Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Leons

#1851 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Lajavikrelac wrote: jer je imala realni sektor.
:mrgreen:

jugoslavija je bila nestabilna ekonomija upravo zbog tih hiperinflacija ... ne može tržište normalno funkcionisati ako ljudi ne znaju kolike će cijene robe biti sljedeće sedmice ili koliko će im prihodi vrijediti prekosutra... to je potpuno nenormalno.
Dozer

#1852 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote:
Lajavikrelac wrote:Prosjek :-) gdje si ti škole učio :? Prosjek se izvlači kad se saberu guzičari sa 3000 KM plate na budžetu i radnici sa 400 KM, jedni jedu meso, drugi jedu kupus - svi jedemo sarmu!
moja majka prima penziju od 150 maraka. i ima nesto boracke penzije, kako se to vec zove, od rahmetli oca koji je to platio svojim zivotom. 10% tih prihoda joj treba samo za hljeb. a za lijekove mora dati 150% tih prihoda mjesecno. hrana, odjeca, struja, voda, stan... necu dalje. da nema djecu, mogla bi samo leci na ulicu i crknut k'o pas. radila je cijeli zivot.
Ti hočeš da počnem lajat ovdje. :mrgreen: Niko normalan neće hvaliti ovo sada, ali u poređenjima ono i danas ono sigurno nije bila "ozbiljna civilizacija" kako salonac Kazaz priča. Čitam šta je @Kemo postavio i u '84. inflacija bila 56,7%. Zamisli da smo tako nešto imali u 2014. pa izračunaj troškove života kada voliš komparaciju. Pedesete nam bile gladne godine, osamdesete naplata što smo se luksuzirali šesdesetih i sedamdesetih, a i tih godina bili stari i novi dinari što govori da je Topčider samo štampao. Država je opstajala na monopolu. Meni Gorenje proda veš mašinu za 1200 DM jer nisi imao ponudu kao danas, a bolju od te u Njemačkoj nije mogao prodati za 300 DM. Bile su izložene u njemačkim prodavnicama pored Bosha i AEG-a.
A tek je ovo vrhunac gluposti i nepoznavanja osnovnih stvari. Drug moj, mi da nemamo currency board i da nam valuta nije fiksirana za euro, sada bismo vjerovatno imali vec hiperinflaciju. Vjeruj mi, to je daleko vise od 100% :wink:
Sta mislis zasto bi to bilo tako?
skupljac_zeljeza

#1853 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Dozer wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote: moja majka prima penziju od 150 maraka. i ima nesto boracke penzije, kako se to vec zove, od rahmetli oca koji je to platio svojim zivotom. 10% tih prihoda joj treba samo za hljeb. a za lijekove mora dati 150% tih prihoda mjesecno. hrana, odjeca, struja, voda, stan... necu dalje. da nema djecu, mogla bi samo leci na ulicu i crknut k'o pas. radila je cijeli zivot.
Ti hočeš da počnem lajat ovdje. :mrgreen: Niko normalan neće hvaliti ovo sada, ali u poređenjima ono i danas ono sigurno nije bila "ozbiljna civilizacija" kako salonac Kazaz priča. Čitam šta je @Kemo postavio i u '84. inflacija bila 56,7%. Zamisli da smo tako nešto imali u 2014. pa izračunaj troškove života kada voliš komparaciju. Pedesete nam bile gladne godine, osamdesete naplata što smo se luksuzirali šesdesetih i sedamdesetih, a i tih godina bili stari i novi dinari što govori da je Topčider samo štampao. Država je opstajala na monopolu. Meni Gorenje proda veš mašinu za 1200 DM jer nisi imao ponudu kao danas, a bolju od te u Njemačkoj nije mogao prodati za 300 DM. Bile su izložene u njemačkim prodavnicama pored Bosha i AEG-a.
A tek je ovo vrhunac gluposti i nepoznavanja osnovnih stvari. Drug moj, mi da nemamo currency board i da nam valuta nije fiksirana za euro, sada bismo vjerovatno imali vec hiperinflaciju. Vjeruj mi, to je daleko vise od 100% :wink:
Ali nije tako. Jelde?
Fudo387

#1854 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

I pazi ti kako oni pricaju o vrijednosti marke onda i sada, kako je kao 200 maraka tada kao danasnjih 800.
Pa da vidimo.
Risto zaradi 250 maraka.
Poplaca racune, ostane mu, haj, neka bude 100 maraka za hranu i ostale potrebe, al laze dje ce mu toliko ostati.
I sad ide pitanje ovim strucnjacima za farmerke, varteks, hugu bossa itd...
Kako ce Risto svom sinu kupiti leviske 501 kad su one tada kostale 100 maraka?
De lajavi, ti znas sa parama? :mrgreen:
Ali Kemal

