+ godina

Image
Ni golf s povišenim nivoom NOx? :mrgreen:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1866 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mali_milojica »

direstraits0078 wrote:
mali_milojica wrote:Ne postoji kompakt iz 2015 kojeg bi prije imao nego ovaj auto. Nema veze sto je stara 20+ godina

Image
Sad si me zadumo :lol:
Sve i jedan sportski kompakt iz 2015 je od nje brzi,opremljeniji,sigurniji i sta sve ne,ali uzalud vam trud sviraci,eto vam ih.
citroen xm

#1867 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by citroen xm »

A dobro, ovo je legenda, mit... ovo više i ne ubrajam jer je suvišno diskutovati.

Malo sam pretjerao sa onim svih vremena jer sam mislio više na ova auta dostupna običnim smrtnicima i malo novija.

Da se ispravim. Od pojave megana 2 i C4 kupea, ništa bolje od tada nije dizajnirano za moj ukus u kompakt klasi.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1868 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by konektovan »

mali_milojica wrote:
direstraits0078 wrote:

Image
Sad si me zadumo :lol:
Sve i jedan sportski kompakt iz 2015 je od nje brzi,opremljeniji,sigurniji i sta sve ne,ali uzalud vam trud sviraci,eto vam ih.
Malo ih je, koji su brzi od ovog kompakta. :mrgreen:
ado-šampion

#1869 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:

Uostalom, za 400 KM se može kupiti set svesezonskih guma odličnih karakteristika. Zbog takvih guma tebe neće niko ugroziti, ne brini.

I na kraju moraš skontati da se neke stvari ne rade zbog isplativosti već zbog sebe.

Lično sam gledao na benzinskoj pumpi G2 prosječnog stanja u koji vlasnik svake sedmice sipa pun rezervoar goriva. Isto tako sam gledao x vlasnika auta starih 5 godina kupljenih na kredit koji sipaju za petaka i cenera. Ko ne vjerue neka stane jedan dan na benzinsku i malo posmatra stanje. Ja sam jedno vrijeme radio na istoj pa dobro znam stanje stvari.
Malo je nisko da prelazimo na licni nivo. Nemam, jer zimske nisam jos kupio, cekam da dodju. :-) Kad imam na 18 godina starom autu, ne vidim sto ne bih imao na ovom novijem.
Bakir1 wrote:nemojte uopstavati stvari kada je rijec o starim autima, neke stvari se kupuju za cejf a nikako za potrebu, procentualno je takvih malo, ali ipak....
Slazem se Bakire, ali se za cejf kupuje drugo auto, a kod nas raja za cejf kupuje auto staro 20-30 godina kao jedino auto.

Mene ne zalosti sto je trenutno stanje kakvo jeste, relativno smo mlada drzava, imamo vremena da bude bolje. Nisu ovdje bitna auta, auto je skroz sekundarno u necijem zivotu. Nit me strah da ce me ko ubiti na cesti, nidje veze. :-)
Zalosti me taj stav i taj mentalitet to zadovoljstvo s malim :D , zbog cega nam salu nastranu nece biti bolje ni za 30 godina, a ogleda se apsolutno u svim stvarima, i taj mindset se dobro vidi cak i kad se prica o totalno sekundarnoj stvari kakva su automobili.

Naci ce 1001 opravdanje da vozi staro i razdrndano auto prije nego digne guzicu i zaradi sebi za novije/bolje. Zato mu je drago sto vidi nekog s 5 godina starim autom da sipa za petaka jer opravdava njega samog. I taj mindset se primijenjuje u svim stvarima.

Elem, da ne duzimo dalje, diskusija nadilazi granice podforuma Auto.
citroen xm

#1870 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:
citroen xm wrote:

Malo je nisko da prelazimo na licni nivo. Nemam, jer zimske nisam jos kupio, cekam da dodju. :-) Kad imam na 18 godina starom autu, ne vidim sto ne bih imao na ovom novijem.

Pa zašto, ako pričamo o svemu i svakome, zašto da se ne dotaknemo nas samih? Meni tu nema ništa nisko niti uvredljivo.

Evo sad će ti 15-ti novembar, zakonska obaveza. Ne kažem da ćeš kupiti ili da nećeš, samo pitam imaš li. Eto kažeš imao si i na autu starom 18 godina.

