znam ja buraz. ja sam zivio u tom vremenu. za razliku od tebe.skupljac_zeljeza wrote: Znaš koja je to sloboda bila? Smiješ izdavati informativne novine Preporod, ali ne smiješ ispod naslova držati ajet:" Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe". Tek poslije rata neki su imami se vraćali u stare džemate da održe oproštajnu hutbu i objasne razlog naprasnog odlaska jer im je Udba u onom sistemu čak i to zabranjivala. Samo im pozvoni na vrata i kaže da se kupe u roku 48 sati. Pitaj Muhameda Mrahorovića.
Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
-
5 0 5
#1851 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
- skupljac_zeljeza
#1852 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Pa to sam i htio reći, ako je u pitanju opstanak....zašto ne. Iskustveno znamo da smo etnički čišćeni, masovno ubijani, htjela se i naša kuća....neko se trebao pobrinuti. Zašto bi to bio grijeh IZ? Zabranjivala je obrnuto.piupiu wrote:Mislim da ipak ne razumiješ koncept koji sam pomenula. Ovaj dio nema veze sa nacionalnim identitetom Bošnjaka. Više sa psihologijom kolektivizma.skupljac_zeljeza wrote:Nije to bila zamjena ako je u par godina rata porušeno aktivnih 650 džamija. Koliko nisu? Imali su muslimani i Muslimani svijest o sebi kao posebnom nacionalnom biću u okviru te države koja im nije dala Maticu bošnjačku kakve je dala Srbima i Hrvatima. Preporod, Takvim, Glasnik, Islamska misao itd. su obrađivali i te teme pa kada dođe rat, lahko bi se u Karađorđevu Zagreb i Beograd dogovorili da nije bilo sačuvane bošnjačke svijesti o sebi jer mi u BiH smo više znali o Matiji Gubcu i Nemanjićima nego o Husein kapetanu. I tako....piupiu wrote:
Ne vodim, samo se dobro razumijem u sociologiju i socijalnu psihologiju ... sto toplo preporucujem i omladini. Posebno onaj dio oko transformacije autoritarne licnosti iz jednog sistema autoritarnosti u drugi.![]()
- skupljac_zeljeza
#1853 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Ali ja možda imam više informacija i svjedočenja iz prve ruke od tebe. Kakva je razlika?5 0 5 wrote:znam ja buraz. ja sam zivio u tom vremenu. za razliku od tebe.skupljac_zeljeza wrote: Znaš koja je to sloboda bila? Smiješ izdavati informativne novine Preporod, ali ne smiješ ispod naslova držati ajet:" Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe". Tek poslije rata neki su imami se vraćali u stare džemate da održe oproštajnu hutbu i objasne razlog naprasnog odlaska jer im je Udba u onom sistemu čak i to zabranjivala. Samo im pozvoni na vrata i kaže da se kupe u roku 48 sati. Pitaj Muhameda Mrahorovića.
-
5 0 5
#1854 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
mozda imas, ali po ovome sto pises, vidi se da nemas.skupljac_zeljeza wrote: Ali ja možda imam više informacija i svjedočenja iz prve ruke od tebe. Kakva je razlika?
- piupiu
#1855 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Čovjek po prirodi najviše vjeruje svom iskustvu. UDBA je bila takva kakva je bila - nije bila takva samo 'prema islamu'. Inače, kod mene ti je u kući uvijek bio i Preporod i sve ostalo što uz to ide, sve nake levhe po zidovima, pa još svašta nešto, džamija 10 metara iznad kuće, ko je htio u mekteb, išao je, ko nije - nije, u školi smo dobijali opravdane izostanke kad su se djelili kurbani, a na vrata je najviše kucala komšinica Zehra, a od tih tvojih, niko, vala.skupljac_zeljeza wrote:Ali ja možda imam više informacija i svjedočenja iz prve ruke od tebe. Kakva je razlika?5 0 5 wrote:znam ja buraz. ja sam zivio u tom vremenu. za razliku od tebe.skupljac_zeljeza wrote: Znaš koja je to sloboda bila? Smiješ izdavati informativne novine Preporod, ali ne smiješ ispod naslova držati ajet:" Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe". Tek poslije rata neki su imami se vraćali u stare džemate da održe oproštajnu hutbu i objasne razlog naprasnog odlaska jer im je Udba u onom sistemu čak i to zabranjivala. Samo im pozvoni na vrata i kaže da se kupe u roku 48 sati. Pitaj Muhameda Mrahorovića.
