Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
triconja

#1851 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
triconja wrote: A vid ti cuda, ako musko napise da ima zenu i djecu vece su sanse da dobije poso nego musko koje nema ni kuceta ni maceta. Jedino mozda ima prednost zensko ako je samohrani roditelj u specijalnim slucajevima (kad za posao ne treba mnogo fizicke aritmetike). [...]

I u Americi, i u Spaniji, i u Kalesiji i svudje. Nadaj se da nije tako, nije lose mastati :D
ne nadam se, jer znam da nije isto u svim drustvima :kiss:
Da se složim sa CK ovdje. U kojim zemljama se piše da imaš ženu i djecu na CV-iju?
Zajebo sam se, htio sam napisat kaze. Eto uhvatiste me na djelu, svaka cast :thumbup:
¤ jelena ¤

#1852 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

¤ jelena ¤ wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa zato vasa misljenja , gdje je fizcika inferiornost zena dozivljena kao indaliditt, odlican argument za musakrce sovniste :D

samo submisivnim zenama je logicno da ih socijalni i kulutroloski apsekti usmjeravaju ka inferiornosti :)
Čuj ''vaša mišljenja''.... :D

@CK...ovo što si napisala je isključivo tvoje mišljenje o onome što si pročitala u mojim postovima.

Ovo je produkt tvog razumijevanja pročitanog. Jasno ti je to, pretpostavljam...
vas dvije niste razumjele moje obrazlozenje, pokusala sam vam objasniti, ali radi nekog razloga, ne razumijete o cemu pisem :)

pream vasoj logici, u avionu bi trebal biti svi muske stjuardese, jer su muskarci snazniji i fizicki sposbniji za spasavanej putnika, eto to je vasa logika :-)

Stvarno van pameti. :-)

Da si igdje mogla pronaći napisano moje mišljenje o ravnopravnosti među polovima...dakle, moje mišljenje o ovome, koje počinje sa: ja mislim....
i da imaš na osnovu čega da ovako nešto tvrdiš, pa hajde de...

No, nebitno....da se vratim temi i razlogu zbog kojeg sam uopšte upala u ovu raspravu ili tačnije rečeno konflikt....

Odnos među ženama...pogotovo među ženama koje potiču iz različitih kulturnih miljea, koje su različitog pogleda na položaj žena u svom društvu pa i šire i nepomirljiv odnos među ženama koje su napravile dijametralno suprotne izbore u životu...da sam feministkinja, kao što nisam, ja bih se tim odnosima, na relaciji: žena - drugačija žena pozabavila.

Vječni izvor nepomirljivih konflikata, poniženja i spremnosti na surovu diskriminaciju i eliminaciju konkurencije na svim poljima.
Nerijetko i mnogo suroviju od one koju žena može doživjeti od muškarca.
sadie_forever

#1853 Re: Danasnji "feminizam"

Post by sadie_forever »

Ima i toga cak se neke grupacije feminista vise mrze medjusobno nego s muskim sovinistima.ja sam stava da je zapadnjacki feminizam previse etnocentrisan,sto mnoge poznate feministkinje tvrde
Connaisseur Karlin

#1854 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote:

Da si igdje mogla pronaći napisano moje mišljenje o ravnopravnosti među polovima...dakle, moje mišljenje o ovome, koje počinje sa: ja mislim....

No, nebitno....da se vratim temi i razlogu zbog kojeg sam uopšte upala u ovu raspravu ili tačnije rečeno konflikt....

Odnos među ženama...pogotovo među ženama koje potiču iz različitih kulturnih miljea, koje su različitog pogleda na položaj žena u svom društvu pa i šire i nepomirljiv odnos među ženama koje su napravile dijametralno suprotne izbore u životu...da sam feministkinja, kao što nisam, ja bih se tim odnosima, na relaciji: žena - drugačija žena pozabavila.

Vječni izvor nepomirljivih konflikata, poniženja i spremnosti na surovu diskriminaciju i eliminaciju konkurencije na svim poljima.
jelena, nisi bila u toku debata sa saddie, nisi obratila paznju , zato sam te kritikovala :kiss:
Connaisseur Karlin

#1855 Re: Danasnji "feminizam"

sadie_forever wrote:Ima i toga cak se neke grupacije feminista vise mrze medjusobno nego s muskim sovinistima.ja sam stava da je zapadnjacki feminizam previse etnocentrisan,sto mnoge poznate feministkinje tvrde
da, ali tvoje jucerasnji stav i zakljucak nije nista bolji od misljenja doticne grupe, na istom ste nivou :thumbup:
sadie_forever