#1855 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:šta ja znam št će država s a njima .jel ti misliš da ja branim ovaj sistem? ne branim , i ovaj je kurac ali je i onaj...nema potrebe da se išta idealizira i priča o nekim civilizacijama za sadašnju bih kad eto iipak nije.
Da zanemarimo pare malo, civilizacija je bila onako čisto zbog odnosa medju ljudima. Vodilo se računa da se ne uvrijedi niko, milicija radila svoj poso, slobodno se kretalo. Živjelo se normalno jeboga ti, bila jaka fudbalska liga, košarkaška liga, rukometna, odbojkaška, rok scena dobra, kultura neka postojala, tinejdžeri čitali poeziju, nije se gledalo ko je koje nacije.
Jes da se smatrao zaostalim ko je išao u crkvu i džamiju, a zna se šta ja mislim o takvim :D
Ommadawn

#1856 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:Imala je čim da vraća dug kako-tako, jer je imala privredu i realni sektor. Kako će ove banana pizdodržave višestruko veće dugove da vrate ni nečastivi ne zna :evil:
Zasto je prestala sredinom osamdesetih da vraca dug?
Leons

#1857 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Dozer wrote:
pa ovo ti nije argument ni za šta. stvar je u tome da imamo curency board i kraj priče.. ne bi imali ni te hiperinflacije jer ih nemaju ni ostale republiek a možda bi nam dobro došlo i za vanjsku trgovinu...

srbija će uvesti kurensi bord i fiksirat za evuro vjerovanto.
Leons

#1858 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ali Kemal wrote: Da zanemarimo pare malo, civilizacija je bila onako čisto zbog odnosa medju ljudima. Vodilo se računa da se ne uvrijedi niko, milicija radila svoj poso, slobodno se kretalo. Živjelo se normalno jeboga ti, bila jaka fudbalska liga, košarkaška liga, rukometna, odbojkaška, rok scena dobra, kultura neka postojala, tinejdžeri čitali poeziju, nije se gledalo ko je koje nacije.
Jes da se smatrao zaostalim ko je išao u crkvu i džamiju, a zna se šta ja mislim o takvim :D
neka ba ugušiću se od smijeha-- čuj čitala se poeziaja..č :lol:
Ali Kemal

#1859 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote:A tek je ovo vrhunac gluposti i nepoznavanja osnovnih stvari. Drug moj, mi da nemamo currency board i da nam valuta nije fiksirana za euro, sada bismo vjerovatno imali vec hiperinflaciju. Vjeruj mi, to je daleko vise od 100% :wink:
Ali nije tako. Jelde?
Pa nije, jer MZ stoji iza toga i daje kredite za budžet.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1860 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Da nam nije valuta vezana za EUR bilo bi ovo:

Image
Image

I nema zime :mrgreen:
Image
Fudo387

#1861 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Leons wrote:
Ali Kemal wrote: Da zanemarimo pare malo, civilizacija je bila onako čisto zbog odnosa medju ljudima. Vodilo se računa da se ne uvrijedi niko, milicija radila svoj poso, slobodno se kretalo. Živjelo se normalno jeboga ti, bila jaka fudbalska liga, košarkaška liga, rukometna, odbojkaška, rok scena dobra, kultura neka postojala, tinejdžeri čitali poeziju, nije se gledalo ko je koje nacije.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ali Kemal

#1862 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:
Normalno da ćeš se ugušiti od smijeha, to sada zaista zvuči nevjerovatno :oops:
Domaci izdajnik

#1863 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ommadawn wrote:
Lajavikrelac wrote:Imala je čim da vraća dug kako-tako, jer je imala privredu i realni sektor. Kako će ove banana pizdodržave višestruko veće dugove da vrate ni nečastivi ne zna :evil:
Zasto je prestala sredinom osamdesetih da vraca dug?
Bili kratki sa devizama. Otud tolika inflacija.
Leons

#1864 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ne bi bilo tako ne pričajte napamet ..
Dozer

#1865 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

@sakupljac zeljezarije
Ne kontas o cemu ti pricam haveru.
Ovo sad kako je, to nije realno, nego fiktivno stanje. Sutra neka se currency board povuce, znas li sta slijedi? Usput, i ako te zanima, po Briselu se suska da bi upravo to mogao biti jedan od nacina za rjesenje BH slucaja.
Eto, dovoljno si pametan, bar se tako predstavljas, pa reci ti meni sta bi to znacilo za BiH....
Last edited by Dozer on 27/08/2015 21:31, edited 2 times in total.
Ommadawn