Zašto onda odbijaš da povjeruješ da i neki drugi sa starim autima imaju dobre gume?

Pustimo ove što ne ulažu ništa u auta, što su im auta više za otpad nego za cestu jer ne mogu regularno preći ni jedan tehnički. To je problem države koja ne provodi zakon. Ja sam za to da se od danas poštuju tehnički pregledi maksimalno i da niko ko ne zadovoljava ne može proći. Siguran sam da bi prošao iz prve kao što i prolazim. Ja takvo auto održavam zbog sebe, ne zbog straha od tehničkog pregleda.

I zato smatram da svako ima pravo da vozi ono što želi taman bilo staro 60 godina, ako zadovoljava sve propise.
530i

#1871 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

tempuser wrote: Znas kako funkcionise ta garancija kod prodavaca? Kupis dio, odnese mehanicaru da ugradi, on ugradi i naplati. Ispostavi se dio ne valja, mehanicar mora da ga skine i napise izjavu da je dio sa greskom. Onda dio i tu izjavu nosis prodavacu autodijelova koji je hoce/nece priznati, 1001 pitanje, oteze, vozaju te na relaciji mehanicar - prodavnica - dobavljac itd itd itd, a tebi auto stoji. U najboljem slucaju daju ti drugi dio i opet platis mehanicara da ga ugradi (nije ti mehanicar dao garanciju na dio). Nije veliki problem kad je to neki sitan dio, kad zamjena nije komplikovana ili kad se odmah vidi nepravilnost, ali je problem kad je to npr. set kvacila ili vodena pumpa, a prodavac ti odbije garanciju uza obrazlozenje da je ostecena zbog leda i niskih temperatura, sto se meni desilo. Zvizne mi homokineticki na Kangoou, u ovlastenom poluosovina na popustom 350 KM, obidjem sve radnje, niko nema na stanju odim Grka gdje je 280 KM. Kupim kod Grka i sav sretan zakljucim kako sa dobro prosao. Poslije godinu i nekih 10k km homokineticki pocne da melje, naravno od garancije nema nista, odem u ovlasteni i ugrade mi original i evo 6. godina nema problema. Sve ono sto su me lopatom uzeli u ovlastenom sam iskih'o na 2 ovakva slucaja.
I u ovlastenom se ista stvar moze desiti, ali je prica bitno drugacija, naravno ako servis radi po pravilima. Zamjene se rade po normativima, a garancija se odnosi i na radove i na dijelove i upravo je to svrha radnih naloga i izdatih faktura. U takvim slucajevima dovezes auto, pozoves se na fakturu i radni nalog i preko vrata!
Za nekog ko ima takav stav po forumu prilično si loše prolazio sa majstorima. Trebao si pisati izjave i za vodenu pumpu i za poluosovinu, nije to normalno nikako, majke mi.

Kao što rekoh plaćati 3x više za filtere, plaćati podlošku čepa kartera 5KM a u slobodnoj prodaji je ista 20 feninga...samo naprijed, posebno na autima koja imaju i godina i kilometara. Koliko je ko upravu vidi se po stanju na tržištu, da nema kasko osiguranih auta i garancije skoro svaki ovlašteni bi propao u roku od mjesec dana.
530i

#1872 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

citroen xm wrote:
530i wrote: Šta imaš dužiti, auto staro 15 ili 20 godina nema nikakvih prednosti u odnosu na ono od 0 ili 5 godina, osim kod manjeg broja kolekcionarskih primjeraka, ali to svakako nije tema....ali, avaj, čekaj, prednost je što manje košta 10 puta pa se fukara može vozati. Da se razumijemo, ne izdižem se ni ja iznad bilo koga, da imam para vozio bih auto od 100.000 maraka, ali nemam i vjerovatno neću nikada ni imati, i to opet nije razlog da ne vidim stvari onakvima kakve jesu - golf 4 je auto za fukaru koja nema para za bolje...Podrazumijeva se da su auta ispravna i čestita.
Prvo ne pričamo o autima od 20 godina već od 12 recimo pošto zastupaš tezu da svako auto preko 10 godina je krš.
A drugo vidim da imaš neki problema sa starijim autima. Hajd nam reci šta imaš protiv vozača i protiv starog auta na cesti ako je tehnički potpuno ispravno. Pusti ba ljude da voze ono što mogu i hoće. Ti vozi uvijek novo, niko ti ne brani.
Nemam ja nikakav problem, nego kažem da starije auto nema nikakve prednosti u odnosu na mlađe, pod pretpostavkom da se radi o autima koja su održavana po propisima i shodno tome i očuvana. Neispravni krševi su krševi, iako i tu, logikom prolaza vremena, mnogo je više auta sa 10, 15 ili 20 godina kojima nije mjesto na cesti nego među skupinom auta do 5 ili do 7 godina starosti...
ado-šampion