#1856 Re: Danasnji "feminizam"

Post by sadie_forever »

sadie_forever wrote:Ima i toga cak se neke grupacije feminista vise mrze medjusobno nego s muskim sovinistima.ja sam stava da je zapadnjacki feminizam previse etnocentrisan,sto mnoge poznate feministkinje tvrde
da, ali tvoje jucerasnji stav i zakljucak nije nista bolji od misljenja doticne grupe, na istom ste nivou :thumbup:
Ja samo iznosim cinjenicu da je zensko fizicki slabije bice i ako se ravnopravno budemo drzali svega onda ce i u katastrofama vazit ona "survival of the fittest"

Kroz historiju su zene lakse prolazile radi toga jer su ih muskarci gledali drugacije nego muskarace...cak i neprijateljska vojska ne dira zene
Jel to ravnopravno?
Connaisseur Karlin

#1857 Re: Danasnji "feminizam"

sadie_forever wrote:
Ja samo iznosim cinjenicu da je zensko fizicki slabije bice i ako se ravnopravno budemo drzali svega onda ce i u katastrofama vazit ona "survival of the fittest"

Kroz historiju su zene lakse prolazile radi toga jer su ih muskarci gledali drugacije nego muskarace...cak i neprijateljska vojska ne dira zene
Jel to ravnopravno?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#1858 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

sadie_forever wrote:

Jel to ravnopravno?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nije smiješno. Ako se ide na ravnopravnost, mora biti bezuslovna. Ako postoje uslovi, nije ravnopravnost.

A onda je samo stvar okolnosti kakvi kompromisi će biti napravljeni.

Dakle, u teoriji za godinu dana jedan muškarac da svaki dan ima seks sa drugom ženom može oploditi 365 žena. Jedna žena ako svaki dan ima seks sa drugim muškarcem, dakle za godinu sa 365 muškaraca, može biti oplođena samo jednom. Što znači da je za opstanak vrste bolja imat iviše žena nego muškaraca.

Zato se razvio mehanizam po kojem u slučaju katastrofa prvo se spasavaju žene i djeca.

To može biti dokaz da ne možemo biti ravnopravni.

A onda slijedi priča kompromisima.
Connaisseur Karlin

#1859 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote:
Nije smiješno. Ako se ide na ravnopravnost, mora biti bezuslovna. Ako postoje uslovi, nije ravnopravnost.

Dakle, u teoriji za godinu dana jedan muškarac da svaki dan ima seks sa drugom ženom može oploditi 365 žena. Jedna žena ako svaki dan ima seks sa drugim muškarcem, dakle za godinu sa 365 muškaraca, može biti oplođena samo jednom. Što znači da je za opstanak vrste bolja imat iviše žena nego muškaraca.

Zato se razvio mehanizam po kojem u slučaju katastrofa prvo se spasavaju žene i djeca.

se je u zivotu nesto reulirano pod odredjenim uslovima, a pojam ravnopravnosti se jako pogresno posmatra i razumijem, zato se smijem :-D

u avionu, kod emrgency exit door, pitaju sve i zene i muskarce, da li pristaju da ostanu na doticnom sjedalu, znaci, nema odvajanja ODGOVORNOSTI radi spolne fizicke razlike :D

biloska oplodnja je primjer fizicke razlike a ne nejednakosti, jer Mi Z spolovi nisu biolosk jednaki :)

biolska razlicitost nije nejdankost, i kao takva ne smije nikad biti izogvor za prakticiranje NERAVNOPRAVNOSTI spolova :)
Hakiz

#1860 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:

se je u zivotu nesto reulirano pod odredjenim uslovima, a pojam ravnopravnosti se jako pogresno posmatra i razumijem, zato se smijem :-D

u avionu, kod emrgency exit door, pitaju sve i zene i muskarce, da li pristaju da ostanu na doticnom sjedalu, znaci, nema odvajanja ODGOVORNOSTI radi spolne fizicke razlike :D

biloska oplodnja je primjer fizicke razlike a ne nejednakosti, jer Mi Z spolovi nisu biolosk jednaki :)

biolska razlicitost nije nejdankost, i kao takva ne smije nikad biti izogvor za prakticiranje NERAVNOPRAVNOSTI spolova :)
Smije. Jer biološka različitost postane stereotip, pa se onda donesu zakoni o radu po kojima je ženama u industriji (Ne trudnim ženama, nego ženama uopšte) bio zabranjen noćni rad, to jeste rad u noćnoj smjeni, iako su na svaki način sposobne da ga rade kao i muškarci.
Connaisseur Karlin