#1866 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Ali Kemal wrote:
Leons wrote:šta ja znam št će država s a njima .jel ti misliš da ja branim ovaj sistem? ne branim , i ovaj je kurac ali je i onaj...nema potrebe da se išta idealizira i priča o nekim civilizacijama za sadašnju bih kad eto iipak nije.
Da zanemarimo pare malo, civilizacija je bila onako čisto zbog odnosa medju ljudima. Vodilo se računa da se ne uvrijedi niko, milicija radila svoj poso, slobodno se kretalo. Živjelo se normalno jeboga ti, bila jaka fudbalska liga, košarkaška liga, rukometna, odbojkaška, rok scena dobra, kultura neka postojala, tinejdžeri čitali poeziju, nije se gledalo ko je koje nacije.
Nisi vrijedjao nikog na nacionalnoj osnovi jer se rok scena odrazi pendrecima po ledjima. Cim su poceli slusati narodnjake, popustise pendreci pa su se jedni drugima mogli najebati majke do mile volje. A da se nije gledalo - gledalo se, pogotovo kad dodje do zenidbe/udaje a nisu iste "nacije". Samo najjaci opstaju.
spreca

#1867 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

@Lajavi
ako si za 20DM mogao da kupis namirnica za mjesec onda to govori o niskom standardu......i ja sam tad bio rodjen :lol: ali se nesjecam toga......malo ste iznijeli tacnih podataka svi.
Ommadawn

#1868 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Fudo387 wrote:
Leons wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Pa koji im kurac bi da predjose na narodnjake i turbofolk?? :lol: :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#1869 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

spreca wrote:@Lajavi
ako si za 20DM mogao da kupis namirnica za mjesec onda to govori o niskom standardu......i ja sam tad bio rodjen :lol: ali se nesjecam toga......malo ste iznijeli tacnih podataka svi.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-QnPIp8s96I [/youtube]
Arteta

#1870 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

5 0 5 wrote:
Ommadawn wrote: Zalosno zbog tvoje majke da je tako ali ne zaboravi da je slicnih slucajeva bilo i u SFRJ. I jos gore, 80-ih su bile nestasice robe pa sve i kad imas pare, nemas sta da kupis.
zalosno je za 90% penzionera u bosni i hercegovini. za moju mamu je ok, jer je jos uvijek samostalna, a i ima nas da je poguramo tu i tamo. ali ja se divim svakome ko prezivi sa 150 maraka penzije u danasnje vrijeme. naravno da je bilo i bijede i prije. niko to ne spori. ali su funkcionirali svi segmenti drustva kako treba, ili najbolje kako je moglo u datom vremenu. mi ovdje pricamo o penziji 1985. koja je 80% prosijecne plate. u vrijeme kada se drzava pocela polako urusavati. ali isto tako, godinu dana poslije olimpijskih igara. same te olimpijske igre su znak o stabilnosti drzave. danas o takvim stvarima mozemo samo sanjati.
Problema s penzijama cemo imati jo i vise jer nam je stanovnistvo sve starije.
skupljac_zeljeza

#1871 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Dozer wrote:@sakupljac zeljezarije
Ne kontas o cemu ti pricam haveru.
Ovo sad kako je, to nije realno, nego fiktivnomstanje. Sutra neka se currency boerd povuce ,znas li sta slijedi? Usput, i ako te zanima, po Briselu se suska da bi upravo to mogao bitit jedan od nacina za rjesenje BH slucaja.
Eto, dovoljno si pametan, bar se tako predstavljas, pa reci ti meni sta bi to znacilomza BiH....
Kolika prašina oko Grčke i nije ništa bilo. Pa bila prašina oko Španije pa ništa. Potezi Brisela nisu usmjereni protiv BiH šta god se šuškalo.
Arteta

#1872 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Ali Kemal wrote:
Ima neki Makedonac, bio menadzer Zdravka Colica, u toj drzavi bio poznat po raznim malverzacijama, kaze da je u nekoj nizoj ligi Jugoslavije namjestio tekmu 134:0.

Domaci izdajnik

#1873 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

spreca wrote:@Lajavi
Nisam mislio bukvalno baš za 20 DM, ali je hrana bila neuporedivo jeftinija naspram standarda nego danas. I tad je DM daleko više vrijedila.
PM72

#1874 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Registracija auta 1990 koštala je 100 DM.Dobro se toga sjećam jer je moj stari uzeo 100 DEM ,razmjenio za dinare i registrovao auto.
muha_sa

#1875 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

Arteta wrote:
Ali Kemal wrote:
Ima neki Makedonac, bio menadzer Zdravka Colica, u toj drzavi bio poznat po raznim malverzacijama, kaze da je u nekoj nizoj ligi Jugoslavije namjestio tekmu 134:0.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ub0RTojkcoQ [/youtube]
Post Reply