- piupiu
#1856 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Nisam te baš razumjela. Razumijem ja šta ti pričasš o ratu, to sam i ja spomenula već u prvom postu. Kakav grijeh? Nikakvog grijeha nisam spominjala, ja samo o transformaciji društva i društvenim efektima pričam.skupljac_zeljeza wrote:
Pa to sam i htio reći, ako je u pitanju opstanak....zašto ne. Iskustveno znamo da smo etnički čišćeni, masovno ubijani, htjela se i naša kuća....neko se trebao pobrinuti. Zašto bi to bio grijeh IZ? Zabranjivala je obrnuto.
- skupljac_zeljeza
#1857 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Grijeh kao greška jer dolazimo na ono od čega smo počeli, a to je Vjeronauka u školi.piupiu wrote:Nisam te baš razumjela. Razumijem ja šta ti pričasš o ratu, to sam i ja spomenula već u prvom postu. Kakav grijeh? Nikakvog grijeha nisam spominjala, ja samo o transformaciji društva i društvenim efektima pričam.skupljac_zeljeza wrote:
Pa to sam i htio reći, ako je u pitanju opstanak....zašto ne. Iskustveno znamo da smo etnički čišćeni, masovno ubijani, htjela se i naša kuća....neko se trebao pobrinuti. Zašto bi to bio grijeh IZ? Zabranjivala je obrnuto.
- skupljac_zeljeza
#1858 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Ma vjerujem ja tebi, ali vjerujem i Bahrudinu Bijediću kome se zna tako odvezati jezik, a među prvim ljudima Udbe bio.piupiu wrote: Čovjek po prirodi najviše vjeruje svom iskustvu. UDBA je bila takva kakva je bila - nije bila takva samo 'prema islamu'. Inače, kod mene ti je u kući uvijek bio i Preporod i sve ostalo što uz to ide, sve nake levhe po zidovima, pa još svašta nešto, džamija 10 metara iznad kuće, ko je htio u mekteb, išao je, ko nije - nije, u školi smo dobijali opravdane izostanke kad su se djelili kurbani, a na vrata je najviše kucala komšinica Zehra, a od tih tvojih, niko, vala.![]()
![]()
-
detroit-mercy
#1859 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Od kuda tolike dzamije ako je drzava aktivno radila na odumiranju Islamaskupljac_zeljeza wrote:Nije to bila zamjena ako je u par godina rata porušeno aktivnih 650 džamija. Koliko nisu? Imali su muslimani i Muslimani svijest o sebi kao posebnom nacionalnom biću u okviru te države koja im nije dala Maticu bošnjačku kakve je dala Srbima i Hrvatima. Preporod, Takvim, Glasnik, Islamska misao itd. su obrađivali i te teme pa kada dođe rat, lahko bi se u Karađorđevu Zagreb i Beograd dogovorili da nije bilo sačuvane bošnjačke svijesti o sebi jer mi u BiH smo više znali o Matiji Gubcu i Nemanjićima nego o Husein kapetanu. I tako....piupiu wrote:Ne vodim, samo se dobro razumijem u sociologiju i socijalnu psihologiju ... sto toplo preporucujem i omladini. Posebno onaj dio oko transformacije autoritarne licnosti iz jednog sistema autoritarnosti u drugi.skupljac_zeljeza wrote:
Ako se vodiš Kukićevim promišljanjima, razumijem te. Kako rekoh već gore treba muslimanima BiH još dugo vremena da se oporave od svih onih uticaja i posljedica ideološke države u kojoj se promovisao ateizam. Gušile se slobode i onda odjednom nam se desilo da nam lepa sela lepo gore poslije onolikih sletova i štafeta.![]()
-
detroit-mercy
#1860 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Znas koja je to sloboda bila, sloboda koja je omogucila da se opismeni i musko i zensko stanovnistvo, da dobijemo umjetnike, doktore, naucnike, inzinjere i zene i muskarce. Sloboda u kojoj se nije raspravljalo smije li zena sama do Zenice vec hoce li biti u stanju sama u svemir oticiskupljac_zeljeza wrote:Znaš koja je to sloboda bila? Smiješ izdavati informativne novine Preporod, ali ne smiješ ispod naslova držati ajet:" Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe". Tek poslije rata neki su imami se vraćali u stare džemate da održe oproštajnu hutbu i objasne razlog naprasnog odlaska jer im je Udba u onom sistemu čak i to zabranjivala. Samo im pozvoni na vrata i kaže da se kupe u roku 48 sati. Pitaj Muhameda Mrahorovića.5 0 5 wrote:mustafa je zavrsio medresu u sarajevu, sfrj, tamo gdje je vjeronauka bila zabranjena, kao sto si ranije tvrdio. jesam li dobro razumio? onda je kasnije postao i profesor u toj zabranjenoj skoli, uceci limitirani broj studenata. a zavrsio je u zatvoru zbog toga sto je nekoga savjetovao da daju djetetu muslimansko ime.skupljac_zeljeza wrote: Mustafa će ti kao profesor u medresi koju je završio objasniti da je za cijelo B,H,S jezičko područje bila samo ta jedna medresa kojoj je država određivala upis najviše jedno do dva odjeljenja. Planirali odumiranje islama na taj način.