#1873 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by ado-šampion »

Jeste, samo sto propisa u drzavi nema nikako. :-)

Da ima propisa, prvo tehnicki bi se radio da valja, drugo spucali bi veci porez za manje ekoloska auta koja puno zagadjuju, trece pitao bih svakoga kako bi odrzavao Golfa dvicu i generalno stara auta kad mu dijelove ne bi mijenjao irget koji radi za 300 maraka bruto i kad bi mu tehnicki onemogucio da uzima dijelove s trafike.

Pa onda da makar doguramo do nivoa Ceske ili Slovacke i to bi bilo zadovoljavajuce. :D Cisto sumnjam da ce to kod nas biti i za vrijeme mojih unuka. :-)
condy

#1874 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by condy »

citroen xm wrote:
Malo kod nas ko sipa pun rezervoar osim ako je službeno vozilo :D
Ili ako se radi iznadprosječno imućnoj osobi za naš standard.

U većini slučajeva, ko ima bolje i mlađe vozilo, bogatiji je od nekog ko vozi starije vozilo jer voziš ono što sebi možeš priuštiti. Kažem u većini slučajeva a izuzeci nisu toliko česti, kao ni vozači Golfonje 2, koji sipaju do vrha gorivo.

Postoje i ovi drugi izuzeci, kad vozi dobro auto, razvuče se na sve strane, kredit za auto, za stan, za alimentaciju :D ....pa onda sipa cenera na pumpi. To je još gore, vozi ono što možeš, i uživaj u tome i ne opterećuj se sa onim šta ko vozi, gdje živi, s kim lunja, koga :D , živi svoj život, to je moja parola.
citroen xm

#1875 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by citroen xm »

530i wrote: Nemam ja nikakav problem, nego kažem da starije auto nema nikakve prednosti u odnosu na mlađe, pod pretpostavkom da se radi o autima koja su održavana po propisima i shodno tome i očuvana. Neispravni krševi su krševi, iako i tu, logikom prolaza vremena, mnogo je više auta sa 10, 15 ili 20 godina kojima nije mjesto na cesti nego među skupinom auta do 5 ili do 7 godina starosti...
Ovo sam naglasio prije par postova s tim što ima izuzetaka.
ado-šampion wrote:Jeste, samo sto propisa u drzavi nema nikako. :-)

Da ima propisa, prvo tehnicki bi se radio da valja, drugo spucali bi veci porez za manje ekoloska auta koja puno zagadjuju, trece pitao bih svakoga kako bi odrzavao Golfa dvicu i generalno stara auta kad mu dijelove ne bi mijenjao irget koji radi za 300 maraka bruto i kad bi mu tehnicki onemogucio da uzima dijelove s trafike.

Pa onda da makar doguramo do nivoa Ceske ili Slovacke i to bi bilo zadovoljavajuce. :D Cisto sumnjam da ce to kod nas biti i za vrijeme mojih unuka. :-)
U nekim stvarima se slažem s tim što majstori koji rade po nekim garažama i neprijavljenim radionicama često su izmislili zanat i majstorluk za 80% radnika koji rade u ovlaštenim servisima. A dijelovi na "trafikama" kako kažeš nisu svi isti. Kupac sam određuje nivo kvaliteta sa količinom markica koje izdvaja za isti dio pri kupovini.

Na kraju slažem se i za oporezivanje zagađivača, ali ako se to uvede onda i da se uvedu olakšice za auta koja malo zagađuju pa ako ugradim plin u starog benzinca da dobijem olakšice jer sam manji zagađivač od regularnog benzinca sa Euro 5 standardom.

I na kraju krajeva, što se mene tiče, dizeli se mogu i totalno zabraniti. :D
Post Reply