#1861 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote:

Smije. Jer biološka različitost postane stereotip, pa se onda donesu zakoni o radu po kojima je ženama u industriji (Ne trudnim ženama, nego ženama uopšte) bio zabranjen noćni rad, to jeste rad u noćnoj smjeni, iako su na svaki način sposobne da ga rade kao i muškarci.
mozda je takav zakon prisutan u BiH, ali nije pristuan u mnogim drzavama, a a to je upravo dio moje price:
to sam ranija napisala , sve ovisi od stava drusta, jer drsutvo oblikuje stav a isti zakonimskim putem ili stereotipima formira nepotrban jaz i sukob medju spolovima

pravilo bi trebalo biti dovoljno jasno: zakoni se donose na osnovu analiziranja i istrazivanja,a isti zakoni se mjeanju u skladu sa rezultatima istrazivanja :)
vješalica

#1862 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

ne karlin
daje ti pogresne informacije i onda ide diskusija pogresno

npr nas zakon o radu u samom uvodu ima zabranu diskriminacije pri zaposljaanju po raznim osnovama

a samo clanom 59 nije dozvoljen rad zenama u rudniku pod zemljom osim ako nije u pitanju neki posao bez fizickog rada(rukovodioci i sl)

a nema zabrane nocnog rada zenama u raznim profesijama poput evo npr policije gdje sam regularno vidjala zene koje rade taj posao u sitne sate

kod nas su u pitanju druge stvari
rasprava se vodi o tome moze li zena na bager ili ne
a diskriminacija se pravi u tretiranju iste na mnogim tzv.zenskkim poslovima od strane bolesnih muskih pa i zenskih sovinista
ovdje na prostorija yug je svetinja ako zena radi kancelarijaki posao i glumi racunovodju
a sve mimo toga.sto bi zahtjevalo i kompleksnije vodjenje posla a nije cak ni fizicki rad odma ide na odstrel od strane gore navedene kategorije sovinista
vješalica

#1863 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

sadie_forever wrote: Kroz historiju su zene lakse prolazile radi toga jer su ih muskarci gledali drugacije nego muskarace...cak i neprijateljska vojska ne dira zene
Jel to ravnopravno?
ma boga ti?
neprijateljska vojska u kojem vijeku? u kojoj mitologiji?
kakve gluposti pises

neprijateljska vojska zna se u mnogim ratovima kako je tretirala zene,pa cak i da je to neki zanemariv broj ne moze s euzeti kao cinjenica da ne dira niti se smije to izgubiti iz vida nikada

vidi se da stvarno pojma o pojmu nemas
Matzan

#1864 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Matzan »

Postoje žene koje čestito ni ne znaju šta znači riječ feminizam, a žive neki sasvim normalan život, dobijaju pažnju i ljubav,
imaju porodicu i topli dom, sretne, zadovoljne ... naravno, nailaze i na probleme koje život sa sobom nosi.

S druge strane, postoji dosta žena kojima su puna usta feminizma, nešto pišu po blogovima i forumima objašnjavajući nešto ni same dobro ne shvataju ... nekakve velike parole i mudre misli, kao one se bore za nešto, a realnost je najčešće takva da ih ni mačke neće.
Hakiz

#1865 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

vješalica wrote:ne karlin

npr nas zakon o radu u samom uvodu ima zabranu diskriminacije pri zaposljaanju po raznim osnovama

a samo clanom 59 nije dozvoljen rad zenama u rudniku pod zemljom osim ako nije u pitanju neki posao bez fizickog rada(rukovodioci i sl)

a nema zabrane nocnog rada zenama u raznim profesijama poput evo npr policije gdje sam regularno vidjala zene koje rade taj posao u sitne sate

a diskriminacija se pravi u tretiranju iste na mnogim tzv.zenskkim poslovima od strane bolesnih muskih pa i zenskih sovinista
ovdje na prostorija yug je svetinja ako zena radi kancelarijaki posao i glumi racunovodju
a sve mimo toga.sto bi zahtjevalo i kompleksnije vodjenje posla a nije cak ni fizicki rad odma ide na odstrel od strane gore navedene kategorije sovinista
Ako si pažljivije pročitala moj post napisao sam u industriji. Ne na svakom poslu. Ja radim na poslu na kojem žene kao i ja obavljaju noćni rad. Nije industrija. Ali, nakon provjere, pogriješio sam. To je bilo u starom zakonu koji je bio prenesen iz bivše SFRJ. Moja greška, pomiješalo mi se.