planirali su odumiranje islama?![]()
pa islam je mogao biti zabranjen 6.4.1945. kao i bilo koja druga religija. pa ti ne znas sta se desavalo u tvojoj domovini prije samo par desetljeca. a vjerujes u autenticnost pustinjskih mastarija starih milenijum i po. i to u detalje.
-
indiana_nije_dzons
#1861 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Sejh Safete, da samo znas koliko si postao popularan i na klixu ! 
- skupljac_zeljeza
#1862 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Znaš li koliko je MM oslobođeno zahvaljujući Naseru? Šta je Gadafi govorio u intervjuima za TVBG što nisu prevodili narodu, ali bilo je ljudi koji su znali arapski? Morali su ugađajući njima ostaviti nam da bar dišemo.detroit-mercy wrote:Od kuda tolike dzamije ako je drzava aktivno radila na odumiranju Islamaskupljac_zeljeza wrote:Nije to bila zamjena ako je u par godina rata porušeno aktivnih 650 džamija. Koliko nisu? Imali su muslimani i Muslimani svijest o sebi kao posebnom nacionalnom biću u okviru te države koja im nije dala Maticu bošnjačku kakve je dala Srbima i Hrvatima. Preporod, Takvim, Glasnik, Islamska misao itd. su obrađivali i te teme pa kada dođe rat, lahko bi se u Karađorđevu Zagreb i Beograd dogovorili da nije bilo sačuvane bošnjačke svijesti o sebi jer mi u BiH smo više znali o Matiji Gubcu i Nemanjićima nego o Husein kapetanu. I tako....piupiu wrote:
Ne vodim, samo se dobro razumijem u sociologiju i socijalnu psihologiju ... sto toplo preporucujem i omladini. Posebno onaj dio oko transformacije autoritarne licnosti iz jednog sistema autoritarnosti u drugi.![]()
.
- skupljac_zeljeza
#1863 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Kako ono reče rahmetli Safet Isović....pjesmu u kojoj se spominju riječi Bog i beg nisam smio pjevati. Kako age piju vino to je bilo poželjno.detroit-mercy wrote: Znas koja je to sloboda bila, sloboda koja je omogucila da se opismeni i musko i zensko stanovnistvo, da dobijemo umjetnike, doktore, naucnike, inzinjere i zene i muskarce. Sloboda u kojoj se nije raspravljalo smije li zena sama do Zenice vec hoce li biti u stanju sama u svemir otici
- piupiu
#1864 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Ah, to, a, slušaj, ja ne smatram da u sekularnoj državi vjeronauk treba biti obavezan predmet, to si mogao pretpostaviti. No, ako su većina ljudi vjernici, pa se to traži, ok. A, to da je vjera kod nas zamijenila 'marksističku religiju' i sav njen simbolizam, kao što je marksistička 'religija' nekada zamijenila vjeru, je tako, da pojednostavim do bola.skupljac_zeljeza wrote:
Grijeh kao greška jer dolazimo na ono od čega smo počeli, a to je Vjeronauka u školi.
- piupiu
#1865 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Eki? A Omer beeeeeeeežeeeeeeeeeeeeeee? Je l' to samo Josipa Lisac smjela pjevati?skupljac_zeljeza wrote:Kako ono reče rahmetli Safet Isović....pjesmu u kojoj se spominju riječi Bog i beg nisam smio pjevati. Kako age piju vino to je bilo poželjno.detroit-mercy wrote: Znas koja je to sloboda bila, sloboda koja je omogucila da se opismeni i musko i zensko stanovnistvo, da dobijemo umjetnike, doktore, naucnike, inzinjere i zene i muskarce. Sloboda u kojoj se nije raspravljalo smije li zena sama do Zenice vec hoce li biti u stanju sama u svemir otici
- skupljac_zeljeza
#1866 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Nije vjera zamijenila marksizam jer je postojala i prije marksizma i paralelno sa njim. Vjeronauka nije uvedena nego samo vraćena kao što je u Njemačkoj i Austriji poslije pada Hitlera. Kao što je i Bosanski jezik vraćen.piupiu wrote:Ah, to, a, slušaj, ja ne smatram da u sekularnoj držav vjeronauk treba biti obavezan predmet, to si mogao pretpostaviti. No, ako su većina ljudi vjernici, pa se to traži, ok. A, to da je vjera kod nas zamijenila 'marksističku religiju' i sav njen simbolizam, kao što je marksistička 'religija' nekada zamijenila vjeru, je tako, da pojednostavim do bola.skupljac_zeljeza wrote:
Grijeh kao greška jer dolazimo na ono od čega smo počeli, a to je Vjeronauka u školi.

- skupljac_zeljeza
#1867 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Samo sam citirao njega kroz kakvu su cenzuru prolazili u što ni malo ne sumnjam.piupiu wrote:Eki? A Omer beeeeeeeežeeeeeeeeeeeeeee? Je l' to samo Josipa Lisac smjela pjevati?skupljac_zeljeza wrote:Kako ono reče rahmetli Safet Isović....pjesmu u kojoj se spominju riječi Bog i beg nisam smio pjevati. Kako age piju vino to je bilo poželjno.detroit-mercy wrote: Znas koja je to sloboda bila, sloboda koja je omogucila da se opismeni i musko i zensko stanovnistvo, da dobijemo umjetnike, doktore, naucnike, inzinjere i zene i muskarce. Sloboda u kojoj se nije raspravljalo smije li zena sama do Zenice vec hoce li biti u stanju sama u svemir otici
-
5 0 5
#1868 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
ti uopste ne razumijes sta ti zena prica.skupljac_zeljeza wrote:Nije vjera zamijenila marksizam jer je postojala i prije marksizma i paralelno sa njim. Vjeronauka nije uvedena nego samo vraćena kao što je u Njemačkoj i Austriji poslije pada Hitlera. Kao što je i Bosanski jezik vraćen.piupiu wrote:Ah, to, a, slušaj, ja ne smatram da u sekularnoj držav vjeronauk treba biti obavezan predmet, to si mogao pretpostaviti. No, ako su većina ljudi vjernici, pa se to traži, ok. A, to da je vjera kod nas zamijenila 'marksističku religiju' i sav njen simbolizam, kao što je marksistička 'religija' nekada zamijenila vjeru, je tako, da pojednostavim do bola.skupljac_zeljeza wrote:
[img]http://www.yuropean.com/media/images/bl ... g_10_0.jpg[/img
-
detroit-mercy
#1869 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Strasnu cenzuru, sve disidenti iz vilaskupljac_zeljeza wrote:Samo sam citirao njega kroz kakvu su cenzuru prolazili u što ni malo ne sumnjam.piupiu wrote:Eki? A Omer beeeeeeeežeeeeeeeeeeeeeee? Je l' to samo Josipa Lisac smjela pjevati?skupljac_zeljeza wrote:
Kako ono reče rahmetli Safet Isović....pjesmu u kojoj se spominju riječi Bog i beg nisam smio pjevati. Kako age piju vino to je bilo poželjno.
- skupljac_zeljeza
#1870 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Da je vraćanje vjeri zamjena za odricanje od marksizma? To?5 0 5 wrote:ti uopste ne razumijes sta ti zena prica.skupljac_zeljeza wrote:Nije vjera zamijenila marksizam jer je postojala i prije marksizma i paralelno sa njim. Vjeronauka nije uvedena nego samo vraćena kao što je u Njemačkoj i Austriji poslije pada Hitlera. Kao što je i Bosanski jezik vraćen.piupiu wrote: Ah, to, a, slušaj, ja ne smatram da u sekularnoj držav vjeronauk treba biti obavezan predmet, to si mogao pretpostaviti. No, ako su većina ljudi vjernici, pa se to traži, ok. A, to da je vjera kod nas zamijenila 'marksističku religiju' i sav njen simbolizam, kao što je marksistička 'religija' nekada zamijenila vjeru, je tako, da pojednostavim do bola.
[img]http://www.yuropean.com/media/images/bl ... g_10_0.jpg[/img
- piupiu
#1871 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
5 0 5 wrote: ti uopste ne razumijes sta ti zena prica.