Kada već spomenu član 59. mogla bi se voditi diskusija o tome da li je diskriminirajući. Naime, taj član se i zove Zaštita žena. A u zakonu o radu iz 1999. zvao se Zaštita žena i materinstva.

I dok sa materinstvom nije dilema, tu je sve u redu, posebno naglasiti zaštitu žene jeste diskriminacija.

Ako je ravnopravnost, nema posebne zaštite ni za jednu grupu. Individualno se određuje ko je za šta sposoban, bez obzira na spol ili rod. I nagrada, naknada, kazna itd je ista za svakoga ko radi isti posao. Ako je različita, to je opet zbog individualnih doprinosa radu, ko uradi više, ima veću platu, ko griješi više, bude više sankcionisan. Opet individualno, bez obzira na spol ili rod.

To je prava ravnopravnost.
Connaisseur Karlin

#1866 Re: Danasnji "feminizam"

da, hvala , upravo o tome pisem :thumbup:

zakoni "zabrane i odobrenja" rada zena sirom svijeta u rudnicima su se mjenjali upravo niza drustvenih faktora, znaci, zakon je u odredjenim periodima postajo neprihvatljiv upravo radi spolne /rodne diskriminacije, i kao takav se morao mjenjati :)

sto mene nervira kod saddei forever je ovo:
moja koelgica, radi na popravljanju na avionu/u avionu znaci, zovnu ako je neki problem , i jednom prilikom je zena pilot odbila da doticna popravi kar, rekacija svh nas tokom price je bila ovakva :shock: jedna druga moja rpijatlejica , piotkinja, konstatno se sali na racun rekacija muskaraca ,jer je zena pilot znatno velikog aviona :-) to je prestrasno, da zene tako ragiraju prema zenama :roll: u mnogim situacijama, muskraci su opet pokazali respekt, jer, kao, pobogu, zena moze uraditi takav "muski posao" :lol:
Connaisseur Karlin

#1867 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote:

Ako si pažljivije pročitala moj post napisao sam u industriji. Ne na svakom poslu. Ja radim na poslu na kojem žene kao i ja obavljaju noćni rad. Nije industrija. Ali, nakon provjere, pogriješio sam. To je bilo u starom zakonu koji je bio prenesen iz bivše SFRJ. Moja greška, pomiješalo mi se.

Kada već spomenu član 59. mogla bi se voditi diskusija o tome da li je diskriminirajući. Naime, taj član se i zove Zaštita žena. A u zakonu o radu iz 1999. zvao se Zaštita žena i materinstva.

I dok sa materinstvom nije dilema, tu je sve u redu, posebno naglasiti zaštitu žene jeste diskriminacija.

Ako je ravnopravnost, nema posebne zaštite ni za jednu grupu. Individualno se određuje ko je za šta sposoban, bez obzira na spol ili rod. I nagrada, naknada, kazna itd je ista za svakoga ko radi isti posao. Ako je različita, to je opet zbog individualnih doprinosa radu, ko uradi više, ima veću platu, ko griješi više, bude više sankcionisan. Opet individualno, bez obzira na spol ili rod.

To je prava ravnopravnost.
:thumbup:

na zlaost, danas mnoga drustva ipak ne postuju dovoljno majcinstvo, koje je vazno za cijelu populaciju , US CA su nam primjeri nepostovanja majki novorodjenih beba, no cesto puta muskraci postavljaju pitanja, zasto to zene ne promjene, a odgovor je vrlo jednsotavan: zene, kao i muskraci, u svim drustivma su se prilagodili na takav oblik diskriminacije, zato nema dovoljnog otpora, a zanimljivo je prostdirati zasto su majke u FRJ ili u Skandinaviji immale godinu dana da budu sa bebicom. :)
vješalica

#1868 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

clan59 zabranjuje zeni da udara krampom u oknu rudnika i fizicke radove u procesu rada rudnika
a rukovodioci se ne bave fizickim radom jer se i za kopanje u rudniku moraju 3 godine odgovarajuceg skolovanja imati iako to neki misle da ne mora i da je to obicno lupanje i lopatanje
poenta je u prirodi posla gdje je zeni dozvoljeno raditi u rudniku a gdje nije,to hakiz kao i obicno nije razumio
nasa posla
Hakiz

#1869 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

vješalica wrote:clan59 zabranjuje zeni da udara krampom u oknu rudnika i fizicke radove u procesu rada rudnika
a rukovodioci se ne bave fizickim radom jer se i za kopanje u rudniku moraju 3 godine odgovarajuceg skolovanja imati iako to neki misle da ne mora i da je to obicno lupanje i lopatanje
poenta je u prirodi posla gdje je zeni dozvoljeno raditi u rudniku a gdje nije,to hakiz kao i obicno nije razumio
nasa posla
Dobro sam ja razumio, ali ti nećeš.