-
detroit-mercy
#1872 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Znas li koliko je naroda opismenjeno koga je IZ drzala sto vise zatucane. Znas koliko je zenske djece po prvi puta dobilo priliku da se skoluje, da radi, da bude neko i nesto.skupljac_zeljeza wrote:Znaš li koliko je MM oslobođeno zahvaljujući Naseru? Šta je Gadafi govorio u intervjuima za TVBG što nisu prevodili narodu, ali bilo je ljudi koji su znali arapski? Morali su ugađajući njima ostaviti nam da bar dišemo.detroit-mercy wrote:Od kuda tolike dzamije ako je drzava aktivno radila na odumiranju Islamaskupljac_zeljeza wrote:
Nije to bila zamjena ako je u par godina rata porušeno aktivnih 650 džamija. Koliko nisu? Imali su muslimani i Muslimani svijest o sebi kao posebnom nacionalnom biću u okviru te države koja im nije dala Maticu bošnjačku kakve je dala Srbima i Hrvatima. Preporod, Takvim, Glasnik, Islamska misao itd. su obrađivali i te teme pa kada dođe rat, lahko bi se u Karađorđevu Zagreb i Beograd dogovorili da nije bilo sačuvane bošnjačke svijesti o sebi jer mi u BiH smo više znali o Matiji Gubcu i Nemanjićima nego o Husein kapetanu. I tako.....
Zašto nam je Tito dodijelio nacionalno ime Muslimani umjesto Bosanci ili Bošnjaci? Računao je da će to čuti kralj Halid pa na osnovu toga uspostaviti diplomatske odnose sa SFRJ. Pitaj Bahrudina Bijedića. Pisao je o tome.
Tesko je to nekome shvatiti kome je glavni domet rasprava tipa smije li sama do Zenice.
Malo proguglaj, pogledaj kad su osnovani univerziteti u Sarajevu, Zenici, Tuzli, B.Luci, Mostari, kad su osnovane institucije kulture, nauke, skole, bolnice. Ko je sve imao pristup njima.
Eto nikad vise medresa nego danas a nikad ne pismeniji ni siromasniji.
Vazda mi je napameti moja stara kad prica kako su hodze savjetovale da se zenska djeca ne salju u skole a oni svi hajde sto svoju poslase u skole vec i na fakultete. Ali ovaca je vazda trebalo
- piupiu
#1873 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Pomenula sam ti gore onaj koncept autoritarne ličnosti. Ima jako zanimljivih knjiga na tu temu, o Nijemcima, na primjer, i kako je nacizam bio moguć. To ti je i jedno od objašnjenja za raspad koncepta "bratstva i jedinstva". Ako ti se kad bude dalo, preporučujem ti "Bjekstvo od slobode" Ericha Fromma. Jako dobra knjiga. Pa, ćemo onda otvoriti posebnu temu.skupljac_zeljeza wrote: Da je vraćanje vjeri zamjena za odricanje od marksizma? To?
PS Mada mislim da sam ja napisala jedan omanji esej na ovu temu tamo na Ateizmu, ako se dobro sjećam. Ali bolje je kad čitaš sam, pa sam donosiš zaključke.
- skupljac_zeljeza
#1874 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Pa @piupiu kako da razumijem drugačije ovo?piupiu wrote:5 0 5 wrote: ti uopste ne razumijes sta ti zena prica.
Ko je šta zamijenio? Ponavljam se, vjera sa ograničenim slobodama je postojala paralelno sa komunizmom, a normalno prije komunizma pa ne kontam šta koga zamjenjuje? Jedino ako nije normalno življenje vjere doživljeno kao 'zamjena'.A, to da je vjera kod nas zamijenila 'marksističku religiju' i sav njen simbolizam, kao što je marksistička 'religija' nekada zamijenila vjeru, je tako, da pojednostavim do bola.
- HAVANA
#1875 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Ne sekiraj se ti sta je safet mislio i kako je zivio.Prozivio,podigo djecu...s mojim starim motore vozo u to vrijeme ,herkulese i vespe,a trebice iza,leprsa kosa...Moja mati 68- me na vespi u italiju isla...Nisu sigurno mislili smije li do zenice...Bilo je stvari koje nisu bas ok kad gledamo iz danasnjeg ugla ,ali bilo je i razloga zasto je to tako.Ali oni su zivjeli i prozivjeli jako lijep zivot u poredjenju sa ovim neredom danas.Eto pjevaj sad o begu i bogu,kurcu mos pjevat.Sad je problem pojedincima sto se ikako i pjeva,sto zena u zenicu sama ide...Najebem im se ja matere,kroz pjesmu.skupljac_zeljeza wrote:Kako ono reče rahmetli Safet Isović....pjesmu u kojoj se spominju riječi Bog i beg nisam smio pjevati. Kako age piju vino to je bilo poželjno.detroit-mercy wrote: Znas koja je to sloboda bila, sloboda koja je omogucila da se opismeni i musko i zensko stanovnistvo, da dobijemo umjetnike, doktore, naucnike, inzinjere i zene i muskarce. Sloboda u kojoj se nije raspravljalo smije li zena sama do Zenice vec hoce li biti u stanju sama u svemir otici