Ne dozvoliti ženi da udara krampom u rudniku je diskriminacija. Reći joj da u rudniku smije raditi samo administrativne poslove ili smije sići u okno samo radeći poslove u stilu da bi prekontrolisala da li muškarci rade kako treba, izmjeriti detektorima nivo nečega (vode, vazduha, metana itd) i slično, ali da ona ne smije ništa od lopatanja i krampanja raditi je diskriminacija. Ne treba je tjerati, ali ako misli da je krampanje u rudniku način da zaradi za život, ne smije joj se to onemogućiti. Naročito joj to zakon ne smije zabraniti.

Ako se preračunala pa radi sa 50% kapaciteta u odnosu na muške kolege, i zato ima 50 % manju platu, to je već njen problem. Ako radi 50 % više, pa ima 50% veću platu, svaka čast, i treba imati veću platu.

Ako želi, diskriminacija joj je to zabraniti.

OK?
Connaisseur Karlin

#1870 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote:
vješalica wrote:clan59 zabranjuje zeni da udara krampom u oknu rudnika i fizicke radove u procesu rada rudnika
nasa posla
Dobro sam ja razumio, ali ti nećeš.

Ne dozvoliti ženi da udara krampom u rudniku je diskriminacija. Reći joj da u rudniku smije raditi samo administrativne poslove ili smije sići u okno samo radeći poslove u stilu da bi prekontrolisala da li muškarci rade kako treba, izmjeriti detektorima nivo nečega (vode, vazduha, metana itd) i slično, ali da ona ne smije ništa od lopatanja i krampanja raditi je diskriminacija. Ne treba je tjerati, ali ako misli da je krampanje u rudniku način da zaradi za život, ne smije joj se to onemogućiti. Naročito joj to zakon ne smije zabraniti.

Ako se preračunala pa radi sa 50% kapaciteta u odnosu na muške kolege, i zato ima 50 % manju platu, to je već njen problem. Ako radi 50 % više, pa ima 50% veću platu, svaka čast, i treba imati veću platu.

Ako želi, diskriminacija joj je to zabraniti.

OK?
primjer obostrane diskriminacije :thumbup:
¤ jelena ¤

#1871 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

¤ jelena ¤ wrote:

jelena, nisi bila u toku debata sa saddie, nisi obratila paznju , zato sam te kritikovala :kiss:
Brrr...samo me ljutiš. :D :kiss:

Sto ljudi - sto ćudi. Treba se nekad potrudit da shvatimo i one koji ne misle kao mi...to je cijela poenta. :)
Connaisseur Karlin

#1872 Re: Danasnji "feminizam"

¤ jelena ¤ wrote:
Brrr...samo me ljutiš. :D :kiss:

Sto ljudi - sto ćudi. Treba se nekad potrudit da shvatimo i one koji ne misle kao mi...to je cijela poenta. :)
ma ne ljuti se na mene, ti si mirotvorac, ja sam relvocionar :kiss:

evo sad cu ti obrazloziti poantu :

saddie je tipican primjer osobe koja ne razumije sto je spolna/rodna ravnopranost , takve osobe postavljaju krivu sliku u drustvima, i svojim pogledom jos vise stvaraju nepotreban sukob, a npr. forumash Matzan bi je podrzao i rekao "hej, tako je saddie, ove feminstiknje mrze muskarce." i potom bi Matzna nastavio objasnajvati saddie sto je konkretno feminizam :D
supercali

#1873 Re: Danasnji "feminizam"

Post by supercali »

Joj karlin tebi bas treba neki neobrezani da te malo vrati u vinklo :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1874 Re: Danasnji "feminizam"

supercali wrote:Joj karlin tebi bas treba neki neobrezani da te malo vrati u vinklo :mrgreen:
ja se borim za ravnopravnost obrezanih i neobrezanih na temi, to nisi ni primjetio :oops:
supercali

#1875 Re: Danasnji "feminizam"

Post by supercali »

supercali wrote:Joj karlin tebi bas treba neki neobrezani da te malo vrati u vinklo :mrgreen:
ja se borim za ravnopravnost obrezanih i neobrezanih na temi, to nisi ni primjetio :oops:
Onda pusti nekog obrezanog da aterira u tvoj hangar
Post Reply